Ez lesz az igazi: felhős időben is termeli az áramot az új napelem

A kanadai University of British Columbia kutatóinak egy minden eddiginél hatékonyabb napelemet sikerült készíteniük, amely megépítéséhez a kólibaktériumot hívták segítségül. Egyetlen lépés választ el bennünket a minden időben működő napelemtől.

Az elmúlt évek tendenciáit látva mára nyilvánvalóvá vált, hogy a jövőt (többek között) a napenergia jelenti. Amellett, hogy nemrég bemutatták az eddigieknél 30x(!) olcsóbb napelemet, nemrég egy összesítés is bebizonyította, hogy ilyen módon jóval olcsóbb áramot előállítani, mint atom- vagy szénerőművekkel. (Arról nem is beszélve, hogy mennyivel tisztább a megoldás.)

Mivel a napelemek ára egyre kevésbé jelent problémát, a szakemberek egy másik probléma felé fordultak. A paneleket ugyanis csak ott érdemes felszerelni, ahol kellő időn át süt a nap – vagyis az északi országokban – egyelőre nem túl vonzó ez az alternatíva. A kanadai University of British Columbia kutatói azonban egy olyan megoldást fejlesztettek ki, ami áttörést hozhat a piacon.

image.aspx

Illusztráció.
© YouTube / SolarCity
Arra már korábban is volt példa, hogy baktériumokkal ötvözték a napelemes technológiát. Ennek lényege, hogy a létrehozott panel a fotoszintézist próbálja meg "lemásolni", így állítva elő az energiát. Ez azonban meglehetősen költséges megoldás, ráadásul a cellák előállítása sem környezetbarát.

A szakemberek állítása szerint azonban most egy olcsó előállítási módot is sikerült kifejleszteniük. A kutatók genetikailag módosított kólibaktériumot alkalmaztak, hogy nagy mennyiségű likopint termeljenek. Ez az anyag adja a színét például a paradicsomnak, de a napenergia kitermelésében is rendkívül hatékony.

A kólibaktériumokat ásvánnyal vonták be, amelyek félvezetőként szolgáltak, majd az egészet egy üvegfelületre helyezték fel. Ennek köszönhetően négyzetcentiméterenként 0,686 milliamper erősségű áramot állítottak elő, ami közel duplája a korábbi eredményeknek.

image.aspx

Illusztráció.
© adas.uk
A legnagyobb fejtörést most az okozza, hogy a kólibaktériumokat valahogy megpróbálják életben tartani. A jelenlegi kísérletek során ugyanis a baktériumok elpusztulnak, így nem lehet a napelemet tartósan használni. Ha ezt sikerülne megoldani, a kifejlesztett napelemet még a rossz fényviszonyok között (például bányákban vagy a tengerekben) is használni lehetne, nem is beszélve arról, hogy felhős időben is képes áramot termelni.

HVG
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
Beka Holt wrote on zsebipicur23's profile.
Ne kérj olyan könyvet aminek a magyar nyelvű kiadásától még nem telt el 6 hónap!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,140
Üzenet
4,805,429
Tagok
615,886
Legújabb tagunk
machinery
Oldal tetejére