Isten és más mesék - 2013

hűvös

Állandó Tag
Állandó Tag
Lehet ezt bagatellizálni, de én valóban minden gyereket sajnálok, aki vallásos nevelésben részesül. Különösen sajnálom azokat, akik iskolában kapják ezt - meg az ellenkezőjét egyszerre.
Miért kellene sajnálni bárkit is, ha egyszer kap egy másféle szemléletet is, mint a tiéd. Ez korlátoltság.
Az iskolai hittanon meg nem mondanak mást, mint a többi órán, kivéve a szektákat, de nekik ugyebár nincs iskolai oktatásuk.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Hűvös!
Itt nem a szektákról, nem a felekezetekről, nem a hitvilágokról van szó, hanem az Istenről. Isten meg minden felekezeten, minden hitvilágon, minden szektán felül áll. Hiszen Isten az kezdet, és a vég. Isten mindenenen, mindenkin előtt létezett, és ha megszűnne minden és mindenki, akkor még Ő létezne...
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

evapatocs

Állandó Tag
Állandó Tag
Ehhez képest tele van a világ templomokkal....
Kinek is van rá szüksége....??

Az Isten, aki teremtette a világot és mindazt, ami benne van, Ura lévén az égnek és földnek, nem lakik kézzel csinált templomban, emberek kezeinek szolgálatára sem szorul, mintha valamire szüksége volna, mert ő ad mindennek életet, leheletet és mindent ... Mivel tehát az Isten nemzetsége vagyunk, nem szabad azt gondolnunk, hogy az istenség aranyhoz, ezüsthöz, kőhöz, vagy az emberi művészet és kigondolás valamely alkotásához hasonló. A tudatlanság időszakát elnézve, most már azt parancsolja az Isten minden embernek mindenütt, hogy térjen meg- Cselekedetek 17:24-30; 7:48-50.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Miért kellene sajnálni bárkit is, ha egyszer kap egy másféle szemléletet is, mint a tiéd. Ez korlátoltság.
Az iskolai hittanon meg nem mondanak mást, mint a többi órán, kivéve a szektákat, de nekik ugyebár nincs iskolai oktatásuk.
Kedves Hüvös
-
A vallások megosztanak bennünket és ellenségességet szitanak az emberek között. A kereszténység, az izlám nem szájhagyomány utján terjedt el hanem véres harcok által. Napjaink konfliktusainak a forrása a vallásos ellentétekben vannak.
-
A katholikus egyház nem ismeri el az evangelikus keresztelöt pedig mind a kettö ugyan azon Jézusban hisz. "Vegyesházasságok" csak akkor megengedettek ha elkötelezed magadat az egyik vallásnak, ami azzal jár, hogy az egyik házastárs megvan fenyegetve a pokollal.
-
Lehet, hogy te anygagi érdekekekel fogod magyarázni a vallásháborukat, hát bizony igy van, az egyházak szubventionálva vannak minden országban, ha nem képesek államvallást csinálni akkor küzdenek a koncért, a privilégiumokért.
-
Jo, a kereszténység az elmult 200 év alatt (a Lisszaboni földrengés, a természeti jelenségekre talált tudományos magyarázatok meggyözö ereje miatt) egy kicsit vissza lett szoritva a privát-szférába, az egyházaknak a hatalma meglett stuccolva, de ez sajnos nem jelenti még azt, hogy a félelemkeltés, a tudatlanság terjesztése lelenne végre állitva.
-
Mi egy borzasztoan komplex, high tech világban élünk relativ jol. Még soha nem élt anyi ember a világon mind most, még soha nem volt anyi aktiv, egészséges idös ember mind most, hála a technikának, a természettudományoknak.
-
A vallások csak imákat kinálnak az éhség megszüntetésére (Miatyánk... mindennapi kenyerünket ad meg nekünk..) de attol még nem lesz több a buza. A Terez anya nem segitett a betegeken, nem gyogyitott, nem probálta megszüntetni a szegénységet csak megkeresztelte öket és gyönyörködött a "sok-sok mini Jesus-passioban" ahogy türik a sorsukat mind Jézus a keresztrefeszitést.
-
Nem igaz, hogy a technika egy öncélu törekvés lenne (igaz Amerikában sok családban 2-3 karácsonyfa is áll) tény, hogy a világ nemcsak általunk változott meg (több ember mind foka) hanem az ember és a környezet is megváltozott. A vad növények, a barlangok nem adnak elég teret manapság ahoz, hogy mindanyian megéljünk, hogy ne legyünk kiszolgáltatva a szeszélyes természetnek (betegségek, rosz termés, természeti csapások).
-
A letelepedés, a földmüvelés, álattenyésztés a jégkorszakokkal kezdödött. Röviden, a tudomány nélkül nem tudnánk ma megélni, borzaszto eröfeszitésünkbe kerül az életben maradás (a hütöszekrény nélkül éheznénk, a mosogép nélkül epidémiáknak lennénk kitéve, a fütés nélkül megfagynánk...)
-
A természetben egymásra vannak utalva az élölények. A vadnövények, állatok magukrol gondoskodtak, a kulturnövényeket és háziállatokat nekünk kell istápolni, nekünk kell gondoskodni az öntözésröl, az esöre nem várhatunk. Nincs elég hullott galy, csobogo patak aminek az energiája elég lenne ennek a munkának az elvégzéséhez, központi erömüvekböl hozzuk ezt a hiányt....
-
Röviden a világunk komplex és könnyen sebezhetö.
-
Emberek, akik a világot egy többezer éves könyvböl (tolbamondás) akarják megismerni, akik egy "menyei gondviselöre" várnak, akik szerint az elölények sakk-figuraként lettek néhény ezer évvel ezelött a Földre helyezve.... azok nem képessek ezekkel a modellekkel megérteni a napjaink problémáit.
-
(Ez olyan mind amikor valaki nem akar erömüvet mert az áram ugyis a konnektorbol jön, nem akar a házon antennát mert ugyis van a zsebébe telefon...)
-
A babona, a vallásos együgyügyüség egy szép napon teljesen rombadöntheti az instabil technologiákra épitett világunkat.
-
Egy kisgyerek sulypontja alacsonyan van, ha hasra esik nem sérül meg komolyan, ha nem tud felemelni valamit nem kap gerincsérülést mert az izmai gyengébbek mind az ehez szükséges erö. Az ösember a durunggal nem lett volna képes agyonütni valamenyi társát, mert elfutottak volna elölle (amig egyet fejbeüt anyi elönyre tesz szert a másik, hogy nem érné utol)
-
A tudásunkkal képesek vagyunk atombombát csinálni amivel az összes haragosunkat kitudnánk irtani de szerencsére a tudással arra a szintre is eljutunk, hogy belássuk magunk is a vesztesek sorsára kerülnénk, hogy az egymással valo kijövés a legjobb stratégia. (Nem kell Jézus-mese a "felebaráti szeretet" szükségességének a belátásához)
-
Emberek akik olyan világnézetet vallanak amik akkor keletkeztek amikor a Föld még egy korong volt az emberek szemében, azok nem képesek felfogni a napjaink problémáit.
-
En nem szubventionálnék ilyen intézményeket. A vallás az privát dolog, semmi keresnivaloja nincs a politikában.
-
Lenne egy kérdésem: Szerinted ki az az Isten? Mi az az Isten? Definiáld kérlek mert különben a keresztények istenére gondolok és olyan figura nincsen. ;)
-
 
Utoljára módosítva:

hűvös

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát ez egyszerre kicsit sok, apránként, és az időm engedtével válaszolni próbálok majd néhány felvetésedre. Aztán vagy egyetértünk, vagy nem:)
Mindenesetre van pár pontod, ami alapból tévedésen nyugszik, de azokon gyorsan túl leszünk, hiszen valószínűleg nem lényegi kérdés.

Talán egyet most gyorsan bevések: (sajnos mennem kell)
"A katholikus egyház nem ismeri el az evangelikus keresztelöt pedig mind a kettö ugyan azon Jézusban hisz. "Vegyesházasságok" csak akkor megengedettek ha elkötelezed magadat az egyik vallásnak, ami azzal jár, hogy az egyik házastárs megvan fenyegetve a pokollal."

Hát ez töményen tévedés. A református, evangélikus felekezetek keresztelőjét csont nélkül fogadják el a katolikus egyházban. Még az "újrakeresztelés" is tilos.

Senki nincs pokollal fenyegetve a házasságban, hiszen senki sincs kizárva az üdvözülésből azért mert más vallású :) De nem is érthető a fogalmazás. Vegyesházzasság eleve azt jelenti, hogy két különböző hitű ember (sőt akár hitetlen is lehet az egyik fél) kinyilvánítja házassági szándékát. A házasság az egyetlen szentség, amit egymásnak szolgáltatnak ki a felek, a pap, csak a hivatlos tanú.
 

hűvös

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Ernöe!

Nagyon nehéz az ilyen mondatokkal kezdeni valamit...

"Mi egy borzasztoan komplex, high tech világban élünk relativ jol. Még soha nem élt anyi ember a világon mind most, még soha nem volt anyi aktiv, egészséges idös ember mind most, hála a technikának, a természettudományoknak. "

Ez ugyanis a szöveg egészét nézve azt sugallja, mintha a természettudomány művelésének alapja az ateista gondolkodás lenne. De hát ez azért megsértése lenne a természettudományt művelő sok millió istenhívőnek. Semmivel se tettek többet az ateisták a mai technikai fejlettségünkért, mint a vallásos emberek. A tudomány művelői változó arányban vallásos és nem vallásos emberek.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Yeti!
Én a javaslatoddal nem értek egyet. Egyetemet végeznek, és kijár nekik is az egyetemet végzettek fizetése. Elfelejted, hogy nem csak bíborosok, és püspökök vannak. Akik meg családdal élnek, mint pl. a nem katolikus papok, azok miből tartsák el a családjukat? Ha a pápa engedi a világi papok házasságát, ott is fog ez a probléma jelentkezni. Tudod te, hogy milyen szegényes körülmények között élnek a házas papok? Nem audival, de szerintem ha lenne trabant azzal járnának. Szegények a hívek, nem tudnák eltartani a papjukat, főleg, ha családja is van.
De ez egy probléma, a másik az, hogy az egyházakat, vallásokat, hiteket összekeveritek az Istennel. ISTEN nem egyenlő a Pápával, a Bíborosokkal, a Püspökökkel, a Lámákkal, stb. világi vallások vezetőivel. Mégis az Istent szidjátok ezeknek az embereknek a hibái, bűnei miatt. Miért? Ha te vezetsz egy vállalatot, és egy kicsi csoportvezető szemét, akkor te is szemét leszel? Munkája nélkülözhetetlen, el nem bocsájthatod, akkor mit teszel? Ne az Istent szidjátok, hanem néven nevezzétek a világi papság hibáit, bűneit! Így fer szerintem.
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

evapatocs

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem se kellene támogatni az egyházakat állami pénzből, érjék be a hívekével...Legfeljebb az érsek nem jár Audival, csak Suzukival vagy szamáron, mint Jézus...
Ismerek egy "volt" papot,aki szerint a fizetésüket a hivek adományából finanszirozzák.
Gondolom az állami pénzekből különböző javitásokat eszközölnek,mert lássuk be,minden amortizálódik.

Szerintem a közéletben nem kellene szerepet vállalniuk.Minden idejüket maguk,és hiveik lelki életének kellene szentelniük.
De ez csak az én véleményem...
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát ez egyszerre kicsit sok, apránként, és az időm engedtével válaszolni próbálok majd néhány felvetésedre. Aztán vagy egyetértünk, vagy nem:)
Mindenesetre van pár pontod, ami alapból tévedésen nyugszik, de azokon gyorsan túl leszünk, hiszen valószínűleg nem lényegi kérdés.

Talán egyet most gyorsan bevések: (sajnos mennem kell)
"A katholikus egyház nem ismeri el az evangelikus keresztelöt pedig mind a kettö ugyan azon Jézusban hisz. "Vegyesházasságok" csak akkor megengedettek ha elkötelezed magadat az egyik vallásnak, ami azzal jár, hogy az egyik házastárs megvan fenyegetve a pokollal."

Hát ez töményen tévedés. A református, evangélikus felekezetek keresztelőjét csont nélkül fogadják el a katolikus egyházban. Még az "újrakeresztelés" is tilos.

Senki nincs pokollal fenyegetve a házasságban, hiszen senki sincs kizárva az üdvözülésből azért mert más vallású :) De nem is érthető a fogalmazás. Vegyesházzasság eleve azt jelenti, hogy két különböző hitű ember (sőt akár hitetlen is lehet az egyik fél) kinyilvánítja házassági szándékát. A házasság az egyetlen szentség, amit egymásnak szolgáltatnak ki a felek, a pap, csak a hivatlos tanú.
-
Kedves hüvös
-
En nagy figyelemmel követtem 2011 szeptemberében a Vatikán állam fejedelmének, XVI. Benedikt Pápának a látogatását Németországban. A protestáns egyháznak nagy elvárásai voltak de sajnos minden a füstbe ment, a Pápa egyértelmüen kifejtette, hogy "egy különbbség van a protestáns és a katholikus keresztelés között".
-
"A keresztelés az ember lelkébe egy ugynevezett katholikus DNA-t öntött - a keresztelés határozza meg, hogy ki kicsoda"
-
A német Pápa mindig találo képekben fejezte ki magát. Erdemes feleleveniteni a 2007 junius 27.-én Romában mondott beszédét: "Te az egyház hálojába estél..." a kereszteléssel és "Jézus az aki téged a horoggal kihalászott, hogy neked adja a halál után a feltámadást"
-
Milyen naivnak kell lenni egy halnak, aki örül, hogy kihalásszák és halászlét csinálnak belölle?
-
Az utobbi idökben, a hivök nyomása alatt, sokat engedett a katholikus egyház az elveiböl, de az elsö parancsolat még mindig érvényes. A protestánsok elleni háboruk történelmi tények, Irországban még mindig ölik egymást az emberek. A Jugoszláv háboruban a "keresztnévböl" tudták az emberek kire kell "löniük".
-
Szinpatikus, hogy te nem veszed olyan komolyan az ellentéteket, de az institutiok mások.
-
Ma megtörténhet, hogy egy evangelikus templomban katholikus kántor van, de a szüleidnek nagy problémájuk lett volna ha egy evangelikus templomba tértek volna be, vagy egy bibliát, püspöki jováhagyás nélkül olvastak volna.
-
A keresztelés nem más mind egy "minor exorzismus", bizony ott az "ördöggel küzd" a pap.
-
Korábban nagy volt a gyermekhalálozás ezért megengedte, a katholikus egyház, hogy veszély esetén minden kereszténynek joga van egy ujszülöttet megkeresztelni. Voltak olyan buzgo papok akik attol tartottak a gyerek halottan jön a világra, ezért már a kijárat elött, vékony csövü öntözökannával megkeresztelték a gyereket. Az élveszületettek száma ezzel nem nöt meg de több angyalkát csináltak.
-
A pap nélküli keresztelést késöbb kitoldották a haldoklokkal, a végrendeletek még nemrég érvénytelennek számitottak ha nem volt pap jelen a megirásánál. Azota ami ota ez megszünt, kevesebbet örököl az egyház. Erdekes nem?
-
Remélem tudod, hogy "vegyesházasságokat" nem régota akceptálnak az egyházak, ez pedig feltételekhez van kötve. Egy katholikus pap csak akkor ad össze benneteket ha megigéritek, hogy a gyerekek katholikus modon lesznek nevelve. (ugyan ez forditva is megvan)
-
Igen, a házasság egy a "hét-szentségböl". A házasság szentségét a felek szolgáltatják ki egymásnak, de templomi álldás nélkül nem érvenyes a házasság az egyház szemében. Vannak országok ahol az egyháznak a mai napig akkora a befolyás, hogy a válás lehetetlen.
-
Lehet, hogy te nagyon fiatal vagy, a "baby-poklot" (pulgatoriumot) amit a "zabigyerekek" számára talált ki egy pápa több mind ezer évvel ezelött azt az utodja a napjainkban (2008) törölte el.
-
266831431_6e9cacc07f_o.jpg
 

Hamp

Állandó Tag
Állandó Tag
evapatocs!
"Gondolom az állami pénzekből különböző javitásokat eszközölnek,mert lássuk be,minden amortizálódik."
A hívek építik a nagy mindenhatónak a házat.Ő meg tönkre teszi,néha még villámmal is belecsap.
Aztán gyorsan meg kell javítani.Pedig ha mindenható akkor jót is tehetne.Építhetne magának templomot és nem engedné,hogy tönkre menjen.Csak csettintene és kész.Nekem olyan Isten kéne,aki nekem csettintene házat ha szépen kérném.Nem azt várná,hogy az emberek építsenek neki
.
 

evapatocs

Állandó Tag
Állandó Tag
.Nekem olyan Isten kéne,aki nekem csettintene házat ha szépen kérném.
Akkor menj el egy jóshoz,hátha tud segiteni...
Nem azt várná,hogy az emberek építsenek neki
Az emberek épitik maguknak.Ott bűnbocsánatban részesitik ön-magukat (vagy 1 pap segitségével)
Amikor megvallod vétkeidet megkönnyebbülsz.Ezzel máris elejét veheted a betegségnek.
Főleg férfiaknak ajánlott!!;)
 

hűvös

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Ernoe!

Megint csak rövid választ írnék, és hidd el, nem kioktatásnak szánom...
De igazam van a kereszteléssel kapcsolatban. Hogy a pápa hogyan és milyen módon beszélt a felekezetek szerint a keresztségről, nem tudom, nem olvastam. De az egyszer biztos, hogy a katolikus tanítást hivatalosan rögzítő irat, a Katekizmus nagyon megengedő e tekintetben, sőt...

Idéznék belőle:
A KERESZTÉNYEK EGYSÉGÉNEK SZENTSÉGI KÖTELÉKE
1271 A keresztség a közösség alapja az összes keresztény között, azok tekintetében is, akik még nincsenek teljes közösségben a katolikus Egyházzal: "Akik hisznek Krisztusban és szabályszerűen részesültek a keresztség szentségében, már bizonyos -- jóllehet nem tökéletes -- közösségbe kerültek a katolikus Egyházzal. (...) Mindazonáltal akik a keresztségben megigazultak a hitből, Krisztus testének lettek tagjai, jogosan ékesíti tehát őket a keresztény név, s a katolikus Egyház gyermekei méltán ismerik el őket testvéreiknek az Úrban." [78] "A keresztség tehát az egység szentségi köteléke mindazok között, akik általa újjászülettek." [79]

Fontos tudni, hogy keresztelni (a WIKIPÉDIA szócikkével ellentétben) bárki keresztelhet, még kereszteletlen ember is (ennyire fontosnak tartjuk), amennyiben az egyház szándéka szerint cselekszik. Csak víz, és a keresztelési mondatnak kell elhangoznia. Ezért se lehet tagadni a protestáns keresztelők érvényességét.

Még egy idézet, amit fontosnak tartok, mert talán árnyalja a szigorú egyházi képet: (a KATEKIZMUSBÓL)

"1260 "Mivel ugyanis Krisztus mindenkiért meghalt, s minden ember végső hivatása azonos, tudniillik isteni hivatás, vallanunk kell, hogy a Szentlélek mindenkinek fölkínálja a lehetőséget, hogy -- csak Isten előtt ismert módon -- csatlakozzon e húsvéti misztériumhoz." [59] Minden ember, aki Krisztus evangéliumának és az ő Egyházának ismerete nélkül keresi az igazságot és teszi Isten akaratát úgy, ahogyan azt ismeri, üdvözülhet. Föltételezhetjük, hogy az ilyen emberek kifejezetten kívánták volna a keresztséget, ha annak szükséges voltáról tudomást szereztek volna."

...így vagy úgy, az ateizmusod mellett is üdvözülhetsz, hiszen cselekszed a jót, és ezzel hitem szerint Isten társa vagy a világ jobbá tételében :)

http://www.katolikus.hu/kek/kek01210.html#J79
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Ernöe!

Nagyon nehéz az ilyen mondatokkal kezdeni valamit...

"Mi egy borzasztoan komplex, high tech világban élünk relativ jol. Még soha nem élt anyi ember a világon mind most, még soha nem volt anyi aktiv, egészséges idös ember mind most, hála a technikának, a természettudományoknak. "

Ez ugyanis a szöveg egészét nézve azt sugallja, mintha a természettudomány művelésének alapja az ateista gondolkodás lenne. De hát ez azért megsértése lenne a természettudományt művelő sok millió istenhívőnek. Semmivel se tettek többet az ateisták a mai technikai fejlettségünkért, mint a vallásos emberek. A tudomány művelői változó arányban vallásos és nem vallásos emberek.
Kedves Hüvös.
-
Bizony igy van ez, a tudományosság legfontosabb alapelve, hogy a világ megismerhetö mert nincsenek koboldok.
-
Abban igazad van, hogy az öseink sokáig nem voltak biztosak ebben mert a környezeti változásokat többnyire hozzánk hasonlo élölények (állatok, emberek) hozták létre, ezért gondolták, hogy a láthatatlan mozgatok (istenek) hozzánk hasonlitanak.
-
Az istenek nélküli világkép (ha neked ugy tetszik atheizmus ) a tudományos kutatások eredménye, ma igazolni tudjuk, hogy imákkal nem lehet a természeti törvényeket egy könyörgö kedvéért felfüggeszteni. A világban egy fairness uralkodik.
-
A világ a kereszténység elött sokkal tovább volt a természettudományokban, nem véletlenül olvassuk minden tankönyv elején, hogy "már Arisztotelesz tudta".
-
A régi görögök a világot a természet megfigyelése álltal probálták megismerni mig az utánuk jövö kereszténység a megismerés forrásának a "kinyilatkoztatást", egy menyei tolbamondást tekintett. Ez egy orjási különbbség. (A Görög istenek tudtak ugyan egy-két csodát produkálni de alapjaiban ugyan ugy alá voltak vetve a természeti törvényeknek, a karakterbeli hibáknak mind az ember.)
-
A nézeteim szerint, a kereszténység csak ártott a tudományoknak és müvészeteknek.
-
A kereszténység a megjelenésével eltörölt, megtiltott mindent amit a Görögök, Romaiak elöttük felfedeztek. A festöknek, müvészeknek 1500 éven keresztül nem volt szabad csak vallásos témákat feldolgozniuk, az uralkodok csak ugy tudták magukat lefestetni ha a háttérben a Golgota állt, mindha szemtanui lettek volna a feltámadásnak.... Menj el egy muzeumba, nézz körül.
-
Az arabok, az "orient" nélkül nem lenne mathematika, kémia, mit sem tudnánk Odysseuszrol, vagy a görög filozofusokrol, ök mentették át ezeket az ismereteket.
-
A feleszmélésnek az idelyét külön névvel emliti a történelem, "renaissance", amikor eszükbe jutot az embereknek milyen károkat okozott a kereszténység.
-
A kereszténység soha nem buzditotta az embereket a világ megismerésére hanem eltette lábalol (inquisitio) azokat akik ellentmondtak nekik. Majd 400 évig tartott amig végre elismerte az egyház hivatalosan, hogy a Föld gömb alaku.
-
Már többször emlitettem, hogy a villámhárito elterjedését akadályozták az egyházak mert a villámot az isten-modszerének vélték, hogy a zivatart-elháritani akaro harangozást ugy kelett megtiltani mert a harangozok hulottak mind a legyek.
-
Nincs egyetlen egy természettudományos felismerés amit vallásos nézetek inspiráltak volna, söt ellenkezöleg, a vallásos tanok elvetése vezetett bennünket a tudományos ismeretek megugrásához, ezért beszélünk sötét középkorrol és felvilágosulásrol.
-
A keresztény katholikus egyház csak fékezte a tudományok és az emberibb társadalmak kifejlödését. (A tiltott könyvek listáját 1965-ig vezette a Vatikán, én emlékszem még hogy kapállodzott az elsö szivátültetés miatt 1967-ben, hogyan akadályozza a HIV-virus elterjedését fékezö condom használatát.... a vallás a mai napig a haladás kerékkötöje, nem csoda, hogy az uj Pápának ez lassan elkezd derengeni.)
-
A tudomány és hit nem fér meg egymással. A tudomány célja és munkamodszere egészen más mind amivel a vallások dolgoznak.
-
A vallások "örök igazságokrol" beszélnek és azt egy ösrégi könyvben vélik megtalálni.
A tudomány az ismeretek pillanatnyi állásárol beszél és az ismeretek forrása a megfigyelés.

-
A vallások a hangsulyt a halálunk utánra helyezik, a tudományok az élö emberek boldogságát, a szükségleteik kielégitését kivánja biztositani, és ezért keresi miként tudunk a legjobban eligazodni a természetben.
-
En nem titkolom, hogy a természettudományos (istenek nélküli) világkép megalkotásában olyanok is résztvettek akik kezdetben kizártnak tartották, hogy a világ mesebeli lények nélkül is létezhetne. Darwin a tudomány képviselöinek egy ilyen kiemelkedö alakja aki kimutatta, hogy a világ jol kijön mesebeli lények nélkül.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Ernoe!

Megint csak rövid választ írnék, és hidd el, nem kioktatásnak szánom...
De igazam van a kereszteléssel kapcsolatban. Hogy a pápa hogyan és milyen módon beszélt a felekezetek szerint a keresztségről, nem tudom, nem olvastam. De az egyszer biztos, hogy a katolikus tanítást hivatalosan rögzítő irat, a Katekizmus nagyon megengedő e tekintetben, sőt...

Idéznék belőle:
A KERESZTÉNYEK EGYSÉGÉNEK SZENTSÉGI KÖTELÉKE
1271 A keresztség a közösség alapja az összes keresztény között, azok tekintetében is, akik még nincsenek teljes közösségben a katolikus Egyházzal: "Akik hisznek Krisztusban és szabályszerűen részesültek a keresztség szentségében, már bizonyos -- jóllehet nem tökéletes -- közösségbe kerültek a katolikus Egyházzal. (...) Mindazonáltal akik a keresztségben megigazultak a hitből, Krisztus testének lettek tagjai, jogosan ékesíti tehát őket a keresztény név, s a katolikus Egyház gyermekei méltán ismerik el őket testvéreiknek az Úrban." [78] "A keresztség tehát az egység szentségi köteléke mindazok között, akik általa újjászülettek." [79]

Fontos tudni, hogy keresztelni (a WIKIPÉDIA szócikkével ellentétben) bárki keresztelhet, még kereszteletlen ember is (ennyire fontosnak tartjuk), amennyiben az egyház szándéka szerint cselekszik. Csak víz, és a keresztelési mondatnak kell elhangoznia. Ezért se lehet tagadni a protestáns keresztelők érvényességét.

Még egy idézet, amit fontosnak tartok, mert talán árnyalja a szigorú egyházi képet: (a KATEKIZMUSBÓL)

"1260 "Mivel ugyanis Krisztus mindenkiért meghalt, s minden ember végső hivatása azonos, tudniillik isteni hivatás, vallanunk kell, hogy a Szentlélek mindenkinek fölkínálja a lehetőséget, hogy -- csak Isten előtt ismert módon -- csatlakozzon e húsvéti misztériumhoz." [59] Minden ember, aki Krisztus evangéliumának és az ő Egyházának ismerete nélkül keresi az igazságot és teszi Isten akaratát úgy, ahogyan azt ismeri, üdvözülhet. Föltételezhetjük, hogy az ilyen emberek kifejezetten kívánták volna a keresztséget, ha annak szükséges voltáról tudomást szereztek volna."

...így vagy úgy, az ateizmusod mellett is üdvözülhetsz, hiszen cselekszed a jót, és ezzel hitem szerint Isten társa vagy a világ jobbá tételében :)
Kedves hüvös, az irásaink keresztezték egymást.
-
Megmondom öszintén a vallásos vokabulárral (szohasználattal) nem tudok sokat kezdeni. :(
-
A kereszténység azt hirdeti, hogy minden ujszülött gyerek egy gyogyithatatlan betegséggel, az öröklödö bünnel jön a világra, amit csak ök tudnak gyogyitani. Mert a szülök mindent megtesznek a gyerekükért, ezért hagyják, hogy a gyerekük fejére viz legyen öntve.
-
Igazán kár, hogy ez a "katekizmus" néhány évtizeddel ezelött még nem volt érvényben, bizos vagyok benne, hogy az emberek millioi inkább elviselték volna a keresztvizet mind a KZ-ba menést.
-
Kár, hogy a napjainkban szoborba öntött volt kormányzo sem ugy gondolkodott mind te, a szüleinknek még "származási levélre" volt szükségük, amit a parokiák állitottak ki, hogy egy munkahelyet kapjanak, hogy ne keljen munkatáborba menniük.
-
Aranyos tölled, hogy biztositasz arrol, hogy a halálom után megoszthatom veletek a létet, ez soha nem aggasztott. En azok nevében szolok akiket a vallások megfélemlitenek, itt nemcsak a kereszténységröl van szo. A mohamedánok szerint diszno, vagy majom lesz a hitetlenekböl, a keresztények örök-tüzzel fenyegetik a hitetleneket. Németországban az idén feljelentettek az ügyészségen egy katonai püspököt mert a Lourdes-i beszédében azt hangoztatta, hogy "a vallás és vallás-gyakorlás nélkül nem vagyunk emberek". (ajánlom a rövid filmet végig megnézni, izgalmasabb mind a nöi kézilabda mérközés)
-

-
A megváltás meséjét nem értem pontosan.
-
A multiple-személyiséggel (Szentháromság) rendelkezö isten elsö része (Atya) elküldi a második részét (Szentlélek), hogy ejtsen teherbe egy szüzlányt, hogy megszülethessen a harmadik része (az Istenember). A misszio célja: az Istenfiának keserves kinok között megkell halnia, hogy három nappal késöbb feltudjon támadni. Miért? Mert az Isten szemlátomást csak egy ilyen önsanyargato modon képes önmagával és a teremtményeiven megbékélni.
-
Erre a nagymértékben psychopathologikus jellemzöket hordo megváltásra emlékeznek a keresztények egy furcsa rituális keretén belül, aminek a középpontjában apro ostyák elfogyasztása áll.
-
A különbözö keresztény organizátiok véleménye itt eltér egymástol. A katholikos egyház szerint a Pap varázsereje, az evangelikus egyház szerint az "isten kegyelme" ami ezeket a korongalaku tésztákat Jézus testévé változtatja. Hangsulyozom nem szimbolikusan hanem "valoban".
-
A János evangeliumban mondja Jézus: "Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, s feltámasztom az utolsó napon. A testem ugyanis valóságos étel, s a vérem valóságos ital. Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, az bennem marad, én meg benne. Engem az élõ Atya küldött, s általa élek. Így az is élni fog általam, aki engem eszik. Ez a mennybõl alászállott kenyér nem olyan, mint az, amelyet atyáitok ettek és meghaltak. Aki ezt a kenyeret eszi, az örökké él."
-
Nahát akkor jo étvágyat kivánok. ;)
-
 
Utoljára módosítva:

hűvös

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Hüvös.
-
Bizony igy van ez, a tudományosság legfontosabb alapelve, hogy a világ megismerhetö mert nincsenek koboldok.
-
Abban igazad van, hogy az öseink sokáig nem voltak biztosak ebben mert a környezeti változásokat többnyire hozzánk hasonlo élölények (állatok, emberek) hozták létre, ezért gondolták, hogy a láthatatlan mozgatok (istenek) hozzánk hasonlitanak.
-
Az istenek nélküli világkép (ha neked ugy tetszik atheizmus ) a tudományos kutatások eredménye, ma igazolni tudjuk, hogy imákkal nem lehet a természeti törvényeket egy könyörgö kedvéért felfüggeszteni. A világban egy fairness uralkodik.
-
A világ a kereszténység elött sokkal tovább volt a természettudományokban, nem véletlenül olvassuk minden tankönyv elején, hogy "már Arisztotelesz tudta".
-
A régi görögök a világot a természet megfigyelése álltal probálták megismerni mig az utánuk jövö kereszténység a megismerés forrásának a "kinyilatkoztatást", egy menyei tolbamondást tekintett. Ez egy orjási különbbség. (A Görög istenek tudtak ugyan egy-két csodát produkálni de alapjaiban ugyan ugy alá voltak vetve a természeti törvényeknek, a karakterbeli hibáknak mind az ember.)
-
A nézeteim szerint, a kereszténység csak ártott a tudományoknak és müvészeteknek.
-
A kereszténység a megjelenésével eltörölt, megtiltott mindent amit a Görögök, Romaiak elöttük felfedeztek. A festöknek, müvészeknek 1500 éven keresztül nem volt szabad csak vallásos témákat feldolgozniuk, az uralkodok csak ugy tudták magukat lefestetni ha a háttérben a Golgota állt, mindha szemtanui lettek volna a feltámadásnak.... Menj el egy muzeumba, nézz körül.
-
Az arabok, az "orient" nélkül nem lenne mathematika, kémia, mit sem tudnánk Odysseuszrol, vagy a görög filozofusokrol, ök mentették át ezeket az ismereteket.
-
A feleszmélésnek az idelyét külön névvel emliti a történelem, "renaissance", amikor eszükbe jutot az embereknek milyen károkat okozott a kereszténység.
-
A kereszténység soha nem buzditotta az embereket a világ megismerésére hanem eltette lábalol (inquisitio) azokat akik ellentmondtak nekik. Majd 400 évig tartott amig végre elismerte az egyház hivatalosan, hogy a Föld gömb alaku.
-
Már többször emlitettem, hogy a villámhárito elterjedését akadályozták az egyházak mert a villámot az isten-modszerének vélték, hogy a zivatart-elháritani akaro harangozást ugy kelett megtiltani mert a harangozok hulottak mind a legyek.
-
Nincs egyetlen egy természettudományos felismerés amit vallásos nézetek inspiráltak volna, söt ellenkezöleg, a vallásos tanok elvetése vezetett bennünket a tudományos ismeretek megugrásához, ezért beszélünk sötét középkorrol és felvilágosulásrol.
-
A keresztény katholikus egyház csak fékezte a tudományok és az emberibb társadalmak kifejlödését. (A tiltott könyvek listáját 1965-ig vezette a Vatikán, én emlékszem még hogy kapállodzott az elsö szivátültetés miatt 1967-ben, hogyan akadályozza a HIV-virus elterjedését fékezö condom használatát.... a vallás a mai napig a haladás kerékkötöje, nem csoda, hogy az uj Pápának ez lassan elkezd derengeni.)
-
A tudomány és hit nem fér meg egymással. A tudomány célja és munkamodszere egészen más mind amivel a vallások dolgoznak.
-
A vallások "örök igazságokrol" beszélnek és azt egy ösrégi könyvben vélik megtalálni.
A tudomány az ismeretek pillanatnyi állásárol beszél és az ismeretek forrása a megfigyelés.

-
A vallások a hangsulyt a halálunk utánra helyezik, a tudományok az élö emberek boldogságát, a szükségleteik kielégitését kivánja biztositani, és ezért keresi miként tudunk a legjobban eligazodni a természetben.
-
En nem titkolom, hogy a természettudományos (istenek nélküli) világkép megalkotásában olyanok is résztvettek akik kezdetben kizártnak tartották, hogy a világ mesebeli lények nélkül is létezhetne. Darwin a tudomány képviselöinek egy ilyen kiemelkedö alakja aki kimutatta, hogy a világ jol kijön mesebeli lények nélkül.

Kedves Ernoe!

Tényleg kimerítő válaszokat adsz a szó jó értelmében :)
Nyilván én sok mindent másként látok, és talán nem ugyanazt emelem ki az elmúlt pár ezer év történelméből, mint te. Oka lehet ennek az is, amit írtál, hogy családod kevés megértéssel, annál több üldözéssel szembesült, és ennek máig tartó hatásai vannak. Sajnos ezen senki nem tud változtatni, a sebek megmaradnak. (bocs a kitérőért)

Ugyanakkor pár gondolat: A tudomány alapja véleményem szerit a Biblia első könyvében az Ádámnak (aki tudjuk, hogy nem valós személy, csak egy tanító történet része) adott utasítás - "Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halai, az ég madarai és minden állat fölött, amely a földön mozog." Ez messze fölötte van a görög világnak, amely rejtélyes helyeket, kutathatatlan területeket jelölt ki az isteneinek. A Biblia embere számára a világ minden létezője szabadon kutatható, hiszen minden egyszerű teremtmény a szemében. Ez a tudomány alapja - természetesnek tekinteni a közönséges dolgokat.

Érdekes ugyanebbe a történetben Éva szerepe is. Ott van Ádám a paradicsomkertben, minden az övé, mellette ott van Isten is, mégis a boldogságához egy társra van szüksége, aki " hús a húsából" . Bocs, de itt szó sincs arról, hogy holmi varázslények, koboldok kellenének a boldogságához :)

A villámhárítós példának majd utánanézek, a katolikusoknál kizártnak tartok egy ilyet.

Viszont, talán érdekel egy cikk, amit a figyelmedbe ajánlok a FIZIKAI SZEMLE c. messze nem vallásos folyóiratból. Kicsit árnyalhatja a te világképedet is.
Érdekes lehet neked olvasni, hogy az pl. ősrobbanás elvének egyik független felfedezője...

http://wwwold.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz100708/horvath100708.html
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Ernoe!

Tényleg kimerítő válaszokat adsz a szó jó értelmében :)
Nyilván én sok mindent másként látok, és talán nem ugyanazt emelem ki az elmúlt pár ezer év történelméből, mint te. Oka lehet ennek az is, amit írtál, hogy családod kevés megértéssel, annál több üldözéssel szembesült, és ennek máig tartó hatásai vannak. Sajnos ezen senki nem tud változtatni, a sebek megmaradnak. (bocs a kitérőért)

Ugyanakkor pár gondolat: A tudomány alapja véleményem szerit a Biblia első könyvében az Ádámnak (aki tudjuk, hogy nem valós személy, csak egy tanító történet része) adott utasítás - "Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halai, az ég madarai és minden állat fölött, amely a földön mozog." Ez messze fölötte van a görög világnak, amely rejtélyes helyeket, kutathatatlan területeket jelölt ki az isteneinek. A Biblia embere számára a világ minden létezője szabadon kutatható, hiszen minden egyszerű teremtmény a szemében. Ez a tudomány alapja - természetesnek tekinteni a közönséges dolgokat.

Érdekes ugyanebbe a történetben Éva szerepe is. Ott van Ádám a paradicsomkertben, minden az övé, mellette ott van Isten is, mégis a boldogságához egy társra van szüksége, aki " hús a húsából" . Bocs, de itt szó sincs arról, hogy holmi varázslények, koboldok kellenének a boldogságához :)

A villámhárítós példának majd utánanézek, a katolikusoknál kizártnak tartok egy ilyet.

Viszont, talán érdekel egy cikk, amit a figyelmedbe ajánlok a FIZIKAI SZEMLE c. messze nem vallásos folyóiratból. Kicsit árnyalhatja a te világképedet is.
Érdekes lehet neked olvasni, hogy az pl. ősrobbanás elvének egyik független felfedezője...

http://wwwold.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz100708/horvath100708.html
Kedves Hüvös
-
Köszönöm a válaszodat. Valoban meghat, hogy nem hánysz magadra keresztet és futsz el a viták elöl.
-
Szabadjon megjegyeznem, hogy nekem nemcsak a keresztény vallással van problémám hanem az összes irrationális tannal. Az ember elsösorban a saját portáján söpör ezért veszem célba azt amit jobban ismerek nem valamiféle haragbol.
-
Nekem az az érzésem, hogy a legtöbb ember nem tudja miben hisz. Tulajdonképpen ezt találom nállad is szimpatikusnak.
-
A biblia iroi, minden kétséget kizároan, megprobálták a koruk tudását összefoglalni és ez valoban csodálatosan jol sikerült nekik de ez már nagyon régen volt. Az Adámcsutka nem szerepel már régota az orvosi lexikonban. A háziállatoknak 4-5 bordával többjük van mind a vadon élöknek, a kotlett-miatt, a tenyésztés (evolutio) eredménye.
-
Ha az Abrahámi vallásoknak a tudományra valo hatását keressük az a kezdetnek és a végnek a bevezetésevel lezárodik. Ez egy elöny volt az örök körforgást propagálo tanokkal szemben.
-
A fizika keresi azokat a fügvényeket ami egy rendszert a kezdeti állapotbol a végállapotba visz adott peremfeltételek esetén (Hamilton princip)
-
A keresztény egyház nagy hibája, hogy az ismereteit nem a világbol hanem egy megsárgult könyvböl probálta venni, csak azt fogadta el ami öszhangba volt ezekkel az irásokkal. A vallások nem keresnek semmit, szerintük minden benne van egy könyvben, lelett diktálva az isten álltal.
-
Az ember érdekeit háttérbe helyezi egy képzeletbeli lényel szembe. Nézzd meg a vallásos zenét, nem létezik egyetlen egy vidám dal sem. Az ember állitolag a "siralom völgyében" él, minden tilos ami élvezetet okoz. A keresztény vallás emberellenes.
-
De maradjunk a tudománynál. A vallások örök igazságokra hivatkoznak, ilyen ahogy látjuk nincsen. Nemrég emlitettem, hogy a felvilágosodásnak ajtot nyito Lissaboni katasztrofa (1755) idelyén az összes templom összedölt a nagymise idelyén, az élök által gyujtott hálado gyertyák miatt leégett ami nem dölt össz csak a bordélyházak maradtak meg.
-
Lourdes-ben az utolso állitolagos csodálatos gyogyulás 1952-ben volt, ma egy mentöorvos naponta több embert hoz vissza az életben mind Jézus egész pályafutása alatt. Az országban ahol élek évente 100.000 nyitott szivmütétet hajtanak végre sikerrel... Ezek mind halottak lennének ha az egyházat követték volna.
-
A tudományok hatásossága igazolhato, az esöcsinálok csak a várakozási idöt managerelik.
-
Természetes, hogy a tudományok mindenki számára hozzáférhetö ismereteket tanitanak, még vallásos nevelésben részesültek is képesek ezeket követni. Pápa viszont nem lehetsz egyszerü kiképzés által, ahoz "kiválasztotnak" kell lenni. A jelenések átéléséhez, stigmákhoz a rosz nyelvek szerint elég schizophrenia, vagy vegyszerismeret.
-
Darwin theologiát tanult és nagy lelkiismereti problémákat okozott neki a valoság publikálása mert az elmélet feleslegessé tette egy teremtö isten létét. Teilhard de Chardint, a pekingi ösember felfedezésében résztvett jezsuita papot kiközösitette a vatikán mert az evolutiot a teremtés egy utjának nevezte. (késöbb részben rehabilitálta) Georges-Henri Lemaitre, ugyancsak jezsuita pap, a big-bang elmélet egy elögondoloját nem közösitették ki, beleprobálták integrálni az "elsö mozdulatlan mozgato" konceptusba.
-
Idöközben tudjuk, hogy a "semmi az valami", hogy a semmi az instabil, a létezés a világ alaptulajdonsága, tehát az univerzum létrejöttéhez, müködéséhez nincs szükség egy menyei fazekasmesterre.
-


-
Vallások amelyek a milliárdnyi galaxis láttán, ragaszkodnak egy személyes istenhez, egy értünk emberekért teremtett univerzumhoz azok nem fogtak fel semmit.
-
Az ember és a világunk egy átmeneti jelenség. Ezt idelye lenne megérteni és ha ennek a tudatában cselekednénk akkor egészen biztosan boldogabban élnénk, jobban kijönnénk az embertársainkkal mert számukra csak az a világ létezik amit együtt létrehozunk.
-
"Aki tudományt, philozofiát és müvészeteket ismer annak nincsen szüksége vallásokra." (Dr. Michael-Schmidt Salomon)
 
Utoljára módosítva:

1958

Állandó Tag
Állandó Tag
"Hamvas Béla a szakrális intuíciót éberségnek nevezi. "Aki vak és tudatlan és kába, és akit az álmosság démona megtéveszt, azt hiszi, hogy az Ő ideje még nem érkezett el, egész életét átalussza érzékeinek és képzeletének álomképei között. A földi életnek végzetes lehetősége, hogy az ember benne tökéletesen elalszik. (...) Az éberség az ember metafizikai érzékenysége. Természetfölötti érzékenység, amely néz és lát és tud olyat is, ami az érzékek számára hozzáférhetetlen. Az éber aki az érzékek, az értelem, az érzések, a szenvedélyek jelenségein túl lát." "

" Jézus nem tanított új erkölcstant, hanem életével mutatta meg az egyetlen lényeget, az Ember-Isten azonosságot, amelynek ismerete a legfőbb jó. Ez az a mérce amely abszolút, és ezek után már beszélhetünk univerzális jóról és rosszról, nem lehet többé elbújni a relativizmus mögé. Jézus tanítását viszont 2000 éve nem értik és a beavatása szinte azonnal vallássá alakult át. Pedig a kereszténység első pillanattól fogva az egész emberiségnek szólt, célja pedig az egységes emberiség megvalósítása volt."

Áldás!!!
 
Oldal tetejére