130 millió forintért vásárolt 8 történelmi festményt a Magyar Nemzeti Bank

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Március 8.

Melitta - 2019 Március 8, 04:16
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az ismeretlen festő által 1700 körül alkotott “Magyar vezérek és uralkodók” portrésorozatért fizettek a Carlton Hobbs LLC műkincskereskedő-cégnek.


  Az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számában található az az eredményhirdetésről szóló tájékoztató, amely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) festményvásárlását tartalmazza.

  A szerződést a New York-i székhelyű Carlton Hobbs LLC-vel idén február 25-én kötötte meg az MNB, a képek a Magyar Nemzeti Múzeumba kerülnek majd. A 8 alkotásért nettó 400 ezer eurót (kb. 130 millió forintot) adott ki a jegybank.

  Az ismeretlen festő által 1700 körül festett életnagyságú (178,4 × 118,8 cm) képek Árpád, Gyula, Kadocsa, Kund, Lehel, Örs vezéreket, valamint Attilát és I. Mátyás királyt ábrázolják. Az MNB honlapján olvasható tájékoztató szerint az alkotások “a magyar báró és gróf Berényi család tulajdonában voltak, a család karancsberényi kastélyából származnak, ahonnan a háborús évek alatt Berényiek a képeket az Egyesült Államokba vitték magukkal. A sorozat 2016-ig a család leszármazottainak tulajdonában maradt.”

  Festményekbe rengeteget invesztált az MNB a 2014-ben, 30 milliárd forintos kerettel elindított Értéktár Program keretében. Mint megírtuk, 2017-ben 900 millió forintért vettek különböző alkotásokat, Csernus Tibor festményeire közel 264 millió forintot költöttek, egy Benczúr-festményt pedig 116 millióért vásároltak meg. Az egyik legdrágább beszerzés 2015-ben volt, amikor az MNB 4,5 milliárd forintot fizetett Tiziano, „Mária gyermekével és Szent Pállal” című festményéért.

  A jegybank idén januárban azt közölte, hogy befejeződött az Értéktár Program, nem vesznek több műkincset (a nyolc portré megvásárlását még tavaly decemberben indították el). A program elindítása óta megvásárolt alkotások itt megtekinthetők.

  Csikász Brigitta

  [​IMG]
   
  Éva Kismadar kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Március 8.

  1. setni
   setni
   Ha van pénz...
   Csernus festményeiért megéri!!
   Olyan művész (volt) ami nem sok van sajnos Ő is külföldre ment kibontakozni.
   Rózsa Hajnal kedveli ezt.
  2. Hoppsza!
  3. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Kedd este hallottam a tv2 híradójában hogy 3 milliárdért az inkák kincse címen 3 milliárdért vásároltak műkincseket, amit titkos útvonalon szállítottak...
   Tényleg befejeződhetne már...
  4. 139
   139
   Csak így tovább.
   johannsebastian kedveli ezt.
  5. johannsebastian
   johannsebastian
   Ez egy vándorkiállítás.
   Rózsa Hajnal és prominor kedveli ezt.
  6. prominor
   prominor
   A nagyobb baj, hogy más intézmények is adóforintok 100 millióit költik olyan vásárlásra, melyeknek semmi köze Magyarországhoz, miközben a raktárakban porosodnak, vagy méltatlan körülmények közt vannak kimagasló művészi értékek.. De lehet hogy a várba, "nagyemberek" privát irodáiba "kölcsönzöttek" felszabaduló helyeire kellenek a képek (a raktárba, hogy ne tűnjön fel, hogy egyes darabok sosem kerülnek vissza ..)
  7. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Akkor nem megvásárolták?
   Megnéztem a neten.
   Igazad van, nem jól értettem. A kiállítások ellen nem tiltakozom.
   Köszönöm, hogy szóltál.
   Rózsa Hajnal kedveli ezt.
  8. prominor
   prominor
   Annyi a biztosítási értéke a kiállítási tárgyaknak... Anno itt a Fórumon már volt róla szó, hogy a Németországi kiállítás kapcsán derült ki, hogy az inka kincsek nagy része másolat, a límai múzeum igazgatója az eredetiek egy részét gazdag gyűjtőknek eladta s másolatokat tettek be helyükre, s a befolyt igen jelentős különbözetből finanszírozták a kutatásokat Peruban, bővítették a gyűjteményt... A most Magyarországra került tárgyak értéke jobbára "alapanyag ár", bár a másolat is híven visszaadja az egykoriak mérhetetlen tehetségét, s végül is ugyanazt a hatást éri el mint az eredeti...
   varázsdoboz kedveli ezt.
  9. varázsdoboz
   varázsdoboz
   :dr_24:
   prominor kedveli ezt.
  10. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Három milliárd forint értékben hoztak aranykincseket Budapestre. Az Inkák Aranya kiállításra olyan tárgyak érkeztek, amiknek egy-egy darabja meghaladja a 100 millió forintot. Rendőri kísérettel, titkos útvonalon hozták a repülőtérről a belvárosig."

   Ezt értettem félre.
   prominor kedveli ezt.

Megosztás