Pákh Imre nem viheti ki a Golgotát az országból

A tulajdonos a védett tárgyat engedély nélkül nem viheti külföldre, a műtárgyat és kiállítási vagy őrzési helyét nyilvántartásba veszik, a Műtárgyfelügyeleti Iroda időnként ellenőrizheti a műkincset, illetve a tulajdonosnak hozzáférhetővé kell tennie kutatási, kiállítási célokra - közölte a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodájának vezetője.

Forster Központ: Pákh Imre nem viheti ki a Golgotát az országból

A tulajdonos állampolgársága és a műkincs vásárlási helye sem releváns a védetté nyilvánítás szempontjából, így a védési eljárás alatt véglegesen nem vihető ki az érintett műtárgy az országból - mondta el az MTI-nek szerdán Buzinkay Péter, a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodájának vezetője annak kapcsán, hogy előző nap a Miniszterelnökség kezdeményezésére elindították az amerikai Pákh Imre tulajdonában álló Munkácsy-festmény, a Golgota védetté nyilvánítását.

Az irodavezető elmondta, hogy a törvény szerint az ideiglenes és az "állandó" védettség között gyakorlatilag nincs különbség, a tulajdonos a védett tárgyat engedély nélkül nem viheti külföldre, a műtárgyat és kiállítási vagy őrzési helyét nyilvántartásba veszik, a Műtárgyfelügyeleti Iroda időnként ellenőrizheti a műkincset, illetve a tulajdonosnak - vele egyeztetett módon - hozzáférhetővé kell tennie kutatási, kiállítási célokra.

A védettség ugyanakkor az államnak elővásárlási jogot biztosít, amely azt jelenti, hogy az állam egy esetleges adásvétel esetén az eladó és a vevő által meghatározott áron juthat a műkincs birtokába.

Az irodavezető hangsúlyozta, a védési eljárás megindítása ellen jogorvoslat nincs, viszont ha az eljárás - három hónapos határidővel - lezárult, akkor az eljárást lezáró érdemi döntés ellen lehet fellebbezéssel élni, lehet kérelmezni a kivitelt vagy akár a védettség megszűntetését is: első fokon a Műtárgyfelügyeleti Iroda az eljáró hatóság, másodfokon a Forster Központ elnöke, ezt követheti egy bírósági kereset - tette hozzá.

A védési eljárásban előbb kirendelt szakértők mondanak véleményt, majd a Kulturális Javak Bizottsága (KJB) vitatja meg az ügyet, végül pedig a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája hoz határozatot.

Kedden Pákh Imre a TV2 hírműsorában arról beszélt, hogy új ajánlatot tett a a Magyar Nemzeti Banknak (MNB): korábban szóban, de már írásban is elküldte az ajánlatát. E szerint a korábban a Golgotáért kért 9 millió dollárért egy csomagot ajánl. A Krisztus-trilógia tagja, a Golgota című festmény mellett a tulajdonában lévő további 52 Munkácsy-festmény 10-12 évre szóló letétbe helyezését is felajánlotta a MNB-nek vagy más magyar állami intézménynek - fejtette ki az amerikai műgyűjtő.

Az MTI megkeresésére a MNB szerdán közölte: a korábbi nyilatkozatokhoz képest új információt nem áll módjában megosztani. Válaszukban hangsúlyozták: az MNB elkötelezett a nemzeti értékmegőrzés és értékteremtés iránt, azaz továbbra is célja, hogy a Golgota című kép is állami tulajdonba kerüljön, a Munkácsy-trilógia pedig Magyarországon egyben maradjon.

Szakértő szerint a nemzeti kultúra védelmét szolgálhatja a Golgota kivitelének megakadályozása

Az állam megakadályozhatja a Golgota című Munkácsy-festmény kivitelét az országból, egy műkincs védetté nyilvánítása a nemzeti kultúra védelmét szolgálja - mondta Kende Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi jogi tanszékének oktatója.

A szakértő kifejtette: egy műkincs védetté nyilvánításának lehetősége nem kizárólag Magyarországon áll rendelkezésre, több európai uniós tagállamban van hasonló szabályozás.

A védetté nyilvánítás a tulajdonjogot annyiban korlátozza, hogy a védett műkincset nem lehet az országból kivinni, a helyét a Forster Központnak be kell jelenteni, és az államnak elővásárlási joga van rá - magyarázta. Hozzátette: amíg viszont nem adja el a műkincset a tulajdonos, addig tarthatja bárhol, csak nem viheti ki az országból. Kende Tamás közölte: a védettség viszont nagyon komoly árcsökkentő tényező a műkincspiacon.

A jogász hangsúlyozta: a védetté nyilvánítás a nemzeti kultúra védelmét szolgálja. Ezekben az esetekben államigazgatási határozatot hoznak, és a tulajdonos bírósághoz fordulhat, ha a határozat nem felel meg a jogszabályoknak - magyarázta.

Pákh Imre, a Golgota tulajdonosa múlt vasárnap közölte az MTI-vel, hogy elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Krisztus-trilógia tagját, a Golgota című festményt. Munkácsy Mihály alkotásáért a Magyar Nemzeti Bank korábban 6 millió dollárt ajánlott, de a tulajdonos 9 millió dollárt kért.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán kedd délután azt mondta: az ideiglenes védettséggel nem kerül állami tulajdonba a kép. Ugyanakkor, ha Pákh Imre el akarná adni a képet, a magyar állam elővásárlási joggal rendelkezik.

Az államtitkár kiemelte: ha reális áron meg tudnak állapodni Pákh Imrével, továbbra is szeretnék megvenni a képet, mert az a céljuk, hogy a Golgota Magyarországon maradjon. Ha a festményt mégis másnak adná el Pákh Imre a védettség nyomán, akkor sem lehetne kivinni az országból - tette hozzá.

pakh.jpg
 
A jog nem erzelmekre epul.

Ez így igaz, erre alapozott a magyar állam is. Nem vagyok benne biztos, hogy a kép védetté nyilvánítását meg lehet támadni bíróságon. Szerintem ehhez az államnak joga van. Hogy aztán mennyire korrekt... nem érzelmekre épül, így van.

Az se sportszerű, amit Pákh úr csinált, de így van, joga van annyit kérni, amennyit nem szégyell. A magyar államnak meg ehhez volt joga.
Kétmilliárd forint nem bagó. Nekem ne sírjon Pákh úr. Blöffölt, és rápacsázott. Majd most odaadja 6 milláért is, meglátjátok. Ilyen a kereskedés maffiáéknál. Pákh is megéri a pénzét :D
 
Érdekes ez a vita! Köszönöm minden résztvevőnek. Én azok közé tartozom, aki azt gondolja, hogy a magántulajdonnak (a magántulajdonnal való élésnek és az azzal való visszaélésnek) vannak korlátai [azaz nem "szent"] (adott esetben akkor is, ha ezt az érvényes jog nem ismeri el). Morális határok mindenképp vannak! Hogy Pákh úr esete ide tartozik-e avagy sem, nem tisztem megítélni. Pontosabban ezen hosszasan kellene gondolkodnom. Ha van egy multinacionális cég, amely törvényesen hozzájut például egy nemzet édesvízkészletéhez, majd oly mértékű áremelést hajt végre, amely bizonyos rétegek számára egyenesen kritikus helyzete eredményez, akkor a felelős döntéshozóknak be kell avatkoznia. Egy másik példa! Magyarországon a rendszerváltás után privatizáltak olyan javakat, amelyek közjavak voltak. E közjavak egy része valaha magánvagyon volt, amelyet az állam kisajátított, más része viszont valóban közösségek közös munkájának eredménye volt ,amely azután magánkezekbe került. Nagyon nehéz igazságot tenni, hiszen a Horthy vagy a Kádár rendszer sem volt az igazságos társadalom mintaképe, ahogy a mai Magyarország sem az. De elmondható az USA-ról is, különösen ha a többi állammal való viszonyait nézzük. Könnyű fekete-fehérnek beállítani a dolgokat, mert könnyebben átláthatók és racionalizálhatók. De - fájdalom! - a valóság sokszínű/árnyalt, nem fekete vagy fehér etc. Szóval ezért érdemes elismerni mindkét oldal igazságát! Noha igazságot tenni, már nehezebb ügy.
 
Nekem az a véleményem, hogy nem lesz ebből semmiféle per.
Pákh bácsi próbálkozott, az állam meg erre meglépett egy jogi húzást. Kialakult egy patthelyzet, vagy ahogy az üzleti életben jártas apukám szokta mondani: "fárasztás folyik". :)
Ki bírja tovább cérnával.
Az állóháború viszont az államnak kedvez, mert a kép így is úgy is itt van, meg a 6 millió dollár is az állam számláján fiadzik.

Pereskedni sok értelmét nem látom, mivel egy per kimenetele sosem tuti, sokba is kerül, az állam lépése pedig nem biztos, hogy jogtalan, a korrektség nem jogi fogalom, ráadásul egy per évekig elhúzódhat, mialatt a 6 milla dollár többet kamatozna annál a 3 millánál, mint amin most huzakodnak. Hátha még be is lenne fektetve.
Pákh úr se fiatal már, a per végét meg is kéne érni, anyagilag pedig valszeg többet veszít a per ideje alatt (meg az ügyvédek is elvisznek egy csomót) mintha most zsebre tenné a 6 millát, és hagyná elúszni a másik hármat. Az időről nem is beszélve, ami szintén pénz, mint tudjuk.

Mert ugye, kétszer ad aki gyorsan ad. De ha Pákh bácsi csak évek múltán jut hozzá a 9 millájához, akkor azt már elvitte a lúdvérc.
Ezért ha engem kérdeztek, pár nap múlva úgyis megegyeznek, Pákh bácsi cöngetve elsétál a kétmilliárddal, és az egész megint csak vihar volt egy kanál vízben. A nemzetközi figyelmet meg már régen az érdekli, hány szerencsétlen afrikait halásznak ki megint az olaszok, mert akkor újra összébb kell egy kicsit húzódni.
 
Van azert tapasztalata ennek a kormanynak a pereskedesekkel, par milliardot mar vesztettek.
Lehet hosszunak tunik a pereskedes de ilyen a vilagon nincs hogy elvisznek kiallitasra kepet es nem adjak vissza, azert lehet felgyorsit egy birosagi pereskedest mert nem tulajdon vita van , hanem egy lenyulas, ezt meg nem dijazak kulturhelyeken.
Ugyan mitol nem tuti egy pereskedes ha a te tulajdonod lenyulna valaki akkor tortenetesen canadai galleria hagynad szo nelkul ........kotve hiszem.

A matek nem erosseged mert a 6 milla az nem 9 es egy szandekos akadalyoztatas masfele az ertekesitesnek + penzzel karpotlassal dijazza a birosag.
Az allam lepese 100% jogtalan, egy ilyen kepet az ara miatt is szerzodesek kondiciok biztositasok tomkelege kiseri vegig a kiallitas alatt.

Eszembe jutott ha majd egyszer valami hires kepet szeretnenek kialltitasra vinni a magyarok , megnezhetik a biztositasi osszeget mennyiert fog ez utan a biztosito kerni, szerintem legalabb a duplajat az arnak.

/A repteri szerzodesnel, az elmaradt hasznot is kikellett fizetniuk, a veszteseget karpotlast nem ugy van hogy boritunk minden megallapodast kovetkezmenyek nelkul.
So , tobbe kerult a szerzodes felrugasa mint ha hagytak volna. A netten fent van olvass utana./

Pakh ur szemelye lenyegtelen mert barki lehetne az o helyebe , de hogy biztos nem szegeny ember es majdnem biztos a canadai galleria is mellette van es meg sok sok szervezet.
Az eljaras az ami nem felel meg a fejlett demokratikus orszagokhoz.
A sportszerutlen cselekedet milliokba fog kerulni.
 
B
Tudjátok az internet korában, egy-két kattintás, és máris más megközelítésből lehet szemlélni az eseményeket.

http://kanadaihirlap.com/2014/07/24/a-milliardos-munkacsy-bloff-es-a-kanadai-muzeum/

Mit nem állítanak ebben a cikkben!
Eladhatatlan képek?!
Pákh úr nem is pénzért vette?!

Meg még azt is olvastam más cikkekben, hogy igaz, hogy Pákh úr a tulajdonos, DE:
"A kép esetleges eladása egyébként nem csak Pákh Imrén múlik, mivel az alkotás feletti rendelkezés jogát átadta a Munkácsy Alapítványnak, ..."
Ez még egy 2011-es eladási szándékot közlő cikk volt.

Szóval, csak lassan, óvatosan, zavaros hogy ki-kivel focizik, ha Pákhot véditek a végén még a jobboldallal kerültök hírbe - micsoda trauma lenne, nem igaz?
http://hvg.hu/kultura/20110829_munkacsy_golgota

Mindenesetre a biztonság kedvéért, egy-két OrbánViktort és kormányát gyalázó mondat nem árt, bármilyen hozzászólás végére! :)

Fogalmam sincs róla, mi az igaz e beidézett cikkekből. Kikérem azonban magamnak, hogy amikor lájkolok valamely itteni olyan hozzászólást amely kritizálná a jelenlegi magyar kormánynak a magántulajdon megsértését célzó (vagy akár végre is hajtott) intézkedését, az a szélsőjobb védelmét jelentené az esetemben!

Szó sincs róla. Kezdjük azzal, szerintem Magyarországon már rég a szélsőjobb trónol. Folytassuk azzal, régóta azt mondom más cikkek kapcsán is, hogy tök felesleges efféle festményeket vásárolgatni. Tehát nem azt mondtam amikor lájkolok hogy vegyék meg tisztességes összegért a képet, hanem csak azt, hogy HA egyszer NEM akarnak annyi pénzt kiadni érte (ami helyes szerintem is!) AKKOR mondják ezt meg és kész. Az azonban szerintem tisztességtelen hogy jogi eszközökkel próbálják LENYÚLNI, azaz ELLOPNI azt, ami határozottan NEM az ő tulajdonuk!

Nem tudom a kép jogosan tulajdona-e Pákh úrnak. Gőzöm sincs róla, hogyan került hozzá. De rohadtul nem is érdekel. Amit tudok az az, hogy nem a magyar kormány tulajdona. Ha meg nem az, akkor amit most csinál, az LOPÁS. Ennyi.

És ennek baromira semmi köze a kép értékes vagy értéktelen voltához se. Szerintem.
 
B
Van azert tapasztalata ennek a kormanynak a pereskedesekkel, par milliardot mar vesztettek.
Lehet hosszunak tunik a pereskedes de ilyen a vilagon nincs hogy elvisznek kiallitasra kepet es nem adjak vissza, azert lehet felgyorsit egy birosagi pereskedest mert nem tulajdon vita van , hanem egy lenyulas, ezt meg nem dijazak kulturhelyeken.
Ugyan mitol nem tuti egy pereskedes ha a te tulajdonod lenyulna valaki akkor tortenetesen canadai galleria hagynad szo nelkul ........kotve hiszem.

A matek nem erosseged mert a 6 milla az nem 9 es egy szandekos akadalyoztatas masfele az ertekesitesnek + penzzel karpotlassal dijazza a birosag.
Az allam lepese 100% jogtalan, egy ilyen kepet az ara miatt is szerzodesek kondiciok biztositasok tomkelege kiseri vegig a kiallitas alatt.

Eszembe jutott ha majd egyszer valami hires kepet szeretnenek kialltitasra vinni a magyarok , megnezhetik a biztositasi osszeget mennyiert fog ez utan a biztosito kerni, szerintem legalabb a duplajat az arnak.

/A repteri szerzodesnel, az elmaradt hasznot is kikellett fizetniuk, a veszteseget karpotlast nem ugy van hogy boritunk minden megallapodast kovetkezmenyek nelkul.
So , tobbe kerult a szerzodes felrugasa mint ha hagytak volna. A netten fent van olvass utana./

Pakh ur szemelye lenyegtelen mert barki lehetne az o helyebe , de hogy biztos nem szegeny ember es majdnem biztos a canadai galleria is mellette van es meg sok sok szervezet.
Az eljaras az ami nem felel meg a fejlett demokratikus orszagokhoz.
A sportszerutlen cselekedet milliokba fog kerulni.

Őszintén remélem, hogy az az álláspont fog győzedelmeskedni, amit itt is meg már sok hozzászólásodban is fejtegettél. Egy hozzászólást írtam e topikhoz, de többet nem hiszem hogy fogok, egyszerűen mert teljesen fölösleges írnom bármi egyebet, ugyanis olvasgatva a postokat úgy látom, ezúttal abszolút ezerszázalékosan ugyanaz a véleményem mint neked, szórol-szóra, nemcsak körülbelől! Rég volt ilyen is... De most akkor is ez van.

Megnyugtat, hogy mások is mintha hasonló véleményen lennének. (Bár nem mindenki...)

Szóval csak annyit, hogy REMÉLEM igenis lesz per ebből, és ha lesz, nagyon csalódnék a nyugati demokráciákban, ha a magyar kormánynak adnának igazat.
 
Őszintén, nem értem a magyar államvezetést. Most 2-3 nemzeti konzultáció árán erőlködik?
Esetleg 2 km-el rövidebb lesz valamelyik következő autópálya. Vagy fél-egy évvel később kapják meg az életpályához beígért pluszpénzt az egészségügyiek, egyenruhások, netán a 3-as metró felújítását tolják el pár héttel.
Egyik sem lenne feltűnő, hisz mind-mind már így is csúszik.

Komolyra fordítva. Kíváncsi lennék Jászladány mit tenne, ha mondjuk a kormány az autóját hasonlóképp “nemzeti műkinccsé” minősítené és megszabná, hogy csak Debrecenben használhatja, holott Szombathelyen lakik (és most direkt nem poénkodom, hogy Jászladányban)?
Amennyiben ezt jogszerű lépésnek ismerik el, akkor innentől egyetlen külföldi műkincset sem fognak Magyarországra beengedni, mert hol a garancia, hogy nem fog azzal is megtörténni ugyanez.
Ugyanis, ahol EGYETLEN NAP ALATT védetté lehet nyilvánítani bármit, ott nincs (ilyen értelemben vett) jogbiztonság.
 
Utoljára módosítva:
Pontosan ahogy irod a magan tulajdon tisztelete , jogi biztonsaga, alapveto dolog egy demokratikus orszagban.
HA valami tetszik nekem , vagyom ra , akarom, nem elfogadato a megszerzese, beszerzese,lenyulasa mert ez buntetendo a privat embereknel akkor az allam se elhet ilyen formaju megoldassal.
Penzzel megvasarolhato minden amire vagyik az ember, de elveni a masiktol ....sok sok jelzot lehetne felsorolni miert nem elfogadhato.
 
Komolyra fordítva. Kíváncsi lennék Jászladány mit tenne, ha mondjuk a kormány az autóját hasonlóképp “nemzeti műkinccsé” minősítené és megszabná, hogy csak Debrecenben használhatja, holott Szombathelyen lakik (és most direkt nem poénkodom, hogy Jászladányban)?

A plafonig ugranék örömömben! Rögtön odaadnám inkább a 13 éves kocsimat kétmilliárdért!!! Hű, de mint a huzat! :)
 
Penzzel megvasarolhato minden amire vagyik az ember, de elveni a masiktol ....sok sok jelzot lehetne felsorolni miert nem elfogadhato.

De nem vették el tőle! Az övé maradt! Mehet, és nézegetheti a múzeumban.
Ugyanúgy, mint ahogy az állatkerti elefánt is az enyém lehet, ha örökbe fogadom az Állatkertből x forintért. Csak éppen nem vihetem haza, és nem zárhatom be a sufnimba. Na még jó hogy! Itt, ahol mi lakunk, még birkát se lehet tartani, nemhogy elefántot! De én is nézegethetem az Állatkertben, és milyen jó már, hogy az enyém! :) Viszont így más is nézegetheti, és nem kell önzőnek lenni.

És Pákh még el is adhatja a képet, na jó, hát bizonyos korlátozásokkal. Senki sem vett el tőle semmit. 9 millát úgyse ér az a kép! Hatot meg bármikor kaphat érte az államtól. Majd átrágja, hogyan jár jobban.
Mennyi lehet annak a 6 millának a napi kamata? Kíváncsi vagyok meddig fog az úriember rágódni. :)
 
Most, hogy egy magyar médium is leközölte,
A plafonig ugranék örömömben! Rögtön odaadnám inkább a 13 éves kocsimat kétmilliárdért!!! Hű, de mint a huzat! :)
No nem egészen 2 milliárdért, hanem 0 Ft-ért, ugyanis nem veszik meg, CSAK védetté teszik, még ha ez nem is túl elegáns (by Lázár).
Most, hogy egy magyar médium is leközölte, hangot tudok adni annak az értetlenségemnek is, hogy az általad nemzeti értéknek tekintett és természetesen általam is nagyra tartott Munkácsy egyéb művei miért is nem kellenek?
… csak a Golgota érdekli őket, más Munkácsy- vagy egyéb képeim nem.
De nem vették el tőle! Az övé maradt! Mehet, és nézegetheti a múzeumban.
Ugyanúgy, mint ahogy az állatkerti elefánt is az enyém lehet, ha örökbe fogadom az Állatkertből x forintért.
Csak éppen nem vihetem haza, és nem zárhatom be a sufnimba. Na még jó hogy! Itt, ahol mi lakunk, még birkát se lehet tartani, nemhogy elefántot! De én is nézegethetem az Állatkertben, és milyen jó már, hogy az enyém! :) Viszont így más is nézegetheti, és nem kell önzőnek lenni.
Természetesen nem a budapesti, hanem a torontói állatkertről beszélsz ugye?
És Pákh még el is adhatja a képet, na jó, hát bizonyos korlátozásokkal. Senki sem vett el tőle semmit. 9 millát úgyse ér az a kép! Hatot meg bármikor kaphat érte az államtól. Majd átrágja, hogyan jár jobban.
Mennyi lehet annak a 6 millának a napi kamata? Kíváncsi vagyok meddig fog az úriember rágódni. :)
Lehet, hogy a HVG elfogult, bár én inkább úgy fogalmaznék, hogy kritikus a mindenkori kormánnyal szemben - de kötve hiszem, hogy nem jártak utána, hogy igaz -e az, miszerint 2* 10 millió USD-s és 1 10 millió EUR-os műbecslésen már túl van a műalkotás, ráadásul a 9 milliót maga a kormány ajánlotta 2 éve, most pedig a bank mögé bújva próbál alkudni zsarolni
 
Utoljára módosítva:
Most, hogy egy magyar médium is leközölte,

No nem egészen 2 milliárdért, hanem 0 Ft-ért, ugyanis nem veszik meg, CSAK védetté teszik, még ha ez nem is túl elegáns (by Lázár).
Most, hogy egy magyar médium is leközölte, hangot tudok adni annak az értetlenségemnek is, hogy az általad nemzeti értéknek tekintett és természetesen általam is nagyra tartott Munkácsy egyéb művei miért is nem kellenek?

Miért mondod ezt, hát megvették a trilógia másik darabját is 5,7 millió dollárért!
Azért a Golgota érdekli az államot, mert ez egy trilógia része, és szeretnék, ha az egész mű egyben lenne, ami sztem teljesen rendben is van. Pákh ezen mit csodálkozik. Pont ezért kér másfélszeres árat, nem?

Az igaz, hogy védetté tették a Golgotát (is), de a kép továbbra is Pákh úr tulajdonát képezi, és bármikor eladhatja a képet, csak éppen a magyar államnak elővásárlási joga van rá. Senki sem semmizte ki Pákh urat. A 6 millió dollár, azaz a 2 milliárd forint, bármikor a számláján landol, amint elfogadja, a magyar állam által felajánlott pénzt a képért. Ne mondjuk már, hogy az bagó érte.

Ha jól számoltam, ennyi pénznek kb. 350 ezer Ft a NAPI kamata 7%-os, nem túl magas évi kamattal számolva, mivel a bankok most elég karcsún fizetnek a lekötött betétekre is.
Szóval Pákh úr mindennap hallhatja a lelki füleivel, amint 350 ezer forint, (azaz kb napi 1200 dollár) lecsörren a süllyesztőbe és elnyeli az idő jótékony homálya. De lehet hogy rosszul számoltam, tényleg nem vagyok jó matekból. Én azért Pákh úr helyében nem matekoznék sokáig.
 
Természetesen nem a budapesti, hanem a torontói állatkertről beszélsz ugye?

Ott is lehet örökbe fogadni elefántot? Akkor felőlem lehet a torontói is.

Lehet, hogy a HVG elfogult, bár én inkább úgy fogalmaznék, hogy kritikus a mindenkori kormánnyal szemben - de kötve hiszem, hogy nem jártak utána, hogy igaz -e az, miszerint 2* 10 millió USD-s és 1 10 millió EUR-os műbecslésen már túl van a műalkotás, ráadásul a 9 milliót maga a kormány ajánlotta 2 éve, most pedig a bank mögé bújva próbál alkudni zsarolni

Hát figyu, aki 2 milliárdot sértődötten visszautasít, akit nem zavar, mennyit veszít a napi kamatán, azért nekem nem tud megszakadni a szívem. Ha Munkácsy adná el, akkor igen. Akkor azt mondanám, megérdemel húszat is. De így magasról teszek az egész kufárkodásra. Én ebben most a kormány mellett állok. Örülök, hogy itt a kép és kész. Nem loptak el semmit Pákhtól. Nyilván volt ez a jogi kiskapu, ők meg kihasználták. Ennek a Pákhnak meg nem sok esze van, már bocsánat! Mutatja ezt az is, hogy ennyi pénzt hagy elúszni, mert nagyobbat akar markolni. Mint Aesopus kutyája, aki a víz felett a tükörképe szájából is ki akarta venni a csontot.
Az meg, hogy Jóskapista mit gondol emiatt a világ túlsó felén Magyarországról megint csak nem érdekel. Annyit megér a kép, hogy ők pufogjanak.
 
Tovább számolgattam az elemi matekommal, szóval napi 1200 dollár veszteség az évi 438 ezer dollár, de a valóságban ennél sokkal több, mivel kamatos kamattal vagy mivel számolnak a bankok.
De ilyen szimpla paraszti módon számolva is, mondjuk 5 év pereskedést véve alapul (bár lehet az tíz is) kamatos kamat nélkül számolva is dollárban 2 millió felett van a 2 milliárd forint kamata, de ez valójában nyilván sokkal több, pláne jobb kondíciókkal lekötve. Szal lehet az 3 milla is.
Tehát Pákh úr az idők szürke útvesztőjében simán elveszti a 3 millió dollárt, amiért pereskedik.
Na most akkor azért majd pereskedhet újra :)
Ahelyett, hogy zsebre vágná a hatot, venne még rajta képeket, és jó zsíros haszonnal azokon is nyerészkedne egy ügyeset. Szóval nem túl okos ember ez a Pákh.
 
Miért mondod ezt, hát megvették a trilógia másik darabját is 5,7 millió dollárért!
Azért a Golgota érdekli az államot, mert ez egy trilógia része, és szeretnék, ha az egész mű egyben lenne, ami sztem teljesen rendben is van. Pákh ezen mit csodálkozik. Pont ezért kér másfélszeres árat, nem?
Kérhet akár 10 szeres árat is, nem releváns.
Nyerészkedni akar? Nem ő az első, sem az utolsó, kezdve az 1 (igen egyetlen) Forintért vett gyáraktól a föld”bérletek”-ig sokan vannak és sajna lesznek, de ő legalább kínál valamit cserébe.
Az igaz, hogy védetté tették a Golgotát (is), de a kép továbbra is Pákh úr tulajdonát képezi, és bármikor eladhatja a képet, csak éppen a magyar államnak elővásárlási joga van rá. Senki sem semmizte ki Pákh urat. A 6 millió dollár, azaz a 2 milliárd forint, bármikor a számláján landol, amint elfogadja, a magyar állam által felajánlott pénzt a képért. Ne mondjuk már, hogy az bagó érte.
No ez szerintem aztán álságos, annyira, hogy maga Lázár is beismerte.
Ugyan ki venne meg egy házat, amin jelzálog van és semmi garancia, hogy lekerül róla a vásárlás pillanatában? (Természetesen kivéve a jelzálog ráterhelőjét.)
Ha jól számoltam, ennyi pénznek kb. 350 ezer Ft a NAPI kamata 7%-os, nem túl magas évi kamattal számolva, mivel a bankok most elég karcsún fizetnek a lekötött betétekre is.
Szóval Pákh úr mindennap hallhatja a lelki füleivel, amint 350 ezer forint, (azaz kb napi 1200 dollár) lecsörren a süllyesztőbe és elnyeli az idő jótékony homálya. De lehet hogy rosszul számoltam, tényleg nem vagyok jó matekból. Én azért Pákh úr helyében nem matekoznék sokáig.
Lehet, hogy jó matekos vagy, de nem jó közgazdász, itt ugyanis a vásárlás dollárban történik, amit értékpapírba de más műkincsbe is fektethet Pákh úr, persze el is ihatja - ez az ő magánügye. Egyébként a műtárgyak általában értékállóak, tehát neki nincs sietnivalója …
Tényleg, ezt én is hallottam, hogy örökbe lehet fogadni állatokat az Állatkertből. Mármint a budapestiből. A főbejárat környékén ki is van írva egy táblán, hogy kik fogadtak már örökbe állatot onnan. :)
Mint ahogy a világ számos állatkertjében lehetséges.
Én a példámban arra utaltam, hogy ott lakom és egy kontinens választ el a TULAJDONOMTÓL, ami nem ingatlan, tehát mozgatható, még ha komplikáltan is.
 
B
....//...., régóta azt mondom más cikkek kapcsán is, hogy tök felesleges efféle festményeket vásárolgatni.

Na, azért én ezt nem mondanám! Nézd meg, szeretik a művészetet, kiváltképp a festészetet, szó nem érheti a hát elejét, ők megpróbálták mai eszközökkel:
Félmilliós festménnyel lepte meg hű államtitkára Lázár Jánost - de nem megy, nyilvánvaló, hogy Munkácsy egy picit jobban kezelte az esetet. Akkor meg minek erőltetni a mai dolgokat, ha már lehet szerezni készen is? A hatalom megvan hozzá. Valszeg a mánia is. Meg úgy lehet, a kettő kombinációja is. Brecht jut eszembe, "Állítsátok meg Arturo Uit!" ....
Mindazonáltal azt nem árt észben tartani, hogy ha egyszer van valaminek tulajdonosa, akkor annak az árát ő határozza meg. Amikor eladó volt, akkor hol volt a kormány? Miért nem vette meg a kormány "ócsóér?? Ja, hogy a Pákh figyelmesebb volt és több esze volt! Hát, ez most gáz.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,137
Üzenet
4,803,709
Tagok
615,809
Legújabb tagunk
Eke Ilona
Oldal tetejére