Kibeszélem magamból avagy a betegség megelőzése

vandorcsillag témája a 'Traccsoljunk!' fórumban , 2014 Február 4.

 1. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Cseppely Zsuzsanna :Csillagvándor

  Cseppely Zsuzsanna - Csillagvándor -3.jpg
   
 2. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  BÉKÉS,BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDENKINEK.

  karácsonyfa.jpg
   
  Kis Sarkcsillag és freedom86 kedveli ezt.
 3. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Ejtőernyősök

   
 4. Márta0320

  Márta0320 Állandó Tag

  Nagyon szépen köszönöm !!
   
 5. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  B.U.É.K.

  2018.jpg

  újév.gif
   
  Márta0320 kedveli ezt.
 6. Márta0320

  Márta0320 Állandó Tag

  Nagyon szépen köszönöm !! Én most kezdek a köszöntők írásának , nagyon tompa vagyok !! Drága Édesanya közel 4 hónapja agyi infarktussal kórházban fekszik !!!
   
 7. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Egy kis apróság a nagybetűs életből.

  A hideg fogalma és látványa.

  a hideg.jpg

  befagyott őrtorony.png

  Egy kínai könyvtár és egy vírus látképe elektromikroszkóp alatt.

  Kínai könyvtár.jpg

  valódi vírus.png
   
  sanctieri és udvarfy kedveli ezt.
 8. Márta0320

  Márta0320 Állandó Tag

  Kedves Vándorcsillag !
  Szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önt ! Nagyon szépen köszönöm figyelemfelkeltő megosztásait !! Mindig nagy érdeklődéssel olvasom !!! Ön lélekben nagyon hasonlít hozzám , úgy érzem !! Számomra rendkívül fontos , hogy a hasonló karakterű , habitusú , hasonló értékeket képviselő egyénekkel barátkozzam , tartsam a kapcsolatot !! Még egyszer nagyon hálás vagyok ezekért a tartalmas cikkekért !!!

  Szeretettel és barátsággal : Róth Márta
   
  vandorcsillag kedveli ezt.
 9. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Melyik pecsétet választod? Ezt üzenik az angyalok

  Az angyalok szimbólumokon keresztül üzennek. Hogy megérthesd, mi az, amit angyalod tudatni szeretne veled, válassz egyet a különleges pecsétek közül. A bolygók szimbólumai izgalmas információkat rejtenek. Vajon melyiket választod? Melyiken keresztül üzen az angyalod?

  A szimbólumok mindenkor érdekes jelentést rejtenek. Ezúttal az angyalok üzennek a bolygókat szimbolizáló pecséteken keresztül. Hogy megtudhasd, vajon mi minden vár rád a közeli jövőben, vagy éppenséggel mire próbál figyelmeztetni angyalod a sorsutadon, csupán annyit kell tenned, hogy választasz egyet a szimbólumok közül. Mielőtt alaposan szemügyre vennéd a rajzokat, érdemes néhány mély lélegzetet venned, és a megérzésekre figyelve meghozni a döntést. Melyik szimbólumot választottad? Angyalod útmutatását lejjebb görgetve olvashatod el.

  pecset-teszt1.jpg

  Az 1. angyali szimbólum: Jupiter pecsétje

  pecsetek-teszt1.jpg

  A Jupiter a gondolkodó ember bolygója. Energiájával a magasabb szintű tanulmányokat, a jogot, az erkölcsöt, a spirituális gondolkodás elsajátítását támogatja. Előfordulnak olyan helyzetek, amikor inkább várnod kell, és semmi esetre sem érdemes fejest ugrani a vízbe anélkül, hogy előbb bele ne léptél volna. Angyalod szerint ez a mostani nem ez az időszak. Most bátorságra és cselekvőkészségre van a legnagyobb szükséged. Már letetted az alapokat, ideje hozzákezdeni az építkezéshez. Fölösleges hosszasan mérlegelni és várni a megfelelő pillanatot. Tedd meg az első lépést minél előbb nemcsak gondolatban, hanem fizikai szinten is.

  A 2. angyali szimbólum: Plútó pecsétje

  pecsetek-teszt2.jpg

  A Plútó az erő, a változás bolygója. Energiája az átalakulást, a megújulást, az újjászületést támogatja. Vesszen a régi, és helyébe érkezzen az új. A legjobb, ha máris készen állsz. Valójában hamarosan ünnepelhetsz is, a hála érzését, egy mosolyt, egy cselekedetet, bármit. Angyalod ugyanakkor most még azt kéri tőled, ünneplés helyett öleld magadhoz a pillanatot. Annak örülj, ami ebben a percben történik veled. Talán épp a mosást teregeted vagy épp letetted a tollat, mert határidőre elkészültél a munkahelyi feladatokkal. Teljesen mindegy, mit csinálsz, csak ismerd fel, a legtöbb eseményt természetesnek veszed. Pedig az életedben ajándék minden pillanat. Amikor rádöbbensz erre a különleges adományra, akkor érdemes ünnepelned.

  A 3. angyali szimbólum: Uránusz pecsétje

  pecsetek-teszt3.jpg

  Az Uránusz a lázadás bolygója, amely új látásmódot vetít eléd. Energiájával felrúghatod az idejétmúlt dolgokat, a szükségtelen hagyományokat, helyette vadonatúj és üde ötletekből meríthetsz. Angyalod üzenete szerint figyelj arra a testrészedre, amelyiket a legkevésbé szereted. Tested igényli a rendszeres mozgást, a törődést. Az érzelmeid, a gondolataid erősen hatnak a testedre, melyek aztán testi tünetekben, elváltozásokban jelentkezhetnek. Az életedet képes vagy magad meggyógyítani, a sikerhez ugyanakkor figyelj a jelekre. Ne hagyd figyelmen kívül, amikor fájdalmat érzel tested valamelyik pontján. A fájdalom fontos üzenetet közvetít, arra világít rá, amivel most a legtöbb feladatod van.

  https://www.nlcafe.hu/horoszkop/20180118/joslat-bolygo-pecset-szimbolum-teszt-kulonleges-uzenet/
   
  bablencse kedveli ezt.
 10. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  EGY GAZDAG NŐ HÁZI TOJÁST VETT A PIACON ETTŐL A BÁCSITÓL.
  EGY ÖRÖK TANULSÁGOT KAPOTT MINDENKI AKI LÁTTA EZT

  A hölgy ezt kérdezte az öregembertől. „Mennyiért adja a tojásokat?" Az öreg eladó így válaszolt. „50ft egy tojás, asszonyom.”
  A hölgy ezt mondta neki. „Hat tojást kérek 200 forintért , vagy elmegyek.” Az öreg ezt válaszolta. „Jól van, vegye meg így, amit akar. Lehet, hogy ez jó kezdet, mert ma még egyetlen tojást sem tudtam eladni.” A 6 tojás ára 50 forinttal számolva 300 forint lett volna..

  A hölgy fogta a tojásokat, és elsétált; úgy érezte, nyert. Beszállt a puccos kocsijába, és elment egy flancos étterembe a barátjával. Ott ő és a barátja azt rendelt, amit szeretett. Ettek egy keveset, és sokat hagytak abból, amit rendeltek. Aztán a hölgy elment fizetni a számlát. A számla elég magas volt, 46000 forint; és a hölgy azt mondta az étterem tulajdonosának, hogy tartsa meg a visszajárót.

  Lehet, hogy ez az incidens teljesen normálisnak tűnt a tulajdonosnak, de nagyon fájdalmas volt a szegény tojáseladónak.


  tojasbacsipiac.jpg


  A lényeg ez. Miért mindig azt mutatják be az emberek, hogy hatalmuk van a rászorulón, ha vesznek tőle valamit? És miért vagyunk nagylelkűek azokkal, akiknek nincs is szükségük a nagylelkűségünkre?

  Egyszer olvastam valahol ezt.

  „Az apám egyszerű árut vásárolt a szegény emberektől magas áron; annak ellenére, hogy nem volt arra szüksége. Néha még felárat is fizetett nekik. Aggódtam e miatt a tett miatt, és megkérdeztem tőle, miért csinálja ezt. Az apám ezt válaszolta. »Ez jótékonyság, amit méltóságba csomagolok, gyermekem.«”
   
  zsizsenka, bablencse és udvarfy kedveli ezt.
 11. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Teremtő Isteni Rendelet
  Szóbeli rendelet

  Tegyétek le a fegyvereket!

  Ezennel elrendelem, én, mint e világ Teremtő Istene, ki egy felébredt tudatosság vagyok, Ember az Emberek között, aki az Életet választja:

  Tegyétek le a fegyvereket!

  Parancsolom,
  Hogy minden fegyver e világon elhallgasson!

  Parancsolom,
  Hogy minden katona e világon tegye le fegyvereit!

  Parancsolom,
  Hogy minden hadsereg, amely agresszív háborúkat folytat, állíttasson meg céljaiban!

  Elrendelem,
  Hogy ez a rendelet azonnal teljesüljön!

  Elrendelem,
  Hogy minden emberi Lényben tudatosodjon emberi mivolta, mint felelős tudatosságé, hogy az életet fenntartsa és ne rombolja, legyen bár katona vagy civil, rabszolga vagy uralkodó.

  Elrendelem,
  Hogy a mennyei erők készítsék elő az utat az új földhöz, úgy, hogy minden háború ezen a világon megszűnjön és a Földön béke uralkodjon!

  Elrendelem,
  Hogy minden, ami az emberi Lények egyéni boldogságához, egyéni szabadságához, a társadalom jólétéhez szükséges, áramoljon oda.

  Elrendelem,
  Hogy minden vezető, aki az egyének boldogságát akadályozza, eltávolíttasson hivatalából.

  Elrendelem,
  Hogy ez a világ új vezetőket kapjon!
  Olyanokat, akik megfelelnek a mostani idők kihívásainak, akik elkötelezettek az emberiség felvirágzása érdekében és felelősséget vállalnak a Föld jólétéért.

  Én, aki Teremtő Isten vagyok az Istenek közt, elrendelem, hogy ez azonnal megtörténjen.

  Ma a háborúnak és halálnak vége, mivel mindenható isteni akaratomnak köszönhetően békét és életet rendeltem ennek a világnak.

  Én vagyok az út, az igazság és az élet,

  AZ ÚJ FÖLD TEREMTŐ ISTENE Vagyok

  [​IMG]

  Forrás: http://www.stankovuniversallaw.com/2014/11/mandate-for-this-world/
  Német eredeti: http://www.lichtweltverlag.com/de/downloads/die-waffen-nieder-verfuegung-fuer-diese-welt-0.pdf
  Angolul: http://www.lichtweltverlag.com/de/g...own-the-weapons-mandate-for-this-world-11.pdf

  http://indianmagyar.blogspot.hu
   
  bablencse és Márta0320 kedveli ezt.
 12. kishenceg

  kishenceg Kitiltott (BANned)

 13. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

 14. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  http://blikkruzs.blikk.hu/test-es-l...tt-a-hozza-tartozo-szerveddel-van-baj/r4n9v8g
  Itt a térkép: amelyik fogad elromlott, a hozzá tartozó szerveddel van baj!
  Fogak,szervek.jpg


  Az alternatív gyógyászat tanai szerint bizonyos testrészek megbetegedéseit nem feltétlenül hibás működésük okozza, a panaszok kiváltó oka gyakran máshol keresendő. Így a fogak gyulladása, elhalt idegei vagy a rajtuk lévő idegen test is kiválthat betegséget a szervezet távoli részén.  A hagyományos medicina is felismerte, hogy például a szájüregben lévő baktériumok elősegíthetik cukorbetegség vagy szívinfarktus kialakulását, tehát a fogak egészsége direkt hatást gyakorol az egész szervezet működésére.: A bölcsességfogak (18, 28, 38, 48) problémái, például ha nem tudják áttörni a fogínyt, vagy rossz irányba nőnek, a szív megbetegedéseire utalhatnak. Fordított esetben a bölcsességfogak szívritmuszavart vagy magas vérnyomást is okozhatnak.

  Szív: A bölcsességfogak (18, 28, 38, 48) problémái, például ha nem tudják áttörni a fogínyt, vagy rossz irányba nőnek, a szív megbetegedéseire utalhatnak. Fordított esetben a bölcsességfogak szívritmuszavart vagy magas vérnyomást is okozhatnak

  Gyomor: Néha valami annyira megfekszi a gyomrunkat, hogy akár lelki betegek is lehetünk tőle. Nagyon kivételes esetben ez akár a rágófogak (17, 16, 26, 27, 36, 37, 46, 47) megbetegedéséhez is vezethet. Ha ezek a fogak megbetegednek, zavarhatnak fontos energetikai áramlásokat is, amelyek hatást gyakorolhatnak szociális kapcsolatainkra is.

  Orr/melléküregek: Újra és újra visszatérő gyulladás hátterében az alsó állkapocsban lévő 35/34-ös, 44/45-ös számú fogak vagy a felső 17/16, 26/27-es számú fogainak problémái is állhatnak. Főleg, ha amalgámmal tömték őket, amelynek eltávolítása után a probléma is megoldódhat.

  Tüdő: A 15/14-es, 24/25-ös (az alsó állkapocsban 36/37-es, 46/47-es) fogak miatt állandó rekedtségtől, köhögéstől szenvedhetünk. Ha az orvos nem talál más (például allergiás jellegű) problémát, gondoljunk erre a lehetőségre is.

  Fül: A bölcsességfogak összeköttetésben állnak a fülünkkel. Viszsza-visszatérő erős fülfájás, fülzúgás is visszavezethető rájuk. Ezenkívül a 36-os fogat támadja meg általában elsőként a szuvasodás. Az antibiotikumos kezelést igénylő betegségek növelik a szuvasodás rizikóját.

  Hólyag/vesék: Azok a körülmények, amelyek veseproblémát okoznak, megtámadhatják a rágófogakat is (a felső állkapocsban 12/11, 21/22, az alsó állkapocsban 32/31, 41/42). Rosszul behelyezett tömések, halott vagy csiszolt fogak okoznak elsősorban ilyen panaszkombinációt.

  Nemi szervek: Nem meglepő, hogy az első fogak függnek össze a szexualitással és a hormonháztartással. Rögtön szembetűnnek, és eldöntik, hogy valaki tetszik nekünk, vagy sem. Rossz frontális fogak következménye lehet impotencia és terméketlenség is.

  Máj: Ha valaki annyira rosszkedvű, hogy csak epés megjegyzéseket tesz, érdemes elgondolkodni azon, hogy megéri-e. A máj és az epe betegségei ugyanis ideggyulladást okozhatnak a szemfogakban (13, 23, 33, 43).

  Hasnyálmirigy: A hasnyálmirigy betegségeit gyakran csak előrehaladott stádiumban fedezik fel. Ezért tanácsos a 17, 16-os (felső állkapocs) vagy a 44/45-ös fogak problémái esetén megvizsgáltatni a véreredményeinket.

  Belek: Az olyan emésztési problémák, mint a hasmenés, a székrekedés vagy a felfúvódás okai után kutatva se feledkezzünk meg a fogorvosnál tett látogatásról. Ilyen problémák hátterében ugyanis fogproblémák is állhatnak: a 15/14, 24/25 (felső állkapocs) vagy a 37/36, 46/47 (alsó állkapocs) fogakat nézessük meg a szakemberrel.

   
 15. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Az ősi kínai szervóra benned is ketyeg!

  Gondolkodtál már azon, hogy ha este 9 után bevacsorázol, vajon miért ébredsz hajnali 1-3 között arra, hogy úgy érzed, mintha súlyos kövek lennének a hasadban? Vagy azon, hogy miért esti órákban emelkedik meg leginkább a láz, vagy erősödik a fájdalom a testünkben? Az epeproblémákkal küszködők miért éjfél után görcsölnek be leggyakrabban? Az asztmások miért hajnal 3-5 között köhögnek a legintenzívebben?
  A több mint 4 ezer éves kínai szervóra hasznos és előremutató önmagunk megismerésében és gyógyításában. A szervezetünk állapota állandóan változik. Megfigyeléseik segítenek nyomon követni, melyik órában melyik szervet érdemes gyógyítani, pihentetni, vagy megdolgoztatni.
  A hagyományos kínai felfogás szerint a biológiai óra elleni három legnagyobb vétség az esti alkohol, az éjszakai alvás előtti erős stimulálás (kávé), és a reggeli szex: ezek az egész rákövetkező naptól veszik el az energiát.

  Nézzük meg mely időszakokban mely szerveink dolgoznak a legaktívabban, mikor van tehát nagy szükségünk a pihenésre:
  12 fő szervünk van, melyek kétóránként “váltják egymást” és a maga idejében az éppen, aktuális legintenzívebben dolgozó szervünk birtokolja szinte az összes energiánkat.
  239.jpg 240.jpg
  1 és 3 óra között: A máj teljes erővel méregtelenít. Mellőzd az alkohol, vagy más káros anyagok fogyasztását ebben az időszakban.
  3-5 óra között: A tüdő aktív, elkezdődik a nap.
  5-7 óra között: Vastagbél – A tisztulás és a székletürítés ideje.
  7-9 óra között: A gyomor leginkább terhelhető időszaka, reggeli elfogyasztása.
  9-11 óra között: Lép, hasnyálmirigy – az idegrendszer teljesítőképessége ekkor a legmagasabb.
  11-13 óra között: Szív órája, ilyenkor jó sportolni, délben pedig ebédelni.
  13-15 óra között: A vékonybél a legaktívabb, ekkor a legalkalmasabb pihenni, mert ekkor történik az emésztés.
  15-17 óra között: A húgyhólyag dolgozik, ezért fogyassz bőségesen cukor- és alkoholmentes folyadékot.
  17-19 óra között: A vese dolgozik, ezért ne terheljük mérgező anyagokkal.
  19-21 óra között: A keringés a legaktívabb, ilyenkor már nem szabad étkezni, mert nem dolgozza fel a szervezetünk.
  21-23 óra között: A Hármas melegítő időszakában fontos, hogy lepihenj és elaludj.
  23-1 óra között: Az epehólyag ideje, ilyenkor nehéz az epegörcsöt csillapítani.

  Bővíteném annyival, hogy vannak olyan emberek is, akik mindenféle időszámítástól el vannak csúszva (mint például én is)… Ha abból indulok ki, hogy a szervezet általánosságban alkalmazkodik az életvitelhez, akkor a fenti időbeosztást greenwichinek veszem, és ami abban 7:00, az nekem 12:00… plusz a nyári-téli +/–1… Lehet matekozni

  A kínai szervóra azon az elven működik ahogyan szerveink meghatározott időben működnek illetve pihennek. Minden szervnek megvan a napi működési, pihenési ciklusa.
  Ez azt jelenti hogy az anyagcsere-folyamatoknak, a táplálkozásnak, pihenésnek, alvásnak, testmozgásnak megvan a megfelelő ideje.

  Így igazíthatod tehát gyógyulásodat, az óra járásához. Jó egészséget!
  Szerző: Gini Papp – Illúzió
  (forrás, wikipedia, life.hu, biobolt.lapunk.hu)

   
 16. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Az ételek hatása energiarendszerünkre (7)

  Dr. Tóth Erzsébet, orvos 2011.3.23. 6:11

  Az egyes ételek különféleképpen befolyásolják energiarendszerünket (jin és jang ételek).

  Az ételeknek úgymond energiaerősítő hatásuk van: ezek az úgynevezett jang ételek – és energiacsökkentő hatása: ezek az úgynevezett jin ételek. Az ételek energiahatásukat tekintve nemcsak kizárólag jang vagy jin hatásúak, hanem mindkét hatásuk megvan.

  Ezenkívül a jin-jang hatásuk is különféle erősségű. A legjobb ételek enyhén jin és enyhén jang hatásúak. A túlzottan erős vagy túlzottan gyenge, akár jang akár jin hatásúak, általában károsítják egészségünket, s hosszú ideig tartó fogyasztásuk kopásos betegségeket okoz. Például: a gabona őrlésénél ezt az egyensúlyt tönkretesszük, mikor szétválasztjuk a héját (jang hatás) a közepétől (jin hatás). Sajnos ezt az energiaösszhangot nem csak a fehérliszt őrlésnél bontjuk meg, hanem a krumplihámozásnál, a nyers zöldségek héjának eltávolításakor, vagy a gyümölcsből csak a lé, a szőlőből csak a bor fogyasztásával.

  Ezek az ételek olyan betegségeket okoznak, melyek az eltúlzott jin hatás következményei: rugalmatlan bőr, rossz vérkeringés, izzadás, gyönge szívverés, szárazköhögés, hasmenés, rossz álmok, depresszió, szorongás, fáradtság. A jin ételek növelik a rák kialakulásának kockázatát. Ellenben a jang ételek túltengése étrendünkben (például egészmagos gabonafélék, hüvelyesek, dió, tojás, hús, sajt, só, kávé, kakaó) ellentétes tüneteket okoz. Ezek túltengése étrendünkben túlságosan piros bőrt, ekcémát, libabőrt, hőemelkedést, izzadást, gyors szívverést, görcsöket, produktív köhögést, mellkasi szúrást, álmatlanságot, idegességet okoz.

  upload_2018-3-29_17-55-44.png

  A megfelelő energetikai étrend összeállítása nem egyszerű feladat. Először is tudnunk kell, hogy az adott személy inkább jang vagy inkább jin tulajdonságokkal rendelkezik. Amennyiben a túlnyomóan jang személy túlzottan jin ételek fogyasztását részesíti előnyben, károsítja saját egészségét. Általában a nők inkább jin, a férfiak inkább jang energiával rendelkeznek. Ezért fogyasztanak a nők inkább gyümölcsöt, édességet, zöldséget, a férfiak inkább húst, magokat, több sót és pikáns ételeket. A nagy fizikai erőkifejtéshez túlnyomórészt jang ételekre van szükség. Az ízeket is osztályozhatjuk energetikai hatásuk szerint: az édes és csípős ételek jin hatásúak, ezeket főleg nők fogyasztják. A savanyú, sós és keserű íz jang hatású, általában férfiak fogyasztják. Az étrend felállításánál az egyén energiaszintjén és az étel energiaszintjén kívül figyelembe kell venni a napszakot (reggeli, ebéd, vacsora). Reggelire a leginkább ajánlott a jin hatású étel: édesebb, könnyebb, sok folyadék. Ebédre ajánlottak az időjárás szerinti ételek: melegben hűtő ételek (zöldségsaláta, könnyű hús, gyümölcs), hideg időszakban melegítő ételek (egészmagos gabona, hús, hal). Vacsorára leginkább jang ételek valók.

  Az ételek összeállításánál természetesen figyelembe kell venni a személy elfoglaltságát, munkáját, energia-szükségletét. (Például, ha fizikai munkát végzünk, több zsírt, fehérjét és gyökérzöldséget fogyaszthatunk. Ha szórakozni akarunk, több bort, gyümölcsöt és édességet fogyasztunk.)

  Az ételek elköltésénél figyelembe vesszük az időjárás és az évszakok változásait. Tavasszal az energia növekszik, nyáron éri el csúcspontját, ősszel csökken. Ezt az évszak- és energiaváltozást étrendünknek is követnie kellene. Ez azt jelenti, hogy tavasszal és nyáron inkább jin ételeket, ősszel és télen inkább jang ételeket fogyasszunk!

  Amennyiben a felsoroltak túl bonyolultnak bizonyulnak, egyszerűbben fogalmazva úgy is mondhatjuk, hogy együnk mindig idény szerinti ételeket. A civilizáció az étkezési szokásainkban is nagy károkat okoz. Amióta egész évben hűtőkben tudjuk fagyasztani ételeinket, hajókkal és repülőgépekkel más kontinensről szállítjuk azokat, teljesen felborult ez emberek étrendjében a jin-jang egyensúly. Sajnos életmódunk sem követi az évszakok változását. Régebben, mikor még nem volt elektromos áram, az emberek télen többet pihentek, nyáron többet dolgoztak. Ma a munkába járó ember egész évben egyformán kénytelen teljesíteni. A helytelen étkezéssel együtt ez az állandó leterhelés is betegségekhez, kiégéshez vezethet. Sok beteg érkezik a nyár vége felé olyan panasszal, mely „tavaszi fáradtságra” utal. A fáradtság felhalmozódik, a szervezet kimerül, ezáltal a kezdetben gyanútlan tünetek alvászavart, fejfájást és más szervi betegségeket okoznak.

  Télen (az ünnepek idején) hideg van, hosszabbak az esték, ilyenkor leginkább a vese szenved. Igyunk kicsit kevesebbet és fogyasszunk szilárdabb halmazállapotú ételeket. Jó hatással vannak a hüvelyesek: lencse, hajdina, köles. Kicsit több zsír, állati fehérje segítségével az ember jobban ellenáll a hideg megpróbáltatásainak. Az utóbbiak azonban leterhelik a májat. Főleg, ha egész télen húsféléket fogyasztunk alkohol kíséretében. A máj munkáját vitaminokkal és enzimek fogyasztásával segíthetjük. Jó hatásúak az erjesztett zöldségek (savanyú káposzta), a gyógynövények tavaszi zöld hajtásai. A máj leterhelésének kiegyenlítésére a különböző csírák B-vitamintartalmát használjuk. A csíráztást legkésőbb a tél második felében kezdjük el, és folytassuk nyár elejéig. Ha erre nincs lehetőségünk, fogyasszunk természetes alapanyagú B-vitamint.

  upload_2018-3-29_17-57-18.png

  A forró nyár leterheli a szívet. Ezért nyáron fogyasszunk sok kukoricát, halat, idénygyümölcsöt, piros zöldségeket (sárgarépa, cékla). Ősszel leginkább a gyomor szenved. A lép-hasnyálmirigy-gyomor energetikai kör legjobb étele a természetes édesség (friss gyümölcs, aszalt gyümölcs), s a zöldsaláták. Késő ősszel és tél kezdetén leginkább a tüdő és a belek szenvednek. Fogyasszunk ilyenkor sok rostot: káposztát, gyökérzöldséget, egészmagos gabonaféléket, hagymát, fokhagymát.

  Az ételek elkészítésénél vegyük figyelembe az ételek energetikai egyensúlyát, és ha szükséges, használjuk fűszereinket a harmonizálásra – az ételekben meglévő káros anyagokat így próbáljuk semlegesíteni. Mivel a gabonafélék elősegítik a zsírok lerakódását a szervezetben, ennek megakadályozására alkalmazzuk a rizs főzésénél szegfűszeget, a búzáénál gyömbért, a zabba pedig tegyünk köményt. A nehezen emészthető vörös húsokat borssal és paprikával fűszerezzük. A feketekávéba reszeljünk kis mennyiségű szerecsendiót és kardamont.

  A figyelmes olvasó bizonyára észrevette, hogy a fűszerek harmonizáló hatással bírnak. A fűszerezésnek valójában ez az igazi feladata. A krumpli puffasztó hatását nagy mennyiségű köménnyel egyenlíthetjük ki, a hüvelyesekét pedig majoránna hozzáadásával. A túró és sajt nyákképző hatását hagymával és paprikával semlegesíthetjük. A húshoz tálalt citrom például csökkenti a húgysav lerakódását. A bazsalikomot, szurokfüvet, kakukkfüvet, rozmaringot, zsályát a legtöbb kultúrában hasonló hatásuk miatt szeretik.

  Nézzünk szét az italok palettáján is! Az italfogyasztás fontos fokmérője a vizelet színe, mely elégséges folyadék bevitelnél enyhén sárgás színű. Fogyasszunk rendszeresen különböző gyógynövényteákat, melyeknek megelőző és gyógyhatásuk van. Ezen kívül alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvizet, vizet, nagyon jó minőségű bort és sört kis mennyiségben. Amennyiben tartósított élelmiszert fogyasztunk, sok sajtot, füstölt árut, sózott és fűszeres húsokat, növeljük meg folyadékfogyasztásunkat.

  Összegzésként: fontos, hogy figyeljünk folyadékbevitelünkre, táplálkozzunk szervezetünk igényeihez mérten, vegyük figyelembe az időjárás viszontagságait és az évszakok változását! Minden esetben igazodjunk az idénynek megfelelő táplálékokhoz. Amennyiben a felsoroltakat legalább részben sikerül betartani, és nem veszünk magunkhoz rendszeresen túl sok ételt, csodálattal vesszük észre egészségünk javulását, testi és lelki közérzetünk jó irányba való változását. Növekszik életkedvünk, figyelmünk, mozgékonyságunk, eltűnik a depresszió, a szorongás és a nyugtalanság. Ne feledjük, hogy szervezetünk egészségének megtartásához fontos a jó minőségű táplálék, ami elegendő rostot tartalmaz, mely tisztítja az emésztőrendszert, valamint ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket, nyomelemeket tartalmaz, melyek a szervezet jó működését biztosítják.

  A folytatásban a jin-jang ételek táblázatát közlöm.
   
 17. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Jin és jang ételek (8)

  Dr. Tóth Erzsébet, orvos 2011.4.5. 4:34

  Cikksorozatunk ezen részében a kizárólag jin és jang táplálékokkal, valamint az enyhén jin és enyhén jang hatású ételekkel foglalkozunk. Mint az előzőkben már említettem, az enyhén jin és jang ételek a legegészségesebbek. Ezért kerüljük a túlzottan vagy majdnem teljes egészében csak jin, vagy kizárólag jang ételeket!

  Majdnem teljesen jin hatású ételek:
  Vegyszerek: a gyógyszerek túlnyomó része, művileg előállított édesítőszerek, vegyi tápszerek.
  Fűszerek: fahéj, vanília, ecet, bors.
  Alkohol és drogok: sör, fehérbor, vörösbor, szeszesitalok, tea, kávé, drogok.
  Édességek: gyümölcs és szőlőcukor, méz, fehércukor,
  Italok: gyógynövényekből készült teák, meltakávé, szójakávé, teák, ásványvíz, gyümölcslevek.

  Nagyban jin és kis részben jang hatásúak:
  Olajak: napraforgó-, olíva-, kukoricaolaj.
  Gyümölcsök: alma, cseresznye, gesztenye, eper, mandula, körte, dinnye, őszibarack, füge, narancs, grapefruit, ananász.
  Tejtermékek: nyers tej, vaj, túró, tejföl, joghurt

  Kiegyenlített jin-jang hatásúak:
  Olajos magvak: diófélék, mogyorófélék, kesu, olíva.
  Zöldségek: petrezselyem, hagyma, retek, saláta, káposzta, zeller, cukorborsó, gomba, spenót, uborka, fokhagyma, krumpli, paradicsom.
  Hüvelyesek: lencse, bab, borsó szójabab.
  Gabonafélék (kizárólag teljes őrlésű vagy egész mag felhasználással): zab, árpa, kukorica, rizs, hajdina, búza, csírák

  upload_2018-3-29_18-3-4.png

  Nagyobbrészt jang, kisebb részben jin hatásúak:

  Tejtermékek: birkasajt, kecskesajt, eidam-, niva-, camembert típusú sajtok.
  Halak: kaviár, szardínia, hering, lazac, ponty, csuka,
  Húsfélék: nyúl-, csirke-, ló-, tehén-, borjú-, disznóhús

  Majdnem teljes egészében jang hatásúak:
  Tojás és vadhúsok: tojás, fácán, galamb, liba, nyúl, szarvas, őz
  Szója készítmények: tamari, szójaszósz,
  Tengeri só és jódozott só.

  A fent leírtak alapján az tanácsolható, hogy a vegyszereket, gyógyszereket, mű édesítőszereket, állagjavító szereket, valamint a sót lehetőleg a legkisebb mennyiségben fogyasszuk! Az engedélyezett vegyi tápszerek (több száz fajtájuk van) állandó részei táplálkozásunknak. Ezek az úgynevezett „E" jelzésű összetevők, melyekről gyakran olvashatunk az élelmiszerek csomagolásán.

  http://baratno.com/egeszseg/jin-es-jang-etelek-8/
   
 18. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Jin-jang étrend az egyensúlyért

  A kínai tanítás szerint minden élőlény két ellentétes erőből épül fel. Az a két ellentétes erő a jin és a jang. Ezen erők kiegyensúlyozásával harmóniában élhetünk, ha felborul az egyensúly megbetegedhetünk. Ezért érdemes figyelmet szentelni annak, hogy táplálkozásunkban is egyensúlyban legyenek.

  Albert Einstein jött rá arra, hogy az anyag és az energia alapjában véve egységet alkot, csak megjelenési formájuk változik. A kínaiak a jin és a jang erőt hegyhez hasonlítják, melynek egyik fele árnyékban, másik fele napfényben fekszik. A napos oldal meleg, száraz és világos, ez a janghoz tartozik. Azok, akik gyakran fáznak, s nagy a meleg igényük, energia szempontjából jin állapotban vannak. Ők melegebb és szárazabb éghajlatú vidéken érzik jól magukat. A lobbanékony természetűek esetében viszont épp ellenkezőleg, a jang van túlsúlyban, ők az árnyas, nedves helyeken szeretnek felfrissülni. A jang típusú emberek betegségei általában magas lázzal járnak, a hideg izzadás viszont inkább a jin többletűekre jellemző. A jin és jang erők évszakonként is váltakoznak. Az ősz (száraz) és a nyár (meleg) jang, a tavasz (szeles), a tél (hideg): jin.

  Milyen típus vagyok?

  A jin típusúak:

  · gyakran szenvednek attól, hogy fáznak, hideg a kezük és a lábuk

  · szeretik a meleg égtájakat és évszakokat

  · szeretik a forró teát és levest

  · gyakran szenvednek- különösen a nők- fáradtláb-érzésétől, a láb vizesedésétől

  · gyakran érzik magukat fáradtnak, kedvetlennek, kimerültnek, kialvatlannak

  A jang típusúak:

  · gyorsan felhevülnek

  · előnyben részesítik a hűvös éghajlatú vidékeket és a hűvös évszakokat

  · kedvelik a friss és hideg ételeket és frissítőket

  · heves érzelmeik annyira felgyülemlenek, hogy már fizikai megterhelést okoznak

  · gyakran fogja el őket forróság és soka izzadnak

  Azt hogy melyik típusba tartozunk, kínai horoszkópunk alapján is kideríthetjük. Pontos születési dátumunk alapján kiszámíthatjuk. A + Jang, a – Jin, a felső sorban. Az alsó sorban található születési jegyünk alapján is többségben jang vagy jin csoportba tartozunk. Amelyikből több van a horoszkópunkban, az a domináns.

  Yin: Bivaly, Nyúl, Kígyó, Kecske, Kakas, Disznó
  Yang: Patkány, Tigris, Sárkány, Ló, Majom, Kutya

  Mit együnk?

  Jin energiát adnak a hűsítő, nedves ételek, a jang-energiáról a száraz, melegséget nyújtó ételek gondoskodnak. Ételeink elkészítésének módjával-melegítéssel, szárítással vagy éppen hűtéssel és nedvesítéssel- mi magunk is befolyásolhatjuk, hogy táplálékunk mennyi jin-vagy jang-energiát adjon át számunkra

  Jin típusúaknak ajánlott

  A jin típusú embereknek célszerű előnybe részesíteni a főtt ételeket. A jang hangsúlyos étrend gyakran már néhány nap alatt megváltoztathatja a jinnel túlterhelt állapotot. A nyers koszt kedvelői rövid ideig /3-4perc/ kevés vajon melegítsék át ételeiket serpenyőben közepes hőfokon. Szervezetünket úgy segíthetjük munkájában, ha fogyasztás előtt a gyümölcsöt és a zöldséget pár percig pároljuk. Így az értékes tápanyagok jelentős része megőrzi vitamin-és ásványanyag tartalmát. Eközben testünk melegen tartásával támogathatjuk működését, így elősegíthetjük a jang képződését. Szervezetünknek azzal segíthetünk, ha a zöldségféléket csíkokra, szeletekre vágva fogyasztjuk, és rövid ideig pároljuk. A jin típusúak hagyják leveseiket mindig lassan főni, és forrón fogyasszák. Az ételek „jangosításával”, azaz olyan eljárások alkalmazásával, amely csökkenti az étel nedvességét, és fokozza melegét- lehet párolni vagy szárítani, átsütni, gőzölni, főzni, grillezni- jin típusú ételeket is fogyaszthatjuk bátran.

  Igyunk bőségesen forralt édesvizet. Számos egészségügyi probléma orvosolható egyszerűen bőséges vízfogyasztással (bőrszárazság, a székrekedés, a fáradtság, a koncentrálóképesség hiánya, a fejfájás stb.) Szervezetünknek feltétlenül szüksége van vízre a sejtek méregtelenítéséhez és az idegrendszer harmonikus működéséhez. A víz friss legyen és jelentősebb ásványanyag-tartalom nélküli. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor forraljuk fel a csapvizet. 15 perc forralás után az edény alján fehér lerakodást figyelhetünk meg, ez a kicsapódott kalciumvegyületeknek köszönhető. Ezután a vizet édesnek fogjuk érezni, ez élénkít és átmelegít. Mivel a víz elősegíti az energia áramlását, így biztosítja, hogy a szervezet meg tudjon szabadulni a lerakódott szövetnedvtől és nyiroktól. Óvatosan kell bánni a kávé, a tea és az alkohol fogyasztásával, mert ezek vízhajtó hatásúak, ezért nem biztosítják a kellő folyadékszükségletet.

  Jang típusúaknak ajánlott

  Aki ebbe a típusba tartozik, annak ügyelnie kell az ételeik folyadéktartalmára. A lehetőleg minél rövidebb főzési időt igénylő étel tartalmazzon mindig kellő mennyiségű folyadékot, szaftot. A rövid idő alatt, párolással elkészített egytálételek növelik az étel jin tartalmát és elnyomják a jang-energiát. Az ételhez adott kis mennyiségű, rövid ideig párolt, ropogós zöldségek pedig frissítő hatásúak. A húsfogyasztás forró jang energiát ad. A jang típusúaknak épp ezért a marha-, sertés-, vagy egyéb húsok helyett gyakrabban kell halfogyasztással biztosítani a fehérje szükségletet. Ha a halat párolva készítjük el – hal-alaplében párolva – tovább növelhetjük a jin mennyiséget. Grillezett vagy erősen átsütött fogásokat ritkán fogyasszanak, mindig bőséges folyadékmennyiséget tartalmazó, frissítő hatású körettel kombinálva, de egy tálka friss primőr saláta kellő mennyiségű jin-energiával korlátozza a fogás jang-energiáját. A hűsítő hatású fűszernövények, például a menta vagy a kapor, „lehűthetik” a „forró” ételeket. Az erős ízű fűszerek szétosztják az energiát, és oldják a szervezetben kialakult blokádokat. A hírtelen jött hőhullám arra utal, hogy az erős fűszer hatása szétáramlik, és elősegíti az ellazulást.
  Óvatosan az élvezeti cikkekkel! Az élvezeti cikkek-kávé, tea, alkohol, dohány- sajnos mind jang típusúba tartoznak és vízelvonó hatásúak. A jang típusúaknak ezért célszerű ezeket csak kis mennyiségben fogyasztaniuk, s azt is kellő mennyiségű víz kíséretében. A könnyű, száraz fehérboroknak alacsony az alkoholtartalmuk, és hűsítő hatásúak. Ezért elősegítik a szervezetben blokkolt energiák szétszóródását, a pangások oldását. Közepes alkoholtartalmú (kb: 10%-os ) borból férfiaknak napi 4 dl, nőknek napi 3 dl átlagos fogyasztás tekinthető kedvezőnek. A semleges kategóriájú ételekből tetszés szerinti mennyiség fogyasztható, teljes mértékben kerülendők a jang-hangsúlyos, azaz a forró és meleg ételek. A jang típusúak várjanak az étkezés megkezdésével, míg kisség kihűl az ételük.

  Csörnyei Ida
  természetgyógyász, családfelállító terapeuta
   
 19. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  JIN-JANG DIÉTA – FOGYJ KELETI MÓDRA


  AZ IDŐSZÁMÍTÁSUK ELŐTTI 6. SZÁZADBAN, KÍNÁBAN LÉTREJÖTT VALLÁSI IRÁNYZAT, A TAOIZMUS LEGFONTOSABB JELKÉPE JINJANG KÖR. A KÖZISMERT SZIMBÓLUM AZ EGYMÁSSAL ELLENTÉTBEN ÁLLÓ, UGYANAKKOR EGYMÁST KIEGYENSÚLYOZÓ ERŐKRE UTAL. A JIN KÉPVISELI TÖBBEK KÖZÖTT A NŐI OLDALT, A PASSZIVITÁST, A HIDEGET, MÍG A JANG A FÉRFIASSÁGOT, AZ AKTIVITÁST, A NAPOT, ÉS A HŐSÉGET. A JIN-JANG DIÉTA TANÍTÁSA […]

  Az időszámításuk előtti 6. században, Kínában létrejött vallási irányzat, a taoizmus legfontosabb jelképe jinjang kör. A közismert szimbólum az egymással ellentétben álló, ugyanakkor egymást kiegyensúlyozó erőkre utal. A jin képviseli többek között a női oldalt, a passzivitást, a hideget, míg a jang a férfiasságot, az aktivitást, a napot, és a hőséget.

  A jin-jang diéta tanítása szerint, ha a táplálkozásunkban megtaláljuk az egyensúlyt, számos betegséget megelőzhetünk, ugyanakkor az elhízástól sem kell tartanunk. Ahhoz, hogy ezt elérd, nincs más dolgod, minthogy egyenlő arányban fogyassz a jin és jang típusba sorolt ételekből. A hűvösebb éghajlaton élő nőknek, mint amilyenek mi is vagyunk, a jin típusba tartozó élelmiszerekből kevesebb ajánlott, de nem árt csökkentened a mesterségesen előállított ételek, édesítőszerek, táplálék-kiegészítők mennyiségét sem.

  upload_2018-3-29_18-12-10.png


  Jin típusba tartozó ételek


  • méz
  • cukor
  • különféle növényi olajok
  • alkohol
  Bátran fogyaszthatsz viszont a jang típusba tartozó ételekből. Jó hír a kenyérimádóknak, hogy legtöbbet a gabonafélékből lehet enni – persze kizárólag a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek jöhetnek szóba. A húsból származó állati fehérjét viszont érdemes tejtermékekkel, tojással, hallal, szójából készült ételekkel helyettesíteni. Mindezek mellett természetesen fontos szerep jut a gyümölcs és zöldségféléknek – utóbbiakból csupán a hüvelyesek mennyiségét érdemes csökkenteni.

  Jang típusú ételek tehát

  upload_2018-3-29_18-12-46.png

  • teljes kiőrlésű gabonafélék
  • tejtermékek
  • tojás
  • hal
  • szója
  • gyümölcsök, zöldségek
  Naponta ötször-hatszor egyél, egyszerre csak kisebb mennyiséget! Fontos, hogy minél kevesebb mesterséges alapanyagból készült élelmiszert fogyassz, és lehetőleg mellőzd a nassolnivalókat is – a chipset és gumicukrot tehát jobb lesz elfelejtened, ha ezt keleti módszert szeretnéd kipróbálni. Ennek ellenére semmi sincs tiltva, ami jólesik.
  A jin-jang diéta alapja a harmónia, így ha túl sokat fogyasztottál az egyik típusba tartozó ételekből, a káros hatásokat enyhíthed egy a másik csoportba tartozó fűszerrel. A rizst például érdemes szegfűszeggel ízesíteni, a krumplihoz a kömény ajánlott. Ha túl sok kávét ittál, az ártalmakat csökkentheted egy kis szerecsendióval vagy kardamonnal (ez egy értékes indiai fűszer); vörös húsokhoz borsot és paprikát, a sajtokhoz hagymát érdemes fogyasztani.

  Bár ez a diéta nem kifejezetten a fogyást hívatott segíteni, a kiegyensúlyozott étrend, a végletektől mentes táplálkozás minden fogyókúrában alapvető szerepet játszik. A természetes alapanyagokból készült ételek fogyasztása, kevesebb zsiradék és vörös hús pedig számos betegség (pl. rák, cukorbetegség, érelmeszesedés, csontritkulás, allergiás megbetegedések) megelőzésében segít.

  A jin-jang diéta követéséhez nincs szükség drámai változtatásokra az étrendedben – a táplálkozás terén meglelt egyensúly azonban egész életedet harmónikusabbá, boldogabbá teheti.

  https://wellnesscafe.hu/dieta/2007-10/jinjang_dieta__fogyj_keleti_modra/
   
 20. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Jin-jang egyensúly


  Az ősi kínai filozófia szerint minden mindennel összefügg, minden összhangban és harmóniában van egymással amint az univerzumban, úgy a testünkben is. A világ minden jelenségében meglévő ellentétes erők kifejezésére használják a jin és jang fogalmát, melyek ideális körülmények között egyensúlyban vannak. A jin-jang energiák viszonyai az öt elem tana szerint alakulnak. Ahogy az univerzumot, az emberi testet is az 5 őselem alkotja, a közöttük fennálló kapcsolatok határozzák meg egészségünket, kiegyensúlyozottságunkat.

  A jin-jang elmélet

  Az univerzumban mindennek egyaránt van jin és jang minősége, egyik sem létezhet a másik nélkül. Pl. hideg-meleg, nappal-éjszaka, kilégzés-belégzés, aktív-passzív stb. A Tao elve szerint minden jelenség magában hordja a változás, az ellenkezőbe fordulás lehetőségét, így azt mondhatjuk, hogy a világ a jin és a jang jellegű erők állandó változásából áll. A jin képviseli a passzivitást, a sötét, árnyékos oldalt, a Holdat, az éjszakát, a hideget, a telet, a nyugalmat, az anyagot, a nőiest, a táplálót, az anyaföldet, az alul ill. belül lévőt. A jang képviseli az aktivitást, a világos oldalt, a Napot, a nappalt, a meleget, a nyarat, a mozgást, az energiát, a férfiast, a védelmezőt, az eget, a felül, a kívül lévőt. Addig vagyunk egészségesek, míg ez a két ellentétes erő egyensúlyban van bennünk.

  Energiaáramlás a testben

  Testünket energia (csí) működteti, mely a meridiánokon keresztül áramlik szerveinkbe meghatározva ezzel egészségünket. A szervezetben minden működésnek megvan a maga energiája, minden elemhez kapcsolható egy-egy jin, ill. jang meridián, egy-egy jin és jang szerv és minden elem szimbolizál valamilyen érzelmet. Az energia mindegyik meridiánban ahhoz a szervhez áramlik, melyről a nevét is kapta. Minden jin meridiánnak van egy jang meridián párja, melyek egy-egy jin, ill. jang szervet táplálnak. Ilyen szervpár a máj-epe, szív-vékonybél, lép és hasnyálmirigy-gyomor, tüdő-vastagbél, vese-húgyhólyag, szívburok-hármas melegítő. Az első a főszerv (jin), a második a mellékszerv (jang), mely védelmezi a főszervet. Ha valamely szervben energiahiány vagy többlet keletkezik, a szervpárja ellensúlyozza azzal, hogy jin-jang energiát ad vagy elvesz.

  Jin: a test alsó fele és jobb oldala, a mell, a has és a tömör szervek (szív, lép, tüdő, vese, máj), melyek energiagyűjtő szervek, a táplálékból nyert energia átalakítását és tárolását szolgálják.

  Jang: a test felső fele és bal oldala, a hát és az üreges szervek (vékonybél, gyomor, vastagbél, húgyhólyag, epehólyag), melyek a táplálék és a víz felvételében, megemésztésében és a salakanyagok kivezetésében játszanak szerepet.

  Testünk minden szervének megvan a maga kétórás időszaka, amikor működése aktívabb a többieknél. A jin és jang energiák a 12 meridiánon keresztül a szervórának megfelelően keringenek a nap huszonnégy órája alatt. A betegségek korai felismerését megkönnyíti, hogy a szervóra időpontjaiban jelentkeznek bizonyos tünetek, melyek az éppen aktív meridián kiegyensúlyozatlanságára hívják fel a figyelmet. A hagyományos felfogás szerint kezelni is akkor érdemes, amikor az adott szerv aktív, vagy éppen 12 órával eltolva, a szerv pihenő időszakában.

  Betegség – Amikor az egyensúly kibillen

  Amennyiben az energiaáramlásban zavar támad, az kihat a testi-lelki állapotunkra. Sok minden előidézhet egyensúlyzavart az időjárás változástól kezdve a sérüléseken át a helytelen táplálkozásig. Amennyiben egy testrészünk energiahiányban szenved, melegséget adó táplálékot, ha energiatöbblettel rendelkezik, hűsítő, frissítő táplálékot kíván. Egy gyakran fázó embernek több meleg típusú ételre van szüksége, míg melegebb testhőmérsékletű társának célszerű hűtő táplálékokat fogyasztania. Egy hidegebb (jin) éghajlaton vagy évszakban a jangosabb táplálkozás megfelelőbb, míg nyáron a jinesebb. A kínai orvoslás négy fő kibillent állapotot különböztet meg: jin túlsúly, jang túlsúly, jin hiány, jang hiány.

  Jin túlsúly: túl sok a hideg és a nedvesség

  A jin típusú betegségek a szervezet belsejében alakulnak ki, hideggel összefüggő hiánybetegségek, melyeket a jin ural.

  Jin túlsúly tünetei: teltségérzet, nehézérzés a karban és a lábban, hajlam az erős váladékképződésre, főként köhögéskor. Állandóan hideg a keze, gyakran fázik, ezért a hideget kerüli, meleg italokra vágyik, a legyengült immunrendszere miatt gyakran megfázik. Légzése rövid és gyenge, étvágya mérsékelt, mozgása lelassult, fáradt, sápadt. Hajlamos a felfúvódásra, világos híg széklet, világos, bő vizelet, gyenge libidó, nőknél világos menstruációs vér, hosszú ciklusokkal, a nyelve fehér és nedves, de nem lepedékes.

  Étkezés: Fogyasszunk Tűz elemhez tartozó, szárító hatású ételeket! A semleges hatású ételek mellett válasszunk melegítő és kevés forrósító ételt! A semleges hatású vaj kivételével kerüljük a tejtermékek fogyasztását. Egyáltalán ne együnk nyers táplálékot és természetes édesítőket. Kerüljük a fagyasztott és gyorsételeket, a hideg szendvicseket, mindent, ami hideg. Helyette melegen, frissen készített ételeket együnk. A gabonákat darálva használjuk és főzés előtt olaj nélkül pirítsuk meg, a zöldségeket is mindig melegen fogyasszuk. Jangosítsuk a jin jellegű ételeinket, azaz pirítsuk vagy szárítsuk meg. Együnk minél több keserű, melegítő hatású ételt, használjunk keserű, melegítő hatású fűszereket. Étkezések közben igyunk kevesebb folyadékot, de étkezés után igyunk meg egy csésze forró erőlevest és a nap folyamán igyunk sok meleg teát.

  Jang túlsúly – túl sok a hő

  Az egyes szervekben a normálisnál több jang energia hőt és túlzott tevékenységet eredményez, melyek a jang uralma alá tartoznak.

  Jang túlsúly tünetei: felhevült, kipirult arc, meleg kezek, kerüli a meleget, hideg italokat fogyaszt, állandóan szomjas, mélyeket lélegzik, jó az étvágya, hiperaktív, energiával teli típus, túl hangosan beszél, alvási zavarai vannak, ingerlékeny, fennhéjázó személyiség, gyakran haragos, hajlamos a fejfájásra. Általában székrekedéses, sötét és kevés a vizelete, égető érzést érez gyomortájon, erős szexuális vágy jellemzi, nőknél a menstruációs vér erős és sötét, a mellfeszülés is gyakori tünet. Nyelve piros, száraz, vastag, sárga lepedék borítja.

  Étkezés: Kerüljük az édes és erős ételek melegítő és hevítő hatását, egy időre mondjunk le a húsról, halról, alkoholról és kávéról! Segítenek a belső lázat legyőzni a keserű-hideg ételek, az izzadást megfékezik a savanyú-hideg ételek, a szorulásra jótékonyan hatn
  hatnak a sós-hideg ételek, a külső kánikula elviselését pedig az erős-hideg ételek ellensúlyozzák. Általában keveset vagy egyáltalán ne sózzuk az ételeket és ne alkalmazzuk a jangizáló főzési technikákat sem. Bőven együnk a semleges és frissítő hatású ételekből, esetenként jót tesznek az olyan hűtő hatású ételek, mint a különféle lédús növények, saláták, gyümölcsök. Gabonák közül a legjobb a barna rizs és a búza fogyasztása.

  Jang hiány -a belső hideg miatt alulműködnek a szervek

  A jang hiányos állapota belső lehűléshez vezet, ami az energiaáramlás stagnálását okozza. A jang melegítő hatásának hiánya miatt kiterjedt a fázékonyság, borzongás. Fáradékonyak vagyunk, gyakrabban vannak koncentrációs problémáink, immunrendszerünk gyenge. Ha még több jang energia hiányzik, akkor kimerülés, szellemi-lelki fáradtság, ingerlékenység, félelmek, székrekedés, menstruációs problémák tünetei jelennek meg. A fáradékonyság és rossz vérkeringés tünetei gyakran vezetnek a szervezetben túlzott nedvességhez vagy váladékürítéshez, melyek jelenlétét a hurutok, ciszták vagy a daganatok mutatják. A test lehűlésekor a jang energia egyensúlyát minden esetben a vesék állítják helyre, ugyanis a vese a felelős a testünk belső tüzéért, ezért igényel a táplálékból meleg energiát. A férfiak hátfájással párosuló impotenciája is utal a vese jang gyengeségére. Az állandó jang hiány okozza az egyes szervek süllyedését, melyek a híg széklet, félelem, szomorúság és depressziós tünetek formájában jelennek meg.

  Jang hiány tünetei: minfdig fázik, meleg ételekre és italokra vágyik, mozgása lelassult, beszéde kissé fásult, pesszimista. Mivel a szervezet anyagcseréje eléggé lelassult, ezért hízásra hajlamos, nehezen fogy le és krónikus gyulladásai vannak.

  Étkezés: Hónapokon át édes-meleg, erős-meleg, keserű-meleg ízű ételeket fogyasszunk melegítő fűszerezéssel. Kivételesen ehetünk több húst, főként erőleveseket. A jang-hiányt többnyire a túl sok hideg és nyers étel fogyasztása okozza. Ilyen esetben kerüljük a hűsítő, frissítő hatású ételeket, különösen a savanyú ízűeket, a hűsítő tulajdonságú nyers zöldségeket, mint a zellert, fejes salátát, gombát, déligyümölcsöket, továbbá a jéghideg italokat, ételeket. Csökkentsük a tejtermékek fogyasztását, inkább együnk több melegítő hatású gabonát, kölest, hajdinát, kukoricát, mellé sok semleges jellegű ételt főként édesítő, melegítő fűszerezéssel. Használjuk gyakrabban a jangizálási technikát (pirítás, szárítás) és fogyasszunk minél többször marhacsontból készült levest. Napi háromszori meleg étel fogyasztása ajánlott. Evés közben ne igyunk, és csak meleg italokat fogyasszunk. Ha a jang hiánnyal egy időben jin hiányunk is van, étrendünket érdemes az alábbi élelmiszerekből összeállítani.

  Jangot erősítő ételek: pirított köles, pirított rizs, pirított mogyoró, pirított dió, sárgarépa, petrezselyem. A fűszerek közül a gyömbér, fahéj, szegfűszeg, bors, köménymag, mustármag, kakukkfű, rozmaring, ánizs, édeskömény. Gyümölcsök közül a sárgabarack, főtt vagy sült alma, cseresznye, meggylé. Ezen kívül tyúk, tyúkleves, szarvashús, bárányhús, kecskesajt. A póréhagyma felmelegíti az öt belső szervet, de jin hiánynál ne fogyasszuk, a vöröshagyma és édeskömény felmelegíti a nyers ételeket, de izomlázat okozhat.

  Jin hiány: szervezetünkben kevés a folyadék és a nedvesség

  Ez az állapot az életenergia hiányát jelenti ,és üres hőt eredményez, mert hiányzik a jin hűtő hatása. A jin energiahiány okozza a nyugtalanságot, idegességet, a stresszes állapotra való hajlamot, napközbeni szomjúságot, szájszárazságot, gyakori szédülést, álmatlanságot, ideges ingerlékenységet. A test a hőt különösen éjjel termeli, ami az életerő hiányához vezet. A hiányállapotok esetében az ok legtöbbször a vesékben keresendő, mivel az összes szerv gyökerét a vesék alkotják. A vesékben soha nem állhat fenn túlsúly állapota. Amikor a vesék egyszerre jutnak jin és jang hiány állapotába, akkor mindkét vese károsodott. A vesék energiaszintjét a megfelelően kialakított táplálkozással helyreállíthatjuk, de ez hosszabb időt vesz igénybe.

  Jin hiány tünetei: általános szárazság, száraz száj, száraz torok, száraz bőr, száraz széklet, éjszaka izzad, tenyere és talpa felforrósodik, alvászavarok, intenzív álmok jellemzik, általában sovány, napközben sápadt arc, ami délutánra kipirosodik, gyenge hang, sápadt, fénytelen szem, lelassult mozgás és beszéd, amelyek általában hosszan tairtó, súlyos betegség esetén jönnek létre.

  Étkezés: Több hónapon keresztül frissítő, nagy nedvességtartalmú ételeket, sok semleges jellegű ételt és sok tiszta vizet fogyasszunk! Minél gyakrabban együnk frissítő hatású főtt zöldségeket, főtt gyümölcsöket, főételként barnarizst, búzát, kukoricát. Nagyon fontos a sok alvás, elegendő alvással a szervezet vissza tudja nyerni a jin energiáit, ugyanis éjjel 10 és hajnali 2 között a legnagyobb az univerzum energiaszintje.

  Amennyiben a jin hiánnyal egy időben jang hiány is fellép:

  Jin erősítésére: búza, barnarizs, mungóbab, gomba, brokkoli, kínai kel, burgonya, zeller, fehér retek, paradicsom, cukkini, spenót, fejes káposzta, spárga, alma, körte, piros szőlő, méz.

  Jang erősítésére: kacsa, nyúl, sertéshús, ponty, tehéntúró, tehéntej, aludttej, erőlevesek (szárnyas, hal, velőlevesek)

  Ha az egészségi állapotunk nem ad különösebb okot az aggodalomra, akkor a táplálékok tulajdonságának segítségével könnyedén elősegíthetjük az energiák kiegyenlítését. Degeneratív megbetegedéseknél viszont néha sok évre van szükség ahhoz, hogy a táplálkozás segítségével meggyógyuljunk.

  http://eljunktudatosan.hu/hko-alapelvek/jin-jang-egyensuly.html
   

Megosztás