Az orránál fogva vezetné Brüsszelt a magyar kormány

Két magyar társadalomtudós kielemezte a kormány Európai Parlamentnek küldött magyarázó füzetetét. Kiderült róla, hogy az egész egy alaposan végiggondolt félrevezetés.

A magyar kormány csúsztat, tudatosan mellébeszél, néhol pedig egyértelműen hazudik abban a dokumentumban, amelyet a Sargentini-jelentésre küldtek válaszul európai parlamenti képviselőknek. Erre mutatott rá két magyar társadalomtudós, akik kielemezték a kormány 59 oldalas értekezését.

Labanino Rafael a frankfurti Goethe-Universität politikatudományi intézetének a kutatója, Nagy Zsófia pedig egyetemi oktató az ELTE Társadalomtudományi karán. Múlt héten készültek el a szöveg részletes vizsgálatával, az eredményeket összefoglalták és közzétették az interneten, valamint elküldték azoknak az EP-képviselőknek, akik az Európai Parlament emberi jogi bizottságában a Magyarországról szóló jelentésen dolgoznak.


A jelentés, amelyet a holland zöldpárti politikus, Judith Sargentini jegyez, arról szól, hogy az európai nemzeti kormányok foglalkozzanak az európai alapértékek sérülésével Magyarországon. Más szóval: indítsák el az EU-s szerződés hetes cikke szerinti eljárást Magyarország ellen.

Szijjártó Péter a jelentésről szóló nyilvános vitán durván minősítette az EP bizottságát, és politikai támadásnak nevezte az egész hetes cikkes kezdeményezést. Ugyanakkor a kormány a háttérben elküldött egy írásos reakciót is az EP-képviselőknek, amelyben konstruktívabb hangnemben válaszol az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatos aggályaira. Ezt az írásos reakciót Ujhelyi István EP-képviselő tette közzé.

Ez a reakció az, amit a két magyar kutató alaposan végignézett, és azt találták, hogy tele van csúsztatással, mellébeszéléssel és hazugságokkal. Labanino Rafael összefoglalta az elemzésüket a 444.hu-nak.

Mellébeszélés, csúsztatások
Terelés például, amikor a kormány a Sargentini-jelentésnek a magyar Alkotmánybíróság jogköreinek csorbításával kapcsolatos kritikájára reagál. Sargentini felveti, hogy az Alkotmánybíróság újabban nem vizsgálhat költségvetési kérdéseket. A kormány erre csak általánosságban azt írja, hogy a bíróság előzetes és utólagos normakontrollra jogosult, „csak úgy mint a német alkotmánybíróság”.

20146912_a2b5df059b15cdaf8dd5f6ad82eb0515_wm.jpg

Judith Sargentini
Fotó: Judith Sargentini / Facebook
Vissszatérő trükk a szövegben, hogy a konkrétan kifogásolt tételeket figyelmen kívül hagyva a kormány teljesen más problémák megoldására hivatkozik, írta a 444.

A magyar ügyészség függetlenségét tekintve Sargentini a Velencei Bizottságra és a Korrupció Elleni Államok Csoportjának (GRECO) jelentésére hivatkozva fogalmaz meg kritikát. A kormány ezen a ponton azzal üti el a megjegyzést, hogy jelenleg is zajlik egyeztetés a GRECO-val, amelynek egyes ajánlásait már beépítették a magyar jogszabályba is. A valódi problémáról azonban nem esik szó, ami az, hogy a legfőbb ügyész posztját 9 éves mandátummal egy volt fideszes politikus vezeti, akinek a hivatala többször dokumentáltan nem lépett fel a csalással meggyanúsított kormányközeli figurák, köztük a miniszterelnök veje ellen.

A kampányfinanszírozást érintő kritikákra sincs érdemi válasza a kormánynak. Sargentini az EBESZ friss, áprilisi jelentésére hivatkozva állítja, hogy nincs kellő törvényi garanciája a kampányköltések átlátható nyomon követésének. A kormány a 2013-as finanszírozási törvényre hivatkozva erre azt feleli, hogy márpedig minden pártnak és jelöltnek nyilvánosságra kell hoznia a költéseit 60 nappal a választás után, arról viszont nem ejt szót, hogy továbbra sem követeli meg a jelölőszervezetektől a részletes számlák vezetését, és hogy ellenőriztessék azokat az állami számvevőszékkel. Azzal a számvevőszékkel, amely a választás előtt mégis vizsgálta a pártok pénzügyeit, de csak a legnagyobb ellenzéki pártok pénzügyeit.

A médiaügyekben a magyar média plurális jellegét azzal a csúsztatással bizonyítja a kormány, hogy az online sajtóban 80 százalékban kritikus oldalak vannak a piacon. Elfeledkezik viszont nyolc más médiatípusról, ahol fordított a helyzet, köztük a 100 százalékban kormányzati befolyás alatt álló megyei lappiacról, nem beszélve arról, hogy a közmédia milyen nyilvánvalóban a kormánypropagandát közvetíti.

Hazugságok
Labaninóék szerint az egyik legnagyobb hazugság a dokumentumban az, hogy az Országos Bírói Hivatal elnöke, Handó Tünde esetében elhallgatja, hogy az Országos Bírói Tanács konkrétan jogellenesnek találta az elnök kinevezési gyakorlatát. A tanács az elemzés megjelenését követően fel is kérte a hivatal elnökét, „hogy haladéktalanul tegyen eleget az OBT irányába fennálló törvényi kötelezettségeinek”.

A kormánypárti politikusok üzleti érdekeltségeit firtató kritikára azt a választ adják, hogy Magyarországon 2014 óta szigorúbb a képviselők összeférhetetlenségét szabályozó törvény, és a képviselői kinevezés azóta nem összeférhető önkormányzati pozícióval. A törvény szerint a képviselők nem végezhetnek más jövedelemkereső tevékenységet. Ettől függetlenül azonban a képviselőknek továbbra is lehetnek és bőven vannak is üzleti érdekeltségeik, és az új törvény egyáltalán nem szabályozza a családtagok összeférhetetlenségi viszonyait sem.

Ezen kívül a kormány azt is állítja a reakciójában, hogy a mai médiahatóság függetlenebb, mint bármely elődje volt. Hiszen míg a korábbi ORTT például a kormánynak kellett feleljen, a mostani nemzeti médiahatóságot csak a törvény köti. A csel ezen a ponton az, hogy mindez a 2010-es kétharmados médiatörvény eredménye, így a médiatanács 9 éves mandátummal kinevezett tagjai egy kétharmados Fidesz-parlamenttől kapták megbízásukat, és – ahogy az elemzők írják – a frekvenciák kiosztásának gyakorlata (előbb a Simicska-, majd a Vajna-érdekkör javára), és a versenyhivatali funkciók gyakorlása alapján is nyilvánvalóan politikai megbízást teljesítenek.

Annak is foglalkoznia kell közügyekkel, aki eddig nem tette
„Senki sem érdekelt abban, hogy saját hazáját vádolják és szankciókkal sújtsák – írja az elemzésük bevezetőjében Labanino Rafael és Nagy Zsófia – Úgy véljük azonban, hogy az ország valós érdeke az, hogy megfeleljen azoknak az értékeknek, amelyek az európai közösség alapjául szolgálnak.”

„Így elolvasva a magyar kormány tájékoztató füzetét, amelyet a Sargentini-jelentésre válaszul küldött, szomorúan és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a magyar kormány mennyire nyilvánvalóan nem érti, mi is forog kockán. Sokkolónak találjuk a tények meghamisításának, a csúsztatásnak és a dezinformációnak tudatos stratégiáját a kormány válaszában” – adják meg az alaphangot a kutatók. Hangsúlyozzák, hogy a jelentésük a saját álláspontjukat és kutatásaikat tükrözi, nem tartják magukat tévedhetetlennek, de legjobb tudásuk szerint szeretnének hozzájárulni egy értelmes társadalmi vitához Magyarországon. Másokat is erre biztatnak.

Itt lehet elolvasni angolul a kormány félrevezető magyarázatainak teljes elemzését.
 
Ugyan ezeket az információkat kaptam, ezért is csodálkozom. A cikk azt az érzést erősíti, hogy a magyar kormány hivatalos választ adott, és a két Kutató ezt cáfolja. Szokásos ellenzéki csúsztatás, megtévesztés, amit az is erősít, hogy hosszú kutatás után sem lehet egyértelműen eldonteni, ki is írt, mit is írt.
A Sargent jelentés, amit Te is említettél sok helyen elérhető, azt nem gond megtalalni.

Nem, nem kedves eddy56 két malomban örlünk
-
A magyar kormány, a 2017-es őszi meghallgatás után készített el egy általa „cáfolatnak” nevezett írást,
- ezzel érkeztek 2018 áprilisában Brüsszelbe az egyeztetéshez,
- ezzel nem elégedett meg az EP-bizottsága és
- ezt az írást kritizálta Rafael Labanino és Zsofia Nagy.
-
Kérlek hallgassad meg még egyszer Szijjártónak az ülés után adott sajtó tájékoztatóját a 16:28 tol,
-

-
Itt Szijjártó és a „titkárnője” megígérik, hogy
- kiegészítik az eddigi írásukat
- és befognak nyújtani „időben” egy "minden rágalmat pontról pontra megcáfoló” írást.
- a helyszínen leadott elégtelen dokumentumokat meg rögtön kifogják osztani az újságíróknak „is”.
-
Amig nincs jobb addig azt kell elfogadnunk ami van
- de ezzel az áprilisi papirral nyilvánvaloan nem tudja a kormány megállítani az Artikel 7 szerinti eljárást.

A kérdés:
- Mikorra készül el a "pontrol-pontra mindent megcáfolo irás"?
- Hogyan lehet hozzájutni?
- Hogyan lehet követni a beadvány sorsát? - ahogy a titkárnö megigérte
 
Utoljára módosítva:
Olvasom:
-
"Összesen 263 módosító javaslat érkezett a magyar jogállam, demokrácia és jóléti állam helyzetét bemutató Sargentini-jelentéshez. ... A 263 módosító javaslat majdnem felét, 130-at a Fidesz három EP-képviselője nyújtotta be: Gál Kinga, Járóka Lívia és Szájer József"
-
"A 120. sz. módosítóban Gál Kinga elmondja, a magyar média tulajdonosi viszonyai sokkal sokszínűbbek, a sajtószabadság pedig “sokkal elterjedtebb”, mint a legtöbb nyugat-európai országban." :eek:
-
"A magyar kormány vehemensen támadja a Sargentini-jelentést, Szijjártó Péter külügyminiszter a LIBE-tagok ellen is kikelt, mondván, nincsenek benne a választási névjegyzékbe, úgyhogy ne akarjanak beleszólni Magyarország dolgaiba."
-
http://www.europarl.europa.eu/sides...PARL+PE-622.145+01+DOC+PDF+V0//EN&language=EN
-
http://www.europarl.europa.eu/sides...PARL+PE-622.146+01+DOC+PDF+V0//EN&language=EN
-
Ajánlom olvassuk át a pontokat. :)
Még egy érdekes video:
-
 
Utoljára módosítva:
A Bayer Show-t helyreigazításra kötelezhette egy bíróság:
-

-
De sok ilyen KO-ban lenne része Bayernek ha nem csak a barátai körében hazudozna össze vissza.
Az esetet súlyosbítja, hogy a Fidesz pártpropagandista hivatalban levő miniszterek társaságában ferdíti el a valóságot.
 
Az EU bírói bizottsága alkotmányos eljárást indít Magyarország ellen
-
A Parlament LIBE bizottsága tegnap megszavazta a 7. cikk szerinti kitoloncolási eljárást Magyarország ellen.
Ugyanez az eljárás már Lengyelország ellen folyik. Nem valószínű, hogy a tervezett szankciók hatályba lépnek."
-
Merkel julius 7. találkozik Orbánnal négy-szem közt. :rolleyes:
-
Bekövetkezett amit elöre lehetett látni, igaz ez még csak a kezdet.
- Orbán azt gondolta hasznos neki ha Europát szétbomlassza.
- hogy a Brexit nem jön jól a Magyaroknak az egyre világosabb
- Orbán azt gondolta a Német, Francia, Olasz szélsőjobboldal a Magyaroknak fogja kikaparni a gesztenyét.
- most pont a jobboldali pártok, ( AfD, CSU,...) az Olaszok, Osztrákok... esnek az un-szolidáris Magyarok és Lengyelek ellen.
- a nacionalizmus az nem szolidáris, az nem baráti. Ebből még leckét fog kapni Orbán.
 
Az EU bírói bizottsága alkotmányos eljárást indít Magyarország ellen
-
A Parlament LIBE bizottsága tegnap megszavazta a 7. cikk szerinti kitoloncolási eljárást Magyarország ellen.
Ugyanez az eljárás már Lengyelország ellen folyik. Nem valószínű, hogy a tervezett szankciók hatályba lépnek."
-
Mert csapod be az embereket ujra es ujra?
A LIBE egy bizottsag! Nem hozhat hatarozatokat. Javaslatot tehet!

A LIBE 37:19 aranyban elfogadta hogy javaslatot tesz a 7. cikkely alakalmazasara magyarorszag ellen.
Ezt a javaslatot kell elfogadnia a tagallamok kormanytagjaibol allo tansnak.
Ez EP plenaris ullesenek is el kell fogadnia, meghozza 2/3 -os aranyban.

Meg a LIBE bizottsagbsan sem volt meg ez az arany!
 
Mert csapod be az embereket ujra es ujra?
A LIBE egy bizottsag! Nem hozhat hatarozatokat. Javaslatot tehet!

A LIBE 37:19 aranyban elfogadta hogy javaslatot tesz a 7. cikkely alakalmazasara magyarorszag ellen.
Ezt a javaslatot kell elfogadnia a tagallamok kormanytagjaibol allo tansnak.
Ez EP plenaris ullesenek is el kell fogadnia, meghozza 2/3 -os aranyban.

Meg a LIBE bizottsagbsan sem volt meg ez az arany!
Fussál neki mégegyszer annak amit irtam. Nem kell bocsánatot kérned. Eltekintek tölle. :)
-
"Magyarország és Lengyelország kölcsönös vétoban egyeztek meg" - ezt cinkosságnak hivják.
-
Orbán Alcapone modjára menti a börét. Ö is meguszott sok pert.
-
A magyar kormány hazudik neked mert ö azt állitja a "Magyarok ellen" van az eljárás.
Hát nem a "magyarok ellen" hanem hanem a kormány ellen, a magyarok kérésére történik mindez.
-
Hogy az eljárás elindithato az mutatja, hogy a vádak nyomasztoak.
Hogy egyetlen egy ország (Lengyelország) az itéletet megvétoztathatja az más tészta.
Az csak azt jelenti, hogy az EU-nak nincs elég hatalma.
Orbán már máskor is "kak und frech" nem tartotta magát az EP döntéséhez.
-
En kirugnám öket az EU-bol márcsak prezenedsképpen is.
Semmi értelme az EU-hoz tartozáshoz ha a döntéseket nem lehet végrehajtani.
-
Várjuk amig Orbán odáig megy, hogy Den Haagnak kelljen beleszolni?


 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,147
Üzenet
4,806,535
Tagok
615,949
Legújabb tagunk
Laura8
Oldal tetejére