Lebontanák a Tádzs Mahalt?

Ultimátumot adott az indiai Legfelsőbb Bíróság a világ egyik legjelentősebb történelmi-kulturális emlékének és fontos turisztikai attrakciójának számító Tádzs Mahal kapcsán a szövetségi állam kormányának.


Aggasztó a síremlék állapota

Ahogy az Origo arról a közelmúltban beszámolt, egyre aggasztóbb az épületegyüttes leromló állapota. Olyannyira, hogy India Legfelsőbb Bírósága határozatban kötelezte arra is a helyi vezetést, hogy ne önerőből akarjon megoldást találni a helyzetre, hanem elismert külföldi szakértők segítségét is vegye igénybe az állagromlás megállítására.


A Tádzs Mahal épületeit nem pusztán a minden évben odalátogató nagyszámú turista viseli meg.

20180502novtasind90006h-novapix-paesaggio-17e-siecle.jpg

Nem készült el az állam kormánya időre a Tádzs Mahal jövőbeni sorsára vonatkozó tanulmánnyal, ezért a Legfelsőbb Bíróság kemény hangot ütött megForrás: leemage/©B.A.Tafreshi/Novapix/Leemage/B.A.Tafreshi
A mauzóleum környezetében zajló, jelentős, a környezetre káros kibocsátással zajló ipari tevékenységek, még a turisták jelentette terhelésnél is súlyosabb károkat, elszíneződéseket és más problémákat okoznak.

Indiában pedig az a szövetségi és a helyi kormány álláspontja – mely egyezik a jogászi testületével –, hogy az épületet fenntarthatósági elvek mentén kellene karbantartani és megóvni, de nemcsak néhány évtizedre, hanem mintegy 400 évre előre gondolkodva.

Még az Eiffel-torony is kapott
A bíróság testületként akadt ki azon, hogy a kormány nem készült el a megvalósíthatósági tanulmánnyal, amelyet a héten kellett volna bemutatni.

20180502horizontal5.jpg

Indiai munkás tisztítja az egyik medencét a területenForrás: AFP/Chandan Khanna
Az egyik bíró egyenesen azt mondta, a párizsi Eiffel-tornyot évente 80 millió látogató keresi fel. Ez nyolcszor több, mint amennyit az indiai műemléknél regisztrálnak. Annak ellenére – mondta a bíró –, hogy a Tádzs Mahal sokkal szebb a francia látványosságnál, ami úgy néz ki, mint egy tévétorony.

20180502novtasind90021h-novapix-paesaggio-17e-siecle.jpg

Nem csak a turisták, a közelben zajló ipari termelés is jelentősen hozzájárul az állagromláshozForrás: leemage/©B.A.Tafreshi/Novapix/Leemage/B.A.Tafreshi
Össze kellene kapni magukat
Más megszólalók ennél is keményebben fogalmaztak. Többen azt kifogásolták, hogy nem látják, bármilyen irányba is mozdulnának a dolgok a Tádzs Mahal védelmének ügyében.

Az egyik jogász azt fejtegette, nem kérdés, hogy Tádzs Mahal „lenyűgöző szépségét” meg kell óvni. Ha ennek az az ára, hogy be kell zárni a látogatók előtt, akkor be kell zárni.

Egy másik viszont ellentmondást nem tűrően kijelentette:

állítsák helyre az épületet vagy rombolják le.

Ha úgyis hagyják leromlani – fogalmazott –, akkor egyszerűbb véget vetni a folyamatnak, és elpusztítani a kulturális örökséget.

Az ugyanakkor kiderült, a testületi tagok ingerültségükben fogalmaztak ilyen keményen. Felháborodásuk oka az volt, hogy úgy látják, nem történik semmi a mauzóleum ügyében, noha a rendezésre parlamenti határozat is kötelezi az államot.

20170130taj-mahal-epuletek-amelyek-hamarosan.jpg

Már nem ragyog régi pompájábanForrás: Thinkstock
A bíróság korábban már azt is kérte Uttar Pradesh kormányától, adjon részletes jelentést arról, hogy állnak a Tádzs Mahal védelme érdekében végzendő fatelepítésekkel, amelyeket a komplexum környékén kellene elvégezni.

Azt egyelőre nem tudni, mennyibe kerülne rendbe rakni az épület állagát úgy, hogy az a tervezett hosszabb időtartamra is megmaradjon. Egyes számítások szerint, mostani építészeti megoldásokkal, 70 millió fontból (körülbelül 26 milliárd forint), 2 év alatt megépíthető lenne az épületegyüttes.
 
Ez körülbelül 100 millió USA-dollár. Nem olyan szörnyű nagy összeg egy egész országnak. Sőt, gondoljunk bele, még egy pénügyileg masszív milliomosnak se. Elég sokan élnek a világban, akiknek ez tulajdonképpen aprópénz. Ráadásul azt is tudni lehet, hogy ezek közül jónéhányan épp Indiában élnek... Miért nem kapják össze magukat?!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,147
Üzenet
4,806,374
Tagok
615,939
Legújabb tagunk
Enchanto
Oldal tetejére