Fűben fában orvosság

lackovar témája a 'Egészségünkre!' fórumban , 2007 Február 1.

 1. Mrs. Julius

  Mrs. Julius Állandó Tag

  Hallo Lackovar

  Ginkgo? Ismered? Van szemelyes tapasztalatod vele?

  A nephiedelem azt tartja rola, hogy mivel fokozza a verkeringest (Durchblutung) jo pl. az agyra feledekenyseg ellen.

  Nem is olyan regen valahol viszont azt olvastam, hogy ez egyaltalan nincs bizonyitva es tulajdonkeppen ez nem mas mint az un. Placeboeffekt. (tehat az emberek csak bekepzelik maguknak!)

  Neked mi a velemenyed rola?

  Köszi a valaszt.

  Üdv.
  Julius
   
  zolka23 kedveli ezt.
 2. Hegyikristaly

  Hegyikristaly Állandó Tag

  Kedves Lackovar!
  Öröm olvasni a topikodat.Szakmai hozzaértés, segíteni akarás,természetes
  életmódra szoktatás, gyógynövény ismeret....minden csillagos 5.
  A gyógynövényeknek én is nagy barátja és felhasználója vagyok.
  Egyetértek azzal, hogy fűben fában orvosság.
  Kora tavasztól késő őszig én magam gyűjtöm be a gyógynövényeket saját használatra és a barátaimnak.
  Fontos az is mennyire tiszta ,kevésbé mérgezett területről gyűjtjük be.
  A tavaszi friss csalántól a késő őszig, kora télig begyűjthető gombákig, mindent magam gyűjtök be.
  Évek óta tudom, mi mikor, hol terem.
  Az orvosságokat mellőzöm a mellékhatásaik miatt és a gyógynövényeket tartom előnyben.
  Tavasszal csinálok fegyőrügyből szörpöt,ősszeel csipkebogyóból. Mi ezt fogyasszuk,nem a COLÁT.
  Köszönöm a sok sok információt,a mindenki számára hasznos oldalt.
   
  tyutyukam és zolka23 kedveli ezt.
 3. mozs

  mozs Állandó Tag

  [email protected]

  Üdv mindenkinek!
  Felhívom szíves figyelmeteket a "koviboka" által közölt körömgyógyító receptre. Nekem is használt, nagyon jó!
  Zsuzsa
   
  tyutyukam kedveli ezt.
 4. mozs

  mozs Állandó Tag

  [email protected]

  Üdv !
  Tudjátok, hogy az asztma, nehéz-légzés, tüdőbántalom... gyógyítható egyszerű légző gyakorlattal?
  Legalább 20 másodpercig vissza kell tartani a mélyen beszívott levegőt, Ezt naponta legalább 60-szor meg kell ismételni. Pár hét után döbbenetes javulás áll be. Körülöttem- és én is- többen kipróbáltuk. Valóban nagyon hatásos.
  Forrás: Kecskés László természetgyógyász web-lapla, ahol a légzésmeditáció is letölthető)
   
 5. lackovar

  lackovar Állandó Tag

  Köszönöm kedves soraidat!

  Szia Lacko
   
  zolka23 kedveli ezt.
 6. lackovar

  lackovar Állandó Tag


  Kedves Julius!

  Előre bocsátva, hogy nincs személyes tapasztalatom, csak utánanéztem, alábbiakban írok a GINKO-RÓL.
  A placebo hatásról szólva, az a véleményem, hogy ez a világ legjobb dolga, mert a készítmények semmit sem érnek a beléjük vetett bizalom hatásmechanizmusa nélkül. Hinni és akarni kelll a gyógyulást.
  A ginkoról amit megtudtam bizalomgerjesztő.
  Olvasgassd, és ha úgy érzed szükséged van rá, próbéld is ki. Nem drága, egy üveg 1700,-Ft.
  Jó egészséget, és viszontlátásra a topicomon!

  Szia:
  Lacko
  Ginkgo  A ginkólevél-kivonat a hagyományos gyógyításban

  Kinában a ginkó levél gyógyító hatásáról az első leírás, a Ming-dinasztia idejében Lan Mao 1436-ban megjelent Dian Nan Ben Cao c. művében található. Ezen könyvében a ginkót külsőleges használatra ajánlja a szerző, főleg sebek és szeplők kezelésére. Szájon át való bevételre Lin Ven-taj: diarrhea (gyomor-bélhurut) esetén ajánlja a ginkó levél kivonatot. Ben Cao Pin Huj Jing Jao c. 1505-ben megjelent leírásában hasmenés kezelésére ajánlja és "az agy jótevőjének " nevezi. Az első összefoglaló mű amely a ginkó gyógyhatásával foglalkozik, az előzőekben említett Li Si-csen 1596-ban megjelent "Gyógyszereskönyv"-e (Pan Cao Kang Mu) volt. Ebben a nagy kínai orvos és gyógyszerész összegezte az addig megjelent több száz orvosi munkában leírt eredményeket, kiegészítve azokat saját kutatásaival. A Gyógyszereskönyv a ginkó kivonatot az étvágygerjesztők, emésztési zavart javítók, központi idegrendszert serkentők közé sorolja. Külsőleg: a hályog kezelésére javasolja.

  A többezer éves tibeti hagyományos gyógyításról az első összefoglaló közlés hazánkfiától Körösi Csoma Sándortól származik. Az akkori idők egyik híres tibeti orvosa Szangje Puncong láma mondta tollba az alapvető tibeti orvosi munka a "Négy Gyökér" (Gyü-si) egyes részeit, melyet Körösi Csoma angol nyelvű könyvében adott ki 1835-ben. Ebből tudjuk, hogy a tibeti hagyományos orvoslásban vallásos meggyőződés és mágikus hit keveredik a többi távol-keleti orvoslás elemeivel, valamint Galenus tanainak nyomai is megtalálhatók benne. A "Négy Gyökér" II. fejezete foglalkozik a gyógynövényekkel. A ginkóról leírja, hogy összehúzó (adstringes) gyógyszer, a légzőszervi panaszoknál, vérhas, emésztési zavarok és a szédülés elleni orvosságok alkatrészeként használták.

  [​IMG]
  A levélkivonat hatásmódja
  Európában a XIX. század közepéig a hagyományos orvoslás fő eszköze a fitoterápia volt, vagyis a gyógynövényeken alapuló készítmények használata. Már a történelem előtti időkben maradtak bizonyítékok arról, hogy növényeket használtak a betegségek gyógyítására. ("Ebers papyrus" Kr. e. 1500.)
  A híres görög és római orvosok (Hippokratész, Galenus, stb.) műveikben a gyógynövények felhasználásáról szóló ismereteiket közölték. A későbbi időkből ránkmaradt "füveskönyvek" mind ezt bizonyítják.
  Az idők folyamán a gyógyászatban előtérbe kerültek a szintetikus kémiai vegyületek és feledésbe merültek a régi természetes eredetű szerek. Az utóbbi időben mind többet kezdenek foglalkozni a természetes gyógymódokkal és a gyógyító hatású anyagot tartalmazó növények hatóanyagaival. A fitoterápiás szerek előállításához a növények virágait, terméseit, leveleit, kérgét, stb. használják fel. Növényből gyógyszert vízzel, alkohollal vagy más oldószerrel szobahőmérsékleten vagy magas hőfokon lehet előállítani: friss levélből préseléssel vagy tea, áztatás, tinktúra, stb. Így irányult a figyelem a Ginkgo bilobára melynek magját tapasztalati alapon évszázadok óta használták az érrendszer erősítésére, a vérkeringés javítására. Ismert dolog, hogy a vérkeringés zavarainak keletkezésében három fő tényezőnek van szerepe, ezek : a vér tulajdonságainak megváltozása, az érfal átjárhatóságának változása és a szöveti anyagcsere zavara.
  Az utóbbi évek kutatásai tisztázták a prostaglandin szerepét a thrombocyta aggregatio (vérlemezkék tömörülése), ezáltal a thrombosis kialakulásának folyamatában. A thrombocyta membránban enzim hatására labilis endoperoxyd képződik. Ebből a vérlemezkékben thromboxan A2 keletkezik. A thromboxan A2 az ereket összehúzó (vasoconstrictor) és thrombocyta aggregatiot kiváltó anyag, tehát a trombus (vérrög) képződést elősegíti. Az érfalban a prostaglandin képződés során a labilis endoperoxydból prostacyclin keletkezik, amely értágító hatású és a vörösvérsejtek rugalmasságát fokozó anyag. A prostacyclin ugyanakkor a vérlemezkék tömörülését gátolja.
  A thrombocytákból kiszabaduló thrombocyta növekedési faktor (PAF) az érfalban lévő endothel sejtek szaporodását és ezáltal a thrombosis készséget fokozza. A faktor hatására az érfal simaizom sejtjei szaporodnak, ezáltal az érelmeszesedés (arteriosclerosis) kialakulásában is szerepe van.
  Károsítják az immunrendszert, így allergiás folyamatok és toxikus sokk létrejöttét is elősegítik.
  A thromboxan és prostacyclin ellentétes hatása tartja fenn a vér alkotóelemeinek egyensúlyát.
  A ginkó levélkivonat fokozza a prostacyclin képződést, gátolja a PAF hatását és a lipidperoxidációt (a zsírok alapsejtjeinek oxigén felvételét), ezáltal csökken a vérsejtek közötti surlódási ellenállás (viscositas), a vörösvérsejtek rugalmassága növekszik, jobban ellenállnak a lebomlásnak, oldódásnak, a véráramlás még a hajszálerekben is javul (az erek tónusa fokozódik).
  Ezen a módon és a thromboxan-prostacyclin egyensúly szabályozása révén, csökken a hajszálerek falának átjárhatósága, vele együtt csökken az oedema (vizenyő) készség, a hajszálerek kitágulnak átjárhatóságuk fokozódik. Végeredményben javul a szöveti vérellátás.

  A Ginkgo kivonat, a lipidperoxidácio gátlása révén növeli a szövetekben, különösen az agyszövetben az oxigén, valamint a glukoz felvételt és hasznosítást ily módon az agysejtek újjáépülése gyorsul. Tehát bizonyos mértékig az agyihypoxia (oxigén hiány) ellen is véd. A túlzott lipidperoxidácio során szabadgyökök is keletkeznek, melyek a sejtek falának károsodását okozzák, ezeket a szer képes közvetlenül lekötni. Szervezetben a kedvező hatást ezen mechanizmusok együttesen hozzák létre, ami ezután foleg az agyi és a végtagi mikrocirkuláció (a legkissebb erek keringése) javulásában mutatkozik meg.


  A ginkó a modern kutatások alapján

  A mai Kínában alkalmazzák a ginkó kivonatot idült hörghurut, asztma, alacsony szérum koleszterin szint és urológiai megbetegedések eseteiben. Kísérleti laboratóriumi körülmények között a tbc kórokozójának fejlődését gátolja. Ezért ott a tbc gyógykezelésére is felhasználják.
  Nyugati kutatók rendszeres laboratóriumi vizsgálatai lehetővé tették a ginkó hatóanyagai pontos összetételének megismerését és ezáltal gyógykezelésre való felhasználásának lehetőségét teremtették meg.
  A rendszeres vizsgálatok végzését lehetővé tette a ginkgolid izolálása, majd E.J. Corey és munkatársai által 1988-ban a ginkgkolid egyes alkotó elemeinek (A, B, C, G, M, J) felismerése.
  A kutatást segítette a PAF = Platalet Activating Factor (vérlemezke aktiváló faktor) és a szabad gyökök hatásmechanizmusának ismerete is. A szabad gyökök hatásának tisztázása is többféle probléma megoldásához vezetett. Eloször 1969-ben mutatták ki, hogy a szabad gyökök élő sejtekben előfordulnak.
  Az életfontosságú szén elégetésekor keletkező energiát és hőt a szervezet, a sejtek feladatainak teljesítéséhez használja fel. Az égési folyamatok közben az oxigénatomok elveszítik elektronjaik egy részét, és ezekből, valamint hidrogénekből szabad gyökök képződnek. Ezek nagy energia felesleggel rendelkező molekulák, melyek képesek felesleges energiájukat más molekuláknak átadni. Ha ezeknek erre szüksége nincs, veszélyessé válhatnak a többi sejtekre. Ha a szervezet nem rendelkezik kellő védekező képességgel a szabad gyökök ellen, úgy ez a körülmény sejtpusztulást eredményezhet. A szabad gyökök oxidatív sejtkárosító hatása következtében főleg az idegsejtek károsodnak.

  Fokozott szabadgyök képződés lehetséges: a helyileg csökkent vérkeringés (ischaemia) esetében; a zsírok alapsejtjeinek oxigén felvételekor; külső károsító hatások (légszennyezodés, sugárártalom) következtében. A szervezet baktériumos fertőzések ellen, a szabadgyökök segítségével védekezik, ha túl nagy mennyiség keletkezik, károssá válhat. A gingkolid képes a szabadgyökök megkötésére. Ez az antioxidáns gyökfogó mechanizmus, melyben a bioflavonoidnak is nevezett gingkolid B mellett C és E vitaminoknak és egyes enzimeknek is szerepe van.
  Rendszeres gyógyszerhatás kutatómunkához olyan anyag szükséges, mely állandó, pontosan meghatározott mennyiségű hatóanyagot tartalmaz. Ginkó esetében ezt 1989-ben határozták meg Németországban és EGb 761 jelzéssel szabadalmaztatták. Jelenleg Európában és Ázsiában ezt a meghatározást használják. Az EGb 761 tartalmaz: 24% flavonoid glikozidát és 6% terpenoidot (Ginkolid B és Bilobalid).

  Az EGb 761 leggyakrabban és legnagyobb hatásfokkal az emberi idegrendszer működését segíti. Az idegrendszer két nagy egységből áll: a központi idegrendszer, melyet az agy és a gerincvelő alkot, valamint az idegkötegek, melyek az agy és a periféria közti kapcsolatot biztosítják. A test súlyának 2%-át kitevő agynak a keringő vér 20%-ára van szüksége zavartalan működéséhez. Ez a mennyiség biztosítja a szükséges oxigént és az idegsejtek anyagcseréjéhez szükséges tápanyagot. Ehhez a vér továbbítása céljából akadálytalanul működő érrendszer kell.
  Az életkor előrehaladásával csökken az agy telejesítőképessége, mivel az agyi vérátáramlás (mikrocirkulácio) elégtelenné válik és ezért az idegsejtek oxigén ellátása és anyagcseréje romlik.
  Fellépnek a rossz vérellátás következtében az agyi elégtelenség elsődleges tünetei, a cognitív funkciók: a tanulás, az éberség, a figyelem, a megértőképesség lassulni kezd. Kialakulnak a dementia kezdeti, majd mind súlyosabb és végül az Alzheimer-kórhoz vezető tünetei. A kialakuló panaszokat és tüneteket gyógyszeresen befolyásolni és ezáltal a tüneteket csökkenteni lehetséges, az agyi oxigenizációt és az agyi glukóz felhasználást segítő anyagokkal. Ezen gyógyszerek feladata a kiserek rugalmasságának fokozása, a vörösvérsejtek és vérlemezkék súrlódásának és tömörülésének csökkentése és a vörösvérsejtek rugalmasságának növelése.
  A kutató orvosok az eddigi tapasztalatok tudományos alátámasztása céljából kiterjedt kontrollcsoportos, kettos vak kisérletes vizsgálatokat végeztek az EGb 761 terápiás értékének bizonyítására.

  A vizsgálati eredmények a következők:
  Időskorúak agyi elégtelensége: nagy beteganyagon végzett megfigyelések, műszeres és standardizált mentális állapotvizsgálatok, teszt próbák segítségével kimutatták, hogy kezdeti nagyobb, napi 160-240 mg 4 hétig adott, majd 3 havi napi 3x40 mg fenntartó adagokkal, a kontrollcsoporttal összehasonlítva kedvező eredmények voltak. A kezdeti stádiumban lévő betegeknél a memória, figyelés és érzelmi állapot kimutathatóan javult. Az ingerlékenység, felismerési zavarok csökkentek, az általános közérzet jobb lett.
  Mivel az agysejtek regenerálódásra nem képesek a dementia súlyosabb fokozatánál és Alzheimer-kórnál a tünetek javulása kisebb mértékű volt, de a gyors hanyatlás megelozhető lett.
  A heveny agyi elváltozást okozó, érsérüléses (stroke) esetekben a korai stádiumban elkezdett nagy adagban adott EGb 761 kezelés csökkentette a halálos kimenetelu esetek számát. Az esetek nagyobb részében az agyi elégtelenségi tünetek javultak, maradványtünet kevesebb maradt vissza.
  A rohamokban jelentkező szimmetrikusan, mindkét kéz, esetleg láb, ujjain hideg vagy izgalom hatására keletkező érösszehúzódások (spazmusok) - Reynaud kór - ritkábban jelentkeztek EGb 761 hatására.
  A perifériás keringés akadályoztatása következtében kialakuló oxigén hiány (anoxia) az izomzatban, fájdalmat, zsibbadást okozhat. Ha az oxigén hiány tartósan fennáll, kialakul a főleg érelmeszesedéses betegeknél az időnként jelentkező fájdalmas járászavar a claudicatio intermitens. EGb 761 kezelés után a rohamok száma és a fájdalom csökkent, a vizenyő (oedema) kiürült.
  Az erekre kedvezo hatás a szívkoszorúerek (coronaria) jótékony befolyással van, a szívműködést is javítja, a vérrögképződés és így a szívinfarktus előfordulása is csökken.
  PAF akadályozó képességének következtében antiallergiás hatása van, így az asthmás betegeknél a rohamok gyakoriságát és a tüneteket csökkenteni tudja az EGb 761.
  Az agyi centrum keringési zavara által okozott szédülés, hányás, fülzúgás esetén ugyanúgy hasznosnak bizonyult az EGb 761 kezelés, mint az egyensúlyozó szerv bántalmánál, vagy sérülés utáni esetekben.
  Hallás károsodásra is kedvezően hat, a kezelt betegeknél 2/3-dal jobb volt az eredmény, mint a placeboval kezelteknél.
  Szemészeti kezelés eredményei: a szemfenéki erek keringésének javításával az ideghártya degeneratív pigment elfajulására kedvezően hatott. Napi 160 mg EGb 761 adása mellett javult a látás és a további romlás csökkent.
  Égési sérüléseknél a ginko kivonat gátolja a vér szövetek közé szivárgását és ezzel a gyógyulást elősegíti.
  Az EGb 761 tartalmú gyógyszerek mérgezést nem okoznak, rákkeltő hatásuk nincs. Mellékhatást a kezelések 3%-ában észleltek: csekély gyomor-bélpanaszok, fejfájás, allergiás bőrtünetek. Mindezeket laboratóriumi és állatkisérletekkel, valamint klinikai vizsgálatokkal bizonyították.
  A forgalomban lévő gyógyszerek EGb 761-et tartalmaznak. Kombinált készítmények is vannak, melyekben értágító (Heptaminol) és az érfal rugalmasságát fokozó (Rutin) szereket tartalmaznak. A fokhagyma és a ginszengkivonat sokoldalú hatásával hatványozható a ginkókivonat eredményessége
   
  Horváthné Margó és zolka23 kedveli ezt.
 7. Mrs. Julius

  Mrs. Julius Állandó Tag

  Hallo Lackovar

  Köszönöm a valaszodat.:D
   
 8. tundefaluvegi

  tundefaluvegi Állandó Tag

  A maj meregtelenitesehez nagyon jo eredmenyekkel hasznaltam a kovetkezo receptet:
  Szuksegunk van egy 3 litres uvegedenyre, amelyben retegesen elhelyezunk szeletekre vagott ceklat, zold petrezselyem lapit, leostyan levelet, zold kaporot, fokhagymat es a tetejere raszorunk egy keves elesztot.
  Felontjuk az egeszet tiszta forrasvizzel , amig ellepi es igy hagyjuk ket hetig.
  Leszurjuk es jegszekrenyben tarolva minden reggel es este megiszunk egy palinkas poharral.
  A kurat majdnem ket honapig kell folytatni.
  Jo egeszseget hozza!
   
  nkildiko és tyutyukam kedveli ezt.
 9. tundefaluvegi

  tundefaluvegi Állandó Tag

  Az epe es a maj meregtelenitesere egy nagyon gyors es hatasos modszer a kovetkezo:
  Megiszunk du. 16 es 20 orakor egy-egy adag keseruso oldatot , majd este 10 orakor kifacsafjuk ket gref levet es hozza adunk egy palinkas poharnyi oliva olajat. Ezt jol osszerazzuk es megisszuk,majd lefekszunk.
  Reggel szinten megiszunk meg egy keseruso oldatot , majd ra ket orara meg eggyet.
  Aznap amikor elkezdjuk a kurat 14 oratol nem eszunk semmit egesszen masnap delig.
  Az epekovek amelyek tavoznak nagysaguktol es szinuktol fogva valtozok.
  Csak azok kezdjenek hozza a kurahoz akiknek nincs gondjuk az epejukkel.
   
 10. mozs

  mozs Állandó Tag

  PORATKA KIÍRTÁSA A NAP EREJÉVEL.

  Ha allergiás vagy a poratkára, használd ki a nap erejét!
  Teregesd ki a kertbe vagy erkélyre a szőnyegeket, ágyneműt. A nap 3 óra alatt kiírtja a poratkákat és a rovar tojásait is.
  Jó napoztatást!
  Zsuzsa
   
  tyutyukam és zolka23 kedveli ezt.
 11. mozs

  mozs Állandó Tag

  Szemölcs, anyajegy eltűntetése:

  Ricinusolajba mártott mutatóujjal, naponta 2-3-szor finoman maszírozd meg-körkörös mozdulatokkal a szemölcsöt, anyajegyet. Pár hét után nyomtalanul eltűnik. A májfoltok is elhalványulnak.
  /Légyszi visszajelezni az eredményről a "statisztikám" miatt. Köszi/

  Zsuzsa
   
 12. lackovar

  lackovar Állandó Tag

  Nálunk a vérehulló fecskefű a megoldás. A szárát megtörve egy sárgás nedv folyik belőle és ezt kell minél gyakrabbak kenni a szemölcsre. Aztán megvárni amíg megszárad és újra kenni. Az egészséges bőrre ne kenjük, mert irritálja. A futószemölcsre , lábgombára tökéletes. Frissen kell szedni. Képet nem találtam róla, de a Maria Treben: egészség Isten patikájából c. könyvben benne van.
   
 13. Brigicó

  Brigicó Állandó Tag

  A szegfűszeg oltári jó fogfájásra. Nem hittem el, míg ki nem próbáltam! Nagyon jól zsibbaszt!
   
  tyutyukam és Horváthné Margó kedveli ezt.
 14. lackovar

  lackovar Állandó Tag

  Egyetértek.
  :9: Még jó népi szer az eredeti gyümölcspálinka öblögetésre. A legvadabb fogfájás is elmúlik egy időre. TAPASZTALTAM.
  A mellékhatása is kellemes :).:razz: :22:
   
 15. lackovar

  lackovar Állandó Tag

  Gyógytea influenzára
  [​IMG]Ez a gyógytea segít levinni az influenzával járó lázat, közben megtisztítva a légutakat is és csökkentve a köhögést.

  [FONT=Georgia, Times New Roman, Times, Serif][/FONT]
  Gyógytea influenzára

  Szükségünk lesz:
  - 1 teáskanál szárított borsmentára
  - 1 teáskanál szárított bodzavirágra
  - fél teáskanál szárított kakukkfűre
  Forrázzuk le a gyógyfüveket öt deciliter forró vízzel. Hagyjuk a teát 10-15 percig lefedve állni, majd szűrjük le. Ha ihatóra hűlt, ízesítsük bőségesen(!) erdei mézzel és frissen facsart citromlével. A citromlé és a méz ez esetben tovább fokozza a tea hatását, így nem érdemes tönkretenni értékes hatóanyagaikat (pl. C-vitamin) azzal, hogy túl forró vízbe tesszük őket.
  Napi három-négy csészével fogyasszuk frissen elkészítve, melegen
   
 16. VaZsu

  VaZsu Állandó Tag

  Bodza

  Bodzával a betegségek ellen téli és tavaszi időkben.<O:p</O:p
  Napjaink egyik közkedvelt növénye, a bodza. Felhasználása sokrétű. Legnagyobb előfordulási helye az erdőkben van, de meglelhető a kiskertekben is. Nagyon magasra meg tud nőni. Amikor virágzik pompás látványt nyújt, dísze lehet a kertünknek/ernyős virágzata van/. A népgyógyászatban szinte minden <ST1:p</ST1:prészét felhasználják gyógyításra.

  Hatóanyaga: sambunigrin, glycosida, illóolaj, tyrosin, csersav, keserű anyag.

  A gyökerét is használják teakészítésre: vizelet hajtónak és hashajtónak is .

  A gyümölcsét a gyógyászatban fájdalomcsillapítónak és más növénnyel együtt a fejfájás kiváló ellenszere./ bodza és kecskeruta együttes keveréke/.

  Virágja az izzasztó tea keverék egyik fontos része.

  Ezt a tea keveréket mindenkinek tudom ajánlani, mert kiváló hatása van a megfázás ellen. Valóban leizzaszt minket.

  Szörpkészítés:

  Veszünk egy nagy marék bodza virágot és beletesszük egy 5 l -es üvegbe, ráteszünk 2 kg cukrot / ez lehet változó , ki mennyire szereti az édeset/ , felöntjük vízzel és még tehetük bele citom karikákat. 2 hétig érleljük, leszűrjük és már fogyasztható.

  A szépségipar is használja a virágot, mert kiváló bőrnyugtató hatása van. Ha valaki kreatív, akkor nagyon szép száraz virágcsokrot is készíthetünk belőle, más virágokkal együtt. Biztosan kapunk olyan virágcsokrot, amit szívesen megtartanánk, ezt szárítsuk meg. meg / a csokrot fejjel lefelé lógatva szárítjuk/ ebből készíthetünk más formájú csokrot, koszorút stb. Minél több színes virágot kötünk össze, annál mutatósabb a kompozíciónk.!

  Biztosan örömünket leljük benne, mert lakásunknak szép dísze lesz.<O:p</O:p
   
  tyutyukam és Horváthné Margó kedveli ezt.
 17. VaZsu

  VaZsu Állandó Tag

  Továbbra is bodza

  Gyógynövény, élvezeti tea, gyermektea.<O:p</O:p
  Latin botanikai név: Sambucus nigra<O:p</O:p
  Felhasználható részek:A kocsányról lemorzsolt virágzat<O:p</O:p
  Latin név:Sambuci flos
  Angol név: Elderberry flower<O:p</O:p
  Egyéb népi megnevezés: Fekete bodza, bokorbodza, fái bodza, gyepübodza, csete.<O:p</O:p

  A növény hatóanyagai: Glikozida, flavonoidok: rutin, hiperozid, izokvercetin, kevés illóolaj, nyálka, cseranyag, cukor, gyanta, kolin, szambunigrin, kéksavglikozida, emulzinenzim, klorogénsav.<O:p</O:p

  A tea hatásai: Izzasztó, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő, hurutoldó, lázcsillapító, vizelethajtó, vértisztító, enyhe hashajtó.<O:p</O:p

  Felhasználható: Megfázás, nátha, influenza, torokgyulladás, mandulagyulladás, fülfájás, rekedtség, légcsőhurut, gyomorhurut, enyhe székrekedés, vesegyulladás, elhízás esetén. Üdítő teának, bőrápolónak, és fürdőbe frissítőnek is alkalmazható. Élvezeti teának és gyermekteának is használják. <O:p</O:p

  Használati utasítás: Forraljon fel 4 dl. vizet, vegye le a tüzröl és tegyen bele 1 púpozott evőkanál bodzavirágot. Fedje le és hagyja állni 15 percig. Utána szűrje le és egész napra elosztva fogyassza el éhgyomorra vagy étkezések előtt fél órával. A teát csak mézzel édesítse. A betegség súlyosságától függően az adag növelhető 6 dl. vagy 8 dl. vízbe 2-3 púpozott evőkanál bodzavirággal. Bőrápolóként 6 dl. vízből és 3 púpozott evőkanál bodzavirágból, fürdővízhez 2 liter vízből és 8 dkg. bodzavirágból készítsen forrázatot. Élvezeti teaként és gyermekeknek a minimális adagból készítsen teát. Az elkészített tea eltarthatósági ideje maximum 12 óra. A teát folyamatosan 4 hétig lehet inni. Folytatni csak 1 hét szünet után lehet. A teát 2 éves kortól lehet inni. <O:p</O:p
   
  tyutyukam és Horváthné Margó kedveli ezt.
 18. VaZsu

  VaZsu Állandó Tag

  Citromfü

  A népi gyógyászat a citromfüvet szinte minden </ST1:pbetegségre használja. Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál is segít a citromfű. Idegesség, álmatlanság ellen is jó.


  Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották.

  A tudomány is elismeri a citromfű különös hatásosságát. Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított. ...

  <O:pA citromfüvet a nép mézfűnek, méhfűnek, citromszagú melisszának, orvosi citromfűnek, igaz nádrafűnek, macskaméznek is hívja.

  A citromfű sok más gyógynövénnyel együtt (pl. menta és kakukkfű) az ajakosvirágúak családjába (Laminaceae = Labiatae) tartozik, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható.

  A gyógyszerészek az orvosságként használt leveleket Melissae folium-nak nevezik. Őshazája Elő-Ázsia, ahonnan a Benedek-rendi szerzetesek hozták az Alpokon át nyugat-európai kolostorkertjeikbe. Nagy Károly császár ennek a termesztését is rendeletileg írta elő (Capitulare de vilis) 810 táján, alattvalói számára. A parasztudvarokon még ma is fellelhetjük mint gyógy- és fűszernövényt. Az ültetvényeken kívül, szabadon a citromfű Európában nemigen található meg. A gyógyászatilag használt citromfűlevél ültetvényekről származik. A spanyol citromfű tartalmazza a legtöbb illóolajat. Az erősen szétágazó citromfűcserje 30-70 cm magasra nő, levelei keresztben átellenesen állnak, nyelük kb. 2 cm hosszú, virágai álörvökben állnak, kicsinyek, pártájuk fehér. Hajtásait (Melissae herba) és levelét (Melissae folium) érdemes szedni, a leveleket virágzása kezdetén, amely július-augusztusra esik. A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), cseranyagok, flavonoidok, kávésav.
  A népi gyógyászat a citromfüvet szinte <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com[​IMG]<ST1[​IMG]<ST1:pminden </ST1:p</st1:City>betegségre használja. Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál is segít a citromfű. Idegesség, álmatlanság ellen is jó. Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. A tudomány is elismeri a citromfű különös hatásosságát. Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított. Ehhez jön még a citromfű illóolaja, ami baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású. A hivatalos orvoslás a citromfű alkalmazását a következő területeken javallja: idegrendszeri alapú alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok, valamint étvágytalanság. Külsőleg a Herpes simplex helyi kezelésére alkalmas. A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajakherpesz esetén.  Egyéni adottság kérdése, hogy a stressz fizikai jelzései a test mely részéről érkeznek hozzánk. Mindenesetre meglehetősen gyakori, hogy a gyomor, az emésztőrendszer sínyli meg legelőszőr túlhajszolt életmódunkat. Ilyenkor a gyomortájéki szorító érzést, az esetenkénti görcsösfájdalmakat jól oldja a citromfűből készített tea, mely egyben az étvágyat is serkenti. Levelei jól kombinálhatók más növényekkel, és az semmellékes, hogy kellemes illatot és ízt kölcsönöz a belőle készített italoknak.
  Ideggyengeségi, idegi eredetű alvászavarok estében végezzünk citromfűkúrát, esténként, de akár reggel is, fogyasszuk langyos állapotban, mézzel édesítve. Hatására kipihenten ébredünk, az egész napunk nyugodt és kiegyensúlyozott lesz, ilyenkor még a reggeli feketekávét is elhagyhatjuk. A növény leveleiből készült tea a diákoknak is segítője lehet, hiszen hatásosan oldja a vizsgadrukkot. Különböző teakeverékek alkotórészeként kitűnő szer frontérzékenység és fejfájás esetében is.
  Szapora szívverés, a feszült idegállapot és a félelemérzés jellegzetes tünetei a stresszel teli életmódnak. Ebben az esetben a citromfű illóolajából készíthetünk masszázsolajat mellkasunkra, vagy egész testünkre. A teához hasonlóan lelkiállapotunkra hat pozitívan, ha aromalámpában 4-5 cseppjét párologtatjuk. Külső alkalmazásainak felsorolásából semmiképpen nem hagyhatjuk ki a fürdő hatásosságának hangsúlyozását. Az anyukák egészen biztosan ismerik a kisgyermekek fáradtságának azt a fázisát, amikor a pici szinte mozgáskényszerben szenved; nos, a citromfűfürdő ebben az esetben is meghozza a kívánt hatást.

  Hogyan használjuk?

  Tea: 1 csésze forró vízbe helyezzünk 3 teáskanálnyi citromfű-levelet, majd 10 perc állás után szűrjük le. Naponta 3 csészével (többször 1-1 csészével) fogyasszunk 4-6 héten át. Ideges állapotban, depresszió esetén igyuk.
  Fürdő: 1 l vízben forraljunk fel 10 evőkanál citromfüvet, majd 10 perc múlva szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez, és vegyünk benne 10-20 perces fürdőt.

  Tinktúra: Öntsünk 100 ml vodkát 4 teáskanálnyi citromfűre, és hagyjuk állni két hétig meleg helyen, majd szűrjük le. Sötét, légmentesen záródó üvegben tároljuk. Fejfájás esetén dörzsöljük be a halántékot a tinktúrával, de herpesz esetén, illetve depresszió oldására is alkalmazható.

  Illóolaj: Övsömört is gyógyíthatunk vele; egy teáskanálnyi olívaolajhoz adjunk 5 csepp illóolajat, és masszírozzuk be a kívánt bőrfelületet. Feszültségoldásra is kiváló.

  Fűszerként: Halak, szárnyasok, saláták, desszertek ízesítésére kiváló.

  </O:p


   
 19. VaZsu

  VaZsu Állandó Tag

  Egy érdekesség

  SZEMVIDĺTÓFÜ
  <O:p</O:p
  Élőhely:
  5-25 cm magas egyéves pirosas szárú növény, mely júniustól októberig virít. Réteken, legelőkön, lápréteken él, de megtalálható a nyirkos és száraz talajokon is.<O:p</O:p


  Név eredete:<O:p</O:p
  Latin neve: Euphrasia officinalis L. <O:p</O:p
  Mint már e növény magyar neve is mutatja a növény főként a szemre gyakorolt jótékony hatására utal. <O:p</O:p
  Egy régi francia elnevezése a növénynek „ casse-lunettes”, ami annyit jelent, hogy „törd össze a szemüveged”.<O:p</O:p
  Az eredeti neve a görög Euphrosyne szóból ered, aki a három sorsistennő egyike volt . Jelentése boldogság, utalva ezzel, hogy akinek látása megjavult e növény használata után boldogságot érez. <O:p</O:p


  Hatóanyagai: <O:p</O:p
  Magas az irridoid glikozid-, , flavonoid- és csersav tartalma. Ezen kívül illóolajat, zsírosolajat, keserűanyagot, gyantát és kék festéket található benne.<O:p</O:p


  Hatása:<O:p</O:p
  Már a Közép korban is tonik formájában vérzéscsillapításra használták. <O:p</O:p
  A népi gyógyászat árpa vagy kötőhártya-gyulládás esetén ajánlja a belőle készíthető szemöblítő főzetet.<O:p</O:p
  Napjainkban a szemvidítófüvet a szem problémák enyhítésére alkalmazzák, a szem túlzott igénybevétele esetén, mint a vörös szem, vagy a gyulladt, irritált érzékeny szem kellemetlen tüneteinek enyhítésére, a fáradt szemek pihentetésére. <O:p</O:p
  A növény vérzéscsillapító, összehúzó hatásának köszönhetően használható helyi gyulladások kezelésében és a nyálkatermelés csökkentésében. Ezért a népi gyógyászatban köhögés ellen is alkalmazzák. <O:p</O:p
  A szemvidítófű antibiotikus és összehúzó hatása feszesíti a sejtfalakat és a szem nyálkahártyáját, ezzel erősítve és javítva a keringést. Gazdag A- és C-vitaminban, csersav tartalma pedig csökkenteni a gyulladás tüneteit. Képes csökkenteni a felesleges váladék- és könnytermelés és a fertőzés kialakulásának esélyeit, melyek az allergia, a megfázás és a felső légúti betegségek velejárói. <O:p</O:p
  Tisztítja a vért, ezért stimulálja az egészségesebb májműködést is.

  Felhasználásának módjai:<O:p</O:p
  Teája jótékony hatású gyomor és bélbántalmak esetén, illetve erősíti a főzetéből készített szemborogatás hatását.<O:p</O:p
  Az Euphrasiát a homeopátiában is gyakran használják egy sor szembetegség kezelésére. Jó hatással van a virágzó növényekkel szembeni túlérzékenység, a szénanátha kezelésében és az allergia által kiváltott tünetek a bőséges és gyakori könnyezés enyhítésében.
   
  tyutyukam és Horváthné Margó kedveli ezt.
 20. bettulando

  bettulando Állandó Tag

  Szénanáthára milyen gyógynövények javasoltak?
   

Megosztás