A kötelező szülőtartás

A 2016. május 3-án az Országgyűlés elé terjesztett, az új Polgári Törvénykönyv Negyedik Könyvét érintő legújabb módosítás bevezetné a kötelező szülőtartás intézményét.

Az Alaptörvény XVI. cikke a gyermekek szüleik iránti felelősségviselését fejezi ki annak előírásával, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről. Ugyanez a kötelezettség a családok védelméről szóló törvényben [2011. évi CCXI. törvény 14. §] is megjelenik, amely szerint „a nagykorú gyermeknek külön törvényben foglaltak szerint tartási kötelezettsége áll fenn azon szülőjével szemben, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani”. A szülőtartás részletes szabályait a Ptk. a rokontartás normái között fogja rendezni, vagyis a szülőtartásra a rokontartás általános szabályai vonatkoznak.

Azonban, ahogy azt az indokolásban kiemelik, a nagykorú gyermekek szüleik iránti tartási kötelezettsége kiemelt jelentőséggel bír az egyéb rokontartási kötelezettséghez képest. Ezért indokoltnak találta a minisztérium az e fajta tartási kötelezettség elmulasztását is másképpen kezelni. A Javaslat bevezet egy új megtérítési igényérvényesítési lehetőséget arra az esetre, ha a tartásra önhibáján kívüli okból rászorult szülő szükségleteinek ellátásáról – a tartásra köteles gyermek helyett – olyan személy gondoskodik, akinek ez egyébként nem lenne kötelezettsége. Az ilyen indokoltan nyújtott ellátás ellenértékének megtérítését a tényleges tartást nyújtó személy az ellátás nyújtásától számított egyéves jogvesztő határidőn belül követelheti a tartásra kötelezhető gyermektől.

A Javaslat szerint tehát az olyan idős személyek esetén, akiknek a szociális ellátásáról akár állami-, akár egyházi fenntartású intézmények (nem térítésmentes szociális ellátás juttatásával) gondoskodnak és az idős személy az ellátás ellenértékét nem, vagy csak részben tudja finanszírozni, a ki nem fizetett térítési díjat követelni lehet a szülője iránt tartásra kötelezhető nagykorú gyermektől.

Az indokolás kiemeli, hogy ez az új szabály független attól az általános szabálytól, amely szerint a szülőt illető tartás iránt a szülő érdekében – a szülő egyetértésével – a járási hivatal is indíthat pert.

jogaszvilag

szulotartas.jpg
 
Melitta, mert jó szüleid voltak, mindent megtettek amit megtehettek. Mi arról beszélünk, akik megtehették volna mégsem tették. Csak ezért mert valaki felelőtlenül szült és utána küszködni kellett a gyereknek egyedül...., de nem ragozom tovább. Szerintem ugyanazt mondjuk, magam is hasonlóan gondolom, ahogy Te, de abban az esetben ne legyen nyűg a gyerek vállán az aki le se tojta egész életében a gyerekét.
 
Melitta azt írta, az anya adja az életet a gyereknek, ami a legnagyobb kincs.

NEM IGAZ. Önmagában az élet NEM KINCS, csak lehetőség kincsek megszerzéséhez. Vagy szenvedések megszerzéséhez...

Azaz, az élet akkor kincs, ha OLYAN, hogy érdemes élni. Leélni. De ez nem mindenkire igaz. Ha a szülő elhagyja a gyerekét, s így az eleve hátránnyal indul, nemcsak anyagi, de érzelmi hátránnyal is - akkor nem kincs neki az élet. Legalábbis ha később az lesz is, az nem a szülő érdeme!

Ugyanez igaz azon szülőkre is, akik nevelik ugyan a gyermeküket, de rosszul.
 
10 millio emberbol hany hagyja el a gyereket?
Ano a szoc. statisztika meg nem hat meg mert a jog koszono viszonyba se volt a valosaggal.
Nekem 2 osztalytarsam volt az altalanosba akik ki be jartak az intezetbol. Az apjat vittek el allandoan a rendorok es akkor a gyerekeket is, es honapokig pereskedett a mamajuk mire visszaengedtek oket az anyjukhoz. az en anyam is egyszer elment tanunak mert annyira sajnalta a csaladot, es nekem meg a lelkemre kototte soha ne beszeljek felnott dolgokrol, a politikarol, ebbol akkor is gondoltam nem tyuktolvajlasert vittek el a papat.

Igen en minden not es anyat tisztelek mert a vilag legcsodalatosabb dologa anyanak lenni.
Nem itelkezem masok felett mert nem tudhatom mi van a mogott hogy valaki nem tudja nevelni a gyereket.
Szinte minden napra jut egy halal a csaladi eroszak miatt, ezek a nok akik igy eltek nyilvan a gyerekeik is szenvedtek.
Aki el azt az anyjanak koszonheti mindenki. NAgyon keves az az anya vagy apa aki % ban a valsoagban nagyon sulyos betegsegben apolasra szorul, sokan meg se erik azt a nagyon idos kort.A mai vilagba osszehasonlitjuk a mi, a gyerekeink gyerek korat, es az unokainket hatalams differencia van es nem az anyai vagy apai szeretet miatt hanem a korulmenyek a normak amik hatalmasat valtoztak.
Anya csak egy van es aki ezt nem respektalja az ne samitson semmi jora ha majd egyszer o lesz magatehetetlen oreg.

Canadaban ma van az anyak napja es szivbol kivanok minden edesanyanak olyan gyereket akik orommel fogjak majd a kezet 80 ev mulva is.
 
Na és mi van akkor ha a kedves szülő maga is tehet a helyzetéről? Mondjuk, mert ha pénzhez jut elveri és ezért nem jut soha előrébb? Nem feltétlenül piára, ott egyértelmű az érdemtelenség, de mondjuk olyan luxusra ami nem lenne fontos? Esetleg árubemutatós hülyeségekre? Vagy ott vannak az idős emberek akik semmi pénzért nem hajlandóak kiköltözni a hatalmas családi házból, de a rezsit azt már nem tudják fizetni. Vagy az olyanok akik összeszedtek egy csomó hitelt és ezért nincs normális nyugdíjuk/fizetésük. Ilyen esetekben miért a gyereknek kell finanszírozni a szülői hülyeségeket?
 
Melitta, elveidből az következik, hogy a legjobb befektetés a gyerek. A szülőpár tosszon össze tizensok gyereket (igazi cigánystílus ugye...), nevelni már nem muszáj őket, kolduljanak vagy a lányok menjenek rimának az országútra, a kocsisorra... a fiúk lopjanak is, ha nem akarnak éhezni... ha meg a hatóság erre rájön s intézetbe kerülnek, az se gond. A lényeg hogy a szülők világra hozták a sok purgyét, ezzel megtették a magukét, hiszen az élet a legnagyobb kincs, s most már van egy rakás kölök, akik közül remélhetőleg a legtöbb életben marad. MÁS PÉNZÉN. Mert majd felneveli őket az Állam. Ha meg kikerülnek az intézetből, majd nekiállnak bűnözni vagy akármi. Valamelyikük biztos összeszed egy kis vagyonkát 20 vagy 30 év alatt. S ekkor a szülőpár bejelenti, hogy nekik nincs semmijük, tartsák el őket a gyerekek, hiszen ők megérdemlik, ők TISZTELETRE MÉLTÓK, mert az életet adták a gyereknek, ami a legnagyobb érték...

És igen, ha szülnek vagy tizenötöt, annyian biztos el tudják tartani a papát-mamát... Legfeljebb nem marad annyi, hogy eltartsák a SAJÁT gyerekeiket, a papa-mama unokáit! De ez nem baj, elég azokat is csak megszülni, majd jön megint a tolvajlás, kurválkodás, állami gondozás... azaz kezdődik elöloről minden egy új generációval... Újratermeli magát a nyomor, a bűnözés, az erkölcstelenség...

Hm, nekem ez nem tetszik. Bocs d nem azonosulok e felfogással. Holott igenis ez következik abból az elvből, hogy MINDEN szülő okvetlenül tiszteletreméltó mindig, pusztán amiatt is már mert szül, illetve nemz!
 
Idos embereknel akik segitsegre szurulnak senkit nem erdekel az etnikai hovatartozasa.
A romaknal meg a legkevesbe se veszik igenybe az oreg otthonokat , inkabb csaladi korben tartjak az idoseket es ellatjak ahogy tudjak.
Meg ha borzalmas szukos lehetoseguk van akkor is ha generaciok elnek akar egy szobas lakasban.
Nem kell altalanositani ,mert ugy-e nem minden roma tolvaj es bunozo, es mar itt is vagyunk a rasszizmusnal.
A szegenyseg a szegragacio a tanulatlansag, vagy a minimalis szereny tudas , meg nem jelenti azt ,hogy a gyereket nem szereti vagy nem probal ezen a szinten is megadni neki amit tud.
Nem igen tudsz arra peldat hogy a roma csaladot bepereltek anya tartasra.

Ne massal peldalozal, hanem arrol meselj ha a te szuleid idosek lesznek es segitsegre szorulnak hogy fogod megoldani.
 
Idos embereknel akik segitsegre szurulnak senkit nem erdekel az etnikai hovatartozasa.
A romaknal meg a legkevesbe se veszik igenybe az oreg otthonokat , inkabb csaladi korben tartjak az idoseket es ellatjak ahogy tudjak.
Meg ha borzalmas szukos lehetoseguk van akkor is ha generaciok elnek akar egy szobas lakasban.
Nem kell altalanositani ,mert ugy-e nem minden roma tolvaj es bunozo, es mar itt is vagyunk a rasszizmusnal.
A szegenyseg a szegragacio a tanulatlansag, vagy a minimalis szereny tudas , meg nem jelenti azt ,hogy a gyereket nem szereti vagy nem probal ezen a szinten is megadni neki amit tud.
Nem igen tudsz arra peldat hogy a roma csaladot bepereltek anya tartasra.

Ne massal peldalozal, hanem arrol meselj ha a te szuleid idosek lesznek es segitsegre szorulnak hogy fogod megoldani.

Félreértettél, nem a romákat fikáztam általánosságban, csak hasonlatként hoztam fel, hogy ha a te elveidből indulnánk ki, mindenki ezt a stílust követné amit most ők (a nem romák is tehát) a szaporaság terén, meg atekintetben hogy meglehetősen nagy százalékuk nem igazán gondoskodik a gyermekeiről „európai szinten”, ha érted mire gondolok... de látom nem értettél meg, szóval ezt a szálat zárjuk is le mert felesleges a veszekedés.

Ami engem illet, apám már meghalt, róla nem kell gondoskodnom. Anyámról meg inkább ne beszéljünk. Ha azt mondom „nem sok” szeretetet kaptam tőle, akkor ezzel még nagyon eltúloztam a hozzám való viszonyát rá nézve pozitív irányba... De nem is érdekes az egész, él egy húgom is (aki engem ki nem állhat, de ez amúgy kölcsönös), ő volt mindig a mama kedvence, együtt vannak sülve-főve, majd ő gondozza. De becsületes vagyok: ha kipruccan, nem fogok jelentkezni még a „köteles részemért” se, hagyok mindent a hugicának. Úgyis tudom, anyám is azt szeretné ha minden az ő kedveskéjének maradna és jutna. Na megszerzem neki ezt az örömet.

Sejtem amúgy már rólad, miként vélekedel az én eme véleményemről. Nos, csak akkor írd le ha úgy véled, valamiért jó a CH-nak ha a többiek is olvassák, mert csak az én kedvemért felesleges az idődet pazarolnod a billentyűkoptatásra, mert sejtheted hogy úgyse tudsz meggyőzni. De ezt nem haragból írtam, nincs bennem semmi indulat irántad, amiért úgy vélekedel majd rólam ahogyan sejtem előre, lényeg az hogy inkább tüzelném el a pénzemet sajátkezűleg az utolsó morzsáig, mintsem hogy akár 10%-ot is engedjek hogy levonjanak belőle anyám tartására, s ezen az áron megmaradna nekem a 90%.

Egyetlen esetet írok csak le, ami jellemző a hozzám való viszonyára.

Már felnőtt ember voltam, s épp vendégségben voltam náluk, a szüleimnél. Nem hívtak, de arra jártam, s beugrottam, már akkor se anyám miatt amúgy, de még élt akkor apám akit szerettem. Sajnos sokat nem tudtam már vele se lenni mert túl volt már a sokadik agyvérzésen (cukorbetegség, stb), alig mozgott, s ritkán volt magánál is. Na de beugrottam hozzájuk, s pár perccel később jött valami falusi ismerősük, aki vadász voilt, s hozott egy kondér valami „vadas” ételt, azaz vadhúsból készültet. Nagy ritkaság volt arrafele. Na ha már ott voltam, engem is megkínált anyám, mert ugye a látszatot meg kell őrizni... odaültünk az asztalhoz, kitálalt, szépen nekem is teletöltötte a tányért, épp annyi volt a kaja hogy mindenkinek jusson egy szép adaggal belőle. Veszem a számba az első kanállal, finom, minden oké... Hirtelen anyám feláll egy kiáltással:
—Jaj a kutya! Elfelejtettem adni a kutyának is! - azzal odalép hozzám, elhúzza előlem a tányért, s a nagy merőkanállal kikanalazza az adagom jó felét a földről felemelt kutyatányérba.
Én meg nézek rá, s kérdem hogy most MI VAN?!
Mire ő, hogy elfelejtett szedni a kajából a kutyájának.
Én meg hogy még mindig nem értem - hát muszáj a kutyának épp a ritka vadas ételből adni, amit én is akkoriban ehettem életemben először?! Nem ehet az a kutya mást?!
De értsem meg, mondja ő, nála a kutya családtag, s ezt nekem is tudni illene!
Na erre én fogtam ami még maradt a tányéromban, mindet beleöntöttem a kuityatálba, s mondtam hogy ne haragudj anyuci, valóban elfeledkeztem arról hogy itt a kutya is épp annyit ér mint én, a fiad, de látod nem sajnálom tőle magam se! De most bocs, mennem kell mert sürgős dolgaim vannak! - azzal máris otthagytam őt.

Tudod Melitta, nem is az volt a gond hogy ad a kutyának is a kajából, leszarom. De adott volna valamennyit a kitálalás előtt! De ha már odaadta nekem, s utólag elveszi, visszaveszi, s mindezt egy kutya kedvéért... Na nem magyarázom, vagy érted így is, vagy felesleges minden további szó. S ez csak egyetlen eset, mert sok más mindenfélét is mesélhetnék még, de nem teszem meg.

Tudom, ezt is kár volt, mert majd jössz azzal hogy de biztos BENNEM van vagy volt a hiba. Hidd ezt ha ez segít téged abban, hogy megőrizd a világképedet, amelyben MINDIG és MINDEN anya okvetlenül csakis tiszteletreméltó lehet. Nekem mindenesetre tök más a véleményem, s úgyse tudsz meggyőzni.
 
Hu de agaltok a sajat szuleitek ellen.
Gyerekkent nem fizetett eleget a szuleid a hulyesegeid miatt?
Nem a saját szüleim ellen ágáltam, de mindegy. Ha az én hülyeségeim árát nézzük, hát nem is sokat kellene fizetniük. Azokat többnyire már megfizettem én magam. Amúgy a szüleim nem éppen ilyenek, de a fenti szituk ettől még valóságosak az ismerősi körből, és én továbbra sem értem, hogy miért kell azt a szülőt eltartani aki nem hajlandó semmit tenni azért, hogy neki jobb legyen. Sőt minden figyelmeztetés ellenére csinálja a hülyeséget, akárhogy könyörög neki a gyerek hogy költözzön/ne menjen árubemutatóra/ne vegyen új akármit hitelre stb... Viszont nagykorú és cselekvőképes ezért megteszi. Utána meg tartsa el a gyerek, aki éppen elkezdett dolgozni vagy neki is családja van, mert ő nem él meg??? Tegyen érte és ha még úgy se megy akkor talán. Ja és a munkanélkülit aki nem megy el közmunkára mert az milyen ciki és inkább él a húszezer ft-os segélyből még nem is említettem.
Megint az a baj, hogy kiindulsz egy normális családi kapcsolatból, csak sajnos ez nem igaz minden családra. Én sajnos ismerek pár másfélét is.
 
Az egesz okfejtesed fals.
Ja és a munkanélkülit aki nem megy el közmunkára mert az milyen ciki és inkább él a húszezer ft-os segélyből még nem is említettem.
Idos beteg talan magatehetetlen szulokrol van szo nem aktiv dolgozo koru emberekrol.
de mindegy olyan ellenzosen latsz ,hogy erre mar nem is lehet mit mondani. Az az idos ember aki a korhazba fekszik es magatehetelen nem jar se arubemutatokra se hulyesegekre nem kolti a penzet legfeljebb levagjak a atvagjak vele kapcsolatba kerulo emberek.
Mit is kell tennie azoknak akik eltes koruak es mar befuteni nem tudnak ,mert olyan gyengek ? Hogy tudna jobba tenni a sajat eltet mikor mar az utolso frazisaba van?
Neked fogalmas sincs egy idos ember problemairol es eleterol.

oreg-neni4-d0000FEBDffec1d5712c3.jpg


idosno.jpg


legidosebb%20no-9.jpg


69032.jpg
 
Hogy merészel abba bárki beleszólni, pláne törvényileg, hogy kit és hogyan tartok el? Felháborítónak tartom! Normális, egészséges lelkületű ember vagyok... tudom, hogy mit-miért teszek. Tisztelem és szeretem a szüleimet, és a gyerekeimtől ezt ugyanazt megkapom, tehát igen... mindenféle törvény nélkül tesszük, amit a szívünk diktál... és kikérem magamnak, hogy ebbe bárki, bármilyen formában beleszóljon, vagy akár csak megpróbálkozzon vele! Nem vagyok gép, amit gombokkal, paragrafusokkal kell irányítani... húúú, de bepörögtem!
 
Sírva könyörgött a nagymamám, hogy vigyem haza a kórházból!"
Egyszerűen borzalmas, hogy milyen állapotok uralkodnak Magyarországon! Az egészségügyi ellátás korántsem kielégítő... Felháborító, hogy ez ellen nem tesznek semmit!

Egy felháborodott magyar olvasó levele a praxis.blog.hu-nak:

"Drága nagymamám lebénult bal oldalára, az idegosztályról a krónikus belgyógyászatra rakták a sóstói úti kórházba Nyíregyházán. Na, oda ne kerüljön ember.. kb. 50 betegre van két-három nővér. Tudni kell, hogy itt magatehetetlen betegek vannak, akiknek súlyos felfekvéseik vannak, akik szinte egész nap sírnak a fájdalomtól. Sok időt töltöttem benn nagymamámmal,így láttam,ahogy bekábítják őket, majd rájuk csukják az ajtó. Nem forgatják őket, empátia semmi.

Egyszer, amikor mentem be mamához ki volt kötve mindkét keze, kérdeztem miért, a válasz az volt, hogy próbálta leszedni az ágyneműhuzatot, vagy ilyesmi. Ez sem olyan ok, amiért le kéne kötözni, de hogy a bal bénult kezével miért tették ezt, senki nem tudta megmondani.

Az etetés, az inkább tömés. Nincs idejük, hogy a beteg megrágja a falatot, fulladásig nyomják az ételt, majd mikor már nem fér a szájába több, mennek tovább, mondván, jól lakott.

Volt még hátra pár vizsgálati eredmény, amit meg kellett volna várnunk, mert mindenképp otthon akartam tovább gondozni, de nem vártam meg, saját felelősségemre hazavittem, mert ekkor más sírva könyörgött, hogy tegyem meg.

Otthon sajnos rosszabbodott az állapota, sajnos a légzése is akadozott emellett eleve szívbeteg volt, így a körzeti vissza akarta utalni ugyanide, de mondtam, hogy nincs az a pénz.

Ajánlott egy ápolási osztályt ugyanebben az épületben, ugyanezen az emeleten, állandó orvosi ellátással. Nem volt mit tennünk, VIP szobát kértem, VIP szolgáltatásokkal. Azt mondták, hogy nem kell semmit bevinnünk, napi 3.600.-forint fejében maximálisan ellátják.

Mindamellett hogy minden nővért még külön szponzoráltam (megjegyzem a krónikus belgyógyászaton is), a körömnyi felfekvéséből sikerült egy bűzös ökölnyit varázsolni egy hét alatt,(mert nem forgatták, és a felfekvés elleni matracot, amit felajánlottam, hogy beviszem, nem fogadták el (mert nekik van, csak nem alatta volt a vip szobában) Kiborultam.

Ez szombat este volt, amikor megnéztem. Szegénykémnek a géz átázott a pisitől a farcsontjánál. Gyorsan gézt akartam kérni, mikor közölték, hogy nincs, mivel külön csoport jön minden nap rendbe rakni, kezelni a sebeket, kivéve hétvégén! Rohantam az ügyeletes gyógyszertárba, hogy rendbe rakjam a napi említett összegért.

Drága nagymamám távozott közülünk, leállt a szíve hajnali háromkor. Csak azt mondja meg valaki, hogy ezt érdemli egy olyan hölgy, aki 52 évet ledolgozott és fizette a tb-jét ennyi időn át? Ezt az ellátást? Ez a magyar egészségügy?

Magam részéről csak annyit, hogy minden nap azért imádkozom, hogy ne éljem meg a látottakat, és minden este eszembe jutnak azok az emberek (mérhetetlen fájdalmam mellett, hogy elveszítettem a nagymamám), akik ezt élik meg utolsó perceiben, hogy hogy tudnék rajtuk segíteni. De én édes kevés vagyok, ők pedig sokan vannak, kiszolgáltatott, embertelen helyzetben."
 
Drága nagymamám távozott közülünk, leállt a szíve hajnali háromkor. Csak azt mondja meg valaki, hogy ezt érdemli egy olyan hölgy, aki 52 évet ledolgozott és fizette a tb-jét ennyi időn át? Ezt az ellátást? Ez a magyar egészségügy?

hát ő megérezte azt ami a magyar egészségügyi rendszer egyik legnagyobb problémája, hogy sok a potyautas a rendszerben és ha valaki ledolgozott 40-50 vagy több évet (mondjuk azért nem mindegy itt sem , hogy mennyi az a járulék) akkor ugyanazt az ellátást kapja mint aki elvolt segélyen, meg szociális járulékon. Ami véleményem szerint pofátlanság.

Az egészségügyi ellátásért a 8 millió felnőttből 4,4 millió fizet valamennyit, 3,6 millió pedig ingyen kapja. Az egészségügyben így néz ki a kockázatközösség. A 4,4 millió járulékfizető (ők a bruttó bérük 7 százalékát fizetik) is több alcsoportra oszlik a befizetett összeg nagysága és jogcíme szerint.

A 4,4 millió járulékfizetőből 1,7 millió ember legfeljebb a minimális díjat, havi 7000 forint körüli összeget fizet Őket nyugodtan nevezhetjük névleges járulékfizetőnek, hisz az általuk befizetett évi 84 000 forint a saját ellátásukat is alig fedezi.

Csak 2,7 millió olyan ember van, aki a minimálbérnél nagyobb összeg után fizet járulékot. Őket nevezhetjük a tényleges járulékfizetői körnek.

Kb lehet imádkozni, hogy ez az ellátás legalább maradjon, pénz nélkül nem fog menni , az pedig csak a járulékokból lenne.
 
Van itt a szomszédban egy fickó. 50 éves, elvált, 3 gyerek után fizet gyerektartást. Albérletben lakik, minimálbérért dolgozik. Mindkét szülője él, persze már nagyon benne vannak a korban, és valamikor ők is elváltak. Az apja szívbeteg, az anyja is nagyon beteges, és mindkettő egyedül él. Na most, ha esetleg mindkét öreg annyira leesik lábról, hogy ellátásra szorul, ettől a szencsétlentől mit lehet még elperelni?? Bár a szándékot értem, de sajnos ebben az országban sokan élnek olyan körülmények között, hogy ha eddig nem vágták őket padlóra, akkor lehet, hogy ezzel sikerül. Őszintén szólva, nem hiszem, hogy a hatalmat a családok iránti fene nagy tisztelet vezérli, inkább az, hogy még egy kis költséget lefarag, hogy még legyen valami kis ellopnivaló.
 
ők nem kaphatnak tőlünk kevesebbet, mint 90 ezer forint
90 ezer forint...az egy nagy összeg a falusi TSZ-ben dolgozók nyugdíja sajna nem ér ekkora összeget..
Tapasztalatból mondom.
Ráadásul vannak munkatársaim akik 3 műszakban sem keresnek ennyi fizetést.
Én 50 ezernél többet nem adnák annak aki nem fizetett járulékot magyarországon.(de inkább semmit)
 
hát ő megérezte azt ami a magyar egészségügyi rendszer egyik legnagyobb problémája, hogy sok a potyautas a rendszerben és ha valaki ledolgozott 40-50 vagy több évet (mondjuk azért nem mindegy itt sem , hogy mennyi az a járulék) akkor ugyanazt az ellátást kapja mint aki elvolt segélyen, meg szociális járulékon. Ami véleményem szerint pofátlanság.

Az egészségügyi ellátásért a 8 millió felnőttből 4,4 millió fizet valamennyit, 3,6 millió pedig ingyen kapja. Az egészségügyben így néz ki a kockázatközösség. A 4,4 millió járulékfizető (ők a bruttó bérük 7 százalékát fizetik) is több alcsoportra oszlik a befizetett összeg nagysága és jogcíme szerint.

A 4,4 millió járulékfizetőből 1,7 millió ember legfeljebb a minimális díjat, havi 7000 forint körüli összeget fizet Őket nyugodtan nevezhetjük névleges járulékfizetőnek, hisz az általuk befizetett évi 84 000 forint a saját ellátásukat is alig fedezi.

Csak 2,7 millió olyan ember van, aki a minimálbérnél nagyobb összeg után fizet járulékot. Őket nevezhetjük a tényleges járulékfizetői körnek.

Kb lehet imádkozni, hogy ez az ellátás legalább maradjon, pénz nélkül nem fog menni , az pedig csak a járulékokból lenne.

Pontosan ezért is rossz, hogy nem valósult meg a magán egészségbiztosítási rendszer. Sok előnye mellett azonnal érezhető módon szembesülhetett volna az állampolgár azzal, mit is jelent nem tisztességesen fizetni a járulékot, nem majd csak a nyugdíjkorhatárkor.
Igen, lehetne azt mondani, hogy az hú, de igazságtalan lenne. Miért, az nem igazságtalan, hogy ha most tudok hálapénzt adni, akkor minden jobban megy vagy egyáltalán megy és nem áll? Nem igazságtalan a rendszer, ahol köthetek biztosítást ugyanazon kórházban elhelyezkedő kétágyas extra szobára vagy fizethetem zsebből? Nem igazságtalan, hogy egy igen fontos szövettani vizsgálat ugyanabban a laborban magán úton 24 órán belül megvan, ahol a normál út 1-2 hétig is eltart?
Ma már Magyarországon is lehet bármi intézni magánklinikán. Mindezt tök hivatalosan. Nem igazságtalan, hogy a magyar egészségügy lélegeztetőgépe a hálapénz?
Igaz az átállás nem ment volna egyik napról a másikra, hiszen véleményem szerint kell lennie egy szintnek, ami emberi okokból mindenkinek járjon. De amikor a saját bőrén érezné a polgár mit jelent a tisztességes járulékfizetés hamar elkezdené fehérre festeni a gazdaságot.
 
Az egesz okfejtesed fals.

Idos beteg talan magatehetetlen szulokrol van szo nem aktiv dolgozo koru emberekrol.
de mindegy olyan ellenzosen latsz ,hogy erre mar nem is lehet mit mondani. Az az idos ember aki a korhazba fekszik es magatehetelen nem jar se arubemutatokra se hulyesegekre nem kolti a penzet legfeljebb levagjak a atvagjak vele kapcsolatba kerulo emberek.
Mit is kell tennie azoknak akik eltes koruak es mar befuteni nem tudnak ,mert olyan gyengek ? Hogy tudna jobba tenni a sajat eltet mikor mar az utolso frazisaba van?
Neked fogalmas sincs egy idos ember problemairol es eleterol.

Nem tudom milyen alapon hívsz szemellenzősnek. Mégis mikor beszéltem idős, magatehetetlen emberekről? Szülőkről beszéltem akik a fenti dolgokat elkövették és egyik sem magatehetetlen közülük. 50-60 éves emberek. A törvény szempontjából ez ugyanis mindegy. Szülők, a gyerekük pedig felnőtt, dolgozó ember és jogosultak a szülőtartásra bármennyire is nem érdemesek rá. A fenti tv. ugyanis nem tartalmaz olyan kitételt, hogy magatehetetlennek kell lenni. Szerintem pont, hogy nem az a szemellenzősség, ha egy kicsit a másik oldalt is megnézzük. Nem hinném, hogy minden fekete-fehér. Egy kicsit erre próbáltam rávilágítani, hogy van a dolgoknak egy ilyen oldala is. Azt,hogy mennyit tudok vagy sem az idős emberekről szerintem ne döntsd el két hozzászólás alapján, mert ez finoman szólva is nonszensz.
 
Szervusztok ,
nem értem a vitátokat , mert ez a módszer már mind nyugaton megvan és régóta ! Amugy már észre vettem , hogy nagy vezérünk sokmindent Németországról probál meg másolni , lásd Alaptörvény ! Akkor az ugynevezett "szülö tartást" aztán sorolhatnám tovább . Igen a Németeknél ugyvan bevezettve , hogy magam fizetek egy járulékot még külön a betegbiztósitásom mellett , hogy ha esetleg egy öregek otthonába kerülök akkor legyen egy alap , de a többit magamnak illetve család tagjaimnak kell fizetniük , hatetszik , hanem !
 
véleményem szerint kell lennie egy szintnek, ami emberi okokból mindenkinek járjon

hát ez most is így van véleményem szerint még senkit nem küldtek el kórházból, hogy te bizony nem vagy biztosítva. Sőt és ez a feleségemtől tudom náluk a régi kórházában ahol volt krónikus osztály (elfekvő) ott ha nem volt meg a létszám akkor körbe kellet telefonálnia a környező falvakat , hogy van e olyan akit be tudnak rakni, mert 100 % kihasználtságon kelet pörögniük. A falvak meg így szabadulnak meg a szociálisan rászorulok egy részéról legalább pár hét egy hónapra. Végül is ez is a TB kasszát terheli tök feleselgessen.
 
Nem tudom milyen alapon hívsz szemellenzősnek. Mégis mikor beszéltem idős, magatehetetlen emberekről? Szülőkről beszéltem akik a fenti dolgokat elkövették és egyik sem magatehetetlen közülük. 50-60 éves emberek. A törvény szempontjából ez ugyanis mindegy. Szülők, a gyerekük pedig felnőtt, dolgozó ember és jogosultak a szülőtartásra bármennyire is nem érdemesek rá. A fenti tv. ugyanis nem tartalmaz olyan kitételt, hogy magatehetetlennek kell lenni. Szerintem pont, hogy nem az a szemellenzősség, ha egy kicsit a másik oldalt is megnézzük. Nem hinném, hogy minden fekete-fehér. Egy kicsit erre próbáltam rávilágítani, hogy van a dolgoknak egy ilyen oldala is. Azt,hogy mennyit tudok vagy sem az idős emberekről szerintem ne döntsd el két hozzászólás alapján, mert ez finoman szólva is nonszensz.

Az egesz cikk es maga a torveny is idos emberekrol szol es nem aktiv dolgozo koru szulokrol, akik meg csak a nyugdijas kort se ertek el. 50-60 evesekrol beszelsz es a nyugdij korhatar 65 ev akar 15 evet is dolgozhat mire az 50 eves szulo nyugdijas lesz es meg az se szamit idos korunak.
50 evesnek meg lehet eltartando gyereke egyetemista vagy keson vallalt gyerek akirol meg o gondoskodik, az meg odebb van hogy o szoruljon gondoskodasra.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,147
Üzenet
4,806,260
Tagok
615,932
Legújabb tagunk
Ventus Tamara
Oldal tetejére