Kibeszélem magamból avagy a betegség megelőzése

vandorcsillag témája a 'Traccsoljunk!' fórumban , 2014 Február 4.

 1. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  A napokban hallottam az egyik kereskedelmi csatorna híradójában és most az interneten is olvastam.

  19-ből 17 teljes kiőrlésű lisztben van mikotoxin

  A Tudatos Vásárlók Egyesülete független laborban ellenőriztette, hogy a kiválasztott termékekben a leggyakrabban előforduló mikotoxinok jelen vannak-e, és ha igen, milyen koncentrációban.

  A teljes kiőrlésű lisztek népszerűsége az egészséges táplálkozás terjedésével egyre nő a fogyasztók körében, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete a nagyobb áruházláncokban vagy kisebb (bio)boltokban kapható teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxin-tartalmát vizsgálta meg. A gabonafélék esetén hazánkban a trichotecének közé tartozó DON toxin, a T-2 és a HT-2 mikotoxinok jelenléte okozhat leginkább problémát; így a TVE ezek koncentrációját vizsgáltatta akkreditált laboratóriumban.

  Jó hír, hogy egyik termékben sem találtak T-2, illetve HT-2 toxint, ellenben a DON toxin két eset kivételével mindegyik termékből kimutatható volt, igaz, egyik esetben sem érte el a határérték 50%-át.

  Mik azok a mikotoxinok és miért veszélyesek?
  A gabonanövényeken lévő Fusarium gombák által termelt toxinok (mikotoxinok) több esetben már kis mennyiségben is jelentős egészségügyi problémát okozhatnak. Típustól függően befolyásolhatják a hormon- és immunrendszer működését; károsíthatják a szaporodási képességet; elősegíthetik a daganatos megbetegedések kialakulását, és az idegrendszert, vesét, májat is károsíthatják. A gabonák tisztítása, őrlése során a csökken a mikotoxin tartalom, hiszen a szemek külső részén találhatók meg nagyobb koncentrációban ezek a mérgező vegyületek. Leginkább a korpa jelent ebből a szempontból kockázatot, de a teljes kiőrlésű lisztek esetén is magasabb mikotoxin-érték várható, mint például a finomliszteknél.

  Toxin nélküliek szerepelnek az élen
  A legtöbb pontot (23) két olyan ökotermék kapta, amelyekből egyik mikotoxint sem lehetett kimutatni. Ezek a Naturgold Teljes őrlésű bio tönkölyliszt és a Piszkei Bio Teljesőrlésű tönkölybúzaliszt voltak. Hogy hogyan szerepelt a többi liszt, melyikben mennyi mikotoxint talált a labor, azt a Tudatos Vásárlók egyesületének honlapján tudod megtekinteni.

  Ne azért fizess többet érte, mert bio
  A 19 vizsgált lisztből 13 származott ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. Nem volt kimutatható eltérés az ökogazdaságból származó, illetve a konvencionális termékek között a DON-toxin koncentrációjában.

  Bármelyik gabonaőrleményt veheted, a mikotoxinban nincs különbség
  A teszt során nem volt kimutatható, hogy bizonyos gabonaőrleményben inkább előfordult volna mikotoxin szennyezettség: a búza- (8 db), tönkölybúza- (7db), és rozslisztek (4db) esetén is találtak magasabb és alacsonyabb toxintartalmú terméket is.
  http://divany.hu/shopaholic/2017/04...ok_liszt_teljes_kiorles_bio_egeszseg_gasztro/


  Élelmiszerek és mikotoxinok - Mennyire veszélyesek a láthatatlan gombák?

  Egy sajnálatos szegedi eset kapcsán immár napok óta téma hazánkban a fuzáriumgomba toxinjai által okozott egészségkárosodás. Mint ismeretes a beteg kislány ötévesen menstruál és csomókat találtak a mellében. De mi az a fuzáriumgomba és mennyire veszélyes?

  Minden a penészgombák mérgeiről.

  Szegedi kutatók régóta állítják, hogy nőgyógyászati elváltozásokat okoz, befolyásolja a nemzőképességet, rákos megbetegedést vált ki a gabonaféléket támadó fuzáriumgomba mérge. "Egyértelműen a fuzárium felelős a korai pubertásért. Akinél kivontuk az érintett kenyér- vagy müzlifélét az étrendből, a toxin ürülni kezdett a szervezetből, a tünetek kezdtek enyhülni" - mondta Szűts Péter, a gyerek kezelőorvosa a delmagyar.hu megyei portálnak.
  Az eddigi kutatások szerint a gabonaféléket megtámadó fuzáriumgomba egyik mérge okoz a lányoknál rendkívül korai menstruációt, a fiúknál mellnövekedést, mindkét nemnél csomókat és később ez kihat a nemzőképességre is.

  A gombák mérgei és a fuzáriumgomba toxinjai

  A mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, melyek az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak. Egyes penészgombák antibiotikumokat termelnek, melyeket az orvostudomány hasznosít. Más penészgombák a növényi, állati, emberi sejteket károsító méreganyagokat állítanak elő, melyeket mikotoxinoknak nevezünk. A mérgező gombafajok egyike a Fusarium.
  A fusarium toxinok (mérgek) Európában is, hazánkban is rendszeresen előfordulnak, elsősorban a gabonákat és szemes takarmányokat, terményeket károsító Fusarium gombafajok anyagcseretermékeként - tudható meg a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal sajtóanyagából.
  A toxin képződése a betakarítás után is folytatódik, ha a termény kezelése és szárítása nem megfelelő. A toxin döntően gabonamagvak (a kukorica és a búza) és az azokból előállított termékek fogyasztása során kerül be az emberi szervezetbe. A fusariumok által termelt mikotoxinok közül a zearalenonnak (F-2 toxin), a fumonizineknek és a trichotecéneknek van legnagyobb jelentősége gyakorlati szempontból.
  Hatásuk toxinféleségenként változó. A fumonizinek rákkeltő hatásúak lehetnek, a zearalenon (F-2 toxin) ösztrogén-szerű hatásokat válthat ki.

  Az ösztrogén hatású zearalenon - Miben található meg?

  A zearalenon (F-2 toxin) elsősorban kukoricában, rizsben, búzában, árpában és a malátában képződik, főként még a betakarítás előtt. A gabonaféléken főleg felületi szennyeződésként jelenik meg, a malmi feldolgozás során a korpába kerül. Gyerekekben elsősorban a gabonapelyhek és a popcorn, újszülöttekben pedig az anyatejjel kiválasztott toxin fogyasztása jelenthet veszélyt. A zearalenon heveny mérgezést nem okoz. Rákkeltő hatása nem bizonyított. A toxin ösztrogén hatású és ösztrogénkötő receptorokkal rendelkező szervekben okoz károsodást. Hímekben gátolja a spermaképződést, melynek súlyossága arányos a bevitt mennyiséggel és a toxinhatás időtartamával, nőivarú állatokban a méh állandó ödémás állapota észlelhető. A petefészek és a méh működészavara alakul ki, a megtermékenyült pete beágyazódása akadályozott, méh eredetű meddőség alakulhat ki.

  Miért kerülhetnek mikotoxinok az élelmiszerekbe?

  A mikotoxinok ősidők óta jelen vannak az élelmiszerláncban, és már a középkortól vannak olyan járványleírások, melyek penészgombák által termelt méreganyagok hatására vezethetők vissza (pl. "Szent Antal tüze", ergotizmus). Teljes kiküszöbölésük az élelmiszerláncból nem lehetséges, azonban mindent meg kell tenni a toxinmennyiség csökkentése érdekében. Az egyes penészgomba fajok más-más körülmények között hajlamosak méreganyag termelésére, és ezek megbetegítő hatása, tünetei is eltérőek. Mind az emberi, mind az állati szervezetet károsíthatják, befolyásolhatják a növekedést, szaporodást, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Egyes mikotoxinok, ha rendszeresen a fogyasztó szervezetébe kerülnek, súlyos késői szövődményeket, vese-, májbetegséget, daganatos megbetegedéseket is okozhatnak. A méreganyag termelését sokféle tényező befolyásolja, melyek közül kiemelendőek az éghajlati, időjárási tényezők (hőmérséklet, páratartalom), a mezőgazdasági és növényvédelmi gyakorlat, és a növényt érő stresszhatások (pl. rovarkártételből, vagy szélsőséges időjárásból eredő hatások), a szárítás, tárolás módja.

  Hogyan csökkenthető az élelmiszerek szennyezettsége?

  A terményekbe bekerült mikotoxinok eltávolítása, csökkentése a feldolgozás során nehéz feladat. A válogatás, tisztítás, koptatás, malomipari feldolgozás alkalmas a szennyeződés csökkentésére, de teljesen nem tudja eltávolítani a bekerült méreganyagokat.
  Ezek mennyisége az élelmiszeripari feldolgozás további lépései során (pörkölés, sütés, stb.) is csak kismértékben csökkenthető. Az egészségi hatások és a gazdasági kár megelőzésének leghatékonyabb eszköze a helyes mezőgazdasági gyakorlat alkalmazása, beleértve a megfelelő módon történő szárítást, tárolást és válogatást is. Egyes mikotoxinok megengedhető maximális koncentrációját uniós határértékek szabályozzák, melyek betartását az élelmiszer- és takarmányellenőrző hatóságok ellenőrzik.

  Hogyan állapítják meg a mikotoxin határértékeket?

  A határértékeknél figyelembe veszik az egészségi hatást még nem okozó toxin mennyiségét. A legtöbb mikotoxin esetében (az aflatoxin kivételével) megállapítható olyan alacsony szennyezettség, amely még nem vált ki semmiféle egészségi elváltozást. Ezt a szintet még elosztják egy biztonsági faktorral (a fajok és egyedek közti eltérő érzékenység miatt), tehát az eltűrhető bevitel az állatkísérletekben ártalmatlannak bizonyuló szint század, vagy annál is kevesebb része. Ezt nevezik elviselhető, vagy eltűrhető napi beviteli szintnek (TDI, Tolerable Daily Intake). Figyelembe veszik azt is, hogy a jó mezőgazdasági gyakorlattal reálisan mennyire alacsony toxinszintet lehet elérni. Nincs értelme teljesíthetetlenül alacsony határértéket előírni, hiszen akkor a teljes termés nagy részét meg kellene semmisíteni, ami indokolatlanul aránytalan gazdasági kárt okozna. A legfontosabb mikotoxinok (aflatoxinok, ochratoxin-A, patulin, DON, zearalenon, fumonizinek, T-2 és HT-2 toxin) élelmiszerekben még megengedett szintjeire vonatkozó határértékeit a 1881/2006/EK rendelet és módosítása (1126/2007/EK rendelet) tartalmazza.

  Az európai és a magyar élelmiszerek a világon a legbiztonságosabbak közé tartoznak. A szabályozás szigorú, az ellenőrzés rendszeres. Bizonyos termékek már a határon tételes ellenőrzésre kerülnek, mielőtt az Európai Unióba bejutnának. Ennek ellenére időnként előfordulhatnak kifogásolt termékek, tételek, amelyekkel kapcsolatban hatósági intézkedés szükséges. Általános szabályként elmondható, hogy a változatos, mértékletes étkezés nem csak táplálkozás-egészségügyi, hanem élelmiszer-biztonsági szempontból is előnyös. Így egy esetleg problémás termékből nem juthat egyszerre sok szennyeződés a szervezetbe. (Mebih.hu/WEBBeteg)

  Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/4752/az-elelmiszerek-es-a-mikotoxinok

   
  bablencse kedveli ezt.
 2. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  A felhő muffin és felhő palacsinta után itt az újabb felhőmódszeres csoda.
  Finom, ráadásul egészséges, és a vonalaidra is vigyázhatsz vele.

  Ha bejön neked a felhőmódszer, süsd meg a felhőlángost is, garantáltan imádni fogod!
  A felhőmódszer lényege a liszmentesség. Épp ezért, akkor sem kell lemondanod a lángosról, ha éppen diétázol.

  Íme a liszt és élesztő nélküli felhőlángos. Gyors, nem hizlal, és finom!

  Hozzávalók:
  3 tojás
  10 dkg zsírszegény túró
  1 zacskó sütőpor


  felhőlángos -2.jpg

  A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a túróval és a sóval alaposan elkeverjük. A fehérjét habbá verjük, beleszórjuk a sütőport, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, összeforgatjuk a túróval.

  Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, rákanalazzuk a masszát és előmelegített sütőbe téve 15 perc alatt süsd meg.

  Megkenjük fokhagymás tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és már fogyaszthatjuk is.
   
  bablencse kedveli ezt.
 3. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Muffin liszt és cukor nélkül, csak 3 finomságból

  Diétázol, vagy laktózérzékeny vagy? Nem akarsz liszteset vagy cukrosat enni, de nagyon kívánod az édességet?
  Akkor ezt a finomságot neked találták ki! Pillanatok alatt elkészítheted a banános, málnás sütit.

  felhőmaffin.png felhő maffin.png

  HOZZÁVALÓK:

  • 2 banán villával összetörve
  • 4 tojás
  • 24 szem friss vagy fagyasztott málna
  Elkészítés:

  Törd össze a banánt egy villával, majd üsd hozzá a tojásokat.

  Minden kis muffinformába tegyél 2-2 szem málnát, és kanalazd rá a banános krémet.

  Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 12 percig.
   
 4. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Az egészséges palacsinta receptje

  egészséges palacsinta.jpeg egészséges pala csinta.jpeg

  Az egészséges palacsinta hozzávalói
  • 2 deciliter tej
  • 10 dkg zabkorpa
  • 1 tojás
  • édesítőszer – ízlés szerinti mennyiségben
  • vaníliaaroma
  Így készítsd el az egészséges palacsintát

  Az elkészítés ugyanúgy működik, mint a hagyományos palacsinta esetében, a hozzávalókat tegyük egy tálba, majd kavarjuk ki jó alaposan. A tésztát nem szükséges pihentetni, már süthetjük is azonnal, kenjünk ki egy serpenyőt kókuszolajjal és süssük ki a palacsintákat. A töltelék lehet ugyanúgy bármi, mint a hagyományos palacsinta esetében, de azért ne a túlcukrozott dolgokat válasszuk persze!

  Forrás: http://www.vitalzone.hu/egeszseges-palacsinta.html#ixzz4escpAGn0
   
 5. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Minden növény arra a szervre jó, amelyikre hasonlít
  Minden növény nyersen fogyasztva arra a szervre jó, azt a szervet gyógyítja, amelyikre hasonlít!


  A gombák különleges élőlények, se nem állatok, se nem növények. Táplálkozási szempontból például a zöldségek között tartjuk nyilván őket, pedig nincs bennük klorofill. Számtalan hasznos tápanyagot tartalmaznak, miközben fogyasztásuk csekély kalória-bevitellel jár. A gombák fehérjéi szinte valamennyi fajta esetében tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, ebben tehát hasonlítanak az állati fehérjékre.
  Ezt az érdekes megfigyelést néhány példán keresztül be is mutatjuk.
  Egy szelet gomba úgy néz ki mint a fül és mára már bebizonyosodott, hogy javítja a hallást.

  [​IMG]

  A gomba egyike azon kevés élelmiszernek, amely D-vitamint tartalmaz.

  Ez a vitamin különösen fontos az egészséges csontok számára, így a fülben lévő apró csontok számára is, amelyek felelősek a hangok agyba történő továbbításáért.

  Az ehető gombák 90 % vizet, 2-6 % szénhidrátot (nem keményítőt) és csak nagyon kevés zsírt tartalmaznak.


  Egy szelet sárgarépa úgy néz ki, mint egy emberi szem.  [​IMG]  A pupilla, az írisz, a sugárirányú vonalak úgy néznek ki, mint az emberi szem . A tudomány ma már tudja, a sárgarépa nagyszerűen feljavítja a szem vérkeringését és működését.


  A paradicsom belseje olyan, mint a 4 szívkamra, jótékony a szívnek.

  [​IMG]

  A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, így távoli rokona a paprikának, a tojásgyümölcsnek (padlizsánnak) és a krumplinak is. A paradicsom húsos bogyótermése világszerte az egyik legkedveltebb zöldségnövény. Számtalan fajtájának változékonyságát a bogyók mérete (2-3 dkg-tól a 25-30 dkg-sokig), száma, színe, alakja adja. A legtöbb fajta bogyójának színe piros, a benne lévő likopin illetve béta-karotin mennyiségétől függően. A lédús gyümölcs magas cukor és C- vitamintartalmú, rendkívül egészséges.

  A paradicsomot, mint hatásos vértisztító, vértolulást oszlató, vesetisztító, erősítő szerként tartják számon, amely a vértisztító és soványító kúrák elengedhetetlen kelléke és a változó korban lévő hölgyek számára különösen ajánlott.


  A dió olyan formájú, mint az agyvelő, most már tudjuk, hogy három tucat neuro-transzmittert tud képezni, amely segíti az agyműködést.

  [​IMG]

  Az emberi aggyal való összehasonlítás az ógörögök tudományosságáig nyúlik vissza.

  A rómaiak a dió görög nevét, Karyát a Kara, fej szóból származtatták, - annak a hasonlatnak alapján, hogy a dióhéjban mint koponyában belül található az agyvelő-formájú dióbél, - és így rejtett bölcsességet szimbolizált.

  A dióban - régóta, sok népnél - az emberi agyat ismerték fel.


  A rebarbara, kínai kel, zellerszár olyanok, mint az emberi csontok.

  [​IMG]

  Ezek a növények erősítik a csontokat, melyek 23% nátriumot tartalmaznak. Ezek a zöldségek is 23% nátriumot tartalmaznak. Ha nincs elég nátrium az étrendünkben, a szervezet a csontokból vonja ki azt, s emiatt csontjaink meggyengülnek, törnek. A fenti zöldségek megerősítik csontvázunkat. A nyers táplálkozásban nagyon rendszeresen használjuk például a zellerszárat, a zöld turmixok egyik meghatározó összetevőjeként (is).


  A vesebab segíti a vesék működését, és valóban, úgy is néz ki, mint a vese.

  [​IMG]

  A bab fehérjében és szöveti vízben, valamint rostokban gazdag eledel. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés része. A szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. Cukortartalma alacsony: fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Magas antioxidáns tartalma segít egyes rák-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében. Ásványi anyagai közül jelentős a molibdén, a vas, és a mangán. Ez utóbbi nyomelem fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a mitokondriumokban képződő szabad gyököket. A szárazbab remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, és nátrium forrás.


  A gyömbér elsősorban fűszernövény, amelyet nagy szeretettel használ a nyerskonyha is.

  [​IMG]

  A gyömbér gyakran úgy néz ki mint a gyomor. Érdekes, hogy a gyömbér legfontosabb előnyös hatása, hogy segíti az emésztést. A kínaiak több mint 2000 éve használják a gyomor megnyugtatására és a hányinger elmulasztására, népszerű orvosság utazási betegségnél is. Görcsoldó és szélhajtó tulajdonsága is van, gyulladáscsökkentő és javítja a memóriát.


  A narancs, citrom és a grapefruit – jótékony hatással vannak az emlők nyirokrendszerére.

  [​IMG]

  A narancs, a grapefruit és egyéb citrusfélék olyanok, mint a női emlőmirigyek és segítik a mell egészségét és a nyirokmirigycsomók eltávozását a mellből. Antioxidáns hatásuk miatt megakadályozzák a daganatok kifejlődését.

  A grapefruit C-vitamintartalma a többi citrusfélével azonos, szénhidráttartalma körülbelül 7 százalék. Száz gramm grapefruit 40 mg C-vitamint tartalmaz, kalciumot, foszfort és magnéziumot is találhatunk benne. Energiatartalma 36 kcal/100 mg. Hűtő hatású, frissítő, vitamin- és ásványianyag gazdagsága, energiaszegény volta miatt súlycsökkentő diétáknak is egészséges alkotórésze lehet. A nyers konyhában előszeretettel használjuk a citrusféléket, salátákhoz, szószokhoz, ízesítéshez a levüket illetve a belőlük kinyert bio-olajakat.


  A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív.

  [​IMG]

  A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért.  Vörös szőlő magja rezveratrolt tartalmaz. Ennek köszönhetően jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre, trombózis megelőző hatása van, visszérre, allergiára is használhatod és látásjavító is.


  A fügék tele vannak magokkal.

  [​IMG]

  A fügék elősegítik a spermák mozgási sebességét és növelik a
  mennyiségüket, ami kizárja a magtalanságot.


  Az avokádó a méhet és méhnyakot erősíti.
  [​IMG]
  Ma már tudjuk, hogy hetente 1 avokádó kiegyensúlyozza a hormonszinteket, megakadályozza a súlyfelvételt terhesség alatt és a méhnyakrákot. Egy avokádó a virágzástól pontosan 9 hónapig érlelődik érett gyümölccsé. Minden egyes gyümölcsben több mint 14.000 élelem-alkotóelem található, melyekből a modern tudomány eddig még csak 141-et tanulmányozott.


  Az édesburgonya alakja hasonlít a hasnyálmirigyre.  [​IMG]

  Ténylegesen egyensúlyban tartja a szervezetet a cukorbetegség megelőzése szempontjából, segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet.  Az afrikai cseresznye kivonata alkalmas a prosztata nagyobbodás kezelésére, és csökkenti a tesztoszteron plazmakoncentrációját.

  [​IMG]

  Mindeninek ízlésére és belső késztetésére bízom, mit eszik, azonban nem elhanyagolható az a sok jó, amivel a természet ellát minket. Érdemes hát odafigyelni ezekre, és élni a lehetőségekkel.

  http://egeszsegter.hu/cikk/468/minden-noveny-arra-a-szervre-jo-amelyikre-hasonlit.html
   
  bablencse kedveli ezt.
 6. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Talán adjunktus úr ha kérhetném…..szólt nagyképűen az orvos.
  A beteg válaszára azonban ledöbbent az orvos!!


  vizit.jpg
  Dr Gyarmati Andrea története.

  Reggeli vizit. Haladunk. Főnök, beosztottak egyaránt. Olykor megállunk. Beszélgetés a beteggel. Hogy van? Köszönöm jól – elég sablonos. A betegek fekszenek, mind pizsamában vannak. Mi állunk szép fehérben a nagy varázslók összes kellékével. Mikor mi, csipogó telefon (manapság fonendoszkóp), vérnyomásmérő, tű, reflexkalapács. Ja és a nagy tudás, az is. A beteg legyen bárki, hivatását tekintve akárminek a feje, kiszolgáltatott helyzetben van. Akkor már jó adag gyerekgyakorlattal rendelkeztem, de a felnőttosztályon ezt a tézist markánsan megéltem.

  Hogy van Tibor bácsi – kérdezi az egyik beteget az osztályvezető orvos.

  Köszönöm jól – jön a válasz, majd mondja a doktor keresztnevét, szintén mellébiggyesztve a bácsi szót.

  Jaj, itt botrány lesz, érzem, de nem, a doktor úr, csupán egy helyreigazítást eszközöl, azt mondja: talán adjunktus úr, ha szabad kérnem.

  Semmi akadálya – szól a beteg. Én viszont kérném, hogy vagy főmérnök úr, vagy igazgató úr legyek, persze ha szabad kérnem, mert az vagyok – sőt még azt is hozzáteszi, hogy hol az.

  Tökéletesen igaza van. Én, aki hajlamos vagyok mindent magamra húzni, ezért az egész orvostársadalom nevében szégyelltem magam. Valószínűleg ez meg is látszott rajtam.

  Késő délután végzünk a műtétekkel. Behív a másodprofesszor, sajnos régen nincs már közöttünk, és azt mondja.

  Hallom, mi történt reggel. Szeretném, ha megjegyeznél valamit, mert azt is hallottam nagyon kikészültél a történettől.

  Hallgatok. Ez nálam elég ritkán fordul elő, általában akkor, ha tehetetlennek érzem magam.

  Nem te hibáztál – mondja.

  Tudom, meg se szólaltam, de akkor is…

  Na kislány – 29 éves voltam – hozzá képest tényleg kislány -, jól jegyezd meg, amit egy öregember tanácsol. A beteg legyen akárki, híres ember, az atyaúristen, bárhol vezető főnők, kő gazdag vagy szimpla hétköznapi beteg, az ágyban fekszik a félelmeivel és fájdalmaival pizsamában, vagy olykor anélkül, és kiszolgáltatott. Gyakran felkelni sem képes. Ha lekezeled, ha fölényeskedsz, ha feleslegesen okozol testi vagy lelki fájdalmat lehet, hogy van egy doktori végzettséged, de nem vagy orvos a szó igazi értelmében.

  Ne hajolj le hozzá, mert az leereszkedésnek tűnik, és az is megalázó. Ülj le az ágy szélére, vagy egy székre az ágy mellé. Mondd meg a nevedet és kérdezd meg, miképpen szólíthatod. Tekintsd partnernek. Hiszen rád bízta magát. Levetkőzik, mert kénytelen előtted. Tiszteld a méltóságát, az emberségét, a bizalmát. Ne nagyzolj, ne fölényeskedj, ne pufogtass latin szavakat, mert felesleges. Fogd meg a kezét, ha úgy látod, ez jó lehet neki, de ne tolakodj, ha távolságot kíván tartani. Ha így viselkedsz, hiteles leszel. Érted kislány?

  Értettem, és megértettem, és köszönöm Imre, sokszor eszembe jutott, a gyerekekkel és persze a szülőkkel kapcsolatban is.
   
  udvarfy kedveli ezt.
 7. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Dr Lenkei Gábor előadásának részlete

  lenkei.jpg
  „Koleszterinből csinálja a szervezet az úgynevezett stresszhormonokat.
  A stresszhormonok nem stresszt okoznak, hanem éppen ellenkezőleg, amikor a szervezetet nagy megterhelés éri, a stresszhormon tartja talpon az embert, hogy ne omoljon össze.
  Ha valakinek nincs elég stresszhormon a szervezetében, akkor érzékeny, pipogya lesz.
  Ha valakinek nincs elég stresszhormonja, és kap egy nagy pofont, akkor megköszöni szépen.
  Ha van neki, visszaadja…
  Amikor jönnek a járványok, meg lehet mondani, hogy kik fognak megbetegedni.
  Nem elsősorban azok, akik nem kaptak védőoltást, hanem akiknek alacsony a stresszhormon szintjük.
  Ők fogják elkapni.
  Akinek jó állapotban van a szervezete, azt körbe lehet tüsszögni. Lepereg róla, mint a jó esőkabátról a vízcsepp.
  Szóval a stresszhormont is a koleszterinből állítja elő a szervezet.
  Aztán tanultuk biológiából, hogy a testünk sejtekből áll.
  Milliárdnyi sejtből.
  A sejteknek az egyik legfontosabb alkatrésze a felszínüket borító, finom, érzékeny kabátka.
  Úgy hívják, hogy sejthártya.
  A sejthártya nagyon sok koleszterint tartalmaz, és szükség van a sok koleszterinre ahhoz, hogy a sejthártya ép legyen.
  Ha a sejthártya nem ép, a sejt sem tud ép lenni.
  Tehát a koleszterin ezen keresztül a szervezet összes sejtjére hatással van.
  Ez nem egy mellékes dolog.
  Aztán mondok még egyet.
  Az idegrendszer is nagyon sok koleszterint tartalmaz, és ezek közül csak egy, az agy szárazanyag tartalmának, tehát ha kivonjuk belőle a vizet, az agy szárazanyag tartalmának 10%-a koleszterin.
  Nincs ép gondolkodás koleszterin nélkül, ezt nem mondták még el Önöknek, ugye?
  Csak riogatják az embereket, én meg azt mondom, hogy én nem hiszem el, hogy a koleszterincsökkentők nem befolyásolják károsan a D-vitamin-termelést!
  Ezen keresztül a csontok, a fogak és az immunrendszer épségét.
  Nem hiszem el, hogy a koleszterincsökkentők nem befolyásolják károsan a nemi hormonok termelését, akár a fogamzóképességet, akár a termékenyítő képességet, a menstruációt, a várandósságot!
  Nem hiszem el, hogy a koleszterincsökkentők nem rontják a stresszhormon termelést!
  Nem hiszem el, hogy a koleszterincsökkentők nem hatnak a szervezet összes sejtjére, és nem hiszem, hogy nem rontják az ember gondolkodási képességét!
  Azért nem hiszem, mert soha senki nem vizsgálta meg ezeket, holott elvárható lett volna.
  Soha, senki nem vizsgálta meg ezeket, mielőtt a gyógyszereket forgalomba hozták, és azóta sem! ”

  Részlet Dr. Lenkei Gábor: Egészségünk titkai című közönség előtt tartott előadásából
   
  bablencse kedveli ezt.
 8. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

 9. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Tanmese nem csak férfiaknak!


  Férfi: Hol rontottam el Mester?
  Mester: Mindenhol fiam!
  F: Az hogy lehet, úgy érted mindent rosszul csináltam?! Az nem lehet, én megtettem mindent.
  M: Nem fiam, Te tettél, de épp A "MINDENT" nem tetted meg!
  F: Hogy érted ezt?
  M: Anyát akartál, fiam, s megkaptad! Mondd mit jelent szerinted az, hogy "anya"?
  F: Hát, aki elvégzi a háztartást, ellátja a gyerekeket meg... ilyesmi.
  M:Hát ez az látod, nem ezt jelenti!! A nőt jelenti fiam aki szerelmével táplálja a családot!! De a tüzet nem csak őrizni, de táplálni is kell! S Te nem törődtél a Fényével!
  F: Na, de mi lett a szerelmével??
  M: Megölted!
  F: ÉÉÉN? Én öltem meg? Az nem lehet, én szerettem!!
  M: Valóban? Akár egy háztartási gépet!!! S pont úgyis birtokoltad! Gondolod egy házassághoz elég ez?
  F: Na, de hol hibáztam, Mester?
  M: Megfeledkeztél róla fiam, hogy ott él benne a LÉLEK ! Mert a nő szerelme a lelkéből fakad!Három kör egymás körül:
  Lány, a belső kör, nő a középső, s anya a legkülső.Te csak az anyát szeretted, de közben megfeledkeztél a nőről!! S egyáltalán nem érdekelt a benne élő lány, a tiszta gyermek!
  Te voltál az ő tükre, de Te önmagaddal voltál elfoglalva, ahelyett hogy ővele foglalkoztál volna!! Neked csak az anya kellett, de nő nélkül nincsen anya, s ha elhal a gyermek, kihuny a szerelem tüze! Magára hagytad, elfordultál tőle, s lassan halkul, elsorvadt a lángja, a Fénye!!!
  F: De mit tegyek most Mester?
  M: FIGYELJ és tanulj tőle!!
  F: ÉN tanuljak tőle? Dehát én vagyok az erő, mit tanulhatnék egy gyenge nőtől?
  M: Ezt fiam. Gyengédséget! Mert ez az Ő ereje. A szíve! Messze felül van ez a Te erődön!
  F: De hogyan tehetném ezt Mester?
  M: Mondtam már! Figyelj! Figyeld és csendesedj el!! Kérdezd és hallgasd! Ne Te legyél a fontos, hanem ő! Ismerd meg. Nem csak kívül, belül is! Mire vágyik mit kíván, mit szeret!! S hagyd el a kifogásaid!
  F: Na, de Mester én nem fogom feladni önmagamat!!
  M: Akkor bizony elvesztél fiam. Mert ő a Te Forrásod, Ő az aki téged táplál, s őnélküle Te csak félember vagy!! Persze kereshetsz másikat, de amíg meg nem érted, el nem fogadod minden nőben él a lélek, csak egy üres tükör maradsz!! Tehát Te döntöd el megtöltöd-e tükrödet a Tűz fényével, vagy csak nyers erődben fürdeted magad! Engedd meg, hogy Megmutassa magát Szeresd, óvd, és öleld, hogy biztonságban érezze magát, s akkor megnyitja majd neked fiam, a Gyönyör kapuját!!
  Mert a nő a tudás, a bölcsesség forrása, s tudatása azért adatott hogy tápláljon, s erőssé tegyen Téged, ha Te befogadod. De a forrást óvni és táplálni kell, tükrözni, mert elapad! S ő felemel Téged, fiam azért hogy Te is emelhesd őt!! Így működik! Koronázd meg a nőt, hogy királya lehess!! S óvd mint a legbecsesebb ékszert, mert Ő a Te igazi kincsed!! S nélküle erőd tán lesz, de elsorvad a szíved!!
  F:Köszönöm Mester!
  Tehát ez a MINDEN... a LELKE...és a FORRÁSA a házasságnak, a boldog párkapcsolatnak!

  ....."Egy bölcs hang, aki nevelt engem, s aki tudta, mi az a szeretet, azt mondta bennem: Ha Ő AZ, ...akkor visszajön....
  Ha nem, akkor felejtsd el, nem kár érte!"...
  egy férfinak.jpg
   
  zsizsenka és bablencse kedveli ezt.
 10. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  SPIRITUÁLIS HAZUGSÁGOK ÉS SZEMFÉNYVESZTÉSEK
  2017.03.09. 09:20 :: Evamaria

  [​IMG]Az elmúlt évtizedben jelentősen megnövekedett a spirituálisan gondolkodó emberek száma. A világ és a közvetlen környezet eseményei valamint a magánélet nehézségei szemléletváltásra készteti az emberiséget.
  Általában a spirituális érdeklődést egy komolyabb betegség vagy valamilyen érzelmi esetleg anyagi válság végleges megoldásának szándéka idézi elő.
  A holisztikus szemlélet egyik fő alapelve, hogy mindennek oka van, semmi sem történik véletlenszerűen, ezért az ezoterikus körökben úgy tartják, hogy „tárd fel az okot és megszűnik a problémád”. Az okok feltárása azonban mélyen beviszi az elvont világ útvesztőjébe a keresőt. A hit és az értelem összekovácsolása valóban segítséget jelent az ember számára, de sajnos jelenleg csupán a vakhit és kevés értelem jellemző sokakra.

  Az 1-2 hétvégés megvilágosító és gyógyító képességeket adó tanfolyamoktól, valamint néhány ezoterikus témájú könyv elolvasása után sokan kiválasztottnak, tanítónak, gyógyítónak, terapeutának, sámánnak, táltosnak, léleklátónak és egyéb nem tudom, minek hiszik magukat, holott rendkívül tudatlanok és egoisták mindemellett a spirituális gőg is elsötétíti elméjüket. Folyton a szeretetről és elfogadásról beszélnek, miközben szeretetüket feltételekhez és pénzhez kötik, az elfogadást pedig hírből sem ismerik.
  Mára az ezoterika hatalmas üzletté vált, a piac tele van szemfényvesztő, megélhetési spirituális emberekkel és hamis prófétákkal.
  Ezen írásomban a saját sok éves tapasztalatomat foglalom össze.
  A cikk egyrészt azokhoz szól, akik legbelül már tudják, csak még mindig nem akarják elhinni, hogy a legtöbb spirituális guru hazug és szemfényvesztő semmivel sem különb, mint az egyház papsága, másrészt pedig azoknak az okkultista és misztikus embereknek üzenet, akik jelenleg úgy érzik, hogy nem sok haszna van a tudásuknak, tehetetlenek a világ sötétségével szemben valamint nehéz körülmények közt élnek.
  Bízom benne, hogy írásom ezúttal is ad az Olvasóknak megértést, rálátást és erőt ahhoz, hogy ne adják fel és még erőteljesebben, mint valaha higgyenek önmagukban!

  NEW AGE, EZOTERIKUS ÉS SPIRITUÁLIS MASZLAG
  [​IMG]A New Age (új kor/korszak) új vallási mozgalmakat hozott magával, melynek köszönhetően mára az emberek hitvilága egy ezoterikus szemétdombbá vált. Az Ősi Bölcsesség (Isteni Bölcsességnek is nevezik) szinte kiveszett az emberekből, ami megmaradt azt igyekeznek az egyházak, szekták, hitgyülekezetek és a különböző gomba módjára szaporodó spirituálisnak nevezett irányzatok eltorzítani. A szabadkőművesség sikeresen elérte a célját, mert Isten és a szeretet nevében – a vakhit különbözősége és a tudatlanság miatt – most már nyíltan gyűlölnek és egymásnak feszülnek az emberek.
  Madame Blavatsky az okkultizmus kiemelkedő egyénisége bizonyára nem így képzelte az „új korszakot”.
  Blavatsky asszony munkájának köszönhetően jelentős mennyiségű „titkos tanítás” napvilágra került, melyet a New Age mozgalom égisze alatt mind a mai napig különböző okkultista és ezoterikus csoportok eltorzítanak, s az emberiség megtévesztésére felhasználnak.
  Az évek során létrejött egy ezoterikus-spirituális maszlag, melyet leginkább a káosz, a tartalmatlan és logikátlan eszmefuttatás és főleg a hazugság jellemez.
  Az utóbbi tíz évben megnövekedett e „láthatatlan vallás” önjelölt spirituális tanítóinak és gyógyítóinak száma.
  Még a medikus orvoslás területén is érezhető most már a spiritizmus szele. Például a pszichológusok közül sokan rájöttek, hogyha a pszichológiához hozzáadnak egy kis ezoterikus tant, akkor még jobban megy az üzlet és önismeret/önfejlesztés címszó alatt futószalagon áramlik hozzájuk a pénz természetesen a páciens gyógyulása nélkül. E nagy pszicho-guruk jelentős részének fogalma sincs arról, hogy mi a lélek, melyet gyógyítani próbálnak, miközben az nem is beteg.
  Az orvos-természetgyógyászok sem maradnak ki a „nagy üzletből” és az óradíj megfizetésén túl a gyógyszerek mellett melegen ajánlják annak az egészségjavító és betegséget megelőző méregdrága terméknek a fogyasztását, melynek forgalmazásáért jutalék illeti meg őket. Nem lenne ezzel semmi gond, ha tényleg a gyógyítás lenne a cél, csakhogy itt is leginkább a pénzszerzés és meggazdagodás áll a törekvés mögött.

  A new age-es ezo/spiri maszlag eleinte könyvek által terjedt. A könyvkiadóknak ez jó üzlet még most is bár a piac igencsak telítődött. Kezdetben külföldi szerzők munkáját tették az ezoterikus könyvek polcára, később néhány magyar ember is lehetőséget kapott spirituális gondolatainak esetleg tapasztalatainak kiadványban történő összefoglalására. Mára ezerféle könyv létezik, amelyekre gyakran a „sokat beszél és semmit sem mond” tartalom jellemző, mert valamirevaló információt nem nagyon talál bennük a kereső ember. E spirituális könyvek olvasóiból próbálnak sokan tanítókká, gyógyítókká és előadókká válni úgy, hogy könyvtudásuk mögött nincsen bölcsesség, azaz saját tapasztalat.
  A média sem maradhatott ki a hiszékeny és tudatlan emberek kifosztásából, hiszen egy időben, a köztévében gyakran volt adásban az EZO TV műsor, melynek már a telefonszáma (666…) is elárulta a látó és gondolkodni tudó embernek, hogy melyik oldal szolgája a hívott fél. Energiaküldés, távgyógyítás, pénzmágia, kártyajóslás és egyéb hazugságok percenkét több száz forintos telefondíjért.
  Gyalázat, hogy hova aljasították le a természetes gyógyítást és a sorsút elemzést!
  Ha média, akkor újság is!
  Egy időben rendszeres vásárlója voltam néhány ezoterikus újságnak. Aztán amikor láttam, hogy milyen „szakértői” és hirdetői vannak a lapoknak úgy döntöttem, hogy inkább értelmesebb dologra költöm a pénzem.
  A múltkorában kezembe akadt egy ismert ezoterikus újság, amiben egy hölgy az angyalokról írt. A bevezetőben összemosta az Abszolútot és Istent, azt állította, hogy egy és ugyanaz. Írtam egy levelet az újságnak, melyben kifogásoltam ezt az állítást és felhívtam a cikkíró figyelmét, hogy vigyázzon mit ír, mert tudatlanságával könnyen hiteltelenné és nevetség tárgyává válhat az olvasók előtt. Levelemet továbbították az illetékes „angyalszakértőnek”, aki válaszában közölte, hogy tudja, hogy nem igaz, amit leírt, csupán a korlátozott oldalszám és az egyszerűség valamint az érthetőség kedvéért fogalmazott úgy ahogy.
  Mi ez, ha nem az olvasók szándékos félrevezetése? Mellesleg megjegyzem, hogy szerintem a mai napig sincs a cikk írójának halvány fogalma se arról, hogy mi az Abszolút és Isten között a különbség, de nem számít a lényeg az, hogy jelenleg is osztja a butaságot az újságban.
  A spirituális „segítők” körében nagy divat lett a weblapkészítés és a blogírás. Ez mind nagyon nemes dolog lenne, ha mindenkinél saját kútfőből teremne a publikált anyag.
  Közel 10 éve vagyok weblap tulajdonos és blogger, s többször találkoztam olyan weboldalakkal, blogokkal, amelyeken szó szerint olvastam az írásaimat forrás megjelölés nélkül. Sokan önálló gondolatok híján ellopják a másét, és ha szóvá teszi az ember, akkor még a tolvaj van felháborodva. Az idegen tollakkal ékeskedők nincsenek tudatában annak, hogy attól még nem válnak a téma szakértőjévé, ha ellopják mások írásba foglalt tapasztalatokon alapuló szellemi munkáját.
  A töméntelen hazugság, megtévesztés és tartalomlopás ellenére az internet mégis jelentősen segíti az ember fejlődését! Itt aztán nap, mint nap fel van adva a különbségtétel leckéje és megtanulhatjuk felismerni az igazat és hamisat, a becsületest és csalót.

  Sokan megingathatatlan igazságnak tekintik a pozitív gondolkodás és a bármit megteremthetsz magadnak hazugságelméletet.
  Széles körben elterjedt a pozitív gondolkodás és a teremts meg magadnak mindent, mert képes vagy rá hamis tanítás, mely szakadatlanul arra szólít fel, hogy állandóan az események kedvező alakulására gondoljunk, mert ezáltal megszerezhető bármi, amire csak vágyunk.
  Természetesen elvileg ez működhetNE HA az ember nem állítana fel magának millió korlátot, és nem a születése előtt megtervezett lélekprogram végrehajtása lenne az elsődleges feladata, valamint minimum lélektudatossá válna.
  Gondoljunk már bele, hogy mi lenne akkor, ha minden ember csak úgy „pozitív gondolkodóként” és „korlátlan teremtőerővel rendelkezőként” azt teremtene a gondolataival, amit akar?
  Mire vágyakozik manapság a legtöbb ember? Pénzre és hatalomra!
  Mi lenne az emberiséggel, ha mindenkinek sok pénze és végtelen hatalma lenne? Valóban boldogok lennénk?
  És ha már állandó pozitív gondolkodásról van szó: Képesek vagyunk folyton a jóra, szépre és a sikerre gondolni? Aligha!
  Próbálkozni ugyan lehet, de biztosan tudom, hogy a mai ember képtelen az állandó pozitív gondolkodásra!
  Egy időre talán meggyőzhetjük az elmét, hogy minden simán fog menni, az értelem pedig színlelheti, hogy hisz ebben a verzióban, ám a személy mégis kételkedni fog, mert maga az elme valamint a világban történő események és számtalan külső befolyás is kételkedésre késztet.
  Egyébként megnézném azt az egyént, akinek évek óta csak a sikertelenség és kudarc megtapasztalása jut, megélhetésre alkalmas munkát nem talál, a családja éhezik, nem tudja fizetni a jelzáloghitelt, ezért a bank kilakoltatásra készül, de mindezek ellenére pozitívan gondolkodik és hisz abban, hogy határtalan teremtőerővel rendelkezik. Ne mondja nekem senki, hogy rengeteg csalódás, szenvedés és megpróbáltatás után van olyan ember, aki a nap minden percében pozitívan gondolkodik és érez!
  Ehhez a pozitív gondolkodás téveszméhez tartozik a jelen időben való képzelgés is, ami arról szól, hogy képzeld el, lásd magad előtt és érezd, hogy már megvan az, amit szeretnél elérni. Ez nem más, mint önámítás!
  Nagyon sok embert láttam már, aki a pozitív gondolkodás szellemében folyamatosan hazugságban tartja önmagát azzal, hogy milyen boldog és felhőtlen az élete aztán néhány perc beszélgetés után kiderül, hogy a személy beteg, szomorú, romokban a párkapcsolata, megélhetési problémái vannak és a családtagokkal sem éppen békés a viszonya.
  A pozitív gondolkodó és önámító – TITOKban pedig érzelmileg padlón lévő – emberek láttán mindig eszembe jut szeretett barátnőm bölcs és igaz mondása, melyen sokaknak nem ártana elgondolkodni:
  „Ha a szart megporcukrozzuk, az attól még szar marad”.
  Nem találkoztam még olyan személlyel, akinek a hazugság hosszútávon boldog életet eredményezett volna, ellenben annak többször voltam szemtanúja, amikor az igazság gyökeresen és pozitívan megváltoztatta az egyén életét.
   
  zsizsenka és udvarfy kedveli ezt.
 11. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  SPIRITUÁLIS HAZUGSÁGOK ÉS SZEMFÉNYVESZTÉSEK 2.rész


  FELTÉTEL NÉLKÜLI SZERETET

  A pozitív és teremtő gondolkodás után nézzük a feltétel nélküli szeretet hazugságait!
  Ez a szeressük egymást gyerekek ugyanolyan new age-es, ezoterikus, spirituális blabla szöveg, mint az állandó pozitív gondolkodás.
  A mai spirituális embernek fejlövése a feltétel nélküli szeretet, ugyanis a többnyire egy kaptafára készült könyvekben az olvasható, hogy ennek gyakorlása juttat el a megvilágosodáshoz és a gondtalan élethez is.
  Manapság számtalan spirituális „feltétel nélküli szeretettel” szerető ember van, akinek a fő célja a segítségnyújtás, gyógyítás és tanítás természetesen szemérmetlenül nagy összegű pénzért. Ezeknek a csupa önzetlen szeretetteljes embereknek a nagy része tele van önteltséggel, irigységgel, ítélkezéssel, gyűlölettel, haraggal, aggódással, és az első adandó alkalommal hátba támadnak bárkit (rokont, barátot), ha érdekük úgy kívánja.
  Okkultista pályafutásom során sokszor tapasztaltam, hogy a spirituális ember bizonyos körökben nagy hangadója a szeretetnek, az összefogásnak, a gyengébbek megsegítésének és az emberek közti egyenlőségnek. Valójában azonban e mögött is gyakran egyfajta csordaszellem kialakítás, hírnévszerzés és a gazdagodás szándéka áll. Arról a bosszúhadjáratról pedig ne is beszéljek, amit egyes feltétel nélküli szeretetről papolók képesek véghez vinni azokkal, akik ellenszegülnek, és nem járnak azon az úton, amit kijelölnek számukra. Ha nem követő valaki, akkor ellenség vagy konkurencia, akit gyűlölni, pocskondiázni és átkozni kell, nehogy boldoguljon a saját eszméi alapján.
  Nos, ezt jelenti általánosságban véve a spirituális tanítóknál, gyógyítóknál, orákulumoknál, léleklátóknál, mágusoknál, természetgyógyászoknál, terapeutáknál és egyéb hasonló jellegű foglalkozást űzőknél a feltétel nélküli szeretet!
  Sajnos gyakran a spiri/ezo ember feltétel nélküli szeretete valójában nem is akármilyen feltételhez kötött érzelmet és cselekvést hordoz magában.
  Szorosan idetartozik az elfogadásról, megértésről és együttérzésről való okoskodás is.
  Feltétel nélkül szeressük, fogadjuk el és segítsük egymást – hangzik el a nagy bölcs mondás sokak szájából. De egyáltalán tudják ezek az emberek, hogy mi a szeretet, a feltétlenség, az elfogadás vagy megértés? Dehogy tudják, hiszen saját magukat és szeretteiket sem képesek szeretni és elfogadni!
  Önmagukat bölcsnek tartó személyektől sokszor hallani Jézus szavait…
  Az egyik ilyen közkedvelt mondat, hogy „Ne ítélj…”
  Megfigyeltem, hogy akik e szavakat gyakran idézik, azok ítélkeznek a legjobban mások felett és nézik le társaikat.
  Egyébként feltette már magának valaki azt a gondolatébresztő kérdést, hogy mi az ítélkezés és a ténymegállapítás között a különbség? Mikor ítélkezünk, és mikor van csupán arról szó, hogy a másik ember álarca vagy alantas szándékai mögé látunk és megállapítunk egy tényt (pl. önző, egoista, hazug)?
  Ha már Jézus, akkor nézzük, mit mond a Mester a végidők eljöveteléről és az önjelölt próféták megjelenéséről:
  „Ha valaki ezt mondja nektek: Íme, itt a krisztus, vagy amott: Ne higgyétek! Mert hamis krisztusok és hamis próféták állnak majd elő jeleket és csodákat tesznek, hogy megtévesszék – ha lehet – a választottakat is.” (Máté 24.23)
  Nos, kedves hamis próféták rátok vonatkoztatva a ténymegállapításnak az a lényege és fontossága, hogy az ember különbséget tesz igaz és hamis közt, azaz felismer benneteket és nem dől be a hazugságaitoknak és szemfényvesztéseiteknek.

  SEGÍTSÉG MÁSOKON
  Megfigyeltem, hogy alig lép rá valaki a spirituális útra azonnal segíteni akar másokon. Ezzel csak annyi a probléma, hogy sokszor azt sem tudja az illető, hogy pontosan miben és hogyan tudna segíteni, mert még nem fogalmazódott meg benne a saját életcélja, feladata és hivatása csupán annyit érez, hogy segítőnek született. Ez viszont édes kevés ahhoz, hogy hivatásszerűen spirituális tanítóvá vagy gyógyítóvá váljon az egyén, hiszen minden ember a maga módján segítőnek születik.
  Gyakran látom, hogy az emberek példaképeket állítanak maguk elé és megpróbálnak olyan elvek és sémák szerint élni, melyek nem az övék. Lehet, hogy valameddig megy ez az életforma, ám végül mégis kudarcba fullad a másik személy életvitelének majmolása.
  Minden ember egyedülálló képességekkel és adottságokkal rendelkezik éppen ezért nem okos dolog mások céljait és sikereit másolni, ugyanis ami nem a mi utunk, az nem vezet sehová.
  Mindenkinek a saját tehetségét kell kibontakoztatni, s egy adott terület szakemberévé válni.
  Higgyük már el, hogy minden embernek egyéni és személyre szabott útja van, ami egyszemélyes s ezért nem tolonganak rajta tömegek. A segítő emberek azért vannak, hogy segítsenek az ösvényen haladáson és nem azért, hogy kitapossák előttünk az utat. Mindenkinek más a küldetése!
  Mielőtt másokon akarnánk segíteni, először a magunk életéért vállaljunk felelősséget!
  Csak néhány példa a felelősségvállalásra:

  • Felhagyni azon munkavégzéssel, amelyet az ember nem szívesen csinál.
  • Nem tűrni sem éhbérért, sem pedig jó pénzért a rabszolgatartó, kizsákmányoló munkáltatók uralkodását.
  • Nemet mondani a megalázásokkal teli közfoglalkoztatott munkalehetőségekre, melyek azért vannak, hogy porig rombolják az emberek maradék önbizalmát és elhitessék velük, hogy egyébként egy semmirevaló, haszontalan személyek, akik csak nyűgnek vannak a társadalom nyakán.
  • Befejezni azt a pár és emberi kapcsolatot, amely inkább hátráltatja, mint segíti az ember fejlődését.
  Bármikor módunkban áll változtatni az életünkön. Ja, csak ehhez hit és bátorság is szükséges!? Igen, ezek nélkül valóban nem megy!
  Na és kiben kell elsősorban hinni? Természetesen önmagunkban! Ehhez viszont ki kell fejlesztünk egyéni, mások által megingathatatlan hitünket, erős akaratunkat és szeretetteljes bölcsességünket.
  Felelősséget vállalni a saját sorsunkért nem teher, hanem szabadság!
  Valójában a spirituális ember munkájának lényege az, hogy segítse a többi testvérében lakozó bölcsesség és egyéni képességek kibontakoztatását, s az emberiség fejlődésének szolgálatába való állítását. Csakhogy, amíg valaki a saját képességeivel nincsen tisztában és ő maga sem szabad, addig ne akarjon hivatásszerűen másokat tanítani, gyógyítani és felszabadítani!
  Mint tudjuk, az igazság felszabadít, hagyjuk a new age-es ezoterikus hazugságokat és térjünk vissza az Ősi Bölcsességhez, mely minden ember lelkében ott van, s az egyéni fejlődést segíti elő!
   
  zsizsenka és udvarfy kedveli ezt.
 12. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  SPIRITUÁLIS HAZUGSÁGOK ÉS SZEMFÉNYVESZTÉSEK 3.rész

  A HALADOTT SZELLEMISÉGŰ EMBER SZENVEDÉSE ÉS SZEGÉNYSÉGE
  [​IMG]A haladott holisztikus gondolkodókat nem sorolom a fent említett spiri/ezo kapzsi emberek közé.
  S, hogy mitől haladott szellemiségűek? Attól, hogy mernek és tudnak gondolkodni, kiállnak önmagukért és eszméikért, nem követői a megélhetési ezoterikus csordaszellemnek, saját útjukat járják, és nem hazudják a szeretet és boldogságérzetet.
  Ezeket az embereket természetüknél fogva két csoportra oszthatjuk: okkultista és misztikus.
  Az okkultista ember az intellektus útján jár, a világot az elmén és az értelmen keresztül törekszik megismerni. Elsősorban az emberben és a természetben lévő rejtett Isteni Életet tanulmányozza.
  A misztikus az érzelem útján halad és a szívén keresztül fogadja be az információkat.
  Amikor egy emberben az okkult (értelem) és a misztikus (érzelem) egyesül a személy Felemelkedett Mesterré, vagyis tökéletes emberré válik (ettől még igen messze állunk).
  Ezek az őszinte, odaadó, segítő és gyógyító emberek most javarészt megélhetési problémákkal küzdenek és szenvednek a világban uralkodó káosztól és sötétségétől. Nem találják helyüket, meg nem értettnek, számkivetettnek, haszontalannak érzik magukat és sokszor a tevékenységüket is.
  Munkahelyet nemigen találnak, mert a cégek nem értelmes, gondolkodni tudó és jó szándékú dolgozókat keresnek, hanem tudatlan és gyáva, orruknál fogva vezethető embereket, akik fillérekért hajlandók bármilyen munkát elvégezni (elvégre valamiből élni kell…).
  A szellemiségben haladott ember képtelen a nyájrendszer tagja lenni, saját és mások szabadságának kivívására törekszik.
  Sokan nélkülöznek, máról holnapra élnek és mégsem a vagyonszerzés és meggazdagodás a céljuk, hanem az emberiség felemelkedése. Bármilyen nehéz helyzetben is vannak a hitük, akaratuk és a szeretettel átitatott bölcsességük erőt ad számukra a túléléshez. Egyetlen vágyuk az, hogy a világ és az emberiség szolgálatába állítsák szeretetüket, bölcsességüket, tudásukat, hitüket és minden olyan képességüket, mellyel valóban segítséget nyújtanak a rászorulóknak. Szeretetért, gyógyításért, tanításért nem várnak viszonzást, de még hálát sem.
  Bizonyára sokaknak ismerős az a megmagyarázhatatlan „jelenség”, amikor hitük és meggyőződésük ellenére úgy érzik, hogy egyedül maradtak, imáik nem találnak meghallgatásra, nincs segítség és megoldás a problémáikra, régi törekvésük és elképzelésük eltűnni látszik, és amiben eddig hittek abból semmi sem állja meg a helyét.
  Ezt nevezik a „lélek sötét éjszakájának”, avichi-nek, „hullám nélküli”-nek, amely a végtelen nyomorúság és az elkülönülés állapota, amikor az ember teljesen egyedül és minden élettől elzárva érzi magát. Ez az, ami a számkivetettség, tehetetlenség, sikertelenség és meg nem értettség szörnyű érzetével jár.
  Ezt az állapotot valamikor mindannyiunknak meg kell tapasztalni egyrészt azért, mert az önmagunkban való hit próbájának nagy leckéje, másrészt pedig azért, hogy a későbbiekben segítségére lehessünk azoknak, akik utánunk élik ezt meg.
  Inkarnációnk során többször élünk meg kisebb „hullám nélküli” időszakot, mely nem tévesztendő össze a lélek „nagy” sötét éjszakájával.
  Ebből az állapotból csak az önmagunkban való hit, a kitartás (türelem) és az önzetlenség vezet ki bennünket.

  Kedves jelenleg nehéz helyzetben élő spirituális Testvérem!
  Tudd, hogy az a bizonyos ösvény, amelyen éppen haladni igyekszel nagyon meredek, szűk, keskeny, sötét és göröngyös, s egyáltalán nem könnyű az előrejutás rajta, mert ez csak neked készült és senki sem világította ki és simította el az utat előtted. Van egy lélekterved, amit tetszik, nem tetszik, végre kell hajtanod és emellett dönthetsz úgy, hogy gyorsabban fejlődsz, mint mások és Isten szolgálatába állsz. Tulajdonképpen ezzel a döntéssel az amúgy sem könnyű életeden nehezítesz jókorát.
  Te döntöttél úgy, hogy ezt az utat járod, és amikor nagyon nehéz jusson eszedbe:
  „Ha Istennek szeretnél szolgálni, akkor készülj fel igen sok megpróbáltatásra… mert az aranyat tűzben próbálják, a kiválasztottat meg a balsors kohójában.” (Sirák fia könyve)

  Úgy látom, hogy egyre többeknek kezd elege lenni a spirituális, ezoterikus hazugságokból és értéktelen információkból. Az emberek dezinformáltak, csalódottak és bizalmatlanok, mert Isten útjait sötétnek és értelmetlennek, a spirituális segítők nagy részét pedig csalónak és pénzéhesnek látják. Rengeteg kárt okoztak már a társadalomnak a hazug, alantas és képmutató ezoterikus tevékenységet folytató emberek, éppen ezért nem könnyű az őszinte és önzetlen segítőknek visszanyerni a csalódott személyek azon bizalmát, melyet a szemfényvesztők földbe döngöltek.

  Írásaimban gyakran említem a hit fontosságát. Ez nem azt jelenti, hogy elhiggyünk valami józanészen túlit, vagy vakon kövessük mások eszméit. Mindenkinek az egyéni hitrendszerét kell felépítenie a saját tapasztalatai alapján. Naponta rengeteg információ ér el bennünket különböző csatornákon keresztül, melyekből meg kell tanulnunk a számunkra fontosat és valóságosat felismerni majd hasznosítani a hétköznapi életben.
  Istennek nincsenek kedvencei és kegyeltjei. Senki nem kap ajándékba csak úgy különleges képességeket, varázserőt, gyógyító tehetséget vagy tudást – ezekért minden lélek inkarnációi során keményen megdolgozik.
  Egyikünknek sem kell súlyosabb terhet cipelnie, mint amekkorát elbír, és nem kell többet tennie, mint amire képes!
  Ne féljünk döntést hozni és kiállni önmagunkért, céljainkért és elveinkért, ugyanis ez az út vezet a szabadsághoz és a Világ Világosságához!
  Ébredj Magyarország!

  http://tudatraebresztes.blog.hu/2017/03/09/spiritualis_hazgsagok_es_szemfenyvesztesek
   
  udvarfy kedveli ezt.
 13. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Melyik ételhez milyen fűszer illik?

  Sokakat, akár engem is néha dilemma elé állít, hogy milyen ételhez milyen fűszer illik.
  Hogy ez többé ne legyen probléma, összegyűjtöttem a gyakoribb nyersanyagokhoz/ételekhez általában illő, használt fűszereket.

  Levesek

  Bab: fokhagyma, kakkukfű
  Borsó: kakkukfű, rozmaring, tárkony
  Erőleves: feketebors, fokhagyma, gyömbér, pasztinák, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szerecsendió
  Gomba: borsikafű, fokhagyma, majoranna, rozmaring, tárkony
  Gulyásleves: babérlevél, feketebors, fokhagyma, köménymag, pirospaprika
  Gyümölcs: citrom, fahéj, narancs, rebarbara, szegfűszeg, vanília
  Halászlé: babérlevél, citrom, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg
  Krumpli: majoranna, rozmaring, szerecsendió
  Paradicsom: fokhagyma, kakkukfű, majoranna, rozmaring
  Újházi tyúkhús: feketebors, fokhagyma, gyömbér, pirospaprika, sáfrány, szerecsendió
  Zöldség levesek: bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, lestyán, majoránna, petrezselyem, szerecsendió, tárkony

  Húsok

  Bárány, ürü: borsikafű, curry, chili, feketebors, fokhagyma, kapor, köménymag, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfűbors, tárkony, zsálya
  Hal: babérlevél, bazsalikom, bors, borsikafű, citromfű, fekete üröm, kapor, kakukkfű, lestyán, rozmaring, tárkony, turbolya, zsálya
  Sült halak: fokhagyma, kakukkfű, kapor, petrezselyem, rozmaring
  Marhahúsok: babérlevél, boróka, bors, cayenne bors, Curry és Chili fűszerkeverék, fokhagyma, kakkukfű, kapor, köménymag, lestyán, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szurokfű, zöldbors, zsázsa
  Sertéssültek: babérlevél, cayenne bors, Curry fűszerkeverék, édeskömény, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, köménymag, lestyán, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, zsálya
  Szárnyasok: bazsalikom, borsikafű, curry, feketebors, fokhagyma, kakkukfű, kapor, koriander, köménymag, majoranna, menta, pirospaprika, rozmaring, tárkony, zsálya
  Vadételek: kakukkfű, koriander, rozmaring, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, zsálya

  Főzelékek

  Bab: babérlevél, bazsalikom, borsikafű, gyömbér, fokhagyma, kapor, majoranna, petrezselyemgyökér, pirospaprika, tárkony
  Borsó: tárkony
  Burgonya: babérlevél, bors, gyömbér, majoránna, pirospaprika, tárkony
  Édes káposzta: bors, borsikafű, kakukkfű, köménymag, pirospaprika
  Kelkáposzta: bors, fokhagyma, köménymag, majoránna, pirospaprika
  Savanyú káposzta: bazsalikom, kapor, pirospaprika
  Lencse: babérlevél, borsikafű, citrom, fokhagyma, pirospaprika
  Tök: gyömbér, kapor, pirospaprika

  Saláták

  Burgonya: feketebors, petrezselyemzöld, tárkony, zeller, vöröshagyma
  Cékla: borsikafű, citromfű,kapribogyó, köménymag, torma
  Gyümölcs: citrom, fahéj, narancshéj, rebarbara, szegfűszeg, vanília
  Kukorica: fehérbors, petrezselyemzöld, vöröshagyma
  Paradicsom: bazsalikom, rozmaring, vöröshagyma
  Zöldbab: borsfű, citromfű, tárkony

  Egyéb:

  Tojásételek: bazsalikom, cayenne bors, kapor, kapribogyó, majoránna, metélőhagyma, zsázsa
  Káposztaételek: bazsalikom, babér, kömény, szemes bors
  Uborkafélék: bazsalikom, fehér bors, fokhagyma, kapor, kakukkfű, tárkony
  Rizsételek: currykeverék, gyömbér, sáfrány
  Főzelékfélék: fokhagyma, gyömbér, kapor, kömény, majoránna, metélőhagyma, tárkony
  Pizzák: bazsalikom, fokhagyma, kakukkfű, majoranna, oregánó, paprika
  Saláták: bazsalikom, kapor, koriander, metélőhagyma, paprika, tárkony, zsázsa

  http://www.bogex.hu/Etelek_fuszerezese
   
  udvarfy kedveli ezt.
 14. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Fűszerek és azok felhasználási módja:


  Babérlevél

  Erőteljes, kesernyés íze miatt a főtt ételeknél a főzés vége előtt 15-20 perccel tegyük az ételbe!
  Használható krumplileves, krumplifőzelék, gulyásleves, vadas, pörköltek, sertés és marhahúsok párolásánál. Savanyú ételek, szószok, pácok, mártások ízesítésére is jó.
  Különösen ott elengedhetetlen, ahol enyhén savanykás ízű szósz, mártás vagy öntet kerül az étel mellé (vadas marha fartő, citromos mártás, nyúl, szarvas, őz stb.).
  babellevel-friss.jpg baberlevel_0abab_vercsoportuak_reszere_.jpg

  Bazsalikom


  Fanyar illatú, pikáns ízű. Fűszerezhetünk vele frissen és szárított formában. Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.
  Alkalmas levesek (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez. Zöld levelével télen is ízesíthetjük salátáinkat, a pizzaféléket, a tojásos ételeket vagy az üdítő és likőr italokat.
  bazsalikom(3).jpg bazsalikom-fuszer-szaritmany.jpg
  Bors

  Erősen csípős fűszer, ezért csak mértékkel használjuk. Egészben, durván darálva vagy finomra őrölve fűszerezhetünk vele.
  Egész borssal elsősorban főtt ételeket (húslevest, levest, párolt húsokat stb.) ízesíthetünk, melyet néhány perccel a főzés befejezése előtt tegyük az ételbe. Sötét színű ételekhez az erősebb, illatosabb fekete bors, világos ételekhez az enyhébb fehér bors illik (például a kukoricasalátába).
  feketebors.jpg feketebors1_.jpg

  Borsfű vagy Borsikafű


  Fűszeres illatú és ízű növény. Minden olyan étel ízesíthető vele, mely borssal készül. A borsnál kevésbé maró fűszer, ezért diétások számára kitűnő.
  A morzsolt borsfű felhasználható bableves, babfőzelék, gombás ételek, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, vadpácok, majonéz- és különféle mártások készítéséhez.
  borsikafű.jpg borsikafu1.jpg

  Curry
  curry.jpg curry1_original.jpg curry04.jpg
  A curry egy fűszerkeverék, állandó alkotórészei: koriandermag, chili,-paprika, mustármag, (római)kömény, őrölt kurkuma és friss currylevelek, fokhagyma.
  Használható rizshez, csirkehúsokhoz, thai és indiai ételekhez.

  Fahéj
  fahéjfa - tarcin-agaci.jpg fahéj - cinnamon.jpg fahéjrúd.jpg
  Rendkívül erős illatú fűszer, ezért az étellel együtt főzhető, forralható, semmit nem veszít aromájából.
  Jól használható forralt borok, gyümölcslevesek, befőttek és kompótok készítésénél. Őrölt állapotban almás, cseresznyés és meggyes sütemények, rétesek, édes töltelékek, krémek, mézeskalács, fánk, tejes ételek ízesítője. Néhány sültnek is (pl. kacsa, bárány) kiváló fűszere lehet.

  Fokhagyma

  fokhagyma - allium_tuberosum_.jpg fokhagyma3.jpg fokhagyma.jpg
  A magyar konyha elképzelhetetlen fokhagyma nélkül, pedig nem is magyar fűszer, hanem ázsiai. Gerezdenként, összezúzva vagy szárítva és porítva (például fokhagymasóként) egyaránt használják.
  Felhasználják levesek, főzelékek, saláták, sültek, húsételek, töltelékek, vadhúsok, pácok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, de kedvelt a pirítóskenyér vagy a lángosok ízesítéséhez is.

  Gyömbér
  gyomber_zingiber_officinale.jpg gyomber_noveny.jpeg gyomb.jpg
  A növény gyökere adja az utánozhatatlan ízt, aromát. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek. Az indiai konyha fontos fűszere.
  Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs- stb.), levesgombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz stb.), forraltbor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka és tök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő. Tejes és gyümölcsös italokhoz, gyümölcssalátákhoz jó kiegészítő.
   
 15. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Fűszerek és azok felhasználási módja:


  Kakukkfű

  kakukkfű.jpg kakukkfu-fuszer.jpg kakukkfű morzsolt.jpg
  Kámforos illatú és aromás fűszer. Majoránnával, rozmaringgal, babérlevéllel, szerecsendióval és zsályával együtt ízletes. Szárított hajtásait fűszerként is hasznosítják, főleg a konzerviparban a paprika és az uborka savanyításánál. Néhány országban igen kedvelt húsfűszer: majoránnával, babérral, szerecsendióval, rozmaringgal, zsályával keverik.
  Felhasználható nehezebben emészthető leveseknél: bab-, borsó-, burgonya-, paradicsom-, káposztalevesnél. Baromfi- és marhasültekbe, májas ételekbe, töltött káposztába, vadasba, véres és májas hurkába és kolbászokba.

  Kapor

  kapor3.jpg kapor_mag.jpg Kulonos_gyogyito_a_konyhaban_a_kapor_16x8.jpg
  Átható, nehéz aromájú fűszer. A kapor jellegzetes ízét illóolajainak köszönheti, amelyet a növény minden része termel. Ezek védelme érdekében csak egy-két perccel tálalás előtt adjuk az ételhez.
  A legismertebb felhasználási módja a kovászos uborka és a tökfőzelék. Ezenkívül levesek, főzelékek, saláták, egyes burgonya és gombaételek, körözöttek, sajtételek, mártások ízesítésére is használják. Készíthető belőle kaporszósz főtt marha- és tyúkhúshoz, húsgombócokhoz. Segítségével remek fűszervaj készíthető. A skandináv konyhában a kapor halételek gyakran kizárólagos fűszere. A kinyílt virágtányér kiváló ízt ad olajnak, ecetnek.

  Kömény

  edeskomeny-002_.jpg edeskomeny.jpg édeskömény jótékony hatásai 1(1).jpg
  Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel ritkán kombinálják. A kömény érett termését szárítva egészben, vagy őrölve használjuk.
  A kömény a káposztafélék jellegzetes ízesítője. Káposztasaláta, kelkáposzta főzelék, rakott kel, frankfurti leves, savanyított káposzta elképzelhetetlen nélküle, valamint zsíros nehezen emészthető sültek, liba,- kacsa,- sertéssültek ízesítésére használják. Bizonyos ételekbe (saláták, körözött) beleszórjuk, másokba (kelkáposztafőzelék, húsok) belefőzzük, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba tesszük. Burgonyás, túrós ételek, kolbászfélék, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője.

  Kurkuma

  kurcuma-alismatifolia3.jpg kurkuma.jpg kurkuma_3.jpg
  Az élénkvörös színű kurkuma őrlemény kis mennyiségben narancsra és gyömbérre emlékeztető zamatot kölcsönöz ételnek, ám töményen igen csípős és kesernyés. Erőteljes aromája miatt csak mértékkel adjuk az ennivalóhoz!
  A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze. Kellemes ízt és színt biztosít a párolt rizsnek, de használják tésztafélék, (hús)levesek színének, ízének javítására is.
  Európában leginkább méregmentes sárga festékanyaga miatt kedvelik, melynek köszönhetően természetes ételszínezékként (pl. likőrök megfestésére) használható.

  Lestyán

  lestyanévelő.jpg Lestyán.JPG
  Erős, zellerre emlékeztető, fűszeres illatú növény.
  Levesek, főzelékek, saláták, diétás ételek és italok, ecetek fűszerezésére, de a likőr- és konzerviparban is nélkülözhetetlen. Levelét levesekbe, salátákba, sajtokhoz, magját kenyértésztákhoz, salátákba, rizshez, likőrökhöz, meghámozott gyökerét pedig levesekbe tehetjük.

  Majoranna

  origanum majorana.jpg majoranna1.jpg majoranna.jpg majoranna (1).jpg
  Erősen aromás, kellemes illatú, kesernyés ízű. A növény szárított, morzsolt levele és virágzata a fűszer.
  Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-, bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (májgombóc, pástétomok, kolbász, hurka), valamint borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél szinte nélkülözhetetlen, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.

  Medvehagyma

  medvevirág.jpg medvehagyma3.jpg medvehagyma4.jpg medvehagyma.jpg
  A jellegzetesen túlságosan erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.
  Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest, illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként, ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem szükséges hozzá, illetve enyhén párolva, majd összeturmixolva, igazán finom étel.

  Metélőhagyma (Snidling)

  metélőhagyma,.jpg metélő - Allium_schoenoprasum(01).jpg metélőhagyma.jpg
  Frissen a hagyma és a fokhagyma ízére emlékeztet. Szinte mindig frissen használják, mert szárítás közben ízei teljesen elvesznek.
  Kítűnő fűszerezője a burgonya-, bab-, borsó és húslevesnek, a burgonya-, uborka-, francia-, hús, virsli- és vegyes salátáknak, valamint különböző sülteknek, halaknak, tojásételeknek, mártásoknak. Fontos ízesítője a lágy sajtoknak, különösen a friss gomolya, túró, vagy más lágy friss sajtféléknek.Én legjobban vajas kenyérre szeretem apróra vagdalva szórni.

  Oregano (Szurokfű)

  oregano2.jpg oregano.jpg Oregno.jpg
  Aromája a majoránnára és a kakukkfűre hasonlít. Frissen leszedett leveleit salátákhoz adják. Virágzó hajtásait vágva vagy morzsolva árusítják. Mióta a zacskókon a „szurokfű" feliratot „oregano" váltotta fel, rendkívül divatos fűszerré vált.
  Egyes levesek, főzelékek, húsételek (sertés- és marhahúsok), töltelékek, pástétomok, mártások és halételek ízesítésére használják.
  Pizzák, olasz tészták klasszikus fűszere, de különféle zöldségekhez, mediterrán salátákhoz is használhatjuk. A görög saláta jellegzetes ízét, illatát is az oregano adja. Kiválóan alkalmas tojásos, paradicsomos, sajtos ételekhez is.
   
 16. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Fűszerek és azok felhasználási módja:

  Petrezselyem


  petrezselyem_.jpg petrezselyem gyökér.jpg petrezselyem gy.jpg

  Zöldjét frissen vagy szárított állapotban használjuk és közvetlenül a tálalás előtt adjuk az ételekhez, míg a sülteknél együtt sütjük a húsokkal.
  Felhasználása szinte kimeríthetetlen: levesekhez, töltelékekhez, főzelékekhez, főtt és pirított burgonyához éppúgy használják, mint tojásételek, saláták díszítéséhez. Alkalmas a szárnyasok kellemetlen illatának megszűntetésére is, ilyenkor a liba, kacsa hasüregét dörzsöljük be vele.

  Pirospaprika

  paprika1.jpg pirospaprika - MedusaHead-B.jpg paprika 012_kicsi.jpg

  A pirospaprika a magyar konyha leggyakrabban használt fűszere, pedig csak kb. 200 éve honosodott meg Magyarországon. Három fajtája ismert: az édesnemes, a félédes és a csípős.
  A magyaros ételek nélkülözhetetlen fűszere, emellett mártásokhoz, salátákhoz, húsokhoz, körözöttekhez és levesekhez használják. Fontos, hogy a paprikát nem szabad forró zsiradékban hosszan pirítani, csak megfuttatjuk benne, mert elveszti piros színét, megbarnul és keserűvé válik!

  Rozmaring

  rozmaring.jpg rozmaring3.jpg rozmaring4.jpg

  Enyhén kámforos illatú, keserű, aromás ízű.
  Mártások, vadas és szárnyas sültek, zsíros húsételek (rostonsültek, rablóhús) töltelékek, valamint gombás ételek kedvelt fűszere. Különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok, szószok és bárányhús ízesítésére. Étvágyfokozó, illetve emésztést elősegítő hatását használják fel az ételkészítésnél, amikor a baromfi-, bárány-, vadhúsokat sütés előtt rozmaringlevéllel szórják be. Hasonló hatást érhetünk el, ha a burgonya, borsó, spárga főzőlevébe rozmaringágat dobunk.

  Szerecsendió

  szerecsendió1.jpg szerecsendió -bandaneira11.jpg Szerecsendio-Illoolajok-a-gyogyitasban.jpg

  A szerecsendió kellemesen aromás, de erős fűszer, óvatosan kell használni. A termésből kifejtett magját szárítva, egészben, vagy őrölt formájában használjuk.
  Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, burgonyás ételek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Használhatjuk még mézes süteményekhez is, de mérsékelten adagoljuk, mert csípőssé teheti a süteményt.

  Szegfűszeg

  szegfuszegfa_viraga.jpg szegfűszeg.jpg

  A szegfűszeg íze igen erős, ezért ne használjuk túl nagy mennyiségben, mert így könnyen élvezhetetlenné, keserűvé teheti az ételt!
  Ázsiában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában húsételekhez adva is népszerű, Európában inkább édességek (gyümölcslevesek, sütemények, lekvárok, befőttek) és a forralt bor kedvelt ízesítője, illetve a közismert Worchester szósz nélkülözhetetlen összetevője. Csillagánizzsal, szecsuáni borssal, édesköménnyel és fahéjjal együtt a távol keleti konyha híres Ötfűszer-keverékét alkotja, amely a sült húsok megszokott aromáját igazán pikánssá, egzotikussá teszi.

  Tárkony

  tarkony_bokrom_.jpg tárkony1.jpg

  Fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer. Használhatjuk zölden, sóba vagy ecetbe eltéve a leveleit. Az erdélyi konyha egyik legjellegzetesebb ízesítője.
  Különösen füstölt húsokból, borjúból, birkából és bárányból készült levesek kedvelt ízesítője. Ezen kívül szárnyasok, hal- és vadas ételek, zöldbab-, borsó-, és burgonyafőzelék illetve tojásos és gomba ételek ízesítésére kiváló. Alkotórésze mustárnak és fűszerecetnek. Jellegzetes finom ízt ad mártásoknak: például a berni mártásnak vagy a tartármártásnak.

  Zsálya

  zsálya1.jpg zsalya1.jpg

  Jellemző illatú, kesernyésen aromás ízű növény. A levelek aromája igen átható, ezért óvatosan bánjunk vele, de eltérően a fűszerek zömétől, a zsályát együtt főzhetjük a zsíros húsokkal.
  Elősegíti a zsíros ételek emésztését. A kacsa-, liba-, pulyka-, vadhúsok, hústöltelékek, máj, főtt és sült halak, pástétomok, sajtok, főtt tészták, saláták ízesítésére is kiváló.

  http://www.bogex.hu/fuszer_ABC

   
 17. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  "A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja.
  A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle.
  Mert amikor bennünket elküldtek, az
  útrabocsájtó Hatalom így szólt:

  Rád bízok minden embert külön, kivétel nélkül mindenkit, segíts, adj enni,adj ruhát, mindenkire vigyázz úgy, mint magadra, és ne hagyd a sötétségben elmerülni.
  Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, osszad meg.
  Az egész világ a tiéd. Szabad vagy a kövektől az éterig.
  Ismerd meg, hódítsd meg, senki se tiltja, de jaj neked, ha magadnak tartod.
  Elbocsátlak téged is, mint mindenkit: felelős vagy minden emberért, aki veled él, s el kell számolnod minden fillérrel, amit magadra költesz, minden örömmel, amit magadba zártál, és minden boldog pillanattal, amit magadnak tartottál meg.
  Most eredj és élj, mert a világ a tiéd."

  (Hamvas Béla)
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Bárcsak tudhatnád, hogy milyen érzés hajnali 3-kor benntragadt gyerekeket keresni egy égő házban, miközben lángok cikáznak a fejed felett és égetik a tenyeredet és a térdeidet, miközben mászol a rogyadozó padlón, és alattad ég a konyha.

  Bárcsak átéreznéd annak a feleségnek a fájdalmát, akinek a 40 éves férjének hajnal egykor próbálom megkeresni a pulzusát, de nincs neki. Elkezdem az újraélesztést azért, remélvén, hogy sikerül visszahozni, miközben már legbelül tudom hogy túl késő. De mégis szeretném, hogy a felesége azt látná, hogy mindent megtettem azért, hogy megmentsem az életét.

  Bárcsak ismernéd az égő szigetelés jellegzetes szagát, és a füsttől keserű nyál ízét a szádban, a kifordult csizmádban érződő átható forróságot, a lángok ropogását, és azt a hátborzongató érzést, mikor semmit nem látsz a sűrű füstben. Érzéseket, amelyeket én már rég ismerek.

  Bárcsak olvashatnál a gondolataimban, mikor hallom a riasztást és átfutnak az agyamon a kérdések: vaklárma vagy igazi tűz? Vannak-e bent áldozatok? Milyen az épület szerkezete? Milyen veszélyek várnak rám?

  Bárcsak érezhetnéd azt a szorongást amelyet érzek a fecskendőben ülve, társaimmal összepréselődve, miközben a gépkocsivezető lába keményen nyomja a gázpedált, miközben újra és újra nyomom a légkürtöt mikor nem adják meg az elsőbbséget a kereszteződésekben. Mégis, mikor szükséged van ránk és megérkezünk, az első reakciód az lesz:
  -Azt hittem, már sosem érkeztek meg!

  Bárcsak ismerhetnéd a gondolataimat amelyek átfutnak az agyamon, miközben egy tinilányt mentek ki egy autoroncsból:
  -Mi lenne, ha ez az én lányom, testvérem, barátnőm vagy családtagom volna? És hogyan reagálnak majd a szülei arra, mikor egy rendőr ott áll az ajtóban a sapkájával a kezében?

  Bárcsak tudnád milyen érzés a hátsó ajtón beosonni otthon, és úgy üdvözölni a szüleidet és a családodat, hogy nem mered elmondani, hogy majdnem soha többé nem érkeztél haza.

  Bárcsak érezhetnéd milyen amikor az emberek szavakkal, vagy akár fizikailag is neked esnek, vagy leszólják amit csinálok, vagy amikor kijelentik: - Ez velem soha nem fog megtörténni!

  Bárcsak átérezhetnéd a fizikális és mentális nyomást, a félbeszakított vagy elmaradt étkezéseket, az ébren töltött órákat, és az elmulasztott társadalmi eseményeket, plusz még azt a rengeteg tragédiát amelyet látok nap mint nap.

  Bárcsak tudnád micsoda érzés megmenteni valaki életét, vagy megóvni a tulajdonát, vagy ott lenni mikor szükség van rád és rendet teremteni a káoszban.

  Bárcsak tudnád, milyen érzés átkarolni egy kisfiút aki azt kérdi:
  -Anya jól van? - miközben nem tudsz anélkül a szemébe nézni, hogy magad is ne sírnál és közben nem tudod mit is mondhatnál. Vagy visszatartani valakit, aki végignézi ahogy a barátját próbálják kimenteni a roncsból és újraéleszteni, majd a mentő elszáguld vele.

  Egy érzés, amelyet én már régóta ismerek.

  Hacsak nem éltél te is ebben, akkor nem értheted meg soha teljesen azt, hogy ki vagyok, kik vagyunk, és hogy mit jelent számunkra a munkánk!

  Bárcsak érthetnéd!!!

  Hogy mi az, amit kérdeznék tőled,
  ha egyszer kérdezhetnélek?
  Nem az élet nagy talányaira
  kérném tőled a választ,
  nem arról kérdeznélek
  miért rossz az ember,
  ha jó, akkor miért jó,
  nem azt akarnám tudni tőled,
  hogy a baj büntetésként,
  vagy véletlenül jön-e,
  azt se, hogy miért beteg a világ,
  hogy miért a sok szegény,
  azt se, hogy miért szeretlek,
  ha egyszer nem szerethetlek,
  hogy miért jössz vissza,
  ha egyszer tudod,
  jobb lenne neked,
  ha végleg elmennél.
  Ha kérdezhetnék tőled
  azt kérdezném,
  hogyan szereted inni a kávét,
  milyen a párna, amire a fejed lehajtod,
  hogy szereted-e a májusi esőt,
  hogy szeretsz-e az őszi avarban sétálni,
  szoktál e fütyülni jókedvedben,
  féltél-e gyerekkorodban
  egyedül a sötétben,
  hogy az idővel
  a hangulatod is változik-e,
  hogy mit szeretsz reggelizni,
  mérgelődsz-e, ha sorban kell állni
  hogy békések-e az álmaid.

  Tudod kedves arra gondoltam,
  hogy milyen nagy,
  milyen erős hit kell ahhoz,
  hogy Te és én higgyünk egymásban,
  hogy elhiggyük,
  hogy van valahol egy ember,
  akinek nem látjuk, nem tapintjuk
  a hiányunk okozta sebeit,
  nem érezzük,
  az értünk hullajtott könnyei ízét,
  és mégis
  hisszük,
  hogy a másik naponta meghal,
  és naponta feltámad,
  hogy értünk hal meg,
  és értünk támad fel.
  Ha néha el is bizonytalankodunk,
  ott legbelül, a szívünk mélyén,
  mind a ketten tudjuk,
  hogy nem játék, hogy nem ámítás,
  oly sok hazugságot megélve,
  olyan sokszor kételkedve,
  egyszer csak hiszünk,
  hiszünk a szónak,
  hiszünk az érzésnek,
  a nem tapinthatónak
  hisszük, hogy a valóság az,
  hogy mi ketten összetartozunk.
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Ellen Kreidman: A legfigyelmesebb gyermek
  Leo Buscaglia, az író és előadó beszélt egy versenyről, amelyen zsűritagnak kérték fel.
  A verseny célja az volt, hogy megtalálják a legfigyelmesebb gyermeket.
  A győztes egy négy éves fiú lett, akinek szomszédja, egy idős bácsi, nemrég veszítette el a feleségét.
  Amikor a gyerek meglátta, hogy az öregember sír, átballagott a szomszéd kertjébe, felmászott a bácsi ölébe, és ott kuporgott.
  Később az anyja kérdésére, hogy mit mondott az öregnek, így felelt:
  - Semmit, csak segítettem neki sírni.

  "Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy továbbadni azokat, akkor azok birtokolnak téged.
  Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd a markodban, mintha vizet tartanál.
  Mert ha megszorítod eltünik. Ha kisajátítod, tönkreteszed.
  Tartsd szabadon és örökre a tiéd marad."

  ANTHONY DE MELLO
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  A gőgös pillangó

  A gőgös pillangó

  Egyszer egy pillangó nem gondolta végig,
  hogy nem oly egyszerű repülni az égig.
  Dalos pacsirtának a jó kedvét elvette,
  s a Törékeny kis fecskét ő biz kinevette.
  Nektek az elég, ha látjátok a napot?
  Én látni fogom az összes csillagot!
  Nekiveselkedett, s csapdosta szárnyait,
  hogy valóra váltsa esztelen álmait.
  Olyan gyorsan repült, ahogyan csak tudott,
  s a földtől távolodva egyre feljebb jutott.
  Gőgös pillantással a rétre letekintett,
  s elkacagva magát a világra legyintett.
  Aztán nagy robajjal megdörrent az ég:
  Szent szűzanyácskám, eljött hát a vég?
  A megvadult szél úgy el kezdett fújni,
  hogy a pillangónak nem volt hova bújni.
  Dobálta kis testét biz ide, meg oda,
  szegény erőlködött, de nem jutott sehova.
  S mikor már érezte, vesztét itt meglelé,
  az éjszürke felhőkből egy gólya repült felé.
  Meglátván pillangót, baját megértette,
  s meggyötört kis testét hátára feltette.
  Hazaviszlek téged te buta álmodozó,
  hisz hol virágaid, élned csak ott a jó!
  S bármilyen magasra is vinnének vágyaid,
  csak addig repülj fel, mit elbírnak szárnyaid.
   
 18. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

 19. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  A kaporban rejlő gyógyerő
  2014. július 18. 08:38


  kapor.jpg

  Rendben tartja a vérnyomást, hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.
  A kapor közismert gyógy- és fűszernövény. Sok apró, sárga, összetett ernyőt alkotó virága van, termésének illata pedig jellegzetes, íze édeskés.

  Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.

  A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. Összetevői: d-karvon, d-limonen, alfa-fellandrén, fenilpropán anyagok. (A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.) A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz.

  Az ókori egyiptomiak, görögök és a rómaiak is kedvelték mint ételfűszert, a magját pedig az emésztés elősegítésére rágcsálták. A növény égetett magját vízzel keverték és erős fertőtlenítő hatása miatt sebgyógyításra használták. Az I. században élt görög orvos Dioszkoridész olyan gyakran alkalmazta betegeinél, hogy a kapor sokáig csak Dioszkoridész fűként volt ismert.

  A középkorban pedig a boszorkányság ellen védekeztek vele. A Kárpát-medencében jelentős gasztronómiai szerepet tölt be, minden konyhában előszeretettel használják. A magyar nyelv a kapor szót a szláv nyelvekből vette át.

  A tibeti, ájurvédikus és a kínai orvoslásban is ismert a kapor, mint emésztést segítő gyógynövény. Különösen gyerekeknek és időseknek ajánlják, mivel gyengédebben hat, mint például az ánizs vagy az édeskömény.

  Elsősorban a növény termését hasznosítják, melyet érett állapotban gyűjtenek be. Árnyékban szárítva megőrzi gazdag illóolaj-tartalmát. Az aromás növényt nem csupán a tökfőzelékbe érdemes tenned, egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságait is bátran hasznosíthatod.

  A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás. A növény tartalmaz még: A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.

  kapormasik-.jpg


  A kapor szervezetre gyakorolt hatásai  A növényben körülbelül 0,5 százalék az illóolaj-tartalom, míg a termésben 2,5-4. (A termésben zsírolaj és fehérje is található.) Többszörösen telítetlen zsírsavakat – omega 3 és 6 – és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz (olajsav). Hogy mennyi a növény illóolaj-tartalma, az a termőhelyétől és az időjárási tényezőktől is függ. A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza. A termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató hatású. A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható.

  A kapor Európában május végétől október közepéig szedhető, ez idő alatt rendszeresen fogyasztjuk mindenféle ételekhez, salátákhoz és öntetként.

  Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van. Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben.
  Baktériumellenes hatása is igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a ranglétrán a fokhagyma erős baktériumölő tulajdonságaival.

  A kapor termését használták felfúvódás ellen, de ma már kissé elfeledett, mert rokona, a kömény erősebb hatású. Ha azonban nem kedveled a kömény aromáját, érdemes a kaporral próbálkoznod. Szélhajtó és emésztéskönnyítő tulajdonsága régóta ismert és elismert. Gazdag illóolajtartalmának köszönhetően – miriszticin és karvon – hatásos görcsoldó is.

  A növényt és termését álmatlanság elleni szerként is használják. Nyugtató, álmosító hatását elsősorban a benne lévő illóolajoknak köszönheti.

  A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.

  A kaportea hányinger és csuklás ellen is alkalmazható. Hasfájós kisgyermeknek is bátran adható.

  Aranyér és visszérgyulladás esetén a friss kapor leve ugyancsak hasznos. Gyulladáscsökkentő anyagai nyugtatják a fájó területet, ülőfürdővel segíthetsz altesti problémáidon.

  A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes. A szájban megtelepedő baktériumok ellen is hatásos, friss leheletet biztosít. A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja, így jelentősen hozzájárul a húgyutak egészségének a helyreállításában.

  Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére alkalmazzák.

  A kapor vércukorszint csökkentő hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére.

  Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés. A gyakorlat azt mutatja, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a vér cukorszintjének a csökkentésében.
   
  bablencse kedveli ezt.
 20. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Ezeket az ételeket kívánja a szervezeted nyáron
  Ezért érdemes hallgatnod rá!  Olyan meleg van, hogy még enni sem tudok – ismerős az érzés? Pedig hát kánikula ide vagy oda, tápanyagokra nyáron is szükségünk van, nem csak a folyadékra. Utánajártunk kicsit, milyen ételekkel teheted a legjobbat a szervezetednek a forró hónapokban és néhány isteni étellel is készültünk nektek, amiket házhoz is rendelhettek a NetPincéren keresztül!

  Nagy folyadéktartalmú ételek
  Tudjuk, hogy a könyöködön jön ki, de a folyadékpótlás fontossága mellett akkor sem mehetünk el szó nélkül, amikor az ételekről beszélünk. A magas víztartalmú ételek megtöltik a gyomrodat, de nem nehezítenek el, a gyümölcsök pedig emésztést könnyítő rostokat és lassan felszívódó fruktózt is tartalmaznak, ami segít, hogy pótold a hiányzó energiát anélkül, hogy nehéz, zsíros ételeket kellene enned.

  Mindez persze akkor a leghatékonyabb, ha nem konzervből vagy mirelitből készíted a gyümölcslevesedet – nyáron annyi a friss, illatos gyümölcs, hogy érdemes ezekből válogatni. Így tesz például a Legelő salátabár is, amikor idénygyümölcsökből állítja össze a desszertnek is beillő gyümölcsválogatását.

  Ha nem kívánod az édeset, vagy a nagy melegben is jobban szeretsz valami ebédszerűt enni ebédre a gyümölcssaláta helyett, akkor érdemes a hideg levesek között szétnézni. A friss zöldségekből készülő minestrone levest akár a munkahelyedre is kiviszi a hamisítatlan olasz ízeket szállító La Familia, és nem csak a vitaminokat meg az elengedhetetlenül szükséges kalóriákat pótolod vele, de jobban és hosszabb távon le is hűt, mint egy jeges kóla – ráadásul nem is fog úgy puffasztani, ami ilyenkor, hogy amúgy is tapad rád a ruha, szintén nagy előny.

  [​IMG]

  Hús helyett
  Ha nem kívánod a nehéz ételeket, vagy egyáltalán az evést sem a hőségben, annak megvan az oka: a szervezeted próbálja csökkenteni a saját hőmérsékletét, úgy is, hogy takarékra teszi az egyébként fokozottabb keringést, nagyobb munkát igénylő folyamatokat, mint amilyen például az emésztés. Ezért is érdemes elkerülni ilyenkor a nehéz ételeket, az erősen fűszeres vagy vörös húsokat.

  A kieső fehérjét persze fontos pótolni, de ezt megteheted például főtt tojással, hüvelyesekkel is: egy finom csicseriborsó saláta főtt tojással, almával, salátával, uborkával, paradicsommal, tökmaggal, napraforgómaggal, lenmaggal és joghurttal a Hunburgertől nem csak minden szükséges tápanyaggal ellát, de a folyadék pótlását is segíti.

  [​IMG]

  Csirke és hal
  Ha mégsem tudsz lemondani a húsról, akkor is érdemes könnyebb ételeket választani: a grillen készített húsok kevésbé nehezítenek el, így a fogyasztásuk után kevésbé érzed majd úgy, hogy kiver a víz, mire megemészted őket.

  Egy csirkehúsos saláta jégsalátával, uborkával, paradicsommal, kapros-joghurtos öntettel Anita konyhájából a zöldségek segítségével segít pótolni az elvesztett folyadékot is, a könnyű öntet pedig segít, hogy a nagy melegben is könnyebben csússzanak a falatok.

  A Pizza Mágus tonhalsalátája citrommal szintén jó alternatíva: a halak fontos omega3 zsírsavakat tartalmaznak, a citrom már evés közben frissítő hatással lesz rád, és csökkenti a hőérzetedet.

  [​IMG]

  Lehetséges alternatíva
  Ha már unod a hidegen tálalt ételeket, próbáld ki a keleti alternatívát: a hagyományos kínai nézőpont szerint a kánikula ellen nem hideg ételeket kell enni, hanem olyanokat, amelyek belülről vannak hűsítő hatással a szervezetre. Ilyen például a citrusos fűszerekkel megspékelt pirított zöldséges tészta omlós kacsahússal a Papírtigris kínálatában.

  [​IMG]


  Főtt kukorica

  [​IMG]
  1/9 Vitaminok
  A kukoricában számtalan vitamin található, ezek közül a legjelentősebb mennyiséget az A-, B1-, B2-, és B3-vitamin (bár ez utóbbiról érdemes tudni, hogy a kukoricában megtalálható formájában feldolgozhatatlan az emberi szervezet számára), a B6- és a C-vitamin teszi ki.

  Ezeknél kicsit kisebb arányban tartalmaz E-vitamint is, amely szintén elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez.

  [​IMG]
  2/9 B1-, vagy boldogságvitamin
  A kukoricának a fogyasztását különösen a B1-vitamintartalma miatt szokták ajánlani, amit más néven boldogságvitaminként is emlegetnek.

  Rendszeres fogyasztásával ugyanis javul a kedélyállapot, tartós hiányában pedig lényegesen nagyobb a depresszió kialakulásának az esélye.

  OLVASD EL EZT IS!
  [​IMG]
  Csonterősítő és fogyasztó csodazöldség – A csicseriborsó jótékony hatásai


  Feszültség és rosszkedv esetén egyaránt ajánlott!


  [​IMG]
  3/9 Ásványi anyagok
  A vitaminok mellett a kukorica ásványi anyag tartalmát is érdemes megemlíteni: nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, ként, magnéziumot és folsavat is.

  Ez utóbbit legtöbbször a terhesség elején szokás ajánlani a kismamáknak, mivel fogyasztásával néhány fejlődési rendellenesség kialakulásának esélye minimalizálható.


  [​IMG]
  4/9 Kukoricahaj
  A kukorica hajából készült italok, teák kifejezetten hatásos vizelethajtónak számítanak.

  Alkalmazható húgyúti fertőzésekre, és nagyon hatékony eszköz a nehéz vizeletürítés tünetével szemben is.

  OLVASD EL EZT IS!
  [​IMG]
  A sokoldalú szupernövény: ezért fogyassz tőzegáfonyát!


  Ez utóbbi miatt férfiaknak különösen ajánlott a fogyasztása, mivel több prosztatagondot is orvosolhatunk vele természetes módon.

  [​IMG]
  5/9 Kukoricaliszt
  Ha horzsolásokra, vagy kisebb-nagyobb sérülésekre dunsztkötést szeretnénk tenni, akkor annak egyik leghatékonyabb természetes kenőcse is készülhet kukoricalisztből.

  Ugyanezt az anyagot a kukorica őshazájában, Amerikában máig előszeretettel használják csípések, duzzanatok, sőt egyes kelések kezelésére is.

  [​IMG]
  6/9Lisztérzékenyeknek
  Nemcsak főtt vagy grillezett formában fogyaszthatják a kukoricát a lisztérzékenyek. A kukoricaliszt fogyasztása különösen népszerű a lisztérzékenyek körében, mivel ez gluténmentes, így bárki használhatja alapanyagként.

  Sütemények, tészták elkészítéséhez éppen olyan megfelelő, mint bármilyen más típusú liszt.

  OLVASD EL EZT IS!
  [​IMG]
  Téli fáradtság ellen – megmutatjuk, mit egyél, ha kevés az energiád


  Színe sárgás, de a belőle készített ételek csak minimálisan lesznek sárgábban a hagyományos búzalisztből készítetteknél.


  [​IMG]
  7/9 Kukorica olaj
  Egyes nőgyógyászati problémákra, főleg petefészek gondokra kifejezetten hatékony lehet, ha a kukorica csírájából készített olajat használunk a főzéshez.

  Elősegíti a ciszták felszívódását, és egyben támogatja a petefészek megfelelő működését. Érdemes nyersen is fogyasztani, salátára téve például elég akár csak néhány csepp előle.

  [​IMG]
  8/9 40 felett
  A kukorica rendszeres fogyasztását 40 éves kor felett egyre többen ajánlják nőknek és férfiaknak egyaránt.

  A kukorica ugyanis tartalmaz egy foszfatidil-szerin elnevezés anyagot, amelyet leggyakrabban a marhák agykérgéből vonnak ki, de az esetleges fertőzések elkerülése miatt a növényi alapanyagok biztonságosabbak.

  Az anyag hatása például a koncentrációs képesség javítása, a memória fejlesztése.

  [​IMG]
  9/9 Univerzális kukorica
  Összefoglalva a kukoricát rengeteg dolog miatt érdemes fogyasztanunk: rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a növény részeit pedig számtalan betegség gyógyítására használhatjuk.

  Érdemes bevenni ezért ezeket a konyhai alapanyagok közé, nem fogunk rosszul járni. Egészséges, jó kedvre derít és elűzi a depressziót. És még egyet ne felejtsünk el: nyáron kevés finomabb dolog van egy nagy főtt kukoricánál!
   

Megosztás