Kecskeméten, Székesfehérváron és Debrecenben is tüntettek ma

A tegnapi, budapesti óriástüntetést, és az azt megelőző, szegedi kormányellenes demonstrációt ma két vidéki megmozdulás, a fővárosiakkal szolidaritást vállaló kecskeméti és debreceni ellenzékiek demonstrációi követték, ahol ma délután mindkét eseményre több százan voltak kíváncsiak.

Gulyás Balázs: Ki kell állnunk egymásért!
A délután fél ötkor, a Katona József parkban, Kossuth Lajos szobra előtt gyülekező kecskemétiek már eseményük elején kijelentették, ők “a többség nevében” vonultak utcára, hogy kifejezzék, elegük van a “korrupt és antidemokratikus” kormány ellen. A demonstráción megjelent a budapesti tüntetések egyik főszervezője, Gulyás Balázs is, aki emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy a média, és főleg a helyi média rettenetes helyzetben van a megyei lapok, így például a Bács-Kiskun megyei Petőfi Népe kormányközeli kezekbe kerülésével.




Gulyás szerint mindenki mellett ki kell állnia a tiltakozóknak, akit a Fidesz rendszere megtámad. Mint emlékeztetett, most éppen a Soros Györgyhöz kötött civil szervezettekkel van baja a kormánynak, pedig annak idején éppen Soros adott Orbán Viktor politikai karrierjének is lehetőséget.

Szerinte azonban továbbra is az a fontos, hogy az ország valódi problémáira, az oktatásra és az egészségügyre koncentráljanak.

Felszólalása után a tömeg “Demokráciát, demokráciát!” skandálás kíséretében tapsolta meg.

A rendezvényen a továbbiakban felszólalók is a cselekvésre, a civil aktivizmus fontosságára hívják fel a figyelmet. Faragó Dániel helyi civil aktivista szerint a civil nem ismeri a politikai színeket, és “csak a piros-fehér-zöld színekben politizál,” és “elítéli az ellenzéket is,” ha azok “stúdiópolitizálásról” vagy “Szél-kormányról, Vona-kormányról és Karácsony-kormányról” értekeznek a valódi, reális forgatókönyvek helyett.

Felhívták a figyelmet a kivándorlásra is, mint azt Faragó említette, a kecskeméti fiatalok helyi “értelmiségiekből londoni éttermiségiekké” válnak, ha a jelenlegi helyzet folytatódik.
Faragó Dánielen és Gulyás Balázson kívül beszédet tartott még Bodrozsán Alexandra, a Momentum Mozgalom kecskeméti elnöke, Vágó Gábor, aki a választáson helyben az LMP színeiben indult, Szőkéné Kopping Rita, aki a DK helyi jelöltje volt, és önkormányzati képviselő is, valamint Király József helyi MSZP-s politikus, Radics Tivadar a Jobbik helyi szervezetének képviseletében, és két helyi középiskolás diák: Orosz Fanni és Horváth Csanád is. Mindkét politikus hangsúlyozta, hiába zajlott le a 2018-as parlamenti választás, a demokrácia folyamatos leépítése és a korrupció folyamatos növekedése miatt a rendszer élhetetlen, tarthatatlan, azt aktivizmussal, tüntetésekkel, és szolidaritással lehet megfékezni.

Vágó arra is figyelmeztetett beszédében, a globális folyamatok, a környezet elpuszítása, a Donald Trump amerikai elnök és társai által képviselt “nemzetközi elbutítás” Magyarországon is érezteti hatását, erre pedig a kisközösségek, emberek közötti kapcsolatok, a bizalom megerősítése.
31084194_10213988421081925_2896518973690478592_n-730x548.jpg

Kormányellenes tüntetők a kecskeméti Katona József parkban 2018 április 22-én 6 / fotó: Mérce
A DK képviselője elsősorban a választás során tapasztalt visszaélésekről beszélt, és felhívta az ellenzéki pártokat, kezdjenek el koordinálni az eljövendő önkormányzati választásokra. Ez utóbbi szavaira a tömegből valaki “Nem kell kampánybeszéd!” felkiáltással reagált. Kopping Rita válaszul azt mondta, érti a csalódottságot, de nyugalomra, és szervezettségre intett.

Király arról beszélt, hogy az emberek 1989-ben és ma is nyugati demokráciára, jogállamra vágytak és vágynak. Kiemelte, ő maga nem emlékszik, hogy ellenzéki tüntetésre a városban valaha is ilyen sokan eljöttek volna.

A tüntetésen magyar és EU-s zászlók alatt, pár száz ember jelent meg, akik a beszédek között azt is rendszeresen a “Mi vagyunk a többség!” skandálással tették egyértelművé véleményüket.

Ezren Debrecenben
A debreceni, Nagytemplom előtti tüntetést Lukácsi Katalin, volt KDNP-s, a budapesti tüntetések másik főszervezője nyitott. Egy jelmondattal nyitott amely 1944 március 19-én, Magyarország vasárnapi, nácik általi megszállásakor terjedt el, mely szerint:

“Kossuth vasárnap is harcolt volna!”





Lukácsi ezenkívül arról beszélt, hogy a változás kulcsa Budapesten kívül keresendő:
“Mikor kérdeztem a szervezőktől, hogy miről is beszéljek, többek mellett azt mondták, hogy a vidék hogyan támogathatná a pesti célokat. De én ezt megfordítom. Az igazi kérdés az, hogy a főváros hogyan támogathatja a vidéket.”

A fővároson túl Lukácsi szerint megnő “a kiművelt emberfők” jelentősége, a kimódolt összefogás helyett ebből közös gondolkodás, közös munka származhat.

31144044_10204714340576545_2736187866005635072_n-730x548.jpg

Gyülekező tüntetők Debrecenben, a 2018 április 22-i kormányellenes demonstráción / fotó: Kosztin Mihály
Márpedig szerinte nagy a baj, mint kiemelte ő jászságiként erről tudna beszélni, de Debrecent is példaként hozta fel:

“Hiába az 1300 milliárdnyi botrány, Kósa Lajos 47 %-ot kapott. A Soros-disznóról és a jász Jézusról elhíresült helyi Döbrögi, Pócs János nálunk 51 %-ot… Szemtanúja voltam a szavazatvásárlásnak, de a nagyságrenddel mindannyiunknak szembe kell néznünk. Rengeteg munka áll az ellenzék előtt.”

Lukácsi után Deme Tamás, a Párbeszéd helyi politikusa követte, aki politikussá válásáról beszélt, hozzátéve, hogy a változáshoz a politikába való bevonódás az egyetlen kiút.

“Orbán Viktor azt szeretné, hogy ne politizáljon senki.”

Ezért kell Deme szerint minél több embernek politizálnia.

A szervezők Orbán Viktor 20 évvel ezelőtti, 1998-as szavait idézte fel, amelyek szerint, az a vezető aki azt állítja, önmagán kívül nincs alternatíva “nem kormányozni, hanem uralkodni akar.” Szavai után Murguly Mátyás az LMP részéről követte. Beszédében “szabad vidéket, […] életet nem pedig térköveket” követelt a vidéknek is. Utána, Kiss László, a Momentum Mozgalom képviselője a legfiatalabbak reménytelen helyzetére hívta fel a figyelmet a 2018-as Fidesz-kétharmad után, szerinte a következő négy év tétje az, hogy ők meg tudnak-e maradni Magyarországon. Parlamenten kívüli politikusként Kiss is kritizálta az ellenzéket, szerinte “Nem lehet Kálmán Olga stúdiójából politikát csinálni,” az csak az utcán, és mindennapi munkával lehetséges.

A megmozdulás egyébként jelentős tömeget mozgatott meg a megyeszékhelyen, több mint ezren gyülekeztek a templom téren, a rövid demonstráció után pedig a Himnuszt is elénekelték. A demosntrálók magyar, és árpádsávos zászlókkal jelentek meg.

A kecskeméti és debreceni alkalmakon kívül ma még Székesfehérváron és Nyíregyházán is demonstrációkra került sor.

Merce
 
Rendben van hogy tömörülnek - vonulgatnak
szep idő van hétvégi programnak is betudható
No De mi az eredménye ?

Szerintem jo ha vonulgatnak, mert:
- ez része a politikai képzésnek
- aki kivonul az már elgondolkodott
- aki látja, hogy a másik kivonul az is gondolkodásba eshet
- a politikus emlékeztetve lesz a kötelességére, arra, hogy ö csak "államszolga" miniszter
- a világ felfigyel arra, hogy mi történik Magyarországon
- az EU ugy fogja kiszabni az esedékes büntetést, hogy ne a nép hanem a kormánypolitikusok szenvedjenek alatta
- növeli a magyarok meletti szinpátiát
- az aktivitással végre létrejöhet egy erös oppositio a gyerekkori barátokbol állo kormánymaffia fékezésére

Örülök neki, hogy eddig békések voltak a tüntetések.
Vigyázni kell a provokátorokra mert a fidesz csak arra vár, hogy "balhé" legyen.
-
 
A választási szabályok - gyakorlatilag a világon mindenütt - a legtöbb szavazatot kapót tekinti nyertesnek. Függetlenül attól, hogy a mögötte lévő 287 jelöltnek összesen több szavazata lett esetleg.

Így van.
Hát még ha a mögötte levő 287 jelöltnek összesen 300 ezerrel kevesebb szavazata lett.
 
A választási szabályok - gyakorlatilag a világon mindenütt - a legtöbb szavazatot kapót tekinti nyertesnek. Függetlenül attól, hogy a mögötte lévő 287 jelöltnek összesen több szavazata lett esetleg.
Meg mindentol fuggetlen a media tulsulytol, a computer leallastol az esti eredmenyek kevesebb szamlalast mutattak mint par oraval azelott, szamolassal is baj van legalabbis az osszeszamolasnal annyi javitas hogy ket egyformat nem tudtak produkalni akar hogy szamoltak a hianyzo szavazasok a partoknal meg ott is ahol bejutott a kepviselo, mert meg a sajat szavazatat se talalta es meg sorolhatnam a mindentol fuggetlen valasztast.
MInden volt csak nem korekt nem fer es nem atlathato se nem fuggetlen..
Ez van, utolag .aszhatjuk.
 
Melitta, nem kell ezen rugózni. Lapozzatok. Semmi értelme a "habverésnek". 2022-re le kell vonni a következtetéseket, és fel kell készülni arra, hogy - minimum - egyel több szavazót vigyen az egyetlen ellenzéki jelölt a szavazásra. Ennyire egyszerű. Erre most képtelen volt az ellenzék.
 
Melitta, nem kell ezen rugózni. Lapozzatok. Semmi értelme a "habverésnek". 2022-re le kell vonni a következtetéseket, és fel kell készülni arra, hogy - minimum - egyel több szavazót vigyen az egyetlen ellenzéki jelölt a szavazásra. Ennyire egyszerű. Erre most képtelen volt az ellenzék.
jön még kutyára dér
 
Azért annak van valamiféle diszkrét bája, hogy a ballibek - EU-s zászlókkal - együtt tüntetnek a .... szóval most ilyen n meg f betűvel kezdődő szavak jutnak eszembe... szóval az Árpád sávos zászlókat lengetőkkel. Derék, no!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,118
Üzenet
4,799,289
Tagok
615,596
Legújabb tagunk
Herceg Pálné
Oldal tetejére