Erdély világa...

szanté témája a 'Fotó album' fórumban , 2009 Január 29.

 1. Noci87

  Noci87 Állandó Tag

  <TABLE width=221 bgColor=#caedff border=0><TBODY><TR><TD>Botanikus kert

  </TD></TR><TR><TD>~uveghaz ~

  </TD></TR></TBODY></TABLE>

  <TABLE height=44 width=727 border=0><TBODY><TR><TD width=619>
  Az ket uveghaz hat reszlegre van felosztva melyben a tropusi, subtropusi, ecvatorialis videk novenyeit termesztik, s ezek jelentosek a kutatatsban.​
  </TD></TR></TBODY></TABLE>

  <TABLE height=1491 cellSpacing=10 width=894 align=center border=0><TBODY><TR vAlign=bottom><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle height=116>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle height=184>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle height=184>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD><TD align=middle>[​IMG]</TD></TR><TR vAlign=bottom><TD align=middle height=114>[​IMG]</TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle> </TD><TD align=middle>[​IMG]</TD></TR></TBODY></TABLE><TABLE height=311 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=0 align=center border=0><!--DWLayoutTable--><TBODY></TBODY></TABLE>

  A kolozsvári botanikus kert​
   
 2. Noci87

  Noci87 Állandó Tag

  <TABLE width=413 bgColor=#caedff border=0><TBODY><TR><TD height=65>A kolozsvari botanikus kert

  </TD></TR></TBODY></TABLE>

  <TABLE height=789 width=753 align=center border=0><TBODY><TR><TD width=411 bgColor=#ffffff height=785>
  A Babes-Bolyai tudomanyegyetem kereten belul mukodo kolozsvari botanikus kertet 1920-ban letesitette Alexandru Borza professzor.
  A varos deli reszen fekvo kert del-kelet Europa egyik legszebb es legosszetettebb botanikus kertje. A renszerezeseben elsodleges szerepet jatszik a novenyek tudoanyos osztalyozasa mely harmonikus esztetikai keppe olvad ossze..
  A kert 14 ha teruleten, 400-410 m a tengerszint feletti magassagon fekszik s korul-belul 10.000, a Fold minden reszerol szarmazo novenyfajnak ad otthont. A "Cigany" patak a kertet ket egyenlo reszre osztja fel, s ezen belul a novenyek csoportositasa, osztalyozasi rendszre kepezi a hatarokat.
  A letesitmenyen a latogatok egy autentikus jappan, romai kertet csodalhatnak meg. A jappan kert a hagyomanyos gyo-no-niwa stilusban van elrendezve, a romai kertben pedig a a volt Napoca coloniabol szarmazo arheologiai leleteket a romai korban termesztett novenyfajok koze illesztettek. Pliniu kertje neven emlegetik a Ceres, (foldmuveles) Istenno szobra kore telepitett romai kertet.
  Figyelemre melto az uveghaz komplexum is, mely hat reszlegre van osztva. A palmak, vizinovenyek, a mediteran es Ausztralia videkerol szarmazo novenyek, Orhideak kulonleges latvanyt nyujtanak
  A kert masik kulonlegessege a Botanikus muzeum mely 7000 kiallitott targgyal buszkelkedhet.
  </TD></TR></TBODY></TABLE>
   
 3. gipsi queen

  gipsi queen Állandó Tag

  Sziasztok ....remelem nemharagusztok hogy csatlakozom a temahoz.Szuletesi hely:Nagyvarad.Diploma szerzes:Kolozsvar.
  Bar regg nem elek Erdely-orszagban,minden evben vissza terek.Mondhatom minden fele vannak ismeroseim,internet-ismerosok es koztuk mar.....BARATOK.Szeretek barangolni Erdely-orszagban .Ugy talalom,meg ma is,gyonyoru "orszag" es az emberek.....masok mint sok helyen a vilagban.
   
 4. gipsi queen

  gipsi queen Állandó Tag

  Hoztam par kepek is....

  [​IMG]
   
 5. gipsi queen

  gipsi queen Állandó Tag

 6. gipsi queen

  gipsi queen Állandó Tag

 7. szanté

  szanté Állandó Tag

  Látogatás Vármezőn

  [​IMG]
  Vármező egy kis erdélyi falucska.Megközelíthető Marosvásárhelyről
  indulva a Szászrégen felé vezető úton.
  Itt található az ország egyik legnagyobb pisztráng tenyészete, ahol közel
  50 tóban nevelkednek a szebbnél szebb pisztrángok.
  Vármezőre mindenkinek érdemes ellátogatni, aki szereti a pisztrángot
  és aki szeret sétálni a természetben.
  Ugyanis érdemes látogatást tenni az Égerfás tóhoz. Akinek a halak láttán
  kedve támad horgászni, megteheti a szemben levő Halászcsárda
  tavában, felszerelést is bérelhet.
  [​IMG]
   
 8. memi59

  memi59 Állandó Tag

  [​IMG]
  Farkaslaka
  A település legfontosabb látnivalója Tamási Áron síremléke, amely az évtizedek alatt zarándokhellyé változott. A falu híres írójának temetése 1966-ban volt, a mai síremléket Szervátiusz Jenõ és fia készítette el 1972-ben. Szintén a községben található Tamási egykori szülõháza is, ahol berendezett emlékszoba várja a látogatókat.
  A község valamikor halgazdaságáról és gyümölcstermesztésérõl volt híres.
  Farkaslaka neve Tamási Áron okán ismert a magyar köztudatban. Az Erdélybe látogató anyaországi aligha kerüli el, hogy megálljon legalább egy pillanatra a két hatalmas cserfa között nyugvó Tamási Áron sírjánál, és sokan keresik föl az egykori Tamási házat, ahol az író legfiatalabb húga, Erzsi néni fia fogadja még ma is a látogatókat. Nagy kvarcit tömb, rajta az író mûveinek jellegzetes alakjai. A Fehér-Nyikó völgyében, annak legfelsõ szakasza mentén, a Görgényi-Hargitai-fennsík és az Udvarhelyi-dombság találkozásánál fekszik.
  [​IMG]
   
  editke0607 kedveli ezt.
 9. memi59

  memi59 Állandó Tag

  Történelme: Elsõ írásos adata az 1566-os adóösszeírás jóvoltából maradt fenn. A település neve eredhet a régi pogány idõkbõl a farkas totemállat nevébõl, viszont a hagyomány szerint a közeli erdõkben sok farkas lakott, amelyek néha a faluba is bemerészkedtek, és az õrizetlenül hagyott lovakat megtámadták. Így a farkas lakta névbõl eredhet a Farkaslaka név. A falu arról nevezetes, hogy itt született Tamási Áron (1897-1966) székely író, a XX. századi magyar irodalom meghatározó alakja. [​IMG] Regényei és novellái közül kiemelkedik az Ábel-trilógia: Ábel a rengetegben, Ábel az országban, Ábel Amerikában, továbbá a Jégtörõ Mátyás, a Szûzmáriás királyfi stb. Önéletrajzi írásai a Szülõföldem, a Virrasztás, a Vadrózsa ága, a Bölcsõ és bagoly. Stílusára jellemzõek a székely nyelvjárási kifejezések és a metaforikus kifejezésmód, mûveit áthatja a székely szellemiség. Többször kapott Baumgarten-díjat, 1954-ben Kossuth-díjat. Magyar szabadkõmuvesként gondolkodására jellemzõ volt az egyenjogúság, a tolerancia, a nemzeti öntudat, megtartva köztük az egyensúlyt, amely abban a korban és országban, amelyben élt, nem volt jellemzõ. Vallotta, hogy nincs egyetemesség egyediség nélkül, tehát a konkrét egyetemesség csakis a különbözõségekre épülhet. Tõle származik a szállóigévé vált híres mondat: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne". Ma Farkaslaka a magyar irodalom egyik zarándokhelye.
   
  editke0607 kedveli ezt.
 10. heagnes

  heagnes Állandó Tag

  Sziasztok!
  Volt idő mikor lehetőségem volt erdély országban járni nem is egyszer:)Imádom gyönyörűhely:)Jártam a Madarasi Hargitán a Fogarasi Havasokban télen ,Korondon,Parajdon a sóbányában és nem utolsósorban a Gyilkostónál és Békásszorost is láttam.Aki teheti utazzon,gyönyrű és csodálatos.Ha sikerül állandó taggá lennem akkor teszek fel képeket.

  Üdv Mágnes
   
 11. szanté

  szanté Állandó Tag

  Várjuk a képeket.
  [​IMG] Békás-szoros
   
 12. gipsi queen

  gipsi queen Állandó Tag

  [​IMG]

  Az egykori Bözödújfalu, Erdőszentgyörgytől keletre terült el a Küsmöd vize mellett. Ma itt a víz az úr, a falu egykori belterülete csendesen alussza víz alatti örök álmát. 157 család közel 900 lakója élte át a tragédiát, a faluközösség felbomlását. A falu házai, két temploma, a temető, 12 km útszakasz, 247 hektár mezőgazdasági terület, a székely porták víz alá kerültek, lakói pedig kénytelenek voltak elköltözni, ki ahova tudott.
  A bözödújfalusi víztározó építése 1988-tól a Ceausescu-rendszer idején kezdődött meg. Rendeltetése a Küsmöd-völgyében lerohanó árvizek szabályozása és ipari vízzel történő vízszolgáltatása volt. Mivel valójában a Küsmöd-pataka árvíz szempontból nem jelentett különösebb veszélyt, a völgyzáró gát felépítése során keletkezett tónak egyértelműen más rendeltetése volt, éspedig az itt honos székely szombatos közösség szétszórása, megsemmisítése. Tudni kell, hogy a kommunista hatalomra - mint amúgy bárhol máshol - nem volt jellemző a vallási tolerancia, főleg ha éppen székely szombatosokról, zsidózókról volt szó.
  Helyi sajátosság, hogy a XVII. század első felében induló szombatosság Bözödújfaluban erős gyökereket vert. A szombatosság erdélyi, magyar alapítású vallás, alapítója szenterzsébeti Eössi András székely főnemes volt. 1869-ben 105 szombatos székely-magyar zsidó hitre tért át és megalakították a Bözödújfalusi Zsidó Hitközösséget.
  A Holocaust után a végső csapást a ceausescui falurombolás jelentette, amikor az említett víztározót építették Bözödújfalu község területén.
   
 13. gipsi queen

  gipsi queen Állandó Tag

 14. Noci87

  Noci87 Állandó Tag

  Szeretettel üdvözlünk!Látogass sürün ide is, haza is!Mindig tárt karokkal fogadunk.
   
 15. Noci87

  Noci87 Állandó Tag

  Nagyvárad Fekete Sas-palota
   
 16. memi59

  memi59 Állandó Tag

  [​IMG][​IMG]

  Már nem olyan mint rég.
   
 17. gipsi queen

  gipsi queen Állandó Tag

  Sziasztok......KOSZONOM a fogadtatas es ....mar "ut-ra" keszen.Hoztam par kepet amit vonatbol keszitettem(a kepek Fekete-erdo utan keszitettem).

  [​IMG]
   
 18. gipsi queen

  gipsi queen Állandó Tag

 19. gipsi queen

  gipsi queen Állandó Tag

 20. Noci87

  Noci87 Állandó Tag

  [​IMG]

  Kendeffy kastély
   

Megosztás