Száműzik a dohányfüstöt

lyvian témája a 'Innen - onnan érdekeségek' fórumban , 2005 Augusztus 21.

 1. raistlinmajere

  raistlinmajere Állandó Tag

  HM... Mindenki azzal van oda, hogy a "nemdohányzók jogai..." Igen, mindenkinek joga van ahhoz, hogy egészségesen éljen, és ne kelljen a dohányfüstöt belélegeznie. DE! A dohányosnak is legyenek jogai... Nem a törvényeknek kellene szabályozni ezt a kérdést szerintem, hanem nekünk, dohányosoknak azzal, hogy megtiszteljük a másikat azzal, hogy nem gyújtunk rá, és Nektek, kedves nemdohányzóknak, azzal, hogy tiszteletben tartjátok, ha valaki dohányzik. De addig még sokat kell fejlődnie az emberek gondolkodásának :( Én soha nem gyújtok rá a lakásban otthon, csak kint az udvaron. És ha vendégeink vannak, akkor még akkor is megkérdezem, hogy zavaraja-e őket a dohányfüst, ha kint vagyunk. És ha megkérnek rá, hát bizony akkor nem gyújtok rá. Pedig erős dohányos vagyok, közel 25 éve szívom, napi 1 doboznál többet. De van az ismerőseim között nagyon sok oylan is, akit nem zavar a füst, pedig nem is dohányzik :)
   
 2. Zsófika31

  Zsófika31 Új tag

  Sziasztok!
  7 éve hagytam abba a dohányzást, nem volt olyan nehéz mint előre hittem.
  Semmi trükk nincs benne, egyszerűen eldöntöttem és nem volt más út csak a leszokás. Annyira megutáltam, hogy egyszerűen képtelen vagyok újra rászokni.... Kitartás mindenkinek....
   
 3. hajni19840203

  hajni19840203 Állandó Tag

  "A dohányt 1957 előtt nem tartották rákkeltőnek, s hogy ma mégis az, annak oka a dohánytermékek gyártási folyamatában akkoriban bevezetett vegyszerekben keresendő. Léteznek más módszerek is a dohányosok tüdőrákja körüli küzdelemben: a Science magazinban 1995-ben megjelent beszámolók szerint napi egy gramm C vitamin megakadályozza a dohányzás miatti sejtkárosodást. Az igazi megoldás azonban az lenne, ha azonosítanák a gyártási folyamat során felhasznált rákkeltő anyagokat, és beszüntetnék azok használatát."

  Forrás:Erő kontra erő - Dr. David R. Hawkins

  már én is leszoktam a dohányzásról. szerintem azokat a nikotin tapaszokat csak pénzrablás céljából reklámozzák, ugyanis nekem semmit sem segített. rájöttem, hogy nem "nikotin függőségem" van, csak maga a "szertartás" iránt van függőségem. semmi más nem kell a leszokáshoz csak akaraterő. a dohányzó anyák (csupán gyengeség és tudatlanság miatt) kisgyermek melletti dohányzását én nem etikátlannak, hanem inkább elkeserítőnek nevezném :(
   
 4. bluesky71

  bluesky71 Állandó Tag

  Már jó sokan hozzászóltak én se maradnék ki.
  Aki dohányzik az tartsa tiszteletben a nem dohányosokat.Azt gondolom ezt némi intelligenciával meglehet tenni.
  Nem akarom a bagósokat védeni,de tényleg lassan mindenhonnan kiszorítják őket.
   
 5. Karen1

  Karen1 Állandó Tag

  Én örülök, hogy egyre több a füstmentes hely.
   
 6. Tomadav

  Tomadav Állandó Tag

  Szerintem ezt sehogy sem lehet úgy megoldani, hogy mindenkinek teljes mértékben jó legyen, de talán a dohányosok engedhetnek kicsit ebben. Sokan meg is teszik. :)
   
 7. Bubuman

  Bubuman Állandó Tag

  A dohányzás rákkeltő, ezzel senki sem vitatkozhat és az is hülyeség, hogy a mai cigik a vegyi anyagok miatt rákkeltőek. Azért is lehet, de ha "bio cigit" szívnátok, az is ugyan olyan egészségtelen lenne. A 19. században is haltak meg emberek dohányzás miatt rákban.

  Tesóm fél éve leszokott és neki szüksége volt nikotinos rágóra, de tényleg inkább a lelki függőség az erősebb, legalábbis azt mondta. De ez egyénenként változó, van aki le tudja rakni egyik napról a másikra, ismerek ilyet, igaz neki szüksége volt egy napra, amíg szenvedett a nikotin hiány miatt és ágyban feküdt.

  Én nem dohányzom, hülyeségnek is tartom és helyeslem, hogy mindenhonnan kitiltják őket. Ez egy függőség és baromi idegesítő és pl egyik munkahelyen sem engedik az alkoholistáknak, hogy igyanak, vagy a heroinistáknak, hogy belőjék magukat.
   
 8. Dzsoli

  Dzsoli Állandó Tag

  És milyen igaz! Én sem engedném meg nyilvános helyen, hogy a cukorbetegek inzulinozzák magukat, vagy a szív betegek nyilvánosan bevegyék gyógyszereiket, vagy hogy az asztmások pumpáljanak a szájukba! Mióta világ a világ, a dohányosokat üldözik. sajnos most már csak nekik nincsenek jogaik! Nincs joga károsítani a szervezetét. Én több vendéglátó helyen jártam, ahol volt külön kialakított rész a dohányzó és nem dohányzó embereknek. Ezt nagyon etikus és reális lehetőségnek tartom, és elfogadható kell legyen mindenki számára.

  Én pl.: nem engedném nyilvános helyen használni a gépjárműveket, hisz nekem nincs jogosítványom és nem károsítom a környezetet és vele az embertársaim szervezetét sem.A kerékpározás egészséges és jótékony hatása van az emberi szervezetre. Ja és nyilvános helyről kitíltanék mindent és mindenkit! MER CSAK!

  További kellemes értelmetlenkedést és ellenségeskedést kívánok!
   
 9. FeketeBestia

  FeketeBestia Állandó Tag

  Ez nagyon jó!!!:D
  Egyébként a városi kerékpározást nem tartom túl egészségesnek, nem tudom valóban jótékony hatása van-e a szmognak az emberi szervezetre. Szerintem nem. Tehát a biciklisek is károsítják a szervezetüket. Őket is ki kell tiltani!:D:D
   
 10. FeketeBestia

  FeketeBestia Állandó Tag

  Abban is van valami, amit te mondasz. DE...és olyan nagyon sok a de...
  Én nem hiszem, hogy a dohányzás arról szólna, hogy minden dohányos legfőbb vágya a zárt helyiségekben dohányzás. Persze, biztos van olyan, akit ez nem zavar, de ez már egyfajta "dohányzási intelligencia" kérdése. Magam is dohányzom, de zárt térben sosem gyújtok rá, hiszen engem is zavar a füst, nem beszélve arról, hogy van két gyerekem, akiknek nem kell szívniuk. Amíg emeletes házban laktunk, addig az erkélyre jártam cigizni, amióta kertes házban lakunk, azóta a kertben hódolok eme szenvedélynek.
  Én úgy gondolom, hogy mindent meg lehet oldani úgy, hogy másoknak is jó legyen, ez csak hozzáállás kérdése. Pl. a vonatokon is : dohányzó és nem dohányzó kocsik, éttermekben is dohányzó és nem dohányzó részlegek.
  Na, de itt az utca kérdése. Ez viszont elég kényes abban az értelemben, hogy mások is szívják a füstöt...ugye. Itt inkább az eldobott csikkekről lehet szó, ami valóban nem szép látvány. De az is tény, hogy sajnos nem sok lehetőség van arra, hogy akár egy szemetesen lévő cigarettagyűjtőbe dobja a szemetét. Nem is nagy előrelépést lehet ez ügyben várni, hiszen lassan a szemétnek sincs gyűjtője, nem hogy a cigarettának. Persze nem állítom azt, hogy ha ezek a feltételek meglennének, akkor nem lenne az utcán eldobálva a cigarettacsikk, hiszen ha van szemetes, akkor is sokan szemetelnek. Ez már nem a dohányzás vagy nem dohányzás kérdése, hanem az embernek a környezete iránti igényének a kérdése. Én épp ezért nem gyújtok rá utcán.
  Az biztos: amíg nem teszik lehetővé a "kultúrált" dohányzást, addig nem is lesz...sajnos...
   
 11. kisnuti

  kisnuti Állandó Tag  Bárki bármit mond, a cigarettafüst káros. És nem csak arra, aki cigizik, hanem arra is, aki csak ott áll mellette. Meglehet, hogy a cigisknek nincsenek jogaik, de ahhoz sincs joguk, hogy más ember egészségét tegyék tönkre.
   
 12. ibernadett

  ibernadett Új tag

  Dohányzás

  Én is egyetértek, hogy ne legyen akárhol dohányzás, mert a játszótéren, meg mindenfele a gyerekeim is a csikkeket szedegetik
   
 13. FeketeBestia

  FeketeBestia Állandó Tag

  Sajnos ez ismét nem a dohányzás problémája, hanem a szemetelésé. De mindezek ellenére még mindig nem a cigarettacsikk a legzavaróbb a játszótereken, hanem inkább a hajléktalanok és az általuk hátrahagyott üvegek, zacskók, ételmaradékok, a kutya- és a macskaszar, valamint a használt óvszer és társaik. Ezek legalább annyira nem odaillő dolgok...
   
 14. drica

  drica Állandó Tag

  Ha megtehetném betiltanám az állatkertekben és hasonló helyeken a dohányzást. Tele van pici gyerekkel, várandós anyukákkal. Vagy legalább kijeölt helyek lennének, hogy az ember ne találkozzon lépten-nyomon égő cigarettaszálakkal.
   
 15. FeketeBestia

  FeketeBestia Állandó Tag

  Erről van szó...kijelölt helyek kellenének, az mindenkinek jobb lenne...
   
 16. dancslaca

  dancslaca Állandó Tag

  hmmm...

  Szegény dohányosok! Lassan ideje valami komoly mozgalmat indítani a dohányosok jogaiért. Hovatovább ott tartunk, hogy csak a legnagyobb titokban, a vécén cigizhet az ember, mint gyermekkorában. Én elfogadom, hogy a nemdohányzók egészségét meg kell óvni, de azt hiszem már a ló túlsó oldalán vagyunk...Miért nem lehet ezt humánusabban megoldani? Persze kérdezhetjük ugyanezt jónéhány másik témában is...:)
   
 17. FeketeBestia

  FeketeBestia Állandó Tag

  Kedves dancslaca...teljesen igazad van. Mint mindenben, ebben is átestünk a ló túlsó oldalára:confused:;)
   
 18. dancslaca

  dancslaca Állandó Tag


  Kedves Fekete Bestia!
  Úgy vélem, ha az államoknak (és itt főként a miénkre, a magyarra gondolok) nem lenne annyira fontos a dohánytermékek árában megfizetett horribilis jövedéki adó, akkor találnának kulturált megoldást. Én dohányos vagyok, de zárt helyen soha nem dohányzok, kerülöm a társaságban történő cigarettázást is. Kivéve, ha más dohányosok társadalmában vagyok. de el tudnék képzelni olyan éttermeket, kocsmákat, ahol igenis füstölhetek szabadon, mert kit zavar, az választ egy másik helyet. az én életelbvem mindig is az "élni és élni hagyni" volt.
   
 19. FeketeBestia

  FeketeBestia Állandó Tag

  Kedves dancslaca!

  Igen...erről van szó. Én is dohányzom...mint ahogy írtam is, zárt térben soha, utcán is csak akkor, ha van lehetőség arra, hogy ne szemeteljek. Ha beülök egy étterembe, akkor igenis elvárható, hogy az ott hagyott nem kevés pénzért az én igényeimet is kielégítsék ilyen téren is...
  Bízom benne, hogy előbb-utóbb megtalálják az arany középutat...de az itteni dolgok gyorsaságából kiindulva, azt már csak a következő nemzedék fogja élvezni...
   
 20. dancslaca

  dancslaca Állandó Tag

  Nem vidítottál fel!!!!...:)
   

Megosztás