Vegetarianizmusról mindenkinek

Era8

Állandó Tag
Állandó Tag
ezt is csak bemásoltam...

“A táplálékod legyen gyógyítód” (Hippokratesz)

Szerző: Syl
“Azzá leszel, amit eszel”. Étkeid alapvetően befolyásolják életed minőségét. Az egészséges táplálkozás persze csak egy szelet abban a tortában, amit magunknak sütünk. A környezettudatosság és a fenntarthatóság szeleteit is meg kell vizsgálnunk.
Mai korunk leggyakoribb étkezési trendje a fast food, vagyis a gyorséttermek és a rohanás világa. Ezzel ellenkező irányzat a slow food, amit komótos étkezésnek is, lassú konyhának is fordítanak – válj hívévé magad és környezeted érdekében! Számtalan más modern étkezési irányzat is van, ám az elméletek többsége „íróasztal elmélet”. Tégy rendet a saját étkezőasztalodon,vagyis tudatosan döntsd el, hogyan táplálkozol eztán, és tartsd magad ahhoz!
A társadalmi normák nagyban befolyásolják táplálkozásodat. Az sem meglepő, ha a családod étkezési szokásai számodra is mérvadók. A családi mintát nehéz felülírni, s ha az egészséges, nem is kell.
A nagy vallási irányzatok a húsfogyasztást gyakran kötik össze ünnepekkel, míg annak tilalmát a tisztulással.
A vegetarianizmus (melynek különböző változatai léteznek), a makrobiotika, a vércsoport szerinti táplálkozás, a testkontroll, a piramis-elv, és számos más étkezési irányzatból is lehet okulni. Ne vesd meg a többiek étkezési szokásait, még akkor sem, ha mégsem találsz benne magadnak valót!

  • A teljes értékű táplálkozás érdekében cseréld le hagyományos ételeid finomított alapanyagait finomítatlanra!
  • Váltsd le a fehér lisztet teljes őrlésűre, a cukrot mézre illetve friss és szárított gyümölcsökre, a margarint és az étolajat vajra és hidegen sajtolt olajokra!
  • Hagyd el a konyhádból az ipari eredetű élelmiszereket!
Ismerd meg a fenntartható fogyasztás alapelveit!

  • A döntés tehát rajtad áll, egészségesen és fenntarthatóan étkezzél, ám ehhez ismeretekkel is fel kell magad vértezni.
  • Mindig legyél mértékletes!
  • Alkalmanként böjtölj!
Jó tudni!
Egy adott kultúra adott növényi és állati táplálékokkal él szerves egységben. Így mind ökológiai, mind környezeti, mind kulturális megfontolások is a helyben megtermelhető, és a helyben, a természet által biztosított állati eredetű táplálékokat, növényeket, gyógynövényeket helyezik előtérbe.
“A böjtölés az emberiség legősibb gyógykezelési eljárása. Már ősapáink megfigyelték, hogy néhány napos böjt után a vitalitás és energia megújulása mutatkozik a szervezetben.”
Az “Élj lassan!” mozgalom célja a termelő közösségek boldogulásának segítése, a biológiai sokféleség megőrzése, a helyi értékek, közösségek és hagyományok ápolása, az igényes és méltányos étkezés és turizmus elsajátítása. Fontos ezért például az élelmiszerek és ízek, valamint eredetük megismertetése.
Sokezer féle növényvédőszer van forgalomban, sokszáz hatóanyagot és adalékanyagot tartalmaznak. Ezen anyagok kölcsönhatásai csak ritkán ismertek. A növényvédőszerekkel legszennyezettebbek hazai vonatkozásban a leveles zöldségek, mint a fejessaláta és az üvegházi termékek, valamint az alma, a körte, a bogyósok és a szőlő,. Külföldi termékek esetén a citrusfélék, az alma, a körte, a szőlő és a barack tartalmazhat szermaradványt.

  • Tudatos fogyasztóként lehetőleg magad, családod vagy személyes ismerősöd termelte gyümölcsöket, zöldségeket fogyassz!
  • Piaci beszerzés esetén különösen a saláta és a bogyósok vásárlásakor fordíts figyelmet az ellenőrzött, megbízható származási helyre!
  • Alapos mosással tisztítsd meg a gyümölcsöt, salátát!
  • Ha nem biogazdaságból származik az alma, a körte, akkor inkább hámozd le a héját! Sajnos ez sem segít, ha a gyümölcsöt felszívódó permetszerekkel kezelték korábban bármikor: virágkorában vagy kisgyümölcsként.
Jó tudni!
A hazai termékekben a növényvédőszer maradványok a vizsgált minták 33,6%-ában voltak kimutathatóak, 2006-ban.
A tápláléklánc csúcsán álló ragadozók s az ember halmozzák fel legjobban a le nem bomló, szervezetből ki nem ürülő anyagokat (például szerves, szintetikus összetevőket, fémeket stb.)
A halak és a vadak húsa lehet akár szennyezettebb, mint a háziállatainké (ha szennyezettebb környezetből származnak, vagy rossz takarmányon nőttek föl). A feldolgozott élelmiszer (lásd margarin) a technológia révén lehet szennyezett.

  • Kerüld el, illetve előzd meg, hogy nehézfémmel szennyeződött ételt, italt fogyassz! Lehetőleg biotermékeket illetve minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket fogyassz!
  • Alumínium edényben ne készíts citromos teát, kávét! Alumínium kuktában ne főzz savas: paradicsomos, tejfeles ételeket!
  • Sütéshez, főzéshez lehetőleg ne használj alufóliát, ne süss benne, s ne csomagold ebbe a savas ételeket, gyümölcsöket!
Jó tudni!
A nehézfémek közül az ólom illetve kadmium, higany, nikkel, a könnyűfémek közül az alumínium lehet jelen élelmiszereinkben. Egyrészt a talaj, a víz és a levegő szennyezettsége miatt kerülnek a növényekbe a fémek (gabonamag, mák kifejezetten sokat vesz fel), másrészt az állatok húsában, különösen a májban, vesében halmozódnak fel.
A nehézfémek idegmérgek, nagyon lassan ürülnek ki a szervezetből. Vese-, májelégtelenség esetén illetve fémallergia esetén, és terhességkor különösen fontos a nehézfémek kiküszöbölése az ételeidből.
Szabvány szerint az ivóvíz legfeljebb 0,2 milligramm alumíniumot tartalmazhat. A citromos teában, ha alumínium edényben készül, a 0,25-5,5 milligramm alumínium a literenkénti koncentráció.
A csomagolóanyagokból, tapadó fóliákból káros anyagok juthatnak az ételekbe.

  • Ételdobozba, textilszalvétába csomagolj tízórait, uzsonnát. Sok környezetbarát családban az egyetlen műanyag épp a gyerek tízórais doboza.
  • A csecsemők érdekében üvegből készült cumisüveget válassz!
Jó tudni!
A polikarbonát alapú műanyagot biszfenol-A (BpA)és foszgén reakciójával állítják elő. Ebből az anyagból például cumisüveget készítenek. Forró és hideg italok hatására is kioldódik a BpA a cumisüvegből, mely így a csecsemők vérében, vizeletében is kimutatható. A biszfenol-A nagy valószínűséggel hormonhatású, növeli a rák kialakulásának és az elhízásnak a kockázatát. A kanadai és amerikai, dán hatóságok betiltották a polikarbonát cumisüvegeket, de idehaza a mai napig a legtöbb cumisüveg alapanyaga ez!
Az aflatoxinok génkárosító, daganatkeltő hatása mérsékelhető antioxidánsok (pl.: flavonoidok) és zöld színű zöldségek (brokkoli, sóska, spenót, saláta) fogyasztásával.

  • Penészgombákkal fertőzött terményeket ne fogyassz! A fuzárium ellen csak a megfelelő termelés és tárolás ad védelmet. Akár a feldolgozott gabonatermékekben, müzlikben is előfordulhat, emiatt csak megbízható forrásból végy gabonatermékeket!
Jó tudni!
Az aflatoxinok penészgombák termékei, de nem a mérsékelt, hanem a trópusi klímát szeretik, bár itthon is találkozunk a fertőzéssel.
A fuzáriumgomba kifejezetten kedveli a mérsékelt égövi klímát. A gabonaszemeket támadja meg ez a betegség, még az éréskor, vagy a helytelen tárolás során.

  • Élelmiszer önrendelkezéssel lépj ki a reklámok becsapós bűvköréből. Te válaszd ki és döntsd el, mit fogyasztasz!
  • Miután elegendő információ áll rendelkezésedre az élelmiszer minőségéről, származási helyéről, termelési módjáról, biztosan tudsz magad és a környezet szempontjából is előnyös döntéseket hozni. Vásárlásod szavazat! Egyéni szinten döntéseddel támogathatod a helyi őstermelőket, a tiszta terméket.
Jó tudni!
Tudományos kutatások szerint nem teszi boldoggá korunk emberét a fogyasztói szemlélet. Tartós megelégedettséget a humánus, emberiességen alapuló értékszemlélet adhat.
Tudtad, hogy Európa a dél-amerikai szója legnagyobb importőre? Az EU számára takarmányszóját termelő területek nagysága eléri a 10.566.376 hektárt. Ezek helyén korábban kukorica, napraforgó, rizs és gabona termett, mely a helyi lakosokat táplálta.

  • Válassz vegyszermentes termelésből származó élelmiszereket, ha csak lehet!
  • Tájékozódj alaposan arról, hogy mi is az a bio termék, és mi az, amit csak annak neveznek!
  • Friss beszerzésre van mód a házhoz szállítási rendszerek, helyi termék kalauzok segítségével.
  • Keresd és használd ki az úgynevezett kamra túrákat, a szedd magad akciókat!
  • A helyi biogazdákat érdemes felkutatni, velük mindennapi kapcsolatba kerülni.
  • Falvakban sokfelé van heti piac, ahol néha találni bioterméket. Országszerte 15 biopiac van, főleg nagyvárosokban érhetőek el a friss zöldségek és gyümölcsök ilyen formában.
  • Az élelmiszer áruházak biopolcain is lehet csomagolt bioterméket találni.
  • Utcanapot, betakarítási ünnepet vagy programokat szervezz, hogy más családok is megismerjék a biotermelőket és a munkájukat.
Jó tudni!
A hatályos szabályozás szerint csak azt a terméket lehet bionak nevezni, amelyet az elfogadott minősítő szervezetek ellenőriztek. Magyarországon a Biokontroll Kht. a (HU-ÖKO-01) és az Ökogarancia Kht. a (HU-ÖKO-02) jelöléssel tanúsítja a szigorú követelményeknek való megfelelést.
Hány kilométert eszel egy nap, ha banán, citrom, kivi, kakaó és társai kerülnek az asztalodra? Élelmiszered szállítása miatt mennyi üvegházhatású gáz kerül a légkörbe? Mérések szerint a legtöbb üvegházhatású gáz a vörös hús, illetve a tejtermékek előállítása során keletkezik.

  • Legyen minél kisebb az elfogyasztott élelmiszer-kilométered!
  • Alapvető élelmiszereid legalább 70%-a származzon közvetlen környezetedből, de nem messzebbről, mint 100km-ről!
Jó tudni!
Szakemberek a 150 kilométeres távolságnál húzzák meg a határt a helyi és nem helyi termék között. Míg korábban élelmiszer-beszerzéseinket szinte kizárólag a sarki közértben és a helyi piacon végeztük, a GfK piackutató adatai szerint a magyarok 2004-ben élelmiszer-vásárlásaik 36%-át autóval bonyolították, és ez az arány évek óta folyamatosan nő.
A szállítás okozta környezetszennyezésen túl az élelmiszer teljes életciklusa során keletkezett szén-dioxid, metá és dinitrogén-oxid szennyezést is figyelembe kell venni. Így tekintve a szállítás csupán 11 százalékban felelős a szén-dioxid kibocsátásért. A szállítás mellett tehát meghatározó maga a termelés folyamata.

  • Add meg a módját az étkezésnek.
  • Nyugodtan, méltó módon táplálkozz és ülve egyél. Gyertyát is gyújthatsz, zenét is hallgathatsz közben.
  • Meghittek és emlékezetesek az ilyen ritka vacsorák, miért ne lehetne minden nap az est fénypontja a közös vacsora.
  • Az étel megrágásával kezdődik az emésztés. Legalább 40-szer kell minden falatot megrágni ahhoz, hogy jól emészthető legyen.
Jó tudni!
Beszédes kifejezéseink: Mindent a szájába kell rágni! Rágódik valamin.

  • Nézd át a kenyérteszteket, tájékozódj kedvenc kenyered, péksüteményed beltartalma felől, és mindig olvasd el a címkéket!
  • A teljeskiőrlésű búza, tönkölybúza vagy rozs kenyeret és süteményeket fogyaszd! A tésztafélék készülhetnek durumbúzából is.
  • A teljes őrlésű kenyér mindig barna – ha nem az, egy kis turpissággal állunk szemben, ugyanis kiszitálták a lisztből a korpát (azaz már nem teljes kiőrlésű). A barna színt azonban maláta kivonat is adhatja!
  • A titokzatos konyhai lisztféleségekkel ismerkedj meg a liszt választó linken.
  • Próbáld ki az otthoni kenyérsütést. Meglátod, jobb, mint a bolti, és tudod, milyen alapanyagokat használtál, és mivel ízesítetted!
  • Fajlagosan több energiával lehet (akár elektromos, akár fatüzelésű) sütőben, kemencében otthon kenyeret sütni, mint a pékségekben. Ezt is figyelembe véve azonban a hagyományos kenyérsütés, kenyérlángos, langalló készítés tudományát érdemes megtanulni!
  • Levesbetétként próbáld ki a barna rizst, a zabpelyhet, az árpagyöngyöt és a kölest.
  • Hagyományos rántás helyett leveseidet teljes kiőrlésű liszttel habard.
Jó tudni!
A búzamag, a kenyér maga az élet, tartották eleink! Megbecsülését mutatják régi szólásaink is. Tudsz ilyeneket mondani? Pl: Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel. Ki mint vet, úgy arat. Kenyérre lehet kenni…, Úgy kell, mint egy falat kenyér. Minden malom a maga kerekére hajtja a vizet…, Megette a kenyere javát…, Más kenyerét enni…, Külön kenyérre menni…, A maga kenyerén lenni…, Kenyérkereső…, Elveszti a kenyerét…, A kenyeremre tör.. Mindennapi kenyerünkért imádkozunk.

  • Ismerkedj meg a kásaételekkel, így több gabonafélét is bevonhatsz az étrendedbe!
  • Lehet vizes és tejes kását készíteni pelyhek illetve dara felhasználásával.
  • Készítheted sósan vagy édesen, ízlésed szerint. Recepteket az ajánlott könyvben is találsz.
  • A köles minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Köles kását legalább heti egy alkalommal egyél.
Jó tudni!
Tudtad, hogy mindegyik gabonának van egy napja a Waldorf óvodákban?
Hétfő – rizsKedd – árpa
Szerda- köles
Csütörtök – rozs
Péntek – zab
Szombat – kukorica
Vasárnap – búza

  • A hidegen sajtolt magolajakat részesíts előnyben!
  • A margarin és az étolaj ugyanolyan finomított termékek mint a finomított liszt vagy a finomított cukor, még akkor is, ha biomargarinról van szó. A hagyományos margarinok kémiai szerkezetét megváltoztatják, átészterezik és hidrogénezik őket.
  • A hidegen sajtolt olajokat egyszerű mechanikai eljárással nyerik. A vajat a tej lefölözésekor kapják, ezért ez nem finomított élelmiszer és adalékanyagokat sem tartalmazhat.
  • Salátákhoz a tökmagolaj, az olívaolaj hidegen préselt változata való.
  • Főtt ételeidet hidegen préselt olajjal készítsd (olíva-, tökmag, napraforgó olaj). A hidegen sajtolt olajokat huzamos ideig hevítve a hőérzékeny anyagok elbomlanak bennük. Sütéshez ennek ellenére hidegen sajtolt olajat használj, mert számos más értékes anyag is található bennük, amelyek nem bomlanak el. A sütéshez kiválóan alkalmas a hidegen sajtolt napraforgóolaj.
Jó tudni!
A túlhevített, égett sütőolaj policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH) tartalmaz. Ezek az anyagok rákkeltőek. Két-három sütés után, már ne használd! A családi mennyiséget még ki lehet önteni a komposztdombra. Gyűjtsd külön és juttasd el a gyűjtőudvarba vagy a veszélyes hulladék gyűjtéskor add le – ha van ilyen nálatok. Ha másképp nem tudod megoldani, homokkal összekeverten a kukába dobd!

  • Ha húsevő vagy, csökkentsd húsfogyasztásodat! Egyél húsból jobbat, ám kevesebbet!
  • A hús termelése energiazabáló dolog: nem csak a takarmány előállítása és szállítása miatt, de a nagyüzemi telepek ellátása miatt is. Az a legjobb, ha a helyi termelőktől vásárolsz, lehetőleg biotermékeket.
  • Szánjál időt a pástétom, vagdalt elkészítésére, ne vegyél feldolgozott húskészítményt.
  • Az állatok méregtelenítő szervei a vese és a máj. Különösen sok nehézfemet és egyéb szennyeződést tartalmaznak.
  • Az állati zsírokban koncentrálódnak a zsírban oldható méreganyagok. Már ezért is fontold meg, hogy eszel-e állati zsírt.
  • A biohúst, biohalat előállító cégek az állatokat a természetes igényeik figyelembe vételével nevelik, nem kapnak hozamfokozókat, rutinszerűen antibiotikumot, és a biotakarmányon élnek. A Tudatos Vásárló számában biohús termelők címeit is megtalálod.
Jó tudni!
A nagyüzemi állattartó telepeken (a zsúfoltság, a gyorsított növekedés és a mozgásszegénység miatt) az állatok fogékonyabbak a betegségekre és több is a környezetükben a betegséget okozó tényező. Megelőzésre, gyógyításra, vágás előtti stressz csökkentésére gyógyszereket, antibiotikumokat adagolnak számukra. Ezek maradványai a húsukban, majd az emberi szervezetben is megtalálhatóak. Mindezért nemcsak egészségtelen az ilyen hús, de nem is finom.

  • Saját kolbászt, hurkát hozzáértő vidéki családokkal közösen készíts!
  • A feldolgozott húskészítmények számos adalékanyagot tartalmaznak.
  • Problémás a tartósítószerként és színélénkítőként is ható nitrites pác-só alkalmazása. Ez egyrészt rákkeltő nitrozaminná alakulhat át, másrészt a nitritek önmagukban is a vörösvértestek oxigén megkötő képességét rontják.
Jó tudni!
Platón, Kőbán, Pythagorasz, Einstein, Zola, da Vinci, Tolsztoj, R. Wagner, Karafiáth. Tudod mi a közös bennük? Mind vegetariánusok.
A hústermelés környezeti ára:

  • a takarmánytermeléshez szükség víz,
  • a nitrátterhelés a takarmánynövények termesztése kapcsán,
  • a műtrágyák és a haszonállatok trágyája az élővizekbe kerülhet, eutrofizáciot kelt,
  • a kérődzők bendőjében metán termelő baktériumok élnek, ezek üvegházhatású és ózonpajzs bontó gázokat termelnek,
  • takarmánytermő területek váltják fel a fajgazdag, trópusi esőerdőket
  • egy intenzíven tartott szarvasmarhával 4,5 kg szemes takarmányt kell megetetni, ahhoz, hogy 40 dekagramm húshoz jussunk.
Szomjas vagy? Igyál vizet, vagy készítsd magadnak gyümölcslevet a gyümölcsből!
Az úgynevezett üdítőitalok sok cukrot tartalmaznak. Rengeteg energiát viszel be a szervezetedbe, károsodik a fogzománcod is. Ezek mellett a legtöbb üdítő mesterséges aromaanyagokat és színezékeket is tartalmaz. A könnyű (light) italokat aszpartámmal édesítik, mely az emberi szervezetben fenil-alaninra bomlik.
Az a 100 százalékos gyümölcslé, amit magad készítesz. A legtöbb gyümölcslének alig harmada, a gyümölcsitaloknak csak 15 százaléka maga a gyümölcs.
Amikor préselt ivólevet iszol, tudd, hogy főleg élvezeti cikk, mégis egészségesebb, mint a bolti. A préseléskor a rostanyagban marad a lényeg! Mi lenne, ha szomjad oltására gyümölcsöt ennél?

  • Próbáld ki a búzafűlét, melyet speciális préssel állítanak elő biobúzafűből. “Zöld” íze lesz, ne lepődj meg!
  • Igyál vizet, pihentetett csapvizet (amiből már elszállt a klór), vagy forrásvizet!
Jó tudni!
A kóla literenként 0,7 gramm foszforsavat, 110 gramm cukrot és 0,15 gramm koffeint tartalmaz. Az energiaitalok koffeintartalma 0,3 gramm literenként. Gyerekeknél a koffein erős szívdobogást és szédülést okozhat.
Egy átlagos fogyasztó naponta 150 liter, azaz körülbelül egy kádnyi vizet iszik és eszik meg ténylegesen. Az elfogyasztott termékek előállításához ennek legalább tízszeresére van szükség, feltéve, hogy ezeket a termékeket nem túl messziről szállítják. Például fél liter sör előállításához körülbelül 130 liter vízre van szükség, az alapanyagok kitermelésétől az előállítási folyamat legvégéig.

  • Teaiváshoz teafüvet, teatojást használj!
  • Magad gyűjtötte gyógynövényekkel, zacskóba csomagolt herbateákkal, teafű levelekkel is nagyon finom innivalót készíthetsz.
Jó tudni!
A teafilterek előállításához klórral fehérített papírpépet és formaldehid-ureát tartalmazó, nedvességre nyúló műgyantát kevernek össze. Magadat és a fákat is kíméled, ha a filteres teákat nem vásárolod.
A lakosság körülbelül egyharmada tejallergiás – bár nem mindenki tud róla. A tej maga hagyományos élelmiszereink közé tartozik, ám mai minősége egyre több kívánnivalót hagy maga után.
A savanyított tejtermékek (natúr kefír, joghurt, túró és a tejföl) fogyasztását részesítsd előnyben – így a tejcukorral kapcsolatos problémákat valószínűleg megelőzöd!
Van, akinek szervezete a savanyított, és a laktózmentes termékekre is ugyanúgy hevesen reagál, mint a tejre. Növényi fehérjéket fogyassz inkább, ha közéjük tartozol.
A szójatej, rizstej, stb. tartósított, hosszan elálló élelmiszerek, gyakorlatilag konzervek, amelyekből az állás során elbomlanak az életfontosságú anyagok. Ha magad készíted őket, akkor azonban élő élelmiszerek.
Jó tudni!
A tej vitatott innivaló. Egyes adatok arra utalnak, hogy a tej fogyasztása asztma, allergiás bőrbetegségek, légúti megbetegedések kialakulásához vezethet. Az, hogy ennek hátterében mi áll, igen nagy kérdés. A tejcukor, a tejfehérje minősége vagy túlzott mennyisége, a relatív magnéziumhiány, a homogénezés eredményeképpen a tejből felvehető xantoxidáz enzim, a tehenek táplálékával felvett és felhalmozódott növényvédőszer maradványok, a nagy állatállományoknál rendszeresen alkalmazott antibiotikum kezelések, netán a feldolgozás során a tejbe jutó szerek, szennyezések?

  • Lehetőleg kevés csokiféleséget egyél!
  • A csokoládé sok cukrot tartalmaz, rongálja fogaidat. Alkalomra, ünnepre, ha vásárolsz, minőségi terméket keress.
  • A csokiból is lehet Fair Trade minőséget találni. Keress ilyet az ünnepekre, magadnak és ajándékba!
Jó tudni!A kakaóbab termelése során 30 mérgező növényvédő szert használnak, köztük a máshol betiltott lindánt.
Fagyiporban az alapanyagok a sovány tejpor, a zsír és a cukor. Ezen felül csak emulgeálószerek, stabilizátorok és ízesítőanyagok vannak benne. A fagylaltgyártás titka: minél több levegőt keverni a tejporhoz.

  • Ne végy cukrozott-zsírozott levegőt, helyette pépesített gyümölcshúst (málna, eper) tégy fagyasztótálkába, jégkocka tartóba! Ez igazi jeges élmény forró napokra.
Jó tudni!
A világon eladott összes fagylalt 2750 milliárd Ft összegnek felelt meg 2004-ben. Ebből az összegből víz és higiéniai ellátás jutott volna mindenkinek abban az évben a Földön. Forrás: A világ helyzete, 2004, (Föld Napja Alapítvány)
Sajnos már az összes édesítőről olvashattunk olyan bizonyítékokat, melyek szerint egészségkárosítóak. A gyümölcskonzervek, édesített italok vásárlása esetén kerüld a mesterséges édesítőszert tartalmazókat! Legjobb, ha magadat és családodat fokozatosan a kevésbé édes ízekhez szoktatod!

  • Feltétlenül el kell olvasni a termékek címkéit! Tanuld meg a számodra fontos édesítők E-számait!
  • A Stevia növény (jázminpakóka) édességért felelős glükozidjai hőstabil molekulák, sütés, főzés során is megtartják édes ízüket. Leveleit apró darabokra vághatod és finoman édesíti teádat, süteményedet, gyümölcslevesedet. Alkalomszerű fogyasztása elfogadható, de mint minden gyógynövényt, ezt sem szabad folyamatosan fogyasztani!
  • Sűrítetlen juharszirup, helyi méz alkalmas édesítőszer lehet a finomított kristálycukor kiváltására.
  • Sok étel akkor is finom, ha nincs külön vagy nagyon édesítve. Tálalj édesítetlen italokat, leveseket, salátákat! Ne keverd az édességet a főételekkel!
Jó tudni!
A mesterséges édesítőszerek, melyek a diabetikus és light termékekben találhatóak, étvágynövelő hatásúak. A sertéstápokba ezért keverik. Az aszpartám nevű mesterséges édesítőszer például egyes kutatások szerint fejfájást, látászavarokat, hiperaktivitást és allergiát okozhat.

  • A kíméletes párolást, esetleg a wokban készült zöldségeket próbáld ki.
  • A hosszan fővő levesekhez, főzelékekhez képest több vitamin marad a kíméletesen hőkezelt ételben.
  • A mikrohullámú sütők használatát feltétlenül kerüld!
Jó tudni!
Svájci kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a mikrohullámú sütőben kezelt ételek fogyasztása után döntő mértékben megváltozott a kísérleti személyek vérösszetétele, mégpedig a daganatos betegek vérképére emlékeztető irányba.

  • Te döntöd el, mit “E-szel”! Ismerkedj meg tüzetesen az adalékanyagok világával.
  • Az adalékanyagok lehetnek tartósítószerek (a kórokozók szaporodását gátolják az élelmiszereben), antioxidánsok (az avasodás, enzimes barnulás ellen védenek), technológiai segédanyagok (habzásgátlók, szürőanyagok, felületi feszültséget csökkentők), hozzáadott tápanyagok és “kozmetikai” adalékok (a termék színét, ízét, állagát befolyásolják), stb.
  • Több civil szervezet adott ki olyan kis kártyát, amin a legkritikusabb adalékanyagok vannak felsorolva e-számmal együtt. Tarts ilyet magadnál, vagy készítsd el a családodét magad!
  • Az aromaanyagokat soha nem részletezik a címkéken, és nincs E-számuk sem. Egy-egy aromában több vegyület is lehet, ez azonban a gyártó gyártási titka marad.
  • Azt, hogy egyes anyagokból mennyit fogyaszthatunk károsodás nélkül (ADI-érték), a Fao/ who közös élelmiszer-adalékanyag Szakértő Bizottság állapítja meg. Azt azonban senki nem tudja, hogy ha ezen adalékanyagok sokasága a szervezetedben találkozik, milyen összegződő hatást váltanak ki.
  • Az élelmiszerekben található szennyeződések és az adalékanyagok kombinált hatásai az immunrendszert biztosan gyengítik, ami nem csak a fertőző betegségek iránt tesz fogékonyabbá bennünket, hanem így válik érthetővé ezeknek az anyagoknak a nagyon gyakori rákkeltő hatása is.
Jó tudni!
Az “E- kódjegyzék” önmagában nem káros, csupán annak jelzése, hogy az élelmiszerekben előforduló hozzáadott anyagokat listázták és kódolták a szakértők. A listán teljesen természetes, egészséges és szükséges anyagok is szerepelnek. A listán lévő anyagok több mint fele azonban sajnos nem mindenkinek ajánlható. Mindig olvasd el az összetevők listáját a címkéken!
A színezékek és tartósítószerek között egy sincs, amelyről bizton állítható, hogy senkinek nem okoz allergiát. Az eper aroma például egy ausztráliai fa fűrészporából készül.
A “valóság tesztelése” azt jelenti, hogy nemcsak egy adalékanyagra kell határértéket megállapítani, hanem többféle adalékanyag és szermaradvány együttes, összetett hatását kell vizsgálni. Ezt próbálták modellezni német kutatók biogazdálkodásból illetve a konvencionális gazdaságból származó takarmányok etetési kísérleteivel. Az úgynevezett “bio” élelmiszer jobbnak bizonyult, mint a “normál” élelmiszer. Forrás: Gottschewski, 1975 (Halál a konyhában c. könyv, 302.o)
A gyorsetetők nagyban hozzájárulnak a Föld környezeti állapotának romlásához. Olvass és tájékozódj, jól fontold meg, hogy vásárlásoddal támogatod-e a fogyasztók zsírján és az erdők hátán hízó nemzetekfeletti (multinacionális) hálózatokat!
A gyorséttermek ételei táplálkozásélettani szempontból silányak. Ételeikben sok az adalékanyag, mert a rosszminőségű alapanyagokat valahogy ehetővé kell tenni, kevés viszont a rostanyag, a vitamin és az ásványi anyag. Néha pedig nem is azt esszük, amit gondolunk.

  • Készíts saját magad húspogácsát, sült húst vagy csicseriborsóból falafelt.
Jó tudni!
Az 578 alkalommal végzett mintavétel elemzése szerint a legnépszerűbb hamburgercég legnagyobb menüje 78 mesterséges adalékot tartalmaz, azaz „fogásonként” átlagosan hét “E” található az ételsorban.

Étkezésed kapcsán ezek a legfőbb tényezők, amit döntésedkor mérlegelj.
 

totati

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem az evolúció megmutatja, hogy nem vagyunk vegetáriánusok, de tény
hogy a fő táplálék ez alapján zöldségek gyümölcsök. De kell a hús is! A műanyagok
pedig nyilván kerülendők, ezt persze lehetetlen megvalósítani.
 

Era8

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindenkinek ajánlom figyelmébe aki egy lökést szeretne a vega életmód felé:

http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=2299770&postcount=1652

A leves hazudik

HANS-ULRICH GRIMM
Aromák, ízfokozók, ízelfedők, mesterséges édesítőszerek, adalékanyagok, ételimitátumok.

A huszadik század élelmiszeriparának hatalmas fejlődése a fogyasztók többsége számára rejtve maradt. Ódivatú elképzeléseket dédelgetünk ételeinkről, amelyek már rég nem azok, amik valaha voltak.
Az eper íze nem az eprektől származik, hanem egy ausztrál fa fűrészporából, a kókuszízt egy Trichoderma viride nevű gomba termeli, a barack ízét a ricinusból nyerik, a citromét pedig egy penészgombából. A marcipán zöldborsóból készül, a homár és a garnélarák vagy akár a sertéshús is a tenger mindeddig észre nem vett gyümölcseiből.
Füstölés helyett műfüsttel permetezik be a sonkákat és kolbászokat, és mert a műfüst nem tartósít, valamennyi tartósítószer is kerül a termé*kekbe.
A pácolás során a hús már nem veszít víztartalmából, hanem kicsit még nyer is.
A könyv modern élelmiszereink és a modern élelmiszeripar szórakoztató leírása.
 

Monika76

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi nem vagyunk vegák de szeretjük a húsmentes ételeket is.Időnként azért jó kis szünetet tartani és1 hétre minimum elhagyni a húsos ételeket, mi is igy teszünk.Szerintem sok izletes étel van a vega konyhában is.Érdemes kiprobálni.
 

manju

Állandó Tag
Állandó Tag
Én nem vagyok vega de nem eszek húst /már 19 éve/. Ez nem izmus és nem filozófia. Egyszerűen csak mert nekem így jó.
 

Anonimous

Állandó Tag
Állandó Tag
Honnan tudnék megbízható anyagot szerezni a szójáról?
Hallottam,olvastam a káros hatásairól,illetve,hogy túlzott fogyasztáskor női nemi hormonok termelődhetnek a szervezetben.
Ráadásul gyermekeknél tilos a szója.
Kérlek,ha tudtok segítsetek.

?

Egy ismerősöm a vércsoport szerinti táplálkozásra fekteti a hangsúlyt,ő ebben hisz.Én azt gondolom döntés kérdése,ki mit választ.Amíg nem találkoztam vágóhídi képekkel több húst ettem,most sem tagadom meg,de már másképp állok hozzá.
Nekem magamnak kell éreznem és döntenem mit eszek,mennyit és miért.Én tiszteletben tartom mindkét oldalt.
Eszek húst,de még lehetek vega....ha jobban végignézek egy hentespultot,már nem ugyanaz a minőség fogad mint mondjuk tíz éve.
 

t79

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok ,már rég keresem a következő könyveket ,Victoria Boutenko -A nyers étel csodája ,Dr. Edward Howell -Enzimtáplálkozás ,Joan van Rooijin -Napeledel ,ha tud valaki segiteni ,kérem töltse fel vagy mondja meg ,hogy honnan tölthetem le ,előre is köszönöm.Mindenkinek szép napot ,üdv. t79.
 

hidroponi

Állandó Tag
Állandó Tag
Honnan tudnék megbízható anyagot szerezni a szójáról?
Hallottam,olvastam a káros hatásairól,illetve,hogy túlzott fogyasztáskor női nemi hormonok termelődhetnek a szervezetben.
Ráadásul gyermekeknél tilos a szója.
Kérlek,ha tudtok segítsetek.

?


[HIDE]
Tóth Gábor: Valóban egészségtelen a szója?

http://radio.adventnet.hu/mp3/eload...egrol/03_Valoban egeszsegtelen a szoja_TG.mp3

Tóth Gábor: Hús vagy szója?

http://radio.adventnet.hu/mp3/eloadasok/egszsegunk_titkai/Hus_vagy_szoja_TG.mp3

[/HIDE]
 

moncsih555

Állandó Tag
Állandó Tag
Az hogy ki hogy választja meg az étkezési szokásait, embere válogatja. Pl. a Dalai Láma is vega szeretett volna lenni, de a szervezete tiltakozott, így muszály húst ennie. Én inkább a csirkehús híve vagyok, de néha azt is megunom, sokszor tartok húsmentes napokat nem tudatosan. Viszont a halakat imádom.
 

t79

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,valaki elérhetővé tudná nekem tenni Feketené Bokor Katalin -Életreceptek ,Ételreceptek cimü könyvét,hálásan köszönöm a fáradozásaitokat. Minden jót mindenkinek,szép napot ,t79.
 

hidroponi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos hiaba probaltam beszerezni nem kaphato mar es az utannyomassal sem biztattak ezert keresem bescannelve Csalami Lászlóné: Newstart-konyha kiadvanyat.

koszonom!
 
Oldal tetejére