Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

Siciliana

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!Íme egy görög recept : egyszerű ,gyors és fogyni vágyók is nyugodtan ehetik;)
Gemista(egyszerűbb verzió)
A rizst megpirítod picit olívaolajon , utána sós vízben megfőzöd(ne túl puhára).A rizst apróra vágott petrezselyemmel és fűszerekkel(ízlés szerint pl bors) összekevered-ez lesz a töltelék.A paradicsomokat kibelezed majd betöltöd a töltelékkel, majd olívaolajjal kikent tepsibe rakod .Puhára sütöd, amikor kész akkor sajt a tetejére és hagyd ráolvadni.Nagyon finom :)
 

Siciliana

Állandó Tag
Állandó Tag
Anuska 28-íme a somlói galuska anyukám receptje alapján:

A mazsolát kb 1 órát áztasd rumban vagy rum aromában ,ha gyerekek is enni fogják. Csokiöntet: cukor,kakaópor, egy kis tej , egy kiskanál vaj (legyen híg , ha sűrű akkor olyan lesz mint a csokimáz!) - bele a mikróba .Ha kész, akkor bele a rumos mazsola, diódarabok (mi mogyoródarabokkal vagy mandulával szoktuk-úgyis finom;)), ezt rá öntöd melegen a darabokra tördelt babapiskótára.Hagyd kihűlni(amikor már nem forró, beteheted a hűtőbe) tetejére tejszínhab és kész:)
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Szintén görög, bár török eredetű a mezze. Kiskocsmákban adják asztalra csak úgy, lehet belőle csipegetni szabadon, és persze inni rá.Egy ilyen mezze ez a paradicsomsaláta is:

Egy tálra való nem túl nagy, de nem is túl apró paradicsomot késhegyel picit megszúrunk, átlyukasztjuk a héját.
Vizet forralunk, ha forr, beleteszünk pár szem paradicsomot, kb 8-10-ig elszámolunk, szűrőkanállal kivesszük a vízből a paradicsomokat, és azonnal átteszük őket jeges vízbe (mélyhűtőben jó hidegre hűtött vízbe). Ekkor a paradicsomok héja felpöndörödik, és egyben le lehet húzni. Ezt folytatjuk, amíg tart a paradicsomból. Az íly módon meghámozott paradicsomokat salátástálba tesszük, egészben, nem szeleteljük fel! Először borsozzuk, ki mennyire szereti borsosan, majd sózzuk, meglocsoljuk egy-két evőkanál saláta ecettel (5 vagy max 10 %-os ecet) végül jó minőségű finom olivaolajat locsolgatunk rá. Nem kell, hogy ellepje, de ne is sajnáljuk róla. Behűtjük, hagyjuk érni az ízeket.

Salátának, italok mellé finom, és igazi nyári görög hangulatot varázsol az asztalunkra.
 

Siciliana

Állandó Tag
Állandó Tag
egy egyszerű süti : 2 tálban kavarod
1.tál: 3 tojás, egy csomag sütőpor,cukor, finomliszt: tojásokat kikevered a cukorral (5ek), majd hozzáadsz 30 dkg lisztet 1 cs sütőporral elkeverve . kavard ki az egészet
2.tál: 3 tojás, egy csomag sütőpor,cukor, finomliszt, kakaópor(1 púpozott ek): ugyanaz mint az 1.tálnál csak a liszthez a kakaóport is hozzákevered.
Kivajazod, lisztezed az őzgerincformát (2 darabot, mert ez 2 adagra való mennyiség)
Először a kakaós masszát öntöd bele,utána rászórsz darabokra tört kesudiót vagy mogyorót(ez képezzen egy réteget) majd öntsd rá az 1.tál tartalmát (vigyázz hogy ne keveredjen el a kakaós masszával).Berakod előre melegített sütőbe-25 perc és kész.Rá csokimáz : egy nagy (3 dl) bögrébe 6 ek cukor, 2 ek kakaó, 1 ek vaj, és annyi tej amivel épp összeáll(nem folyós!!) - ezt mikróba 2 percre és utána rákened a kész süti tetejére és oldalára.
Nem bonyolult, gyorsan kész van és nagyon mutatós :)
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
pita
<O:p
0,5 kg liszt
1 ek olivaolaj
2 dkg élesztő
1-1 mk só, cukor<O:p

Az élesztőt cukros langyos vízben, lefedve, meleg helyen felfuttatjuk (kelesztjük).
<FONT size=1>A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd a megkelt élesztővel kemény tésztát dagasztunk. Egy órát hagyjuk kelni. Miután pihent, hat egyenlő részre szedjük szét a tésztát, majd kis pogácsákat formázunk belőle. A pogácsákból kb. <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com
><st1:metricconverter w:st=
<font color=" /><st1:metricconverter w:st="on" ProductID="15 cm">15 cm</st1:metricconverter> átmérőjű lapos tésztát készítünk, és még fél órát a deszkán pihentetjük.
<FONT size=1>Forró sütőben, néhány perc alatt halványbarnára sütjük (kb. 8-10 perc).
<FONT size=1>Az elkészült tésztát langyosra hűtjük, egy cikket levágunk belőle, és az így nyert "zsebet" ízlés szerint tölthetjük apró kockára vágott paradicsommal, paprikával, uborkával, lilahagymával és természetesen vékony csíkokra vágott, vagy darált, kockára vágott hagymán sült birka-, marha-, esetleg pulykahússal. Joghurtos fokhagymás öntettel, hasábburgonyával tálaljuk.
<O:p
<FONT size=1>http://www.kifozde.hu/pita.htm
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
cukkinis és tökös recepteket kérnék!!
A rántott változatot gondolom nem kéred, pedig az az igazi!

Van egy Tök székelyesen című saját verzióm: ami pörkölt, gyalult tökkel félidőben öszefőzve, tejfeles habarással. Kb. mint a Székely káposzta, csak nem káposztával, hanem tökkel. Eddig még mindenki szerette, még azok is, akik a tököt egyébként nem.

Tökfőzelék jöhet?
 

Naughty

Állandó Tag
Állandó Tag
Nohát. :) Büszke vagyok rátok. :D Sajna eddig nem tudtam feljönni. Volt ilyen-olyan problémám. ;)

(cukros) Briós

Ugyebár finomabb reggeli nem is létezik, mint a meleg Briós forró kakaóval. :) (Nekem még vacsorára is jöhet. :) )

Hozzávalók:
1,2 kg liszt
15 dkg cukor
10 dkg vaj
5 dkg élesztő
1 csipet só
4 tojássárgája
6,5 dl tej

Elkészítés:

A tejet élesztővel, 1 kávés kanál cukorral, kevés liszttel (palacsinta tészta állagúra) keverem. Meleg helyen (esetlegesen kelesztő tálban, mert mi ott szoktuk) megkelesztjük. Ha megkelt, akkor a 4 tojás sárgáját a cukorral, sóval és az olvasztott vajjal összekeverjük és belekeverjük a tésztába. Beleöntjük a maradék lisztet és jól kidolgozzuk. A formázás szabadon választott, tehát lehet fonott, briós, vagy buci, vagy akármi, de mivel briósról van szó, ezért erre van két módszerem:
1., Végy egy nagyobb és egy kissebb gombócot a tésztából, a nagyobbat kicsit lapítsd meg, a kissebbet, pedig rakd a közepére.
2., Végy egy adag tésztát, amit ujnyi vastagra és 30-40 cm hosszú "gilisztára" tudsz sodorni (ez persze tapasztalat szerint változhat). Megfogod a "giliszta" két végét, függőlegesen tartod, (az alul levő kezeddel úgy tarsd a végét, mintha körmöst kapnál éppen) és kezd el ráengedni csigavonalban. (én ezt használom, csak leírni bonyolult. :), majd megpróbálok felrakni egy oktató videót :D )

Tepsire rakjuk, tojás fehérjével megkenjük (ami kimaradt a tojásokból) és 15-20 percig pihentetjük. Újrakenjük, megszórjuk kristálycukorral, és berakjuk a sütőbe. (180-220 fok között) Kb 10-15 perc alatt sül meg egy adag. (Kicsit pirosra)

E fent említett mennyiségek, kb 25-35 db, tenyérnyi méretű briósra vonatkoznak. Mi 6-an vagyunk, nekünk néha marad belőle. :D Zacsiba elrakva, még másnap se rossz. :)
 

Giorgio-86

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Azért örülök, hogy még a mai lányok közül is néhányan megfordulnak a konyhában :). Van nálunk egy szépségverseny a megyei napilapban. Eddig a lányok szinte mind bulizni szeretnek, ebben a hónapban mindenki sütni :)

Üdv.:

Gábor
 

Radványa

Állandó Tag
Állandó Tag
A rántott változatot gondolom nem kéred, pedig az az igazi!

Van egy Tök székelyesen című saját verzióm: ami pörkölt, gyalult tökkel félidőben öszefőzve, tejfeles habarással. Kb. mint a Székely káposzta, csak nem káposztával, hanem tökkel. Eddig még mindenki szerette, még azok is, akik a tököt egyébként nem.

Tökfőzelék jöhet?

kaptam egy cukkinikrémet és cukkini levest amit kpróbáltam.. fini lett. Én általában a tökkel mindig hadilábom álltam,, meg általában a főzelékekkel.. mikor menzán a finom főzelék volt, na meg a paradicsomoskáposzta.. rosszul tudtam lenni..
Most barátkozom a tökökkel.. kapor nélkül nem is rossz.. rájöttem talán nem is a tökkel van gondom hanem a kaporral.. más fűszerekkel helyettesitettem és jó lett, nekem még túl fűszeres is lett..
rántani én is tudok ezért is nem kértem..
viszont van egy patiszon gombóc recim, régen találtam egy nőklapjában azt mindig csinálom fagyasztom és sütöm.. nagyon fini....
A pörkölttel pedig az a gondom, hogy a párom nem eszik húst, mostanában én sem nagyon kivánom.. főleg a disznóhúst nem... de megeszem ..
Ha nem kapros a főzelék akkor jöhet, lehet még ki is próbálom.:)
 

anoli57

Állandó Tag
Állandó Tag
<table class="MsoNormalTable" style="width: 285pt;" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="380"> <tbody><tr style=""> <td style="padding: 2.25pt;">
Pizza<o></o>

</td> </tr> </tbody></table> <o></o>
<table class="MsoNormalTable" style="width: 100%;" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%"> <tbody><tr style=""> <td style="padding: 2.25pt;"> Alaprecept <o></o>
<o></o>
· Hozzávalók: <o></o>
· <st1:metricconverter productid="1 dl" w:st="on">1 dl</st1:metricconverter> tej, <o></o>
· 1 kávéskanál cukor, <o></o>
· 2 dkg élesztő, <o></o>
· 40 dkg liszt (10 rétesliszt, 30 finom liszt)<o></o>
· 1 kávéskanál só, <o></o>
· 4 evőkanál olaj (én olivaolajat teszek bele) <o></o>
· liszt a formázáshoz, <o></o>
· olaj a kenéshez<o>:</o>
</td> </tr> <tr style=""> <td style="padding: 2.25pt;"> Elkészítés:

1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc).
2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc).
3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-<st1:metricconverter productid="1,5 dl" w:st="on">1,5 dl</st1:metricconverter>), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).
4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk , összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.
5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal, kevés oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.<o>:</o>

</td> </tr> </tbody></table>
 

hontalan

Állandó Tag
Állandó Tag
Rántott sajt ügyben írok. Nekem is az a gondom, hogy kifolyik a panírból, akárhány rétegben panírozom. Most anyukámtól láttam azt a módszert, hogy a felvert tojásba kell belereszelni a sajtot, ebből golyókat formázni és ezt forgatni zsemlemorzsába. Neki valóban nem folyt ki, a héten én is kipróbálom.
Nemcsak az olajnak kell melegnek lenni, hanem keveset használj, elég, ha a felét ellepi a sajtnak sütéskor. (mindig kétszer panirozom)
 

mézesmaci

Kitiltott (BANned)
cukkinis és tökös recepteket kérnék!!


Rizs -tökkel recept

Kategória:
Főzelékek

Hozzávalók:
150 gr. rizs
4 drb.kicsi tok
50 ml olaj
1 hagyma
1 sargarepa
1 piros husos paprika
1 csokor petrezselyem zold
izle szerint so es tort bors

Elkészítés:
A rizset foni tenni keves soval.Egy nagylabosba olajba dinsztelni az aprora vagot hagymat,kockara vagot sargarepat es paprikat,15 perc mulva a kockara vagot tokot hozza adni es fuszerezni,10 percmulva hozza adni a megfott rizset/jol lecsepegtetni a levetol/,utana hozza adni az aprora vagot petrezselyem zoldjetes meg 2-3 percet fozni kis langon.

Elkészítési idő: 45 perc



Pikáns tökdzsem


Alapanyagok:
- 1 kg spárgatök,
- 3 db citrom,
- 1 kg kristálycukor,
- 1 csomag zselésítő befőzőszer,
- kb. 10 dkg. porcukor, a tetejére, /lehet benne kevés barnacukor/,

A tököt gyalun lereszeljük és a cukorral jól összekeverjük. Hagyjuk egy kicsit, hogy levet eresszen. Hozzákeverjük a zselésítő befőzőszert. Ezután lábasba tesszük. A citromot alaposan lemossuk, kefével ledörzsöljük, lereszeljük a citromot és hozzáadjuk a lereszelt tökhöz -a magokat szedjük ki.
A cukorral és a citrommal összekevert tököt folyamatos keverés mellett, kb. 10-15 percig főzzük. Még melegen üvegekbe töltjük, tetejét porcukorral beszórjuk, majd másnak lekötjük.
A spárgatök ízéből semmit sem lehet érezni, tulajdonképpen kis csalással citromdzsemet készítünk.



Hideg tökmártás
Hozzávalók: 1 kisebb tök, reszelve, l kanál libazsír, 2-3 kanál liszt, 1 tojás, só, cukor, ecet, kevés kapor.
A meggyalult tököt sóval, cukorral, kaporral, kevés ecettel puhára főzzük, a zsírból, lisztből készült liszttel berántjuk. Ezután a tojást kevés liszttel elkeverjük, s a tökhöz adjuk. Kihűtve is finom.


http://www.origo.hu/noilapozo/receptek/20031114tokjo.html


http://www.harmonet.hu/cikk.php?rovat=187&alrovat=188&cikkid=1224
 

mézesmaci

Kitiltott (BANned)
Cukkinis recik.
Tepsis cukkini recept

Kategória:
Zöldséges ételek

Hozzávalók:
1 kg cukkini
15 dkg gomba
20 " sajt
1 kis fej vöröshagyma
5 dkg vaj
1 tojássárgája
1 dl tejföl
2 dkg zsemlemorzsa
1/2 csokor metélőhagyma
őrölt fehér bors


Elkészítés:
A cukkinit megmossuk,majd szeletekre vágjuk. Sós vizzel leforrázzuk, leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, lecsöpögtetjük és szalvétába nyomkodva leszárítjuk.
A finomra vágott hagymát vajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát, sóval,fehér borssal és apróra vágott metélőhagymával fűszerezzük.
A cukkinit kivajazott jénaiba rakjuk,és amikor a gomba megpirult, ráöntjük, és befedjük a vékony szeletekre felvágott sajttal. A tejfölt a tojássárgával simára keverjük, sóval ízesítjük és a sajszeletekre öntjük. Megszórjuk zsemlemorzsával és forró sütőben megsütjük.

Tanácsok:
Ha szaftosabban szereted, tegyél rá több tejfölt.


Fokhagymás cukkíni recept

Kategória:
Zöldséges ételek

Hozzávalók:
-4 db karcsú cukkini (50-60 dkg)
-1 db egész tojás
-1 evőkanál tej
-2 gerezd fokhagyma kevés liszt
-1 mokkáskanál törött fehér bors
-1 csapott teáskanál só

Elkészítés:
A megmosott, héjas cukkínit megtörölgetjük és ujjnyi vastag szeletekre, vágjuk. A tojást a tejjel és a fűszerekkel habosra verjük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A cukkíni-karikákat először a lisztbe, ezután a fűszeres tojásba, majd ismét a lisztbe mártjuk, és azonnal beletesszük a 170 fokra felhevített olajjal töltött olajsütőbe. 7-8 perc alatt pirosra megsül, majd jól lecsöpögtetve, papírtörülközővel bélelt tálra rakjuk. Ha melegen tálaljuk, paradicsommártás illik hozzá. Hidegen majonézes salátát és pirított kenyérszeletéket kínálhatunk hozzá. A cukkíni helyett zsenge spárgatökkel is ugyanígy készíthetjük: a tököt kimagozzuk, hosszában félbevágjuk, majd fél karikákra aprítva mártogatjuk lisztbe és tojásba. Egyszerűen és gyorsan készíthető, nagyon olcsó, jóízű étel.



Almás cukkini


Hozzávalók:

1 fej lilahagyma
1 alma
1 paradicsom
50 dkg cukkini
1 csomó petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
4 ev?kanál olívaolaj
só, bors

Elkészítés:

A karikára vágott hagymát egy serpeny?ben megfonnyasztjuk 2 ev?kanál olívaolajon. Meghámozzuk az almát, a magházat is eltávolítjuk, majd kockára vágjuk. A megmosott paradicsomot ugyancsak kockára vágjuk. Hozzáadjuk ?ket a már megpuhult hagymához, és kb. 5 percen át együtt pároljuk alacsony h?fokon. A megtisztított cukkinit hosszában vékony csíkokra, majd a csíkokat kb. 5 cm-es darabokra vágjuk és megsózzuk. Egy másik serpeny?ben felforrósítjuk a maradék olívaolajat, és a cukkinit közepes h?fokon pároljuk addig, amíg levet nem ereszt. Ezután vegyük nagyobbra a h?fokot, és - id?nként megkevergetve, megrázogatva - f?zzük el a cukkini levét. Alacsonyabb h?fokon hozzáadjuk az almát, a paradicsomot és a hagymát, és még 5-6 percig f?zzük. A petrezselymet összevágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk, majd összekeverjük a petrezselyemmel. Hozzákeverjük a cukkinihez, és 4-5 percig f?zzük. Sóval és borssal ízesítjük. Ez az étel egy szerény vacsoraként önmagában is megállja a helyét, de köretként is kiváló.



Kukoricás rakott cukkini


Beküldő: anonymus
Hozzávalók:

1-2 cukkini
tejföl
reszelt sajt
1 kukoricakonzerv
40 dkg párizsi
kevés olaj
1 tojás

Elkészítés:

Egy tepsi aljára rakom a párizsit felszeletelve, rá a reszelt sajtot, a kukoricát, végül az egészet felszeletelt cukkinivel beborítom, majd leöntöm tejföl, olaj, tojás keverékével. El?melegített süt?ben megsütöm. Borzasztóan finom!


Rántott cukkini.


Hozzávalók:

1 kg cukkíni
3 egész tojás
liszt
zsemlemorzsa
ételízesítő

olaj

Elkészítés:

A cukkínit megmosom, meghámozom. Ha a cukkíni vékony, olyan mint a kígyóuborka felkarikázom 3-4 mm-es szeletekre. Ha a cukkíni nagy olyan nagy mint a főzőtök, akkor kettévágom kikaparom a magját és csak utána készítek belőle 3-4 mm-es szeleteket.
Egy tálba teszek egy réteget megsózom, rá a következő sort azt is megsózom és így tovább amíg van még a cukkíni szeletekből. Kb. 20 percig állni hagyom a sóban addig lehet a köretet előkészíteni pl. sült krumplit, rizst, petrezselymes krumplit. Egy mély tányérban a tojást habosra felverem, egy másik tálba zsemlemorzsát teszek, egy harmadikba lisztet és teszek hozzá kb. egy kanál ételízesítőt is amit szépen elkeverek a lisztben. A 20 perc leteltével a cukkíni levet enged, elolvad rajta a só, ekkor lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatom.
Sokan azért nem szertik sütni a cukkínit, mivel kis apró karikákat kell forgatni az olajban. A sütését legegyszerűbb olajsütőben megoldani, de akinek nem ereszthető le az olaj az olajsütőjéből, akkor egy mélyebb teflonban süsse ki pl. wokk formájú teflonban. Félig engedjük tele a wokkot, így bő olajban ezt a mennyiséget háromszorra ki lehet sütni. Nem forgatgatom az olajban, hanem kavarom a cukkíni szeleteket. Ha karfiolt rántunk azt is jobb bő olajban sütni, mert így egyenletesebben megsül.
A patisszont is ugyanezzel a módszerrel szoktam elkészíteni, de a patisszont sokkal nehezebb megtisztítani én ezért inkább a cukkínit szoktam készíteni.



Cukkini leves.

<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=420 border=0><TBODY><TR style="VERTICAL-ALIGN: top"><TD><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=5 width="100%" border=0><TBODY><TR style="VERTICAL-ALIGN: top"><TD class=recipe width=390>4 db kb 20 cm-es kis cukkini
4 db burgonya /új burgonyábol héjastól/
só ízesítése tetszés szerint /tengerit/
kapor ízlés szerinti mennyiségben
1 db közepes hagyma
és a hagymapárolásához olaj
pirított zsemlekocka, de elhagyható</REC_FINDINGS>
</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR><TR style="VERTICAL-ALIGN: top"><TD background=http://img.hazipatika.com/services/recipe/sep_recept.gif>
transparent.gif
</TD></TR><TR style="VERTICAL-ALIGN: top"><TD><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=5 width="100%" border=0><TBODY><TR style="VERTICAL-ALIGN: top"><TD class=recipe_bold colSpan=2>
recept_elkeszitese.gif
Elkészítése:</TD></TR><TR style="VERTICAL-ALIGN: top"><TD width=20>
transparent.gif

</TD><TD class=recipe width=420><REC_MAKINGS>Üvegesre pirítjuk a hagymát, alaposan megmossuk a
cukkínit - héjasan karikába vágjuk, maggal együtt, ha van benne. A burgonyával ugyanezt tesszük, hozzáadjuk a csipetnyi sót, kaprot.
Edénybe rakva felöntjük vízzel. /kevesebb vízzel sűrűbb,
több vízzel hígabb állagú levest kapunk/ Kb 20 perc alatt
megfő és utána kimixereljük. Ízeletes krémlevest kapunk. A tetejére rakhatunk pirított zsemlekockát.
</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>



Sok sajttal sült cukkini finom tésztasalátával

Hozzávalók (4 főre):
a cukkinihez:
1 kg cukkini
1 kisk. 8 fűszeres só
1 mk. őrölt fekete bors
5 evők. olaj
fél csok. petrezselyem
5-5 dkg sajt, lehetőleg három-vagy négyféle (trappista,füstölt, márvány stb.)

a tésztasalátához:
30 dkg csiga- vagy orsótészta

10-10 dkg zöldborsó és csemegekukorica
3 evők. olaj vagy vaj
4 dundi újhagyma
kis darab kígyóuborka
2 kemény paradicsom
fél vöröshagyma
2-2 dl főzőtejszín és tej
őrölt fekete bors
1 mk. origano
15 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:
A cukkini törzsét kicsit ferdén, fél centi vastagon fölszeleteljük. A fűszeres sóval meg a borssal bedörzsöljük. Az olajat serpenyőben megforrósítjuk, és a cukkinit 4-5 perc alatt megsütjük benne.
Fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, majd tepsire kis halmokat rakunk belőle. 5-6 darab kerüljön egymásra. Mindegyikre másféle sajtot teszünk, amit forró sütőben 6-8 perc alatt ráolvasztunk. Többféle sajtosat teszünk minden tányérra. A tésztasaláta remekül kiegészíti ezt a fogást.
Ehhez a tésztát kifőzzük, leszűrjük. A zöldborsót és a kukoricát lecsöpögtetjük. Az újhagymát fölkarikázzuk, a kígyóuborkát meg a paradicsomot kis kockákra vágjuk, a borsóval és a kukoricával együtt a tésztához keverjük.
A hagymát lereszeljük, az olajon megfonnyasztjuk. A tejszínt meg a tejet ráöntjük, megsózzuk, megborsozzuk, az origanóval fűszerezzük. Ha forr, a reszelt sajtot beleszórjuk, és 3-4 percig főzzük.
Kevergetve hűlni hagyjuk. Végül a zöldséges tésztával összekeverjük, de csak az utolsó pillanatban, különben a tészta mindet beszívja.


Kruplis cukkini.

Hozzávalók 4 személyre
  • 4-5 kisebb krumpli
  • kb. 1/2 kiló cukkini
  • 1 kis hagyma
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál fehér és 1 evőkanál fekete mustármag
  • 1 evőkanál száraz karilevél
  • 1 kiskanál száraz őrölt gyömbér
  • 3-4 kiskanál só
<HR>
  • 1 friss kókusz bele darabokban
  • 2 nagy hegyes erős csilipaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél liter joghurt (dahí)
  • 3-4 evőkanál liszt
<HR>Időigény: 30 perc
Bő olajon pirítsd meg a mustármagot és a karilevelet; amikor pattogni kezd, szórd bele az apróra vágott hagymát. Amikor már üveges, tedd hozzá a kis kockákra vágott krumplit és közepes lángon kavargatva pirítsd egy ideig. Ha már sárgul, add hozzá a sót és a gyömbért, és úgy süssed tovább kis lángon.
Közben turmixold össze a kókuszt a paprikával, a fokhagymával, némi joghurttal és a liszttel (szójaliszt, borsóliszt, búzaliszt, kukoricaliszt egyaránt megfelel). Sokáig kell pépesíteni, hogy minél simább legyen.
Amikor a krumpli pirulni kezd, add hozzá a hosszában negyedbe majd keresztben szeletekre vágott cukkinidarabokat (természetesen zsenge cukkiniről van szó; ha csak öreget kapsz, magozd ki és vágd kockára; hámozni csak akkor hámozd, ha nagyon kemény a héja). Még süssed pár percig, aztán engedd fel kevéske vízzel, nehogy megégjen. Ha már majdnem kész, öntsd hozzá a turmixolt szószt, a maradék joghurtot, és még annyi vizet, hogy jó legyen az állaga; így főzd együtt néhány percig.
 
E

elke

Vendég
Ideírok egy receptet ilyen melegben pocsék dolog a konyhában sütögélni.

Gyors hihetetlen egyszerű és mikróban sütendő 5 perc alatt kész.

Villám piskóta

4 evőkanál(ek) cukort összekeverünk 3 egész tojással bele teszünk 2 ek étolajat 1 ek ecetet utánna 5 ek lisztet amibe belekevertél egy fél csomag sütőport ezt simára kevered berakod a mikróba legmagasabb fokon 5 percre és kész a piskóta.
(tehetsz bele durvára vágott diót,csokit,kakaót,mákot , meggyet stb)
Ha félig kihült (pár perc )töltheted lekvárral ,nutellával, pudinggal , ha akarod , de én legsűrűbben vaniliás porcukorral hintem meg.:grin:

szóval , ha betámadnak a váratlan vendégek vagy lusta vagyok ez a menü.

Legyen szép napotok:smile:.<!-- / message -->
<!-- controls -->
progress.gif
 
E

elke

Vendég
Úgy szeretnék sárgadinnye befőtöt készíteni télire de sehogy nem sikerül:(
Van valakinek egy stabil receptje ami nem alkoholos?
 
Oldal tetejére