Vegetarianizmusról mindenkinek

Lady Nada

Állandó Tag
Állandó Tag
Laktovegetáriánus levesek

<table width="747" border="0"><tbody><tr><td>
Leves receptek​
</td> </tr> <tr> <td>Cukkinikrémleves
Hozzávalók: 1 kisebb cukkini meghámozva, felkockázva, 2 dl tejföl, 1 fej hagyma, kevés olaj, paprika, ízlés szerint fűszerek.
Elkészítése: pörköltalapot készítek, rádobom a felkockázott cukkinit. Annyi vízzel öntöm fel, ami épp ellepi. Fűszerezem. Amikor megfőtt, leveszem a tűzről. Összeturmixolom, majd belekeverem a tejfölt.
Pirított zsemlekockával, courtonnal vagy üresen tálalom.
</td> </tr> <tr> <td height="162">Hajdinaleveles
Hozzávalók: 15 dkg hajdina, 1-1 szál sárgarépa, petrezselyem, 1 közepes krumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 ek olaj, pirospaprika, ízlés szerint fűszerek.
Elkészítése: a hajdinát annyi vízben, amennyi jól ellepi, főzni kezdem. A karikára, illetve kockára vágott répát, petrezselymet, krumplit hozzáadom; lefedve puhára főzöm. A tűzről lehúzva beleöntöm az olajat, kevés paprikával fűszerezem. Az apróra vágott hagymát belekeverem. Lefedve 5 percig pihentetem.
</td> </tr> <tr> <td height="183">Juhtúrógombócleves
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, 2 ek tej, 2 ek liszt, 1 ek búzadara, 1 tk ecet, ízlés szerint ételízesítő, csipet cukor, csipet só, kevéske kapor.
Elkészítése: a gombócmasszához a búzadarát 1 ek liszttel, a tejjel és a juhtúró felével összekeverem, kis ideig állni hagyom.
A leveshez a megmaradt lisztet a vajon megizzasztom, majd 3/4 l vízzel felengedve, kevergetve főzöm. Öt perc forrás után belekeverem a tejföllel simára kavart megmaradt juhtúrót. A levest ízesítem. A félretett masszából nedves kézzel apró gombócokat gyúrok, és a forrásban lévő levesbe teszem. Ezután kb. még 10 percig fő. Tálaláskor kevés kaporral meghintem.
</td> </tr> <tr> <td height="183">Hippokrátesz leves
Hozzávalók: 2 fej hagyma, 2-3 szál póréhagyma, 1 fej zeller, 2-3 szál sárgarépa, 1-2 szál petrezselyem, hozzá pár szál zöld, 3-4 szem krumpli, 2-3 paradicsom - télen nem -, 1-3-5 gerezd fokhagyma ízlés szerint, majoranna, rozmaring, borsikafű.
Elkészítése: a megtisztított zöldségeket karikára, kockára vágjuk - a paradicsom és a fokhagyma kivételével -, annyi vízzel öntjük fel, ami épp ellepi. Lassú tűzön, fedő alatt főzzük kb. 15 percig. Amikor kész, akkor eleinte a zöldségeket jobb, ha pürésítjük, később így is hagyhatjuk. A friss fűszert csak ekkor szórjuk bele, a szárítottat az utolsó 3-5 percben.
</td> </tr> <tr> <td height="157"> Céklaleves
Hozzávalók: 25 dkg cékla, 1 doboz tejföl, 2 ek. méz,1 ek. teljes őrlésű liszt,1ek. ecet,1 tk. tengeri só, 1 tk. köménymag.
Elkészítése: a céklát lereszeljük,1 l forró vízbe tesszük. Száraz lábosban megpirítjuk a köménymagot, míg elkezd pattogni. Hozzátesszük a leveshez a sót, kb. 15 percig főzzük még. A lisztből és a tejfölből habarást készítünk, ráöntjük a levesre, ha felforrt, elzárjuk alatta a lángot. Beletesszük az ecetet, lefedve hagyjuk tálalásig. Nem szabad lefedni főzés közben, mert kifut.
</td> </tr> <tr> <td height="139"> Patiszonleves
Hozzávalók: 1kg patiszon, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl kefír vagy joghurt, 1 cs. kapor, 1 mk. kurkuma, 1 ek. hidegen sajtolt olaj, só.
Elkészítése: a patiszont megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, belekeverjük a kefírt, végül meglocsoljuk az olajjal.
</td> </tr> <tr> <td height="116">Sajtos póréleves
Hozzávalók: 1 szál póréhagyma, fűszerek, 5 dkg reszelt sajt, olaj, zöldségleveskocka.
Elkészítése: az olajon megfuttatjuk a karikára vágott póréhagymát, a felkarikázott répát, felöntjük vízzel, fűszerezzük, nem egészen puhára főzzük. Tálalás előtt beleszórjuk a reszelt sajtot.
</td> </tr> <tr> <td height="116"> Sütőtökkrém leves
Hozzávalók: egy negyed amerikai tök, 2 dl főzőtejszín, esetleg fűszerek, 5 dkg füstölt reszelt sajt
Elkészítése: a tököt megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, annyi vízzel, amennyi ellepi, feltesszük főni. Ha megfőtt, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt is, fűszerezzük. Tálaláskor a tányérba tesszük a reszelt sajtot.
</td> </tr> <tr> <td height="135"> Zabpehelyleves
Hozzávalók: 4 ek. zabpehely, 3 ek. olaj, 1 közepes vöröshagyma apróra vágva, 1,5 l forró víz, 1 dl főzőtejszín, fűszersó, szójaszósz ízlés szerint
Elkészítése: a zabpelyhet megpirítjuk az olajban, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát is. Megfűszerezzük, felengedjük a forró vízzel, negyed óráig forraljuk, kevergetjük közben. Tejszínnel, szójaszósszal ízesítjük.
</td> </tr> <tr> <td height="164"> Uborkás paradicsomleves hidegen
Hozzávalók: 1 fej lilahagyma, 3 kemény paradicsom, fél közepes uborka, fél kicsumázott paprika, 1 gerezd tört fokhagyma, 9 dl paradicsomlé, fél kiskanál cukor, fél dl olíva, fél dl borecet, só, bors
Elkészítése: a hagymát, paradicsomot, uborkát, paprikát apró kockákra vágjuk, a fokhagymával együtt egy fazékba tesszük. A paradicsomlevet a hozzávalókkal ízesítjük, simára keverjük. Hozzáöntjük a felaprított zöldségekhez. Csak hidegen jó.
</td></tr></tbody></table>
 

Lady Nada

Állandó Tag
Állandó Tag
Laktovegetáriánus második fogások

<table width="747" border="0"><tbody><tr><td>
Második fogások​
</td> </tr> <tr> <td>Csicseriborsós egytál
Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 3 db paradicsom (elhagyható télen), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 doboz sűrített paradicsom - vagy magunk által eltett paradicsom -, petrezselyemzöld, 1 csomag háromszínű durumtészta, 10 dkg sajt, olaj, fűszerek ízlés szerint
Elkészítése: a csicseriborsót 24 órára beáztatom, ezután hideg vízben felteszem főni, míg puha nem lesz. A levét leszűröm és félreteszem. Az apróra vágott hagymát, fokhagymát megfuttatom az olajon, majd beleteszem a felkockázott paradicsomot, a pürét és a csicseriborsót. A borsó főzővizével felöntöm, megfűszerezem, és kb. 15-20 percig főzöm. Közben a tésztát kifőzöm. Egy tepsiben vagy jénai tálban összekeverem a tésztát a csicseriborsós szósszal. A tetejét megszórom reszelt sajttal. Sütőben barnára sütöm.
</td> </tr> <tr> <td height="162">Zellerpüré krumplifasirttal
Hozzávalók a püréhez:1 zellergumó, 2 szem krumpli, 1 dl tejföl, 1 tk vaj, fokhagyma, só
Elkészítése: a meghámozott, feldarabolt zellert sós vízben félpuhára főzöm, majd hozzáadom a szintén feldarabolt krumplit. Ha mindkettő puha, leszűröm, összeturmixolom, majd összekeverem a tejföllel és ízesítem.
Hozzávalók a fasírthoz: 4db közepes krumpli, 3 szelet barna kenyér, egy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa, ételkeményítő, fűszerek ízlés szerint
</td> </tr> <tr> <td height="183">Tejszínes cukkinifőzelék
Hozzávalók:80 dkg cukkini, 4 dkg vaj, 2 ek liszt, 4 dl tej, 1 dl tejszín, petrezselyemzöld, só, bors, cukor.
Elkészítése: a megmosott, végeitől megfosztott cukkini magjait kikaparom- kivéve, ha zsenge-, a húst a héjával együtt -ha zsenge- egyforma kockákra vágom. Megolvasztom a vajat, és a cukkinit ebben és a saját levében lassan megpárolom. Pár perc múlva megszórom a liszttel és a petrezselyemzölddel, majd fűszerezem. Végül felöltöm a tejjel, tejszínnel, és összeforralom. Tejszín helyett joghurttal is készíthetem.
</td> </tr> <tr> <td height="183">Rozmaringos répafőzelék
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 1,5 dl tejszín, 2 ek étkezési keményítő, só, bors, szerecsendió, 2-3 friss rozmaringág
Elkészítése: a megtisztított répát fél centis szeletekre vágom, majd megpárolom a vajban. Közben összekeverem a tejszínt, tejet, keményítőt. Ha a répa omlós, megsózom, megborsozom, beleöntöm a sűrítést, hozzáadom a további fűszereket, majd összeforralom.
</td> </tr> <tr> <td height="157"> Cukkinis tészta
Hozzávalók: 50 dkg cukkini, 2-3 gerezd fokhagyma, 4 ek olivaolaj, 30 dkg durumtészta, só, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítése: a cukkinit megmosom, végét levágom, ha zsenge, akkor kimagvalás és hámozás nélkül vékonyra- kb. gyufaszálnyira- felszeletelem. A fokhagymát összezúzom, az olajba keverem, majd megsózom, megborsozom és kb. 7-8 percig kis lángon párolom, majd megszórom a petrezselyemmel. Közben a tésztát a szokásos módon kifőzöm, majd összeforgatom a cukkinivel.
</td> </tr> <tr> <td height="139"> Spagetti vadas szósszal
Hozzávalók: 1 cs. durum spagetti tészta, 4 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, 1 kk mustár, 1 ek tárkonyecet, 2 dl tejföl, 1 tk vaj, 2 ek liszt, tengeri só, barna cukor, bioveg
Elkészítése: a zöldségeket megtisztítom, apróra vágom és kevés vízben sóval, ételízesítővel és a babérlevéllel puhára főzöm. Kiveszem a babérlevelet, hozzáadom az összezúzott fokhagymát, a fűszereket és ízesítőket, és összeturmixolom. A lisztet és tejfölt pici vízzel elkeverem és a masszához teszem. Közben kifőzöm a spagettit, vajban átforgatom. A szósszal tálalom.
</td> </tr> <tr> <td height="116">Zöldséges tofutokány barnarizzsel
Hozzávalók: 40 dkg natúr tofu, 1 szál sárgarépa, 2 szál szárzeller, 10 dkg cukkini, 10 dkg gomba, 8-10 cm-nyi póréhagyma, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg színes paprika, 0,5 dl olaj, 1,5 dl paradicsomlé, 2 ek szójaszósz, 2 gerezd fokhagyma, gyömbér, só, bors.
Elkészítése: a zöldségeket felaprózom. Forró olajra teszem a répát, 1-2 percig pirítom, majd beleteszem a többi zöldséget. Inkább csak párolom őket. Megfűszerezem, beleöntöm a szójaszószt és a paradicsomlevet. A végén a kockára vágott tofut is beleteszem és óvatosan összeforgatom.
Egy éjszakán át áztatott és kb. 4-5-szörös vízben, lassú tűzön főtt barnarizzsel tálalom.
</td> </tr> <tr> <td height="116"> Zöldségfasírt bulgurral
Hozzávalók: 20 dkg gomba, 20 dkg karfiol, 40 dkg leveszöldség, 20 dkg zöldborsó, 3 zsemle, 1 fej hagyma, zsemlemorzsa, ételkeményítő, olaj, fűszerek ízlés szerint
Elkészítése: a rózsáira szedett karfiolt, a zöldborsót és a kockákra vágott leveszöldséget sós vízben félpuhára pároljuk. A felkockázott hagymát olajon megpirítjuk, rádobjuk az apróra vágott gombát, fedő alatt megpároljuk. A zsemléket vízbe vagy tejes vízbe áztatjuk. A leszűrt, kihűlt zöldséget összekeverjük a gombával, hozzáadjuk a kifacsart zsemléket, és az ételkeményítővel meg a zsemlemorzsával és a fűszerekkel összedolgozzuk. A masszát kikent őzgerincsütőbe vagy tepsibe simítjuk, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával és vajdarabokkal. Tűpróbáig sütjük.
A bulgurt úgy készítjük el, mint a rizst.
</td> </tr> <tr> <td height="135"> Rakott krumpli
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 5 dkg zöldbab, 5 dkg zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 zellergumó, 10 dkg karfiol, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 pohár tejföl, petrezselyemzöld, olaj, só, bors, paprika, kurkuma, oregánó, szerecsendió, bioveg
Elkészítése: a krumplit felteszem főni. A zöldségeket megtisztítom, apró darabokra vágom, keménységi sorrendben picit megfőzöm őket vízben. Kevés olajon megfuttatom az apróra vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát, beleteszem a párolt zöldségeket, megfűszerezem és kb. 2 dl vízzel felöntöm. 10 perc fövés után beleteszem a petrezselyemzöldet és a piros paprikát. A tepsi vagy jénai tál aljára kevés olivát öntök. A főtt, meghámozott és felkarikázott krumpli felét szétterítem az alján, ráöntöm a zöldségkeveréket és befedem a maradék krumplival. Végül ráöntöm a tejfölt. Addig sütöm, amíg kicsit megpirul a teteje.
</td> </tr> <tr> <td height="164"> Rakott padlizsán
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 15 dkg natúr vagy füstölt tofu, fél kg durumspagetti, 1 fej hagyma, 2 db paradicsom, kevés paradicsomlé vagy püré, fél l tejföl, 10 dkg sajt, olaj, só, liszt, bors, oregánó, bioveg
Elkészítése: a padlizsánt megmosom, ujjnyi karikára vágom és besózva állni hagyom, majd lecsöpögtettem és lisztben megforgatom a karikákat. Forró olajban hirtelen megsütöm mindkét felén. A tésztát a hagyományos módon kifőzöm. Az apróra vágott hagymát megfuttatom az olajban, beleteszem az összekockázott paradicsomot és a paradicsomlevet. Belemorzsolom a tofut. Kevés vízzel felöntöm. Fűszerezem. Ha nagyon darabos, akkor össze is lehet turmixolni a szószt.
A tésztát beleforgatom a szószba. A kiolajozott tál vagy tepsi aljára egy réteg padlizsánt terítek, ráöntöm a szószos spagettit. Tetejére egy réteg padlizsán kerül. A tejfölt kevés liszttel kikeverem, belekeverem a reszelt sajtot is, ezt ráöntöm a padlizsán tetejére. Addig sütöm, míg a teteje pirulni nem kezd.
</td> </tr> <tr> <td height="164">Túrófasírt
Hozzávalók: 25 dkg túró, 2 szelet barna kenyér, 1 ek. ételkeményítő, petrezselyemzöld, ételízesítő, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, fűszerek ízlés szerint, zsemlemorzsa
Elkészítése: a kenyeret beáztatjük vízbe,aztán kinyomkodjuk, az apróra vágott hagymát és összezúzott fokhagymát dinsztelés nélkül adjuk hozzá a többi hozzávalóval együtt. Kicsit állni hagyjuk ( zsemlemorzsát is tehetünk bele), aztán gombócokat formálunk belőle, megforgatjuk a zsemlemorzsában és olajban kisütjük
</td> </tr> <tr> <td height="164"> Milánói makaróni
Hozzávalók: 25 dkg durumtészta, 1 dl fasírtpor,10 dkg lilahagyma, 1 paprika, 4 paradicsom, 1 sárgarépa reszelve, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, tengeri só, bazsalikom, szurokfű, pirospaprika
Elkészítése: a tésztát sós vízben megfőzzük. A hagymát nagyobb darabokra vágjuk, megdinszteljük az olajon. Beletesszük a pirospaprikát, az áztatott fasírtport és a darabolt paradicsomot. Pároljuk, amíg a paradicsom kiengedi a levét.
Ekkor adjuk hozzá a karikára vágott zöldpaprikát, sárgarépát, és ezekkel puhára főzzük. Ezt a mártást öntjük a tésztára.
</td> </tr> <tr> <td height="164"> Zöldséges pualo
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 5 dkg vaj, 1-2 szál újhagyma, 1 petrezselyemgyökér, 1 sárgarépa, 1 kis zellergumó, 1 kis karalábé, 5 kisebb burgonya, 1 csésze zöldborsó vagy egy kevés karfiol, 1 mk. kurkuma, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 mk. fahéj, 1 mk. őrölt gyömbér, fehér bors
Elkészítése: a vajat meglangyosítjuk, belekarikázzuk a hagymát, rátesszük a rizst és megfuttatjuk. Felengedjük 4 dl vízzel és lemez fölött, lassú lángon megpároljuk. Egy másik edényben eközben feltesszük főni vegetás vízben az apróra darabolt petrezselymet, répát, karalábét, zellert. Később belekockázzuk a krumplit és a zöldborsót vagy karfiolt, ha kell, pótoljuk az elfőtt vizet. Megfűszerezzük. Mikor minden megfőtt, összekeverjük a zöldséget a rizzsel.
</td> </tr> <tr> <td height="164"> Francia rakott krumpli
Hozzávalók: 75 dkg krumpli, 5 dkg vaj, 4 dl főzőtejszín, 1 gerezd fokhagyma, zöldfűszerek ízlés szerint, só, bors
Elkészítése: a krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, felkarikázzuk. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, bedörzsölünk fokhagymával. A sütőt előmelegítjük. A tál aljára krumplikarikákat teszünk, sózzuk, borsozzuk, kevés tejszínt locsolunk rá. Így folytatjuk a rétegezést . A maradék vajat a tetejére morzsoljuk és megsütjük( akkor jó, ha a tejszínt magába szívta, a teteje pedig megpirult). Friss zöldfűszerekkel meghintve tálaljuk.
</td> </tr> <tr> <td height="144"> Diófasírt
Hozzávalók: 25 dkg darált dió, 2 zsemle, tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej hagyma, olaj, zsemlemorzsa, só, fehérbors
Elkészítése: a diót ledaráljuk, a zsemléket tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A fokhagymát összezúzzuk, a hagymát apróra vágjuk (nem dinszteljük meg), és a dióhoz, zsemléhez adjuk a többi hozzávalóval (kevés zsemlemorzsát is tegyünk bele) összekeverjük. Gombócokat formálunk belőle, megforgatjuk a zsemlemorzsában, és forró olajban kisütjük.
</td> </tr> <tr> <td height="164"> Kapros paprikapörkölt
Hozzávalók: -40-40 dkg paradicsompaprika és zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 csokor kapor, 1 ek. olaj, 1 tk. pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 mk. bors, só
Elkészítése: a vöröshagymát karikára vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a paprikákat kicsumázzuk és apró kockákra vágjuk, a kaprot pedig finomra metéljük. Az olajban megpirítjuk a hagymakarikákat, megszórjuk a pirospaprikával. Aztán 1 ek. vizet ráöntünk, majd rádobjuk a felkockázott paprikát, meghintjük fűszerekkel. Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, rászórjuk a kaprot, majd belekeverjük a tejfölt.
</td> </tr> <tr> <td height="164"> Fokhagymás tofu
Hozzávalók: 20 dkg tofu, 5-6 gerezd fokhagyma, fél sárgarépa, fél cukkini, 5 ek. szójaszósz, 5 szem aszalt szilva, cukor, só, 1 tk. indiai fűszerkeverék, olívaolaj, (tej)
Elkészítése: a tofut kis kockákra vágjuk, és beáztatjuk egy szószba: a szójaszószba beletesszük az összepréselt fokhagymát, szükség esetén kis tejet is teszünk bele, és beleforgatjuk a tofukockákat.A répát és a cukkinit vékony csíkokra vágjuk( gyufaszálnyira), olajon, serpenyőben sütjük 3-4 percig. Eközben az aszalt szilvát is csíkokra vágjuk, hozzádobjuk. Pár percig ezzel is sütjük, majd hozzáadjuk a szósztól lecsepegtetett tofut, és tovább pár percig sütjük. Ha szükséges, vízzel vagy szójaszósszal felöntjük, megfűszerezzük.
</td> </tr> <tr> <td height="116"> Héjában főtt krumpli fűszeres olajjal és joghurttal
Hozzávalók: 4 nagyobb krumpli, 2 gerezd fokhagyma, olaj, bioveg, só, borsika, szerecsendió, pirosparika, 4-5 dl jughurt
Elkészítése: a krumplit sós vízben megfőzzük. Az olajat felforrósítjuk, belenyomjuk a fokhagymát és megfűszerezzük. Tálalásnál a megtisztított krumplit leöntjük az olajjal és a joghurttal.
</td> </tr> <tr> <td height="121"> Joghurtos csicseriborsó saláta
Hozzávalók: 5 ek. főtt csicseriborsó, 2 dl joghurt, 1-3 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, chili
Elkészítése:a joghurtot tálba öntjük, összekeverjük az összezúzott fokhagymával. Hozzáadjuk a főtt csicserit, a gerezdekre vágott paradicsomot, megfűszerezzük. Tálalás előtt 1 órán át hideg helyen érleljük.
</td></tr></tbody></table>
 

Lady Nada

Állandó Tag
Állandó Tag
Kásák

<table width="747" border="0"><tbody><tr><td>
Kásák​
</td> </tr> <tr> <td>Kukoricakása édesen
Hozzávalók: 1 csésze kukoricadara, 2 csésze víz, 5 dkg darált mák vagy dió, 1 kk hidegen sajtolt olaj, 1 kk karobpor, 1 kk szirup (juhar, agavé), fahéj, szegfűszeg
Elkészítése: a vizet felforraljuk, állandó kevergetéssel belecsurgatjuk a darát. Amikor megfőtt, rászórjuk a mákot vagy diót és ráöntjük az ízesítőket.
</td> </tr> <tr> <td height="138">Rakott puliszka
Hozzávalók a püréhez: kukoricadara, víz, csipet vaj, tejföl, túró ízlés szerint.
Elkészítése: sós vízben megfőzzük a fenti módon a darát - percek alatt kész, ügyeljünk, hogy se túl kemény, se túl folyós ne legyen. Egy jénai tál aljára terítsünk egy adag puliszkát, tegyünk rá túrót és folytassuk a rétegzést. A tetejére tegyünk tejfölt. Sütőben fél óráig sül.
</td> </tr> <tr> <td height="135">Mákos-almás köleskoch
Hozzávalók: 20 dkg köles, 10 dkg szőlőcukor, 4 dkg mazsola, 8 dkg darált mák, 2 db alma reszelve, fél vaníliás cukor, kevés vaj, csipet só
Elkészítése: a hozzávalókat a vajjal kikent tepsiben összekeverjük, kb. 3-szoros vízzel felöntjük - lepje el + még 1 cm -, és sütőben 25-30 percig sütjük.
</td> </tr> <tr> <td height="183">Gyümölcsös köles
Hozzávalók: 20 dkg köles, 8 ek méz, 3 ek olaj, 10 dkg mazsola, pár alma vagy más gyümölcs, 2 ek citromlé, csipet só, víz (3-4-szeres)
Elkészítése: a vizet csipet sóval jól lefedhető edényben felforraljuk, beletesszük a kölest és lassú tűzön, fedő alatt, kevergetés nélkül főzzük. Közben az almát meghámozzuk, lereszeljük, hozzákeverjük a mézet, a citromlevet, az olajat és a mazsolát, és amikor a kása kész, a tetejére halmozzuk ezt a masszát, majd visszatesszük rá a fedőt, hogy a forró gőzben átmelegedjen.
</td> </tr> <tr> <td height="116"> Köleskása zöldségesen
Hozzávalók: 1 csésze köles 2 csésze víz, 2 ek hidegen sajtolt olaj, paprika, koriander, bazsalikom, petrezselyemzöld.
Elkészítése: a kölest a vízben megfőzzük. Fűszerezzük és hidegen sajtolt olajjal meghintjük. Nagy tál friss zöldséggel fogyasztjuk.
</td> </tr> <tr> <td height="139"> Hajdina karfiollal vagy brokkolival
Hozzávalók: 25 dkg hajdina, 25 dkg karfiol vagy brokkoli, hagyma, fokhagyma, tejföl, fűszerek ízlés szerint
Elkészítése: a hajdinát 3-4-szeres vízben megfőzzük, ízesítjük a hagymákkal, esetleg más fűszerekkel, majd a közben szintén megfőzött, rózsáira szedett karfiollal vagy brokkolival összekeverjük. Tejföllel leöntjük és közepesen meleg sütőben átsütjük.
</td> </tr> <tr> <td height="59">Lecsós hajdina
Hajdinakását és lecsót készítünk, a két ételt összekeverjük és tálaláskor juhtúróval megszórjuk.
</td> </tr> <tr> <td height="116"> Kicseri
Hozzávalók: 3/4 bögre basmati vagy jázmin rizs, 1/4 bögre zöld mungóbab, 1/4 tk. kurkuma, 1/4 tk. őrölt kömény, só, 1 ek. vaj
Elkészítése: a rizst és a mungóbabot összekeverjük, 3-5-szörös vízzel felöltjük, pépesre főzzük, megfűszerezzük, a vajat tálalás előtt tesszük rá.
</td></tr></tbody></table>
 

Lady Nada

Állandó Tag
Állandó Tag
Pástétomok

<table width="747" border="0"><tbody><tr><td>
Pástétomok​
</td> </tr> <tr> <td>Csicseriborsó pástétom
Hozzávalók: 15 dkg csicseriborsó, fél dl víz, 1 ek citromlé, 1 ek szezámolaj, 1 ek pirított szezámmag, 1 ek nyers reszelt hagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma.
Elkészítés: a 24 órán át áztatott csicseriborsót annyi éltelízesítős vízben, amennyi épp ellepi, megfőzzük. A főzőlé egy részét rajta hagyva a hozzávalókkal együtt összeturmixoljuk.
</td> </tr> <tr> <td height="138">Lencsekrém (műmájkrém)
Hozzávalók: 10 dkg lencse, 4 szelet barna kenyér, 4 gerezd fokhagyma, 2 mk majoranna, késhegynyi bors, késhegynyi őrölt gyömbér, 1 kisebb babérlevél, 2 ek búzacsíra, 2 ek búzakorpa, só.
Elkészítés: a lencsét megfőzzük a babérlevéllel, sóval és gyömbérrel. A kenyeret beáztatjuk, majd kicsavarjuk. A fokhagymát összezúzzuk. A hozzávalókat simára keverjük, ha az ízlésünk úgy kívánja, össze is turmixolhatjuk.
</td> </tr> <tr> <td height="116">Szezámmagkrém (műtöpörtyűkrém)
Hozzávalók: 4 ek szezámmag, 10 dkg ghí vagy vaj, 1 mk oregánó, só
Elkészítés: a szezámmagot önmagában - állandó kevergetés közben - megpirítjuk és kávédarálón ledaráljuk. A hozzávalókkal simára keverjük Adhatunk hozzá apróra vágott lila hagymát is.
</td> </tr> <tr> <td height="116">Gyümölcsvaj
Hozzávalók: 20 dkg érett gyümölcs (eper, meggy, málna, sárgabarack) 25 dkg vaj, cukor vagy méz ízlés szerint
Elkészítése: a gyümölcsöt áttörjük vagy turmixoljuk, édesítjük - ez el is maradhat -, majd a vajat kanalanként hozzáadva habosra keverjük.
</td> </tr> <tr> <td height="116">Zabpehelypástétom
Hozzávalók: 6 dl víz, 2 dl zabpehely, 1 kisebb vöröshagyma, 2 ek olaj, egy csokor petrezselyem, 1 tk ételízesítő
Elkészítése: az olajban az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk. Levesszük a tűzről, kis idő múlva ráöntjük a vizet, beletesszük a zabpelyhet és kb. 15 percig főzzük. Ha kész, belekeverjük a fűszereket és összeturmixoljuk.
</td> </tr> <tr> <td height="119">Sültzsír
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 50 dkg vaj, olívaolaj, 1 kk mustár, ételízesítő, kurkuma
Elkészítés: az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymákat, a vajat összekeverjük a fűszerekkel, majd a hozzávalókat összedolgozzuk.
</td> </tr> <tr> <td height="59">Élesztőpástétom
Hozzávalók: 20-25 dkg élesztő, 2 fej hagyma, olaj, pici zabpehely, zsemlemorzsa, fűszerek
Elkészítés: az olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, ebbe tesszük az előzőleg összemorzsolt és pár percig vízben áztatott élesztőt. Hozzákeverjük a zabpelyhet, zsemlemorzsát, fűszereket és sűrűsödésig főzzük.
</td> </tr> <tr> <td height="57">Vitaminkrém
Hozzávalók: 1 feketeretek, 10 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 fej lilahagyma, pirospaprika, mustár, petrezselyemzöld
Elkészítés: a retket lereszeljük, a hozzávalókat habosra keverjük, megfűszerezzük, és az egészet összekeverjük.
</td> </tr> <tr> <td height="57">Burgonyás szendvicskrém
Hozzávalók: 1 nagy krumpli, 1 fej hagyma, 5 dkg vaj, 1 uborka, szerecsendió, curry, só
Elkészítése: a héjában megfőzött krumplit meghámozzuk, összetörjük, belereszeljük az uborkát. A vajat habosra keverjük a hagymával és a fűszerekkel, majd összedolgozzuk a krumplival.
</td> </tr> <tr> <td height="57">Zellerkrém
Hozzávalók: 50 dkg zellergumó, 3 ek. pirított zabpehely, 1 mk. lestyán, kevés fehér bors
Elkészítése: a zellert kockára vágva megpároljuk, a víz egy részét leszűrjük róla, hozzáadjuk a zabpelyhet, fűszereket, és turmixoljuk (ha szükséges, adunk még hozzá a főzővízből).
</td> </tr> <tr> <td height="57">Búzacsírapástétom
Hozzávalók: 1 lilahagyma, 12 dkg búzacsíra, 1 répa, 2 ek. olaj, petrezselyemzöldje, fűszerek ízlés szerint
Elkészítése: a hagymát apróra vágjuk, megdinszteljük, rádobjuk a megreszelt répát, a búzacsírát, felöntjük vízzel és puhára főzzük, majd fűszerezzük. Melegen finom igazán.
</td> </tr> <tr> <td height="57">Padlizsánkrém
Hozzávalók: 1 nagy padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 doboz tejföl, 2 ek. majonéz, olívaolaj
Elkészítése: a padlizsánt héjában megsütjük a sütőben. Közben az olíván megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd kicsit félretesszük. A meghámozott padlizsánt hozzáadjuk a hagymához, fűszerezzük, beletesszük a fokhagymát is, összeturmixoljuk, hozzákeverjük a tejfölt és a majonézt is. Ezek elhagyhatóak, vagy kevesebb is elég belőlük!
</td> </tr> <tr> <td height="57">Tofurántotta
Hozzávalók: 1 cs. natúr tofu, 1 fej hagyma, tej, olaj, kurkuma, fűszerek
Elkészítése: a hagymát apróra vágjuk, megfuttatjuk az olajon, hozzátesszük a kézzel apróra morzsolt tofut, tejjel lazítjuk kevergetés közben, kurkumával sárgítjuk, majd fűszerezzük.
</td> </tr> <tr> <td height="57">Tofukörözött
Mint a hagyományos körözött, csak túró helyett az összemorzsolt tofuból készítjük.
</td> </tr> <tr> <td height="57">Brokkolipástétom
Hozzávalók: 1 közepes fej brokkoli, 2 ek. joghurt, 3 ek. búzacsíra, 1 tk. cayennebors, 1 ek.olaj, só
Elkészítése: a rózsáira szedett brokkolit puhára pároljuk, majd összetörjük és a hozzávalókkal összeturmixoljuk
</td></tr></tbody></table>
 

Lady Nada

Állandó Tag
Állandó Tag
Sütemények, édességek

<table width="747" border="0"><tbody><tr><td>
Sütemények, édességek​
</td> </tr> <tr> <td> Hamis túrógombóc
Hozzávalók: fél l kefír, kb. 12 dkg búzadara, vaj/olaj, zsemlemorzsa, porcukor, tejföl, lekvár
Elkészítése: a kefírt felforraljuk egy lábosban, lassan hozzáöntjük a búzadarát. Kis lángon kevergetjük, míg a dara megduzzad, majd kihűtjük. A szokásos módon gombócokat formálunk belőle, majd az olajban és vajban pirított zsemlemorzsába forgatjuk a gombócokat. Porcukorral, lekvárral, tejföllel tálalhatjuk.
</td> </tr> <tr> <td height="138"> Joghurtos firni
Hozzávalók: 12 dkg rizsliszt, 2 dl víz, 2 dl joghurt, 1 dl főzőtejszín, 6 ek. cukor, 2 ek. kókuszreszelék, 1 ek. mazsola, díszítéshez: mandula, mogyoró, dió, stb.
Elkészítése: a rizslisztet a vízzel simára keverjük, majd alacsony hőfokon, kavargatva adjuk hozzá a joghurtot, majd főzzük besűrűsödésig. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a cukrot, tejszínt, kókuszt és mazsolát. Tegyük desszertes tálkákba és díszítsük.
</td> </tr> <tr> <td height="135"> Túrós pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg túró, 50 dkg margarin, 50 dkg liszt, só
Elkészítése: a túrót villával összetörjük, belemorzsoljuk a puha margarint, hozzáadjuk a lisztet, megsózzuk, tésztává gyúrjuk, amit legalább fél órán át a hűtőben pihentetünk. Közepes vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, a tetejét olajjal kenjük meg és megsütjük.
</td> </tr> <tr> <td height="116"> Kefíres sütemény
Hozzávalók: 4 pohár kefír, 4 pohár liszt, 1 cs. sütőpor, 2 pohár cukor, 2 pohár olaj, bármilyen gyümölcs, leginkább meggy (befőtt is lehet)
Elkészítése: a kefírt, lisztet, olajat, cukrot egy tálba öntjük és összedolgozzuk, hozzáadjuk a sütőport. Egy tepsit előkészítünk, beleöntjük a masszát, és belepotyogtatjuk a meggyet. Középmeleg sütőben sütjük aranysárgára.
</td> </tr> <tr> <td height="116"> Édes zabpehely
Hozzávalók: 1 csésze zabpehely, 3 csésze víz, fél csésze mazsola, csipet tengeri só
Elkészítése: a hozzávalókat lassú tűzön sűrűre főzzük, majd ízesítjük: 1 ek méz, 2 ek. pirított szezámmag, gyümölcs.
</td> </tr> <tr> <td height="119"> Tofu banánnal
Hozzávalók: 5 dkg natúr tofu, 1 banán, mazsola, dió, méz
Elkészítése: a karikára vágott banánhoz, a felszeletelt tofuhoz adjuk hozzá a pirított, apróra vágott diót, a mazsolát, öntsük le mézzel.
</td> </tr> <tr> <td height="59"> Halava
Hozzávalók: fél kg búzadara, 13 dkg vaj, 8 dkg méz, 1 cs. mazsola, 1,5 ek. fahéj, 2 cs. vaníliás cukor, csipet só, mogyoró/pisztácia/dió/mák/gesztenyepüré, stb.
Elkészítése: a darált mogyorót megpirítjuk a vajban, majd a grízt is, folyamatos kavarás közben. Megmelegítünk kétszeres mennyiségű vizet, amibe a mazsolát is beletesszük. Amikor felforrt, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a mézet. Az egészet a grízre öntjük, sűrűre főzzük, fűszerezzük.
</td></tr></tbody></table>
 

Lady Nada

Állandó Tag
Állandó Tag
Egészséges táplálkozás

<table width="796" border="0"><tbody><tr><td colspan="2">
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
</td> </tr> <tr> <td>
etel.jpg
</td> <td>Amit eszel, azzá leszel!
Nem azért élünk, hogy együnk, de azért eszünk, hogy éljünk!
Az egészség nem minden, de minden semmi az egészség nélkül!
Ugye, ismerős mondatok?
De mit együnk, hogy egészségesek maradjunk? Hogy ne hízzunk el? Hogy tovább éljünk?
</td> </tr> <tr> <td colspan="2">A legoptimálisabb a laktovegetáriánus táplálkozás, melynek követői húst, halat, tojást nem, de tejet és tejterméket fogyasztanak. Emellett évszaknak, földrajzi helyüknek megfelelően válogatnak a tápanyagok közül, ismernek elfeledett gabonákat, fűszereket, helyettesíteni tudják a finomított-fehérített alapanyagokat; nyers zöldségeket és olajos magvakat nassolnak, mézzel édesítenek.
Naponta a következőket fogyasztják: 300 gr gabona, 500-1000 gr zöldség, 250 ml tej, 50 gr vaj, 200 gr sajt vagy joghurt.
</td></tr></tbody></table>
 

Lady Nada

Állandó Tag
Állandó Tag
A táplálkozás aranyszabályai

<table width="796" border="0"><tbody><tr><td colspan="2">
A TÁPLÁLKOZÁS ARANYSZABÁLYAI
</td> </tr> <tr> <td>
gyumolcskosar.jpg
</td> <td>Ideális és optimális lenne a laktovegetáriánus táplálkozás mindenki számára - ennek követői tejet, tejterméket fogyasztanak, de húst, tojást nem. Félreértések elkerülése végett: a hal is hús!
A táplálkozási reformnak több oka lehet:
- orvosi javallat
- divat
- diéta
- vallási tradíciók követése
- áhimsza (nem ártás).
</td> </tr> <tr> <td colspan="2">Bármilyen indíttatásból történjen, ajánlatos átgondolni, hogy milyen alapelveket kövessünk, hogy étkezésünk ne váljon hiánytáplálkozássá.
Mit együnk, igyunk; mit mivel helyettesítsünk?
- A fehér liszteket, kenyereket barna, teljes őrlésű liszttel, kenyérrel cseréljük fel.
- Finomított répacukor helyett használjunk mézet, nádcukrot, szőlőcukrot, juharszirupot, steviát (növényi édesítőszer több formában).
- A sót szezámsóval, fekete sóval váltsuk ki, sózzunk minél kevesebbet. Szokjunk vissza az ételek természetes ízére. Zsírt ne, inkább hidegen sajtolt olajat, vagy ghít (tisztított vaj) használjunk sütésre-főzésre.
- A húst pótolja a szejtán (búzahús), a tofu (szójatúró), szója és hüvelyesek fogyasztása.
- A tészták készüljenek durumlisztből.
- A tojást pótolja az ételkeményítő, illetve egy tojásnak felel meg egy evőkanálnyi a burgonyakeményítő- szójaliszt 1:1 arányú keverékéből, de helyettesítheti az őrölt lenmag vízzel keverve is - mindez attól függ, hogy például panírozni akarunk, fasírtot vagy süteményt készítünk-e.
- Az ecetet cseréljük alma-, fehérbor-, tárkonyecetre, balzsamecetre.
- A habarást, rántást sárgaborsóliszttel és joghurttal/ kefírrel készítsük.
- Primőrök helyett fogyasszunk otthon csíráztatott gabonát.
- A kakaót a karobpor (a szentjánoskenyérfa terméséből készül) váltja ki.

Használjunk erjedésgátló fűszereket: fahéj, szegfűszeg, kömény, ánizs, pirospaprika,
és elfeledett fűszereket: borsika, tárkony, lestyán, kakukkfű, majoranna, bazsalikom, zsálya, citromfű, sáfrányos szeklice, szurokfű, rozmaring.
Szerezzünk be Vegamix ételízesítőt.

Fedezzük fel a hajdinát, kölest, csicseriborsót, kukoricadarát, bulgurt (búzatöret), más gabonákat.
Együnk olajos magvakat, müzlit, aszalványokat sütemény, édesség, cukorka helyett.

Ne fogyasszunk mirelit és konzerv ételeket, ha csak tehetjük. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt - lehetőleg nyersen is. Élelmünk, táplálékunk nagyobb része legyen élő, friss!
Az alapanyagaink feleljenek meg annak az éghajlatnak, földrajzi helynek, ahol élünk, annak az évszaknak, amiben vagyunk, nemünknek, korunknak, egészségi állapotunknak, az általunk végzett munka jellegének.
Felejtsük el az akolholt, kávét, kólát, cukros-szénsavas üdítőitalokat. A legjobb a forrásvíz. Igyunk gyógyteákat, zöld teát, rooibos teát, gyümölcs- és zöldségleveket, lehetőleg frissen készítve.
Mikor együnk?
Ha valóban éhesek vagyunk, és ne akkor, ha az ínyünk ízélményre vágyik, vagy csak a szemünk kívánja az ételt. Napi 3-5 étkezés elegendő. Az étkezések közt teljen el 3-5 óra.
Inni étkezés előtt kb. fél órával igyunk, evés közben vagy utána ne, mert ezzel felhígul a gyomorsav, az emésztés tökéletlenné válik. Az egyes étkezések közt eltelő időben viszont igyunk sokat.
Mennyit együnk?
Első sóhajtásig! Jó, ha a gyomor fele üresen marad, így optimálisabb az emésztés. Van olyan guru, aki azt tanácsolja, csökkentsük az ételeink mennyiségét 70 %-kal: frissebbek leszünk, kevésbé lusták.
És: tartsunk időnként böjtöt, lénapot, könnyű napot, gyümölcsnapot. 21 év felett heti 1, 42 év felett heti 2, 63 év felett heti 3 böjtnap ajánlott.
Naponta legalább másfél-két liter folyadékot fogyasszunk, bizonyos esetekben ennél is többet.
Hogyan együnk?
Adjuk meg az étkezés módját! Terítsük meg az asztalt, élvezzük az ételek színét, illatát. Mondjunk áldást étkezés előtt. Rágjunk lassan, alaposan. Időnkét kézzel is ehetünk!
Étked legyen orvosságod, táplálékod gyógyszered - vallotta Hippokrátesz.
</td></tr></tbody></table>
 

Lady Nada

Állandó Tag
Állandó Tag
A háztartás átállítása laktovegetáriánus étkezésre

A HÁZTARTÁS ÁTÁLLÍTÁSA LAKTOVEGETÁRIÁNUS ÉTKEZÉSRE
Gyakran mondják, hogy a hús- és tojásmentes élet drága, ráadásnak olyan alapanyagok kellenek hozzá, melyek különlegesek, nehezen beszerezhetőek - azonban ez nem így van!
Mindössze havi öt ezer forint ráfordítással elkezdhetjük az átállást, és később olyan ütemben folytathatjuk, amilyenben azt pénztárcánk megengedi.
Tavasz végén, nyáron és ősszel használjuk ki a természet ajándékait, a friss gyümölcsöket és zöldségeket, de várjuk ki a szezonjukat, télen pedig forduljunk a hagyományos népi táplálékok felé: bab, lencse, sárgaborsó, sütőtök, cékla, savanyúkáposzta, burgonya, kukoricadara, tésztafélék, stb.
Kezdetben vásároljunk Vegamix ételízesítőt, és egyféle, általunk eddig nem használt fűszert, és ezt bővítsük minden hónapban egy újabb fajtával. Vegyünk egy-egy zacskó zabpelyhet, kölest, hajdinát, lenmagot, csicseriborsót, kukoricadarát, nádcukrot, egyféle teljes őrlésű lisztet, kevés sárgaborsólisztet, valamilyen étkezési keményítőt, egy csomag natúr vagy füstölt tofut, egy zacskó durumtésztát, és vágjunk bele !
 

Lady Nada

Állandó Tag
Állandó Tag
Böjt

BÖJT
Két alapvető indíttatása van a böjtnek: egészségügyi (súlyfelesleg leküzdése, salaktalanítás), és spirituális. Most csak az utóbbiról lesz szó.
Böjtölni huzamosabb ideig csak orvosi felügyelettel szabad, de egy napos böjtöt majdnem mindenki tarthat.
Ellenjavallt
: kismamáknak, fejlődő szervezetnek (21 éves kor alatt), időseknek, gyógyszert rendszeresen szedőknek, legyengült állapotban lévőknek, súlyos szervi bajban szenvedőknek, súlyos betegeknek.
A népi hagyomány azt tartja, hogy 21 éves kor felett heti 1, 42 év felett heti 2, 63 év felett heti 3 böjtös napot tartsunk.
A jógahagyomány a hétfőt (a Hold és az Úr Síva napját) vagy a csütörtököt ( a Jupiter és a Guru napját) tartja legalkalmasabbnak a böjtre, valamint a telihold napját.
A böjt időtartama lehet 1 nap, 3 nap, 7 nap, 42 nap. Hosszabb böjtöknél fontos a böjtöt megelőző könnyű nap(ok) tartása, és a böjt megtörése, ami legalább olyan körültekintést igényel, és addig tart, mint maga a böjt! Ennek fokozatosnak, lassúnak és szelídnek kell lennie. Számolni kell az ún. böjtkrízissel, tisztulással, méregtelenítéssel, amikor fejfájás, rosszullét, verejtékezés, rossz lehelet, a széklet és a vizelet megváltozása fordulhatnak elő. Kezdetben próbáljuk meg azt, hogy egy nap reggel és este eszünk csak, a nap folyamán pedig sok ( 2-3 liter) forrásvizet, gyógyteát, vegyszermentes zöldség- és gyümölcslevet fogyasztunk. A következő lépcső az lehet, hogy az egyik fő étkezéstől a másik nap azonos fő étkezéséig nem eszünk szilárd ételt. És innen már a több napos böjtök következhetnek, felügyelettel.
Ha valaki nehezen bírja a napot, megehet egy falat csokoládét, egy kiskanál mézet, pár szem szőlőcukrot. Az egy napos böjt lezárásaként könnyű táplálékot (gabonaőrlemény, rizs, párolt zöldség) fogyasszunk.
A böjt a léböjtön kívül lehet más jellegű is.
A spirituális böjt alatt jó kicsit elvonulni, kizökkenni a hétköznapokból. Választhatunk a böjthöz otthonunktól eltérő helyszínt is! Meglehet, hogy jobb, ha nem megyünk ez alatt az idő alatt munkába, hanem magunkra figyelünk, de ez nem szükséges mindig. Az is igaz, hogy fogyó Holdnál könnyebben megy a salaktalanítás, az is, hogy van klasszikus tél végi böjti időszak; az is jó, ha nem a megszokott helyünkön vagyunk böjtölés közben, de ha valaki nem tud ki/átkapcsolni a böjti napjai alatt, mert arra gondol, mi lehet a gyermekeivel otthon, akkor az egész mit sem fog érni!
A böjt alatt előfordulhat fokozott álomtevékenység. Jó nyugalomban lenni, de nagyon jó sétálni, mozogni, meditálni, imádkozni, olvasgatni, szaunázni, légfürdőzni, váltózuhanyt alkalmazni.
Egész nap legyünk tudatában annak, hogy lemondást gyakorolunk, hogy fegyelmezetten tartjuk a fogadalmat, hogy aznap nem eszünk, hogy a lelki fejlődésünk érdekében böjtölünk!
Ilyen napokon könnyebben megy az összpontosítás, az ellazulás, tudatosabban és szabályozottabban irányíthatjuk az energiánkat, letisztulnak az érzelmeink, erősödik az önbizalmunk.
 

Lady Nada

Állandó Tag
Állandó Tag
Föld- napok böjt

FÖLD- NAPOK BÖJT​
A kínai orvoslás gabonakúrája mélyreható salaktalanítást ígér. Naptárjuk (és az ún. öt elem tana) szerint a legjobb a böjtöt a föld napok alatt tartani, melyek egy évben ötször vannak, és egy periódusban 18 napon át tartanak. A kúra lényege, hogy nem kell éhezni, de csupán egyféle gabonát lehet fogyasztani sótlanul, és mindig megfőzve. Tehetünk bele párolt gyümölcsöt, kéntelen aszalványt, párolt zöldséget, friss fűszernövényeket, fűszereket a só kivételével, egy teáskanálnyi hidegen sajtolt olajat. Nyers zöldséget, gyümölcsöt csak délben együnk hozzá, és a paradicsomról húzzuk le a héját! Annyiszor ehetünk, ahányszor megéhezünk, a gabona dara, pehely, gríz alakját is fogyaszthatjuk bátran. A gabonafajta kiválasztása meggondolást igényel, a rizs és a tönkölybúza az, ami minden alkat számára megfelelő. Aki egy napig végzi a kúrát, sokat tett magáért, három nap már fordulatot hozhat, tizenkét napos kitartással pedig megtisztítja a tizenkét fő meridiánját (energiaáramoltató vezetékét).
Lássunk egy rizs-kúrát , melyet támogat más méregtelenítési eljárás is!
A megelőző és a böjtöt követő felépítő napok étkezésénél kövessük az általános szabályokat.
Reggel:
- felkeléskor a nyelv lepedékének lekaparása fa spatulával, más nyelvkaparóval
- olajos öblögetés, egy evőkanál olajjal, 5-10 percig zubogtatva a szánkban, az olajat a végén ki kell köpni!
- a bőr száraz ledörzsölése dörzskesztyűvel - körkörösen végezzük, az alábbi sorrendben: bal láb, jobb láb, fenék, has, hát, jobb kar, mellkas, bal kar
- frottírozás - ugyanebben a sorrendben töröljük át a testünket hideg vagy langyos vízbe mártott frottír törölközővel (természetesen a szokásos tisztálkodásunk mellett)
- jógagyakorlás vagy más testmozgás minimum 1 órán át
- pránajáma vagy más légzőgyakorlat
- meditáció, ima
- reggeli rizs :)
Aki nem idegenkedik a beöntéstől, az reggel azt is elvégezheti.
A nap folyamán igyunk annyi forrás- vagy ásványvizet, gyógyteát (különösen csalánt, aranyvesszőt, citromfüvet, kamillát), amennyit csak kívánunk, de legalább két liternyit! Pihenjünk vagy sétáljunk, olvassunk, meditáljunk, hallgassunk zenét , masszíroztassunk, és ha egészségünk engedi, szaunázzunk kedvünk szerint bármikor.
Délben:
- pránajáma, más légzőgyakorlat
- déli rizs :)
Délután:
- jóga nidra vagy relaxáció, más pihenés
- májpakolás: vizezzünk be egy összehajtogatott frottírtörölközőt, tegyünk rá egy forró vízzel töltött palackot, tegyük a máj tájékára, és feküdjünk, pihenjünk tovább még egy fél órát
- neurolimfatikus masszázs (tulajdonképpen nyirokmasszázs) az alábbiak szerint: a vatagbél-zóna masszírozásához feküdjünk le, húzzuk fel a lábainkat, ököllel körkörösen masszírozzuk a combok külső oldalát térdtől forgóig (a comb felénél van az epepont, ezt is aktiváljuk ilyenkor); a vékonybél méregtelenítéshez ugyanígy a combok belső oldalát masszírozzuk; a máj zónáját a jobb mell alatt találjuk, a bordák közti térben ez egy általában fájdalmas pont, addig masszírozzuk ujjunkkal, amíg a rossz érzés fel nem oldódik; a vese zóna a köldök felett egy cm-re jobbra és balra van, ezt is ujjunkkal masszírozzuk; megnyomhatjuk három ujjal, egy másodpercig tartva a nyomást, egy másodpercig pedig a bélpontot nyomjuk, ami a köldök és a vastagbél bal hajlata közt van (ha ránézünk a köldökünkre, és egy óralapot képzelünk rá, ez a pont fél 11-nél van) ; vesepont nyomása még a talp közepén
- a fül masszírozása, ahogyan jól esik
- jógagyakorlás vagy más mozgás, ha jól esik
Este:
-
pránajáma, más légzőgyakorlat
- esti rizs :)
- szódabikarbónás fürdő (egy-két marokkal szórjunk a fürdővízbe, lúgosít)
- száraz ledörzsölés(mint reggel)
- frottírozás (mint reggel)
- meditáció, ima
Adhatunk ehhez hat napos homeopátiás méregtelenítést is:
1.nap: Sulphur C30 1X5 szem, Berberis D12 3X5 szem
2.nap: Nux vomica C30 1X5 szem, Berberis D12 3X5 szem
3.nap: Sulphur C30 1X5 szem, Berberis D12 2X5 szem
4.nap: Nux vomica C30 1X5 szem, Berberis D12 2X5 szem
5.nap: Sulphur C30 1X5 szem, Berberis D12 1X5 szem
6.nap: Nux vomica C30 1X5 szem, Berberis D12 1X5 szem
A Sulphur általános méregtelenítő,és a bőr szere, a Berberis a veséé, a Nux vomica a májé.
 

Lady Nada

Állandó Tag
Állandó Tag
Ötletek a maradékok hasznosítására

Fortélyok, ötletek a maradékok hasznosítása​
Egy ideje nagy " újrahasznosító" vagyok :p.
Hosszú lével csináltam paprikás krumplit. Másnap lehet belőle zöldséges paprikás krumpli, ha külön főzök felkarikázott répát, stb.-t és beleteszem- így kicsit más (édeskés lesz, ezért szoktam rá szójaszószt önteni). Vagy leöntöm róla a sok levet, és tésztát főzök: krumplis tésztává lesz. Vagy a lé javát leöntöm, de hagyok kicsit rajta, és teszek bele vajon megsütött, felkarikázott szójavirslit, vagy már nem túl friss paprikát és fokhagymát (felaprítva mindkettőt) vajban megsütve. A lé is jó lesz, levesnek, felöntöm vízzel, megtejfölözöm, és rizst főzök bele, vagy hajdinát, vagy kölest, vagy előzőleg megpirított zab/árpa/valami pelyhet.
Ha krumplipüré marad, és kevés, akkor fasírtot csinálok belőle, a dermedt pürébe teszek hagymát (én nem dinsztelem), fokhagymát, őrölt paprikát, stb., egy szóval fasírtként fűszerezem, kb. 1 ek. ételkeményítőt, 1 beáztatott zsemlét, kis zsemlemorzsát, és megcsinálom a fasírtot a szokott módon. Ha sok marad, abból ez lesz: kettészedem az adagot, az egyik részébe lilahagymát karikázok, 1-2 fejet, összekeverem, a másik felébe kovászos uborkát (savanyú uborka is megteszi, de kovászossal finom igazán) kockázok és keverek bele. Egy jénait kivajazok, az aljára megy az egyik adag krumpli, amire reszelek egy kis sajtot, aztán jön a másik adag, annak a tetejét megtejfölözöm, és mehet kb. 20 percre a sütőbe. A kevés maradék krumplipüréből szendvicskrém is lehet, akkor vajjal, sóval, borssal keverem kenhető állagúvá, néha ebbe is reszelek uborkát, de nyerset, máskor meg retket.
Ha rizs marad, abból rizsgombócot csinálok, mintha fasírt lenne. Ebbe nem teszek kinyomkodott zsemlét, de hagymát, fűszereket, keményítőt, zsemlemorzsát igen, és leginkább curryvel fűszerezem, meg ami ahhoz illik, azzal (pl. lestyán)- szóval ez nem fasírt ízű, csak gombóc, és őt a végén nem hempergetem zsemlemorzsába, hanem csak simán a gombócot teszem bele az olajba, egy kéreg sül rá. Ha több időm van, akkor szójakockából csinálok egy kevés pörköltet, a kockákat kiszedem a sok léből, és amikor a rizsgombócot megformázom, egy -két szaftos szójakockát nyomok a közepébe, úgy sütöm ki, és sütés után beleteszem a megmaradt szójakocka-pörkölt szaftjába a gombócokat - a szaftot néha előbb megtejfölözöm.
Ha milánóit főzök, tészta mindig marad :). Azt átlényegítem tésztasalátává: összeaprítom, aztán összevágok paradicsomot, paprikát, uborkát, hagymát, sajtot, a sor tetszés szerint bővíthető, és összekutyulom valamivel. Legtöbbször balzsamecettel, málnaecettel, néha mustárolajjal.
Gyakran csinálok zöldségpüréket. Most cékla volt itthon, megfőztem héjában, aztán meghámoztam, összeaprítottam, tettem bele kevés vajat, sok őrölt köményt (finom római köménnyel is), kis sót, borsot, kevés tejfölt, és összeturmixoltam nagyjából krumplipüré állagúra. A másik kedvencem a brokkolipüré, amihez megfőzöm a rózsáira szedett brokkolit, teszek hozzá vajat, tejszínt, szerecsendióval és sóval fűszerezem, így turmixolom.
 

Lovenista

Állandó Tag
Állandó Tag
.Örülök, hogy idetaláltam : )
A család nem túl nagy örömére, a környezet egyetemes döbbenetére és a nagyanyám tiltakozása ellenére vegetáriánus vagyok egy ideje : )
Kíváncsian fogom olvasni a hozzászólásokat : )
 

Era8

Állandó Tag
Állandó Tag
Még könyv formájában sem találom ( nem még pdf-ben), a nálunk lévő könyvtárban sincs...
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája c. könyvet.

Ha valakinek meg van, kérem szépen, tegye már fel!!!!

Köszönöm!!!
 

eede

Állandó Tag
Állandó Tag
.Örülök, hogy idetaláltam : )
A család nem túl nagy örömére, a környezet egyetemes döbbenetére és a nagyanyám tiltakozása ellenére vegetáriánus vagyok egy ideje : )
Kíváncsian fogom olvasni a hozzászólásokat : )
majd abba hagyod :)
de!
ha lelkedben nyugalom van
akkor tök mindegy, hogy mit eszel
meg ha nem eszel naponta többet
mint négy ökölnyi
akkor is tök mindegy
hogy mit eszel
ha viszont odafigyelsz
jó pincér módjára
a 'rendelésre'
akkor azt eszed amire szükséged van
és ez felette van a vegetarianizmusnak
ja
csak te tudod mi jó neked
 

Era8

Állandó Tag
Állandó Tag
A húsfogyasztás egészségügyi, morális és gazdasági hátrányai
Ez a cikksorozat, mint a címéből már sejthető, azt a kényes kérdést fogja boncolgatni, hogy miért is kell kizárni a húst az ember étrendjéből. A választ számos megközelítésben olvashatjátok, ez a bevezető rész csupán felsorolja a szempontokat, melyek a következő számokban részletesen ki lesznek fejtve.
A testi-fizikai szintű válaszok közül az első és legfontosabb, mely tulajdonképpen minden más tételt fölöslegessé tesz az, hogy az ember alapvetően növényevő és nem mindenevő, mint azt a legtöbben hiszik kis hazánkban. Néhány példát említve ezen állítás alátámasztásához: a bélcsatornánk hossza, a nyálunk összetétele és kémhatása, a fogaink típusa és elhelyezkedése, stb. mind a növényevőkhöz tesz hasonlatossá minket.
Az orvosi kutatások eredményeit is érdemes figyelembe venni. Az ADA (American Diethetic Association) felmérései igazolják, hogy nemcsak nem káros a húsmentes étrend, hanem egyenesen jobb egészséget eredményez. A vegetáriánusok körében sokkal ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, daganatos megbetegedések, mozgásszervi degeneratív betegségek, légzési elégtelenségek és az emésztőrendszer különböző betegségei. Ez a lista korántsem teljes, ezért álljon itt még néhány elgondolkodtató adat.
A húsban lévő zsír és fehérje együttesének legnagyobb veszélye, hogy elhízást és/vagy érelmeszesedést okoz. Tizenkét betegség kialakulásában döntő szerepet játszik a húsban lévő zsír pl. zsírmáj, szívelégtelenség, agyvérzés.
Az elfogyasztott húsban lévő fehérje teljes megemésztése több ok miatt is gátolt az emberi szervezetben. Az egyik ok az, hogy az elfogyasztott hús túl sok fehérjét tartalmaz, így a fehérjék egy része megrothad. Ráadásul az ember még azzal az előnnyel sem rendelkezik az ilyen helyzetek kivédésére, mint a ragadozók, akiknek rövidebb bélcsatornája lehetővé teszi, hogy a rothadás során keletkező méreganyagok gyorsan távozzanak a szervezetükből. Az emberben, hosszabb bélcsatornája miatt, hosszabb ideig rothad a többletfehérje, több méreganyag szabadul fel és sajnos több is szívódik fel, mint a ragadozó állatokban.
A vérkeringésbe több aminosav jut be a szükségesnél az elfogyasztott húsban lévő fehérjék megemésztése során. Ez túlterheli a májat és a vesét, a fő kiválasztó-rendszereinket. A szervezet ekkor a "helyettesítő kiválasztó szerveket" állítja munkába: a tüdőt és a bőrt. Különböző bőrkiütések, bőrfoltosodások illetve asztmatikus tünetek jelentkezhetnek ennek eredményeként.
A hús egyik bomlásterméke a húgysav. Ez olyan mennyiségben van a húsevő emberek szervezetében, hogy nem tud mind kiválasztódni, ezért egy idő után lerakódik pl. vesekő formájában vagy apró kristályokként az ízületek közé (ld. köszvény). A hús savas irányba tolja el a szervezet savbázis egyensúlyát. Ez a közeg megfelelő, "kényelmes és meleg fészket" jelent a baktériumok számára.
Az állatok a vágóhídon a mészárlás előtt rettenetes félelmet élnek át, mely számos méreganyag keletkezésével jár együtt. Ezek mind belekerülnek a húsba!
Ha az ételek biofoton ("napfényérték") tartalmát vizsgáljuk, arra a felismerésre juthatunk, hogy az élő, friss táplálék sokkal több biofotont tartalmaz, mint a halott. A hőkezelés, fagyasztás, stb. hatására az ételek biofoton értéke drasztikusan csökken. Az állatokat csupán halott formában szokták fogyasztani, míg a növények a földből való kihúzás, fáról, bokorról való leszedés után is élőek maradnak egy ideig. A tudósok visszaigazolták ezt. Kutatási eredményeik azt mutatják, hogy a magas biofoton tartalmú ételek az egészségesek.
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a vegetáriánusok hosszabb és általában egészségesebb életet élnek, mint a húsevő társaik.
Térjünk át most egy másik nagy területre a psziché világába. A húsevés fizikális hatásai ki hatnak a húsevő ember lelki világára is. A fent említett savas környezet az idegrendszer károsodását okozza, ami hozzájárul ahhoz, hogy a húsevő ember általában sokkal szorongóbb, idegesebb, aggódóbb és agresszivitásra hajlamosabb. Csak egy bizonyítékot említek itt. A börtönkísérletek során, ahol vegetáriánus táplálkozást folytattak az önként jelentkezők, azt tapasztalták a kutatók, hogy ez utóbbi csoport tagjai, szemben a hagyományos táplálkozást folytató elítéltekkel, lényegesen kevésbé voltak agresszívebbek és a szabadon engedésük után kevesebben estek vissza a bűnözésbe.
Egy keveset az ember erkölcsi érzékéről is szót kell ejtenünk. Az emberek többsége számára egyértelműen vonzóbb egy érett alma látványa, mint egy véres húsdarabé. Gondoljatok bele, ha nektek kéne akár naponta elpusztítanotok egy másik élőlényt, aki érez, él és élni akar, akkor ennétek-e valaha húst. A konyhaművészet mindent elkövet, hogy az asztalra kerülő hús, minél kevésbé hasonlítson ahhoz a kedves, selymes bundájú, nagyfülű, folyton mozgó orrú nyuszihoz.
A húsevés gazdasági szempontból sem előnyös. Például a húsevés előállításához hat-tizenötször annyi mezőgazdasági terület kell, mint az ugyanannyi növényi fehérje előállításához, és ne feledkezzünk meg arról, hogy a termőterület ma már nem igazán növelhető.
A környezetvédelmi megfontolások részben a gazdasági érdekekkel is egybeesnek, nem is beszélve az élőlények életfeltételeiről. Az erdőkből évente 17 millió hektárt (Ausztria nagyságú) irtanak ki legelőnek. Egyetlen kilogramm hús előállításához körülbelül 4000 liter víz kell, ennyit egy átlagos család egy hónap alatt használ el (mosásra, főzésre, fürdésre, stb.) összesen.
Végül egy csipetnyi kitekintés a világba. A vegetarianizmus nem mai találmány és divathóbort, mint sokan gondolják Nyugaton. A húsevést szinte minden vallási irányzat valamilyen mértékben korlátozta és korlátozza a mai napig. A különböző vallások ezoterikus irányzatai pedig szinte kivétel nélkül tiltották/tiltják a húsevést, mert a szellemi fejlődés előfeltételének tartják a tiszta életmódot.
Remélem, ez a kis ízelítő felkeltette az érdeklődéseteket és elgondolkoztok azon, hogy - csupán megszokásból - lehet-e olyan ételt fogyasztani, melyhez érző, tudatos lény megölésére van szükség.

Biológia szempontok

Általános nézet hazánkban - az iskolában is azt tanítják -, hogy az ember mindenevő. Sokkal több bizonyíték létezik arra, hogy az ember növényevő, mivel testfelépítése, és működése a növényevők testfelépítéséhez és működéséhez hasonlít! Ha valakit a téma behatóbban érdekel, számos hagyományos biológiai vagy orvosi könyvben utána nézhet, az alábbi tényeknek. Itt csupán összegyűjtöttünk egy csokorra valót. Mindenkire rábízzuk, hogy levonja a következtetéseket.

Külső jegyek

1. A húsevőknek karmai vannak, mely a zsákmány megragadására és szétmarcangolására szolgál. Egy almát vagy egy reteklevelet nem kell ízekre szedni fogyasztás előtt, ezért a növényevőknek és természetesen az embernek sincsenek karmai (Darwin).
2. A húsevők lefetyelik a vizet, a növényevők többsége és az ember is issza.
3. A húsevők hőleadása részben a nyelven keresztül történik. A nagytestű növényevők nem tudják így leadni a hőt - bőrpórusaik vannak, és nagyrészt izzadás segítségével szabadulnak meg a felesleges hőtől. Az ember is bőrpórusokon át, izzadás útján adja le a felesleges hő nagy részét. A húsevő állatoknak nincsenek bőrpórusaik (Dr. W. Ganong).

Állkapocs, fogak és nyelv

1. A húsevők állkapcsa csupán fel-le képes mozogni mivel a tálálékot csak megragadják, de nem rágják meg igazán, hanem darabokban vagy egészben lenyelik. A növényevők és az ember állkapcsa oldalirányú mozgásra is képes, így tudják a növényi rostokat is megrágni (Dr. Szentágothai).
2. A húsevők éles, hegyes elülső fogakkal rendelkeznek, melyek a táplálék (hús) megragadására alkalmasak. A növényevőknek és az embereknek nincsenek éles, hegyes frontfogai, mivel táplálékukat nem megragadni, hanem szétrágni kell (lásd csipkebogyó).
3. A rágáshoz a növényevők és az ember hátsó, lapos örlőfogakat használnak, a húsevőknek erre nincsen szüksége, mert nem őrlik meg táplálékukat, így nincs is ilyen típusú foguk.
4. A szemfogak keresztmetszete is az ember növényevő mivoltára utal. A húsevők szemfoga kör keresztmetszetű (ez könnyebb behatolást tesz lehetővé a húsba), míg a növényevők és az ember szemfogának keresztmetszete háromszög alakú, nem húsevésre specializálódott (Dr. Szentágothai).
5. A húsevők érdes nyelve nagyon praktikus segítség húsdaradok kiszakítására, csontok megtisztítására. A növényevők és az ember nyelvének felülete sima, mely ezeket nem teszi lehetővé (Darwin).

Emésztés

1. A húsevők nyála erősen savas kémhatású, mivel a hús - vagyis a magas fehérjetartalmú táplálék - lebontására specializálódott. A növényevők és az ember nyála lúgos kémhatású. Ez a szénhidrátban gazdag táplálék előemésztéséhez megfelelő közeg (Dr. Fonyó Attila).
2. A növényevők nyálában található ptyalin enzim is ezt segíti elő, mely a húsevők nyálából hiányzik. A lúgos nyál egyáltalán nem alkalmas fehérjék lebontására (Dr. Fonyó Attila).
3. A növényevők, és normális körülmények között az ember is sokáig rágják az ételt, például egy kisgyermek fél órán keresztül is csócsál egy almát. Nagyok a nyálmirigyeik, hogy elegendő nyál termelődjön, ugyanis a növények előemésztéséhez sok nyál kell. A húsevőknek csupán kis nyálmirigyei vannak, hiszen alig rágnak, és emiatt kevesebb nyálra van szükségük.
4. A táplálék további útját tekintve vizsgáljuk meg a gyomor működését. A húsevők gyomrában erősen savas, vagyis magas sósavtartalmú gyomornedv termelődik. A hús, vagyis a magas fehérjetartalmú táplálékok emésztéséhez - a nyálról leírtaknak megfelelően - erősen savas környezet szükséges. A növényevők és az ember gyomorsava ötször kevesebb, mint a húsevőké, tehát egyértelműen nem fehérjedús táplálkozásra lett kitalálva (Dr. W. Ganong).
5. A bélrendszer hosszúsága a húsevő állatoknál a testhosszhoz képest rövid, mert a hús hasznosítható tápanyagai hamarabb lebonthatóak, kivonhatóak a táplálékból. Az ember és a növényevők bélcsatornája relatíve hosszabb, ami a növényi rostok jobb megemésztését teszi lehetővé. Ha viszont hús kerül bele, az emésztetlen húsfehérjék megrothadnak, és lassúbb távozás miatt több káros bomlástermék keletkezik és szívódik fel (Dr. Kelogg).
6. A húsevők bélfala simább, míg a növényevőké lényegesen bolyhosabb, nagyobb felszívódási felületet képezve. Az ember ebben is a növényevőkhöz hasonlít, mert bélfala lényegesen bolyhosabb, mint a húsevőké (Dr. W. Ganong).
7. A különböző megfigyelések szerint sem a húsevők, sem a növényevők vizelete nem tartalmaz nagy mennyiségű húgysavat. A vegetáriánus emberek vizelete is mentes a húgysavtól, míg a húst fogyasztók vizeletében sok húgysav mérhető. Valószínű, hogy az ember húgysavbontó képessége gyengébb, mint a húsevőké, mert a húsfogyasztás révén keletkező nagy mennyiségű húgysavtól a vesén keresztül próbál megszabadulni, míg a húsevő állatok könnyedén megbirkóznak a táplálékukból keletkező húgysavval. Az ember veséje a húgysavat csak részben képes kiválasztani, mivel nem húsevésre rendezkedett be - a maradék lerakódik a szervezetben (vesekő), vagy az ízületek között apró kristályok formájában (köszvény). Növényevő állatokon végzett kísérletek is ezt támasztják alá, melyek során húst kevertek az ételükbe. Mindegyik állat vizeletének húgysavszintje nagyságrendekkel megnőtt. A folyamatos húsadagolás hatására pedig különféle húgysavkristály lerakódások indultak be.
8. A növényevők epéje lúgos kémhatású, a húsevőké savas. Ez a savasság a különböző savas anyagcseretermékekkel függ össze, melyek a hús lebontásakor keletkeznek, és a máj kiválasztó munkája folytán jutnak az epébe. A savas kémhatás előnyös a húsevő bélrendszerében a sok fehérje lebontása miatt. A tisztán növényevő ember epéje lúgos kémhatású, míg a húsevőé savas. Ez a savasság viszont kárt tesz az ember bélfalában, fekélyeket okozhat, mivel a mi bélrendszerünk nem ehhez a kémhatáshoz alkalmazkodott (Dr. Bárdos György).

Anyatej

A húsevők teje magas, míg a növényevőké alacsony fehérjetartalmú. Az emberi anyatej is alacsony fehérjetartalmú.

Orvosi antropológiai megközelítés

Az orvosi antropológia többek közt azt vizsgálja, hogy egy adott nép milyen gyógyítási módszereket alkalmaz, milyen betegségek jellemzőek rá, és ezek milyen életmódbeli sajátosságokkal függnek össze. A megfigyelések szerint a növényi étrenden élő népek egészségesebbek, és magasabb az átlag életkoruk. A világon a legtöbb húst és fehérjét fogyasztó nép az eszkimó. Naponta 150-200 gramm állati eredetű fehérjét esznek meg. Az átlag életkoruk 30-35 év! Bár ehhez a korai halálhoz más tényezők is hozzájárulnak, mégis a húsfogyasztást kell a legfontosabbnak tartanunk, különösen azért, mert a Föld három helyén, ahol a legmagasabb az átlag életkor, egyáltalán nincs húsfogyasztás. A Pakisztánban élő hunza-törzs tagjainak átlag életkora 90 év, de sok egészséges 100 év feletti emberrel találkozhatunk. A nőknél ismeretlen a klimax, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek. Nem figyelhetők meg náluk szívbetegségek, vérnyomás problémák, daganatos megbetegedések (Dr. McGarrison).
"Itt az emberek egyáltalán nem esznek húst, cukrot és sót. Kenyerük félnyers, teljes szemből nyert süteményféle, fő táplálékuk pedig a gyümölcs, zöldség és méz." (Dr. Rosszkowszka).
A másik két nép közül az egyik Vilcabambában (Equador) él, a harmadik pedig a Kis-Kaukázusban. A National Geographic riportja szerint a hunzák napi energiabevitele 1900 kalória, napi fehérjebevitelük 40 gramm, napi zsírbevitelük 30 gramm. Ugyanezek az adatok Vilcabambában: 1200, 35 g, 15 g. A fehérje mindkét nép esetében kizárólag növényi eredetű. Az összehasonlítás kedvéért lássuk egy átlag amerikai napi fogyasztási adatait: 3300 kalória, 100 gramm fehérje, 150 gramm zsír. A világstatisztikák egyöntetűen azt mutatják, hogy a legtöbb húst fogyasztó nemzeteknél a leggyakoribb a rák, és egyéb degenerációs betegségek.

Kemikáliák

A húsban lényegesen több mérgező vegyszer található, mint a növényekben. Azok a kemikáliák, melyekkel a földet és a növényeket kezelik, fölhalmozódnak az állatok szervezetében. A húsevő ember az tápláléklánc végén található, ezért a hús elfogyasztásával együtt magához veszi az állatban (főként a zsírjában) elraktározódott rovarölő szereket, növényvédő szereket, műtrágyákat. A mérések szerint a hús tizenháromszor több növényvédő szert tartalmaz, mint maguk a növények. Iowa állami egyetemének kísérletei arra az eredményre jutottak, hogy az emberi szervezetben található DDT legnagyobb része húsból származik.
Az állatok számos kemikáliát kapnak életük során: étvágyfokozókat, antibiotikumokat (például penicillin), nyugtatókat (Xanax), hormoninjekciókat, mesterséges tápszereket, stb. Néhány kifejezetten veszélyes vegyület is lehet köztük, például: tetraciklin, cézium 137-tel fertőzött szennyvíziszap galacsin, radioaktív sugárzó hulladék, stb. Amerikában az évente gyártott antibiotikumok felét az állattenyésztésben használják fel. Az állatok felhízlalására gyakran találnak ki megdöbbentő ötleteket. Az USA középnyugati részén például néhány gazda mázsaszám etette cementporral marháit, hogy növeljék vágósúlyukat. Amikor a fogyasztói érdekvédelmi csoport panaszt tett, a megfelelő hatóság kivizsgálta az ügyet. Ennek álláspontja szerint semmi jele sincs annak, hogy némi elfogyasztott cementpornak bármi káros hatása is lenne, ezért addig nyugodtan lehet folytatni ezt a gyakorlatot, míg be nem bizonyosodik, hogy egészségre ártalmas. (A hatóságok más hasonló ügyeket is általában ilyen eredménnyel zárnak). Az állatokat sokszor saját ürülékükkel etetik pénzspórolás céljából. Ezek a módszerek hivatottak biztosítani az állat eladásakor az "elsőrendű minőséget". A húsevő ember ezeket az anyagokat elfogyasztja, és szervezetében még fel is halmozza. Az állatokba kerülő hormonok, melyek általában ösztrogének és pajzsmirigy hormonok, az emberekben golyvát, strumát, petefészek rákot okozhatnak. Érdemes megemlíteni néhány olyan vegyszert is, melyet húskészítmények előállítása során szokványosan használnak, például nátriumszulfátos, glaubersós oldatba merítik a húst, hogy az elvegye a romlott szagot, és a halott, szürke hús színét szép pirosra változtassa. A nátrium-szulfát lerakódik az ember izületeiben, és hasonlóan a húgysavhoz, ott kristályokat képez.
A húsevő anyák szervezetébe kerülő vegyszerek nem csak őket, hanem a tejükön keresztül a csecsemőjüket is károsítják. Dr. John Robbins felmérései szerint a húsevő anyák teje olyan magas koncentrációban tartalmaz növényvédő szereket, méreganyagokat, hogy hasonlóan szennyezett élelmiszert a szövetségi mezőgazdasági hatóság azonnal kivonna a forgalomból. Az orvosi reakció erre az eredményre az volt, hogy akkor az anyák ne szoptassák a gyermekeiket. Ahelyett, hogy a húsevéstől tiltanák el őket! A vegetáriánus anyák tejének legrosszabb értékei is sokkal jobbak voltak, mint a húsevő anyák legjobb értéke. Dr. Barbara Wallace kimutatta, hogy a vegetáriánus anyák teje annál tisztább, minél régebben élnek növényi étrenden.
 

Era8

Állandó Tag
Állandó Tag
A húsevés számtalan veszélye közül ebben a számban néhány betegség vonatkozásában adunk részletesebb tájékoztatást.
A hús káros hatásai közül kiemelkedik a magas koleszterintartalma miatt kialakuló érelmeszesedés. A növények és az állatok egyaránt tartalmaznak koleszterint. A koleszterin két fajtáját érdemes ismernünk: a HDL- és az LDL-koleszterint. A HDL koleszterin szállítja az LDL koleszterint. Ha nincs elég HDL a szervezetben, az LDL-hez képest, akkor az LDL koleszterin lerakódik az érfalakra. Ez abban az esetben következik be, amikor túl sok LDL-koleszterin tartalmú ételt fogyasztunk. Az állati eredetű ételek sok LDL-koleszterint tartalmaznak. A növényekben kevés LDL- és sok HDL-koleszterin van, ami védőfaktorként szolgál az érelmeszesedés ellen. (Dr. W. Donner). Az LDL-koleszterin lerakódása az érfalakra az érelmeszesedés első lépcsőfoka. A betegség második fázisában megindul az úgynevezett plakk-képződés, melynek során intenzív sejtburjánzás indul be. Ezek a sejtek sok koleszterint és kötőszövetes rostokat tartalmaznak. Ez utóbbira a betegség harmadik szakaszában kalcium- ionok rakódnak. Az erek elveszítik rugalmasságukat, és keresztmetszetük nagy mértékben csökken. Ezzel számos egyéb betegség kockázatát drasztikusan növelik, melyek közül a legfontosabbak: szívizom-elhalás (infarktus), agylágyulás, agyvérzés, végtagelhalás, trombózis, magas vérnyomás, epekő-képződés (Dr. Szollár L.). Az ischémiás szívbetegségek, köztük az infarktus első számú kockázati tényezőjének számít a magas koleszterinszint. A szívizom-infarktusban megbetegedettek mintegy 30%-a extrém magas vérzsírszinttel rendelkezik. Ma már közhelyszámba megy az a kijelentés, hogy kerüljük a zsíros ételeket. A több éven keresztül tartó vizsgálatok a világ különböző pontjain egyértelműen bizonyították, hogy a vér koleszterinszintjének (étrendi úton történő) csökkentése döntő mértékben csökkenti az ischémiás szívbetegségek gyakoriságát (Dr. Szollár L., Dr. J. Gainer, Dr. O. Lindahl stb.).
Az Amerikai Orvosi Társaság magazinja 1961-ben már kijelentette: "A vegetáriánus étrend 90-97%-ban segít megelőzni az ischémiás szívbetegségeket." Dr. U. D. Register leírta, hogy a húsfogyasztás teljes elhagyása gyakorlatilag nullára csökkentette a szívinfarktus kockázatát. A Harvard Egyetem tudósai vizsgálataik során megállapították, hogy a vegetáriánusok átlagos vérnyomása lényegesen alacsonyabb, mint a húsevőké. Az említett kutatások arra is rámutatnak, hogy még a "legszárazabbnak" tartott húsok is igen nagy mennyiségű zsírt tartalmaznak (kb. 30-40%-nyit).
Az epekövek képződésének 98%-ban a koleszterin az oka. A koleszterin ugyanis az epe útján választódik ki és hagyja el a szervezetet. Ha fokozott a vérzsír-kiválasztás, nő a kőképződés veszélye az epehólyagban, ahol az epe tárolódik ürülés előtt (Dr. Szollár L.).
Európa lakossága a szűkös táplálkozási viszonyok miatt tulajdonképpen trombózis- és szívinfarktus-védetté vált a II. világháború alatt, lévén zsírt és húst is alig fogyasztottak, ha fogyasztottak egyáltalán. A világháború kapcsán számos más betegségről is bebizonyosodott az, amit már korábban is sejteni lehetett, nevezetesen hogy köze van a húsfogyasztáshoz. Az egyik ezek közül a húgysav-lerakódásokkal kapcsolatos betegségek. Mint első számunkban már utaltunk rá, a hús magas fehérjetartalmú. A húsfehérje sejtmagfehérjéi pedig az emésztőnedvek hatására olyan vegyületekre bomlanak le, mint például a purin- és pirimidin-bázisok, vagy a foszforsav. A purin-bázisok alakulnak át aztán húgysavvá. A húsemésztés során keletkező nagy mennyiségű húgysav kiválasztására sem a májunk, sem a vesénk nem alkalmas. Emiatt a húgysav lerakódik az ízületek és inak közé (köszvény), az izmok közé (reuma), vagy az idegeknél (isiász). A köszvényes rohamot is a húsevés váltja ki! Az orvosok ezért tiltják el az ilyen beteget a hús, húsleves stb. fogyasztásától (Dr. Oláh A.).
Az előzőekben az ember növényevő mivoltára soroltunk érveket. Itt most egy újabb bizonyítékot említünk ennek az állításnak az alátámasztására: a húsevő állatok mája 10-15-ször több húgysavat képes hatástalanítani, mint a növényevőké. Az ember mája viszont szintén csak nagyon kis mennyiségű húgysav semlegesítésére alkalmas. Továbbá a húsevők májában található egy uricas nevű enzim, amelynek a feladata a húgysav lebontása. Az ember mája nem rendelkezik ezzel a vegyülettel (H. Diamond).
A húgysavas (urát) vesekő oka szintén lehet a fokozott mennyiségű húgysav-kiválasztás. Dr. W. G. Robertson egy bécsi vesekő-szimpóziumon elmondta, hogy Angliában az elmúlt 20 évben sokszorosára emelkedett a vesebetegek száma, a megnövekedett húsfogyasztásnak köszönhetően. Egy bonni kutatócsoport bebizonyította, hogy a vesekő-veszélyeztetett betegeknél gyakrabban alakult ki a betegség, amennyiben magas fehérjetartalmú ételeket fogyasztottak (Dr. E. Bien, Dr. C. Fredrick, Dr. S. Hazard, stb.).
A vér magas húgysavszintje egy eddig nem említett szervben, a szívben is komoly problémákat okazhat azáltal, hogy károsíthatja a szívbillentyűket. A húgysav miatt gyulladás keletkezik, amelynek következtében hegszövet alakul ki a szívbillentyűn. Emiatt a billentyű nem zár rendesen (nem rugalmas), ezért a vér arra megy, amerre neki tetszik. Ez jelentősen túlterheli a szívet, és szívmegnagyobbodást eredményez. A reumás szív- és a szívbelhártya-gyulladás gyakran következménye a sok hús fogyasztásának. (Dr. H. Bieler).
A purin- és pirimidinbázisok számos baktérium számára nélkülözhetetlen növekedésfokozó tényezők. Bármely heveny lázas fertőző betegség javulásához elengedhetelen az állati fehérje teljes kiiktatása az étrendből. (Dr. Oláh A.)
Szóljunk néhány szót a "fehérjemítoszról" is. Ez a felettébb különös történet a múlt században kezdődőtt, amikor elterjedt az a tévképzet, hogy az izommunka során fehérjét használunk el, hogy a fehérje az ember fő energiaforrása. Ez a nézet egy olyan patkánykísérlet nyomán vált ismertté, amit több mint egy évszázada végeztek, és azóta sokszorosan bebizonyosodott, hogy a szervezetünknek kevés fehérjére van szüksége normális működéséhez. Akkoriban a napi 120 gramm fehérjét tartották optimálisnak, amit a hasát szerető népesség és a húsipar örömmel el is fogadott. Csupán egy ajánlás szerepeljen itt figyelmeztetőül a valóságra. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) napi 40 gramm fehérje-fogyasztást javasol! Ez közel harmada az átlag amerikai által fogyasztott fehérjemennyiségnek! Ráadásul a WHO is bevallja, hogy "biztonsági ráhagyás" van ezen a számon, hiszen a legtöbb kutatás igazolta, hogy kevesebb mint napi 30 gramm fehérje is bőven elegendő (Dr. V. P. Dole, Dr. A. C. Guyton, Dr. D. M. Hegsted, Dr. A. Leaf, stb.) Dr. F. Straub kutatásai szerint már napi 18 gramm fehérje huzamosabb ideig tartó fogyasztása is elég ahhoz, hogy mellette a szervezet nitrogén- egyensúlya normális legyen. Számos önmagán kísérletező kutató - Silvén, Chitidén, Röse - megállapította, hogy tökéletes egészség tartható fenn napi 25-30 gramm fehérje fogyasztásakor. Dr. G. Satalova idegsebész egészséges, aktív életet él napi 20 gramm fehérjebevitel mellett. Ezen kísérlet eredményei már lassan egy évszázada ismertek, érdekes módon ezt mégsem tanítják az iskolákban, nem reklámozzák a médiában. Pedig az adatok bárki számára hozzáférhetőek! A század elején optimálisnak tartott nagy mennyiségű fehérje ténylegesen csak a vegyes étrend mellett kerül be szervezetünkbe. Számunkra azért fontosak a fent említett tények, mert a 30-40 grammnyi fehérje bevitele növényi étrend esetén is megtörténik. (Sőt a sok hüvelyes és szójaétel fogyasztásakor a vegetáriánusoknál is felléphet a fehérjemérgezés!)
A fehérjehiánytól mindenki retteg, hála a médiának és a húsiparnak. A fehérjetöbblet veszélyeiről szinte senki sem beszél, bár önmagában is nagyságrendekkel gyakoribb betegség és több betegség kialakulásáért felelős, mint a fehérjehiány. A civilizációs betegségek nagy része szoros összefüggésbe hozható a túlzott métékű fehérje - főként hús - fogyasztásával (Dr. H. Linkswiler, Dr. S. Margen és tsai, stb.).
Térjünk ki a fehérje "fontosságának" okaira. Az ember az emésztés során a fehérjéket aminosavakra bontja le, és ezekből építi fel a saját fehérjéit. (Erre még hivatkozást sem érdemes írnom, mert minden biológiakönyvben szerepel.) Nem a megevett fehérjét építi be tehát, hanem az aminosavakat, ezért minden alapot nélkülőz az a kijelentés, miszerint az állati fehérje azért lenne jobb, mert közelebb van szerkezetében az emberihez és ezért könnyebb beépíteni, felhasználni. A másik gyakran emlegetett "mese", hogy a növények nem teljes értékű fehérjét tartalmaznak, ezért rosszabb minőségűek. Ez a mítosz az esszenciális aminosavakra vezethető vissza. Nyolc aminosavról van szó, melyek azért esszenciálisak, mert a szervezet nem tudja őket előállítani - mindenképpen kívülről kell őket bevinni. A természet bölcs, minden élőlény ugyanazokból az aminosavakból épül fel, így a növényekben és az állatokban egyaránt megtalálhatóak az ember számára esszenciális aminosavak. Igaz, az állati fehérjék mind a nyolc aminosavat tartalmazzák, míg a növények általában nem az összeset. Azt a fehérjét hívja a természettudomány teljesértékűnek, amely az összes, az adott élőlény számára esszenciális aminosavval rendelkezik. A növények közül ilyen a kelbimbó, a sárgarépa, a kukorica, a karfiol, az uborka, a tök, a krumpli, a zöldborsó, az összes dióféle, a szezám- és napraforgómag, valamint a paradicsom fehérjéi. Hangsúlyoznunk kell, hogy egyébként sem szükséges minden étkezés alkalmával a teljes értékű fehérje fogyasztása, de még naponta sem. "A test képes bármilyen aminosavhoz hozzájutni a saját közös használatú tartalékából, ha az egy adott étkezésből hiányzik is." - Dr. E. S. Nasset. Ezzel a témával egyébként számos kutató foglalkozott behatóan már az ötvenes évek elején (Dr. P. Bianchi és Dr. R. Hilf, Dr. H. Braun, Dr. H. N. Munro és társai stb.). Többszörösen bebizonyosodott, hogy az ember számára minden igényt kielégít és tökéletesen megfelel az állati fehérjétől teljesen mentes étrend! (Dr. M. Abdullah és társai, Dr. G. L. de Romana és társai, Dr.J. T. Dwyer és társai, Dr. J. M. Howe és társai, Dr. J. Knapp és társai, Dr. S. K. Kon és társai stb.) A fehérjetöbblet először is túlterheli az emésztőrendszert, a hús kisebbnagyobb (inkább nagyobb) része nem tud megemésztődni, ezért megrohad. A rothadás következtében a szervezet számára mérgező anyagok keletkeznek, melyek a véráramba kerülve számos betegség kialakulásáért felelősek. Ezt a folyamatot tovább erősíti a húsnak az a rossz tulajdonsága, hogy nagyon alacsony a rosttartalma, ezért az emésztetlen húsfehérje csak lassan ürül ki a belekből, tovább növelve a káros anyagok keletezésének és felszívódásának esélyeit. Mire a bűzös maradék eltávozik a szervezetből, egy csinos kis önmérgeződést okoztunk magunknak. A témához hozzátartozik az is, hogy a húst és általában a fehérjéket nem nyersen fogyasztja a bátor kísérletező. A fehérjék hőkezelés hatására kémiai szerkezetükben megváltoznak, denaturálódnak. A denaturált fehérjék emésztése tökéletlen, mert főzés hatására az aminosavakból törmelék marad, ami a szervezet számára használhatatlan. Minél tovább főzzük az állati fehérjét, annál több mérgező anyagcseretermék keletkezik, annál büdösebb a széklet, a vizelet annál több rohadásból származó bomlásterméket tartalmaz. Dr. Pottenger macskákon végzett kísérletei minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy a hőkezelt állati fehérje megbetegít. Az állatokon jelentkező betegségek nagyon is emberiek voltak: fogínysorvadás, ízületi gyulladás, májzsugor, gyomorhurut stb. Azok a macskák, akik hőkezelt állati fehérjétől megbetegedtek, már soha nem nyerték vissza az egészségüket teljesen. Ezen kísérletek eredményei arra is rámutatnak, hogy még a húsevő állatok sem képesek megemészteni a főtt húst, pedig az ő szervezetük a húsevésre rendezkedett be. Hát még az ember, aki a gyenge gyomorsavával teljesen tehetetlenül áll a hőkezelt fehérje előtt!
Az emberben mindaz a fehérje, amely nem használódik fel elfogyott építőköveink pótlására, elbomlik, és mint azonnali energiaforrás szerepel. Ez azonban igen drága és rossz hatásfokú energiaforrás és a belőlük keletkezett salakanyagok kiürítése jelentős terheket ró a szervezetre. A fiziológiai építőszükséglet kielégítésén túli fehérjefogyasztást luxusfogyasztásnak nevezzük. Ez a fehérjetöbblet károsítja a májat és a vesét, és felborítja a test nitrogén- és sav-bázis egyensúlyát is (Dr. Beznák A., Dr. R. Walker és társai stb.).
A máj és a vese túlterheltségének egy-egy káros következményéről fentebb említést tettünk. A sav-bázis egyensúly felborulásával kapcsolatos betegségállapotokról majd a következő számunkban szólunk.

Sav-bázis egyensúly

A szervezet számára a sav-bázis egyensúly fenntartása életbe vágó feladat. Érzékeny szabályozó rendszer őrködik afelett, hogy testünk belső környezete megmaradjon az enyhén lúgos kémhatású helyzetben (pH=7,4). A táplálkozásunkban jelenlévő savképző és bázisképző élelmiszerek aránya és mennyisége befolyásolja a sav-bázis egyensúlyt. A szabályozásban szerepet játszik a légzés, a vesék kiválasztó működése, és olyan anyagok, melyek tompítani tudják akár a savas, akár a lúgos irányba való elmozdulást. A szervezetnek arra is lehetősége van, hogy elraktározza a sav-bázis egyensúlyt befolyásoló anyagcseretermékeket. Ha túlterheljük a szervezetünket túlzott mennyiségű savképző étel fogyasztásával (ez főként a hús és egyéb állati eredetű ételek), akkor "túl sok savas anyag rakódik le, és ezáltal a ma meglehetősen elterjedt anyagcsere-betegségek jelennek meg: a köszvény, a zsírvérűség, az elhízás és a cukorbetegség." (Dr. Volker zur Linden)

<table style="width: 60%; height: 100px;" align="center" border="0" cellpadding="2" height="100" width="60%"> <tbody> <tr> <td height="32" valign="top" width="49%"> Savképző ételek
(Kerülendő)

</td> <td height="32" valign="top" width="51%"> Lúgképző ételek
(Fogyasztandó)

</td> </tr> <tr> <td valign="top" width="49%"> Összes húsféle
</td> <td valign="top" width="51%"> Gyümölcsök
</td> </tr> <tr> <td valign="top" width="49%"> Halak, állati zsír
</td> <td valign="top" width="51%"> Gyümölcslevek
</td> </tr> <tr> <td valign="top" width="49%"> Vaj, margarin
</td> <td valign="top" width="51%"> Zöld levelek, zöldséglé
</td> </tr> <tr> <td valign="top" width="49%"> Finomított olaj
</td> <td valign="top" width="51%"> Gyökérfélék, nyers zöldségek
</td> </tr> <tr> <td valign="top" width="49%"> Diófélék
</td> <td valign="top" width="51%"> Burgonya, burgonyalé
</td> </tr> <tr> <td valign="top" width="49%"> Hüvelyesek
</td> <td valign="top" width="51%"> Csicsóka, uborka, tök
</td> </tr> <tr> <td valign="top" width="49%"> Sajt, tojás
</td> <td valign="top" width="51%"> Hagyma, fokhagyma
</td> </tr> <tr> <td valign="top" width="49%"> Fehérlisztből készült ételek
</td> <td valign="top" width="51%"> Fűszernövények
</td> </tr> <tr> <td valign="top" width="49%"> Fehércukor
</td> <td valign="top" width="51%"> Búzakorpa, búzacsíra
</td> </tr> <tr> <td valign="top" width="49%"> Édességek
</td> <td valign="top" width="51%"> Gesztenye, datolya, füge
</td> </tr> </tbody> </table>
A mai táplálkozási szokások irdatlan mennyiségű savképző ételt tartalmaznak. A bázikus többletet tartalmazó ételek az egészség fenntartásában játszanak szerepet. A savas többletet tartalmazó ételek savas irányba tolják el a pH-t, ezáltal számos betegség okozói.
Amennyiben az ember több savtöbbletet tartalmazó ételt fogyaszt huzamosabb ideig, a savak közömbösítese már komoly problémává válik a szervezet számára. Valószínűleg a fent említett szabályozó rendszerek egyike sem lesz képes eltüntetni a túlzott savmennyiséget. Ekkor következik be a túlsavasodás: az acidózis. Enyhébb acidózis jelei: fejfájás, gyengeség, fáradékonyság, bőrviszketés, nyugtalanság, álmatlanság, csökkent összpontosító- és gondolkodó képesség, izomrángások, lepedékes nyelv. (Dr. Oláh A.)
Az elsavasodás nagyon súlyos következménye a mészhiány. A felesleges savak közömbösítésére a fogakból, csontokból, szövetekből ásványi anyagokat von ki a szervezet. A következmény: csontritkulás, csonttörés, csontfájdalmak, fogromlás, sőt ideggyulladás és idegfájdalmak. A fertőző és gyulladásos betegségek is gyakoribbá válnak. (Dr. Günter)
Nem is olyan régen az orvostudomány még úgy vélekedett, hogy a fölös fehérjemennyiség a vesén keresztül kiürül. Mára bebizonyosodott, hogy ez nem igaz. A fölösleges fehérje elraktározódik a testsejtekben, ezzel hatalmas károkat okozva a szövetekben. Az acidózis legfőbb okozója a szervezetben felhalomzodott fölös fehérje. A fehérje építőkövei az aminosavak. "Ha túl sok aminosav van jelen a testben, felborul a test sav-bázis egyensúlya, ez pedig rettenetes következményekkel járhat. " (Dr. Bieler)
"A menstruáció során is maró hatású vér ürül a normális helyett. Ha az ilyen helyettesítő kiválasztás során a savak igen magas koncentrációt érnek el, könnyen rákot okozhatnak." (Dr. Bieler)

Mozgásszervi betegségek

"A rendelkezésünkre álló statisztikai adatokat túlszárnyalva feltételezhetően minden második embernek van valamilyen reumatikus fájdalma, vagy reumás természetűnek tartható szervi, szöveti elváltozása." (Dr. Irányi J.)
"A felnőtt európai lakosság 45-50%-a szenved artrózis deformansban (idült degeneratív ízületi betegségben), melynek gyakorisága az életkorral egyre növekszik és a hatodik évtizedben eléri a 90%-ot." (Dr. Kajtár L.)
Magyarországon ma a körzeti orvosokat felkereső betegek mintegy harmadának reumatológiai panasza van.
A húsban és az egyéb állati eredetű táplálékokban bővelkedő étrend túlsavasodáshoz vezet, és ez a fő oka a reuma fellépésének, mert gyulladáshajlamot idéz elő, másrészt
kivonja a savasodást ellensúlyozni képes lúgos ásványi
sókat az ízületi tokból és porcokból, az izmokból
és a szalagokból. (Dr. Wearland)
Az előző részben említett húgysav savas kémhatása miatt a mostani témánkhoz is idekívánkozik. Az állati fehérje, a hús egyik bomlásterméke a húgysav, mivel kiválasztódni nem képes kristályos formában lerakódik az ízületek közé, a porcban stb... Ez az oka a gyulladásoknak és a fájdalmaknak, amivel a reumatikus betegségek együtt járnak. Ráadásul a savas kémhatás növeli a kristályképződést. A köszvényes betegek 98%-a túl sok húgysavat "tárol" a vérében és a szövetfolyadékában. A magas fehérjetartalmú étrend az összes reumatikus betegséget erősíti. Azokban az országokban, ahol magas a fehérje fogyasztás - főként a hús - leggyakoribb a rák, a köszvény, reuma és a szívbaj előfordulása. (Dr. Oláh A.)

A székrekedés hatása a pH egyensúlyra

A korábban már említett székrekedésre újra felhívnánk a figyelmet. A renyhe bélműködés és az idült székrekedés következtében a húsfehérjék 50%-át a vastagbélben tanyázó rothasztó baktériumok bontják le (magyarul a hús megrohad a belekben). Ez főként savas kémhatású anyagok keletkezéséhez vezet, melyek a reuma első számú okozóivá válnak. A rostszegény étrend - a hús rosttartalma szinte a nullával egyenlő - székrekedést idéz elő. Székrekedésnek számít, ha csupán 2-3 naponta van széklet, és renyhe bélműködésnek, ha csak napi egyszer. Egészséges bélműködés esetén a napi székelés száma megegyezik az étkezések számával!
Az emésztőrendszer helyes működéséhez elengedhetetlen egyfajta baktériumflóra jelenléte a vastagbélben. A túlzott állatifehérje-fogyasztás rothadásos folyamatokat idéz elő a bélben, ezért elszaporodnak a rothasztó mikróbák. A rothadás következtében keletkező bomlástermékek, melyekhez a mikróbákban létrejövő mérgek és anyagcseretermékek is csatlakoznak - nagyrészt savas kémhatásúak. Egy részük a széklettel ürül - a szag mindent elárul - a többi pedig felszívódik, és károsan hat, például a sav-bázis egyensúlyra. (Dr. Oláh A.) Ezek a bomlástermékek elsősorban az acidózist segítik elő, de más toxinhatást is jelentenek. Ennek tünetei a fejfájás, a szédülés, a puffadás, a hányinger, a rossz közérzet, szívdobogás, egészen a depresszióig fokozódó lehangoltság.

Savtalanító módszerek

1. Étrend - Fogyasszunk legalább naponta kétszer nyers zöldségeket! - Igyunk meg naponta három-négy deciliter frissen készített zöldséglevet!
2. Savtalanító légzés "Hasunk előtt keresztbe tett karjainkat lassan széttárjuk és fejünk fölé emeljük, lassan, nyugodtan megtöltjük a tüdőnket levegővel. Ezután leengedjük lassan a karunkat, s közben lélegezzük ki - szigorúan csak orron át - a beszívott levegőt, lehetőleg az utolsó csöppig, hosszan elnyújtva, hogy időt adjunk a tüdőnek a vérből a legnagyobb mennyiségű széndioxid felvételére. Ha elfogyott a szusz, ne vegyünk újabb levegőt, helyette húzzuk hátra a vállainkat, mintegy kitágítva ezzel a tüdőtérfogatot, így vákuumot, légritkulást hozunk létre. Ezzel szabad utat adunk a vérből a nagyobb nyomású széndioxid és biogén gázmolekulák számára az alveolusokba. Az összegyűlt gázmennyiséget a vállak előrehúzásával kipréseljük az orrunkon át. Ismételjük ezt meg, amennyiszer tudjuk! Kisebb gyakorlással már három-négy utánlégzés is sikerülni fog. A sav-bázis egyensúlyban a szervezetben felhalmozódó savas jellegű bomlástermékek miatt bekövetkezett eltolódás e légzéstípussal jól javítható, hiszen segítségével a vérben felhalmozódott szénsavas gázok, biogén gázok távozni tudnak." (Ferencsik I.)
3. Szódabikarbóna-kúra (21 napos) Étgyomorra egy kávéskanálnyi szódabikarbónát kell bevenni 1 dl meleg vízben feloldva. Ebéd és vacsora előtt 15 perccel egy csipetnyit kell bevenni, 1 dl vízben elkeverve. (Dr. Hanish)

Szili Zsuzsanna
 

Era8

Állandó Tag
Állandó Tag
[FONT=&quot]Prof. Epstein, orvos, biokémikus 11 évig tartó kutatásának eredményeit a toalettszerekben levő anyagok lehetséges rákkeltő hatásáról. Ebből kiderül, hogy a fluor az egyik legnagyobb és legveszedelmesebb rákkeltő.[/FONT]
[FONT=&quot]Már régóta ismerjük a fluor bőrkárosító hatását, csak azt nem értem, hogy miért nem tiltakozott egyetlen tudományos szervezet, egyetlen tudós kutató sem a fluor alkalmazása ellen.[/FONT]
[FONT=&quot]Pedig a fluor szörnyű hatását már 1942-ben közölte Soós József professzor, Kórélettan című könyvében és a Magyar Néptáplálkozás Tanban. Ezek sorrendben:[/FONT]

  1. [FONT=&quot]fog fluorózis (foltos fogak)[/FONT]
  2. [FONT=&quot]csontosodási-, és ásvány anyagcserezavar[/FONT]
  3. [FONT=&quot]szénhidrát-anyagcserezavar[/FONT]
  4. [FONT=&quot]relatív jódhiány[/FONT]
  5. [FONT=&quot]relatív C vitaminhiány[/FONT]
  6. [FONT=&quot]termékenység csökkenés[/FONT]
  7. [FONT=&quot] öregedési jelenségek[/FONT]
[FONT=&quot]Az 1960-as években Prof. Zelles, a Kórélettani Intézet akkori adjunktusa előadást tartott nekünk az ásványi sók, nyomelemek jelentőségéről és a fluor rémtetteiről. El is intéztük, hogy az unokáimnak és társaiknak ne kelljen fluor tablettákat szedniük az óvodában, amely többek között idegrendszeri károsodásokat is okozhat. Már mindenhol betiltották a fluoros fogkrémeket, nálunk még vígan ölnek. Németországban is csak 2002-ben vonták vissza a forgalomból a fluor tartalmú cukorkákat, rágógumikat. A fluor okozta problémák ellensúlyozására nagyon fontos a jódos gyógyvizek ivása, mert a jódozott só fogyasztása nem képes ellensúlyozni a fluortartalmú készítmények egészségkárosító hatását, és a jódhiány pótlását.[/FONT]
[FONT=&quot]Éppen a múlt heti hírekben közölte a Magyar Rádió, hogy veszedelmes jódhiány van Magyarországon, ezért kötelezővé teszik a sók 80%-os jódozását.[/FONT]
[FONT=&quot]A másik riasztó tény, hogy a szájüregi rákok megsokszorozódása. Tény, hogy fogatlan szájban nincs ínybetegség, amelyet a Balogh féle Fogorvosi Tankönyv is közöl. A nagy hazugság - avagy hogyan mérgezzük magunkat önként és dalolva[/FONT]
[FONT=&quot]A német Stern magazinban 1978-ban megjelent egy szomorú riport a törökországi Kizilcaoern nevű faluról.[/FONT]
[FONT=&quot],,A gyerekeknek, a fiatal lányoknak, de még a falu egyetlen lovának is barnák a fogai - írta a Stern. - Harminc éves férfiak görnyedt háttal fájdalmasan vonszolják magukat, botjaikra támaszkodva. A nők holtan szülik meg gyermekeiket négy hónapos terhesség után. A 40 évesek vénembereknek látszanak... Férfiak és nők egyaránt szenvednek itt a korai öregedéstől. Harminc és 40 éves koruk között az arcbőrük elráncosodik, az izomzatuk lényegesen elgyengül és járási nehézségeik lesznek."[/FONT]
[FONT=&quot]A falu fogorvosa volt az első, aki mérgezésre gyanakodott. Miután értesítette erről az Egyetemi Klinikát Eskisehirben, az általuk elrendelt nyomozás kiderítette, hogy a falu minden egyes lakosa csontbetegségben szenved: megvastagodott bokáktól, merev izületektől, megnövekedett csontanyag termeléstől.

A Stern így folytatja: ,,Dr. Yusuf C. Ozkan és kollégái az eskisehiri egyetem orvosi tanszékén azt gyanítják, hogy mindezt a szenvedést a magas fluortartalom okozza... A szomszédos falvakban, melyek más forrásokból kapják az ivóvizet, az általános egészségi szint normális. Az orvosok azt mondják, hogy a víz fluor tartalma 5.4 ppm."[/FONT]

[FONT=&quot]India és Kína egyes vidékein, ahol a fentiekhez hasonlóan természetesen magas a víz fluorid tartalma, a helybeliek csont fluorózistól szenvednek, reumásak, idő előtt szenilisek és 50 éves koruk előtt meghalnak. Ha elesnek, csontjaik mint az üveg törnek szét.[/FONT]
[FONT=&quot]Bármelyik lexikonban kikeresve, a leírásban szerepelni fog, hogy a fluor és ennek egyéb formái (fluoridok) rendkívüli módon mérgezőek és csak a legnagyobb elővigyázatossággal kezelhetők. A ,,méreg" szó a fogkrémek csomagolásán is megjelent, melyekre egy 1997-es törvény óta figyelmeztető címkét kell nyomtatni:[/FONT]
[FONT=&quot]Ha véletlenül többet lenyel, mint amennyivel fogat szokott mosni, keresse szakértő segítségét vagy azonnal hívjon fel egy méreg ellenőrzési központot!"[/FONT]
[FONT=&quot]A vitathatatlan kémiai és biológiai ténnyel, hogy a fluorid egy veszedelmes méreg, kiindulásként fontos tisztában lennünk.[/FONT]
[FONT=&quot]Amit örökösen hallunk[/FONT]
[FONT=&quot]Amerikában a fluoridról természetesen nem a fenti ismereteink vannak. Amit itt mindenki szilárdan hisz, az az, hogy a fluorid fontos a fogszuvasodás megelőzéséhez, különösen gyerekkorban, és hogy a fluorid biztonságos és hatékony. Ha nem így lenne, nyílván nem tennék rendszeresen az ivóvízbe és a fogkrémekbe. Ez a fluorid ismert oldala, amit örökösen hallunk. A fluorid egy másik, teljesen elhallgatott oldala az, hogy ez az egyik legerősebb méreg a világon, mely bizonyítottan csontbetegséget, rákot, gyermekhalandóságot, agykárosodást, korai öregedést és sok más problémát okozhat.[/FONT]
[FONT=&quot]Az alábbi írás igyekszik bemutatni, hogyan változott át fokozatosan az elmúlt 60 évben a fluorid mérgező anyagból fogvédő tápanyaggá, majd megismerkedünk a fluorid propaganda haszonélvezőivel, és megtudjuk, milyen módon hat ránk ennek a mérgező, ,,biztonságos és hatékony" szernek a rendszeres fogyasztása, és hogy miért történik mindez. (A válasz elképesztőbb, mint ahogy bárki is gondolná!).[/FONT]
[FONT=&quot]Hogy miért fontos ezt tudni? Azért, mert Amerikában egy átlagos szupermarketban vagy "drugstore"-ban kizárólag fluoridos fogkrémet lehet kapni, és a közvízellátási rendszerből 160 millió amerikai iszik fluoridos vizet nap mint nap. Megtalálható az üdítőitalokban, sörben és élelmiszerekben. Ezek mellett a fluorid az egyik legelterjedtebb környezetszennyező anyag a természetes vizekben, a talajban és a levegőben. Tehát a valószínűsége annak, hogy az ember ne fogyasszon fluoridot, egyenlő a nullával. Ugyanakkor egyfolytában halmozódnak a fluorid-fogyasztás veszélyeire vonatkozó tudományos bizonyítékok. Ez azt jelenti, hogy a fluorid káros hatásainak áldozatává válhatunk anélkül, hogy erről a legcsekélyebb fogalmunk is lenne.

A fluorid története valójában két szálon fut[/FONT]

[FONT=&quot]Az egyik bárki számára látható, aki veszi a fáradtságot, hogy utánanézzen a legfontosabb tényeknek. A másik szál már sokkal kevésbé szembetűnő, mert ezen a szinten vannak azok, akiket fontos érdekek fűznek a fluorid használatához. Most erősen lerövidített formában - bármennyire is hosszúnak tűnik ez a cikk - időrendi sorrendben betekintést nyerhetünk mindkét irányba. (Jobb megoldás híján, az alábbiakban végig használni fogunk két szót, ami a magyar nyelvben nem létezik: fluoridáció és fluoridálni; mindkettő az ivóvíz ellátás fluoriddal való kezelését jelenti.)[/FONT]
[FONT=&quot]Amikor a fluorid még méregnek számított[/FONT]
[FONT=&quot]A fogfluorózis egy közismert jelenség, mely akkor következik be, ha túl sok fluorid halmozódik fel a szervezetben. Enyhébb esetében a fogakon elszíneződött foltok jelennek meg, míg súlyosabb esetben a fogzománc letöredezik és besötétül. Az USA-ban 1916 óta ismert, hogy a fluorid okozza ezt a jelenséget. Ennek eredményeként 1931 és 1939 között az Amerikai Közegészségügyi Szolgálat és az Amerikai Fogász Szövetség követelte, hogy a fluoridot távolítsák el a vízből olyan helyeken, ahol természetesen vagy ipari szennyeződés révén előfordul.

Dr. H. Trendley Dean az Amerikai Közegészségügyi Szolgálattól 1931-ben felméréseket kezdett az országban, melyek azt mutatták, hogy amint emelkedik a fluorid mennyisége a vízben, úgy emelkedik a fluorózis jelensége a fogyasztókban. A 30-as évek végén Dean azt állította, hogy 1 ppm (1 mg/liter) az a fluorid mennyiség a vízben, ami minimális fogfluorózist okoz, miközben csökkenti a fogszuvasodás mértékét.[/FONT]

[FONT=&quot]1939-ben fellépett a színen Gerald Cox biokémikus a Mellon Institute munkatársa, aki arra tett javaslatot, hogy ha a fluorid bizonyos mennyiségben káros, akkor valószínűleg kisebb mennyiségben hasznos. Egy évvel később Dr. Cox az Országos Kutató Tanács Élelmezési és Tápanyag Bizottságának a tagja lett és aktívan elkezdte a mesterséges fluoridációt szorgalmazni.[/FONT]
[FONT=&quot]A fluorid egy másik erőteljes propagálója volt Oscar Ewing ügyvéd és magas rangú politikus, aki a Közegészségügyi Szolgálat fejeként 1947-től minden alkalmat megragadott a fluorid ügyének előbbre viteléhez. Irányítása alatt három év alatt csaknem 100 városban kezdtek el fluoridot pumpálni az ivóvízbe.[/FONT]
[FONT=&quot]Egy másik prominens támogató Dr. Harold C. Hodge volt a Rochester Egyetem fluorid toxikológia osztályának vezetője. Dr. Hodge feladata volt megtervezni New York államban Newburgh város vizének fluoridációját és a lakosokra gyakorolt hatásának mérését.

Ma az Egyesült Államok lakossága kétharmad részének (vagyis a városi vezetékes vizet ivók többségének) az ivóvizéhez szándékosan adnak fluoridot 1-4 ppm-es mennyiségben. Ez a nagy kísérlet 1945. január 1-én vette kezdetét Grand Rapids városában Michiganben, annak ellenére, hogy nem sokkal korábban mind az Amerikai Orvosi Szövetség Lapja, mind az Amerikai Fogász Szövetség Lapja elítélően nyilatkozott róla.[/FONT]

[FONT=&quot]1943. szept. 18-án ,,Krónikus fluor mérgezés" című cikkében az Amerikai Orvosi Szövetség Lapja többek között ezt írta: ,,A fluoridok általános protoplazma mérgek azáltal, hogy megváltoztatják a sejthártya áteresztőképességét bizonyos enzimek megbénításával. A fluor mérgezés forrásai az 1 ppm-et vagy annál többet tartalmazó fluoros ivóvíz, rovarirtásra használt fluor összetételek,... [stb.]" Figyeljük meg, hogy a fluoridáció bevezetése előtti évben az 1 ppm-es mennyiség még mérgezőnek számított.

1944. októberi számában - csak pár hónappal a fluoridos kísérlet kezdete előtt - az Amerikai Fogász Szövetség Lapja így írt:[/FONT]

[FONT=&quot],,A szódium fluorid egy rendkívül mérgező anyag, s bár biztonságos töménységben való használata hozzáértő személyzet szigorú felügyelete alatt hasznos lehet gyógyászatilag, más körülmények között viszont határozottan káros lehet... Azt tudjuk, hogy olyan ivóvíz fogyasztása, mely kis mennyiségű, 1,2 - 3 ppm fluort tartalmaz olyan fejlődési rendellenességeket okoz a csontokban, mint csontkeményedés, csigolyabántalom és csontritkulás, valamint golyva, és nem vállalhatjuk fel a kockázatát ilyen súlyos szervezeti rendellenességek kiváltásának egy olyan kétségbe vonható eljárás miatt, amely megelőzné gyerekeknél fogászati szépséghibák kialakulását..."[/FONT]
[FONT=&quot]1945-ben a Grand Rapidsban már elkezdett kísérlet után az FDA [Élelmezési és Gyógyszer Minisztérium] egyik főellenőre felfedezte, hogy Massachusettsben az egyik sörgyár fluoridot tesz a sörbe. A sörgyár tulajdonosát azonnal letartóztatták és bíróság elé állították a sör megmérgezéséért. A vádirat szerint a sörben ,,hozzáadott ártalmas méreg, fluorid volt, mely az érvényben levő rendelkezés (Section 301a of the Food, Drug and Cosmetic Act) szerint veszélyes volt..." Megállapítást nyert, hogy a hozzáadott fluorid mennyisége 0.5 ppm volt. Tehát 1945-ben a fluorid a legfőbb hatóság, az FDA szerint még méreg volt, mégpedig fele akkora mennyiségben, mint amit korábban, január 1-én a vízhez kezdtek adni Grand Rapidsban. Egyébként a sörgyárat megbírságolták, a vezetője pedig félév börtönt és három év felfüggesztett büntetést kapott.[/FONT]
[FONT=&quot]Mindezek ellenére a nagy kísérlet kezdetét vette Grand Rapidsben a már említett Dr. H. Trendley Dean irányítása alatt. Az eredeti terv az volt, hogy Grand Rapids vizét 10 éven át kezelik fluoriddal, és a 10 év elteltével a lakosság egészségi szintjét összehasonlítják Muskegon városéval, ahol nem tettek a vízbe fluoridot. Ezt a kísérletet azonban felfüggesztették, miután 1947-ben Muskegon vizét is fluoridálni kezdték, elvágva ezzel az utat az objektív, biztonságra és hatékonyságra vonatkozó tudományos adatgyűjtés előtt.[/FONT]
[FONT=&quot]1946-ban hat másik amerikai nagyvárosban vezették be a fluoridot.[/FONT]
[FONT=&quot]1947-ben Oscar Ewing Szövetségi Biztonsági Ügynökség fejévé való kinevezése után - mely alá az Amerikai Egészségügyi Szolgálat is tartozott - a fluorid program teljes gőzzel haladt előre, s a következő három év során 87 másik városban kezdtek fluoridot pumpálni a vízbe.[/FONT]
[FONT=&quot]1950-ben az Amerikai Gyógyszerkönyv 24. kiadása (az 1456. oldalon) a fluori-dokat így határozta meg:[/FONT]
[FONT=&quot],,Heves mérgek minden élő szövet számára, mivel kalcium kicsapódást idéznek elő. Vérnyomáscsökkenést okoznak, légzési elégtelenséget és általános bénulást. Nem halálos adagok folyamatos fogyasztása maradandóan gátolja a növekedést... A fluoridot tartalmazó fogápoló szerek és belső használatra való készítmények használata nem indokolt."[/FONT]
[FONT=&quot]A Gyógyszerkönyv ezt követő kiadásaiban a szerkesztők a teljes fenti részt kitörölték. Miért?[/FONT]
[FONT=&quot]1950-ben az Amerikai Közegészségügyi Szolgálat Oscar Ewing irányítása alatt hivatalosan és nyilvánosan támogatását adta az amerikai vízellátási rendszer fluoridációjához. Ugyanebben az évben a 130 vállalatot tömörítő Cukor Kutatási Alapítvány elismerte, hogy a cukor az egyik legfőbb okozója a fogszuvasodásnak. Az Alapítvány pénzadományokkal látta el a Harvard Egyetem Táplálkozási Tanszékét, hogy oldja meg a fogszuvasodás kérdését a cukorfogyasztás korlátozása nélkül". Az adományok eredményeként az Egyetem megoldásnak a fluoridos vizet javasolta. A fluoridot legerőteljesebben propagáló két intézmény, a Harvard Fogorvosi Iskola és a Rochester Egyetem magas adományokat kapott a cukoripartól a fluorid kutatására.[/FONT]
[FONT=&quot]1952-től San Francisco, Pittsburg és egy sor más nagy és kis város vizéhez elkezdtek fluoridot adni. 1960. nov. 29-én San Franciscóban egy 15 méter széles utca aszfaltja 60 méteres hosszúságban beomlott, miután egy csaknem új fővízvezeték szétpattant. Laboratóriumi vizsgálatok után kiderült, hogy a csövet fluoridos vegyszerek szétmarták; 22 000 ppm-es fluorid koncentrációt állapítottak meg a csövön. 1967. okt. 15-én a Pittsburg Press újság jelentette, hogy a 13-15 éves korú iskolás gyerekek 98%-ának girbegörbe fogai vannak Pittsburgben.

1954-ben a Christian Science Monitor újság felmérést készített 81 Nobel-díjas tudóssal a kémia, orvostan és élettan területén, kikérve véleményüket az ivóvíz fluoridációjáról. A szakemberek 79%-a nem adta hozzájárulását az ügyhöz, holott a propagálók szerint a fluoridhoz minden elismert tudós támogatását adta.[/FONT]

[FONT=&quot]1955-ben elkezdődött a fluoridos fogkrémek forgalmazása azzal a figyelmeztetéssel, hogy ,,fluoridos fogkrém nem használandó olyan településeken, ahol a vízbe fluoridot tesznek". Ezt a figyelmeztetést két évvel később eltávolították.

A fluorid hasznos tápanyaggá változik?[/FONT]

[FONT=&quot]1956-ban az Amerikai Fogász Szövetség Lapja közölte a Newburghben végzett demonstrációs kísérlet ,,közfogyasztásra szánt" eredményeit, melyek szerint a fluorid alacsony koncentrációban biztonságos amerikai polgárok számára. A biológiai bizonyítékot a Rochester Egyetemről Dr. Hodge szolgáltatta.[/FONT]
[FONT=&quot]1957-ben az ALCOA alumíniumgyártó vállalat bejelentette, hogy szódium fluoridot árul településeknek az ivóvíz kezeléséhez.[/FONT]
[FONT=&quot]1958. áprilisban az Amerikai Orvosok és Sebészek Szövetsége több mint 15 000 tagjával határozatot hozott a fluorid bevezetése ellen: ,,A Szövetség elítéli mindenféle olyan anyagnak a hozzáadását a közvízellátáshoz, melynek célja a fogyasztó fizikai vagy szellemi funkcióinak a befolyásolása."

1958-ban az elismert genetikus H.J. Muller kimutatta, hogy a fluoridok elsődleges kárt okoznak, amint belépve egy sejtbe megsértik annak genetikai összetételét. (1)[/FONT]

[FONT=&quot]1961-ben Svédország Legfelsőbb Bírósága az ivóvíz fluoridációját törvényellenesnek minősítette.[/FONT]
[FONT=&quot]1964-ben Dánia betiltotta a fluoridációt. A Brit Fogász Folyóirat szerint egy négy éves 1000 angol gyerekre kiterjedő felmérés szerint semmiféle jelentős különbséget nem találtak a fogszuvasodás mértékében azok között, akik fluoridos vagy nem fluoridos fogkrémet használtak. A felmérést a fogászati és a fluorid ipartól teljesen független egyetemi professzorok végezték és az adatokat a professzoroktól független statisztikusok értékelték ki, ellentétben az USA-ban végzett felmérésekkel, melyekben közvetve vagy közvetlenül mindig benne volt az érintett iparágak keze.

1971-ben Németország betiltotta a fluoridációt. November 18-án a Svéd Parlament eltörölte az ország korábban már illegálisnak minősített fluoridációs törvényét ezzel a hivatkozással:[/FONT]

[FONT=&quot],,Egyszerűen nem létezik valós bizonyíték, mely alátámasztaná a fluoridáció terjesztőinek széles körben idézett állításait."[/FONT]
[FONT=&quot]1973-ban Hollandia betiltja a víz fluoridációját.[/FONT]
[FONT=&quot]1977-ben a Kormányközi Kapcsolatok Kongresszusi Albizottsága két teljes Kongresszusi Meghallgatást hív össze a fluorid témájában. A meghallgatás során bizonyítottá vált, hogy a fluoridációt előmozdítók ,,tudományos erőfeszítései" csaláson alapulnak és hogy létező tanulmányok minden kétséget kizáróan igazolják, hogy kb.

10 000-rel több rákos elhalálozást okoz a fluoridáció az USA-ban évente.[/FONT]

[FONT=&quot]1978-ban Lengyelországban a Pomerániai Orvosi Akadémián felfedezik, hogy a fluoridok genetikai kárt okoznak emberi vérsejtekben. Ugyanebben az évben Penn-sylvaniában megnyertek egy bírósági ügyet, mely bizonyította a fluoridáció károsságát, aminek az eredménye egy tiltó rendelkezés lett. Ez aggodalommal töltötte el a fluoridáció propagálóit, akiknek nevében az Amerikai Fogász Szövetség a következő évben kiadott egy ún. fehér papírt, melyben a fluoridáció ellenzőit ,,informá-latlan álszakértőnek" titulálta, ,,akik semmiféle minősítéssel nem rendelkeznek ahhoz, hogy beszélni merjenek olyan tudományos témákról, mint a fluoridáció és akik motivációja teljesen önző". Ezenkívül a Szövetség továbbra is kiállt ,,a fluoridáció egy életre szóló előnyei" mellett.

1979. jan. 20-án a New York Times megjelentette ezt az írást (részlet):[/FONT]

[FONT=&quot],,New York Állam Legfelsőbb Bíróságának esküdtszéke 750 000 dolláros kártérítést ítélt meg egy három éves brooklyni fiú szüleinek, aki 1974-ben legelső fogorvosi vizitje során halálos adagban kapott fluoridot egy városi fogorvosi rendelőben, majd csaknem öt órán át nem foglalkoztak vele egy gyermekorvosi rendelő várótermében és a Brookdale Kórházban, miközben az anyja segítségért könyörgött, a kisfiú pedig kómába esett és meghalt."[/FONT]
[FONT=&quot]Az újságcikk leírja, hogy a fogorvos nem talált szuvasodást a fiúnál, ezért átadta őt az asszisztensének, hogy kezelje a fogait fluorid géllel. Miután az asszisztens bekente a fluoriddal a kisfiú fogait, ,,elfelejtette" utasítani arra, hogy köpje ki az oldatot öblítés után. A gyerek azt lenyelte, és öt órán belül szörnyű kínok között meghalt. (A gyerekek általában véve hat éves korukig nem tudják megfelelően kontrollálni nyelési reflexeiket.)[/FONT]
[FONT=&quot]Ugyanebben az évben egy másik fogorvosi asszisztens, Terry Leder, írásban elismerte, hogy egy fogorvos, akinél 1969-ben dolgozott, fluorid kezelést adott egy kisgyereknek, aki azonnal rángatózni kezdett és meghalt. Leder szerint a fluorid gél 10 000 ppm fluoridot tartalmaz - jó ízűre csinálják, hogy a gyerekek ne tiltakozzanak ellene -, és kb. öt percen át hagyják a fogakon. Melbourne-ben, Ausztráliában, szintén meghalt egy kisgyerek miután elszopogatott hat fluorid tablettát.

1981-ben a japán Kanagawa Fogorvosi Egyetemen Dr. K. Ishida által végzett kutatások szerint a szervezetben akár már 1 ppm mennyiségű fluorid is (minimálisan ennyit adnak Amerikában a vízhez)megzavarja a kollagén termelést. (A kollagén a legbőségesebb és egyik legfontosabb fehérje a szervezetben, mely egyik fő alkotórésze a bőrnek, ínaknak, izmoknak, porcoknak, csontoknak és a fogaknak.) Ez a kollagén lebomlásához vezet, csontritkulást, csontrákot, törékeny csontokat és fogakat okozva, valamint rombolja az összekötő szöveteket, melyek a szerveinket a megfelelő pozícióban tartják.

1986-ban a Rocky Mountain Méregellenőrzési Központ 87 fluorid mérgezésről tett jelentést. Egy 13 hónapos baba meghalt. A szódium fluorid (ami a fogkrémekben is van) a leggyakoribb oka az egy anyagtól származó heveny mérgezéseknek gyermekek körében.

1989. márc. 30-án a Kaliforniai Egészségügyi Hivatal jelentette, hogy a Niagara márkájú üveges vízben 450 ppm fluoridot találtak. A hivatal vezetője, Kenneth Kizer figyelmeztette a lakosokat, hogy ennek az üveges víznek a fogyasztása végzetes lehet.[/FONT]

[FONT=&quot]1990. júl. 21-én Chuck Filippini elvitte 8 éves kislányát a fogorvoshoz, ahol az fluorid kezelést kapott. Két órával később a lányra betegségroham jött, majd három napon belül meghalt. Ugyanebben az évben az Amerikai Fogász Szövetség sajtóközleményt ad ki, mely szerint az ivóvíz fluoridációja a legbiztonságosabb, leghatékonyabb és legtakarékosabb közegészségügyi módja a fogszuvasodás csökkentésének".[/FONT]
[FONT=&quot]A rákosodás nő, az intelligencia csökken[/FONT][FONT=&quot]

1991-ben az Országos Rák Intézet vizsgálni kezdte az amerikai lakosság körében a fluoriddal kapcsolatba hozható rákos megbetegedések mutatóit. Bizonyítékot találtak ,,növekvő mértékű csont és izületi rákra minden korosztályt egybevéve, főleg a 20 éven aluliaknál megfigyelhető tendenciák miatt, ami megállapítható volt a fluoridált megyékben, de nem volt észlelhető a nem fluoridált megyékben..." A Rák Intézet részletekbe menőbb tanulmányokat is készített Washington és Iowa állam több megyéjében. Ezek szerint:[/FONT]


  • [FONT=&quot]A 20 éven aluliaknál a csont és ízületi rákok aránya mindkét nemnél 47%-kal emelkedett Washington és Iowa fluoridált területein az 1973-80-tól 1981-87-ig terjedő időszakban, míg 34%-kal csökkent a kevés fluoridot tartalmazó részeken.[/FONT]
  • [FONT=&quot]A 20 évesnél fiatalabb fiúk között a csontrákosodás aránya 70%-kal nőt a fluoridált részeken, míg 4%-kal csökkent a nem fluoridált területeken". (2)[/FONT]
[FONT=&quot]1992-ben állami adatok szerint 144 millió amerikai fogyasztott fluoridot a vizében. (Ez ma már 160 millió.) Ugyanebben az évben Michael Perrone törvényhozó alkalmazott New Jerseyben megkérte az FDA-től a boltokban kapható fluorid tablettákra és cseppekre vonatkozó összes biztonsági és hatékonysági felmérést. Hat hónapos huzavona után az FDA elismerte, hogy nincs a birtokában adat arról, hogy a fluorid tabletták vagy cseppek biztonságosak vagy hatékonyak.

1995-ben kínai kutatók tanulmányozták 907 iskoláskorú (8-13 éves) gyerek intelligenciaszintjét a köztük található fogfluorózis függvényében. A kutatók azt találták, hogy olyan gyerekek intelligenciahányadosa, akik között közepesen vagy erősen elterjedt a fluorózis, alacsonyabb, mint azoké, akiknél kis mértékű volt vagy nem fordult elő fluorózis. Az intelligencia fejlődését a jelek szerint hátrányosan befolyásolta a fluorid fogyasztása." (3)

1997. jan. 2-án a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) 1500 tudóst, mérnököt és egyéb szakembert képviselő szakszervezete az alábbi bejelentést tette: ,,A tagjaink átvizsgálták az elmúlt 11 év alatt felhalmozódott bizonyítékokat, beleértve az állatokon és embereken végzett járványtani vizsgálatokat, melyek okozati összefüggést mutatnak a fluorid/fluoridáció és a rák, genetikai károsodás, idegrendszeri károsodás és a csontbetegségek között."

Dr. Hardy Limeback professzor beismeri tévedését![/FONT]

[FONT=&quot]1999-ben Kanada és a világ egyik legismertebb fluorid támogatója, Dr. Hardy Limeback professzor a Torontói Egyetem Preventív Fogorvosi Tanszékének vezetője, valamint a Fogászati Kutatás Kanadai Szövetségének elnöke egy drámai fordulat keretében elnézést kért a tanszékétől és diákjaitól azért, hogy addig támogatta a fluoridációt.[/FONT]
[FONT=&quot],,A preventív fogászat vezetőjeként szólva - mondta Dr. Limeback az arizonai The Tribune újságnak adott interjújában 1999. dec. 5-én -, elmondtam, hogy szándékomon kívül félrevezettem a kollégáimat és diákjaimat. Az elmúlt 15 évben visszautasítottam a mindenki számára elérhető toxikológiai információ áttanulmányozását. A gyermekeink megmérgezése a legtávolabb esett tőlem." Dr. Limeback szerint ,,három év alatti gyermekeknek sohasem lenne szabad fluoridos fogkrémet használniuk. Csecsemő formulát pedig soha semmilyen körülmények között sem szabad torontói [fluoridos] csapvízzel elkészíteni! Soha!"[/FONT]
[FONT=&quot]Dr. Limeback döntésében szerepet játszott a legnagyobb kanadai élő kísérlet két nagyváros között.[/FONT]
[FONT=&quot],,Itt Torontóban - mondja, - 36 éve adunk fluoridot a vízhez. Mégis Vancouverben, ahol sohasem volt fluoridáció, alacsonyabb a fogszuvasodás mértéke, mint Torontóban!"[/FONT]
[FONT=&quot]2000. jún. 29. Az Amerikai Fogász Szövetség álláspontja: "Az Amerikai Fogász Szövetség több mint 40 éve támogatásában részesíti a közösségi vízellátás fluoridáció-ját, mint a fogszuvasodás megelőzésének biztonságos és hatékony módját... Sajnos, a fluoridáció biztonságára és hatékonyságára vonatkozó elsöprő erejű bizonyítékok ellenére, még több mint 100 millió amerikai nem élvezheti a fluoridos víz előnyeit."[/FONT]
[FONT=&quot]Referenciák:
1) Muller, Symposium on Emphysema and Chronic Bronchitis: "Do Air Pollutants Act as Mutagens?", Aspen, Colorado, June 13-15, 1958
2) U.S. Public Health Service, "Review of Fluoride Benefits and Risks", Washington D.C.: Department of Health and Human Services, February l991
3) X.S. Li et al, "Effect of Fluoride Exposure on Intelligence of Children", Fluoride magazine, Vol 20 No. 4[/FONT]

[FONT=&quot]Valóban kell a szervezetnek a fluor?[/FONT]
[FONT=&quot]Azt már tudjuk, hogy a fluorid fogyasztása nem biztonságos, de vajon hatékony-e? És ha kiderül, hogy nem hatékony - és nem is biztonságos -, akkor mégis mit keres a vizünkben, a fogkrémünkben és lerakódva a szervezetünkben?[/FONT]
[FONT=&quot]És még mindig orvosok százai ragaszkodnak a fluorhoz![/FONT][FONT=&quot]

Nos, a fentiekből láthatjuk, hogy egy olyan látszólag egyszerű, szinte mindenki által evidensként elfogadott kérdés, mint a fluorid használata, valójában mennyire bonyolult és ellentmondásos lehet. Azonban az eddigiek csak bevezetésnek számítanak, s teljességgel eltörpülnek a folytatáshoz képest. A kutatások egyre inkább azt támasztják alá, hogy a fluor és a fluoridok rendkívül veszélyesek az emberi szervezetre nézve. Egyes összeesküvéselméleteket pártoló tudományos körök azt gyanítják, hogy a "hivatalos" orvosi és egészségügyi állásfoglalás nem véletlenül fluor párti, és az sem véletlen, hogy számtalan nagynevű tudós és kutató fluor és fluorid ellenes tanulmánya soha nem láthatott napvilágot az ortodox tudományos magazinokban. Szerintük ez azért van, mert a fluor engedelmességre szoktat, és ezzel tudják befolyásuk és kontrolljuk alatt tartani a lakosságot. A hivatalos állásfoglalás még mindig az, hogy fluorra szükségünk van! Az orvosi egyetemeken, és a gyógyszerészeti karokon is ezt tanítják![/FONT]

[FONT=&quot]A fluor, mint fontos nyomelem[/FONT]
[FONT=&quot]A fluor egy fontos nyomelem, amelyre a szervezetnek nagy szüksége van a csontok és a fogazat felépítésében. Tudom, ez eddig pontosan úgy hangzik, mint a hivatalos állásfoglalás. Akkor hogy is van ez?[/FONT]
[FONT=&quot]Minden elemnek és vegyületnek lehet szerves és szervetlen formája. Ez a fluorra is igaz! A szerves forma legtöbbször zöldségekben és gyümölcsökben fordul elő, a lehető legtökéletesebb formában és biokémiai környezetben, pontosan úgy, ahogy azt a szervezetünk megkívánja.[/FONT]
[FONT=&quot]A szervetlen - azaz a hozzáadott - fluor és annak sói, vegyületei nem természetes kötésben találhatóak, ezért a szervezetünk idegen anyagként fogja fel azokat. Ezért van az, hogy a hozzáadott fluor még a megengedettnél alacsonyabb mennyiségben is káros hatást fejt ki a szervezetre.[/FONT]
[FONT=&quot]Még nem mérgező elemek és vegyületek esetében is, ha szervetlen formát alkalmazunk (eszünk, vagy iszunk meg, kenünk magunkra, lélegzünk be), nem tolerálja túl jól a szervezet - jobb esetben nem ismeri fel és nem hasznosítja, rosszabb eserben méreganyagként lerakja valamelyik szervünkben.[/FONT]
[FONT=&quot]Épp ezért a fluornak természetes formában kellene bejutnia a szervezetbe. [/FONT]
 

Era8

Állandó Tag
Állandó Tag
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:TrackMoves/> <w:TrackFormatting/> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:DoNotPromoteQF/> <w:LidThemeOther>HU</w:LidThemeOther> <w:LidThemeAsian>X-NONE</w:LidThemeAsian> <w:LidThemeComplexScript>X-NONE</w:LidThemeComplexScript> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> <w:SplitPgBreakAndParaMark/> <w:DontVertAlignCellWithSp/> <w:DontBreakConstrainedForcedTables/> <w:DontVertAlignInTxbx/> <w:Word11KerningPairs/> <w:CachedColBalance/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> <m:mathPr> <m:mathFont m:val="Cambria Math"/> <m:brkBin m:val="before"/> <m:brkBinSub m:val="--"/> <m:smallFrac m:val="off"/> <m:dispDef/> <m:lMargin m:val="0"/> <m:rMargin m:val="0"/> <m:defJc m:val="centerGroup"/> <m:wrapIndent m:val="1440"/> <m:intLim m:val="subSup"/> <m:naryLim m:val="undOvr"/> </m:mathPr></w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" DefUnhideWhenUsed="true" DefSemiHidden="true" DefQFormat="false" DefPriority="99" LatentStyleCount="267"> <w:LsdException Locked="false" Priority="0" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Normal"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="heading 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 7"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 8"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 9"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 7"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 8"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 9"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="35" QFormat="true" Name="caption"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="10" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Title"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="1" Name="Default Paragraph Font"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="11" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtitle"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="22" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Strong"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="20" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Emphasis"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="59" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Table Grid"/> <w:LsdException Locked="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Placeholder Text"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="1" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="No Spacing"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Revision"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="34" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="List Paragraph"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="29" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Quote"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="30" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Quote"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="19" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Emphasis"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="21" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Emphasis"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="31" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Reference"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="32" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Reference"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="33" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Book Title"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="37" Name="Bibliography"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" QFormat="true" Name="TOC Heading"/> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} </style> <![endif]-->
[FONT=&quot]Jó só - rossz só?![/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Hogyan mérgetik tudatosan az embereket a Kálium-klorid sóval.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Az emberek nem törődnek ezzel, fel sem fogják és el sem hiszik...[/FONT]
[FONT=&quot]Pedig mindannyian tanultuk anno az általános iskolában, hogy a só NaCl (Nátrium-klorid) (http://hu.wikipedia.org/wiki/Nátrium-klorid)!!! Se több, se kevesebb!!! Van még egy szabvány is erre, a só szabvány (MSZ-01-10007-82) ami kimondja, hogy közvetlen étkeztetés céljára használatos sónak minimum 97% tiszta NaCl-t kell tartalmaznia![/FONT]
[FONT=&quot]SEMMI KCl (kálium-klorid) (http://hu.wikipedia.org/wiki/Kálium-klorid)!!![/FONT]
[FONT=&quot]Ezzel szemben szinte minden só KCL-el kevert, ha nem 100%-ban az !!![/FONT]
[FONT=&quot]De mára mintha elfelejtettük volna használni a fejünket, és csak vakon elhiszünk mindent!!![/FONT]
[FONT=&quot]Ilyen a Fluor meg a fogzománc esete... Mióta kizárólag csak fluor mentes fogkrémet használok azóta nincs fogkövem és nincs fogínyvérzésem... (Pedig a legtöbb fogorvos fluoridos fogkrémet ajánl.)[/FONT]
[FONT=&quot]Továbbá: 30 éves barátaim közül sokan nemzőképtelenek, allergiásak, vesebetegek, magas vérnyomásban szenvednek stb.[/FONT]
[FONT=&quot]Beteg nemzet a magyar, ezt olvasom... De ez nem igaz, mi egy ősi nép vagyunk, csak éppen beteggé tesznek minket! Ha nem így lenne, miként lehetséges, hogy egyáltalán van még olyan, hogy magyar???!!![/FONT]
[FONT=&quot]Jómagam 12 évig nem tudtam a szívemre fordulva az oldalamon aludni, mert heves szívtájéki szorításra és erős légszomjra ébredtem... És ez ment 28 éves korom óta 10-12 éven keresztül. Voltam EKG-n, terheléses EKG-n, mindenhol a panaszommal... Az eredmény szerint én olyan egészséges voltam, mint a makk, de mégsem tudtam a bal oldalamra fordulva aludni anélkül, hogy ne az előbb elmondottakra ébredjek, riadjak fel![/FONT]
[FONT=&quot]Elfogadtam, hogy jó, ez van, emlékeimben atyai nagyanyám élt, aki hasonló jelenségekről beszélt nekem, de akkor én még ezt nem tapasztaltam! Úgy látszik, mi egy ilyen szív-gyenge család vagyunk, gondoltam. 10-12 évvel később aztán egy jó-barátom szólt, hogy hallottam-e Tejfalussy András nevét és a hírverését a sóról? Döbbentem olvastam el Tejfalussy úr felhívását. Tudtam, abban a percben rádöbbentem, hogy ez okozza az én bajomat is, ez történt nagyanyámmal is, ettől kapott édesanyám súlyos csontritkulást és magas vérnyomást, ettől szívritmuszavaros atyám!!! Mi ugyanis sok sót fogyasztottunk és fogyasztunk most is! Szeretjük a sót! A paradicsomon, a paprikán, a hagymán és úgy nagy általánosságban elmondva mindent jól megsózunk! Kiváltképp a fasírtot! Összeállt a kép, mert egyértelmű. A tények azok tények, lehet velük vitatkozni, de nem érdemes, mert a tények makacsul tények is maradnak![/FONT]
[FONT=&quot]Itt egyet lehet tenni: átgondolni az eddigi ismereteinket, nem hallgatni senkire sem, hanem gondolkodni és mindig mindent ellenőrizni!!! Tejfalussy úr felhívása után 3 napig csak az üzleteket jártam és vadul ellenőriztem a polcokon a sót, a sókat... Nem hittem el, de inkább nem akartam elhinni!!![/FONT]
[FONT=&quot]Nem létezik, hogy valakik ilyet tesznek!!! Az agyad tudja, hogy igaza van Tejfalussy úrnak, de Te magad nem hiszed el, nem akarod elhinni, hogy ez tényleg igaz és veled történik meg... Azóta olvastam egy bölcseletet: ".. Az okos ember mindig kételkedik.." Ez nagyon idevág! Azóta szereztem tiszta NaCl-t a patikából.[/FONT]
[FONT=&quot]És itt jön az érdekesség, nem hiszed el, de úgy alszom a bal oldalamon, mint egy kisded! A kislányomnak elmúlt az ekcémája és újra olyan sós a verejtékem nyáron, mint 1980 előtti gyermekkorom idején! Szinte marja a szemem! Kb. 3 éve pont azon gondolkodtam, hogy 40 éves koromra hogy megváltozott a testem, mert már nem csípi a szememet az izzadság... Egy túrót![/FONT]
[FONT=&quot]NÁTRIUMSZEGÉNY DIÉTÁRA VOLTAM FOGVA A TUDTOMON KÍVÜL!!!!![/FONT]
[FONT=&quot]És mellette pedig öntik ránk a kálium kloridot... Az a rémes és ördögi az egészben, hogy nem egy testidegen anyagot, vagy mérget adnak nekünk, hanem egy fontos és létszükséges anyagot kapunk csak éppen eltorzított arányban, ami viszont a testünkön belül ebben a koncentrációban szörnyű pusztítást végez!!![/FONT]
[FONT=&quot]A természetben előforduló NaCl többletet a vesénk lekezeli, de az ilyen mértékű KCl-el szemben teljesen védtelen!!! Ez az ördögi ebben az egészben![/FONT]
[FONT=&quot]És mindenkiben más és más hatást vált ki... Van, aki cukros lesz, van, akinek a veséje megy tökre, másokat szív és érrendszeri panaszok gyötrik, a magas vérnyomás pedig szinte minden második emberre jellemző lesz. Egy kollégám rendszeresen külföldre jár alkalmanként több hónapra. Itthon a cukra 8. Ehhez nem kell kommentár. Csak húst és zöldséget eszik, semmi kenyér, édesség, semmi! Szigorú diéta! Mégis 8 a cukra. Ezután kiküldik Kínába 2 hónapra. Egy pár hét után issza a söröket, és mindent eszik, amit ott Ő megkíván... Bulgáriában ugyan ez volt ugyanezzel az emberrel...[/FONT]
[FONT=&quot]Nem furcsa?! Ez az én tapasztalatom...[/FONT]
[FONT=&quot]A só kell, a só jó dolog, a só fogyasztás egyfajta védőfaktor, gondolj csak a sóbányákban kialakított gyógyhatású barlangokra... Ez így van, így volt és így is lesz, még akkor is, ha a Magyar Tudományos Akadémia alsó-felső indusz, andusz professzorai ennek ellenkezőjét is állítják és terjesztik![/FONT]
[FONT=&quot]Tejfalussy úrnak igaza van! Sajnos. Bárcsak azt mondhatnánk, hogy egy feltűnési viszketegségben szenvedő szórakozott tudós ember!!![/FONT]
[FONT=&quot]Én a magam bőrén tapasztaltam az igazát![/FONT]
[FONT=&quot]Már az orvost is ennek megfelelően választom meg. Felteszem neki ezt a nyilvánvaló kérdést és várom a válaszát. Amennyiben azt mondja, mint amit az egyik gyerek doki is mondott, hogy teljesen rendben van az étkezési-sónak a káliumozása, akkor máris tudom, hogy vagy rosszindulatból, vagy tudatlanságból mondja ezt, de egy biztos, nem Ő lesz a gyermekem dokija...[/FONT]
[FONT=&quot]Én már 250 kg sót vásároltam és ebből kb. 50-100 kg között vittem barátaim, és ismerőseim számára! Egy ilyen alkalommal zárás előtt 10 perccel vettem át a sót patikából, amikor is rajtam kívül senki sem tartózkodott a patikában. A patikusnő megkérdezte, hogy hova a jó- fenébe viszek ennyi sót?! Feldolgozó üzemem van??? Erre én visszakérdeztem, hogy halott-e a só mérgezéséről? Zavartan bólogatott és mondta, hogy Ő is tanulta még anno, hogy a kálium mennyire egy veszélyes anyag!!! Erre megkérdeztem, hogy ha ezt Ő tudja, akkor miért nem rendel a maga és családja számára Ő is ebből a tiszta sóból??? Erre Ő: "..mi, csak ezt esszük.." Erre elmondtam neki a 10-12 éves gyötrő éjszakáim történetét, mire Ő sommásan megfogalmazta, hogy ezek a tünetek tipikusan Káliumra utalnak...[/FONT]
[FONT=&quot]Még egyszer: nem vagyok orvos, sem természetgyógyász, még vegyész sem vagyok. Csak gondolkodom és már senkinek semmit el, nem hiszek![/FONT]
[FONT=&quot]Egy vegyész kollégámnak mutattam pl. NORBI UPDATE sójának a dobozát, ahol is a szokásos duma volt felírva: 50%-ban NaCl szegény só és a másik 50%-ban pedig KCl volt beletöltve, mert így csökkenthetjük a vérnyomást... Bla bla bla bla. Ezt persze a vegyész kollégám nem hitte el, amikor beszéltem neki erről, de amikor lefényképeztem és megmutattam a fényképen a só dobozát, illetve annak feliratát miszerint 50%-ban csökkentett NaCl tartalmú sót árulnak, akkor hirtelen elhallgatott, majd csendesen megjegyezte, hogy ez felér egy gyilkossággal...[/FONT]
[FONT=&quot](Próbáld ki, és okulj! Google képkeresőbe írd be: csökkentett Na tartalmú só)[/FONT]
[FONT=&quot] Ez az én tapasztalatom. A sajátom. Lehet vitatni, lehet megkérdőjelezni, lehet engem lehülyézni, és kontárnak nevezni, csak rajta![/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Sokkal kevesebben vannak azok, akik felébrednek, és használni kezdik az agyukat és a régen tanultakat - mint a többség, akiknek egyszerűbb azt mondani, hogy ez egy összeesküvés elmélet - és másra is használnák az agyukat a helyváltoztatás koordinációján kívül![/FONT]
[FONT=&quot]Nem azt kérem, hogy higgy benne, mert ezek tények, nem elhinni kell, hanem átgondolni! Vagy átgondolja az ember és annak megfelelően tudatosan cselekszik, vagy nem foglalkozik a tényekkel! De hinni max. a templomban szabad! Különösen nem a reklámoknak! Azt kell mondjam, hogy Tejfalussy Úr által javasolt 30 Na és 1K arányszámot gyógyszerészek, vegyészmérnökök, orvosok és egy szívsebész ismerősöm is egyöntetűen és egymástól függetlenül is elfogadták, sőt javasolták amikor én is ezzel a kérdéssel fordultam hozzájuk![/FONT]
[FONT=&quot]Az egyik patikushölgy még azt is hozzátette, hogy tanulta Ő is, hogy a Kálium mennyire veszélyes egy anyag!!! A neten sok infó kereng erről, amit én kérésére szívesen megosztok önnel, de addig is olvassa, kérem az alábbiakat és döntsön okosan!!![/FONT]
[FONT=&quot]Amiről beszélni fogok, az bármilyen krimibe beleillene. A baj csak az, hogy ez itt és most történik, mégpedig mindenkivel, veled is![/FONT]
[FONT=&quot]Azt fogom elmondani, hogy hogyan mérgezik tudatosan az embereket és miért nincs esélyed arra, hogy egészséges öregkort érj meg, feltéve, ha egyáltalán megéred a nyugdíjas kort! A módszer egyszerűen zseniális! Több szempontból is, egyrészt azért mert ebben a témában aránylag könnyű félrevezetni még a szakembereket is, másrészt azért mert, aki esetleg csak fél füllel hall a dologról az biztosan nem fogja fel ennek a súlyát és jelentőségét. Nézzük mit is okoz ez a mérgezés: Szív és keringési problémák, magas vérnyomás, asztma, csontritkulás, érszűkület, fokozott trombózis és infarktus veszély, anyagcserezavarok, vagyis pont azokat a betegségeket, amelyek népbetegségek.[/FONT]
[FONT=&quot]Az anyagcserezavarok viszont nagyon sok más betegségnek a kialakulását segítik elő, pl. többek között a rákét is. Azt nem állítom, hogy közvetlenül rákot okoz, de igenis jelentősen segíti a rák kifejlődését. Úgy gondolom, hogy minden olyan betegség, ami nem vírusos vagy bakteriális eredetű, azoknak a kifejlődésében az anyagcserezavarok jelentős szerepet játszanak.[/FONT]
[FONT=&quot]Még így az elején fontos tisztázni, hogy a mérgezéseknek nagyon sok módja van. Ezek közül csak egy módszer az, amikor nem maga a felhasznált anyag mérgező, hanem a szervezetbe juttatott mennyisége miatt válik mérgezővé.[/FONT]
[FONT=&quot]Az az anyag, amiről konkrétan beszélek a Kálium. Ez egy egyébként létfontosságú anyag, a vérben 5 mmol/l -nek kell lenni belőle, azonban az egyensúlya annyira kényes, hogy 7 mmol/l-nél már megáll a szív!!!!! Orvosi biokémia: Donnan egyensúly! (erre még fogok hivatkozni) Ez írja le, többek között azt is, hogy a vérben 5 mmol/l káliumnak kell lenni.[/FONT]
[FONT=&quot]Az emberi szervezet számára létfontosságú anyagok egyensúlyának fenntartásához egy anyagból ugyanannyit kell fogyasztani, mint amennyi természetes úton távozik! Átlagos embernél, napi 2 liter folyadékfogyasztást és ennek megfelelően 2 liter folyadékürítést vegyünk alapul. (A folyadékürítés nem csak vizeletürítést jelent, de helyhiány miatt most úgy fogunk számolni mintha a folyadékürítés csak vizeletürítést jelentene. A vizelet, mint szűrlet a vérből választódik ki.)[/FONT]
[FONT=&quot]Ideális esetben, ha a szervezetnek nem kell azért dolgoznia, hogy káliumot tartson vissza, vagy felesleges káliumtól szabaduljon meg, akkor a kiválasztott vizeletben ugyanannyi kálium van, mint a vérben, tehát 5 mmol/l. Ha ennyi ürül, akkor az egyensúly fenntartásához ugyanannyit kell fogyasztani, tehát 5 mmol/l-t. Ez napi 2 liter esetén napi 10 mmol káliumfogyasztást jelent. A kálium relatív atomtömege 39,1. 39,1x10=391 mg! Tehát ideális esetben, napi 2 liter folyadékfogyasztást alapul véve, a napi ideális káliumfogyasztás 391 mg vagyis 0,39 gramm!!!!!!!!! A betegséggyártók módszere nem csak az, hogy egészségtelen dologra beszélnek rá, mintha az lenne az egészséges, hanem ugyanakkor az egészségesről lebeszélnek, és úgy állítják be mintha az káros lenne. A sóról, mindenféle hazugságot terjesztenek, többek között pl. azt, hogy megemeli a vérnyomást.[/FONT]
[FONT=&quot]Van még egy csavar a dologban, mégpedig az, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható rossz sók tényleg vérnyomás emelkedést okoznak, ezzel is igazolva a betegséggyártókat.[/FONT]
[FONT=&quot]AZ EGÉSZSÉGES JÓ SÓ, EGÉSZSÉGES EMBERBEN NEM OKOZ VÉRNYOMÁS-NÖVEKEDÉST![/FONT]
[FONT=&quot]Olyanoknál, akik nem egészségesek, (és itt az egészséges embert nem szabad összekeverni a tünetmentessel), náluk okozhat a jó só is átmenetileg vérnyomás növekedést, ezért amikor az ember elkezdi visszapótolni a szervezetébe a hiányzó mennyiségű sót, nagyon óvatosan és csak lassan, fokozatosan szabad ezt megtennie! A só visszapótlása minimum 6 hónapot vesz igénybe, de sokkal inkább 1 - 2 évre van szükség az egyensúly helyreállításához! Mivel a sóval kapcsolatos hazugságsorozatot csak nagyon lassan és észrevétlenül lehetett bevezetni, és a köztudatba elültetni, ezért ahhoz, hogy idáig eljussunk legalább 50 - 60 évre volt szükség.[/FONT]
[FONT=&quot]Becslésem szerint Magyarországon az 1950 - 1960-as évek körül kezdték lassan fokozatosan elterjeszteni a sóval kapcsolatos hazugságokat. A folyamatot jelentősen felgyorsította, amikor a gengszterváltás után észrevétlenül kicserélték a boltokban az egészséges sókat, mérgezőekre.[/FONT]
[FONT=&quot]Ezeknek a következménye, hogy ma Magyarországon az emberek 90 - 95 % -ának túl alacsony a vér Nátrium tartalma, vagyis nem esznek elegendő mennyiségű JÓ sót. (Mindig felhúzom magam, amikor feljön ez a téma, elmondom az embereknek, hogy nem esznek elegendő mennyiségű jó sót, és sokan kapásból rávágják, hogy ők bizony elég sót esznek.)[/FONT]
[FONT=&quot]Ha meg szeretnéd tudni, hogy elegendő jó sót eszel-e, akkor csak a vérképedet kell megnézni.[/FONT]
[FONT=&quot]Korábban már említettem a Donnan egyensúlyt. Ez azt is leírja, hogy egészséges embernél a vérben 142 mmol/l Nátriumnak kell lenni. Régi orvosi könyvek még leírják, hogyha a vér Nátrium értéke 140 mmol/l alá csökken akkor az már KÓROS és hyponatrémiáról beszélünk.[/FONT]
[FONT=&quot]A vérképekben a Nátrium referencia tartománya jelenleg 135-145 mmol/l, ami egy szándékosan eltorzított érték. (Ha előveszed a vérkép eredményeidet több évre visszamenőleg, akkor látni fogod, hogy a referencia tartományokat úgy módosítgatják, mintha csak egy időjárás jelentés volna. Nem csak a Nátrium vonatkozásában.) A Nátrium igazi referencia tartománya valójában 140 - 144 mmol/l. A határok kitolásával elfedték, hogy az emberek tömegesen betegek a rossz sótól! A jelentkező tünetekre meg majd mindenféle gyógyszereket fognak szedni, jelentős hasznot hajtva ezzel a gyógyszeriparnak... [/FONT]
 
Oldal tetejére