Emlekezzunk 1956-ra

Egon témája a 'Toronto és környéke' fórumban , 2005 Október 23.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Ami Mo tortenik az nem bekes tuntetes molotov koktelokkal felszerelkezve es gyujtogatas es autok felboritasa az en ertek iteletem szerint kriminal felhaborito de semmi esetre sem nevezheto bekes tuntetesnek.
  Aki igy felszerelkezve erkezik egy unnepre az minden lehet csak bekes nem.
  Nem azert tudom mert moderalok hanem mert jelenleg itthon vagyok es a sajat szememmel lattam.
  Tudom nagy kulonbseg van kozottunk mi az ami normalis es mi az ami nem .Mit tartok en elfogadhatatlannak ,masik ember eletet es ertekeit tonkre tenni veszelyeztetni, ez teged nem zavar.
  De nagyon zavar az is hogy itt nem politikai vitakat ohajtok folytatni se veled se massal.
   
 2. mis

  mis Állandó Tag

  Még1: minek kell a hazai életről (politikai értelemben gondolom) beszélni azoknak, aki valamilyen okból itthagyták a hont............Ráadásul ez mint többszőr kiderült, nem erről kéne szólnia a CH-nak.........föleg azokanak, akik nem is ismerik a valós helyzetet.......
   
 3. tekergo

  tekergo Kitiltott (BANned)

  Na latod ez a baj.
  Ez a celjuk hogy utald.
   
 4. mis

  mis Állandó Tag

  Nem tudom merre élsz, de mit értesz az alatt, hogy ez a céljuk?
  Hisz a Ch szabályzata is leírja a honi politikamentességet, akkor miről beszélünk?

  vannak körünkben olyanok akinek lenne joga valamit írni 56 kapcsán, de nem a mostani nevetséges parádékról........
   
 5. tekergo

  tekergo Kitiltott (BANned)

  Melitta nagyra ertekelem a turelmedet.
  En nem a mostani tuntetesekkel allitom ezt parhuzamba.
  Csak olvastam rola tegnap es erdekesnek talaltam.
  Termeszetesen kizarolag bekes tuntetesekrol van szo az europai kozossegben.
  Az engedely hianya nem ok a feloszlatasra.
  Usa, Kanada az mas vilag.
   
 6. mis

  mis Állandó Tag

  Valotte, látom itt vagy, hála istennek, hogy a források elmerültek az alvilágba.........

  Egyszerúen nem tudom értelmezni, mindazt ami most 56 ürügyén előjön.....

  56 emlék, ugy is kéne hogy legyen.
  Nekem ilyenekről ne írj, ha lehet, szépen kérlek
   
 7. Hahalman

  Hahalman Állandó Tag

  Mis,

  1) Valoban, ez nem egy politikai forum. Aki itt harcol az ottani magyarok verevel, az a mas [email protected] veri a csalant, ami mindig rettento konnyu. Termeszetesen repulojegyet barki vehet, es mehet haza hogy sorbaalljon Gardista karszalagert es fegyverert...:rolleyes:

  2) Az azonban hogy valaki itt el, nem jelenti feltetlenul hogy egyaltalan nem ismeri az ottani helyzetet. Aki kulfoldon elo magyar allampolgar, annak ugyanolyan jogai vannak, mint aki otthon el. Termeszetesen mint otthon elo jogod van hogy lepest tegyel az alkotmany e tekintetben torteno megvaltoztatasa erdekeben, de amig a torveny az ami, addig bizony a jogok egyenloek.

  3) A fenntiek ellenere az ezen a tablan kulfoldrol iro magyarok abszolut tobbsegenek tobb becsulete van, semhogy az otthoniak verevel harcoljon 'a HATALOM' ellen. A kivetel pusztan erositi a szabalyt.

  4) A jogban az az erdekes, hogy minden szo szamit benne. Akinek a Molotov koktel es a vasrud belefer a 'bekes' tuntetes fogalmaba, annak nem politikai fogalmai vagy helyzetinformacioi hianyosak - hanem a magyar nyelvismerete az.:p

  5) Ha a rendorseg jogellenesen cselekedett, egy kulturalt tarsadalomban azert vannak a birosagok es erdekkepviseleti szervek, hogy a jogsertest civilizalt, jogi uton orvosoljak. Sajnos ugy tunik, meg mindig rengeteg ember el ott, akik megragadtak az oteves gyermek gondolkodasi szintjen: 'vagy minden ugy lesz ahogy en akarom, vagy toporzekolok, hisztizek, es a falbaverem a fejem' (ill. sajnos altalaban a MASIK fejet).

  Ez valoban nem demokracia: ez anarchia. Aki nem fogja fel a kulonbseget a szemelyi jogok feltetel nelkuli feladasa es az eroszak megtagadasa kozott, annak hiaba magyarazol.

  6) S vegul: kedves forumtarsaim, akarmelyik oldalon alltok is a politikaban - s erzelmi felhaborodasotok jogat vagy erkolcsi alapjat itt most nem kerdojelezem meg - nem lehetne legalabb egyetlen nemzeti unnepet balhe nelkul megtartani? Tenyleg van itt valaki, aki azt hiszi, hogy a jelenlegi kormany eroszakos megbuktatasa barmilyen formaban is jot tenne Mo-nak?
   
 8. tekergo

  tekergo Kitiltott (BANned)

  Nem tenne??????
   
 9. mis

  mis Állandó Tag

  Az írásodat olvasva csak az utolsóra szeretnék reagálni:
  Ugyanazt szerettem volna leírni ami 6. k pontban van..  Magam részéről a vitát tovább nem olvasom, a lényeg ebben a hat pontban benne van......

  Köszönöm
   
 10. Judith

  Judith Állandó Tag

  NEM
   
 11. Hahalman

  Hahalman Állandó Tag

  Tekergo,

  Szepen, udvariasan kerlek: hagyjuk abba.

  Nem akarlak bantani; nem kivanok vitatkozni veled; nem vitatom el hited a sajat meggyozodesedben, sem jogod annak kifejezesehez.

  Ha azonban vegigolvasod az itteni irasokat, itt joforman senki nem ir Gyurcsany vedelmeben. NEM ARROL VAN SZO. Mint te is tudod, az angol azt mondja: two wrongs do not make a right - ket rosszbol nem szuletik egy jo. Az egyik oldal oruletet a masik oldal becstelensege nem igazolja - s vica verza.

  Ha ennyire fut hited igazsaga, oszinten, miert nem probalkozol az MSZP forumaban azt kiharcolni? Itt talalod meg: http://www.mszp.hu . Ott PONTOSAN azokkal az emberekkel szallhatsz harcba, akik a celpontjaid, es annyit (es olyan stilusban) irhatsz, amennyit es ahogy akarsz. ITT harcolni VELUK kabe olyan, mintha en egy apacazardaba mennek pornofilmet forgatni.:rolleyes:

  Ami pedig az eroszakot illeti: kerlek, gondold mar vegig, mit mondasz. Az ember konnyen buzdit verre innen, mert az o eletet az nem veszelyezteti Torontoban, hogy kit vernek artatlanul agyon Budapesten. NEKED nem kell bujkalni a szaguldozo lovedekek elol, ha arra kerul a sor; NEKIK kell majd. TE nem kockaztatod az eleted; az ottani anyak, oregek, es gyerekek teszik azt.

  S hamar 56-nal tartunk, gondolj mar egy kicsit bele: akkor is az artatlanokbol, az utca szelen allokbol haltak meg a legtobben! Hanyszor kell meg a magyar atlagember veret kiontani, mielott rajovunk, hogy a verontas soha jora nem vezet?

  Ami Mo-n ma van, akarmilyen korrupt vagy buta is legyen az, nem diktatura, es nem onvedelmi haboru, akarhogy is ragozzuk a dolgot. Nemsokara valasztasok lesznek; nem lehetne bekeben kibirni addig?
   
 12. Judith

  Judith Állandó Tag

  Na, örülök, hogy helyettem is kifejtetted egyszavas válaszomat. Támogatom.
   
 13. mis

  mis Állandó Tag

  Kedves Tekergő!

  Kénytelen vagyok még1xr megszólalani, bár legszívesesebben a priviben hozzám intézett soraidat kitegyem, de ez nem lenne helyénvaló.
  Ha tényleg nem akarod kizáratni Magad, mint írtad, nem kéne abbahagyni, mert tényleg off lesz a vége.................
  Értelmesebben megfogalmazták már azt a álláspontot, amit csak a szélén fogtam meg!!!

  Hagyjuk már abba, könyörgöm!!!!

  itthon már minden csendes, megy a munka, lassan hétvége és nyugalom, itt meg még mindig rágjuk a csontot...:(
   
 14. tekergo

  tekergo Kitiltott (BANned)

  En azt hittem mar befejeztem.
  A soraimat inkabb tetted volna ki igy most az latszat hogy jol le-anyaztalak.
  Pedig nem .
   
 15. b.p.

  b.p. Állandó Tag

  Elgondolkoztam azon, hogy hogyan sikerült a spanyoloknak a polgárháború áldozatait közös sírba temetni és föléjük egy közös emlékművet emelni. Vagy ehhez Franco kellett? Vajjon az emberek fejében is sikerült rendet, békét teremteni? Egyáltalán, hogyan lehet az emberekkel megértetni, hogy több közös érdekük van, mint ellentétük?
   
 16. tekergo

  tekergo Kitiltott (BANned)

  Es vajon ugyan ez miert nem sikerul Chile-ben?
  Marmint a megbekeles.
  Ha egyaltalan sikerult Spanyolhonban.
   
 17. b.p.

  b.p. Állandó Tag

  :) Jó lenne, ha tényleg sikerült volna és nem csak túristalátványosság lenne a közös emlékmű. Akkor talán nálunk is lehetne remény.
   
 18. svarc

  svarc Vendég

  Ne politizáljunk… !
  <!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o>:p></o>:p>
  A magyar értelmező szótár elég zavaros magyarázatot ad a politika szó jelentéséről – 78-as kiadás, a filozófiai kislexikon nem tud elszakadni a lenini ídézésektől – 1976 -, az Idegen szavak szótára –1978 -,egyik megfogalmazása már már axióma jellegű, de minden esetre elmélkedésre ad okot: a ~ : furfang, ravasz kiismerhetetlen eljárás (sic.)
  Vélelmem szerint a politika a társadalom – a maga sokrétűségével és egyedeivel-, napi élettörténéseinek elemzése és igazítása a jövőre vonatkozóan , - a társadalom és a társadalmat képviselő hatalom egymáshoz való viszonya.
  A napi történések – egyéni és társadalmi -reakciói adják a politika alapvető elemeit: ha nemzek 2 gyereket, máris belebonyolódtam a népességpolitikába, az összes nyűgével együtt, amikor sorra kerültek, elvittem őket az iskolába, aztán a gimnáziumba, majd egyszercsak átvették a diplomáikat, szenvedve 15-16 éven keresztül az oktatáspolika viszonyait. Nem elég a fizetésem – a nyugdíjad – 1 hónapra, mert az árak EU-s színvonalra emelkedtek, a bérek maradtak „középkelet” szinten. Bele is rohantam a gazdaságpolitikába: - valamikor létezett kapitalista és szocialista változata –. Közben eltelt sokszor X év, itt fáj, ott sajog , befizetem a vizitdíjat, hogy képet kaphassak az egészségügy politikájáról. -aki a kórházban meghal, a napi ápolási díjat visszakapja -
  Politika reggeltől estig, születéstől mindhalálig.No de ne beszéljünk róla! Miért is ? Mert kínos, és magyarázhatatlan dolgok kerülnek felszínre ? Mert a társadalmat képviselő hatalom nevesítésre kerül ? Nemecsek Ernő közlegényt - és sokan másokat – lehezaárulózzák, és megbélyegzik, „ nemecsekernő” lesz belőle – másokat kivégeznek -, majd rehabilitálják – hadnagy lesz. Másokat is rehabilitálnak – sokukat posztumusz.
  És közben magyarázzák az eseményeket, a kivégzéseket, 56-ot.Egymásnak akik átélték, nekem, aki még csak gyerek voltam, a gyerekeinknek akik 20-30 évvel lekésték a történéseket, a népnek aki még éretlen, akinek miniszterelnökünk azt mondta: „…kérem el lehet innen menni… „ -az ”érettebbjei” már korábban elmenetek (!) -, az „istenadta népnek” akinek ezek után kegyeiért fohászkodik egy népszavazásra …
  <!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o>:p></o>:p>
  Mécs Imre – Wittner Mária – Kádár János – Göncz Árpád – Rajk László – Pongrácz testvérek – Peter Anthony …stb. Mind megélték. És mind másképp magyarázza. Akkor is,
  és aki túlélte, ma is !
  De ne politizáljunk ! (?)
   
 19. Pufi

  Pufi Állandó Tag

  kedves svarz ne csinalj kedves baratombol 56-os host. Az a Mecs az Imre
   
 20. svarc

  svarc Vendég

  Így igaz, bocsánat az érintettektől !
   

Megosztás