Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

dmonika1

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!

Ha Pesten laksz, szerintem nézd meg a Fővám térnél található vásárcsarnok alagsorában lévő ázsiai boltban. Ott nagyon sok mindent be lehet szerezni.
 

gezaza

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyros Pitában

Pita (görög lepénykenyér)
Hozzávalók nyolc pitához: 40 dkg liszt, 2 dkg éleszto, 1,5 csésze langyos víz, 2 tk cukor, 1 ek olivaolaj, 2 tk só.
A lisztet egy nagy edénybe szitálom, a közepébe egy mélyedést készítek, az élesztot belemorzsolom, a víz felével, a cukorral és kevés liszttel egy kovászt keverek a mélyedésben. Azt a kovász beszórom jevés liszttel. Az edényt lefedem egy kendovel és szobahomérsékleten 15-20 percig kelni hagyom. A többi vízzel és a sóval egy fakanál segítségével összekeverem. Kézzel deszkán fényes, laza tésztává gyúrom. Belegyúrom az olajat és kidolgozom. Nyolc szilvanagyságú golyóvá formálom és kereszt alakú karcolást ejtek rajta. Lefedve a tálban szobahomérsékleten 20-30 percig kelesztem, míg a golyók kerülete duplájára nem dagad. A sütot elomelegítem 180 fokra. A golyókat még egyszer átgyúrom és lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom. Olajozott tepsiben alulról a 2. sinen 4 percig sütöm, megfordítom, majd megint 4 percig sütöm. Fehérnek és puhának kell lennie.

Csirkés gyros (5 személyre)

Hozzávalók:
- ¼ csésze citromlé
- 1 teáskanál oregano
- 45 dkg csirkemellfilé csíkokra vágva
- olívaolaj
- ¼ teáskanál só
- ¼ teáskanál őrölt fekete bors
- 5 teljes kiőrlésű lisztből készült pita fél
- 1 csésze kockára vágott paradicsom
Az tzatziki elkészítéséhez:
- 1 csésze zsírszegény natúr joghurt
- 1 csésze meghámozott, lereszelt uborka (az uborkát nagylyukú sajtreszelőn reszeljük le)
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- kevés olívaolaj
- csipet tengeri só
- csipet fehér bors

Tipp: Tzatziki fűszerkeveréket használva mégpikánsabbá tehetjük salátánkat.


Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a citromlevet és az oreganot. Adjuk hozzá a csíkokra vágott csirkét, és hűtőben 15 percig pácoljuk. Vegyük ki a csirkecsíkokat a pácléből (1 evőkanál páclevet tegyünk félre a sütéshez). Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd közepes lángon süssük meg benne a csirkemellet a félretett páclével együtt, kb. 5 percig. Sózzuk, borsozzuk.
A saláta alapanyagait egy tálban keverjük össze. A pitákat töltsük meg a pirított csirkével, majd mikróban melegítsük össze a töltelékkel, utána töltsük meg tzatzikivel is.
 

Nixi 97

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Tudna vki egy egyszerű lángos receptet? :)
Köszi előre is!

60 dkg liszt jó minőségű, vagy fele sima, fele rétes
1 élesztő
pici cukor
fél deci tej

1 tojás + 1 tojás sárgája
1 nagy doboz kefír a 470 g-os /mert már ott is csalnak/
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatod, összekevered az egészet, kidagasztod, amíg el nem válik az edény falától. Keleszted.
Olajos kézzel ki tudod szaggatni egy olajjal kikent lapra, vagy tepsire, kb 15-16 db lesz belőle. Forró olajban kisütöd. Nem lesz olajos a tészta, mert a kefír nem engedi beszívni az olajat.

1 nagy doboz tejföl
citrom héja
porcukor
kb. 25-30 db babapiskóta
eper, vagy őszíbarack

A tejfölt a citrom reszelt héjával és ízlés szerint porcukorral elkeverjük. Egy tál aljára szeletekre vágott gyümölcsöt teszünk, rá egy réteg babapiskótát, majd egy réteget a tejföltből, megint egy réteg gyümölcs, 1 réteg piskóta és a tetejére a maradék tejfölt. Be a hűtőbe és 3-4 óra múlva tálalható.
 

Ica57

Állandó Tag
Állandó Tag
Timcsy 84 kérésére küldöm két kedvenc lángos receptemet.
Többnapos lángos<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
<o:p></o:p>
1 kg liszt, 2 egész tojás, 5 dkg élesztő /elmorzsolva/, 2 pohár tejföl, 1 púpos evőkanál só.<o:p></o:p>
A hozzávalókat annyi tejjel összedolgozzuk, hogy nokedli állagú legyen. Vizes kézzel kiveszünk belőle, széthúzzuk és forró olajban kisütjük. <o:p></o:p>
Hűtőben folpackkal letakarva 1 hétig is eláll. <o:p></o:p>


Igazi piaci lángos<o:p> </o:p>
Hozzávalók:<o:p></o:p>
1 kg liszt
kb 5-6 dl langyos víz
1 élesztő
pici cukor az élesztő futtatásához
2 kávéskanál só
olaj a sütéshez és a formázáshoz<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
Elkészítés:<o:p></o:p>
A hozzávalókból tésztát dagasztunk(tudom h furcsa de vízzel kell az élesztőt futtatni!!!!) de teljesen simára hogy egy pici gumó se legyen benne olyan lágynak kell lennie mint más keleszett tésztának pl a pogácsa vagy talán egy picit keményebb de nem sokkal! ezt megkelesztjük és ha megkelt olajos kézzel lángost formázunk és bő olajban kisütjük! Tehetsz bele egy főtt krumplit is teljesen péppé nyomva így puha marad.

Közeleg a szilvaérés ideje. Tegnap próbáltam lekvárt főzni, cukor nélkül. keveset, mert nem hittem ebben az eljárásban. Isteni, pikáns lett.
A szilvát kimagozzuk és apró darabokra vágjuk. /kicsit lassú munka, de megéri./ Egy tepsit vajjal jól kikenünk, oldalát is és a szilvát beleterítjük. Tetejét csak óvatosan igazgassuk el, ne érjünk a vajazott részhez. A tepsit alufóliával lezárjuk, széleinél jól hozzásimítva és a tetejére 4-5 borsónyi lyukat lukasztunk, hogy a gőz kijöjjön. Azért zártam le, hogy a lekvár ne pöfögje tele a sütőt. 160 fokon 4-5 órát sütjük anélkül, hogy akár csak ránéznénk. Ha megkeverjük, leég! Ha letelt az idő, kivesszük, kanállal összekeverjük és mehet az üvegekbe. Az enyém nem folyt le a kanálról és pikánsan savanykás lett. /Aki édesebbre szeretné, 1 kg-onként kb 10 dkg cukrot szórhat a tetejére, mielőtt a fóliával lezárná, de ne keverje bele. / A lezárt üvegeket fejre állítjuk és 5 perc után már a talpán mehet is a polcra.
Sajnos nagyon összeesik, nem olyan kiadós, mint a zselésítőszeres lekvárok, ez olyan nagymamás, régi, bió lekvár. /Én azért nagyon pici tartósítószert kevertem bele a végén./

Kovászos uborka télire

Idén rengeteg uborkám van, egyszerre több 5 literes üveg is érik a kovászba. Mivel nem bírunk rá, elteszem télire. Már több éve csinálom, még a tavalyi most is finom.
Nagy üveg aljára 1 szelet kenyér, 1 csokor kapor, uborkákat hoszába négybe vágom, csak a szár felőli része tartja össze. Teleteszem az üveget, pálcikával lefogatom. Ahány literes az üveg, annyi csapott evőkanál só, tetejére polpack, vagy átlátszó műanyag tető. Mehet a napra, a kiforrt vizet mindig pótolni kell, különben a felső uborkákat ki lehet dobni. Napfénytől függően 2-3 nap után be a spájzba és következő este leszűröm. Egy nagy tálba kiszedem az ubit, rászűröm a levét. A kemény uborkákat 7 dl-es üvegekbe állogatom, majd a levéből teleszűröm az üveget. Tetejére nátrium benzoátot vagy szalicilt teszek és csavaros tetővel lezárom. Mehet is a polcra. Legegyszerűbb és legolcsóbb téli uborka.

És mivel már van friss alma is, egy sült húshoz illő recept:

Lila hagyma dzsem<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
<o:p></o:p>
&frac12; kg lilahagyma<o:p></o:p>
&frac12; kg alma<o:p></o:p>
30 dkg cukor<o:p></o:p>
&frac12; citrom leve<o:p></o:p>
&frac12; dl almaecet<o:p></o:p>
3 babérlevél<o:p></o:p>
pici rozmaring<o:p></o:p>
1 mokkáskanál só<o:p></o:p>
&frac12; kávéskanál fehér bors<o:p></o:p>

<o:p></o:p>
  • A hagymát felszeljük, picit besózzuk és egy nagyobb lábasba tesszük. Hozzáadjuk a babérlevelet, rozmaringot, cukrot, almaecetet. Felforraljuk és addig főzzük, míg karamelizáldni kezd.<o:p></o:p>
  • Az almát meghámozzuk és felszeleteljük. Megszórjuk a fehér borssal, rácsorgatjuk a citromlevet és serpenyőben megpároljuk.<o:p></o:p>
Ha mindkettő kész, összeforraljuk, tartósítót keverünk bele és apró üvegekbe töltjük. /Sült, rántott húsokhoz kínáljuk, leginkább burgonyapürével./<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
 

afodorne

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon érdekelne Lasagne recept, ha valaki tudna küldeni.

Cserébe küldeném:

Hideg almaleves
Ötven dkg megmosott és meghámozott jonatán almát kockákra vágunk. 1 liter vízben 10 dkg kristálycukorral együtt feltesszük főni. Egy kis vászonzacskóba szegfűszeget, citromhéjat, fahéjat teszünk és belelógatjuk a levesbe. 1 dl fehérborral, sóval, citromlével ízesítjük. Kb. 15 percnyi főzés után tejfölös habarással besűrítjük, átforraljuk, majd lehűtés után tálaljuk.
 

Nixi 97

Állandó Tag
Állandó Tag
Pizza tészta

kb. 30 dkg liszt
1/4 élesztő
csipet cukor, só, langyos víz, kávés kanál fokhagyma krém, csipet oregánó, csipet bazsalikom,
kb. 2 evőkanál olíva olaj
összegyúrom, annyi langyos vízzel, hogy jó ruganyos tésztát kapjak.
Rögtön lehet nyújtani és megszórni a feltéttel. Én kb. fél centisre szoktam nyujtani, pont belefér a lapos tepsibe, amit a tűzhelyhez adnak, megkenem a tepsit olajjal vékonyan, beleigazítom és már jöhet is rá a feltét. 180 fokon, légkeveréssel kb. 20 perc kell neki.
 

NagyKata

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Tudna vki egy egyszerű lángos receptet? :)
Köszi előre is!

Még két lángos recept:).Nekem a kefíres a kedvencem.:)Ez az alaptészta is el áll hűtőben 3-4 napig,lehet frissen sütögetni.
Kefíres lángos:
1kg liszt
3pohár kefír
3 tojás
5dkg futatott élesztő
Úgy az igazi,ha egy napig az összeállítás után hűtőben állni hagyjuk.Ez persze elhagyható.

Burgonyás lángos:
50dkg liszt
25dkg főt burgonya
2,5 dkg élezstő 2dl tejben felfutatva
só,ízlés szerint

Jó sütögetést mindenkinek:)
 

Csika27

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én a Párom kedvenc sütiét írom le nektek! Jó étvágyat hozzá!
Nápolyi Csemege
Hozzávalók:
1 ráma
20 dkg cukor
2 tojás
2ek. kakaó
2 zacskó csokipuding
nápolyi tortalap
Az anyagokat gőz fölött összefőzzük, majd belemorzsoljuk a tortalapokat. Formába igazítva mélyhűtőben fagyasztjuk.
Tálcára borítva vékonyan szeleteljük.
 

agi452

Állandó Tag
Állandó Tag
Hozzávalók 4 adaghoz:

80 dkg csirkemell
0,5-1 dl szójaszósz
2-3 gerezd fokhagyma
20 dkg sótlan pörkölt földimogyoró
só, bors, olaj

A csirkemellet csíkokra vágjuk, megszórjuk borssal, ráöntjük a szójaszószt. Alaposan összekeverjük, 1/2 - 1 órát állni hagyjuk. Olajon megpirítjuk a vékony csíkokra vágott fokhagymát, majd rádobjuk a szószos húst. Magas lángon sütjük. Mikor levet ereszt, hozzáöntjük a mogyorót. Ha elfőné a levét, kevés vizet önthetünk alá. Párolt rizzsel v. mazsolás rizzsel tálaljuk.

A sózással vigyázzunk, mert a szójaszósz sós!

Hozzávalók 4 személyre:

<FONT face="Times New Roman"><FONT size=3>4 db nagyobb csirkecomb, 6 dl joghurt, 4 dkg vaj, só, őrölt bors, 1 kiskanál currypor, 1 kiskanál cukor, 1 evőkanál citromlé
 

takaba

Állandó Tag
Állandó Tag
Mmmmm... mennyi finomság! Nem bírtam az összes bejegyzést végigolvasni, rengeteg van, így talán már van közte harcsapörkölt. De abból nem árthat, ha van újabb receptünk, úgyhogy most megosztom az enyémet, szeretettel! :p


Harcsapörkölt, ahogyan én szeretem

Hozzávalók 4 személyre
A harcsapörkölthöz: 80 dkg kifilézett harcsa (a legjobb a normál, helyi harcsa hozzá, annak nincs mellékíze, mirelit, ilyesmi nem az igazi); szalonna (bacon is lehet), 2 fej vöröshagyma; 2 db erőspaprika, lehetőleg zöld, csípős; 2 db paradicsom vagy paradicsompüré, pirospaprika; (esetleg bors és fokhagyma) só, esetleg kis liszt
A kapros túrós tésztához: <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com
><st1:metricconverter alt=
</st1:metricconverter>3 dl tejföl; 25 dkg túró; eredetileg 30 dkg nokedli, de aki nem akar vele vesződni, annak csuszatészta vagy amit szeret, pl. kagyló vagy szarvacska, nekem a szarvacska jött be; szalonnakockák, kapor (lehetőleg nem szárított)


</O:p
Elkészítése:
A szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, majd megfuttatjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük és kis vizet öntünk rá. (Egy kevés lisztet is lehet beleszórni a hagyma pirításakor, akkor később szaftosabb lesz az alap. Aki szereti, tehet a hagymához egy gerezd fokhagymát is, én szoktam, szerintem pikáns.) Amikor forr, takarékra vesszük, beletesszük a szeletelt, megmosott, lehéjazott paradicsomot (vagy a paradicsompürét, esetleg mindkettőt), erős paprikát, sózzuk és kb. 15-20 percet főzzük. Ha kell még víz, teszünk hozzá, de nem szabad felhigítani, mártás szerűnek kell lennie. Lehet bele egy csipet borsot is tenni, illetve ha nem elég csípős, akkor piros aranyat vagy paprikakrémet.
Van, aki szereti a harcsát tejföllel, de akkor az paprikás és nem pörkölt. Én nem teszek a szaftba tejfölt.

Közben egy nagyobb serpenyőben olajon megfuttatunk egy kevés vékony csíkokra vágott erőspaprikát. Rátesszük a megmosott, leszárított, nagyobb darabokra vágott halhúst, sózzuk és összepirítjuk. A harcsafilé legyen (2-2,5 centis) kockára vágva, megsózva. (Előre is le lehet sózni, kb. egy órával, úgy jobb!) Az előforrósított serpenyőben kicsit megpirítjuk, hogy vöröses kéreg keletkezzen rajta. Kell vigyázni, nehogy szétessenek a halak, úgyhogy elég rázogatni, nem kell keverni. Amikor már a halhús mindkét oldala fehéres, ráöntjük a félretett mártást. 4-5 percig pároljuk együtt. (Én nem szoktam leszűrni a mártást, mert szeretem úgy, ahogy van, kicsit tömörebben, de aki selymesre akarja, az szűrje át.) Ha kell, még ízesítjük sóval, és tálaljuk.

A legjobb hozzá a kapros túrós tészta.
Ehhez megfőzünk egy adag tésztát. Közben szalonnát pirítok üvegesre, beleteszem a tejfölt, együtt felmelegítem őket, sózom, majd belekeverem a túrót. (Ha túl sok valakinek a szalonna – néha nekem is az – , akkor elég csak felmelegíteni a tejfölt úgy, ahogy van, és bele a túrót.) Utána már csak össze kell melegíteni, nem kell túlzásba vinni. Ekkor teszem hozzá az összevágott kaprot, és a kész tésztával összekeverem.

Egyszerű kaja, szinte még annyi ideig sem tart, amíg elolvassa az ember a receptet. Viszont az eredmény mennyei! :00:
 

Nixi 97

Állandó Tag
Állandó Tag
Hagymás bab

Hagymás bab
2 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 paprika
3 doboz konzerv vörösbab /a Lidl-s a legfinomabb/
kb. 10 cm-es darab füstölt kolbász
só, bors, őrölt kömény, gulyáskrém, pirospaprika,
viz, vagy fehérbor
pici olaj, vagy zsír
A hagymát szeletekre vágom /nem kell nagyon aprózni/, megfonnyasztom, belerakom az összetört fokhagymát, kockára vágott paradicsomot, paprikát. Kicsit megdinsztelem. A babokról leöntöm a levet és hozzáteszem a többihez, fűszerezem, felöntöm vízzel /nem kell sok, csak kellemes kis szaftja legyen/, vagy egy kis száraz fehérborral /aki pikánsan szereti/. Eggyet rottyan, beleteszem a szeletekre vágott kolbászt. Sűrűn kevergetve, esetleg pótolva az elpárolgott folyadékot kb. 10-15 perc alatt készre főzöm.
Az egész elkészítése kb. fél óra.
 

bave

Állandó Tag
Állandó Tag
Olivás-hagymás pite

Olivás-hagymás piteHozzávalók:
1 pohár liszt, 30 g vaj, 60 g krémsajt, 1 db tojás sárgája, 1 evőkanál víz, só.
A töltelékhez: 1 dl olívaolaj, 2 db felszeletelt hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 100 g spenótlevél, 6 db aszalt paradicsom, 1 csokor kakukkfű, 3 db tojás, 150 ml tejszín, 200 g fekete olívabogyó.
Elkészítés:
Egy keverőtálba tegyük a lisztet, sózzuk, majd morzsoljuk bele a vajat és a krémsajtot. Morzsoljuk össze alaposan, majd adjuk hozzá a tojás sárgát és a vizet. Gyúrjuk össze és pihentessük egy órát hűtőben.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd béleljünk ki vele egy kivajazott és liszttel megszórt piteformát. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felszeletelt hagymát és a zúzott fokhagymát. Pár percig pároljuk, majd a leforrázott spenótleveleket, kakukkfüvet, aszalt paradicsomot is keverjük bele. Még egy kevés ideig pároljuk, majd hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, keverjük bele a tojásokat, a tejszínt és az összevágott fekete olívabogyót. A kibélelt piteformába öntsük a megpárolt tölteléket, majd 160 fokos sütőben süssük 25-30 percig.
Elkészítési idő: 40-60 perc

<o:p> </o:p>
 

zsuzsimama

Állandó Tag
Állandó Tag
Ica57 - nek köszönet, hogy az Igazi piaci lángos szövegébe beleirtad " ha megkelt olajos kézzel lángost formázunk" . Ez nagyon fontos.
Én próbáltam vizes kézzel az nem volt hatásos ragadás ellen, még a fülem is tésztás volt. :))


 

Demim65

Állandó Tag
Állandó Tag
vőlegénytorta

kedves dmonika1 ha fel tudnád rakni mégegyszer a vőlegénytorta receptjét az nagyon jó lenne, mivel sajnos csak a hozzávalók vannak fennt. köszi!
 

Beátuci

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is így készítem a Főzött mézest, de van egy még finomabb, legközelebb leírom, és tejfeles dióval csinálom. Isteni!

Ilyenkor ősszel, aktuális és nagyon finom pirospaprikából készült recept. Ha tetszik próbáljátok ki.
15 db pirospaprika, 3 hagyma, 6-7 gerezd fokhagyma – ledarálni, odatenni főzni. Hozzá kb. 1 liter paradicsomlé (ha nemszereted savanyúan, lehet kevesebbet), vagy annak megfelelő friss darált paradicsom (én abból szoktam).
Még hozzá 2 dcl olaj. Bors, só, cukor, ecet ízlés szerint. Egy órán át főzni, én ezt így még le szoktam turmixolni, mégegyszer felfőzni, belekeverni pici szalicilt, üvegekbe és száraz dunsztba, esetleg kigőzölni (nem árt neki, ki hogy szokta).
Vajas kenyérrel, akár virslivel írtó finom.
Mostanában már mindent csak ízlés szerint szoktam, semmit nem mérek.
 

bkata

Állandó Tag
Állandó Tag
Recept helyett egy kérdésem lenne:
Használta már valaki a Flavorwave turbo légkeveréses főzőedényt?
Milyen tapasztalataitok vannak?

köszi
bkata
 

AndiC

Kormányos
Kormányos
Süti

Sziasztok lányok,
finom "sznikersz-süti" receptet hoztam, kolléganőm sütötte, hozott belőle, isteni :D, persze mind vittük a receptet...
Kiadós, ééééédes, nagyon finom, aki fogyizik csak kóstolgassa.;)

S
ZNIKERSZ SÜTI

Piskóta: 6 tojásfehérjét felverünk 200g cukorral, 200g darált dióval, 3 kanál liszttel, 1 cs.sütőporral, kikent lisztezett tepsibe tesszük, lassú tűzön kisütjük.

I.Krém: 200g fehér csokit felolvasztunk 2-3 kanál olajjal, és forrón a kész piskótára kenjük.

II.Krém: 6 tojássárgáját kikeverünk 3 kanál cukorral és 1 cs. vanilia pudinggal.
12 kanál cukrot karamelizálunk, hozzáadunk 200g darabolt pörkölt diót, 1 cs. margarint. Jól elkeverjük, mig elolvad a margarin, nem vesszük le a tűzről, akkor hozzákeverjük a tojássárgás krémet,majd kihűtjük és rákenjük a fehércsokira.

III.Krém: 200g fekete csokit felolvasztunk 2-3 kanál olajjal, és forrón a II.Krém tetejére kenjük.
Jó étvágyat! :)
 

Éva11

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon finom ez a fajta sajtos hús.
A felszeletelt karajt (aki nem szereti, annak csirkemellet) kiklopfoljuk, majd besózzuk, enyhén borsozzuk. A sütőtálat vajjal kikenjük. A hússzeleteket először lisztbe, majd felvert, sózott tojásba, végül reszelt sajtba forgatjuk, a tálba egymás mellé, illetve egymásra helyezzük.A tetejére is kis vajdarabkák kerülnek. A tábalt alufóliával befedjük, és sütőben megsütjük. Krumplipürével tálaljuk.

Üdítős süti (finom és kipróbált recept)

6 tojás sárgáját kikeverünk 6 kanál cukorral, hozzáadunk 4 kanál lisztet, 2 kanál kakaót, 1 dl olajat, 1/2 csomag sütőport, és a habbá felvert tojásfehérjéket. Lassú tüznél sütjük.
1 csomag margarint kikeverünk 20 dkg porcukorral, közékeverünk 25 dkg túrót, a kihűlt tészta tetejére simítjuk. 7 dl narancsízű szénsavas üdítőitalba lassú tűznél 2 csomag vaníliás pudingport főzünk, ha kihűlt, a túróra simítjuk. Hűtőben hűtjük.

Nagyon fincsi ez a túrós pite.

Tészta: 35 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1/2 csomag sütőpor, csipetnyi só, tejföl.
A hozzávalókat összegyúrjuk és 2 lapba kinyújtjuk. Az egyik lappal kibéleljük a tepsit, rákenjük a tölteléket, megszúrkáljuk, és sütjük.
Töltelék: 2 dl tej, 2-3 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 1 ek. liszt, 50 dkg túró, ízlés szerint porcukor, a tojások felvert habja.
A tejből a tojás sárgájából, cukorból, lisztből krémet főzünk. Hozzákeverjük a túrót, végül a tojások fehérjéből felvert habot.

Ropogós burgonya

1kg burgonyát lereszelek, hozzáadok 1 tojást, 1 ek. tejfölt, 3 ek. lisztet, ételízesítőt, sót, borsot, áttört fokhagymát ízlés szerint. A hozzávalókat összekeverem, lapos lepényeket formálok belőle, és forró olajban kisütjöm.
 
Oldal tetejére