Hírek Kissinger tűpontos diagnózist adott az ukrán háborúról és Kínáról az utolsó nagyinterjújában

A nemrég elhunyt veterán diplomata utolsó erejével, 100 évesen még Kínába is ellátogatott. Hszi Csinping kínai elnök régi barátként emlékszik vissza a volt külügyminiszterre. Kissinger utolsó nagyinterjújában a háborús konfliktusokról és Kína szerepéről is diagnózist adott.

A napokban elhunyt, szinte az utolsó időkig is dolgozó, tűpontos diagnózisokat felállító veterán diplomata nagyon is kedvelt volt Kínában, Hszi Csinping elnök régi barátként emlékezett meg róla.

Kissinger 1971-ben még titokban látogatott Kínába, és sokat tett azért, hogy az ideológiai különbségek háttérbe kerülhessenek az amerikai-kínai kapcsolatokban.


Kissinger idén júliusban tett látogatást Pekingben, és fél évszázadon keresztül valóban sokat tett azért, hogy normalizálódjon a két nagyhatalom közötti viszony.


A korábbi külügyminiszter az Economistnak adott még a nyáron egy több mint 8 órás interjút, melyben elsősorban Kína és az USA szembenállásáról, valamint az ukrajnai háborúról fejtette ki álláspontját.


Kissinger meglátása szerint a nagyhatalmi konfrontáció felé vezető úton haladunk, mindent meg kell tenni, hogy Amerika és Kína vetélkedése ne forduljon át háborúba. Kissinger egyébként két új köteten is dolgozik a témával kapcsolatban: a mesterséges intelligencia szerepéről a globális konfliktusokban, illetve a szövetségesi rendszerek kialakulásáról.


A mesterséges intelligencia mindent átrendez​


Meglátása szerint a mesterséges intelligencia rányomja bélyegét az amerikai-kínai vetélkedésre is: a világon szélsebesen változik a technológia, amire nem alakult ki megfelelő, rendezett válasz, ezért a nagyhatalmak jobb híján az erő útját választhatják.

Mint mondta, klasszikus háború előtti helyzetben vagyunk,a szembenálló feleknek nincs elég mozgásterük a politikai engedményekre, és katasztrofális következményekhez vezethet, ha a kialakult egyensúlyt bármi megzavarja.

Az emberiség sorsát most az alakítja, hogyan tud megegyezni egymással Amerika és Kína.A mesterséges intelligencia gyors fejlődése miatt az egymás melletti békés együttélés módját kidolgozó megállapodásra egyre kevesebb idejük marad, nagyjából 5-10 év.


Kína érdekeit is figyelembe kell venni​


Kína magatartását tanulmányozva Kissinger szerint az egyik legfontosabb meghatározó pont, hogy Kína szerint Amerika hatalma, és az általa kialakított világrend leáldozóban van, és a történelem azt mutatja, hogy előbb-utóbb Kína kiszorítja az Egyesült Államokat a jelenlegi szerepből.

A kínai vezetők szerint Amerika soha nem fogja őket egyenrangú partnernek tekinteni, ebben nem is érdemes bízni, a nyugati diplomáciai vezetés pedig legfeljebb engedményeket tehet Peking felé, ha „jól viselkedik”.

Kína szándékait nem szabad félreértelmezni: hatalmat szeretnének, de nem dominálnák a világot Hitel-i értelemben véve.

Kína azt szeretné, ha tisztelnék az eddigi teljesítményét. Amennyiben vezető helyzetbe kerülne, nem erőltetné rá a kínai kultúrát a világra, legalábbis ezt súgják az ösztöneim – véli Kisssinger, aki pályafutása alatt számos kínai vezetőkkel tárgyalt, Ma Ce-tungot is beleértve.

Az Egyesült Államok és Kína békésen, háború nélkül is egymás mellett tudna élni, de erre nincs garancia.


Állandó dialógust kellene kialakítani a felek között, és megegyezni, milyen egyensúly alapján lehetne kialakítani a két nagyhatalom egymás iránti kapcsolatát.


Mindenesetre az Egyesült Államoknak fenn kell tartani a katonai erejét, és emellett diplomáciai eszközöket kell alkalmaznia az amerikai-kínai kapcsolatokban, melynek a legtörékenyebb pontja jelenleg Tajvan helyzete.

Richard Nixon és Mao Ce-tung találkozóját felidézve Kissinger kiemelte, hogy a kínai vezető 1972-ben még úgy nyilatkozott, hogy még száz évet várhatnak, de egy nap visszakérhetik Tajvant.

Kissinger szerint a Nixon által kialakított Kína-politika Donald Trump elnöksége idején megtört a Kína ellen indított kereskedelmi háborúval, ráadásul Trump politikáját Joe Biden kormányzata is követi, de liberális retorikával.Kissinger nem ennek a politikának a híve, mert egy ukrajnai jellegű háború esetén elpusztulna Tajvan szigete, és jelentősen sérülne a világgazdaság, és Kína belső viszonyai is megkérdőjeleződnének.


Tajvan most a legnagyobb próbatétel​


Ennek ellenére úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak nem könnyű Tajvan kérdését mellőzni anélkül, hogy Washington máshol feladna bizonyos pozíciókat.

A két nagyhatalom a háttérben megegyezhetne egymással, és diplomáciai tanácsadók révén együtműködhetnének, anélkül, hogy ezt formálisan bejelentenék.

Kínában a kommunizmus esetleges bukása után nem demokrácia jönne létre, hanem káosz, ami globális instabilitást okozna, ezért Amerikának inkább el kellene ismernie, hogy Kínának is vannak érdekei.

Ukrajna példáját előhozva, Kissinger úgy gondolja, hogy a háború lezárása kapcsán a két szuperhatalom közötti bizalom felépítésének lehetősége adódhat.


A háború rendezése: Ukrajna NATO-tagsága​


A háború elindítása Putyin részéről a helyzet megítélésének katasztrofális hibája volt, de a Nyugatot is terheli felelősség. Az a döntés, hogy Ukrajna számára nyitva hagyták a NATO-tagság lehetőségét kifejezetten rossznak bizonyult, ami instabilitást hozott a gyenge védekezőerővel rendelkező Ukrajna számára.


Úgy kell lezárni a háborút, hogy ne egy új konfliktusnak ágyazzunk meg: a realitás, hogy Oroszország nem fog lemondani Szevasztopolról.

Ha Oroszország felad bármennyit az eddig elfoglalt területekből, akkor az ukrán és az orosz fél is elégedetlen marad, ami a konfliktus folytatódását borítékolja.

Európa számára ezért a legjobb megoldás Ukrajna NATO tagsága és az orosz viszony rendezése lenne, hogy Európa keleti határai stabilak lehessenek. Kína és Oroszország kapcsolatáról szólva kiemelte, hogy kölcsönös a bizalmatlanság közöttük, nem természetes szövetségesek, és személy szerint soha nem találkozott még olyan kínai vezetővel, aki bármi jót mondott volna Oroszországról. Ettől függetlenül Kínának nem áll érdekében Oroszország destabiliációja, mert az a közép-ázsiai térség kiszámíthatóságát veszélyeztetné.


India, mint ellensúly​


Kína érdeke, hogy belépjen az ukrajnai helyzet diplomáciai rendezésébe, Peking is elismeri, hogy Ukrajna szuverén ország legyen, és ellenzi az atomfegyverek használatát, és van esély rá, hogy elfogadják Ukrajna NATO csatlakozását – véli Kissinger.

Már csak azért is, mert nem szeretnének ezen a területen konfliktust az Egyesült Államokkal, miközben a saját világrendjüket építik.

A pragmatikus gondolkodás jó modelljének Indiát tartja, amely nem kötelezte el magát egyetlen nagyhatalom mellett sem, és a külpolitikája nem állandó szövetségi rendszerekben gondolkodik.

India lehet az egyre nagyobb hatalommal bíró Kína megfelelő ellensúlya távlatilag – véli a veterán diplomata.


Amerikának stratégiailag gondolkodó vezetőkre van szüksége – ebben sem Biden sem Trump nem jeleskedik - , és reméli, hogy a republikánusok egy megfelelő jelöltet tudnak állítani a következő elnökválasztás előtt.

1701503927192.jpeg
 
UNR? USSZR,amely a Szovjetúnio 4 alapitó tagallamanak egyike?
Terelsz. Létezett-e történelmi Ukrajna az Únió előtt? Bármi, ami párhuzamba hozható Trianonnal...

Vagy rossz törikönyvem volt?

A törikönyveket ugye az adott politikai berendezkedés alkalmasint befolyásolja. Egyetértesz?

Csak annyira mint az NDK vagy Bulgaria...
Tótvázsonyban ugye nem amcsi atomfejeket tároltak, hanem oroszt?
Ha nem voltunk csatlós, miert is volt itt par (száz)ezer szovjet katona? (3 millio a VSZ orszagokban.)
De te azt írtad, hogy visszaállítja a szovjet rendet. Mo nem volt az Únió része, még annyira sem mint az NDK. Kelet-Berlin meg főképp nem. Putykó az orosz vért akarja egyesíteni. Ha csak nem tartod magad orosznak, nincs mitől félned.
Nem. Csak megkövetelik az államnyelv ismererét.
És az rossz? Ukrajna ennél többet követel... (Már az erdélyi magyaroknál sem értem, hogy miért jó az nekik, hogy a gyerekeik, unokáik nem tudnak románul...)
Elég hosszú históriája van az ukrán bánásmódnak a kisebbségekkel szemben.

Hat az ukranok nem olyanok, min te. Ók visszalőnek. Nem a szomszed a törveny.
Nem, nem a szomszéd a törvény, csak az a baj, hogy nincs "aki" a törvény. Ha élhetsz az lebontott kerítéseddel békében, akkor miért áldoznád fel magad és a családod életét egy kibaszott kerítés miatt? (mellesleg az "ukránok" elég nagy része nem lőtt vissza, inkább elfutott - nem vetnék rájuk követ emiatt, hasonló helyzetben valószínű én is inkább ezt csinálnám, mint meghalni egy értelmetlen háborúban, hátrahagyva a családot).
 
De te azt írtad, hogy visszaállítja a szovjet rendet. Mo nem volt az Únió része, még annyira sem mint az NDK. Kelet-Berlin meg főképp nem. Putykó az orosz vért akarja egyesíteni. Ha csak nem tartod magad orosznak, nincs mitől félned.
Putyin nyilatkozta hogy a szovjet hatarokat akarja vissza.
 
Ezt hogy mikortól van ez meg az az ország ...Ez valami értékmérő?
Az állam fogalmának se felel meg.Tehát csak lassan
Igaz magyar TV-ből halottam
Első ismérve deklarált területi határok ami a nemzetközi jogban leszögezett ellenjegyzett.
Ez nem történt meg
Az állam alapvető, legszélesebb körben elfogadott meghatározása:
Wikipedia: "Emberek meghatározott földterületen élő csoportjának közös kormányzattal"
A közös kormánytat sem áll fenn.
Na de mára már mint nemzet eppen épp az orrunk előtt megerősödött. Kovácsolódott nemzetté
Épp csak szigorúan véve az államról beszélünk.
Nem az ukrán nemzetről mert az van.
Nézzük megfelel-e Ország követelménynek?:
Az ország az a rendszerint összefüggő politikai földrajzi területi egység, amelyet a többi ország önálló, (szuverén) államnak ismer el.
Úgy emlékszem Ukrajnát(határait) nem ellenjegyezte a vele szomszédos mindegyik ország.
De ez csak egy feledékenységi mulasztás volt.
Mégis ez a mai állapot, rákfenéje többek között.
 
Utoljára módosítva:
Ne hari, de ez csak az évekkel ezelotti technika!
A celkijeloles, a celok azonositasa, a hasznalando fegyver és loszer kiválasztása ma már teljesen digitalis!
Ami ugye annyit jelent csupan, hogy nem analóg.
Azaz a parancsnok dönt, hogy a kapitt feladat vegrehajtható.
A celkijelolesek dronok és muholdas rendszerek segitsegevel tortenik ugy a tu7zersegnel, mint a korszeru harckocsiknal.
Akkor még egysze:
Az USA jelöli ki a célt az ukrán abramsoknak?
Es akkor meg nem beszeltunk olyan fejlett re4ndszerekrol, mint pl a trophy vagy annak usa és nemet megfeleloje, ami egy rendkivul kifinomult szoftver segitsegevel gonmdoskodik a tank aktiv vedelmerol.
Ami önalló es automatikus szemben a celkijelöléssel.
A starlink mnuholdak nem csak a harcteri kommunikacio eszkozei
de nem egyeb mint egy kinyujtott adatbusz.
, és azt meg kulonosen nem tudjuk ki8 miot bocsajt a harcolo felek rendelkez4esere a kifejezetten katonai muholdjai kozul.
Akkor kifejtve:
Szetintem van valahol egy KH (központi harcallasponr), ahova befutnak a különféle jelentesek, felderitesi adatok. Itt a főmokus a szűrt, feldolgozott adatok alapjan delegal harcfeladatot mind a szárazföldi, mind a legi egységeknek. Ezt(felttehetően digitalis formaban) megkapjak a harcolo adatokvezetesi pontjai, akik analog marmint hasonló modon tova bfeldolgozzak es teritik a harcjarmúvekhez.
De fizikailag a tank parancsnoka az, akivagy vegrehajt(at)ja vagy visstautasit(hat)ja az adott harcfeladatot. Ugyanis ő dönt, hogy keoes ŕa vagy sem.
Nyilvan a vegletekig leegyszerusítettem, de egyszerűbben nem tudom elmagyarazni. Talan a F1 versenyé hasonlithsto hozza, abban az értelemben, hogy hivhatja a csapat a versenyzőt a boxba gumixserére...stb., de a pilóta dönt, hogy kimegy vagy inkább folytatja.
A feldrito satelitek ma már kis tulzással arra is alkalmasak, hoghy tobb szaz kilometer magassagbol elolvasd a katona kezeben tartott friss ujsagot!
Ez így igaz.
Azonban a vegpont (jrken esetben egy Abrams tank) nem tudja, atlatni a teljes frontot, sőt nem is szabad, csak az őt erintő/hasznos informaciokat kell kapja.
Az amit leirtal mar a mult!
Erólködöm. 20 eve is volt már mobiltelefon de a mai keszülekeken ugyanugy be kell ütni a hivott felet, ha el akarod érni. Azt pedig te döntöd el. Az, hogy közben analogról (pl. Westel450) 5G digitalisra váltott, csak annyiban jatszik, hogy gyorsabb, biztobnsagosabb, könnyebb a kapcsolat.
Valoszinu ukrajna nem kapja meg a valoban korszeru strategiai jelentosegu tudasat az oket tamogatoknak, de a nagytavolsagu csapasok(50-80-100 km) elkepzelhetetlenek korszeru felderito és celravezeto muholdak nelkul!
Ezt tenyleg nem tudhatjuk, de a tankok szamara ez az 50-100 km hatotavolsag egyelóre meg amugx is csak alom.
 
Ez így igaz.
Azonban a vegpont (jrken esetben egy Abrams tank) nem tudja, atlatni a teljes frontot, sőt nem is szabad, csak az őt erintő/hasznos informaciokat kell kapja.
Katona voltal, gondolom hallottál már az "istenképnek" nevezett dologrol, ami a magasabb ebysegek parancsnokai számára teljes muholdas áttekintést ad a harctérro!

A masik, hogy igen a parancsnok dont egy pancelosban, a digitalis technika által nyujtott lehetosegek kozul.

A parancsnok kepzese iskolakban torteni8k.
De hol "okositjak" ki a technikai eszkozoket!
Foleg pedig kik!!!!

Nem qazok a mezei lovészek, akik 2014 ota a donbaszban lovoldoztek egymasra!
 
Terelsz. Létezett-e történelmi Ukrajna az Únió előtt? Bármi, ami párhuzamba hozható Trianonnal...
Bar nalunk nem propagaltak (nana, hogy nem a szoci érában), de bizon letezett
1917 es 1921 között U N R neven.
Aztan a bolsevikok hatalomra jutva már USZSZR nevel azoroszokkal, beloruszokkal es az akkor kaukazusi köztársasag neven letező negyetik tagalammal megalapitottak a Szovjetuniót.
Vagyis, ha a tény, hogy letezett önallo Ukrajna, tereles, akkor igen terelek arrafelé.
A törikönyveket ugye az adott politikai berendezkedés alkalmasint befolyásolja. Egyetértesz?
Viszont a tenyek makacs dolgok. Tudom a wiki nem etslon, de meg agyarul is a negy alapitorol ir, melyek egyike Ukrajna
De te azt írtad, hogy visszaállítja a szovjet rendet. Mo nem volt az Únió része, még annyira sem mint az NDK. Kelet-Berlin meg főképp nem.
Nos tagallam nem voltink, de akkoriban bizony ugy tancoltunk ahogy BrüsszelMoszkva fütyült.
Putykó az orosz vért akarja egyesíteni.
Ertem ezér bombazta szarra Marjupolr meg felig Harkovot... ahol az orosz ajkúak mindig többsegben voltak.
Ha ennyire odavan a nemzetisegekert, akkor az Orosu fóderacióban elő kb 5 millió ukrannak miert van 0 db ukran nyelvű iskolája? (Meg 0 kazah baskir, tuvai, csukcs...stb.?)
Hadd kérdezzem meg: szerinted az Orosz föderacioban hol van a 22-1 (a -1 Krim) tagköztarsaságbol Orosz köztarsasag területileg?
Dagesztan 5 Francisorszagnyi tetülettel megvan, de az orosz egy négyzetcenti sem...
Ha csak nem tartod magad orosznak, nincs mitől félned.
Pont azert van felnivalom.
En ugyanis ertek oroszul es amit az orosz allami tvben mondanak, az mincen nem orosz szamara nyugtalanito kell legyen. Es nem csak az atomfenyegetés.
És az rossz? Ukrajna ennél többet követel...
Csupan annyit, hogy az állam hivatalos nyelvet beszelje minden polgára.
(Már az erdélyi magyaroknál sem értem, hogy miért jó az nekik, hogy a gyerekeik, unokáik nem tudnak románul...)
Elég hosszú históriája van az ukrán bánásmódnak a kisebbségekkel szemben.
Meselj!
Nem, nem a szomszéd a törvény, csak az a baj, hogy nincs "aki" a törvény. Ha élhetsz az lebontott kerítéseddel békében, akkor miért áldoznád fel magad és a családod életét egy kibaszott kerítés miatt?
Mert a XXI. szazadban talan nem az óskori, erósebb vagyok, elveszem, elvnek kene elniae.
Ha igy lenne Andorratól a Vatikanig nem leteznenek kisebb államok beleértve a beneluxokat is.
(mellesleg az "ukránok" elég nagy része nem lőtt vissza, inkább elfutott -
Nem tudom, de akkor eleg szar az orisz sereg. Mert lassan 2 éve nem bír a "gyava" ukranokkal.
nem vetnék rájuk követ emiatt, hasonló helyzetben valószínű én is inkább ezt csinálnám, mint meghalni egy értelmetlen háborúban, hátrahagyva a családot).
Akkor tisztázzuk! Az ukran hadsereg zömében hivatasos. Ók meg bevallaltak, hogy balhe eseten az ó seggúket viszik az elsó sorba. (Tudom, mert nalunk is igy volt, amig a kaszinós ki nem szórta a zömünket.)
Az ónkéntesek, mint pl. Fegyir, a leendó magyarorszagi Ukrajnai nagykövet pedig tudatosan vallaltak be.
Nyilvan van aki az elsó (par) alkslommal elvesztette a fejét, de gyanítom, hogy ez a masik oldalon is így van.
Szegeny Petőfi! Ugy erzem nem neked irtsa Nemzet dalt...
 
Katona voltal, gondolom hallottál már az "istenképnek" nevezett dologrol, ami a magasabb ebysegek parancsnokai számára teljes muholdas áttekintést ad a harctérro!
Mostmar csak azt tisztazzuk kit nevezün jelen esetben magasabb egyseg parancsnoknak.
Bar van az ukranoknak múholdjuk (kettő is), de azok tudtommal kereskedelmiek. Igaz ettől még lehet nem publikus katonai reszük.
Az amik 30 perc kesleltetessel küldik a felderitesi informaciot az ukranoknak ami pont akkora csuszas hogy abbol mar nem tudod extrapolalni a varhato frontmozgast.
A masik, hogy igen a parancsnok dont egy pancelosban, a digitalis technika által nyujtott lehetosegek kozul.
Örülök, higy vegre valamiben egyetertünk.
A parancsnok kepzese iskolakban torteni8k.
De hol "okositjak" ki a technikai eszkozoket!
Foleg pedig kik!!!!
Na ezt kéretik kifejteni, hogy mire gondolsz.
Ki dönt, hogy melyik terpepszelvényt tegyek monitorra? Vagy ki programozza fel a rendszert?
Ha erre utalsz, akkor egyszerű a valadz: az erre kiképzett technijai üzemeltető szemelyzet.
Ez igy van nalunk is es így ís volt 20+ eve az ASOC rendszer telepitese előtt, merthogy igen. Nekúnk is volt mar az ezredfirdulo előtt ilyen rendszerünk VSZ-11 neven.
Nem qazok a mezei lovészek, akik 2014 ota a donbaszban lovoldoztek egymasra!
Ezt a bekezdest nem tudom ertelmezni hogy mivel kapcsolatos.
 
Csupan annyit, hogy az állam hivatalos nyelvet beszelje minden polgára.
áááá, értem .... ezért nem szabad a magyar gyerekeknek, még a szünetben sem használni a magyar nyelvet, ezért nem beszélhet a magyar orvos magyarul egy magyarral.
Mert a XXI. szazadban talan nem az óskori, erósebb vagyok, elveszem, elvnek kene elniae.
de pontosan így van, ezért vannak amerikai csapatok például Európában .... pont úgy hívják be az országokba mint 80 éve az orosz csapatokat, pont annyira tapsikolnak nekik ... csak épp az "vendéglátó" államok törvényei nem vonatkoznak az amcsi katonákra ... .nem érdekes?
Nem tudom, de akkor eleg szar az orisz sereg. Mert lassan 2 éve nem bír a "gyava" ukranokkal.
mert az oroszok nem is háboruznak, még egy rendes szőnyegbombázás sem volt
Akkor tisztázzuk! Az ukran hadsereg zömében hivatasos.
Egy volt alezredestől többet várnék... azért kellene látni hogy fogytak el a hivatásosok, meg a lelkes azovisták... és most hogyan fogdossák össze az utcán az emberkéket, egyre kegyetlenebb módszerekkel zajlik a kényszersorozás Ukrajnában.

De a tények azok tények, nem véletlenül mikor az ukrán-orosz konfliktusról "különleges hadművelet" van szó sohasem mutatjáka két ország valós méretét .... elvégre akkor mindenkinek azonnal világos lenne a végeredmény.
 
Utoljára módosítva:
Az egy amúgy is mesterségesen létrehozott állam, pont mint Jugoszlávia vagy Románia, olyan területekből lett összerakva ahol a történelem folyamán sohasem volt ukrán hatalom, vezetés.
Azért ez nem teljesen így van
Mert még csak nem is felel meg az állam előírásainak.De nemzet és terület de nincs deklarálva a határai, nem egységes a területi vezetés
Jugoszláviának,Romániának vannak határai Őket elismerték különböző nemzetközi testületekben.A volt Jugoszlávia területeit felosztás után is elismerték egyöntetűen kivéve Koszovót,azt 105 állam ismerte el 39 elutasítja
 
áááá, értem .... ezért nem szabad a magyar gyerekeknek, még a szünetben sem használni a magyar nyelvet, ezért nem beszélhet a magyar orvos magyarul egy magyarral.
MAr nem fontos a nyelv torveny mert Ukrajna targyal mar rola. de mar meg van a kovetkozo handa-bandazasa Orbannak mivel tamadja ujbol oket.
Pedig nem kene enyire magaslorol beszelni mert meg mindig var az Eu tamogatasara..eleg hulyen nez ki akit eltartanak az akarja megmondani kit tarthatnak el ill tamogathatnak.
Jo lenne ha megnezned hogy hany de hany dologba van benne a vilag elso 5 kozott Ukrajna.
 
Azért ez nem teljesen így van
Mert még csak nem is felel meg az állam előírásainak.De nemzet és terület de nincs deklarálva a határai,
Ne irj hülyesegeket!
Mar csak az orosz duma hianyzik ( nem kérték a területük regisztraciomjat az ENSZ-től).
1997-ben kölcsönösen elismerte Ukrajna es az Orosz fóderació egymas hatarait. Mindkettejük parlamentje (RADA, DUMA) elfogadta es törvenybe iktatta azt.
Svajcnak ki deklaralta a hatarait? (2002-ig meg az ENSZ-nek sem volt tagaj.)
nem egységes a területi vezetés
Miert is? Van parlament, allamfó, miniszterelnök. Megyei struktura vezetéssel ..
Jugoszláviának,Romániának vannak határai Őket elismerték különböző nemzetközi testületekben.
Tehát szernted az ENSZ es az Europa Tanacs nem nemzetközi szervezetek. Az előbbinek 1945 ota, utobbinak 1997 óta tagja Ukrajna.
Apropo utobbibol az oroszok tavozni kenyszerültek 2023-benl...
A volt Jugoszlávia területeit felosztás után is elismerték egyöntetűen kivéve Koszovót,azt 105 állam ismerte el 39 elutasítja
Tehat ezen az alapon nem leteznek a balti allamok, Belorusszia... Uzbegisztán (a Szu utodallamok), de akkor az oroszok sem leteznek jogilag. NEMDE?
 
MAr nem fontos a nyelv torveny mert Ukrajna targyal mar rola. de mar meg van a kovetkozo handa-bandazasa Orbannak mivel tamadja ujbol oket.
Pedig nem kene enyire magaslorol beszelni mert meg mindig var az Eu tamogatasara..eleg hulyen nez ki akit eltartanak az akarja megmondani kit tarthatnak el ill tamogathatnak.
Jo lenne ha megnezned hogy hany de hany dologba van benne a vilag elso 5 kozott Ukrajna.
A Nemzetközi Valutaalap friss statisztikái szerint Ukrajna Európa legszegényebb országává csúszott vissza. Immáron az eddig legszegényebbnek számító Moldova is lehagyta.
Azt, hogy mi van még az ukrán állam tulajdonában nem tudom.

Az viszont világos, hogy Ukrajna tagságával az EU gazdaságilag nem lesz erősebb, politikailag és katonailag viszont közelebb sodródik a háborús zónához.
 
Utoljára módosítva:
áááá, értem .... ezért nem szabad a magyar gyerekeknek, még a szünetben sem használni a magyar nyelvet, ezért nem beszélhet a magyar orvos magyarul egy magyarral.
Szlovakiaban...
Persze Erdely nyilvan messze van Szlovákiától.
de pontosan így van, ezért vannak amerikai csapatok például Európában .... pont úgy hívják be az országokba mint
Reg olvastam ekkora hülyeseget.
Ametikai csapatok azon NATO tagorszagokban vannak, akik kérik.
Nalunk vajon miert nincsenek?
(Mert nem kertúk.)
Mellesleg hallottal mar Uljanovszk varosarol?
Az Orosz föderacióban van es NATO bazis volt amikor meg a NATO deklaraltan nem szamított az oroszok ellensegebek...
80 éve az orosz csapatokat, pont annyira tapsikolnak nekik .
A gyenge matekom ellenere az a II. vh közepe volt. Akkoriban meg nem letezett sem NATO, sem VSZ...
.. csak épp az "vendéglátó" államok törvényei nem vonatkoznak az amcsi katonákra ... .nem érdekes?
Ezt ki mondta? Amint kiteszi a labat a bazisrol, ugyanugy vonatkoznak ra a törvenyek, mint barmelyik külföldire (kiveve a diplomata statuszuakat).
Tul sok filmet nézel.
mert az oroszok nem is háboruznak, még egy rendes szőnyegbombázás sem volt
Marjupol? Bahmut?...
Egy volt alezredestől többet várnék... azért kellene látni hogy fogytak el a hivatásosok, meg a lelkes azovisták... és most hogyan fogdossák össze az utcán az emberkéket, egyre kegyetlenebb módszerekkel zajlik a kényszersorozás Ukrajnában.
Ismét mellement. Az oroszoknal volt, hogy bementek az egyetemekre es összeirtak a nagykoru fiukst, majd kezükbe nyomtak a behivót.
De ami sokkal borzasztobb, hogy a börtönökból verbuvalnak. Epp ma hallgattam, hogy egy ilkossagert eliteltnek putyin megkegyelmezett. Elment a frontra, majd mikot hazajment felkoncolt egy nőt (ismet gxilkolt), mert az nem akart vele elmenni.
Rogannsk üzenném hogy a ch-ra felkeszültebb trollokat küldjön!
De a tények azok tények, nem véletlenül mikor az ukrán-orosz konfliktusról "különleges hadművelet" van szó
Bakker, te sem mered hasznalni a haboru szot?
sohasem mutatjáka két ország valós méretét .... elvégre akkor mindenkinek azonnal világos lenne a végeredmény.
Egy 145 millios orszag 1 millios hadsereggel megtamadott egy 45 millio lakosu orszagot amely 350 ezres hadsereggel rendelkezik.
Egyszerűsítve, egy 3-4× nagyobb lelekszamú, magarol azt álito orszag, hogy övék a világ masodik legerősebb hadsetege megtamadta Ukrajnat de lassan 2 eve, hogy nem bir vele.
Nekem ugy tűnik, hogy az orosz hadsereg csak Ukrajnaban a második legerősebb...
 
Egy 145 millios orszag 1 millios hadsereggel megtamadott egy 45 millio lakosu orszagot amely 350 ezres hadsereggel rendelkezik.
igy van, kénytelen volt beavatkozni a polgárháboruba, megvédeni az orosz nemzetiségüeket
Egyszerűsítve, egy 3-4× nagyobb lelekszamú, magarol azt álito orszag, hogy övék a világ masodik legerősebb hadsetege megtamadta Ukrajnat de lassan 2 eve, hogy nem bir vele.
ez valóban számomra is érdekes, de valószínüleg gazdaságilag megéri az oroszoknak. Elvégre az összes tengeri kikőtőt elfoglalták csupán Odesszát hagyták meg az ukránoknak
A felszabadított megyékben megkezdték az ujjáépítést és csak idő kérdése mikor omlik össze a maradék ukrán hadsereg ... az oroszoknál még a rendkívüli állapotot sem kellett kihírdetni, nemhogy kényszersorozások lennének.
Nekem ugy tűnik, hogy az orosz hadsereg csak Ukrajnaban a második legerősebb...
szerintem egyszerüen kíváncsiak mit tud a NATO, ismétlem még egy rendes szőnyegbombázás sem volt (olyasmit nevezek szőnyegbombázásnak mint ami 1945 -ben volt például Drezdában) .... a drónokat számolgatják az ukránok
 
igy van, kénytelen volt beavatkozni a polgárháboruba, megvédeni az orosz nemzetiségüeket
A balti orszagokban miert nem tette? Ott ma mar ki is utasitjak az orosz nemzetiségűeket, ha nem teszik le a nyelvvizsgat.
ez valóban számomra is érdekes, de valószínüleg gazdaságilag megéri az oroszoknak.
Ujabb hülyeseg. Talan fizet valaki az oroszoknak a haborúért?
Az EU-nak eddig szallitott gázt ötödaron tudjak Kinanak eladni. Ráadasul fele annyit. A többit elegetik mert tarolni sem tudják. Közben az orosz lakossag 36%-a nem rendelkezik gazzal.
A RUB/USD valtas (mar ahol egyaltalán tudnak dollart szerezni) 60-rol 100-ra ugrott, azaz 1 rubel=1 cent.
Tenyleg megerheti...
Elvégre az összes tengeri kikőtőt elfoglalták csupán Odesszát hagyták meg az ukránoknak
A hajok meg nem közlekednek (a hadihajok plane nem), mert az urkran vizidronok elsúllyesztenék.
A felszabadított megyékben megkezdték az ujjáépítést
Ja! Csak epp pl. a Marjupolrol bemutatott újjaepítesrólkeszített videót, mint kiderült Petervaron vettek fel...
Donyeckbsn az ujjaepites azzal kezdődött, hogy az összes villamos sínt felszedtek és elvittek orosz honba.
A krimi hid ugy keszült, hogy a kóltsegvetesben evekkel korabban betervezett jakuti híd (Kujdusun) penzet elvettek es abból epült.
Herszont el sem foglaltak csak az alkotmanyba irtak bele, hogy orosz terület.
Ez az orosz újjaépítes...

és csak idő kérdése mikor omlik össze a maradék ukrán hadsereg ...
Ahhoz képest, hogy csak tankból 1200 nőtt a fegyverzetük (ezek 95%-a az orosz nenekülésből hátrahagyott), valahogy baromi lassan omladoznak.
az oroszoknál még a rendkívüli állapotot sem kellett kihírdetni, nemhogy kényszersorozások lennének.
Nagyokos! Ha rendkívüli állapotot hirdet Putyin, azzal haborus buncselekmenyt követ el az orosz btk szerint (353. paragrafus 10-20 ev elzárassal büntetendő)
szerintem egyszerüen kíváncsiak mit tud a NATO, i
Es hol található a NATO Ukrajnaban? Mert egyetlen NATO tagállamot sem bombaztak az oroszok, csak Ukrajnát.
smétlem még egy rendes szőnyegbombázás sem volt (olyasmit nevezek szőnyegbombázásnak mint ami 1945 -ben volt például Drezdában) .... a drónokat számolgatják az ukránok
A HIMARS megjelenésevel megszűntek a repülések, sőt, ahogy nőtt a hatótáv (pl stormshadow) szorultak hatrabb a hadszinterek. (Mi másért vontak volna ki Engelszból a repülóket?)
 
Az EU-nak eddig szallitott gázt ötödaron tudjak Kinanak eladni. Ráadasul fele annyit. A többit elegetik mert tarolni sem tudják.
Na látod, ezt tartom hatalmas nagy baromságnak! Megint visszajutottunk oda, hogy mindegy mennyibe kerül a gáz, csak ne orosz legyen! (mintha ezt már hallottam volna a benzin árával kapcsolatban, egyszer, valamikor...)
Az Usa ha üzletről van szó, félre tudja tenni, hogy Oroszország az ősellenség, és látod, hiába áll ki teljes mellszélességgel Ukrajna mellett, azért Ororszországgal is biznicel továbbra is.
 
Idokoi,
rendes "szönyegbombázta" amerika tud a legjobban , lásd Vietnám meg Irak , van vagy volt egy olyan város , hogy "Falludzsa" nemtudom létezik e még ?!
 
Na látod, ezt tartom hatalmas nagy baromságnak!
Nem csak te.
Megint visszajutottunk oda, hogy mindegy mennyibe kerül a gáz, csak ne orosz legyen! (mintha ezt már hallottam volna a benzin árával kapcsolatban, egyszer, valamikor...)
Az Usa ha üzletről van szó, félre tudja tenni, hogy Oroszország az ősellenség, és látod, hiába áll ki teljes mellszélességgel Ukrajna mellett, azért Ororszországgal is biznicel továbbra is.
Latod mi megoldottuk.
Igaz gáz, nem benzin, de ötszörös (vilafpiaci) áron vesszük az oroszoktol, nehogy veszteség érje őket...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

gyurcyka wrote on Aronfy's profile.
szia! annó feltöltöttem a dicsekvő béka-t.eltünt a gépemről sok mással együtt.ha még meg lenne, átdobnád? köszi!
Adatbázis hibát jelez a gép, minden olvasatlan üzenetre kattintásnál....
vivant wrote on nadva's profile.
máj 14 péntek 8:47
PaSa1957 wrote on Elek János's profile.
Legalább olvasnád el a játékszabályokat!
Kostenszky Valéria wrote on Olaszné Kovács Andrea's profile.
Helló! (Gábor vagyok.)

Statisztikák

Témák
38,234
Üzenet
4,821,254
Tagok
616,776
Legújabb tagunk
Paluc
Oldal tetejére