Hírek 3,4 milliárd forintos büntetést is kaphatnak együttesen az ellenzéki pártok az Állami Számvevőszéktől

Jelentéstervezetet juttatott el az Állami Számvevőszék a hat, parlamentbe jutott ellenzéki pártnak a héten: ebben arról tájékoztatták őket, hogy vizsgálatuk szerint megvalósult a tiltott pártfinanszírozás a 2022-es országgyűlési választási kampány során, amennyiben Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit, miközben ez nem volt a választáson induló szervezetek közt.

Az ÁSZ becslése szerint kb. 1,7 milliárd forint lehet az az összeg, ami külföldi finanszírozásból érkezett a Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül, a büntetés pedig akár ennek a duplája, 3,4 milliárd forint is lehet. Az MTI-nek ugyanakkor Windisch László, az ÁSZ elnöke úgy reagált a hírre, hogy egyelőre nem döntött a számvevőszék az ellenzék tiltott kampányfinanszírozási ügyében, és az sem állapítható meg, melyik pártra milyen jogkövetkezmények vonatkoznak.


A levél érkezését négy ellenzéki vezető is megerősítette a lapnak. Gyöngyösi Márton, a Jobbik–Konzervatívok elnöke azt mondta: megkapták a tervezetet, egyelőre vizsgálják azt. Azt nem tudni még, hogy a hat, akkor együttműködő pártnak milyen arányban kellene befizetni a majdani büntetést. A lap azt írja, tudomásuk szerint az Állami Számvevőszék a Korányi Dávidhoz köthető külföldi forrásból, az Action for Democracytól érkezett összeget tartja problémásnak.

A jelentéstervezet kézhezvételét követően a pártoknak 15 napjuk van észrevételeket küldeni az ÁSZ-nak. Az ellenzéki szereplők ugyanakkor úgy gondolják, csoda lenne, ha ennek az egésznek nem egy több milliárdos büntetés lenne a vége. A Válasz Online közben egy 3,2 milliárdos lehetséges büntetésről tud, és egyúttal azt is írják, hogy ez is elképesztő összeg ahhoz képest, amiből a pártok gazdálkodhatnak. 2022-ben ugyanis a hat érintett ellenzéki párt állami támogatása 156 millió és 61 millió forint között volt egyenként.
Windisch László, az ÁSZ elnöke a hírre úgy reagált, hogy a pártok valóban megkapták a részjelentés tervezetét, de a tiltott támogatás összegét csak később, többek között a NAV vizsgálatának ismeretében lehet megállapítani, a büntetés mértéke is ettől függ. Emellett a jogszabályok sem egyértelműek arról, hogyan oszlik meg a jogkövetkezmény az érintett pártok között olyan esetben, amikor az összefogásuk érdekében, de nem pártnak vagy pártoknak címzett, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásban részesülnek. Az ÁSZ emiatt egyeztetést kezdeményez a jogalkotóval az üggyel kapcsolatos rendelkezésekről.

Windisch hozzátette, hogy a jelentésről annak véglegesítése előtt megbeszélést kezdeményeztek az ellenzéki pártokkal, és nem állapítottak meg többet annál, mint amit Márki-Zay Péter már korábban elismert. A számvevőszéknek hatósági jogköre nincs, bírságot, büntetést nem szab ki, a tiltott pártfinanszírozás jogkövetkezményeit sem ők, hanem a törvény határozza meg. Ebben a kérdésben mérlegelési jogköre a szervezetnek nincs, de a tiltott finanszírozás összegét jogosult és köteles megállapítani. Mint mondta, a részletekről a nyilvánosságra hozatalt követően lehet beszélni, addig a sajtóban közölt részinformációkra az ÁSZ nem reagál.

Az ellenzéki összefogás amerikai kampánytámogatásait több irányból is vizsgálják: januárban közzétették az erről szóló titkosszolgálati beszámoló újabb részét. A parlament nemzetbiztonsági bizottságát 2022 szeptember óta rendszeresen tájékoztatják, hogy a vizsgálatok szerint a 2022-es országgyűlési választás előtti hónapokban az ellenzék kampányát milyen formában és milyen összeggel támogatták külföldről. Az ügyben a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vizsgálatot indított költségvetési csalás gyanújával, a Készenléti Rendőrség pedig pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt nyomoz.

Iván-Nagy Szilvia

1687279277129.png
 
Ez a választók számára lényegtelen egy a fontos hogy a médiából ez jöjjön át ha nem szól az ellenzék akkor sunyulnak...ha meg szólnak akkor meg magyarázkodnak vagyis bűnösök.
...hazaárulók!!!
A bíróság meg 1-2 év múlva semmisnek nyilvánítja az ügyet és ennyi.
Milyen bíróság??? Ahhoz, hogy a bíróságra kerüljön, ahhoz vádemelés is szükséges, vagy már az sem?
A vádemeléshez pedig annál egy csöppet szilárdabb bizonyíték kell, hogy eltulajdonítHATTA, magácélokra költHETTE, vagy éppen az ellenzéki kampányra is adHATOTT belőle.
Míg azt sem tudják bizonyítani, hogy egészen pontosan mennyi pénzről van szó, és azt fillérre pontosan mire fordította, addig még saccperkábé sem kerül bíróság elé.
Még viccországban sem. A bíróság nem viccispánok gyülekezete.

ui: Ez az egész médiacirkusz csak arra jó, hogy a "szpronzorok" a következő választásra nagyjából tisztába legyenek azzal, hogy mennyi pénzt is kell küldeni ahhoz, hogy egy "Fideszbirka, szavazz rám!" kampány sikeres lehessen.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss üzenetek

Friss profil üzenetek

Csilinkóné Lulács Éva wrote on bsilvi's profile.
Szia! Olvastam a vérfarkasok világa 1-4,5 köteteit. Nagyon tetszett. Szenzációs a fordítás. Köszi. Mikorra várható a többi? Éva
Itt lehet a 20 üzenetet leadni?
hola! Alguien tiene el nuevo patrón de RNata?
imi70 wrote on erikfrenszi's profile.
Bocs Úton.
imi70 wrote on erikfrenszi's profile.
szia, én 2024. májusában szeretnék menni a portugál úzon. Kérlek amennyiben van rá időd és kapacitásod, szívesen venném a tapasztalataidat az útról. Előre is köszönöm .

Statisztikák

Témák
37,958
Üzenet
4,757,004
Tagok
612,897
Legújabb tagunk
ClydeWeary
Oldal tetejére