Hírek Karikó Katalin az első nő, aki kelet-európai állampolgárként tudományos Nobel-díjat kapott

Az élettani-orvosi kategóriában díjazott Karikó Katalin nemcsak az első magyar származású nő, aki megkapta a Nobel-díjat, hanem az első olyan nő, aki tudományos Nobelt kap kelet-európai állampolgárként (amerikai és magyar állampolgársága is van).


  • A kisújszállási származású Karikó Katalin a mai Szegedi Tudományegyetem diplomázott, majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott, ahol 30. születésnapján bocsátották el. Ezt követően költözött el családjával kutatni az USA-ba (életrajzát ide kattintva lehet elolvasni).

Számokban: eddig 25 nőt díjaztak tudományos (tehát kémiai, fizikai, élettani-orvosi vagy közgazdasági) Nobel-díjjal. Közülük hárman születtek Kelet-Európában: az egyetlen kétszeresen díjazott nő, Marie Curie 24 évesen költözött Párizsba, és francia állampolgárként nyert. Gerty Cori egy prágai zsidó családban született az Osztrák-Magyar Monarchia idején, 26 évesen emigrált az USA-ba, és 25 évvel később, 1947-ben kapott orvosi Nobelt.

  • Marie Curie mellett öt olyan nő van, aki alapvetően Európában kutatva nyert tudományos Nobel-díjat: lánya, a francia Irène Joliot-Curie 1935-ben, a brit Dorothy Crowfoot Hodgkin 1946-ban, az olasz Rita Levi-Montalcini 1986-ban, a német Christiane Nüsslein-Volhard 1995-ben és a norvég tiane Nüsslein-Volhard 2014-ben.
  • Összességében Karikó a 61. női díjazott, a nyertesek többsége irodalmi vagy békedíjat kapott. Kelet-európai írók közül a lengyel Maria Szymborska és Olga Tokarczuk, valamint a német-román Herta Müller Wagner nyert korábban.
1696256435538.jpeg
 
Tanárnak lenni egy hivatás, igy nézve valóban a tanárok különleges lények.

Vádat emelt az ügyészség a mogyoróallergia miatt meghalt kisfiú tanárnőjével szemben - a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye​

2023. október 4., 9:09
A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség vádat emelt azzal a napközis tanárnővel szemben, aki tavaly januárban, egy szülinapi ünnepségen, gondatlanul földimogyorós édességet tett a sértett padjára is, annak ellenére, hogy tisztában volt azzal, hogy a 6 éves kisfiú mogyoróallergiában szenved. A sértett fogyasztott az édességből, amelynek következtében olyan súlyos allergiás reakció jelentkezett nála, hogy az életét a kiérkező mentők sem tudták megmenteni.
 
gondatlanul földimogyorós édességet tett a sértett padjára is, annak ellenére, hogy tisztában volt azzal, hogy a 6 éves kisfiú mogyoróallergiában szenved. A sértett fogyasztott az édességből, amelynek következtében olyan súlyos allergiás reakció jelentkezett nála, hogy az életét a kiérkező mentők sem tudták megmenteni.
Gondatlanság de nagyon.
 
statements_2012962.jpg

Ki ez a lány, aki 2021-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé került, miután vezető szerepet játszott a legsikeresebb vakcina, a Pfizer vállalat mRNS alapú oltásának kifejlesztésében?

Ez a lány bizony nem más, mint Karikó Katalin, aki a mai napon kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva megkapta a Svéd Királyi Akadémia 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díját a vakcina megteremtéséért!

Karikó Katalin általános iskolásként szeretett bele a biológiába, és tartott ki elhatározása mellett, hogy kutató lesz. Kitartása és lenyűgöző életútja miatt a kisebbek számára is rendkívül értékes példakép. Alább egy részletet olvashattok Feri Tarr Karikó Katalinról írt, gyerekeknek szóló, A lány, aki kutató akart lenni című kötetben.

„A tanárai nemcsak jó kérdéseket tettek fel, de sok mindent meg is mutattak.
Így történt, hogy kisiskolás korában Kati maga is kísérletekbe kezdett otthon.
Az édesanyja egy alkalommal például hiába kereste főzéskor a sót, mert Kati mind beleszórta egy vízzel teli edénybe, aztán cérnaszálat mártott belé, és várta, vajon neki is olyan szép kristályok rakódnak- e ki rajta, mint az iskolában.
Már tudta, hogy kutató akar lenni, aki izgalmasabbnál izgalmasabb kísérleteket végez. Még ha ez azzal jár is, hogy mindig sótlan lesz az ebéd."
 
Gondatlanság de nagyon.
Addig valóban "csak" gondatlanság volt, amíg a mogyorós készítményt a gyereknek adta.
A nagyobb hibát azzal követte el, hogy az életveszélyes állapotot nem ismerte fel, így mentőt sem hívott a gyerekhez, hanem egyszerűen felhívta a szülőket, hogy menjenek a gyerekért.
 
Megjegyzem, mint szegedi, s Karikó is többször cáfolta, hogy nem bocsátották el, lejárt az ösztöndíja, s nem kapott állást utána a szegedi SZBK-ban, viszont az amerikai ösztöndíjban segítettek neki, s hát az mRNS témát is ott kapta, a szegedi SZBK-ban, korábban nem is hallott róla.
Az egy tágabb összefüggés, hogy kis s szegény országokból természettudományos Nobel-díjas a pénzhiány miatt nem igen lesz, mert nincs akkora támogatás sehol sem. Ők (Karikó és Krausz is) mindnyájan 25 évvel ezelőtt rakták le az alapjait annak, amit most aratnak, s nem a mai tudománypolitika és oktatási gyengeségek stb. áldozatai... (annak a jövő az áldozata)

Bár az antiszemitizmussal szokták leegyszerűsítve pl. magyarázni, de a híres fasori gimnázium diákjai sem elsősorban azért mentek valójában külföldre, hanem gazdag országokban gazdag egyetemekre és kutatóhelyekre... legfeljebb Hitler nélkül német Nobel-díjasok lettek
volna. De így maradt Amerika.
De semmiképpen nem tisztán magyarok így azok a díjak és a más sikerek, amiket ők elértek. Ők maguk a magyarok. S ezért nincsenek nagyon "tiszta" nemzeti természettudományos portugál, szerb, horvát, román és szlovén, meg cseh és szlovák Nobel-díjasok sem, de lengyelek sem nagyon. Még a koreaiak, vietnámiak, indiaiak, kínaik is mind az USA-ban diadalmaskodnak. Ne feledjük, az európai szinten még mindig csak másodvonalbeli bécsi egyetem költségvetése akkora, mint a teljes magyar felsőoktatás. S egy Cambridge pedig annak az többszöröse kb.
A magyar mai problémák valósak, de ezekhez a mostani díjakhoz és nem hazai kötődésükhöz szerintem semmi közük. (Krausz Nobel-díja amúgy úgy tudom nem teljesen független a szegedi ELI-ben végzett kutatásaitól).

Amikor Szent-Györgyi Nobel-díjas lett itthonról, akkor Trianon miatt (nem lehetett más területen semmit sem tenni) a magyar akkori költségvetést Klebelsberg kérésére és koncepciójára Bethlen István úgy alakította, hogy majdnem 10% lett az oktatás és
kutatás benne: s ennek gyümölcse lett a szegedi egyetem építése és kistafírungozása, amiben Szent-Györgyi Cambridge-el versenyképes ajánlatot kapott itt Szegeden. Ez történelmi pillanat volt, de radikális szükségszerűség és zseniális gondolat (az akkori kormánytól).
Ezt újra egyetlen kormány sem merné megtenni, mert elvinné a népharag rögtön... az ázsiai kis tigrisek hasonlót csináltak anno, de még az sem szülte sorra a Nobel-díjakat. Hogy Kína fogja-e, majd eldől... de a nagy díjak java továbbra is itt és ott született és iskolázott, de ma már amerikai, angol és svájci, japán és német stb. tudósoknál landol majd.
Mi bánkódhatunk, miért nem innen? mert ehhez kicsik vagyunk a hatalmas háttérhez, ami a mai term. tudományhoz kell. Persze jobb lenne, ha összekapnánk az oktatást végre és a tudományfinanszírozást, de sajnos a nagy dolgokat a tehetségeink akkor is külföldön
alkotják majd zömében.
Főleg most, hogy az ifjúság színe-java is külföldön tanul... sokan nem jönnek majd vissza, s lesznek majd ők is magyar származású ilyen-olyan díjazottak... :-(
Van/volna mit tenni, bőven, de ezt nem fogjuk tudni gyökerestől megoldani. De nem rossz az sem, hogy ennek a felemás verziónak örülni tudjunk és ne megint, hogy a pohár félig üres... nem, a pohár félig tele!! :)
 
Utoljára módosítva:
Megjegyzem, mint szegedi, s Karikó is többször cáfolta, hogy nem bocsátották el, lejárt az ösztöndíja, s nem kapott állást utána a szegedi SZBK-ban, viszont az amerikai ösztöndíjban segítettek neki, s hát az mRNS témát is ott kapta, korábban nem is hallott róla.
Az egy tágabb összefüggés, hogy kis s szegény országokból természettudományos Nobel-díjas a pénzhiány miatt nem igen lesz, mert nincs akkora támogatás sehol sem. Ők (Karikó és Krausz is) mindnyájan 25 évvel ezelőtt rakták le az alapjait annak, amit most aratnak, s nem a mai tudománypolitika és oktatási gyengeségek stb. áldozatai... (annak a jövő az áldozata)

Bár az antiszemitizmussal szokták leegyszerűsítve pl. magyarázni, de a híres fasori
gimnázium diákjai sem elsősorban azért mentek valójában külföldre, hanem gazdag országokban gazdag egyetemekre és kutatóhelyekre... legfeljebb Hitler nélkül német Nobel-díjasok lettek
volna. De így maradt Amerika.
De semmiképpen nem magyarok azok a díjak sem tisztán és sikerek, amiket ők elértek.
S ezért nincsenek nagyon természettudományos portugál, szerb, horvát, román és szlovén, meg
cseh és szlovák Nobel-díjasok sem, de lengyelek sem nagyon. Még a koreaiak, vietnámiak,
indiaiak, kínaik is mind az USA-ban diadalmaskodnak.
Ne feledjük, az európai szinten még mindig csak másodvonalbeli bécsi egyetem
költségvetése akkora, mint a teljes magyar felsőoktatás. S egy Cambridge pedig annak az
többszöröse kb.
A magyar mai problémák valósak, de ezekhez a mostani díjakhoz és nem hazai kötődésükhöz
szerintem semmi közük. (Krausz Nobel-díja amúgy úgy tudom nem teljesen független a
szegedi ELI-ben végzett kutatásaitól).

Amikor Szent-Györgyi Nobel-díjas lett itthonról, akkor Trianon miatt (nem lehetett más
területen semmit sem tenni) a magyar akkori költségvetést Klebelsberg kérésére és
koncepciójára Bethlen István úgy alakította, hogy majdnem 10% lett az oktatás és
kutatás benne: s ennek gyümölcse lett a szegedi egyetem építése és kistafírungozása,
amiben Szent-Györgyi Cambridge-el versenyképes ajánlatot kapott itt Szegeden. Ez
történelmi pillanat volt, de radikális szükségszerűség és zseniális gondolat (az akkori
kormánytól).
Ezt újra egyetlen kormány sem merné megtenni, mert elvinné a népharag rögtön... az
ázsiai kis tigrisek hasonlót csináltak anno, de még az sem szülte sorra a Nobel-díjakat. Hogy Kína fogja-e, majd eldől... de a nagy díjak java továbbra is itt és ott született és iskolázott, de ma már amerikai, angol és svájci, japán és német stb. tudósoknál landol majd.
Mi bánkódhatunk, miért nem innen? mert ehhez kicsik vagyunk a hatalmas háttérhez, ami a
mai term. tudományhoz kell. Persze jobb lenne, ha összekapnánk az oktatást végre és a
tudományfinanszírozást, de sajnos a nagy dolgokat a tehetségeink akkor is külföldön
alkotják majd zömében.
Főleg most, hogy az ifjúság színe-java is külföldön tanul... sokan nem jönnek majd
vissza, s lesznek majd ők is magyar származású ilyen-olyan díjazottak... :-(
Van/volna mit tenni, bőven, de ezt nem fogjuk tudni gyökerestől megoldani.
De nem rossz az sem, hogy ennek a felemás verziónak örülni tudjunk és ne megint, hogy a pohár félig üres... nem, a pohár félig tele!! :)
Nagyon jó hozzászólás!

Szeretném még azzal kiegészíteni, hogy
Orbán fasiszta, nacionalista beszédéit megcáfolják a nobel-dijak, a "magyar űrhajós" témák.

Orbán fajtisztaságot követel töllünk "etnikai homogenitást", "különböző kultúrák találkozása káros", "globalizáció káros" mondja...
Nyugaton a kutató és fejlesztési intézetek profitálnak abból, hogy a különböző kulturális körböl jöttek szemlélete, tapasztalata uj ötletekhez, megoldásokhoz vezet.

Én is nagyon örülök ha valaki ugyanabban az országban született mint én és Nobel díjat kap.
Van aki túlzásba viszi és az "egy före eső Nobel-díjakról" beszélnek.
Érdekes módon a számlálóban a k.u.k területéröl származó kiválóságok állnak, míg a nevezőben a "csonka Magyarországon" élők, lehetőleg az 1980-a évek utáni adat áll. :)
 
Én is nagyon örülök ha valaki ugyanabban az országban született mint én és Nobel díjat kap.
Van aki túlzásba viszi és az "egy före eső Nobel-díjakról" beszélnek.
Pedig van, ill. igazán most lenne értelme erről beszélni, mert egyértelműen több az egy főre eső Nobel-díjasunk, mint a világklasszis futballistánk.
 
A Nap is Orbán miatt süt? A fű is Orbán miatt nő?
Miért, nem? (En kitettem a vesszőt!)
Hisz bemondta a hir/echo/...)tv is.
."..
"Én a béke Nobel díj elérésén dolgozom." - mondtam ijedtemben :)
Mégis folyton békétlenkedsz.
Így nem fog összejönni...
Van benne valami ... már a második díjat adják magyarországon született tudósnak és még csak a hét közepénél tartunk.
Szóval akár még reménykedhetünk a matematikai Nobel dijban is...
És innentől komolyan:
nagyon NATO tagok akarnak lenni :D

Azzal ugyan mi lenne a gond.
Anno mi is tepertünk érte.
Amúgy az ugye megvan, hogy a svéd az egyik legfejlettebb hadsereg Európában (technikában és szervezettségben is).
Velük csak nyerne a NATO.
Kár, hogy a putyini tiltást pont mi erőltetjük (mert egy pillanatnyilag sem kétséges, hogy nem azé', me' Edogan a barátunk...).
 
Pedig van, ill. igazán most lenne értelme erről beszélni, mert egyértelműen több az egy főre eső Nobel-díjasunk, mint a világklasszis futballistánk.

Kedves CasaLoma a Müncheni Ludwig-Maximilians-Universität Nobel díjasainak a listája sokkal hosszabb mint az összes Magyar származású Nobel díjasé.

Ezzel nem akarom a magyarok hirnevét csorbítani de kénytelen vagyok a sok sovinisztának elárulni a valóságot. :)
 
Azzal ugyan mi lenne a gond.
Anno mi is tepertünk érte.
Amúgy az ugye megvan, hogy a svéd az egyik legfejlettebb hadsereg Európában (technikában és szervezettségben is).
probléma valószínüleg egy szál se lenne elvégre nem is határos Oroszországgal, az oroszokat nemigen érdekli a téma.
Velük csak nyerne a NATO.
lehet .... de ha kötekedik, becsmérli azt akitől bebocsájtást vár a klubba, máris feszültséget teremt.
Kár, hogy a putyini tiltást pont mi erőltetjük (mert egy pillanatnyilag sem kétséges, hogy nem azé', me' Edogan a barátunk...).
már elnézést, de mivel késleltetnénk Svédország NATO tagságát, talán a magyar parlament az utolsó amelyiknek meg kell adnia az engedélyt?
 
már elnézést, de mivel késleltetnénk Svédország NATO tagságát, talán a magyar parlament az utolsó amelyiknek meg kell adnia az engedélyt?
Magyar parlament? Hm...
Az meg mi?
Az újabb 180 napos hosszabbítás, ha a parlament megszavazza, 2024. május 24-én jár le, addigra már majdnem 3000 napja lesz veszélyhelyzet Magyarországon.
A lényeg, hogy még az eddiginél is kevesebb korlátja legyen a kormánynak, és rendeleti úton is tudjon törvényeket hozni.
Erre a parlamentre gondolsz??
Majd a kormány megmondj ahogy a ˝parlament ˝ mit tegyen.
Hol vannak már azok a viták amik a rendszerváltás körül mentek? Ide jobban illik a KFT együttes Bábu vagy című dala.
Ki merne bármit ellent mondani azonnal milliós büntetést kapna.
Íme egy kép...lehet behelyettesíteni segítek ha nem megy...
1696512609751.png
 
Majd a kormány megmondj ahogy a ˝parlament ˝ mit tegyen.
Igen, a válsztópolgárok által megválasztott parlamentre godoltam, de tévedésben vagy .... nem a kormány dirigál a parlamentnek, hanem a parlament utasítja a kormányt, és ez így van mindenütt a nagyvilágban.
De rettenetesen eltétünk a magyar nóbeldíjasoktól és Svédországtol is.
 
Igen, a válsztópolgárok által megválasztott parlamentre godoltam, de tévedésben vagy .... nem a kormány dirigál a parlamentnek, hanem a parlament utasítja a kormányt, és ez így van mindenütt a nagyvilágban.
De rettenetesen eltétünk a magyar nóbeldíjasoktól és Svédországtol is.
Te tértél el.
Lehet hogy általában a világban úgy működik de, itthon nem.
Persze ha azt hiszed tedd nyugodtan ebben nem zavarlak.
 
Te tértél el.
Lehet hogy általában a világban úgy működik de, itthon nem.
Persze ha azt hiszed tedd nyugodtan ebben nem zavarlak.
Engem nem zavar, ha az országnak stabil kormánya van. A parlamentben levő ellenzék viszont, bármikor benyújthat egy bizalmatlansági indítványt és a parlament kormányt buktathat.
 
Kedves CasaLoma a Müncheni Ludwig-Maximilians-Universität Nobel díjasainak a listája sokkal hosszabb mint az összes Magyar származású Nobel díjasé.

Ezzel nem akarom a magyarok hirnevét csorbítani de kénytelen vagyok a sok sovinisztának elárulni a valóságot. :)
Igen, tudom hogy az LMU nagyon jó egyetem, és Krausz Ferencet duplán is földimnek tekintem! :)
 
Engem nem zavar, ha az országnak stabil kormánya van. A parlamentben levő ellenzék viszont, bármikor benyújthat egy bizalmatlansági indítványt és a parlament kormányt buktathat.
Jaa..képviselő vagy.
Akkor érthető. Számomra megnyugtatóbb lenne ha nem bebetonozott emberek mondanák meg hogy váltanom kell és lépjek ki a komfort zónámból.
De, erre szavaztak az emberek ez van.
 
Jaa..képviselő vagy.
Akkor érthető. Számomra megnyugtatóbb lenne ha nem bebetonozott emberek mondanák meg hogy váltanom kell és lépjek ki a komfort zónámból.
De, erre szavaztak az emberek ez van.
Értem, nem vagy elégedett a parlamenti képviselőkkel, sokallod a választási ciklusokat, hogy stabilan maradnak ... de a helyhatósági választások, nem ugyanazt a népakaratot tükrözik? Gondolom a helyhatósági választások sem jók, tulságosan narancssárga a választási térkép.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,803,217
Tagok
615,787
Legújabb tagunk
Sightegw
Oldal tetejére