Visszavonják a hálapénz miatt elítélt veszprémi nőgyógyász dicséretét

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Július 30.

Melitta - 2020 Július 30, 00:33
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Mintha jojózna az elmúlt időszakban Magyarországon a hálapénz megítélése. Múlt héten letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy sebészfőorvost, aki még több hálapénzt kért volna a betegeitől, egy nőgyógyászt viszont, akit életmentő műtétekért kért hálapénzek miatt jogerősen elítéltek, az idei Semmelweis-napon orvosigazgatói dicséretben részesítettek.

  Két év letöltendő börtönbüntetés, három év közügyektől való eltiltás – ez volt a Kúria által kiszabott ítélete annak az ortopéd sebészfőorvosnak, aki pénzt kért a betegektől az egyébként TB-támogatott műtétek elvégzésére. Első pillantásra mintha kezdene valami mozgolódás támadni a hálapénzzel kapcsolatban Magyarországon, hogy aztán kiderüljön, hogy a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban az idei Semmelweis-nap alkalmából orvosigazgatói dicséretben részesítették dr. Udvary János onkológus-nőgyógyászt. Az eseményen jelen volt a megyei kormánymegbízott és a helyi országgyűlési képviselő is.

  Udvary Jánost a veszprémi Törvényszék jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte, amit öt évre felfüggesztett. Az ítélet oka tíz rendbeli üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette, tehát az orvos ennyiszer kapott 100-150 ezer forintnyi hálapénzt OEP által finanszírozott életmentő műtétek elvégzéséért cserébe.

  Az Orvosi Kamara hozzáállását az ügyhöz 2017-ben a Népszava foglalta össze: „A Magyar Orvosi Kamara területi etikai bizottsága első körben megrovásban részesítette az orvost. A döntést követően óriási volt a felháborodás a szaktársai között is. Ezt követően több orvos - köztük Kincses Gyula orvos, egykori államtitkár – panaszt emelt a döntés ellen. Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport pedig nyílt levélben kérte a MOK etikai kollégiumától, hogy folytasson le tisztességes vizsgálatot, hiszen, az orvosközösség egészét érintő vétség gyanúja áll fenn.”

  A Veszprémi Törvényszék az enyhe ítéletet azzal magyarázta, hogy fontosabb, hogy az orvos a speciális tudását hasznosítsa, minthogy tetteiért bűnhődjön, viszont ne tudjon dolgozni. Ám az enyhe ítélet ellenére is maga a bűnösség ki lett mondva a bíróság által 2016-ban.

  [​IMG]
  Közben Kincses Gyula, jelenlegi kamarai elnök (az eset idején a MOK-ot még Éger István vezette) panasza nyomán végre elindult az eljárás is, ami némi huzavona után végül Udvary főorvos féléves, a Kamarából történő kizárásával végződött. Miután a fél év letelt, Udvary doktor visszatért a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházba, ahol jelenleg is dolgozik.

  Az öt évre felfüggesztett büntetés viszont még nem telt le, de Udvary Jánost ennek ellenére is orvosigazgatói dicséretben részesítette a neki munkát adó kórház az idei Semmelweis-napon több állami tisztviselő előtt.

  A Magyar Orvosi Kamara, melynek elnöke tehát azóta a fent említett panaszt benyújtó Kincses Gyula, helytelenítését fejezte ki az ügyben. A MOK öt pontban foglalta össze az álláspontját (kiemelés tőlem):

  • Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a Magyar Orvosi Kamara soraiból 6 hónapra kizárt orvos korábbi tettei komoly erkölcsi és etikai aggályokat vetnek fel.
  • A 48 000 magyar orvost képviselő Magyar Orvosi Kamara felhívta a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójának figyelmét arra, hogy egy jogerősen, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében elítélt orvos kitüntetése erősen aggályos és érzékeny téma – mind a társadalom, mind pedig az orvosok szempontjából, és kérte a főigazgató indoklását a témával kapcsolatban.
  • A kórház orvosigazgatójától telefonon kapott, nem hivatalos tájékoztatás alapján, a Magyar Orvosi Kamara megítélése szerint Dr. Udvary János kitüntetése nem volt megalapozott és időszerű: a jelen helyzetben az egész orvostársadalom, így a hálapénzes rendszerben mindvégig etikusan viselkedő orvosok megítélésére is károsan hat.
  • A Magyar Orvosi Kamara fontosnak tartja kiemelni, hogy a korábbi felmérései szerint mára a hálapénz csupán az orvosok egy szűk rétegének jelent bevételt, az orvosok kétharmada elutasítja azt. A Kamara támogatja, hogy törvényi úton is szabályozva legyen a hálapénz intézménye: a paraszolvencia ugyanis korrupció, amire az orvostársadalom nem kívánja építeni/építheti a jövőjét.
  • A hálapénz intézményének felszámolásához mindenképpen szükség van az egészségügyi rendszerváltásra, hogy a működés átláthatóbbá, tisztábbá váljon, és így növekedhessen a betegek egészségügybe vetett általános bizalma. A Magyar Orvosi Kamara által szakmai alapokon kidolgozott bértábla bevezetése ennek a folyamatnak csupán az első lépése.
  Lippai Norbert, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója az ATV Híradónak reagált a 444.hu cikkére, amely eredetileg beszámolt az esetről. A főigazgató szerint hiányos adatok miatt terjesztették fel Udvary főorvost a dicséretre, a kórház orvosigazgatóját pedig írásban figyelmeztették „az adományozások előkészítésének fontosságára”, és utasították, „hogy etikai okokból mérlegelje a dicséret visszavonásának lehetőségét”.

  A kórházfenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma etikai okoból elfogadhatatlannak tartja a jelölést, és egyetért a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójával, aki tehát a dicséret visszavonását kezdeményezte.
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Július 30.

  1. setni
   setni
   Azt nem értem hogy miért csak akkor történik valami ha FENTRŐL jön egy ejnye-bejnye.
   Akik ezeket a döntéseket hozzák hogy ezt vagy azt jutalmazzuk azok vakok és süketek?
   (Most leírnám hogy amilyen a rendszer olyan a beosztott is de, megint megkapom azt hogy miért támadom a kormányt hisz annyi minden tesz az érdekünkben)
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  2. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Az már régen rossz, ha a véleményed kialakításában befolyásol az, hogy mit szólnak hozzá majd mások... o_O

   Hálapénz volt, van és lesz, a vizitdíj sem szüntette meg.... történelmi hagyományai vannak nálunk annak, hogy "jobban forog a kerék, ha megkenik" .
  3. redredington
   redredington
   A hálapénz történet Magyarországi felíveléséhez a komcsik társadalmi átszervezése lendített sokat. Kissé hasonló volt mint ma, nincsenek megfizetve, az értelmiség kkor nem kereshetett többet, mint mukás paraszt, sőt kevesebbet. Ekkor kezdődött főleg vidéken, hogy a dokinak adtak egy kis ezt, azt a betegek, mert látták milyen rosszul él. Aztán ebből nőtte ki magát a kommunista korrúpció, ami számos területen jelen volt. Vissza lehhetne szorítani, ha valóban jó béreket kapnának és pár ezerért nem kockáztatná senki a fizetését. Persze ez egy ördögi kör, hogy több pénz legyen az állami egéségügyre is, növelni kell a bevételeket, vagyis adót emelni, vagy a gazdaságot fehéríteni. Az utóbbi igencsak nehéz, hisz az "okosban megoldjuk" hozzáálás ma is igen népszerű.
   setni kedveli ezt.
  4. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Ismerőseim körében tény, hogy egy-egy szülésért le KELL perkálni a 100-120/ezer forintot. Annak ellenére, hogy a választott AKÁRKI orvoshoz járt a kismama a várandóssága alatti időszakban. No meg persze, állami intézetben, állami ultrahang és állami rendelőben és akkor is fizettek. Undorító ez az egész. Más ismerőseim, akik külföldön szültek, elmondták, hogy ott nincs hálapénz. Fel sem merül(het) a lehetősége sem. Mivel fizetik a különféle biztosításokat, persze annak is vannak "osztályai". Van aki csak a "fapadost", de van aki a drágábbat tudja és fizeti is. S, ennek megfelelően alakulnak az egyéb ellátások. Itt az egyéb az étkezés, a külön szoba, akár többen vannak egy szobában stb. akár apartman... A választék hatalmas. De a gyógyításban, a betegellátásban nincs pardon. Ott az orvosok és az ápolók is maximálisan teljesítenek. Mindenféle +pénzek nélkül. A fizetésükért, ami nem kevés. Miért nem lehet itt ezt megvalósítani, valaha is?
   Piti Sándor és setni kedveli ezt.
  5. redredington
   redredington
   ÍTársadalmi okai is vannak, mint fentebb írtam. Rengeteg a trüközés, az adók kijátszása, másrészt a magyar gazdaság sem muzsikál olyan jól, aminek szitén történelmi okai vannak, hisz számos cég ami multinak tekinthető, a második vh. előtt ott tartott mint pár magyar cég, vagy hátrébb, csak mig ezeket szétverték az államosítás allatt, a nyugati cégek kiépítették magukat és 0-ról a rendszerváltás után kevés magyar cég lett multi. A kormány mintha a koreai példát akarná másolni, hogy mesterségesen králjanak egy multit Mészáros elvtársból.
   Mindenesetre a költségvets bevételei messze nem érik el azt a szintet, hogy nyugati szintű legyen a működés, minden állami fentrtsú rendszerben. Talána a 2018-as költségvetésre kiszámolták egy másik fórumon, hogy nyugati szisztéma alaján a költségvetés 4,5%-át kellett volna csak a seregre költeni. mert három egyenlő rész van, fizetés\ fejlesztés\működés. Ehez képest 1% körül volt a részarány.
   setni és Georgina Bojana kedveli ezt.
  6. Piti Sándor
   Piti Sándor
   Milyen kár,hogy az én végzettségemben (épületgépészet) nincs vagy meglehetősen kicsi a hálapénz.....
   A gond az,hogy a sok marha előre fizet az orvosnak ordenáré összegeket,oszt amikor az asszony vajúdik......,hát a doktor éppen nyaral.....,meg a fene tudja hol van...... :D
   setni kedveli ezt.
  7. scansat
   scansat

   "Hálapénz volt, van és lesz..."
   Na az ilyen emberek miatt tart itt ez az ország!
   setni kedveli ezt.
  8. redredington
   redredington
   Pedig igaz, nyugaton is van néha hálapénz, csak azt a gazdagok adják a kórháznak, ahol megmentették őket, vagy hogy elnevezzenek róluk egy osztályt. Kollégáim között van aki ukrajnából jött és ott aztán van hálapénz rendesen. Egyikük öreg szomszédja elesett, nyílt törés, a kórházban meg csak akkor kezdték ellátni, mikor villantottak nekik pár amerikai elnököt, vagy a másik egyik ismerősének a műtétjéért előre elkért a prof egy nagyobb összeget és azt mondta, ha a beteg nem éli túl egy részét vissza adja temetésre, stb. A világ átlagához viszonyítve a felő részben van az egéségügy Magyarországon, csakhát az átlag eléggé lent van afrika meg ázsia nagyon halovány egéségügyi rendszerei miatt.
  9. scansat
   scansat
   Szerintem meg nem kellene a támogatás és adományt a hálapénzel keverni. Én is szoktam minden évben pénzt küldeni az SOS Gyermekfalvaknak is meg a Gyermekrák Alapítványnak is....de ez nem hálapénz, még ha hálából a munkájukért kapják is.
   setni kedveli ezt.
  10. halimba111
   halimba111
   Foglalkozz te inkább Romániával.
  11. asnobli
   asnobli
   Pedig scansatnak igaza van. Jó néhány esetben helyes lenne meglátásod, azonban most tévedsz. A suttyó, mindenáron a mások kárára előnyt szerző, mindig kiskaput kereső emberkék a keleti szomszédainknál is többségben vannak, azonban a szerecsenmosdatás nem helyénvaló.

   Az biztos, hogy a múltbeli és jelenlegi orvosbárók jelentős lépéseket tettek/tesznek a rossz rendszer fenntartásban, azonban a honi emberekben még jelentősebb a kényszeres "adakozás". Mert azt gondolja, hogy kell, különben nem kapja meg a megfelelő ellátást - mert kódolva van benne, hogy tisztességes úton nem kapná meg a megfelelő ellátást. Ez a következménye annak, hogy az egészségügyi ellátás ingyenes. A vizitdíj legalább kiszűrte az élősködők egy részét (unalmában vérnyomásmérésért orvoshoz menni, akár naponta, nem összegyűjtve receptet iratni, stb.). Ezt sikerült eliminálni 12 éve,
   Mindig, mindenhol tisztességtelenül csinálni bármit. Ez sajnos tipikus hozzáállás, pedig északi és déli szomszédainknál ez nem divat. A nyugatit csak azért nem említem, mert ott az sosem volt természetes. Persze ott sem csak angyalok élnek, de ez sajnos a balkánhoz tartozás velejárója.
   És mielőtt azt gondolnád, nem szívlelem különösebben az általad említett országból származó ún. magyarokat. Ennek meg van az oka, de nem tartozik a topikhoz.
   setni kedveli ezt.
  12. halimba111
   halimba111
   Az én bejegyzésem alapja scansat forumtárs egy általam - nem itt - kifogásolt remekmüve.
   Nagy-Románia szakértök ezen megszólalásáról van szó:
   https://canadahun.com/temak/egy-rom...ele-orbán-viktornak.60696/page-4#post-5602987
  13. setni
   setni
   (Nem éppen ide illő....de, ha már felhoztad szerintem a magyar kormány is tanulhatna a múlt századi sikeres román politikából!)
  14. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Te már csak tudod.
   Talán tekints vissza történelmünkben kissé, milyen "elvek" alapján működött ez az urambátyám ország időtlen idők óta és működik ma is, az élet legtöbb területén, nem csak az egészségügyben.
   Ha átgondolod és tárgyilagos tudsz lenni, rá fogsz jönni, hogy te vagy tagadásban, holott a jelenség máig virágzik, itt nem a becsületben végzett kemény munka visz előre, hanem a "megoldjuk okosban".
   Az már csak hab a tortán, hogy az jár ebben élen, akinek ezt meg kellene szüntetnie.

Megosztás