Fényes István: Koldusnépség

A hajdani téeszcsé szervezések jutnak az ember eszébe, amikor elnézegeti Orbán mozgását Európa ügyeiben.Jóska bácsi először vonakodott belépni a szövetkezetbe, mert be kellett volna adnia a kehes lovát is a közösbe, de aztán - jobb híján - beletörődött a sorsába.

Így aztán megnézte, hogy mibe lép bele és döntött.A nagyobb falvakban általában legalább két szövetkezet volt, az egyikben a módos gazdák csoportosultak, itt a lovak szőre fényesebb volt, a gazda tudta, hogy vetés után nem célszerű szántani, továbbá nem arra szocializálódott, hogy ami megterem, annak árát azonnal fel kell élni.

A másikban az újgazdák csoportosultak, akik a politikai változások során földhöz jutottak, de a gazdaszemlélet nem társult hozzá. Itt maradt a cseléd-mentalitás, a szűklátókörűség, a szakértelem hiánya, a máról-holnapra élés tradíciója, a pazarlás és herdálás.Nem volt kétséges, hogy melyik lesz az eredményesebb, és az évek során melyik lesz az, amelyik kiírhatja a major kapuja fölé, hogy Vörös Nagyhal Termelőszövetkezet, mielőtt megeszi a kishalakat.Valahogy így néz ki most Európa is, a szerencsétlen nacionalista kisállamok éppen külön téeszcsébe akarnak tömörülni, habár a lovát egyik se akarja beadni ebbe a közösbe se, merthogy az az ő lova, és inkább dögöljön éhen, minthogy a közös istállóban ropogtassa a zabot, míg csak el nem adják az olaszoknak virsli-alapanyagként.

A nagy európai államok meg kezdik megelégelni, hogy a sok követelőző koldus csak a markát tarja, de a közös kapálásban nem akar részt venni, állandóan elkésik és a kapálás címen elvágja a gyökereket, lopja a terményt, sunyin ravaszkodik - ezt egyébként Orbán agyas, gyors észjárásnak véli, nem annak, ami.Azt azért még az adott észmennyiséggel is felismeri a Bölcs Vezér, hogy egyedül nem megy, meg azt is, hogy belátható időn belül nem lesz belőle Európa vezére, ezért hát azt hirdeti, hogy a visegrádi négyek jelentik a megoldás kulcsát, melyben akár saját magát is el tudja képzelni vezetőként.Így most egy baráti kört vizionál a lengyelek, csehek, szlovákok és a magyarok részvételével, ami hozzávetőleg olyan, mintha a Hapci cirkáló irányítását a Budai Úrihölgyek Patchwork Egyletére bízná, a saját vezetése alatt.

A lengyelek természetesen csak a saját irányításuk alatt lennének képesek ezt elképzelni, a csehek számára ez semmi előnyt nem nyújt a szlovákok meg tradicionálisan úgy utálnak bennünket, mint Harangláb a kukoricagölödint, márpedig ebben a felállásban ehhez kellene szokni, merthogy libacomb nemigen kerülhet szóba.Azt hogy egyedül nem megy, egyébként helyesen látja Orbán, meg azt is, hogy az Unió másként szemléli a világot mint "mi, akik a nemzetek életét éljük".Ők az Unió érdekeit nézik, szemben az uborkafán függeszkedő alvégi suttyó provinciális gondolkodásával, mert tudják, hogy saját nemzetük érdeke egy erős és versenyképes Európa.Sajnos, úgy néz ki, hogy egyre közelebb az igazság pillanata, hiszen a döntéshozók Schengen felfüggesztésén gondolkodnak, ami elég kellemetlen hatással lesz a periféria államainak gazdaságára.És hamar eljön az a pont is, mikor Hansi megkérdezi majd Seppet a sörözőben, hogy miért is etetjük mi ezt a bandát?Külön akarnak menni, hát menjenek, de próbálják ezt a saját lábukon tenni, mint Rasi.Ha megszűnnek a támogatások, akkor még alibi-beruházásokra se telik majd, mint eddig, lehet a viacolorozás helyett másban gondolkodni, például az ágyaspálinkában látni a nemzet felvirágzásának zálogát.

Orbán éppencsak a Nagy Ugrást nem hirdeti meg, miközben persze mindenről kiderül, hogy mekkora nagy siker.Naponta zeng az ária arról,milyen remekül fejlődött a foglalkoztatás, csak azt felejtik el a nép orra alá tolni, hogy ez a közmunkára fordított pénzek növelésének köszönhető, mely pénzek az általa befizetett adókból származnak.A közmunka ugyanis a legritkább esetben teremt értéket, leginkább csak alibi, arra jó csak, hogy a nincsteleneket kordában tudja tartani a helyi despota, aki ezzel élet-halál ura lett a falujában.Nem átvitt értelemben, hanem szó szerint, ugyanis ahol a közmunka az egyetlen jövedelem, ott egy döntéssel a fűtés lehetőségét is el lehet venni a renitensektől, akiknek nem tetszik, hogy néha-néha a polgármesteri birtokon kell kapálgatni.A közmunka a te adódból folyik, ha támogatásként adnák, olcsóbb lenne, mert így le kell csippenteni belőle erre-arra, a kápók bérére, ilyen-olyan eszközökre, eredmény meg sehol semmi.

Óriási pénzeket lopott már el ez a rendszer, ezeket fel lehetett volna használni ésszerűbben is, de itt a termelőkapacitások nem fejlődtek fikarcnyit sem, leszámítva az autóipari beruházásokat.Ahhoz viszont csak annyi köze van a magyar kormánynak, hogy felszórta aranyporral azt a területet, melyet a multi kinézett magának.Az egészségügy a padlón hever, most éppen azt játsszák, hogy az intézményvezetőket cserélgetik, hadd rettegjenek, komplett orvosi team-ek mennek világgá, lassan megszűnik itthon a gyógyítás.A falvakban sem lesz orvos, hiszen a háziorvosok átlagéletkora ötvenhét év, a praxisok hatvan százaléka tíz éven belül kiürül.Talán, majd ha a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen elkezdődik a sámán és javasasszony képzés, javulhat majd valamit a helyzet, hacsak meg nem adóztatják a gyógyfüvek gyűjtését és a sámándob püfölését is, merthogy ezek nem akarnak majd adni az életszínvonalukból, az tutifix.Ha itt mindenki éhen döglik, Rasinak akkor is meg kell lennie a cipőpénzének, Lázárnak is a fácánpénz, Rogánnak is tovább kell hizlalnia a lakását és persze kell pénz a koronázási domb összehordására is.

Nem fognak minket kihajigálni az Unióból, de nem fogják támogatni a bomlasztást sem, olyanok leszünk, mint a nemkívánatos nagybácsi az istállóban a dikón, megtűrnek majd, de fintorognak.Hiába akarod a kutya fejét az asztalra húzni, ha az alatta akar enni, szokta mondogatni a barátom, de itt etetésről szó sem lesz, és a fülünket is öntevékenyen vakargathatjuk.De, hogy szar világ vár ránk, az biztos.Sajnálatos, de éppen most megy füstbe Magyarország felemelkedésének legutóbbi, de lehet, legutolsó lehetősége.

A nemzetállam emlegetése meg csak arra jó, hogy nehogy más jusson hozzá ahhoz, amit Orbán akar ellopni, ezt a célt szolgálja az is, hogy lassan már minden állami tulajdonban, vagy állami irányítás alatt van. De lehet, hogy ez kell a magyarnak, hiszen versenyhelyzetben nem lehet megvalósítani az ősi magyar álmot: mindig, mindenben, minden körülmények között jól járni, plusz dögöljön meg a szomszéd tehene is, természetesen.Lehet, mikor az Úr elhatározta, hogy ezzel a gigatörpével büntet bennünket, csak az eszünkhöz, a bűneinkhez, a mentalitásunkhoz, az erkölcseinkhez szabta a büntetést.Azért, mégis, lehet, hogy túlzásba esett...

Fényes István

koldus11.jpg
 
Szervusz Melitta ,
magam nem tudom , hogy Te honnét veszed azt a "savanyú" almát lehet hogy éretlen állapotában etted ! Már megbocsájts de a Magyar gyümölcs mindig is hires volt legalább mág Europában ! Igen is kaptak telefont ! Kaptak elöirást mert ez igy volt ! Igen is megkellett a Magyar marha állományt tizedelni -hogy miért nem a parlamentben kezdték ezt meg !! Igen is pl. az Auchanban a 90-es években alig lehetett hazai árut kapni , igen mert az elvtárs úrak eladták gagyiért az országot . Nézd meg csak a Cseheket ott nem épitettek , nem tettek anyit tönkre , nélunk miért nem lehetet ugyan ugy megtenni ??Te nem láttál koszos várost ? Magam most az összel voltam Pesten ennyire lerombolva, szürkének talán a 60-70 években volt , menj csak be az Akácfa utcába vagy kicsit lejebb a Wesselényin . Szóval Budapest nem csak a Váci utcából áll ám ;). Aztán csak ugy még a margóra , valamikor még a 30-as években a budaörsi repülötérröl ugye amelyik nálunk az elsö reptér volt a polgári szállitásra , minden nap a szezonban Párizsba és Berlinbe szállitották a friss Budakörnyéki gyümölcsösök termékeit ! A Saxlehner féle keserüvizet meg még Amerikába is Exportálták !!
 
HUha ez aztan az eu elelnesseg
A gorogoknel nem csak a csalas volt a belepes pillanataban
hanem 53 eves nyugdijkorhatar MO ez 65
a munkavallalok 75% az allamnak dolgozott ami nem termel GDP
A szigetek es millio egy luxus adomentes
JA nana a bankok a hibasak nem a politikusok akik fejos tehetnek neztek az EU-t.
Szegeny gorogok sirva kell fakadni ertuk, mig otthon oregen betegen halalra dolgozzak magukat az emberek ok siesztaznak minden nap es buliznak.
Ikarus hat nem godnolod komolyan ezt az allitasodat? Kerdezd meg a tulajdonost hogy kerult hozza a ceg es miert eresztett szelnek 3000embert. Amugy is csak a keleti tomb vagy a szoc ,epito arabokhoz lehetet eladni, mert amit ide is hoztak az sorba purcant ki es ujabb megrendelest nem adtak a candaiak se. Mikor fogak kifizetni az arabok a sok munkat buszokat stb? soha napjan hu de jo business volt ez....
A kapitalizmus gazdasagat GDP merik .
Nem a kapitalizmus hibas hanem az otthoni politika es helytelen szabalyozasok tomkelege. A kapitalizmusba az emberek normalisan elnek, es gyarapodnak.
Egy autogyarat komlett megcsinalni olyan sok penz hogy az osszes milliardos vagyona nem eleg ra amivel otthon rendelkeznek.Ja es nem csak penz kell technologia, tudas marketing . Valahogy soha nem hallottam,hogy Mo hiros autoiparral rendelkezne vagy rendelkezett.
A kapitalizmusba a tozsden valo megjelenes olyan hitel lehetoseget ad amit majd ha Mo bevezet es be megy teljes egeszeben akkor a jol mukodo atlathato cegek tokehez jutnak es sikeresek lesznek.Meg a toket elriasztjak szankcionalak extra adokkal sujtjak + jogbionytalansagba tartak addig csak ezen a tajekan kene soprogetni es nem a multikra a bankokra verni minden balhet.
Aruld mar el melyik ceg vagy hany ceg tudna ? % produkalni?
Meszaros Lorinc fogja a GDP primet vinnni es megmenteni az orszag gazdasagat?
Hogy fenebe lehet elfelejteni az otthoni gazdasagi eletet a szoc alatt?
Akkor is most is magyarok vezetik az orszagot es a gazdasagot.
Azert megneznem hogy az autogyarak nelkul hogy is allna a gazdasag , de eu befektets nelkul hol is tartana.
HA egy orszag onfentarto tud lenni akkor sincs fejlodes csak vegetalas, erre meg csak az oroszoknak van lehetoseguk mert nekik mindenuk van energia asvany es meg tudas is csak lovejuk nincs azert ilyen gizdak neha.

Mutasd már meg, hol sajnáltuk a görögöket? Arról volt szó, hogy csalással is beengedték őket, majd mindent megtettek, hogy bent is tartsák. Mert ilyen jó szívűek az EU nagyhatalmai...
Senki nem vitatta, hogy voltak, vannak, "kedves" honfitársaink, akik eladnák az anyjukat is 50 Ft-ért. Sajnos.
Azt is tudja mindenki, hogy gyakran nem jó döntéseket hoznak, ezekkel mi is elégedetlenek vagyunk.
Az átláthatóság, kiszámíthatóság valóban hiányzik. S főleg, a rendszerváltás után nem kellett volna asszisztálni a még működő dolgok leépítéséhez. Megreformálni kellett volna, nem mindent bezárni, eladni carért-húgyért, önös érdekből. Mert úgy ment ez: megvették a nyugati cégek olcsón a magyar gyárakat, aztán hamar bezárták a legtöbbjét. Hogy mindent tőlük kelljen megvenni. Ami mégis megmaradt, pár magyar márkanév, magyar bérrabszolgákkal. Ahogy írtam is, kellett ehhez persze, aki hajlandó volt megkötni ezeket az üzleteket.
Ilyen kis országoknak, mint Magyarország valóban nincs lehetőségük autógyártásra, sem hasonló nagyberuházásokra. Ezzel nem vagyunk egyedül. De az vitathatatlan, hogy az olcsó, képzett, vagy legalábbis jól képezhető munkaerő miatt települtek ide az autógyártók (és a többi). Mert itt nem kell annyit fizetni egy munkásnak, mint odahaza. Ráadásul nincsenek erős szakszervezetek, tehát azt csinálhatnak velük, amit csak akarnak. Nekik csak jó, ha nem fejlődik itt a gazdaság, mert addig vannak meg ezek a feltételek. Pont, mint anno a gyarmatokon.
Nélküled is tudjuk, hogy kiszolgáltatottak vagyunk, de ha neked jólesik, csak gúnyolódj és köpködj továbbra is vissza. Valamiért jót tesz a lelkednek. Pedig itt nevelődtél fel, itt tanultál, innen indultál - enélkül te sem lennél ma az, aki, és nem nézhetnéd le azt, aki itt próbál még mindig boldogulni valahogy.
 
Kedes Graver

Nélküled is tudjuk, hogy kiszolgáltatottak vagyunk, de ha neked jólesik, csak gúnyolódj és köpködj továbbra is vissza. Valamiért jót tesz a lelkednek. Pedig itt nevelődtél fel, itt tanultál, innen indultál - enélkül te sem lennél ma az, aki, és nem nézhetnéd le azt, aki itt próbál még mindig boldogulni valahogy.
Szoval aki nem tapsol mint Rakosi idejeben vastapssal az ellenseg es az kopkodo az gunyulodo. Tudod borzalmas nagy tevedesbe vagy, mast se csinalok egesz nap mint proballak meggyozni topicokon keresztul hogy meg sem a vilag eskudott ellenetek ,megis csak hozott fejlodest az a horibilis osszeg amit az Eu adott, meg sem visszafele megy a vilag a Horty korszakba a lovaskocsi haladasi tempohoz.
Az igaz otthon jartam iskolaba de itt tanultam meg mindent ,mert amit otthon kaptam azzal sehova nem mehettem. Nem volt eladhato ,itt senkit nem erdekelt a politikai gazdasagtan ami raadasul meg is bukott mert fals volt majd minden sora.Semmilyen jovokepet nem vazolsz fel csak is az eut kritizalod es okolod a nem tul szerencses gazdasagert.

Nem felel meg ez a szinvonal miert nem valtoztattok rata? ki tart vissza? az hogy nincs eleg tamogatasotok hozza...ha a kornyezeteted az otthoniakat nem tudod meggyozni akkor mibol gondolod hogy sikerul azokat akik mas rendszert is ismernek kozelebrol? Miert kene nekem vagy a kint eloknek egyet erteni mikor fejjel mentek a falnak?
Tudod a tudas semmit nem er ha nem tudod eladni, penzt csinalni belole, lehetsz nagyon okos ugyes de ezt latni kell tudni kell hasznalni kell hogy mindenki elveze a tudasod.
Akkor mar ontsunk tiszta vizet a poharba, az sem tetszik nekem amilyen stilusba beszeltek az Eurol ahonan igen komoly love jon. Nem fenek nyalas kell ,de ha be tudnal idezni itt valamit ami pozitivnak ertekelheto altalad jo lenne mert azt alahuzva emelnem ki, ha lenne ilyen.
Mi lenne jo amivel happy lennel? Orosz nemet eu , csak abba a hiszembe ne ringsd magad hogy egy ilyen pici orszag diktalasi pozicioba kerulhet valaha. Ha az Osztrak-Magyar Monarhia lenne talan akkor komoly tenyezo lenne a vilagba de hat az se volt jo. Csupan arra lennek kivancsi hova tovabb, merre?es hogyan....amitol a vilag elajulna es mintanak tekintene es mi buszken mutatnank a mi szulohazank mi mindenre kepes .
Ma csak azt latjuk hogy ezerrel rekalamalnak , duborog a korupcio, neki megyunk az eunak es mindenkinek aki nem ill liberalis orszagot akar.
Szerinted ez a helyes ut?

 
Utoljára módosítva:
az orban apjanak banyaja Ganton meszkobanya es a regi kimerult bauxitbanya
ami szenbanyak lealltak azok rafizetes banyak voltak MINDD
az eocenprogramban megnyitott szenbanyak Nagyegyhaza -Many- Markushegy
mindd magas sulytolegveszelyessegi banyak voltak + a budai karsztviz betoresek el is arasztottak oket
mar az atkosban is tudtak be kene zarni de eroltettek
a kapitalista rendszer nem termel rafizetest
Tehat : a banyaink azert vannak lezarva mert kimerultek es a maradek szenvagyon kitermelese rafizeteses
Nincs vagy alig van olyan termek ami megallja a helyet a vilagpiacon
az EU megszunesevel felszabadulna az orosz piac es ujra vinne a savanyu ocska kannas borainkat hektoszam ,
a gubics almainkat es sikerszegeny gabonankat .
az EU nelkul nagy bajba kerulne azt orszag mert nem onellato
 
A banyakrol meg talan annyi hogy a KIOTO egyezmeny a zoldek es a fold legszenyezeset nem kell novelni. Erre azert minden orszag probal odafigyelni.
A szenfutes es felhasznalas nem nevezheto korszerunek.
 
A banyakrol meg talan annyi hogy a KIOTO egyezmeny a zoldek es a fold legszenyezeset nem kell novelni. Erre azert minden orszag probal odafigyelni.
A szenfutes es felhasznalas nem nevezheto korszerunek.

Minden ország, kivéve a legnagyobb károsanyag-kibocsátók, az USA és Kína, meg India. No és Kanada, aki kilépett az egyezményből, mondván, hogy túl sokba kerülne neki az abban foglalt vállalások rá eső részének teljesítése.
 
Nem értem magunkat. Mindenki sír, hogy ez így nem jó.
Igaz, így nem jó.
Csináljuk egyszer úgy, hogy mindenki azt tegye a boldogulása érdekében, amit a másik tenne az ő érdekében. Azaz fogjunk össze és felejtsük el az ÉN-t, helyette érvényesítsük a MI érdekét.
Ez utópia. Az egész földön az.
De mégis, valakinek el kellene kezdeni, nem?
Nem úgy, hogy aki elkezdi, azt rövid úton eltesszük láb alól; minimum sárga ház :(
 
a gubics almainkat
Ezzel nem értek egyet! Lehet, hogy az az alma, amit gyerekkoromban otthon szedtem a fáról, nem volt olyan egységesen szép piros, mint itt a nagybevásárlókban kapható, a kertben érett paradicsom is ahány darab, annyi formájú és méretű volt, és még sorolhatnám .... de mindnek volt íze! Az alma a fán érett meg, és ládákban hónapokig ehető maradt, nem rohadt el 1 hét, vagy még rövidebb idő alatt, mint a mai.
A paradicsom látott napfényt és igazi földet is, nem úgy, mint a mai, amit tápoldatban, lámpafénynél nevelnek... arról nem is beszélve, hogy a mai almát még a kukac se eszi meg, több esze van annál, annyi vegyszert tartalmaz!
 
Minden ország, kivéve a legnagyobb károsanyag-kibocsátók, az USA és Kína, meg India. No és Kanada, aki kilépett az egyezményből, mondván, hogy túl sokba kerülne neki az abban foglalt vállalások rá eső részének teljesítése.

Usa es azt hiszem Canada latja hogy ez csak penz lenyulasrol szol. Legalabbis itt sokan ezt hangoztatjak, mert Kioto nelkul is mindenki vigyaz a kornyezetre. Itt nem kap mukodesi engedelyt se gyar se uzem se uzlet se auto akinek nincs megfelelo elszivo rendszere aminek rendszeres karbantartasa ellenorzese kotelezo /ugyan ugy mint a tuzoltoknal a viz es poroltoig minden/mert enelkul az engedelyuket bevonjak. Kina India es az azsiai orszagok ahogy fejlodnek ugy szenyezik a levegot is. Olyan szmog riadok vannak hogy ezrek halnak meg . Nem beszleve az eloirasok az ellenorzesek nem megbizhatok vagy beengedik az ellenoroket vagy nem .
Nem lehet szemetet egetni meg falevelet se. Vagy ledaralja es komposznak hasznala a tulajdonos vagy elvitetti papirzsakba ami kornyezet barat kiszerelesbe van, maskulonben el se viszik tole.
Zongorazni nem lehet Usa Kina kozott a kolonbseget.
 
Ezzel nem értek egyet! Lehet, hogy az az alma, amit gyerekkoromban otthon szedtem a fáról, nem volt olyan egységesen szép piros, mint itt a nagybevásárlókban kapható,

amelyek megfelelnek a vilagpiaci kovetelmenynek


a kertben érett paradicsom is ahány darab, annyi formájú és méretű volt, és még sorolhatnám .... de mindnek volt íze! Az alma a fán érett meg, és ládákban hónapokig ehető maradt, nem rohadt el 1 hét, vagy még rövidebb idő alatt, mint a mai.
A paradicsom látott napfényt és igazi földet is, nem úgy, mint a mai, amit tápoldatban, lámpafénynél nevelnek... arról nem is beszélve, hogy a mai almát még a kukac se eszi meg, több esze van annál, annyi vegyszert tartalmaz!
nem arrol szolt a post hogy 2 kosar alma ize zamata emlek mar
HANEM ,hogy a magyar alma NEM es SOHASEM VOLT VILAGSZINVONALU
 
Ahol szinte semmi nincs: se óriási szénvagyon, olaj, atomenergia, réz, vas, ..... ??? Mészkő és dolomit, szél és napsütés másutt is van.

Ami itt van az a víz, ami az élet egyik alapfeltétele. (Van egy olyan közhely, hogy a harmadik világháború a vízért fog kitörni.) És nem csak a termál víz amiben jó áztatni a testét Európa elöregedett társadalmának. Aki teheti jön is ide, ide költözik nyugdíjas éveire. Mondják is, hogy nem értik a magyarok mért olyan boldogtalanok, mikor itt még létezik a földi paradicsom. Na persze az itt termet eper is édesebb... Ugye a pénzt még nem lehet megenni, avval nem lehet jól lakni - nem is értem miért is vagyunk mi koldusok? A szomorú az, hogy alap élelmiszerből is behozatalra szorul az ország, ahol bőven minden megteremne ami szükséges az emberi élethez...
 
Ami itt van az a víz, ami az élet egyik alapfeltétele. (Van egy olyan közhely, hogy a harmadik világháború a vízért fog kitörni.) És nem csak a termál víz amiben jó áztatni a testét Európa elöregedett társadalmának. Aki teheti jön is ide, ide költözik nyugdíjas éveire. Mondják is, hogy nem értik a magyarok mért olyan boldogtalanok, mikor itt még létezik a földi paradicsom. Na persze az itt termet eper is édesebb... Ugye a pénzt még nem lehet megenni, avval nem lehet jól lakni - nem is értem miért is vagyunk mi koldusok? A szomorú az, hogy alap élelmiszerből is behozatalra szorul az ország, ahol bőven minden megteremne ami szükséges az emberi élethez...
tudod te hogy Canada milyen vizkeszlettel rendelkezik ??
 
Hűha és melyik az? És a magyar mért nem az?
cinikus kerdesed csak egyet mutat ...
mexikoi , californiai , floridai , spanyol ect.
mert a szocialista vilagban NEM volt arra szukseg hogy megtanuljon az agrarium minoseget termelni
leven az orosz piacnak nem kellett minoseg csak tomeg
ebbol kifolyolag a mai napig nincs olyan agrar termelesunk amelyik megallna a helyet a vilagpiacon
ergo : az almank NEM eri el a vilagpiaci szintet
 
Utoljára módosítva:
mert a szocialista vilagban NEM volt arra szukseg hogy megtanuljon az agrarium minoseget termelni
leven az orosz piacnak nem kellett minoseg csak tomeg

a kijelentésed csak egyet mutat... - mivel a magyar paraszt bácsi meg a legtöbb háztáji kistermelő a szocializmusban sem elsősorban az orosz piacra termelt...

ebbol kifolyolag a mai napig nincs olyan agrar termelesunk amelyik megallna a helyet a
vilagpiacon

Igaz a magyar búza se:
http://www.ismertseg.hu/Vilaghiru-magyar-buza

Az 1908-ban megkezdett nemesítési folyamat 1915-ben érkezett fordulóponthoz, amikor a Surányi János agrármérnöknek Ottawából küldött Marquis fajtát az akkor már többé-kevésbé használható, de még mindig nem tökéletes Bánkúti 5-tel keresztezte. Ebből származnak a Bánkúti 1014, 1201, 1205 jelzésű fajták. A búza kiváló fagyálló tulajdonságokkal rendelkezett, és magas sikértartalma volt, Harmati László szavaival "ideális kenyérbúza volt, a belőle őrölt liszt minden szempontból kitűnő tésztát adott".

A búza és Baross munkássága 1933-ban ért a csúcsra, amikor a kanadai búza-világkiállításon a legjobb búzának választották, és aranyérmet szerzett.

...persze a magyar mangalica meg szürke-marha húsát elkapkodják... ja és a tokaji sem a királyok bora...

HANEM ,hogy a magyar alma NEM es SOHASEM VOLT VILAGSZINVONALU

mexikoi ,spanyol ect.

Tőlem eheted a mexicói meg spanyol almát... De aki evett már érett Jonatánt vagy Idaredet az tudja, hogy a magyar alma, a világ legjobb almája! Vagy legalább is nem rosszabb a mexicói meg spanyol almáknál...



http://www.agraragazat.hu/cikk/gyumolcsok-vilagpiaci-kereskedelme

A világ legnagyobb termelője egyértelműen Kína. Egymaga kiadja a világ termesztésének több mint 55%-át. A második legnagyobb piaci résztvevő az Európai Unió a maga 16,7%-os részesedésével, majd a dobogó harmadik fokán az Egyesült Államok következik 6,5%-os részesedéssel.

Hazánk termelése szempontjából jelentős szerepet tölt be az Európai Unión belül. A legnagyobb almatermelő ország Lengyelország a maga közel 3,2 millió tonnás termelésével. A második helyen Olaszország áll több mint 2,2 millió tonnás adattal, majd Franciaország követi közel 2,1 millió tonnával. Németország mára 800 ezer tonnás termeléssel áll a negyedik helyen, bár néhány éve még több mint 1 millió tonnát is meghaladta a leszüretelt mennyiség. Spanyolország (594 ezer tonna 2014-ben) tradicionálisan az ötödik helyen állt sokáig az uniós ranglistán, de 2012 óta már csak a hatodik az élmezőnyben. Hazánk előzte meg, és így az előkelő ötödik helyet foglaljuk el.
 
Sehogy nem lehet kikerulnia globalizaciot ami vegul serelmes tobb orszagnak. Nem vitatom hogy a farol levenni az almat vagy a barackot vagy a paradicsomot es azonnal elfogyasztani az biztos minden foldijoval fel er. Aki a varosban el annak ez nem adatik meg.
Akkor onallo egy orszag ha a termekei egyre szelesebb korben a vilagpiacon jelen van. Az az izetlen zoldseg gyumolcs amit mi eszunk ,en nem talalom rossznak. Meg azt is megkozkaztatom,hogy egeszsegesebb is mert az atlag eletkor alapjan 10-15 ev is van a felett orszagokban ahol agyon vegyszerezik az elelmiszert.
Mar regen alulrol kene szagolnunk az ibolyat ha annyira karos lenne a genkezelt elelmiszer. Meg a rak okozojara se lehet rafogni mert a vilagon mindenhol szedi aldozatait,akar a farol akar a vilagpiacrol szerzi be valaki az almat.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,803,427
Tagok
615,796
Legújabb tagunk
Vortexcny
Oldal tetejére