Nemes Jeles László: Nagy öröm ez a díj

Nyilatkozott az Oscar-díjas rendező, miután új filmje kapta a kritikusok díját a velencei filmfesztiválon.

Nagy öröm ez a díj, hatalmas megtiszteltetés számunkra, és jelzi a stáb teljesítményét. Bár a verseny többi filmjét nem láttam, úgy hallottam, erős volt a mezőny - mondta Nemes Jeles László pénteken az MTI-nek azután, hogy a velencei filmfesztiválon pénteken a rendező filmjének, a Napszálltának ítélték oda a kritikusok díját.

Az Oscar-díjas alkotó új mozijának világpremierje hétfőn volt a velencei filmfesztiválon és a vetítés nagy sikerrel zajlott.

"Úgy éreztem, hogy a nézők meglepődtek, nem szokványos élményben volt részük. Többen mondták körülöttem, hogy egyfajta rezgés volt a moziban. Talán ezt az váltotta ki, hogy a Napszállta olyan frekvenciákkal működik, amelyek nem hagyományos módon érintik meg a nézőket" - mondta a rendező.

A díjat a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetsége, a FIPRESCI zsűrije ítélte az alkotásnak Velencében. A fesztivál versenyprogramjába 24 év után először kapott meghívást magyar alkotás, a díjátadó szombaton este lesz. A Napszállta olyan filmekkel versengett a díjért, mint a Coen testvérek új westernje, a The Ballad of Buster Scruggs vagy Alfonso Cuarón fekete-fehér családtörténete, a Roma és Luca Guadagnino Suspiria című munkája.


Az MTI felvetésére Nemes Jeles László megjegyezte, furcsa lenne, ha nem lennének felismerhető stílusbeli kapcsolatok a Napszállta és a Saul fia között (utóbbiért kapta az Oscar-díjat 2016-ban a legjobb idegen nyelvű film kategóriában). A filmkészítő csapat összetétele is hasonló volt.

"Fontos, hogy egy filmnek legyenek saját gyökerei és organizmusa. Biztos, hogy vannak kapcsolódások, de a két film tematikailag és stratégiájában mégis különbözik" - szögezte le.

A Napszálltát a hétvégén már a Torontói Filmfesztiválon vetítik. Nemes Jeles László elmondta, hogy a kanadai mustrán nincs verseny, viszont nagyon sokat jelent számukra az észak-amerikai nézőkkel, kritikusokkal és a filmiparral való találkozás. "Itt mutatkozik be velünk a Sony Pictures Classics, amely Amerikában és Ausztráliában forgalmazni fogja a Napszálltát, ez emiatt is fontos lépés a film karrierjében".

Nemes Jeles László múlt század elején játszódó kosztümös drámájában nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozott, akikkel a Saul fiát is készítette. Az operatőr Erdély Mátyás, a zeneszerző - az azóta elhunyt - Melis László, a sound designer Zányi Tamás, a casting director Zabezsinszkij Éva, a díszlettervező Rajk László, a jelmeztervezője Szakács Györgyi volt. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is.



image.aspx
 
Persze a kormány támogató.Bayer nem szereti a művészeket. Ezt nyilatkozta:
Bereményi Géza valóban élő klasszikus, és ezt senki nem veheti el tőle, még ő saját maga sem, a beszari, megfelelési kényszeres, segghülye nyilatkozatával sem. Annak ellenére marad élő klasszikus és zseniális író-költő, hogy láttam a fényképét. Egy alkoholista vén fasznak tűnik rajta."
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,137
Üzenet
4,803,683
Tagok
615,807
Legújabb tagunk
Nagyanyabanya
Oldal tetejére