Bevándorló voltam

Frank Tibor: Csak néztem, mi lett énbelőlem
A Kádár-rendszer elől menekült el majd harminc éve, és azt mondja: mostanában, amikor haza-hazajön, még annál is fojtogatóbb viszonyokat talál, egy visszahúzó, urambátyám világot, ahol a bevándorlót utálni kell, miközben az ő élete épp arról szólt, hogyan csinálhat sikert és pénzt egy magyar Kanadában. Frank Tibor közgazdászt, vállalkozót kérdeztük.


– Furcsa ország ez a Magyarország! – kiált fel az egyik régebbi, a 168 Órának adott interjújában, mint aki egy idegen világra csodálkozik rá. Eközben a szintén Kanadában élő unokái tökéletesen beszélnek magyarul. Apró tudathasadás?

– Attól, hogy a mai állapotok – enyhén szólva – furcsák, a haza még haza marad egész életünkben. A feleségemmel huszonkilenc éve élünk külföldön, de a magyar kultúra mindig fontos volt, a gyerekeink éppúgy kétnyelvűek, mint az ő gyerekeik. A fiamat is azért küldtem tanulni Pestre, mert azt reméltem, magyar feleséggel jön vissza Kanadába. Így történt.

– De hiszen 1986-ban épp azért ment el, mert meg akart szabadulni a hazájától, nem azért, hogy magával cipelje.

– Ami rossz volt, attól meg is szabadultam. Attól az érzéstől például, hogy a közeg, amelyben élek, szűk, visszahúz, nem enged vállalkozni, szóval van valami fojtogató, mocsárszerű benne. Hat diplomát szereztem itthon, matematikából, külkereskedelemből, belkereskedelemből, turizmus szakból, fizikából, közgazdaságtanból, történelemből stb., de főleg idegenvezetésből éltem. Egyszer egy amerikai nő az iránt érdeklődött, mennyit keresek a végzettségem után, és elájult a kétezer forintos összegtől, meg attól, hogy ismét egyetemre járok. Minek tanul maga tovább – kérdezte –, azért, hogy még ennél is kevesebbet keressen? Szimbolikusan ez nyitotta fel a szememet, ezután mentünk el.

– De miért pont Kanadába?


Nekem még soha senki nem mondta, hogy elveszem más munkáját. Bevándorlóként több mint száz munkahelyet teremtettem. Gazdasági növekedést bevándorlók nélkül már nem lehetne fenntartani.


– Európa is szűk volt, Amerikába sem akartam menni. Ott gazdag rokonaim éltek, és úgy éreztem volna, csak azért érvényesülök, mert ők mögöttem állnak. Ez is kontraszelekciós csapda ám. Kanadában meg a nulláról kezdtünk mindent. Azt is eldöntöttük, hogy nem politikai menekültek, hanem bevándorlók leszünk, ami teljesen más kategória. Kanadába elvileg ma is csak olyan embert engednek be a menekülteken és a családegyesítésben részt vevőkön kívül, akinek a képzettségére szükség van. Hiányszakmák szerint, pontozásos alapon, kőkeményen válogatnak a jelentkezők közül. Nekem a hat diplomámmal meg a nyelvtudásommal persze nem kellett izgulnom, ezzel együtt három hónapig pizzahordásból éltünk. Aztán egy közösségi központban lettem menedzser: hetvennyolc ember és nagy pénzek felett rendelkeztem egyik napról a másikra. Másfél év után az egyik igazgatósági tag, akinek volt egy nagy befektetési társasága, miután látta, hogy anyait-apait belefektetek a munkába, elcsábított, és kinevezett vezérigazgatónak. Alig múltam harminc, háromszáz millió dolláros vagyont kezeltem, és csak néztem, hogy mi lett itt énbelőlem, aki otthon nem vittem semmire. Újabb másfél év után egy gazdasági kutató elnökhelyettese lettem.

– Hosszú, álomszerű karrier kezdődött, hiszen – ahogy olvastam – később a torontói polgármesterrel megalapította a kanadai urbanisztikai intézetet, dolgozott több mint száz országban, képviselte Kanadát az ENSZ-ben, a Világbankban, és haza is hozott több milliárdnyi segélyprogramot. Nyilván sokat számított, hogy az egyéni kitörést kevésbé tűrő nem kapitalista rendszerből érkezett, tehát ki volt éhezve az önállóságra és a sikerre. Ez tipikus bevándorlóvonás egyébként? Úgy értem, a nagyobb hajtás, a túlteljesítés?

– Az én esetemben így volt, mert a szocializmus megtanított küzdeni. Ez kellett is, mert Kanada azért egyáltalán nem egy könnyű ország. Itt a lakosság a bevándorlással évente egy százalékkal növekszik, de nem olyanok jönnek, akik langyos vízben akarnak evickélni, hanem a vállalkozó szellemű, képzett munkaerő java. Vagyis óriási a verseny, a világ elitjével kell megharcolni a piacon, és nem a származás a fontos, meg hogy ki a haverod, hanem a teljesítmény. Nekem még soha senki nem mondta, hogy elveszem más munkáját, hiszen nyilván azért voltam egy poszton, mert ott és akkor én voltam a legjobb. Bevándorlóként több mint száz munkahelyet teremtettem egyébként. Általában is igaz, hogy a gazdasági növekedést bevándorlók nélkül már nem lehetne fenntartani.

– A magyar kormány épp az ellenkezőjére tanítja a lakosságot. Arra, hogy féljen, védekezzen, és utálkozzon az idegenektől. A bevándorlás kérdése nincs megbeszélve, az ellenzéknek sincs koncepciója, csak szép szavakat mond, tehát az egész kérdést sikerült kivonni a józan ész hatóköréből.

– Magyarország Trianon előtt multikulturális társadalomban élt, vagyis a mássággal való együttélés nem lehet idegen tőle, most meg ki sem kerülheti, hogy nyitott társadalom legyen. Milyen érdekes, hogy vagy tíz éve éppen Orbán mondta: az országnak négy-öt millió bevándorlóra van szüksége – ami persze túlzás, nálunk nem működhet a kanadai modell. Én úgy érzem, hogy az igazság középen van.

f5-ni-dl49h4xqcm-m-ht3em9947llf846mnvsjsyf0-d0002128A47609878b36b.jpg

– Azt tudom önről, hogy a hazai állapotokat kétségbeejtőnek tartja, legfőképpen a demográfiai helyzet miatt. Nem túloz ebben ön is?

– Lehet, de úgy hiszem, az én véleményemnek több köze van a valósághoz, mint a miniszterelnök megnyilvánulásainak. Matematikus szemmel úgy látom, hogy van egy csökkenő halmazunk, a lélekszám, ami évente harmincezer fővel amúgy is apad, de ehhez még hozzá kell adni a kivándorlást is, hiszen már alig van olyan család, amelyből legalább egy ember nem ment volna ki Nyugatra. A csökkenő halmazon belül viszont van egy növekvő halmaz, a szegényeké, ami legalább négymillió embert jelent. Ennek a halmaznak a legalján található a mélyszegénységben, sőt nyomorban élő cigányság. Tőlük tíz-tizenöt év múlva sem várható adó, mert a jövedelemtermeléshez oktatás kellene, munka, életmódváltás, és ebből csak az oktatás létezik valamennyire. A négymilliós, létminimumon tengődő leszakadt réteg nagyrészt eltartott, nyugdíjjárulékot, adót, egészségügyi hozzájárulást nem vagy alig fizet. Ráadásul a társadalom rohamosan öregszik. Ma egy nyugdíjasra 1,6 dolgozó jut, de ez a szám nemsokára megfordul, és egy fiatalnak másfél nyugdíjast kellene eltartania. Ezt a pénzt nem lehet kitermelni, a nyugdíjak tehát drasztikusan csökkenni fognak.


A külföldön dolgozó fiatalokat kell visszacsábítani, és a beruházásokat jelentősen növelni. De ehhez egy másik kormány kell, és nyugatbarát, befektetésbarát, adózási rendszerében kiszámítható politika. Nem olyan, ahol vagy mindent államosítanak, vagy a haveroknak osztogatnak szét.


– A fiatal, életerős, képzett és vállalkozni kész bevándorlók viszont fordítanának a helyzeten, ha jól értem. A kanadai modellt ennyiben hazahozná. Az önző, számító, de mégiscsak működő befogadás politikáját.

– Bizonyos számú bevándorlóra szükség lesz, és a menekültek közül is be kell fogadnunk valamennyit. A fordulathoz azonban ez kevés. A külföldön dolgozó fiatalokat kell visszacsábítani, és a beruházásokat jelentősen növelni. De ehhez egy másik kormány kell, és nyugatbarát, befektetésbarát, adózási rendszerében kiszámítható politika. Nem olyan, ahol vagy mindent államosítanak, vagy a haveroknak osztogatnak szét, meg visszamenőlegesen törvénykeznek. A kormány arra szokott hivatkozni, hogy így is három százalék fölötti a növekedés, csakhogy ez rövidtávú siker. Öt év alatt nem nőtt annyit a gazdaság, mint amennyit Matolcsy egy évre vizionált 2010-ben. Leszakadó pályán vagyunk. és már Lengyelország is jobban él, mint a magyarok. A történelemben először fordul elő, hogy nagyobb náluk az egy főre jutó GDP. A szlovák is harminc százalékkal van a magyar fölött. Mi leszakadóban vagyunk.

– Pedig egy sor szakmában emelkednek a bérek.

– Persze, ott, ahol már nincs képzett munkaerő, mert mind kiment Nyugatra. Festőt, ácsot már nem lehet kapni. Milyen jól jönnének ezekben az állásokban a bevándorlók, és mennyire lelepleződne a kormány hazugsága arról, hogy ők csak elveszik a magyarok munkáját. Hiszen épp azt csinálnák, amit a magyarok nem.

– Azt mondta nekem a telefonba, amikor először beszéltünk, hogy sokat foglalkozik Magyarországgal, talán túl sokat is. De azért haza már nem települ. Ezt értem, lassan annyi évet él meg kint, mint amennyit Magyarországon. De akkor mi ez a hazafüggőség?

– Lehet, hogy cinikusnak tűnik, amit mondok, de közgazdász szemmel nézve, nyugati szemmel nézve, Kanadából, a vancouveri havasokból nézve itt egy olyan őrült történet alakul, amelyikbe Orwell tolla is beleremegne. Egy rémmese, hogyan tud egyetlen ember egy egész országot az ujja köré csavarni, hogyan teszi gazdaggá a családját, hogyan fordul szembe a világgal, és hogyan marad még mindig népszerű. És közben jönnek a haverok, dupla áron, verseny nélkül, emellett folyik az államosítás, a magántulajdon és a jogrendszer semmibevétele. Az, hogy az orbáni rendszer egyáltalán létezhet Európa közepén, megrendítő, hihetetlen dolog. Nem is találok rá jó jelzőt.

– El tudja képzelni, hogy egyszer a magyarul tökéletesen beszélő unokáinak azt mondja majd, hogy telepedjenek le Magyarországon? Mint olyan bevándorlók, akik egy magyar családból származnak vissza?

– Ezt most nem tudom elképzelni. Én világpolgár akartam lenni, ezért mentem el, az unokáimnak is ezt kívánom, de erre Magyarországon most semmi esély nincs. A mocsár itt még mindig visszahúz, kitörni legalább olyan nehéz, mint a Kádár-korban volt, sőt, a kontraszelekció talán erősebb is. Ma, ha valaki boldogulni akar, nem az számít, mit tud, hanem hogy hány százalékot juttat vissza az állami megbízónak. Tíz évvel ezelőtt, amikor beléptünk az EU-ba, a barátaim unszoltak, hogy települjek haza. Ma már senki sem mond nekem ilyesmit, ha valaki felhív, általában az iránt érdeklődik, hogy miképpen lehet bevándorolni Kanadába.

168ora
franktiborkd-d0002128825d4c33ebcaf.jpg

 
B
hmmm, tudod máshogy látja az aki csak olvas róla, tévében nézi, és máshogy látja az aki élt abban a kultúrában. Igaz nem nagyvárosban, hanem egy icike picike hegyi faluban, ahol a friss hírek mesélés alapon terjedtek. De ezt már megfogadtam magamnak, semmi olyan hírt nem fogok elolvasni ami arról a sokak által gyűlölt népről szólnak. Örülök hogy még működik a tik tak, fenének sincs kedve a saját hülyesége miatt megint kórházi ágyon döglődni.
Úgyhogy ígérem neked, nem fogok veszekedni veled bármit is írsz egy egy hír olvasása után. :)

Oké, csak azt értsd meg, én NEM gyűlölöm azt a népet! Sőt, kapaszkodj meg: Mohamedet még tisztelem is! Nem mint prófétát, mert semmit nem hiszek Allahból/ban. De azokból a sivatagi rablóhordákból amik ott tengődtek, ő csinált NÉPET!

És sok ideig az arab világ magasan vezetett Európa előtt kulturálisan! Amikor elmentek oda a kereszteslovagok harcolni, a keresztesek olyan szinten álltak kultúrában, hogy teljesen természetesnek tartották, hogy Bizánc akármelyik forgalmas utcájának közepén megálljanak, letolják a gatyájukat, és odacsináljanak az utca közepére - igen, „nagydolgot”! - és nem értették, mit vannak ezen felháborodva az ottlakók... Na, oké, tudom, Bizánc az nem arab volt akkoriban. De a keleti kultúrkör része, s ezen a szinten azért nem álltak már az arabok sem, hanem jócskán magasabban!

A baj az hogy ott aztán megrekedtek, s később Európa elhúzott előttük.

Nem, én nem gyűlölöm őket. Mint népet nem. Egyszerűen van pár szokásuk, amik szerintem mélyen érdemük alatt tartják és megalázzák a nőket, na ez böki a csőrömet, semmi más. A szunnita-siita ellentétről meg az a véleményem, hogy ugyanaz, mint amikor itt Európában a katolikusok és a reformátusok ölték halomra egymást. Na az kb 300 - 400 évvel ezelőtt volt. Az arab világ tehát ennyivel van elmaradva kulturálisan. Ez a véleményem azonban miért is lenne holmi GYŰLÖLET?!
 
Igazából én is ezt érzem, mint nagy családos ( 3 gyerek, 6 unoka, 4 dédunoka ,) hogy most van a rendszer váltás óta azaz idő amikor a legjobb élni. Két lányom van férjnél és 3 - 3 gyerekük van és persze a vejek meg én és a fiam aki 2012 évben diplomázott. Volt olyan időszak 2010 előtt, hogy az 5 munkaképes felnőttből egyedül nekem és az ápolónő lányomnak volt munkája. Miközben eltartottunk 7 gyereket. Ráadásul a gyerekeink az átlagnál jobb tanulók. 1 főiskolás és 4 unoka szakközépiskolás volt, a két kislány meg általánosba járt. Aztán jött a választás 2010-ben. Mindenki kapott munkát, Richárd unokám 17 évesen megpályázott egy állami ösztöndíjat és a szakács szakmáját (ide másolom hol) : CFA Européen Louis Prionx Bar le Duc (France) Nancy-ba fejezte be, Már végzett szakács, a húga Nikolett aki most érettségizett Bécsbe megy egyetemre szintén ösztöndíjjal..... Tehát ha csak azt nézem, hogy egyáltalán a mi fajtánk tanulhat aki sose volt komcsi. De magamat is de sorolhatnám aki minden iskoláját 1992 után végeztem. Mérlegképeskönyvelő, pénzügyi tanácsadó és 2008 évben 58 évesen államvizsgáztam tájgazdálkodási mérnökként marketing-pénzügy szakirányon. Ezért is csodálkozom a 168 órán, hogy ezt az urat mutogatja aki a rezsimbe is dédelgetett kis kedvenc volt mindent megkapva , akkor ment egyetemre amikor akart, még mi betegre dolgoztuk magunkat és tettük a dolgunkat itthon ha esett-ha fújt és mikor végre tehettük 42 évesen elkezdtünk mi is tanulni és a gyerekeink, az unokánk is... .

Azert mindenki tanulhatott a Kadar eraban es meg partkonyv se kellett mindig hozza anelkul is felvettek sok embert.
Mielott itelkezel Frank Tiborrol jo lenne ha utana neznel egy kicsit akar googleba vagy elolvasnad a konyvet.
Szamodra is allt a lehetoseg ,hogy elindulj gyerekekkel a nagy vilagba es megmeretesd magad , hogy tudod megallni a vilagba a helyed es egy sikeres karriert csinalni.
Sajnos otthon nem orulnek a kinti magyarok sikerenek, pedig az orszag jo hiret ok viszik olyan helyekre ahova lehet meg se hivjak a magyarok kepviselojet es o bejutott , meghivtak tanacsait kertek.
Mi kint minden magyarra buszkek vagyunk akik ilyen sikeres utat jartak vegig.
Meg szerencse hogy eljottek otthonrol mert a tudasat a sikeres palyajat sok okoskodo gancsolta volna el, csupa joindulatbol.
 
cdurmol és Valéria az a baj, hogy elhiszitek a sok rágalmat, amit az igazi tolvajok terjesztenek a Fideszről! Szerintetek, ha a Fidesz ellopná a pénzeket, akkor miből futná ennyi fejlesztésre, miből tudnának 50 %-os béremeléseket adni! Attól, hogy ti nem akartok tudomást venni róla még fejlődik az országunk, minden tekintetben!!!
Jobban beleállsz ebbe mint maga a fineszpropaganda
Elkezdhetnéd felsorolni lassan az egész ország 9,99 millió lakosát
Akik tudják hogy a rágalomnak nevezett dolgok igazak. Mert a bőrükön érezik
Hogy fejlődik országunk azt neked higgyük el
Nem mondtad az irányt - vagy +
Ha téged olvasunk tényleg kormánypropagandát hallunk
Ahhoz inkább a köztévét néznék
Amit úgy hívnak MTVA.

Amit tudsz mik azok.
Azt is tudod újabb kényszernézésre készültek az első 5 kötelező elhelyezésével az adat-folyamban
Ha már a NET adó nem jött be
Te utolsó bástyája a kormánynak
 
Utoljára módosítva:
Nagyon koszonom a tanulsagos leckeket a kecske tartasrol. Mint agrar mernok egyet kell ertenem az elottem szolokhoz, de ez nem a topik temaja.

Azt akarnam elujsagolni, hogy ma unnepeltuk a 30-ik evfordulonkat, hogy a repulogepunk leszallt Canadaban. Ha mar a "bevandorlasi" topikban vagyunk.

Nagyon gyorsan elszallt ez a 30 ev, nem is tudom hogyan...

Par dolog eszembe jutott amit megosztanek veletek. Nemetorszagban a lagerban kezdtuk ahol az elso kifejezes amit megtanultunk nemetul az volt, hogy "auszlander rausz". Avagy "idegen kifele!"

Az elso kifejezes amit Canadaban megtanultunk az volt, hogy "welcome in Canada" avagy "udvozlunk Canadaban"

Ma az evfordulo alkalmabol a felesegem megkerdezte tolem, hogy ha milliomos lennek es valaki megkerdezne hogy hol akarunk elni akkor mit felelnek?
Azt mondtam rovid gondolkodas utan, hogy maradnek Canadaban.
A felesegem azonnal egyetertett velem (ami igen ritka dolog).

Csak ennyit akartam a bevandorlasrol kozolni.
Kedves Pitti
-
Az idegengyülöletet "tipikus német" tulajdonságnak presentálni éppanyira hibás mind azt állitani, hogy Kanada immun lenne a raszizmussal szemben. Végülis Kanada történelme a legutobbi idökig gazdag a Délafrikai Apartheid-tol csak nuancnyira eltérö diszkriminálo bevándorlotörténetekkel. ;)
-
En ugy látom, hogy Németország multja és a tudatos demokratikus nevelés, kedvezöbb feltételeket hozott létre az idegengyülölet leküzdéséhez, mind az ilyen beállitottság létezésének a tagadása önámito céllal Kanadában.
-
A téma nem az, hogy melyik ország gyülöli látszolag jobban az idegeneket hanem az, hogy hogyan reagálunk erre, milyenek a kilátásaink arra, hogy megszabaduljunk ettöl a mételytöl.
-
En itt látok nagy deficitet a szülöhazámban, ezért favorizálom a szabadon választott hazánkat.
-
Kezdetben csak azért irogattam ide, hogy ne felejtsek el magyarul, a több mind 10 év elég volt ehez. Most azért irok, hogy hangot adjak a tapasztalataimnak, hogy ha meglátogatok egy ismeröst, még élö rokont Mo.-on, a gyerekeimet, ne "Kalergie gyereknek" nevezzék, a "faji keveredés pestisének" ahogy egy nemrég kapott magyar e-mail-böl értesültem.
-
Mit tartsak egy országrol, ahonnan ilyen europaellenes e-maileket küldenek nekem hozzátartozok és mégcsak arra sem képesek, hogy felismerjék a gyülölködést szito levélböl, hogy a saját rokonaik ellen heccelnek. :(
-
Heccelnek idegenek ellen és felsem tünik nekik, hogy a saját érdekeik ellen vannak..
-
(A felháborodásom nem neked szol Pitti :))
 
Sjandi... Egy kis tájékoztató...

És ebben nincs a bróker botrány, a kormány által elszórt milliárdok, a Mészárosnak, Tiborcnak, meg a többi havernak átjátszott hatalmas pénzek., a trafik mutyi, és még nincsenek felsorolva az adóhegyek, amiket bevezettek. Az egészségügy, ami pár éven belül összeomlik, Kishantos tönkretétele, és lehetne sorolni napestig.

http://nyugatifeny.blog.hu/2015/07/...m_medium=facebook_share&utm_campaign=blhshare


http://www.hirhatar.hu/index_blog_tartalom.php?hh=Ozek_uzekedeset_zavaro_gazdasagi_bevandorlok



http://hvg.hu/velemeny/20150708_A_buta_naci_mint_orszagimazs


http://www.negyvenketto.org/shepherd-szerint/miertorszag-percemberkei/

http://magyarnarancs.hu/kismagyaror...u-is-foglalkozik-a-helyi-gazdak-ugyevel-95542


http://nol.hu/kultura/a-menes-birtoka-1548023
 
Kedves Pitti
-
Az idegengyülöletet "tipikus német" tulajdonságnak presentálni éppanyira hibás mind azt állitani, hogy Kanada immun lenne a raszizmussal szemben. Végülis Kanada történelme a legutobbi idökig gazdag a Délafrikai Apartheid-tol csak nuancnyira eltérö diszkriminálo bevándorlotörténetekkel. ;)
-
En ugy látom, hogy Németország multja és a tudatos demokratikus nevelés, kedvezöbb feltételeket hozott létre az idegengyülölet leküzdéséhez, mind az ilyen beállitottság létezésének a tagadása önámito céllal Kanadában.
-
A téma nem az, hogy melyik ország gyülöli látszolag jobban az idegeneket hanem az, hogy hogyan reagálunk erre, milyenek a kilátásaink arra, hogy megszabaduljunk ettöl a mételytöl.
-
En itt látok nagy deficitet a szülöhazámban, ezért favorizálom a szabadon választott hazánkat.
-
Kezdetben csak azért irogattam ide, hogy ne felejtsek el magyarul, a több mind 10 év elég volt ehez. Most azért irok, hogy hangot adjak a tapasztalataimnak, hogy ha meglátogatok egy ismeröst, még élö rokont Mo.-on, a gyerekeimet, ne "Kalergie gyereknek" nevezzék, a "faji keveredés pestisének" ahogy egy nemrég kapott magyar e-mail-böl értesültem.
-
Mit tartsak egy országrol, ahonnan ilyen europaellenes e-maileket küldenek nekem hozzátartozok és mégcsak arra sem képesek, hogy felismerjék a gyülölködést szito levélböl, hogy a saját rokonaik ellen heccelnek. :(
-
Heccelnek idegenek ellen és felsem tünik nekik, hogy a saját érdekeik ellen vannak..
-
(A felháborodásom nem neked szol Pitti :))
Nem Ernoe eszemben se volt az idegen gyuloletet tipikus nemet tulajdonsagnak presentalni. Csak az elso impressziomat irtam le. Nagyon sok rendes segitokesz nemettel volt dolgunk kesobb.
 
Azert mindenki tanulhatott a Kadar eraban es meg partkonyv se kellett mindig hozza anelkul is felvettek sok embert.
Mielott itelkezel Frank Tiborrol jo lenne ha utana neznel egy kicsit akar googleba vagy elolvasnad a konyvet.
Szamodra is allt a lehetoseg ,hogy elindulj gyerekekkel a nagy vilagba es megmeretesd magad , hogy tudod megallni a vilagba a helyed es egy sikeres karriert csinalni.
Sajnos otthon nem orulnek a kinti magyarok sikerenek, pedig az orszag jo hiret ok viszik olyan helyekre ahova lehet meg se hivjak a magyarok kepviselojet es o bejutott , meghivtak tanacsait kertek.
Mi kint minden magyarra buszkek vagyunk akik ilyen sikeres utat jartak vegig.
Meg szerencse hogy eljottek otthonrol mert a tudasat a sikeres palyajat sok okoskodo gancsolta volna el, csupa joindulatbol.
Melitta miért kéne mindenkinek elmenni. Menjen az aki el akar menni de aki maradni akar azt senki se zaklassa, senki se hülyézze le senki ne kezelje nagyképűen, hogy lám... .

És ne ködösíts!!!!! Nem tanulhattam én se és a többi testvérem se! Még gimnáziumot is csak titokban fejezhettem be...

Alig voltam másfél éves úgy vágtak a vagonban, egy húgommal, és két bátyámmal együtt, hogy csak úgy nyekkentünk. Csak 46 évesen, kaptam pénzben megváltott elégtételt ...

úgy, hogy ne mond, hogy mindenki tanulhatott. Csak egyesek és másik "egyesek" akár 6 diplomát is megszerezhettek... miközben mi betegre dolgoztuk magunkat...

Hol éltél Te Melitta? Én itt és nem csak éltem, meg is éltem ezt a szörnyűséges kort. .. és hidd el, hogy én is szívesen tartanák kecskét, de mi a birkákra esküszünk

és kedves Melitta, ne legyél Te olyan nagy mellénnyel... és olyan lenézéssel azok irányt akik állattartással foglalkoznak és most, amikor az orbán-kormány kiharcolta, hogy az EU ugyan úgy EU-s támogatást adjon a kecsketartásra és a gomba-terjesztésre is, kihasználva a nemzet vagyonának az erdőknek, mezőknek kincseit ebből akarnak megélni.

Igenis ez egy megélhetési lehetőség EU-s támogatással. És igenis élni fognak és élni akarnak sokan ezzel a lehetőséggel, most, hogy ugyan úgy, mint a sertés-szarvasmarha, -baromfitartás ez is EU-s támogatott lett.

És igenis kihasználjuk mi is azt a lehetőséget, hogy aki tehetséges, aki jól teljesít az állami ösztöndíjjal végezze a tanulmányait.
Abba, az általad visszasírt korban ez, hogy jól teljesítsen nem volt feltétel egy iskolai felvételinél, egyedül és kizárólag az mehetett főiskolára, egyetemre akinek komcsi-volt a háttere ... .

Mi akik itt voltunk! Mi akik ezt a szörnyű kort megéltük, mi tudjuk.... Jó! Egyenlőre Ti megszólalni se engeditek a krónikásokat, de egyszer minden a felszínre tör... .
Én innen, ebből a jellemtelen vitából kiszállok, megyek kecskéket tartani... és persze gombát szedni... és a bő 89000 forintos nyugdíjasból dőzsölni... ahogy Te mondottad...
 
Azert mindenki tanulhatott a Kadar eraban es meg partkonyv se kellett mindig hozza anelkul is felvettek sok embert.
Mielott itelkezel Frank Tiborrol jo lenne ha utana neznel egy kicsit akar googleba vagy elolvasnad a konyvet.
Szamodra is allt a lehetoseg ,hogy elindulj gyerekekkel a nagy vilagba es megmeretesd magad , hogy tudod megallni a vilagba a helyed es egy sikeres karriert csinalni.
Sajnos otthon nem orulnek a kinti magyarok sikerenek, pedig az orszag jo hiret ok viszik olyan helyekre ahova lehet meg se hivjak a magyarok kepviselojet es o bejutott , meghivtak tanacsait kertek.
Mi kint minden magyarra buszkek vagyunk akik ilyen sikeres utat jartak vegig.
Meg szerencse hogy eljottek otthonrol mert a tudasat a sikeres palyajat sok okoskodo gancsolta volna el, csupa joindulatbol.
Semmi baj, azt én is elismerem, hogy a nyugdíjasoknak valóban jó az Orbán kormány alatt. Nekik ugye már nemcsak dolgozni nem kell menni, de még munkát se kell keresniük, ellenben tutira megkapják a szép nyugdíjat. Emellett van ugye bőségesen szabadidejük is, így elkezdhetnek foglalkozni a kormány javaslatát követve kecsketartással, hogy abból is gazdagodjanak. Sőt, kimehetnek az erdőbe gombát gyűjteni is... Ez egyrészt jó, mert ha nem mérges gombát szed, akkor a mozgás jót tesz az egészségének (hiszen „egy kicsi mozgás mindenkinek kell”...), ha meg mérges gombát szed az még jobb, mert a kormány megspórolja a további nyugdíjat... Tehát akárhogy is alakuljon, mindenképp csakis jó dolog sülhet ki a gombaszedésből! Lámcsak, valóban bölcs a mi kormányunk, hozsánna néki!

Adóalany-barát APEH, nyugdíjasbarát kormány... és naív nép.
Semmi baj, azt én is elismerem, hogy a nyugdíjasoknak valóban jó az Orbán kormány alatt. Nekik ugye már nemcsak dolgozni nem kell menni, de még munkát se kell keresniük, ellenben tutira megkapják a szép nyugdíjat. Emellett van ugye bőségesen szabadidejük is, így elkezdhetnek foglalkozni a kormány javaslatát követve kecsketartással, hogy abból is gazdagodjanak. Sőt, kimehetnek az erdőbe gombát gyűjteni is... Ez egyrészt jó, mert ha nem mérges gombát szed, akkor a mozgás jót tesz az egészségének (hiszen „egy kicsi mozgás mindenkinek kell”...), ha meg mérges gombát szed az még jobb, mert a kormány megspórolja a további nyugdíjat... Tehát akárhogy is alakuljon, mindenképp csakis jó dolog sülhet ki a gombaszedésből! Lámcsak, valóban bölcs a mi kormányunk, hozsánna néki!

Adóalany-barát APEH, nyugdíjasbarát kormány... és naív nép.
Semmi baj, azt én is elismerem, hogy a nyugdíjasoknak valóban jó az Orbán kormány alatt. Nekik ugye már nemcsak dolgozni nem kell menni, de még munkát se kell keresniük, ellenben tutira megkapják a szép nyugdíjat. Emellett van ugye bőségesen szabadidejük is, így elkezdhetnek foglalkozni a kormány javaslatát követve kecsketartással, hogy abból is gazdagodjanak. Sőt, kimehetnek az erdőbe gombát gyűjteni is... Ez egyrészt jó, mert ha nem mérges gombát szed, akkor a mozgás jót tesz az egészségének (hiszen „egy kicsi mozgás mindenkinek kell”...), ha meg mérges gombát szed az még jobb, mert a kormány megspórolja a további nyugdíjat... Tehát akárhogy is alakuljon, mindenképp csakis jó dolog sülhet ki a gombaszedésből! Lámcsak, valóban bölcs a mi kormányunk, hozsánna néki!

Adóalany-barát APEH, nyugdíjasbarát kormány... és naív nép.
Semmi baj, azt én is elismerem, hogy a nyugdíjasoknak valóban jó az Orbán kormány alatt. Nekik ugye már nemcsak dolgozni nem kell menni, de még munkát se kell keresniük, ellenben tutira megkapják a szép nyugdíjat. Emellett van ugye bőségesen szabadidejük is, így elkezdhetnek foglalkozni a kormány javaslatát követve kecsketartással, hogy abból is gazdagodjanak. Sőt, kimehetnek az erdőbe gombát gyűjteni is... Ez egyrészt jó, mert ha nem mérges gombát szed, akkor a mozgás jót tesz az egészségének (hiszen „egy kicsi mozgás mindenkinek kell”...), ha meg mérges gombát szed az még jobb, mert a kormány megspórolja a további nyugdíjat... Tehát akárhogy is alakuljon, mindenképp csakis jó dolog sülhet ki a gombaszedésből! Lámcsak, valóban bölcs a mi kormányunk, hozsánna néki!

Adóalany-barát APEH, nyugdíjasbarát kormány... és naív nép.
 
Melitta miért kéne mindenkinek elmenni. Menjen az aki el akar menni de aki maradni akar azt senki se zaklassa, senki se hülyézze le senki ne kezelje nagyképűen, hogy lám... .

És ne ködösíts!!!!! Nem tanulhattam én se és a többi testvérem se! Még gimnáziumot is csak titokban fejezhettem be...

Alig voltam másfél éves úgy vágtak a vagonban, egy húgommal, és két bátyámmal együtt, hogy csak úgy nyekkentünk. Csak 46 évesen, kaptam pénzben megváltott elégtételt ...

úgy, hogy ne mond, hogy mindenki tanulhatott. Csak egyesek és másik "egyesek" akár 6 diplomát is megszerezhettek... miközben mi betegre dolgoztuk magunkat...

Hol éltél Te Melitta? Én itt és nem csak éltem, meg is éltem ezt a szörnyűséges kort. .. és hidd el, hogy én is szívesen tartanák kecskét, de mi a birkákra esküszünk

és kedves Melitta, ne legyél Te olyan nagy mellénnyel... és olyan lenézéssel azok irányt akik állattartással foglalkoznak és most, amikor az orbán-kormány kiharcolta, hogy az EU ugyan úgy EU-s támogatást adjon a kecsketartásra és a gomba-terjesztésre is, kihasználva a nemzet vagyonának az erdőknek, mezőknek kincseit ebből akarnak megélni.

Igenis ez egy megélhetési lehetőség EU-s támogatással. És igenis élni fognak és élni akarnak sokan ezzel a lehetőséggel, most, hogy ugyan úgy, mint a sertés-szarvasmarha, -baromfitartás ez is EU-s támogatott lett.

És igenis kihasználjuk mi is azt a lehetőséget, hogy aki tehetséges, aki jól teljesít az állami ösztöndíjjal végezze a tanulmányait.
Abba, az általad visszasírt korban ez, hogy jól teljesítsen nem volt feltétel egy iskolai felvételinél, egyedül és kizárólag az mehetett főiskolára, egyetemre akinek komcsi-volt a háttere ... .

Mi akik itt voltunk! Mi akik ezt a szörnyű kort megéltük, mi tudjuk.... Jó! Egyenlőre Ti megszólalni se engeditek a krónikásokat, de egyszer minden a felszínre tör... .
Én innen, ebből a jellemtelen vitából kiszállok, megyek kecskéket tartani... és persze gombát szedni... és a bő 89000 forintos nyugdíjasból dőzsölni... ahogy Te mondottad...


Ugyan már, van olyan barátom akinek a családja kuláklistás volt, kitelepítették őket, 4 gyerekük volt.
Barátnőm édesanyja volt a legidősebb, egyetemet végzett belgyógyász volt.
Az öccse agrármérnök lett, harmadik gyerekből állatorvos lett, a legkisebb esztergályos.
Mind a négyen itt ebben az országban tanultak, mindegyiküknél születtek gyerekek, és azok között között is vannak diplomások.
Ők is megélték azt a kort, de nem hallottam hogy szidott volna bárkit is a sorsuk miatt, megélték túlléptek rajta és tanultak. Lettek valakik és nem verik a mellüket hogy mekkora áldozati voltak annak a kornak.
 
Kedves Bezsongár királyfi!!!

Te nagyon tájékozatlan vagy! A nyugdíjasoknak sehol sem jó. Az Orbán kormány alatt se. De azt mint nyugdíjas el kell ismernem, ők voltak, mármint Orbánék akik a legtöbbet adták eddig az éltesebb korúaknak. Sőt a gyerekeknek is. Azt is elismerem, hogy abban is egyet értek, hogy csak azt a főiskolai, - egyetemi hallgatót támogatnak un. állami ösztöndíjjal aki azt a minimális feltételt teljesíti, hogy a tanulmányi átlaga ne legyen rossz és a 6, 8, 10 féléves tanulmányait, 6, 8, 10 félév alatt be is fejezi. És mi az, hogy a nyugdíjas nem dolgozik... Kedves, drága királyfi, hogyan lettél Te királyfi ha azt se tudod, hogy a nyugdíjas dolga az, hogy összetartsa a családot. Tudod Te micsoda erőt próbáló munka ez? És most Te is jössz a kecsketartással meg a gombaszedéssel... Ha EU-s támogatással lehet tartani szarvasmarhát, sertést, baromfit... stb akkor miért is gond neked, hogy kiharcolta az Orbán-kormány, hogy ugyan azon feltétellel legyen tartható a kecske is? Sőt elismerte azt is, hogy az erdő-mező terméseit, köztük akár gombát is értesíthet bárki, bizonyos feltételek mellett. Én ennek nagyon örülök. Egyszer ezt is elmesélem neked... . És kedves Bezsongár királyfi Te igenis rasszista vagy. Gyűlölöd a nyugdíjasokat. Pedig a gyűlölet nem egy nemes emberi természet. És még egy magán-vélemény: Te buta is vagy, mert nyugdíjas mindenki lesz, igaz ezt meg is kell élni. Én megéltem!!!!!! Te megfogod????? Mondok néked egy mesét: Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szép ország aminek MO volt a monogramja. Itt élt egy kis királylány aki elindult megszerezni magának a királyfit. Ő is jár főiskolára, így tudta, mert ezt tanulta, vagy valami ilyesmit, hogy csak egy csók, meg béka, meg hogy is volt???? ... és meg is van a királyfi. Ki is ment a tópartra mert ott volt a legtöbb béka és elkapva a legelsőt, egy cuppanós csókot nyomot a homlokára.... semmi... fogta a másodikat aztán a harmadikat és szépen el is telt az élete. Lassan már csak egy, egyetlen egy béka maradt. Fogta és kinevezte királyfinak, mert már unta ezt a puszilgatást. Hát így történt, hogy egy béka királyfi lett!
 
Kedves Jártó Róza
Ne vádolj ezen a fórumon senkit náci barátsággal! Ne sérts meg senkit, sem azt akinek a fórum működését köszönhetjük - Melitta - sem a tagokat! Hozzászólásodat töröltem, légy szíves gondolkodj mielőtt írsz valamit!
 
Melitta miért kéne mindenkinek elmenni. Menjen az aki el akar menni de aki maradni akar azt senki se zaklassa, senki se hülyézze le senki ne kezelje nagyképűen, hogy lám... .

És ne ködösíts!!!!! Nem tanulhattam én se és a többi testvérem se! Még gimnáziumot is csak titokban fejezhettem be...

Alig voltam másfél éves úgy vágtak a vagonban, egy húgommal, és két bátyámmal együtt, hogy csak úgy nyekkentünk. Csak 46 évesen, kaptam pénzben megváltott elégtételt ...

úgy, hogy ne mond, hogy mindenki tanulhatott. Csak egyesek és másik "egyesek" akár 6 diplomát is megszerezhettek... miközben mi betegre dolgoztuk magunkat...

Hol éltél Te Melitta? Én itt és nem csak éltem, meg is éltem ezt a szörnyűséges kort. .. és hidd el, hogy én is szívesen tartanák kecskét, de mi a birkákra esküszünk

és kedves Melitta, ne legyél Te olyan nagy mellénnyel... és olyan lenézéssel azok irányt akik állattartással foglalkoznak és most, amikor az orbán-kormány kiharcolta, hogy az EU ugyan úgy EU-s támogatást adjon a kecsketartásra és a gomba-terjesztésre is, kihasználva a nemzet vagyonának az erdőknek, mezőknek kincseit ebből akarnak megélni.

Igenis ez egy megélhetési lehetőség EU-s támogatással. És igenis élni fognak és élni akarnak sokan ezzel a lehetőséggel, most, hogy ugyan úgy, mint a sertés-szarvasmarha, -baromfitartás ez is EU-s támogatott lett.

És igenis kihasználjuk mi is azt a lehetőséget, hogy aki tehetséges, aki jól teljesít az állami ösztöndíjjal végezze a tanulmányait.
Abba, az általad visszasírt korban ez, hogy jól teljesítsen nem volt feltétel egy iskolai felvételinél, egyedül és kizárólag az mehetett főiskolára, egyetemre akinek komcsi-volt a háttere ... .

Mi akik itt voltunk! Mi akik ezt a szörnyű kort megéltük, mi tudjuk.... Jó! Egyenlőre Ti megszólalni se engeditek a krónikásokat, de egyszer minden a felszínre tör... .
Én innen, ebből a jellemtelen vitából kiszállok, megyek kecskéket tartani... és persze gombát szedni... és a bő 89000 forintos nyugdíjasból dőzsölni... ahogy Te mondottad...
Kedves Róza
-
Nem sokat olvashattál eddig Melittátol ha igy beskatulyázod. De nem is erröl akarok beszélni ezt még bepotolhatod.
-
Bizony ugy van manapság, hogy a mezögazdasági kistermelés inkább egy hobby mind gazdasági faktor. En is növesztek petrezselymet, fodormentát, ujhagymát... söt a kerités tövében még torma is nö amit karácsonykor a céklához megeszünk de öszintén mondva anyagilag nem éri meg. A kertet évente felássa egy török szomszédom, a szerszámok, a szemételhordatás többe kerül mind amenyit megsporolok vele.
-
egyedül és kizárólag az mehetett főiskolára, egyetemre akinek komcsi-volt a háttere ... .
-
Kedves barátném, ne tulozzál, ne sérteges itt két generatiot mert akkor a sok jobboldali magyar politikust, söt a magyar Napoleont aki a gyeplöt huzza is hozzájuk kell sorolnod.
-
Természetes, hogy vallásos fanatikusokat nem vettek fel az elsö évben tanári szakra de ha mégegyszer megprobálta, vagy nem kezdett el hülyeségeket beszélni, megvolt a tárgyi tudása akkor felvettek mindenkit mindenhova.
-
Egy érettségi-találkozon elmesélte egy volt osztálytársam, hogy nem vették fel az orvosira mert nem tudta elmagyarázni az Oparin féle kisérletet, az evolutiot sem tanitották neki a papok az egyházi iskolába. A szomoru az, hogy ebben az uj redszerben sincs senki aki öt felvilágositaná erröl, hát az ilyenek nem alkalmassak bizonyos foglalkozásra. Szencsére kántoroknak is van föiskola.
-
A szerveskémiába, biologiába nem volt kötelezö hinni mind ma az Atyauristenbe, azt egyszerüen megkelett tanulni, azon csak a jegyed és nem az "örök üdvösséged" logott.
-
Én innen, ebből a jellemtelen vitából kiszállok, megyek kecskéket tartani... és persze gombát szedni...
-
Azzal, hogy kizárod magadat a vitábol nem gyözöl meg senkit csak azt igazolod, hogy nem rendelkezel meggyözö érvekkel. Ami a gombaszedés illeti, hát nem vágnék neki azonnal, informáld magadat egy Geiger-Müller számláloval menyire kontamináltak a magyar erdök. Bayorországban az egészségügyi miniszterium nem ajánja az erdei gombaszedést.
-
DWO-Strahlungskarte-DW-Politik-Berlin.jpg
 
Ez azért nem semmi, ezt összegyűjteni. Gratulálok ügyes vagy!
De, áruld már el légy szíves, ezekkel a képekkel etessenek iskolásokat Hajdú-Bihar megyében? Mert van olyan barátom aki azt meri állítani, hogy ott ahol tanít csak az iskolában esznek a gyermekek főtt ételt! Bár ahogy téged olvaslak biztos hazudik Ő is, ráadásul tanár létére! Remélem ha holnap megmutatom neki az írásaidat belátja, hogy nem igazak az állításai. Azok a gyerekek nem is éheznek, valószínű követik a fogyókúrás őrületet és direkt koplalnak.

Kedves Beka!
A fórumtárs által akkurátusan összegyűjtött értékekkel van annál nagyobb baj is, hogy a képükkel nem lehet megetetni az iskolásokat. A sikerpropaganda alátámasztására azért nem alkalmasak, mert valamennyi sok-sok évtizeddel, egy-másfél évszázaddal megelőzte az aktuálisan regnáló kormányt. Ha vette volna a fáradságot, hogy mai létesítményeket gyűjtsön össze, stadionokból állhatott volna össze a prezentáció. Tudom, megenni azt sem lehet, de legalább jól mutatnak - üresen is. Ellentétben például a kórházakkal, iskolákkal.
Azt pedig igazi szaktekintélytől - a nem keresztény és nem néppárt prominensétől - tudjuk, hogy a gyerekek tényleg nem éheznek, egyszerűen nem éhesek, azért mennek üres gyomorral az iskolába.
 
Nem értem mi ez a hurráoptimizmus a mezőgazdaság fellendítéséről.
Persze eu támogatás kell hozzá, ahhoz nem kértek támogatást amikor azzal az őrült mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel karöltve tönkretették. Nem is tudom kik voltak az urak akkor, talán a kommunisták csinálták azt is? És milyen döbbenetes, akkor a mezőgazdaságra szánt pénzt is fociba ölték!
Azok a piszok kommunisták, hát nem abból a pénzből támogatták a fradit? Igaz akkor nem építettek még új stadiont, viszont a szétvert, agyon strapáltat felújították, játékosokat edzőt vettek, stb. . .
Nem is értem a mostani főurakat, ha akkor egy minisztert megbuktattak a hülyesége és a közpénz pocsékolása miatt, miért nem tanultak belőle?
Meg ami most eszembe jutott a tegnapi példálózásból, elkezdte az egyik kormány a Nemzeti Színház építését, beleöltek egy csomó pénzt, aztán jöttek a főrangúak és azt mondták, ez szar majd mi megépítjük, az lesz a tökéletes amit majd mi csinálunk! És újabb pénzköltés a semmiből, és láss csodát, csak elkészült.
Most már csak arra lennék nagyon kíváncsi, mire költötték el az én pénzemet? Mert én Gobbi Hilda felhívására vásároltam vagy 250 darab téglajegyet a Nemzeti Színház megépítésének a támogatására!
 
Szepek a kepek es meg csak azt se lehet mondani hogy ezeket Mr Orban idejebe epitettek sot azt se hogy felujitottak mert eus tamogatassal ujitottak fel es 25 ev folyamatos fejlesztessel.
Erdeklodnek hogy erzi magat a Metro? mikor is lesz megoldava ugy az 4 es ami egyre jobban rovidul ,vagy regiek felujitasa mert a jegy melle egy kis fustmergezest is lehet kapni ingyen.?
Nem tettel be stadion kepeket miert? talan mert sehol meg nem volt telt haz? Vagy a foci iranti erdeklodes csapant meg az Orban kormany alatt?
Bocs, Melitta! Az elejétől kezdtem olvasni a hozzászólásokat, úgy látom, egyetértünk -:))
 
Fejlődik az egészségügy 160 fejlesztés van folyamatban országos szinten, legalább ugyan ennyi befejezve az elmúlt évek alatt!!

http://lakossag.szechenyi2020.hu/hirek/otven_evet_lepnek_elore_a_korhazi_eszkozfejlesztessel

http://www.fidesz.hu/hirek/2015-07-09/kiegyenlitodnek-a-regios-kulonbsegek-az-egeszsegugyben/

Fejlődik a közlekedés! A metró, busz, villamos, vasút!
http://www.hirado.hu/2015/07/07/nyo...esz-a-menetido-vasuton-budapestrol-belgradba/

Építik az utakat!
http://lakossag.szechenyi2020.hu/hirek/fontos_ut_es_arvizvedelmi_gat_is_egyben

Munkahelyeket teremtenek. Támogatják a válalkozássokat.
http://www.fidesz.hu/hirek/2015-07-08/kapacitasbovitesre-csutortoktol-nyujthatok-be-a-palyazatok/

Emelik a béreket! Rendvédelemben 50 %, Kezdő szakorvosok 270 000 Ft nettó bér, Háziorvosok 130 000 Ft havi béremelés. A minimál bér emelése folyamatban, egyeztetik a vállalkozókkal
http://www.fidesz.hu/hirek/2015-07-09/a-kozszfera-erdekkepviseleteivel-egyeztetett-varga-mihaly/


Iskolákat újítanak fel, alakítanak át! Tanárok bérét is emelték! Kecskeméten egyetem lesz.
http://kdnp.hu/news/ujabb-tanodakat-tamogato-palyazatot-hirdet-osszel-kormany

33 régi kastély felújítása van tervben!
Műkincseket vásárolnak vissza!
Fizetik vissza az előző kormány által felvett hiteleket!
Zökkenő mentesen működtetik az országot!

Csak a mai napi hírekből tettem fel most néhány linket bizonyságul arra, amit írok! -és az ilyen hírek folyamatosak a fejlesztésekről! Képekkel, átadó ünnepségekkel bizonyságul!!! Akit érdekel az igazság utána tud nézni!! Nem a suttogó pletykákból kell tájékozódni, hanem a tényekből!!!! Nem az emberi irigységre apelláló ellenzék hazugságainak kell hinni!!!!- és gyűlölködni!!!
Örülni kell a jó kormányunknak, a nagyszerű Miniszter Elnökünknek, hogy felvállalták ezt a hatalmas munkát, a semmiből építették újjá az országot, hogy nem engedték a görögök sorsára jutni hazánkat!!!

De legalább egyetlenegy olyan linket mellékelj, kérlek, ami nem az ördögi uniós forrásokból megy, hanem szeretett pártunk és kormányunk kreativitását, gazdasági nagyságát támasztja alá. Az avatóünnepségekben valóban jók, példának hozhattad volna mondjuk a Várkert Bazárt, amit sikerült átadni vagy háromszor, hogy a magas minőségű munkáról már ne is beszéljünk. De lehet példa a sikertörténetre az esztergomi vasútvonal is. Segítsek?
A kedvencem az idedöntött panelekből egyébként "az emberi irigységre apelláló ellenzék hazugsága" és a "gyűlölködés". Kérlek, mondd, ki az, akinek állandóan szüksége van valamilyen ellenségre, aki ellen bujtogathat, sőt, ma már azt is mondhatjuk, hogy nyíltan uszíthat! Ki az, aki sok-sok éve nem mer nyilvánosan megjelenni? A nyilvános ebben az esetben azt jelenti, hogy nem a fizetett statiszták alkotják a falanxot, hanem valóban szabadon odamehet bárki, aki akar.
 
Kedves Bezsongár királyfi!!!

Te nagyon tájékozatlan vagy! A nyugdíjasoknak sehol sem jó. Az Orbán kormány alatt se. De azt mint nyugdíjas el kell ismernem, ők voltak, mármint Orbánék akik a legtöbbet adták eddig az éltesebb korúaknak. Sőt a gyerekeknek is. Azt is elismerem, hogy abban is egyet értek, hogy csak azt a főiskolai, - egyetemi hallgatót támogatnak un. állami ösztöndíjjal aki azt a minimális feltételt teljesíti, hogy a tanulmányi átlaga ne legyen rossz és a 6, 8, 10 féléves tanulmányait, 6, 8, 10 félév alatt be is fejezi. És mi az, hogy a nyugdíjas nem dolgozik... Kedves, drága királyfi, hogyan lettél Te királyfi ha azt se tudod, hogy a nyugdíjas dolga az, hogy összetartsa a családot. Tudod Te micsoda erőt próbáló munka ez? És most Te is jössz a kecsketartással meg a gombaszedéssel... Ha EU-s támogatással lehet tartani szarvasmarhát, sertést, baromfit... stb akkor miért is gond neked, hogy kiharcolta az Orbán-kormány, hogy ugyan azon feltétellel legyen tartható a kecske is? Sőt elismerte azt is, hogy az erdő-mező terméseit, köztük akár gombát is értesíthet bárki, bizonyos feltételek mellett. Én ennek nagyon örülök. Egyszer ezt is elmesélem neked... . És kedves Bezsongár királyfi Te igenis rasszista vagy. Gyűlölöd a nyugdíjasokat. Pedig a gyűlölet nem egy nemes emberi természet. És még egy magán-vélemény: Te buta is vagy, mert nyugdíjas mindenki lesz, igaz ezt meg is kell élni. Én megéltem!!!!!! Te megfogod????? Mondok néked egy mesét: Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szép ország aminek MO volt a monogramja. Itt élt egy kis királylány aki elindult megszerezni magának a királyfit. Ő is jár főiskolára, így tudta, mert ezt tanulta, vagy valami ilyesmit, hogy csak egy csók, meg béka, meg hogy is volt???? ... és meg is van a királyfi. Ki is ment a tópartra mert ott volt a legtöbb béka és elkapva a legelsőt, egy cuppanós csókot nyomot a homlokára.... semmi... fogta a másodikat aztán a harmadikat és szépen el is telt az élete. Lassan már csak egy, egyetlen egy béka maradt. Fogta és kinevezte királyfinak, mert már unta ezt a puszilgatást. Hát így történt, hogy egy béka királyfi lett!
HA NEM ÉRTEK EGYET A VÉLEMÉNYÉVEL, ARRÓL (A VÉLEMÉNYÉRŐL!!!) NYILATKOZOM ÉS NEM A SZEMÉLYÉRŐL!!!
Miért olyan nagyon nehéz ez? Számtalan méltatlan vitának vehetnénk így elejét.
 
B
Kedves Bezsongár királyfi!!!

Te nagyon tájékozatlan vagy! A nyugdíjasoknak sehol sem jó. Az Orbán kormány alatt se. De azt mint nyugdíjas el kell ismernem, ők voltak, mármint Orbánék akik a legtöbbet adták eddig az éltesebb korúaknak. Sőt a gyerekeknek is. Azt is elismerem, hogy abban is egyet értek, hogy csak azt a főiskolai, - egyetemi hallgatót támogatnak un. állami ösztöndíjjal aki azt a minimális feltételt teljesíti, hogy a tanulmányi átlaga ne legyen rossz és a 6, 8, 10 féléves tanulmányait, 6, 8, 10 félév alatt be is fejezi. És mi az, hogy a nyugdíjas nem dolgozik... Kedves, drága királyfi, hogyan lettél Te királyfi ha azt se tudod, hogy a nyugdíjas dolga az, hogy összetartsa a családot. Tudod Te micsoda erőt próbáló munka ez? És most Te is jössz a kecsketartással meg a gombaszedéssel... Ha EU-s támogatással lehet tartani szarvasmarhát, sertést, baromfit... stb akkor miért is gond neked, hogy kiharcolta az Orbán-kormány, hogy ugyan azon feltétellel legyen tartható a kecske is? Sőt elismerte azt is, hogy az erdő-mező terméseit, köztük akár gombát is értesíthet bárki, bizonyos feltételek mellett. Én ennek nagyon örülök. Egyszer ezt is elmesélem neked... . És kedves Bezsongár királyfi Te igenis rasszista vagy. Gyűlölöd a nyugdíjasokat. Pedig a gyűlölet nem egy nemes emberi természet. És még egy magán-vélemény: Te buta is vagy, mert nyugdíjas mindenki lesz, igaz ezt meg is kell élni. Én megéltem!!!!!! Te megfogod????? Mondok néked egy mesét: Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szép ország aminek MO volt a monogramja. Itt élt egy kis királylány aki elindult megszerezni magának a királyfit. Ő is jár főiskolára, így tudta, mert ezt tanulta, vagy valami ilyesmit, hogy csak egy csók, meg béka, meg hogy is volt???? ... és meg is van a királyfi. Ki is ment a tópartra mert ott volt a legtöbb béka és elkapva a legelsőt, egy cuppanós csókot nyomot a homlokára.... semmi... fogta a másodikat aztán a harmadikat és szépen el is telt az élete. Lassan már csak egy, egyetlen egy béka maradt. Fogta és kinevezte királyfinak, mert már unta ezt a puszilgatást. Hát így történt, hogy egy béka királyfi lett!

Ja, igen, én nagyon buta vagyok. Rég tudom. De akkor ha én buta vagyok, mit mondasz magadról, hogy még az iróniát se érzed ki abból a nyugdíjasos hozzászólásomból?!

Kedves öreganyám (ha már te mesét idézel, hadd szólíthassalak népmesei stílusban téged) ha visszaolvasnád a korábbi beírásaimat, tudhatnád hogy az a véleményem, MO-n senkinek se jó, a nyugdíjasoknak se, kivéve a fidesznyikokat!

Abban azonban tévedsz, hogy mindenki lesz nyugdíjas. ÉN NEM. Ez tuti. Rég kiestem minden ellátórendszerből. Tudod túl kicsi kisember vagyok, s túl nagyok a szociális háló lyukai... kipotyogtam a hálóból... Nem lesz nyugdíjam. Az lesz amit addig félreteszek. De az nem nyugdíj. Örülj neki hogy te nyugdíjas vagy. De engem ilyesmivel ne kábíts. Én nem leszek az. Akkor se ha elélek addig. Ami nem biztos ugye, de az egy másik téma.
 
B
@sjandi : Te a büdös életben soha nem tartottál kecskét! Talán tyúkot se, de hogy kecskét nem, az tuti!

Ugyanis ÉN TARTOTTAM. Nem is egyet. Évekig. És én mondom neked tehát, TAPASZTALATBÓL, édes öregem, hogy egy 300 négyszögöles kert (ez kb az átlag, a „norma” faluhelyen) KICSI egyetlen kecskének is!

Tehát, ha csak 1 kecskéd is van, rendszeresen naponta kell kivinned valahova legeltetni, mert a kerted marhára pici lesz rá. Vagy rendszeresen eljárni neki kaszálni. Nem egyszerű ám. Ahhoz hogy hazahozd amit kaszálsz (egyre messzebbről...) kell valami jármű. Lovasszekér? Akkor a lónak is kell abrak... Kistraktor? Haha, akinek arra telik nem kell már kecskével bohóckodnia...

És ez mind különben is IDŐ, s akkor már nem nagyon tudsz dolgozni járni, de állást keresni se. És dolgozni menni KELL, mert 1 kecskéből te nem fogsz megélni, az is tuti...

Továbbá. Az az 1 kecske tökéletesen lepusztítja a kertedet! A fákat is megeszi neked, még az ősöreg fákat is tönkreteszi mert leeszi a kérgét, és hozzádörgöli a szarvát! Abban a kertben ahol te kecskét tartasz, minden zöldségtermelés felejtős! A gyümölcsfák is! És nem tudod úgy elkeríteni hogy az az okos kecske idővel ki ne fogna rajtad... Sőt, biztos isten átszökik a szomszédba is, na és akkor fogsz csak ráfizetni erre! Fizetheted a szomszédnak a kárt amit a kecskéd okoz, de még ha kifizetted, azután is ott lesz már az örök harag! Egyetlen félórás átszökése a kecskének több veszteséget okoz majd neked, mint amit az az állat egész évben hajtana neked!

Aztán. A kecske társas lény. Egyedül magányos. Állandóan mekegni fog neked, s idővel a szomszédok feljelentenek téged mert az idegeikre megy. De a te idegeidre is fog menni...

Ha meg több kecskét tartasz, külön-külön kevesebbet mekegnek majd, de együttesen még sokkal több lesz a lárma. És annyival több fű kell nekik.

És ólat kell építs nekik. Igaz, a kecske nagyon jól bírja a hideget (legalábbis a vad fajták) de azért ha télen bereccsen a mínusz húsz, mégis kell valami ahova bebújhatnak. Aztán meg ha olyan rideg körülmények közt vannak tartva, nem fognak neked tejelni se.

És ól amiatt is kell, mert különben még valamelyik „barátságos” kutya a faluból kiszagolja, és nyugodt lehetsz hogy bejut hozzád ha van kerítésed akkor is, és halálra marja a jószágot. Nálam megtörtént. Az anyakecskével.

Egyáltalán, mit gondolsz, télen mit esznek majd a kecskéid?! Hóvirágot kaszálsz nekik?! Ja, nem is, hanem jégvirágot... Tudom, jön majd a nagy bölcsesség, hogy nyáron kaszálsz elég szénát a télre. Aha. Mert azt hiszed az elég is lesz... És annak is kell fedett hely a raktározásához. És az is mind idő...

És azt se hidd, egyedül a füvön megél a kecske. Megél az igaz, nem fog éhendögleni, de kb ennyi. Ha attól te tejet akarsz, kell neki valami tartalmasabb kaja is: kukorica, búza, ilyesmi! Ez is mind pénz.

Aztán. A kecske nem nemesített tehén ami egész évben ad tejet! (Ha van is olyan, istentelen pénzbe kerülhet, s tuti az is nem fog megélni egy vidéki portán mert valami agyonnemesített fajta lehet ami fűtött istállóra szorul...)

Tehát kell hozzá egy bak is, hogy legyen kiskecske, s azután már fejheted. Persze nem a szülés után rögtön, az első napok teje kell a kiskecskének. És azután a kiskecskét is gondozni kell. És ha a legjobbat tételezem fel, hogy valami nagyon ellenálló, igénytelen kecskét szerez be a pógár, ami kibírja kb minden nélkül, na akkor az meg nem fog több tejet adni mint naponta fél liter! Ebből akarsz megélni, EMBER?!

Ha nagy mázli van, adhat 2 litert is. NÉHA. Nem minden nap...

De tételezzük fel a csodát. Lesz napi 5 liter tej. Mennyi is lehet az ára? Mennyi bevétel ez? És semmiképp se fog neked tejelni többet mint 200 napot egy évben. De 5 liter tej, naponta, na az már kb egy csodakecske. Az nem fog megélni neked úgy, ahogy azt biztosítani tudja neki egy átlag falusi minden előzetes befektetés nélkül, hogy gondol egyet és vesz egy kecskét csak úgy...

Basszus, mindig felmegy bennem a pumpa amikor a sok laikus szamár kecsketartást javasol a szegényeknek... ÉN CSINÁLTAM. Én is minden szakértelem nélkül vágtam bele. MEGTANULTAM. A saját káromból és tapasztalatomból. Aztán abbahagytam, mert nem érte meg... De épp emiatt tudom, mit beszélek!

A kecske félsivatagos vidékre való, ahol mással nem érdemes foglalkozni már, ellenben van óriási terület ahol lehet őket hajtani, legeltetni. És olyannak való aki szereti e félnomád életet, élvezi, másra nem alkalmas vagy máshoz lusta, beéri szerény életszínvonallal...

Vagy esetleg ipari körülmények közt tartani több százat, kifutókkal, fűtött istállóval/óllal, a táplálékot naponta máshonnan behozatni nekik, és nemesített fajtát tartani ami direkt olyan hogy rengeteg tejet ad. Igen, úgy is megérheti.

E két variáció egyike se megoldható egy átlagos falusinak. Persze, a falu szélén tarthat akár 4-5 kecskét is, de csak ha van segítsége, s akkor is kb nulla lesz a haszna rajta. Hobbynak esetleg, oké, de úgy se mindenkinek megoldható.

Ha a többi javaslatod is akkora hozzáértésből származott mint amit a kecsketartás terén mutattál, akkor... Eh, nem írom le amit gondolok mert kimoderálnának!

Igen, a kecske aranyos állat, én is szerettem. Dédelgetni remek. De nem megélni belőle...

Egy fecske nem csinál nyarat, egy kecske nem csinál megélhetést!

És akkor még nem is beszéltem a fejésről. Azt hiszi az átlagember, elég rángatni a tőgyét... Holott...! A feleségem meg se tudta tanulni. Én fejtem rendszeresen. Holott minden másban a nejem messze ügyesebb. Ez mégse ment neki. Szóval annak is megvan a trükkje. Nem, egy átlag mélyszegénynek biztos nem fog telni ipari fejőberendezésre...

Szóval köszönjük a jótanácsodat, de felejtős, leülhetsz Móricka!

Ja, és még hadd tegyem hozzá, a kecske körme folyamatosan nő. Ha nem egy sziklacsúcson tartod, akkor bizony azt rendszeresen vágni kell. Az is idő. Meg tudni kell, vannak egyes növények, amik finoman szólva nem tesznek jót neki, mert ha hiszitek, ha nem, de méreg a számára! De ezt a szegény kecske nem tudja, és megeszi, ha nem ügyelsz rá... Ilyen például a bodza. Elég gyakori Magyarországon... Oké, pár levéltől még nem döglik meg, de jobb ha nem hagyod hogy leegyen egy egész bokrot...

Szóval, vannak ám a kecsketartásnak is trükkjei, tudománya, érteni kell hozzá, na!

Ez a „tartsanak kecskét”, ez tipikusan olyan benyögés, amikor kimegy vidékre a frissen diplomázott „szakember”, aki addig soha az életben el nem hagyta Budapestet, kivéve 6 éves korában amikor elvitték egyszer nyaralni a Balaton partjára, de azt hiszi ő a nagy ész mert DIPLOMÁJA VAN, aztán osztja az észt a földet jól ismerő vén parasztoknak. Közben meg az árpát se tudja megkülönböztetni a búzától, növényhatározó könyv fellapozása nélkül.

Vagy említhetem azt is, erről a kecskeügyről az a szakértelem jutott az eszembe, amikor állítólag a francia forradalom előestéjén Marie Antoinette megkérdezte, mi az a nagy kiabálás odakint, erre mondták neki, hogy „Felség, a népnek elfogyott a kenyere!”
Mire ő értetlen arccal:
—Na és?! Egyenek akkor kalácsot!
 
Kedves Jártó Róza

Melitta miért kéne mindenkinek elmenni. Menjen az aki el akar menni de aki maradni akar azt senki se zaklassa, senki se hülyézze le senki ne kezelje nagyképűen, hogy lám... .

Jo lenne ha visszavennel a suket dumabol.
Milliok mentek el Mo.rol, de az utobbi 5 evben is vagy felmillioan. Te nem akarod megerteni azokat akik igy dontottek.
Szinte nincs olyan orszag ahonan ne lennenek tagjaink. Az otthoniaknak is lehetoseg van elmondani a velemenyuket azoknak is akiknek nem tetszik a rendszer.


És ne ködösíts!!!!! Nem tanulhattam én se és a többi testvérem se! Még gimnáziumot is csak titokban fejezhettem be...
Kodositek? Aruld mar el hol melyik gimnaziumba lehetet titokban erettsegit szerezni? en is otthon vegeztem a tanulmanyaimat de meg ilyenrol nem hallottam 8.osztaly utan akinek meg volt a 4 es atlaga az beadhatta barmelyik gimibe a jelentkezeset. Ha gyengebb volt a tanulmanyi eredmenye az lemaradt es mehetet szakmunkaskepzobe, majd ha jol tanult akkor beszamitottak es a 3 evbol mehetett azt hizem 2 evet beszamitottak szakkozepiskolaba vagy gimibe.
De lehetett menni esti iskolaba, heti 3 szor, vagy levelezore kozepiskolai tanulmanyok elvegzesere.


Alig voltam másfél éves úgy vágtak a vagonban, egy húgommal, és két bátyámmal együtt, hogy csak úgy nyekkentünk. Csak 46 évesen, kaptam pénzben megváltott elégtételt ...

Gondolom kitelepitesrol beszelsz, ami borzalmas volt mindenki szamara. Egy diktatura embertelen politikaja.

úgy, hogy ne mond, hogy mindenki tanulhatott. Csak egyesek és másik "egyesek" akár 6 diplomát is megszerezhettek... miközben mi betegre dolgoztuk magunkat...
Mindenki dolgozott nem csak te, mert ha nem, elvittek sittre kozveszelyes munkakerulesert.
Nem adtak konyen a 6 diplomat , nagyon sokat kellett tanulni. HA ismered ot tudhatnad egy rendkivul szereny ember, igaz minnel nagyobb tudasu valaki annal szerenyebb, a kevesbe tanult kisebb tudasu embrek hivalkodok es dicsekvok az "okossagukkal". Altalaban ondicseret mindig budos ahogy a mondas tartja.


Hol éltél Te Melitta? Én itt és nem csak éltem, meg is éltem ezt a szörnyűséges kort. .. és hidd el, hogy én is szívesen tartanák kecskét, de mi a birkákra esküszünk
Budapesten VI kerulet, szulettem es eltem, 1986 ig. Felolem azt tartasz olyan allatot amit akarsz, de ne vedd az en otletemnek, hanem a kormanyod es partod ajanlotta a szegenyebb embereknek a kecske tartast es a gombaszkodast.. En csak a Mek mestert ismerem azt is a mesekonyvekbol
és kedves Melitta, ne legyél Te olyan nagy mellénnyel... és olyan lenézéssel azok irányt akik állattartással foglalkoznak és most, amikor az orbán-kormány kiharcolta, hogy az EU ugyan úgy EU-s támogatást adjon a kecsketartásra és a gomba-terjesztésre is, kihasználva a nemzet vagyonának az erdőknek, mezőknek kincseit ebből akarnak megélni.

Se kis se nagy mellenyem nincs, es senkit nem nezek le.Kulonben is a kecskek nemzetet mentettek a II.vh.-ban is pontosan a gorogoket , amerikatol kecskeket kaptak amivel el tudtak indulni az uj elet kezdesebe.

Igenis ez egy megélhetési lehetőség EU-s támogatással. És igenis élni fognak és élni akarnak sokan ezzel a lehetőséggel, most, hogy ugyan úgy, mint a sertés-szarvasmarha, -baromfitartás ez is EU-s támogatott lett.
Tajekozottak vagyunk az Eus es a quota rendszerbe, meg ha nem is nezed ki belolunk.
És igenis kihasználjuk mi is azt a lehetőséget, hogy aki tehetséges, aki jól teljesít az állami ösztöndíjjal végezze a tanulmányait.
Ahoz kepest fizetos a jelenlegi felsooktatas.
Abba, az általad visszasírt korban ez, hogy jól teljesítsen nem volt feltétel egy iskolai felvételinél, egyedül és kizárólag az mehetett főiskolára, egyetemre akinek komcsi-volt a háttere ... .
Ez nem igaz! Mi se voltunk parttagok es a ferjem epitesz mernok diplomat szerzett. En nem sirok vissza semmilyen regi idot, pontosan azert is tavoztunk az orszagbol mert nem tetszett a rendszer.


Mi akik itt voltunk! Mi akik ezt a szörnyű kort megéltük, mi tudjuk.... Jó! Egyenlőre Ti megszólalni se engeditek a krónikásokat, de egyszer minden a felszínre tör... .
Kronikastol oly tavol vagy mint Makko Jeruzsalemtol.
Én innen, ebből a jellemtelen vitából kiszállok, megyek kecskéket tartani... és persze gombát szedni... és a bő 89000 forintos nyugdíjasból dőzsölni... ahogy Te mondottad...
Jo kis kronikasnak tartod magad? sajna nem vagy az , ha azt se tudod ki ajanlotta a kecsketartast es a gombazast.
Szamomra erthetetlen , hogy hogy lehet 89000Ft bol megelni. Az en anyukam se tudott enyibol kijonni otthon. A rezsije tobb mint a felet elvitte a nyugdijanak.
Ebbol de meg +100ezerrel megtoldva se lehet dozsolni.
Remek otlet ha kiszallsz a vitabol mert itt senki sem jellemtelen ember.
Rossz webcimre tevedtel.



A „jobban teljesítünk” szlogent tehát a negatív növekedés perspektívájában kell nézni. Így azt jelenti, hogy minél rosszabbak vagyunk, annál jobban teljesítünk. Van azonban egy másik dimenziója is az ország fényes romlásának. Miközben a gazdaság, az oktatás, a jólét és a biztonság negatíve hatalmas ütemben növekszik, aközben a Fidesz politikusai, rokonaik, barátaik és az ő rokonaik és barátaik ténylegesen gyarapodnak. A Közgép százmilliárd számra hordja haza az adóforintokat, állami földeket osztanak szét strómanoknak és haveroknak, a trafikokat pedig képviselőknek, rokonoknak, üzlettársaknak és azoknak, akiket le akarnak kötelezni. Röviden, Orbán Viktor szolganépe alaposan meggazdagodott az elmúlt három évben. Az éhezőknek az ajánlják, hogy éljenek meg havi 47 ezer forintból, és ha nem tudnak, tartsanak kecskét vagy szedjenek gombát, miközben ők azzal kérkednek, hogy havi egymilliót tesznek félre házvásárlásra (ha igaz, hogy így gyűlt össze az a pénz)

Lazar ur es meg tobb vezeto Rogan is elegendonek tartotta a 47ezer Ft jovedelmet.
Szoval se ezt, se a kecskeket se a gombat ne nekem konyveld el hanem a partodnak akinek a propagandajat akartad elnyomni a torkomon ami meg neked se megy.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,162
Üzenet
4,809,933
Tagok
616,182
Legújabb tagunk
khopal
Oldal tetejére