Már négy ember halt bele a pancsolt mérgező alkoholba

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 November 13.

Melitta - 2017 November 13, 02:09
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Már négy áldozatot szedett a pancsolt alkohol Dámócon. A kórházban lévő további mérgezést kapó betegek állapota kritikus. A két méregkeverőt egyelőre nem helyezték előzetes letartóztatásba s kiderült korábban is ölhetett a pancsolt pálinka.


  Lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a dámóci mérgezés gyanúsítottjai ellen kedden a Miskolci Törvényszék. Mostanra négyre emelkedett a halálos áldozatok száma, de felmerült a gyanú, hogy korábban szintén metilalkohol-mérgezés következtében halt meg egy környékbeli ember.

  A tájékoztatás szerint a gyanúsítottak a lakóhelyükön szeszesitalok értékesítésével foglalkoztak. Október 25-én egyikük 10 liter alkoholos italt vásárolt a másiktól, majd abból november 2-án délután egy litert eladott Dámócon egy 14 éves fiatalnak.

  Az italból a fiú, az édesapja és egyik rokona még aznap este ivott, majd mindhárman rosszul lettek, életveszélyes állapotban kerültek kórházba, ahol a 14 éves fiú meghalt. A lakásukon talált ital metilalkoholt tartalmazott.

  A bíróság közleményében kitért arra, hogy november 4-én dámóci otthonában holtan találtak egy 68 éves nőt, akinek az esetében szintén felmerült a mérgezés. Az asszony lakásában ismeretlen eredetű alkoholos italt találtak.

  A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház kedden közölte, hogy újabb két ember – két férfi – vesztette életét a dámóci mérgezések miatt, így négyre emelkedett a halálos áldozatok száma, és még négy beteget ápolnak az intézményben.

  A Miskolci Törvényszék közleménye szerint még október 28-án lácacsékei otthonából szívelégtelenség miatt vittek kórházba egy embert, aki ott meghalt, és ebben az esetben is felmerült a metilalkohol-mérgezés lehetősége.
  Vizsgálják, hogy ennek az esetnek is köze van-e a most meggyanúsított méregkeverőkhöz.

  méreg-kávé-e1498307522358-300x186.jpg
   
  Éva Kismadar kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 November 13.

  1. fych
   fych
   (Minimum) két kérdést felvet ez a történet:
   1. Miért is kell egy 14 éves gyereknek pálinkát innia?!
   2. Amióta az eszemet tudom, folyamatosan jönnek ezek a hírek tv-ben, rádióban, újságban a pancsolt házi pálinka áldozatairól. Vannak, akik semmiből nem tanulnak. Mire is jó az általános tankötelezettség, ha emberek ennyi ésszel rendelkeznek 8 év általános iskolai oktatás után...
   Utoljára módosítva: 2017 November 13
   setni kedveli ezt.
  2. Riomare
   Riomare
   Olvastál bővebben az ügyről?
  3. analema
   analema
   Itt csöppet sem biztos, hogy megvolt a 8 általános, legfeljebb darabszámra...és az elvégzett osztályokat sem biztos, hogy értelmezhető eredménnyel sikerült teljesíteni.
   CasaLoma és B.Péter kedveli ezt.
  4. analema
   analema
   CasaLoma kedveli ezt.
  5. Riomare
   Riomare
  6. Ernoe
   Ernoe
   A Fidesz 2014-es választási kampanyának egyik jelszava a "mentsük meg a magyar pálikát" volt.
   -
   A választásokat megnyerte a kormánypárt de az adomentes pálinkaégetésnek véget vetett az Europai Biroság, erre a magyar Földmüvelési miniszter olyan porias hangon reagált mindha utoljára bepityokált volna az essentiábol.
   -
   Ezt az EU itéletet érthetö modon nem bojkotálta Orbán de ugy látszik a hivei porázontartása érdekében az ellenörzésen lazit, "játszuk ki együtt Brüsszelt" alapon.
   -
   A "Plos Medicine" szaklap szerint Magyarországon halnak meg a legtöbben alkohol által.
   -
   Inequalities in Alcohol-Related Mortality in 17 European Countries: A Retrospective Analysis of Mortality Registers
  7. Bündi2
   Bündi2
   lehet hogy nem tudod de ausztriaba is lehet palinkat fozni otthon ott nem volt betiltva es ott nem orban vezette be

   nem tudom te lattal mar magyar palinkafozot vagy nem de en lattam
   ott semmi lazitas nincs mert az allamanak ebbol komoly penze van

   otthon meg mindig fozott aki akart hiaba volt tiltva csak nem rendes palinkafozobe hanem alu kuktaba amitol beteg lehetett lenni az aluminium vegett
   az szerintem jobb hogy mar nem tilos csak be kell jelenteni es lehet venni hozza rendes felszerelest is
   es ha csak kis kertje van valakinek es nincs sok cefreje csak kb tizenot huzs liter akkor azt ki tudja fozni otthon is
   a rendes palinkafozokhoz amibe fozetni szoktak az emberek legalabb szaz liter cefre kell

   a baj ott van hogy nem ertenek hozza mind akik fozik es megisszak a rezelejet is
   setni és udvarfy kedveli ezt.
  8. Bündi2
   Bündi2
   az altalanos iskolaba nem tanitjak a palinkafozest
   Piti Sándor és Libusch kedveli ezt.
  9. Melitta
   Melitta
   Feltetezheto,hogy aki elvegzi az elemi iskolakat ragad ra annyi, hogy ne igyon, de foleg ne pancsolt italt ,mert ketszer jobban art.
   Hogy ezt a kormany tamogatja az csak arra jo megjobban leepitse az emberek gondolkodasat.
   Az alkoholizmusrol nem is beszelve, ha nem bun inni , akkor csak novekedni fog a szamuk.
   Ernoe kedveli ezt.
  10. CasaLoma
   CasaLoma
   Miért kell meginni mindent, ami folyékony halmazállapotú?
   varázsdoboz és udvarfy kedveli ezt.
  11. Bündi2
   Bündi2
   miert ragadna ra
   a csaladba is mindig van aki iszik valamennyit
  12. CasaLoma
   CasaLoma
   Csak az nem mindegy, és nagyon nem, hogy mi az a valami, és az sem, hogy mennyi az a valamennyi!
   Melitta kedveli ezt.
  13. Bündi2
   Bündi2
   igaz nagyon

   de pl az iskolaba kemiabol megtanitjak a deszillalast ami ugyan az mint a palinka fozes
   de a veszelyt nem tanitjak meg
   setni és udvarfy kedveli ezt.
  14. cdurmol
   cdurmol
   Ha a pálinkától meg lehet halni, akkor nem csak a főzésnél van baj. Ott már a cefre is alaposan félrement. A metanol 65 fokon forr, az etanol 78 fokon. Jól elkülöníthetők a desztilláció során, ha figyelnek rá és mérik a gőz hőmérsékletét. Gondolom, aki kuktában főzi, nem figyel ilyen "apróságokra". Talán ezért lenne célszerű mégis intézményben kifőzetni a cefrét.
   udvarfy és CasaLoma kedveli ezt.
  15. Bündi2
   Bündi2
   nem ha a cefre nem jo akkor vagy semmi se tortent vele mert nem forrott ki vagy ecet lett belole
   ha kiforr akkor mindig van benne rezeleje meg jo alkohol is

   de igaz hogy homerovel meg lehet allapitani hogy mikor mi jon ki
   setni és cdurmol kedveli ezt.
  16. CasaLoma
   CasaLoma
   Ki tudja, milyen löttyöt ittak meg. De hogy nem pálinka volt, az szinte biztos. Mindenesetre annak a követelménynek, hogy gyorsan kiüssön, megfelelt.
  17. Bündi2
   Bündi2
   de palinka volt csak volt benne metil is

   en azt gondolom hogy elkezdtek fozni es amikor jott a szesz egyszeruen alatettek egy uveget es nem ontottek ki az elejet

   ezer az elso uvegbe sok metil lett akar a fele vagy az egesz
   udvarfy és cdurmol kedveli ezt.
  18. Ernoe
   Ernoe
   -
   No.-ban évente 74.000 ember hal meg alkohol és kombinált alkohol-cigaretta fogyasztás következményeként.
   A cigerattázás okozta halált évente 100-120.000 re becsülik, mig illegális kábitoszer 1.032 álldozatot szedett az elmult évben.
   -
   Ha ehez hozzátesszük, hogy a büncselekmények nagy része alkohol-befolyás hatására lesznek végrehajtva akkor még sötétebb ez a kép.
   -
   Magyarországon ez a szám kisebb de talán mégis jobb lenne, ha a kormány a reális veszélyekre hivná fel a polgárai figyelmét. Azelött a választások idelyén tilos volt az alkoholkimérés, mert a delirium befolyásolja a gondolkodást, ma a pálinkafogyasztás szabadságért folyik az "ádáz küzdelem" Brüssel ellen.
   -
   Nem is merek belegondolni mi történne a pálinka-piacon ha absztinens arabok laknának velünk, csödbe menne a népgazdaság :).
  19. B.Péter
   B.Péter
   nem lesz metanolos a pálinka , a cefrétől, a gyümölcs borokat is gond nélkül fogyasztják, ott valahogy senkit nem izgat a metanol jelenléte. A szőlő borban is jelen van a metanol.

   Régen nem választottak le semmit a párlatból ,mégsem pusztultak ki a szeszfőző vidékek.
   Az elő párlatot nem a mérgező mivolta miatt választjuk le hanem azért mert jellemzően büdös , rossz ízű és enyhén mérgező vegyületeket tartalmaz.
   Felmerült a réz eleje az viszont csak a hosszan nem használt főzőberendezéseknél jelentkezik számottevő mértékben, az viszont látszik, kék a párlat színe. Nem beszélve arról, hogy a hosszan nem használt üstöket illik az üzembe helyezés előtt átpárolni.
   Létezik még az utópárlat , az sem tartalmaz semmivel több mérgező anyagot , csak sem az íze sem az illata nem megfelelő , hogy a párlatunk szívébe kerüljön.
   A metil alkohol mérgezés függ attól, hogy menyi etil alkoholt fogyasztottak vele,(gyógyítása is úgy történik, hogy etil alkoholt itatnak a delikvenssel) egyszerűen egy olyan italban aminek az elő állítási módja szerint rá lehet mondani, hogy pálinka , nem képződik annyi metil alkohol, hogy a legkisebb gondot is okozhatná.

   Metanolmérgezést a gyakorlatban csak szándékosan metanollal pancsolt italoktól lehet kapni. Ha valaki „elő párlatos pálinkától” vakult meg, halt meg lett rosszul, akkor az nem csak elő párlatos volt, hanem metanollal pancsolt is.

   A jelen törvényi szabályozás szerint pedig az otthoni pálinkafőzésre , az önkormányzat adhat engedélyt , abban az esetben , ha a kérelmező rendelkezik saját gyümölccsel.

   Jelen esetben elég erősen kétlem, hogy engedéllyel rendelkezett volna az eladó (mondjuk eladni akkor sem adhatja el) vagy akár gyümölcse lett volna, Náncsi néni kertjéből lopott nem számít az engedély szempontjából.
   setni és udvarfy kedveli ezt.

Megosztás