Támadás az egészséged ellen.

karuna témája a 'Egészségünkre!' fórumban , 2012 Július 27.

 1. karuna

  karuna Állandó Tag

  Szeretném ha mindenki megosztaná velünk az egészségünket veszélyeztető dolgokról tudomására jutott információit.
   
  Golyi és GadMar kedveli ezt.
 2. karuna

  karuna Állandó Tag

  Mennyire káros a szupinált gyerekcipő.

  A szupináló illetve szupinált gyerekcipőket szívesen nevezik prevenciós gyerekcipőnek is. A megelőzés csodálatos kigondolmánya mely arra hivatott, hogy gyermekeink oly értékes lábacskájának fejlődését a megfelelő irányba kényszerítse. Egy nagyon izgalmas téma hiszen szinte minden szülő a legnagyobb bizalommal olvassa illetve hallgatja azon ortopéd orvosok nagyra becsült szakvéleményét, tanácsait akiket maguk a gyártók „kérnek” fel a pozitív véleményezésre.. A felkérésnek ára van, és aminek ára van azon illik, hogy legyen haszon is. De kinek is a haszna? De ne menjünk ilyen messzire, inkább nézzük meg az alapokat. Tagadhatatlan, hogy a kezdeti stádiumban észlelt deformálódás vagy mondjuk inkább nem egészséges irányba fejlődő gyermekláb esetében tennünk kell valamit. Itt bizony egy jó ortopédusra van szükség aki gyermekünk lábát részletesen megvizsgálja és egyedi fejlődésének jellemzőit feltérképezi. A leletet a szülővel érthetően megbeszéli és tanácsokat ad a teendőket illetően. Nincs két egyforma lábacska így megkérdőjelezendő azon esetleges gyorsan odamondott javallat, miszerint…” egy szupinált cipő kell a gyereknek”. Jobb esetben még gyorsan oda is biggyesztik a márka nevét, mert ugye csakis az lehet a legjobb.
  Mint már említettük, ha egy nem egészséges fejlődési irányt kezd felvenni a gyermekünk lába akkor lehet a diagnózistól függően egy szupinált cipő vásárlásnak létjogosultsága. Természetesen amikor az ilyen fajta folyamat már látható akkor inkább egy egyedileg készített ténylegesen ortopéd cipő lenne a legjobb megoldás és nem pedig egy „tucatcipő” vásárlása. Az ilyen szupinált tucatcipők mindegyike azonos mértékben szupinált (kb:4-5-6 mm) egyformán kőkeményre erősített sarokrésszel rendelkezik. Ugyanolyan rugalmas hajlíthatatlan cipőtalpa van mindegyiknek. Esetleg van bennük pár forintos 2-3 milliméteres szilikon ún. biomechanikus tehermentesítő haszontalanság. Természetesen az alig ismétlődő színvariációk is csak abból adódnak, hogy megmaradt olcsó ki tudja honnan vásárolt bőrökből lettek összeállítva. De ne menjünk a dolgok elejébe. Maradjunk meg a lényegnél. Tehát, ha egyáltalán szüksége van gyermekünk lábának egy korrektúrára mert már a kezdeti stádiumban észrevettük az induló rendellenességet akkor inkább egy egyedi cipőt csináltassunk amely 100% ig a gyermekünk igényeinek felel meg és nem standardokat követ.
  De a nagy kérdés, szükséges e a „prevenció” gyanánt gyermekünket a szupinált cipő hordásával kínozni, ha a lábacskája egészséges? Mi történik az amúgy egészségesen fejlődő gyermek lábacskájával ha a félrevezetett, gyermekének csak a legjobbat akaró szülő a „drága akkor biztos jó is” gyerekcipőt kis totyogó gyermekére erőszakolja mert a „doktor bácsi azt mondta”.
  Próbáljuk ki magunk. A szupináló gyerekcipők egy döntött sarokkal kényszerítik a lábfejet a külső talp él felé. A gyermek testsúlya a külső talpélekre kerül át úgymond tehermentesítve a belső talpélt. Jól hangzik hogy a még fejlődésben lévő gyenge lábfejet tehermentesítve megóvjuk a gyermeket a lúdtalp kialakulásától. csak egy laikus mondhat ilyet, hogy egy fejlődésben lévő testrészt tehermentesíteni kell és csakis akkor fog egészségesen fejlődni. Testünk minden porcikájának szüksége van a terhelésre, a kölcsönhatásokra, hogy ezáltal alkalmazkodva a szuperkompenzáció elve alapján erősödjék és fejlődjék. A tehermentesített testrész elsorvad, gyengül és haldoklik. Félreértés ne essék, a tehermentesítésnek van helye ha egy sérült legyengült beteg testrészről van szó, hogy a gyógyulási folyamatot elősegítsük.
  A másik oldalon mi is történik, a külső talp él szenved a túlterheléstől. Az így átrendeződött súlyelosztás pedig feszíti a térdszalagokat és negatívan hat a csípőre. Tessék csak nyugodtan kipróbálni. Kérem kedves szülő, vegye, most le a cipőjét álljon egyenesen és helyezze át a testsúlyát, minkét külső talp élére. Ugye milyen kellemetlen tud ez lenni? Feszülnek a térdszalagok és az állandó feszülés oldal irányba ki is lazítja őket az idő múlásával. Most képzelje el, hogy az „erősített sarokrész” és az alig hajlékony talp a lábait nem engedi mozogni. És most tessék elkezdeni járni. Hát nem fantasztikusan ugyanolyan totyogó mozgást végez mint kis csemetéje? Ön szerint ez természetes? Mert gyermekének az. Ő nem ismer más cipős mozgást csak ezt. A lábfej nem tud szabadon mozogni az Achilles ín megrövidül. Soroljuk még?
  És Ön csak vásárolja évről évre, a legmagasztosabb indíttatásából fakadóan a drága prevenciós szupináló cipőket gyermekének. Nagyon valószínű, hogy soha nem lesz lúdtalpas a kicsinyke de kikényszerített diszharmónia miatt a térd és a csípőízület negatív fejlődése garantált.

  Fontos és nem lekezelendő tény az, hogy NYUGAT EURÓPÁBAN nem használják a szupináló prevenciós gyerekcipőket. Kihangsúlyozom nem használják nem árusítják és nem is ajánlják. Minden valamire való nyugat európai ortopédus ismeri ezt a kelet európai csodát de egy legyintéssel elintézik a dolgot. A legnagyobb gyerekcipő márkák még csak nem is mérlegelik a saját szupináló prevenciós gyerekcipő kifejlesztését. Pedig hát ha olyan csodálatos lenne akkor nyugaton aztán van pénz amiből olcsóbban sokkal jobb minőségű szupinált cipőket tudnának gyártani mint amelyeket itt hazánkban forgalmaznak. Természetesen vannak piacozó kis magyar vállalkozók akik kiviszik tízesével és megpróbálnak vele külföldön pénzt keresni de valami miatt nincs átütő erő ebben. A magyar piacon éves szinten majdnem 100.000 pár szupinált cipőt adnak el a „megelőzés” zászlaja alatt a magyar szülőknek, így gondoskodva arról, hogy gyermekeinket már fizikálisan is roncsolják.
  De nagyon nagy üzlet ez valakinek. Mi szülők több mint 1.000.000.000 forintot fizetünk évente. és ha már egyszer valaki bekerült ebbe az ördögi körbe akkor alig van kiút ebből. A szupinált gyerekcipő viselése egészséges gyerek számára káros. Egészséges láb fejlődését nem szabad a prevenció zászlaja alatt merev, természetellenes tartású kényelmetlen kínzó eszközzel, a szupinált cipővel megbetegíteni. Felborul az egyensúly, a szó szoros értelmében. A térdek, csípő és később még a gerincoszlop is károsulhat, hiszen egy természetellenes pozícióba kell át deformálódniuk. Ezeket a következtetéseket józan paraszti ésszel is le lehet vonni. De semmi baj, ha a gyermeknek majd kilazul a térde, akkor kap egy térdszorítót, vagy egy fűzőt a csípőre,, vagy valami egészen új találmányt. A lényeg, hogy mindent egy helyről vásároljunk. De miért csak Magyarországon ilyen sikeres ez a szupinált gyerekcipő csoda?

  Azt hiszem ha eddig elolvasta a kedves szülő akkor már kezd Önnek derengeni a dolog.
   
  dundulino kedveli ezt.
 3. asztrológus

  asztrológus Állandó Tag

  "Ártatlan"? Méreg a Paracetamol!


  Paracetamol
  Mi lenne, ha egy étrend-kiegészítő vagy vitamin bizonyítottan májkárosodást, májleállást és halált okozna? Mi lenne, ha ez az étrend-kiegészítő vagy vitamin évente 100 000 hívást generálna a mérgezési központokba, 56 000 sürgősségi ellátás lenne belőle, 26 000-en kórházba kerülnének és legalább 450-en meg is halnának. (Elméletileg a magyar arányokat úgy kapjuk meg, ha minden számot 30-al elosztunk.) A választ tudjuk: a szert azonnal betiltanák. De mi lenne, ha egy nagy nyereséget hozó gyógyszer okozná ezt a sok megbetegedést és halált? Senki nem lepődik meg, ha azt mondjuk: nem történik semmi.
  Ebben a szemfelnyitó cikkben, Dr. Jay Cohen megmutatja azt a halálos megtévesztést, amelynek áldozatai a csecsemők, gyermekek és felnőttek.
  William Faloon, a Life Extension Foundation (www.lef.org) elnöke.
  A legtöbb ember azt hiszi, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek biztonságosak, ha előírás szerint szedik. De még a megengedett adagban is, az aszpirin fekélyt okozhat, az antihisztaminok (allergiaellenes szerek) álmosságot, a paracetamol készítmények pedig súlyos májkárosodást okozhatnak.
  Némelyik ilyen kockázatról olvashat a beteg a gyógyszer-tájékoztatóban. Pl. hogy napi egy-három alkoholos itallal nem jó paracetamol készítményeket együtt szedni. Az alkohollal együtt szedett paracetamol és a májkárosodás kapcsolatát már az 1980-as években ismerték. Ez a kutatási irány azonosított egy másik kockázati tényezőt is, az éhezést. Ez akkor fordul elő, amikor betegség, hasi fájdalmak, émelygés, hányás, étvágycsökkenés, alultápláltság, anorexia nervosa miatt csökken a táplálékfelvétel. Vegyük annak a 25 éves svéd férfinek az esetét, akiről 1992-ben közöltek esettanulmányt:
  A férfinek Törökországban gyomorrontása lett. Másfél nappal hazaindulása előtt hányinger, hányás alakult ki nála. Mivel a repülés alatt is romlott az állapota, megérkezésekor kórházba szállították, ahol májleállást állapítottak meg nála, s s májátültetésre sorolták be. Bátyjától azt az információt kapták, hogy naponta háromszor 500-1000 mg paracetamolt vett be, két nap alatt összesen 5-6 grammot. Szerencsére a férfi állapota aztán javulni kezdett, és májátültetésre nem került sor.
  Mit csinált rosszul a férfi, ami májkárosodáshoz vezetett? Semmit. A napi megengedett paracetamol adag 4 gr. A férfi napi 2-3 grammot szedett csupán. Azért szedte a paracetamolt, hogy csökkentse gyomorontásából eredő gyomorfájdalmát. Követte az utasításokat és majdnem belehalt.
  Az esetet bemutató orvosok arra következtettek, hogy a paracetamol megengedett adagban is mérgező lehet a májra. S hozzátették: éhezéskor, gyomorbántalmakkor különösen veszélyes a szedése.
  Az ilyen és hasonló esetek dacára máig nem áll figyelmeztetés erről a gyógyszereken.
  Egy hatékony májméreg
  Sok gyógyszer okozhat májkárosodást, májleállást és halált. Mégis, a paracetamol a leghatékonyabb - évente 100 000 mérgezési osztályokra történő telefonhívást generál. Minden évben 56 000 sürgősségi ellátás és 26 000 kórházi ellátás és 450 halál köthető paracetamol szedéséhez. Szedéshez. (Magyar statisztikák nem állnak rendelkezésre, de ismerve a magyar egészségügyet, ha lenne sem lehetne hinni neki.) A paracetamol önmagában több májkárosodást idéz elő, mint a többi gyógyszer együttvéve. Bár a májkárosodások száma csekélynek tűnik ahhoz a milliókhoz képest, akik gond nélkül szedik a paracetamol készítményeket, szakértők szerint még ez a "kevés" is túl sok. Dr. Wiliam Lee paracetamol szakértő írta: "Meg kell kérdezzük: a károsodások és halálesetek ilyen mértéke megengedhető egy szabadpiacú fájdalomcsökkentő esetében?" Miért hat a paracetamol a májra? A paracetamol dózisfüggő mértékben májméreg. Még megengedett adag szedésekor is mérgező bomlástermék, az N-acetyl-benzoquinoneimine (NAPQI) keletkezik. Igen keskeny határ van a terápiás és a mérgező dózis között! A megengedett terápiás dózis duplája pár nap alatt halálhoz vezethet! A paracetamol- akár akaratlagosan, akár véletlen - túladagolva egy nagyon erősen mérgező szer. Az éhezés lecsökkenti a szervezet glutathione készletét. Ez az anyag a paracetamol biztonságos lebontásához szükséges. A lecsökkent glutathione-szint fokozza a mérgezés kockázatát. Ilyen esetben a mérgezés még a megengedett adag esetén is előállhat.
  Akaratlan túladagolásért súlyos árat fizetünk
  A túladagolásos esetek fele nem akaratlagos, vagyis a beteg nincs is tudatában annak, hogy a megengedettnél több paracetamolt szedett be.
  Az egyik típusa az akaratlan túladagolóknak, akik elfelejtik számolni, mennyit vettek már be. Mások azért szednek 5-8 grammot, mert fájdalmuk nem enyhül a megengedett adagra. Nem ártani akarnak maguknak! Egy újabb típus, amikor valaki többféle szert szed, pl. influenzára, köhögésre, fejfájásra, lázra, és mindegyik szer paracetamolt tartalmaz.
  Az is gyakori, hogy az orvos által felírt szer is tartalmaz paracetamolt, és a beteg e mellé szed szabad forgalmú paracetamol tartalmú gyógyszereket.
  Egy vizsgálatban 108 beteg, akinek orvosa paracetamol tartalmú szert irt fel, egy esetben sem részesült figyelmeztetésben, hogy ne szedjen mellé más paracetamol készítményt.
  A szándékos paracetamol mérgezések Öngyilkossági kísérletek) tulajdonképpen kevésbé veszélyesek, mert amint kiderült a túlszedés, a beteg megfelelő ellátást kap.
  Az akaratlan mérgezéseknél azonban a beteg napokig szedi a szert, és a pontos mennyiség nem ismert, az orvoshoz kerüléskor a vér paracetamol tartalma már megtévesztően alacsony, így a mérgezés esetleg a végzetes tünetekig nem is derül ki, a s beteg élet emár csak májátültetéssel volna megmenthető (ami nálunk egy vidéki kórházban nemigen opció).
  A hatásosabb figyelmeztetés szükségességének negligálása
  A "más paracetamol tartalmú készítménnyel való egyidejű szedése" figyelmeztetés gyenge, mert nem tükrözi, milyen veszélyei vannak akár csak a csekély túladagolásnak is. Arról pedig végkép nem tudhat senki, hogy a fertőző betegségeknél oly gyakori étvágytalanság és éhezés micsoda veszélyeket rejt magában. A szakirodalomban számos esetleírás ismert, amikor az éhezés, hányás, hasmenés hatására a normál adag is végzetesnek bizonyult. Pl. egy lázas, hasi operáció miatt nem táplálkozó 16 éves fiú napi 1200 mg paracetamol hatására májkárosodásban elhunyt. Csecsemőknél is gyakori, hogy hányásos-hasmenéses betegségben a szülők szorgalmasan adják négyóránként az előírt mennyiségű paracetamolt, és a gyermek ettől súlyos veszélybe kerül.
  Egy kilenc hónapos gyermeknél mindössze kétnapi terápiás dózisban adott paracetamolra májkárosodás lépett fel. A vizsgálat kimutatta, hogy a gyermek genetikailag öröklött glutathione deficitben szenved, és így az átlaghoz képest csak 5%-nyi glutathione termelődött benne. De hát ki tudja azt magáról, hogy neki elég magas-e a glutathione szintje? (Az éhezés is ezt csökkenti.) Felmerül a kérdés, egy ilyen veszélyes szer kapcsán miért ez az óvatlanság, a figyelmeztetések elmaradása? A magyarázat egyszerű: csak az USA-ban évente kétmilliárd dolláros piacot jelent a paracetamol.
  Amit tehetünk
  Például szedjünk ritkán paracetamolt, vagy hanyagoljuk teljesen. Ha mégis szedünk, legyünk tisztában azzal, hogy


  • alkohol fogyasztáskor nő a kockázat
  • éhezés esetén életveszélyes a szer szedése.
  • győződjünk meg arról, hogy a szedett gyógyszereinkben összességében ne legyen több paracetamol a napi megengedett adagnál.
  • az életkorral csökken a glutathione-szint, tehát idősebb korban könnyebben lép fel mérgezés
  A paracetamol szedésének veszélyét csökkentik:</< p>

  • N-acetylcystein
  • methionin
  • C (paracetamol adagonként 1000 mg) és E vitamin (napi 400 Nemzetközi Egység)
  • S-adenosylmethionine (SAMe)
  • tejsavó fehérje (20 gr naponta
  • őszbogáncs kivonat (2-3 x 250 mg)
  Az N-acetylcystein-t alkalmazzák infúzióban adva paracetamol-mérgezés esetén. Ajánlott paracetamol szedéskor adagonként 600 mg N-acetylcystein és 1000 mg C-vitamin bevétele is.
  Kommentár:
  Jelentkezzen az, aki át szokta bogarászni a mikrobetűs tájékoztatókat és komolyan tudja venni azokat. Pl. a Coldrex italpor 750 mg. Paracetamolt tartalmaz, és ebből négyet szabad bevenni naponta. De van, akinek már a négy is sok. Ne felejtsük el, hogy ugyanazt az adagot tekintik megengedhetőnek minden felnőttnél, függetlenül attól, az hány kiló, hány éves, van-e enzimdeficitje, még fel nem ismert májműködési zavara (pl. sárgaságból visszamaradt, más gyógyszerek okozta alul működés, stb.). Nem szerepel a Coldrex (sem más paracetamol készítmény) tájékoztatóján, hogy alkohol és éhezés esetén fokozott a mérgezésveszély. A Paracetamol 500 mg-os tabletta tájékoztatójában az a megtévesztő szöveg szerepel, hogy: "Nagy adagokban, főleg tartós alkalmazáskor toxikus, igen nagy adagokban májkárosodást (irreverzibilis májszövet-elhalást) okozhat." Ez hamis biztonságérzetet kelt, hiszen ha valaki kicsivel többet vesz be, joggal gondolja, hogy hol van ez még a nagy adagtól, pláne az igen nagy adagtól. S probléma éppen az, hogy igen változékony (testsúly, máj állapota, kiéhezettség) kinek mennyi a sok, és keskeny sáv választja el a mérgező és halálos dózist.
  Ma kicsit dermedten emlékszem vissza, hogy kislányom 2 éves kora körüli hányásos betegségekor rendszeresen Rubophent (paracetamol) adtuk neki magas lázára, mert akkoriban már lehetett tudni, hogy az aszpirin is veszélyes. De ma azt gondolom, sokkal kevésbé veszélyes, mint a paracetamol!
  A paracetamol túladagolás tünetei az első 24 órában: sápadtság, hányás, hányinger, étvágytalanság, és hasi fájdalom. Ugye nagyon is emlékeztet azon betegségek tüneteire, amire a paracetamolt szedni szoktuk. És sajnos vesekárosodást májkárosodás nélkül is tud okozni. Sajnos, mert még alattomosabb károsodás.
  A nem paracetamol tartalmú forgalomban lévő fájdalomcsillapítókkal további gond, hogy az aszpirint leszámítva, szinte egytől-egyig növelik az infarktus kockázatát, ill. némelyik az aszpirinnel együtt komoly kockázatot jelent gyomor- és bélvérzés szempontjából. Ráadásul az újabb kutatások azt mutatják, hogy a nemszteroid gyulladáscsökkentők családjában tartozó fájdalomcsillapítók (ezek a manapság agyonreklámozott termékek) antidepresszánsokkal együtt szedve hatszorosára növelik a gyomor- és bélvérzés kockázatát.

  [TABLE="class: MsoNormalTable, width: 100"]
  [TR]
  [TD] BEN-U-RON 1000 MG VÉGBÉLKÚP 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] BEN-U-RON 125 MG VÉGBÉLKÚP 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] BEN-U-RON 250 MG VÉGBÉLKÚP 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] BEN-U-RON 500 MG TABLETTA 20x
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] BEN-U-RON 500 MG VÉGBÉLKÚP 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] BEN-U-RON SZIRUP 100 ml
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] BÉRES FEBRILIN 250 MG TABLETTA 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] BÉRES FEBRILIN 750 MG TABLETTA 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] BÉRES TRINELL PRO FILMTABLETTA 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] COLDREX CITROM ÍZŰ POR FORRÓ ITALHOZ 5X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] COLDREX CITROM ÍZŰ POR FORRÓ ITALHOZ 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] COLDREX FEKETERIBIZLI ÍZŰ POR FORRÓ ITALHOZ 5X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] COLDREX FEKETERIBIZLI ÍZŰ POR FORRÓ ITALHOZ 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] COLDREX MAXGRIP CITROM ÍZŰ POR FORRÓITALHOZ 5X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] COLDREX MAXGRIP CITROM ÍZŰ POR FORRÓITALHOZ 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] COLDREX TABLETTA 12X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] COLDREX TABLETTA 24X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] EFFERALGAN 500 MG PEZSGŐTABLETTA 16X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] EFFERALGAN C PEZSGŐTABLETTA 20X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] EFFERALGAN PARACETAMOL 500 MG TABLETTA 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] EFFERALGAN SZIRUP GYERMEKEKNEK 90 ML
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] GRIPPOSTAD C KAPSZULA 20X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] GRIPPOSTAD HOT DRINK POR OLDATHOZ 5X5 G
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] GRIPPOSTAD HOT DRINK POR OLDATHOZ 10X5 G
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] MEXALEN 1000 MG VÉGBÉLKÚP FELNŐTTEKNEK 6x
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] MEXALEN 125 MG VÉGBÉLKÚP CSECSEMŐKNEK 6x
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] MEXALEN 250 MG VÉGBÉLKÚP KISGYERMEKEKNEK 6x
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] MEXALEN 500 MG TABLETTA 10x
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] MEXALEN 500 MG TABLETTA 20x
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] MEXALEN 500 MG VÉGBÉLKÚP ISKOLÁS GYERMEKEKNEK 6x
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] MIRALGIN TABLETTA 20X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] MIRALGIN TABLETTA 2X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] MIRALGIN TABLETTA 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] NEO CITRAN POR FELNŐTTEKNEK 6X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] NEO CITRAN POR FELNŐTTEKNEK 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] NEO CITRAN POR GYERMEKEKNEK 6X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] NO-SPALGIN TABLETTA 20X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] NOVOPYRIN FILMTABLETTA 20X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] NOVOPYRIN FILMTABLETTA 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PANADOL BABY SZUSZPENZIÓ 100 ML
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PANADOL EXTRA FILMTABLETTA 12X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PANADOL EXTRA FILMTABLETTA 24X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PANADOL FILMTABLETTA 12X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PANADOL FILMTABLETTA 24X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PANADOL FILMTABLETTA 2X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PANADOL FILMTABLETTA 300X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PANADOL RAPIDE FILMTABLETTA 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PANADOL RAPIDE FILMTABLETTA 20X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PANADOL SOLUBLE PEZSGŐTABLETTA 12X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PANADOL SOLUBLE PEZSGŐTABLETTA 24X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PANADOL ULTRA PEZSGŐTABLETTA 12X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PANADOL ULTRA TABLETTA 12X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PANADOL ULTRA TABLETTA 24X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PARACETAMOL BP 500 MG TABLETTA 16X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PARACETAMOL BP 500 MG TABLETTA 32X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PARACETAMOL PHARMAVIT 500 MG TABLETTA 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PARAMAX RAPID 500 MG TABLETTA 100X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PARAMAX RAPID 500 MG TABLETTA 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] PARAMAX RAPID 500 MG TABLETTA 30X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] RHINOVAL C PEZSGŐTABLETTA 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] RUBOPHEN 125 MG VÉGBÉLKÚP GYERMEKEKNEK 5X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] RUBOPHEN 500 MG TABLETTA 20X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] RUBOPHEN 500 MG TABLETTA 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] RUBOPHEN SZIRUP 100 ML
  [/TD]
  [TD] paracetamol
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] SARIDON TABLETTA 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] SARIDON TABLETTA 20X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] SOLPADEINE KAPSZULA 12X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] SOLPADEINE KAPSZULA 300X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] SOLPADEINE KAPSZULA 24X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] SOLPADEINE PEZSGŐTABLETTA 12X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] SOLPADEINE PEZSGŐTABLETTA 24X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] TALVOSILEN FORTE KAPSZULA 20x
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] TALVOSILEN FORTE VÉGBÉLKÚP 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] TALVOSILEN KAPSZULA 20X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] TALVOSILEN SZIRUP 1X85 ML
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] TALVOSILEN TABLETTA 20X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] TALVOSILEN VÉGBÉLKÚP FELNŐTTEKNEK 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] TALVOSILEN VÉGBÉLKÚP ISKOLÁS GYERMEKEKNEK 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] TALVOSILEN VÉGBÉLKÚP KISGYERMEKEKNEK 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] VICETAMOL PEZSGŐPOR 10X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD] VICETAMOL PEZSGŐPOR 20X
  [/TD]
  [TD] paracetamol kombináció
  [/TD]
  [/TR]
  [/TABLE]


   
  gabba69 és legas kedveli ezt.
 4. vorsoly

  vorsoly Állandó Tag

  Gyomirtók az ivóvízben

  2011.07.07. 15:49 - REACH kampány

  A határértékeket meghaladó mértékben talált mérgező növényvédőszer-maradékokat egy laboratóriumi elemzés a nyár elején vett budapesti ivóvízmintákban. A Levegő Munkacsoport sürgeti a mezőgazdasági vegyszerhasználat fokozott szigorítását és ellenőrzését annak érdekében, hogy minden évszakban egészséges csapvizet ihassunk.
  Folyókból és tavakból, valamint az ivóvízhálózatból vett vízminták növényvédőszer-szennyezettségét vizsgáltatta meg a Levegő Munkacsoport és a szlovák Fenntartható Alternatívák Központja a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával (HUSK/0901/2.1.2/0076) megvalósuló programjuk keretében. A mintákat a Duna vízgyűjtő területén vették.
  A 31 vizsgált vízminta mindegyike tartalmazott kisebb-nagyobb mennyiségben növényvédőszer-maradékokat. A minták közül egy származik az osztrák-szlovák határról, négy Szlovákiából és 26 Magyarországról. Két májusvégi budapesti ivóvízminta jelentősen a határérték fölött tartalmazott gyomirtásra használt acetoklórt, az egyikben literenként 221, a másikban 173 nanogramm volt a mért érték a megengedett 100 nanogramm helyett. Az acetoklór a Kaliforniai Környezetvédelmi Ügynökség szerint rákot okoz. Ilyen besorolása Európában nincsen, ám szerepel a hormonrendszert károsító anyagok európai uniós listáján. A leggyakoribb vízszennyező az acetoklór, amely egy híján az összes mintában előfordult. Viszonylag gyakran találtak metolaklórt, továbbá néhány esetben az évek óta betiltott és a gyomorrák kialakulásával összefüggésbe hozott atrazint, valamint a szintén a forgalomból már kivont trifluralint.
  Az MTA NKI vizsgálatai alapján úgy tűnik, hogy azok a növényvédő szerek, amelyek megjelennek a Dunában, bár kisebb koncentrációban, de kimérhetőek az ivóvízben is.

  A teljes cikk és a mérési eredmények a Levegő Munkacsoport honlapján érhetőek el.
   
 5. Joyce

  Joyce Állandó Tag

  Nézzetek utána a klórnak is!
   

Megosztás