Husveti unnepek..................

Minden tagunknak Kellemes Husveti Unnepeket Kivanunk!

easter.jpg
 
Majd csinálunk neki ;), amugy igen is minden ünnep meglett eddig "ünnepelve" már évek óta , csak vissza kéne nézned tudod ! Mint a Zsidó mind a Keresztény ünnepek !! Kivétel nélkül !!
Már elnézést kérek :(

gondoltam igy lesz, egy mondat
 
Utoljára módosítva:
Húsvétkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus feltámadását. A húsvét a legrégibb keresztény ünnep és egyúttal a legjelentősebb is az egyházi év ünnepeinek sorában.



A húsvét ünnepét megelőző vasárnap, virágvasárnapon arról emlékezik meg az egyház, hogy Krisztus pálmaágakat lengető tömeg éljenzése közepette vonult be szamárháton Jeruzsálembe.

A nagycsütörtök (zöldcsütörtök) Krisztusnak az Olajfák-hegyén történt elfogatását idézi emlékezetünkbe. Nagypéntek Krisztus Pilátus általi halálra ítélésének, megostorozásának és kereszthalálának a napja.

Nagyszombat este körmenetekkel emlékezik meg a keresztény világ arról, hogy Jézus - amint azt előre megmondta - harmadnap, azaz húsvétvasárnap hajnalán feltámadt halottaiból.

Igen sok keresztény templomban éjszakai szertartáson ünneplik Krisztus feltámadását. Ekkor gyújtják meg a húsvéti gyertyát, amely azután pünkösd ünnepéig minden szertartáson - különösen keresztelésekkor - ott ég az oltár mellett. A IV. század óta jött szokásba, hogy a húsvétvasárnapra virradó éjjelen szentelik meg a templomokban a keresztvizet.

Húsvét vasárnapja a tavasz kezdetét követő első holdtölte utáni vasárnap.

A kereszténység első évszázadaitól fogva szokássá lett, hogy a nagycsütörtök esti szentmisét követően elnémulnak ("Rómába mennek") a katolikus templomok harangjai, és csak a nagyszombat esti szertartáson szólalnak meg újra, jelezve Krisztus feltámadását.

Több magyarázat ismert arra, hogy honnan kapta nevét "zöldcsütörtök", azaz nagycsütörtök, amely a többek között Leonardo da Vinci remekművén megörökített utolsó vacsora és a katolikus hit szerint az oltáriszentség megalapításának napja is.

20020327utolsovac.jpg
Német nyelvterületen egyesek a "greinen" (weinen, azaz sírni) szóból, mások ellenben a zöld szín elnevezéséből vezetik le, mivel azon a napon a böjt okán rendszerint valami zöldet (spenótot) fogyasztanak
a hívők.

A nagypéntek német elnevezése, "Karfreitag" az ónémet "kara" (bánat, gyász) szóból ered.

Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. A nagyszombat esti feltámadási körmeneten a hívők égő gyertyákkal vonulnak, jelezve, hogy hitük szerint Jézus - mint maga mondta - a "világ világossága".

Húsvétvasárnapnak az ősegyházban eredetileg nem volt külön liturgiája, mivel a nagyszombat este kezdődött szertartások hajnalig eltartottak.
 
Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe.

Nem csak Jézus feltámadása vezethető vissza a pészahra, hanem Jézus kereszthalála, és az eltemetése is.
Ez a ragyogó kis film gyönyörűen elmagyarázza, hogyan jelképezi a pészah minden eleme Jézus halálát és feltámadását. Tehát a pészah nem csak emlékezés volt az egyiptomi kivonulásra, hanem előre mutatás is a Messiásra:

 
A mult héten nem voltam számitogép-közelbe, ezért nem kivántam még kellemes husvétot. Egyébbként is a "Nagy-csütörtök" az utolso vacsorárol és az azt megelözö lábmosásrol szol, a "Nagy-péntek" meg a kivégzés napja, amihez nem akartam senkinek gratulálni.
-
Husvétvasárnap ota tudjuk, hogy a Jesus Storry, egy Happy End-del végzödik, igy tiszta szivböl kivánhatok mindenkinek fesztelen ünneplést.
-
Egy dolgot ugyan nem értek, hogyan lett a Jézus Chrisztust ledöfö romai katonábol Szent-Mauritius, a gyilkos fegyverböl Szent-Lándzsa, miért avatta az egyház szentté a halálos itéletet kimondo Pontius Pilátust (inkluziv feleség)?
-
Amerikában is egyre jobban csökken az istenekben hivö emberek száma. A "God's own Country" a multé. 2007-ben még az USA polgárok 78% tartotta magát hivönek, ma minden negyedik kényszerképzetektöl szabadnak valja magát.
-
Nem csoda, hogy a szülök megtesznek mindent, hogy a "mindenhato" fogalmát közelebbvigyék a gyerekeikhez és husvéti nyuszi helyett ilyesféle plasztikjátékokkal kedveskednek a csemetéiknek.
-
media.media.4ca23013-6d94-49c8-9179-d6670c17574d.original1024.jpeg

-
Azoknak akik husvétkor a nyulat ünneplik szeretném mondani, hogy egy tévedés azt hinni, hogy a nyulak jo szeretök. Igaz, egy nöstény évente akár négyszer is teherbe tud esni de ez nem az állandoan mögötte olálkodo him képességén mulik. A legtöbb kisérlet ugyanis félresikerül. :(
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok!Mercedes Ron: A mi hibánk című könyvét keresnem magyarul epub-ban?Valakinek meglenne esetleg?
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,141
Üzenet
4,804,897
Tagok
615,863
Legújabb tagunk
Batteriestaz
Oldal tetejére