Mit olvasson egy 10 éves gyerek?

Sunflower72 témája a 'Irodalom' fórumban , 2013 Augusztus 24.

 1. frikes

  frikes Állandó Tag

  Ha a gyermek fiú, bátran olvasson Verne Gyulát. Ennyi idősen kedvencem volt a szerző A rejtelmes sziget c. regénye...
   
  Giovanni7591 kedveli ezt.
 2. bagatel

  bagatel Állandó Tag

  Csatlakozom az előttem szólóhoz Jules Verne könyvek és természetesen Karl May.
  Kiss József László könyvei (humoros ifjúsági)
  Rejtő Jenő könyvek (itt viszont fel kell készülni arra, hogy a gyermek rögtön kéri a következő Rejtő könyvet)
   
 3. plumrebel

  plumrebel Állandó Tag

 4. azadrienn

  azadrienn Állandó Tag

  Aminek érdemes lenne utána nézned: Anthony Horowitz könyvei. Unokaöcséim imádják, de ismerek olyan szülőket, akik nem igazán szeretik. Az író egyik sorozata egy tizenéves fiúról szól, aki titkosügynök kiképzést kapott és minden külön kötet egy különálló kalandja( Alex Rider sorozat).
  Ha szeretik a vérfarkasokat, különös teremtményeket és nem félősek, akkor Darren shan könyveit is oda lehet nekik adni - ez persze függ attól, hogy mennyire tudják már különválogatni a valóságot és a képzeletbeli lényeket.
  Rick Rio
  rdan könyveit szintén a 10-14 éves korosztálynak szokták ajánlani- bár én 40 éves fejjel is szeretem:)
  nem tudom, javasolta- e már valaki Kertész Erzsi Panthera sorozatát


   
 5. szilvia761222

  szilvia761222 Állandó Tag

  Szia! Nem tudom,ajánlották-e már,de nagy-nagy kedvenc Fekete István Tüskevár,és a Téli berek. Sosem okoz csalódást,akárhány évesen olvassa az ember. :) Ajánlom még Fekete István Magasles könyvét.
   
 6. Nani1

  Nani1 Állandó Tag

  Mivel kisfiúról van szó, talán érdekelnék Cooper indián történetei.
   
 7. Szarka András

  Szarka András Állandó Tag

  Az én kisfiam is 10 éves lesz. Az "Egy ropi naplója" érdekelte egy ideig, de nagyrészt sajnos inkább a tablet és a számítógép. :( Bár a múlt héten odaadtam Neki Tőke Péter: Veszedelem az ősvilágból című könnyed ifjúsági regényét. A régi "Delfin-könyvek" nagyszerűek, netán "Szíriusz kapitány" kalandjai... Vagy nekem ott voltak még a Jules Verne kötetek az Ő korában...
   
 8. kecskekutyamalac

  kecskekutyamalac Állandó Tag

  Az "Így neveld a sárkányodat"_sorozat. Ha a filmet már látta, fontos leszögezni hogy a könyv és a film majdnem teljesen különböző nehogy csalódás érje. Ettől függetlenül mind a kettő jó a maga nemében.
   
 9. Szarka András

  Szarka András Állandó Tag

  Hát, csak azt tartom szomorúnak, hogy ahogyan én is, a kisfiam is már olvasott az óvodában. De őt nem érdekli. :( 9 éves koromban a falum könyvtárának összes ifjúsági könyvét kiolvastam, aztán Rejtő, Agatha Christie és Verne. 10 évesen pedig már az "Ördögűző"...
   
 10. medvegy

  medvegy Állandó Tag

  A kislányom 13 éves. Jó, mondjuk lány és nem fiú - ám nagyon szeret olvasni. Is.

  Namost. Nagyon nagy sajnálatomra rá kellett jönnöm pár dologra.
  - ami nekünk régen a világ közepe volt az a mostani gyerekeknek érthetetlen, semmitmondó és nemigen köti le.
  - imádtam Vernét, imádtam a Delfineket, Nemtudomkát, Dékány könyveket, Jókait, Rejtőt, Dickenst, mindent. Számukra ez már ismeretlen és avittas. Amolyan nem menő múltszázadi izé...
  - Ha esetleg nagy kegyesen beleolvas, nem érti. Folyamatosan magyarázni kell néha dolgokat, ami elveszi a figyelmét és kedvét magától a könyvtől.
  - És mondom - a gyerek olvas. Csak mást, mert más érdekli. Hiába akarom odaadni, nem azt választja, amit én javasolnék.

  Ezzel cca sikerült elérnie, hogy azok a "korosztályos könyvek", amiket én akartam volna a kezébe adni, egész egyszerűen többnyire kimaradtak számára. Egy istenverte Tom Sawyert vagy egy Ivenhoet nem tudok odaadni. Mert simán odébb tolja. A Tanárúr kérem azért mehetett - nem, nem azért mert élvezte, hanem mert kötelező olvasmány volt. A Pál utcai fiúk, a Kincskereső kisködmön kiolvasva - ám azóta is hallgatom, hogy ilyen szomorú könyvek nem kellenek. Magyarázhatok - érti, de aszondi, nem azért olvas, hogy szomorkodjék és nemesedjen az ő lélekje ottan nekije - egyszerűen szórakozni, kikapcsolódni, elvarázsolódni akar.

  Ehhez képest akkor miket is olvas?
  - HarryPotter sorozat. (tényleg komoly hatása volt a gyerekekre. Az ellenérv lenne, hogy de látta filmen. Viszont mikor elolvasta, rájött - amit a filmben látott, az a könyv alig harmada volt, mert egyszerűen nem lehetett több vagy másabb. A könyv rengeteg többletet ad és teljesen másféle élményt. A gyerek vette a lapot és megette az egész sorozatot - és utána igaz lett más olyan könyvre is, amiből film készült. A film egy dolog - a könyv másik dolog. Arany iránytű, Fairy Oaks stb sorozatok például...)
  - Időfutár sorozat. Iszonyt lebilincselte, alig várta, hogy megkaphass a folytatást.
  - 39 kulcs sorozat - szintén egy érdekes nyomozós ifjúsági sorozat
  - jó, lány - de megette a Leitner Laura könyveket, a Betsy sorozatot, vagy mit
  - épp a SzentJohanna Gimit olvassa - másodszor, mert neki az annyira tetszett. És hiába mondom, hogy több száz könyv vár a polcon - akkor is azt és kész.
  - és a lovas könyvek, állatos dolgok, és - a krimik. Igen, cca krimik, mert a tévében kedvenc sorozatok mennek (Rookie Blue, Castle, Poirot, Skorpió, stb)

  Ami tanulság:
  - elérni, hogy rájöjjön - a könyv, ha ugyanaz is, sokkal több, mint egy belőle készülő film. Ha felismeri, akkor is megnézi a filmet, de legalább a könyvért is nyúl, mert érdekli, mi maradt ki.
  - A HarryPotter és a hasonló önálló világok elkápráztatják a gyerekeket és egymás között tudnak róla beszélgetni, ami nagyon fontos ahhoz, hogy egymás kezéba adják és ajánlgassák.
  - a mai témájú, modern gyerekekről szóló történetekre sokkal könnyebben cuppannak - mert azt értik és látják maguk körül, azonosulni tudnak vele. Szegény Nyilas Misivel már jóval nehezebben....
  - amit moziban vagy tévében látnak és "menő", divatos - sokkal könnyeben olvasnak utána vagy olvasnak rá. Fekete Gyöngy és társai...
  - hiába akarunk mi Vernét adni - felgyorsult a világunk, pillanatonként több érdekességet találnak a Neten vagy akárhol, minthogy a Nagy Álmodozóval azonosuljanak. A Grant kapitány, Két évi vakáció és társai már lassúak, érthetetlenek, magyarázni kell fogalmakat, amit viszont a gyerek nem akarna. Ő olvasni akarna anélkül, hogy állandóan kiabáljon - Apa, mi az, hogy...
  - Az alaptörténeteket már nagy vonalakban korán ismerik a gyerekek - uncsi, ha nincs benne újdonság, meglepetés
  - sokkal korábban már más témákkal foglalkoznak, mint anno mi magunk. Foglalkoznak ők - csak mással - ld: krimi, titkok könyvtára, stb...
  - és így is renneten sok könyv van, amit a kezébe lehet adni, sőt - el is fogja fogadni. Csak óvatosan és lassanként, nem erőltetve - akkor másra is harap (talán...)

  Majd, ha jobban benől a fejük lágya, talán a mi könyveink egy részét is előveszik. Egyébként tudomásul kell venni - megváltozott a világ, másféleképp kell elérni ugyanazt.

  Nekem aki hangoskönyveket is csinálgat, külön szívfájdalom, hogy anézés és olvasás mellett a hallgatás (rádió, hangoskönyv, mesejáték, szinjáték stb) - egyszerűen kimarad. Merthogy annyi más van helyette. Ez van. Egyszer talán majd megtalálják maguktól - ha nem, hát... akkor ...akkor is ez van...

  Remélem, talán segített valamit a saját tapasztalatom egy 13 éves, egyébként olvasni nagyon szerető lánykával :)
  -
   
 11. olaheszter

  olaheszter Állandó Tag

  Jules Verne regenyeit, Szegeny Dzsoni es Arnika, Csipike, Petepite
   
 12. Szarka András

  Szarka András Állandó Tag

  Hát igen, a szívem szakad meg, ahogyan gyermekem fantáziája szimplán a számítógépes játékokon belül jár. :( Ha lego-zik, akkor a játék alapján, ha le megy a játszótérre akkor ott is ezt játszik a többiekkel. Mert azt azért tegyük hozzá, hogy ezekkel a játékmániával egymást fertőzik az iskolában. Olvas, ha kötelező, de nem érdekli. Szomorú ez nekem, amikor születése idején megfogadtam, hogy nem lesz médiafüggő... Csak hát, mint írtad, a világ felgyorsult, és már az is ritka, ha mondjuk felnőttet látok olvasni mondjuk a vonaton, azok is max az Auchan, vagy Tesco-lapokat forgatják. A munkahelyemen ebédszünetben rendesen hülyének néznek, hogy mindig előveszem az éppen aktuális regényt és olvasok, nem locsogok a többiekkel. Nem fáj ez különösebben, csak a gyermekem hozzáállása, de kényszeríteni meg nem akarom semmire... :(
   
  medvegy kedveli ezt.
 13. medvegy

  medvegy Állandó Tag

  Valóban egymást oltogatják többnyire. Próbálj játszni vele akár családon belül, akár úgy, hogy a barátait is áthívja valami extra délutáni bulihoz. Mire gondolok? Emlékszel anno, volt a Fabula a tv-ben, rengeteg nyelvi irodalmi játékkal, volt egy nagyon klassz könyv is hozzá, én sokat játszottam a srácokkal vele. Nyelvtörők, feladványok, történetkitalálós, stb.
  Vagy - ha ez túl sok lenne - próbálj egy egyszerű dolgot. Hívja össze a csapatát azzal, hogy van egy mese, novella, írás, akármi, amit pedig ők most meghangosítanak. Készítsék el a dramaturgiát, szereposztást, asztalközépre egy mikrofon és mehet. Ha icipici affinitásuk is van (vagy fel tudod őket spanolni, mondjuk karácsonyi ajándék az osztfőnek vagy anyának, vagy farsangkor az osztály ezt is bemutatja a népeknek vagy akárhogy, vagyis érdekeltté teszed és belefognak egyáltalán) - nagyon jó buli lehet, ami ismétlődő is ráadásul. És nem kütyüznek, hanem egmással játszanak, dolgoznak, észrevétlenül olvasnak mellé és kreatívak is lehetnek.
  Tudom, elég idegeül hangozhat a dolog, de jó. És működőképes.
  Ha esetleg érdekel, szívesen segítek konkrétan is sok mindenben.
   
  Szarka András kedveli ezt.
 14. Korgocska

  Korgocska Állandó Tag

  Egri Csillagok
   
 15. Svicky78

  Svicky78 Állandó Tag

  Berg Judit könyveit
   
 16. silverfuture

  silverfuture Aktív tag

  Remek könyv, a lányom is imádta....
   
 17. silverfuture

  silverfuture Aktív tag

  Fantasztikus könyv, és a belőle készült filmsorozat is nagyon jó !
   
 18. teac

  teac Tag

 19. aemese18

  aemese18 Állandó Tag

  Náluk még nagy Franciska könyvei nagyon nagy kedvencek voltak. A zöld ördögöt legalább négyszer elolvastam nekik
   
 20. Trisa

  Trisa Állandó Tag

  Kedves Medvegy, az én lányom most lesz 16 éves. Amikor 13 volt akkor olvasta a Sándor Mátyást, mert látta a filmet és tetszett neki, utána a 15 éves kapitányt, és a két évi vakációt. Ennyi volt Verne, de nagyon örültem neki. A kötelezőket általában ő se szereti, mert szerinte Nyilas Misi sajnálni való, hogy egy gyerekjáték miatt meghalt. De például miután már túl voltak a Szent Péter esernyőjén a suliban, kiolvasta. Addigra kezdte érdekelni. Leiner Laura és sok jó angol ifjúsági regényíró után átszokott a netes olvasásra, Wattpad és Tapas, most már átszokott és csak angol nyelvű könyveket olvas. Elmondta legutóbb, hogy sok földműveléses szót tanult, mert a regény kedvéért fordítgatta magának. Karácsonyra is egy angol nyelvű könyvet kért, ha lehet papír alapon.

  Ilyenek a mai fiatalok.
   
  medvegy kedveli ezt.

Megosztás