A net népe nem kíméli Orbánt az olimpia lemondása miatt

Egy hét sem telt el azóta, hogy a Momentum Mozgalom átadott 266 ezer aláírást a 2024-es budapesti olimpia megrendezéséről szóló népszavazás ügyében, de már megszületett a döntés: Budapest visszavonja pályázatát. Mindezt anélkül, hogy elkezdődött volna az érvek és ellenérvek felsorakoztatása, ütköztetése. Az internet népe mindazonáltal gyorsan reagált most is. Ebből válogattunk párat.

A Momentum aláírásgyűjtése ugyan aktivizálta a sajtó egy részét, és születtek színvonalas cikkek az olimpia várható költségeiről, mi is írtunk erről, azonban ezek a munkák inkább csak a költségek elszállásáról tudtak szólni.

Az olimpia megrendezését támogatók leginkább az esemény érzelmi többletével, annak imázserősítő, nemzetegyesítő erejével érveltek (már amikor egyesek nem hazaárulózták le az aláírókat).

Az elmúlt közel egy hétben mintha aktivizálódott volna az olimpiát támogatók köre is, így a BOM is, de sor került egy vitára Fürjes Balázs kormánybiztos és Fekete-Győr András, a Momentum vezetője között is. Bár a kommunikációban egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot, sejteni lehetett, hogy a kormányzat számára a választások előtt egy évvel politikailag nem kifizetődő egy kétes kimenetelű fővárosi népszavazás. Orbán Viktor nem olyan rég még kiállt a népszavazás mellett, mondván „ha az emberek akarnak dönteni róla, akkor majd dönteni is fognak.”

Mindennek azonban tegnap vége is szakadt, alighogy megkezdődött az érdemi vita, hiszen Tarlós István főpolgármester, Borkai Zsolt, a MOB elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök megegyezett abban, hogy Budapest visszavonja pályázatát a 2024-es olimpia megrendezésétől, mert "a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak. Magyarország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot."

Az "internet népe" azonban villámgyorsan reagált a visszavonásra. Íme egy pár a reakciókból:

olimpia_mem.jpg

olimpia_mem1.jpg

olimpia_mem2.jpg

olimpia_mem3.jpg


Pedig a népszavazás messze nem lett volna lefutott ügy, hiszen a hivatalból olimpiapárti Budapest 2024 Nonprofit Zrt. megbízásából 2016 decemberében készített országos közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 63 százaléka volt híve a rendezésnek. A támogatottság a megelőző fél évben a budapestiek és a fiatalok körében növekedett leginkább: a fővárosiak 55 százaléka, a 18-29 évesek 71 százaléka akart olimpiát.

mfor

olimpia3.jpg
 
Alaptörvény ellenes amit írtál!
Aki betöltötte a korhatárt és nincs eltiltva a közügyektől az szavazhat, választáson népszavazáson és ő is választható!

Jesszus! Alaptörvény elleneset írtam? Úgy néz ki, hogy nem, mert nem mindenről lehet szavazni az érvényes törvények szerint, ez nem Svájc. Egyébként melyik nyugati országban volt népszavazás utoljára? Hollandiában, Angliában. Hollandiában győztek azok, akik nem akartak Ukrajnával társulni. A politikusokat nemigen zavarta, hogy ki győzött. Görögországban is pont az ellenkezőjét csinálták annak, mint amit a nép akart. Meg is van az eredménye...

Az atomerőmű kell-e vagy sem nem tartozik azok közé a kérdések közé, amit a népnek kellene eldönteni, főleg nem úgy, hogy tájékozódna legalább. Szerintem az nem tájékozódás, ha elolvasák a presstiutes-t.
 
Nem tudom, nekem egy 68 000Kilómétert futott Lada Szamarám van. Ilyen már nincs akárkinek.:)
A feltöltő pontokat a Királyi televízióban láttam, ezek gyors feltöltök. Otthon töltve Kb. 10-12 óra
Már megbocsájts , de Te irtad a 20-40 perc töltési idöt csak azért is kérdeztem rá . Aztán az a Lada Szamara biztosan nem sorozat gyártásból való E.auto . Utoljára annyit még , hogy pont most közlték a hirekben , hogy a Kinaiak lassitani fogják az E.-autó gyártásukat , mert az EU "megkérte" erre . Mivel igy az europai autógyártók "hátrányos helyzetbe " kerülnek Kinában !:rohog:
 
De ha nem építünk még egyet, akkor egyre több áramot kell szereznünk valahonnan.

Nézd, nem az a kérdés, hogy kell-e Paks 2. Mert kell, nincs más alternatíva. A kérdés az, hogy olyan Paks 2 kell-e, mint ami most fog épülni.
Ami nem jó benne:

1000 MW-os blokkjai lesznek. A szabály szerint a legnagyobb blokknak megfelelő mennyiségű csúcserőmű kell. Most 500 MW a legnagyobb, és van is 500 MW csúcserőművünk. Volt egy olyan terv, és az volt a befutó, amíg nem jött ide Putyin, hogy 600 MW-os blokkok lesznek az új részben. Ehhez kb. 100 MW csúcserőmű kapacitást kellett volna építeni. Most meg meg kell duplázni a teljes jelenlegi 500 MW-ot.

A szabály onnan jön, hogy az országok elektromos rendszerei össze vannak kötve. Az áram a vízhez hasonlóan folyik. Ha valahol kiesik egy erőmű, de fogyasztás van, akkor az "megrántja" a szomszédok rendszereit. Ma ezeket úgy kell méretezni, hogy a szomszéd ország legnagyobb blokkjának kiesését 15 percig fedezik, de utána az adott országnak megint annyit kell termelnie, mint a fogyasztása. A csúcserőművek erre a 15 perces beindulásra vannak terezve.

A másik, hogy Putyin előtt passzív védelemben gondolkodtunk. Ez egy új atomerőmű építési koncepció, a lényege, hogy a biztonsági elemek egyszerű és mindig működő fizikai törvényszerűségeken alapulnak, például a gravitáción, vagy azon, hogy a víz lefele folyik, stb. Tehát ezek a biztonsági elemek önmaguktól, minden külső erőforrás nélkül működőképesek.
A régi erőművek - pl. Paks 1 - az akkor kor színvonalán épültek, és ezek ún. aktív védelemmel működtek. Tehát a biztonsági elemek árammal működő szelepek, szivattyúk, motorok, stb. Mindenből három független rendszer blokkonként, plusz még három központi tartalék rendszer. Elég jól be van biztosítva, de mégiscsak áram kell hozzá. A most épülő ún. "félpasszív" lesz, ami a gyakorlatban az aktívhoz áll közelebb.

Köszönöm a szíves felvilágosítást.... :), de akkor sem tetszik nekem ez az egész. Sem anyagi, sem környezetvédelmi szempontból.
 
veszélyes az avatatlanokat szavaztatni.
Belekotyogáson kívül mást nem tud.
Azt már az öreget is megmondták: "suszter maradjon a kaptafánál". Eddig rendben is lenne. De akik megszavazták Paks2-t, azok se értenek hozzá, csupán a képviselői igazolvány jogosította fel őket, az pedig nem pótolja a szakértelmet.
Hogy kell-e atomerőmű Mari nénihez hasonlóan én se tudom megítélni. Ez a mi hibánk. A baj ott kezdődik, h a szakembereknek is különbözik a véleménye, pedig ők otthon vannak a témában, mégse mondanak egyformát.
Jelen állás szerint Putyin és Orbán eldöntötte - tehették, övék a hatalom - a többinek kuss.
 
Azt már az öreget is megmondták: "suszter maradjon a kaptafánál". Eddig rendben is lenne. De akik megszavazták Paks2-t, azok se értenek hozzá, csupán a képviselői igazolvány jogosította fel őket, az pedig nem pótolja a szakértelmet.
Hogy kell-e atomerőmű Mari nénihez hasonlóan én se tudom megítélni. Ez a mi hibánk. A baj ott kezdődik, h a szakembereknek is különbözik a véleménye, pedig ők otthon vannak a témában, mégse mondanak egyformát.
Jelen állás szerint Putyin és Orbán eldöntötte - tehették, övék a hatalom - a többinek kuss.
Akkor sem a népszavazási kérdések témakőre, az atomom erőmű gazdaságossága.
Ezt szakembereknek kell eldönteni.Na persze nem a kormányon lévőkre gondoltam. Mert ott nincs közülük egy se aki tisztán megéri vagy nem éri meg alapon gondolkodna.
Épp ez a baj velük. Politizáltság más érdekkörök alapján döntenek.Amíg ott vannak és az a nép el nem zavarja őket.
Csak az a megoldás, nem egy butuska népszavazás.
 
És ha igen? Előfordult már,hogy az a bizonyos fejkendős,sokszor lenézett , falusi Mari néni sokkal okosabbat mondott,mint egyes diplomás,de tolvaj politikus urak !!! De nem ez a lényeg. Egy állampolgárnak nemcsak kötelességei (adó,iskoláztatás,idősellátás,stb.) vannak, hanem jogai is. Ilyen pl. egy népszavazáson való részvétel lehetősége.És igen,mindenki szavazhat,aki ettől nincs hatóságilag eltiltva. Miért baj ez? Ez a demokrácia ! Nem a nép van az államért,hanem az állam működése van a nép érdekében.
Nem hinném, hogy ezt a soha le nem nézett, józan paraszti ész el tudná dönteni.
Azért annak meg vannak a határai.
A képességeit nagyon túl szeretnéd értékelni egyszerű állampolgári jogon.
Persze a józan ész sok minenre jó,de ugyanaz a józannak hitt ész érzelmi alapon nem gondolkodhat, mert már akkor nem józan.
És ez a baj a néppel, erre arra löki az érzelemre ható propaganda.
Szinte semmire nem érdemes kiírni népszavazást, kicsi a köre amire kellene.
No nem csak azért mert kitiltottak a körből sok témát.
Mert ezt megtette az aki éppen a népszavazást használta kormánybuktatásra.
Ő már tudja milyen, a számára rossz felhasználhatósága.
 
A képlet nagyon egyszerű.
A szavazásra jogosult állampolgárok elmennek szavazni arról, hogy legyen-e olimpia. Akik igennel szavaznak, azok megnyerték a szervezést. Attól kezdve a jövedelmükből magasabb adóval, levonással, stb. fedezik az előkészületeket és megrendezés költségeit. Ha valaki közben elkezd nem fizetni, akkor a többiek helyette fizetnek, de közben a nemfizető személy vagyonára megindul a jelzálogosítás.
...
És akkor indulhat a parti.
Ez azért álságos megközelítés, mert ugyanezt el lehetett volna mondani 2002-2010 között is egy csomó dologra. Demokráciában nem úgy működnek a dolgok, hogy akik valamit szeretnének, azokkal fizettetik meg. Mindenki fizeti azt, amit a többség által kormányra juttatott csapat elképzel. (Ez kinek jó, kinek nem, de le kell nyelni a békát.) Aztán a következő választáskor el leht zavarni, vagy meg lehet erősíteni az adott csapatot.

Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy igazi demokrácia az elmúlt 27 évben egészen bizonyosan nem volt Magyarországon. Eddig minden kormány erővel vert át olyan dolgokat, amivel elég sok embernek a tyúkszemére léptek.
 
Előfordult már,hogy az a bizonyos fejkendős,sokszor lenézett , falusi Mari néni sokkal okosabbat mondott,mint egyes diplomás,de tolvaj politikus urak !!!

Igen, előfordult már, de Mari néni nem (és szinte senki más sem) fogja elolvasni például ezt. De ha mégis, szakmailag akkor sem tudja ellenőrizni és nem is akarja.
 
Jesszus! Alaptörvény elleneset írtam? Úgy néz ki, hogy nem, mert nem mindenről lehet szavazni az érvényes törvények szerint, ez nem Svájc. Egyébként melyik nyugati országban volt népszavazás utoljára? Hollandiában, Angliában. Hollandiában győztek azok, akik nem akartak Ukrajnával társulni. A politikusokat nemigen zavarta, hogy ki győzött. Görögországban is pont az ellenkezőjét csinálták annak, mint amit a nép akart. Meg is van az eredménye...

Az atomerőmű kell-e vagy sem nem tartozik azok közé a kérdések közé, amit a népnek kellene eldönteni, főleg nem úgy, hogy tájékozódna legalább. Szerintem az nem tájékozódás, ha elolvasák a presstiutes-t.
Azt már az öreget is megmondták: "suszter maradjon a kaptafánál". Eddig rendben is lenne. De akik megszavazták Paks2-t, azok se értenek hozzá, csupán a képviselői igazolvány jogosította fel őket, az pedig nem pótolja a szakértelmet.
Hogy kell-e atomerőmű Mari nénihez hasonlóan én se tudom megítélni. Ez a mi hibánk. A baj ott kezdődik, h a szakembereknek is különbözik a véleménye, pedig ők otthon vannak a témában, mégse mondanak egyformát.
Jelen állás szerint Putyin és Orbán eldöntötte - tehették, övék a hatalom - a többinek kuss.

Ez a téma sommás összefoglalója.
 
Ez azért álságos megközelítés, mert ugyanezt el lehetett volna mondani 2002-2010 között is egy csomó dologra. Demokráciában nem úgy működnek a dolgok, hogy akik valamit szeretnének, azokkal fizettetik meg. Mindenki fizeti azt, amit a többség által kormányra juttatott csapat elképzel. (Ez kinek jó, kinek nem, de le kell nyelni a békát.) Aztán a következő választáskor el leht zavarni, vagy meg lehet erősíteni az adott csapatot.

Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy igazi demokrácia az elmúlt 27 évben egészen bizonyosan nem volt Magyarországon. Eddig minden kormány erővel vert át olyan dolgokat, amivel elég sok embernek a tyúkszemére léptek.

Nem a múltról beszéltünk (még csak Orbánék múltjáról sem) hanem egy konkrét nagy horderejű beruházásról, amibe az egyébként is legatyásodott ország anyagilag bele fog rokkanni.
A dologban az az irritáló mint állampolgárnak, hogy tényként közölték a dolgot.
Ha felsorolják az alternatívákat előnyükkel-hátrányukkal együtt és azt mondják szerintük ez a legjobb megoldás, az is másképp festett volna... és ha az emberek zöme is úgy látja, nincs berzenkedés.
Birkák vagyunk, de hülyék nem, akármennyire is szeretnének minket annak látni.

Felmerült itt, hogy ha máshonnan vásárolnánk áramot, ki lennénk szolgáltatva... csendesen megkérdem, így nem leszünk ?
 
A baj csostol jon es nem csak azoknak akik tapsvitezek, es tamogatjak ezerrel a atomeromuvet, hanem azok is bucsuzkodhatnak az elettol akik nem akarnak atomeromuvet a MAri neneivel egyutt.
Felnott emberek nepszavazas kell ,hogy bevallaljak -e vagy nem ezt a rizikot, mert aki azt allitja nincs riziko az hazudik.
 
Volt már Európában is amikor a gyenge elméjűeket elkülönítették nem szavazhattak, kasztrálták őket, eutanázia . Soha többet, még gondolatban sem!
Egy demokratikus országban elképzelhetetlen a műveltségi szint szerinti limit, szavazáson, választáson.
Szóval, szerinted az rendben lenne, hogy a gyengeelméjűek szavazhassanak? Érdekes...

Pedig jó lenne, ha a műveltségi szint számítana. Volt itt kb. 10 éve egy királynő, és a Híradóban megkérdezték az "utca emberét", hogy hol is uralkodik az illető. 10-ből 2 azt mondta, hogy itt, nálunk. Ők miért is szavazhatnak, ha nincsenek tisztában az államformával?
 
A baj csostol jon es nem csak azoknak akik tapsvitezek, es tamogatjak ezerrel a atomeromuvet, hanem azok is bucsuzkodhatnak az elettol akik nem akarnak atomeromuvet a MAri neneivel egyutt.
Felnott emberek nepszavazas kell ,hogy bevallaljak -e vagy nem ezt a rizikot, mert aki azt allitja nincs riziko az hazudik.
Tudod, az a baj, hogy valami KELL. Az nem elég, hogy mi NE legyen, arra kellene MŰKÖDŐKÉPES javaslat, hogy ha nem atomerőmű, akkor mi?
 
Nem a múltról beszéltünk (még csak Orbánék múltjáról sem) hanem egy konkrét nagy horderejű beruházásról, amibe az egyébként is legatyásodott ország anyagilag bele fog rokkanni.
A dologban az az irritáló mint állampolgárnak, hogy tényként közölték a dolgot.
Ha felsorolják az alternatívákat előnyükkel-hátrányukkal együtt és azt mondják szerintük ez a legjobb megoldás, az is másképp festett volna... és ha az emberek zöme is úgy látja, nincs berzenkedés.
Birkák vagyunk, de hülyék nem, akármennyire is szeretnének minket annak látni.

Felmerült itt, hogy ha máshonnan vásárolnánk áramot, ki lennénk szolgáltatva... csendesen megkérdem, így nem leszünk ?
Így kevésbé leszünk.
Amúgy az a baj, ha valaki felsorol szakmai érveket, és nem lehet ellene mit mondani, akkor jön az, hogy hazudik, az apja ezt-meg azt csinálta, ekkora meg akkora háza van. Szóval, ha szakmailag nem megy, akkor megy mocskolódással, csak azért, hogy ne tudja megcsinálni, ami akár mindenkinek jó.

Sokszor azt gondolom, ha a Titanicot magyarok vezették volna, akkor így nézett volna ki a sztori:

Bal figyelő: Jéghegy előttünk!
Jobb figyelő: A bal figyelő HAZUDIK!!
Kapitány: Teljes fordulat jobbra, motor hátramenetbe!
Első tiszt: Fordulat balra, motor teljes teljesítménnyel előre!
Utas 1: Ne forgolásszunk, menjünk előre!
Utas 2: De elsüllyedünk!
Utas 1: Nem fogok olyan hajón ülni, ahol egy XXX pártbeli kapitány mondja meg merre menjünk!! Mondjon le!!
Kapitány: Teljes fordulat jobbra, motor hátramenetbe!
Utas 3: Szavazzunk! A sok ember véleménye is számít, aki a hajófenékben ül, és nem lát semmit!
Utas 4: Én most elkezdek aláírást gyűjteni...
Jobb figyelő: Hát, tényleg itt egy jéghegy, de a bal figyelő náci.
CSATT, GLUGGG-GLUGGG...
 
Azt már az öreget is megmondták: "suszter maradjon a kaptafánál". Eddig rendben is lenne. De akik megszavazták Paks2-t, azok se értenek hozzá, csupán a képviselői igazolvány jogosította fel őket, az pedig nem pótolja a szakértelmet.
Hogy kell-e atomerőmű Mari nénihez hasonlóan én se tudom megítélni. Ez a mi hibánk. A baj ott kezdődik, h a szakembereknek is különbözik a véleménye, pedig ők otthon vannak a témában, mégse mondanak egyformát.
Jelen állás szerint Putyin és Orbán eldöntötte - tehették, övék a hatalom - a többinek kuss.
Bocs, abban nincs vita, hogy erőmű kell.
 
A baj csostol jon es nem csak azoknak akik tapsvitezek, es tamogatjak ezerrel a atomeromuvet, hanem azok is bucsuzkodhatnak az elettol akik nem akarnak atomeromuvet a MAri neneivel egyutt.
Felnott emberek nepszavazas kell ,hogy bevallaljak -e vagy nem ezt a rizikot, mert aki azt allitja nincs riziko az hazudik.
Csak egy kérdés:
Melitta, úgy tudom, Te Kanadában élsz. Itt van a világ egyik legnagyobb atomerőműve (A Bruce Ontarioban). Az ellen is volt ilyen tiltakozás nálatok, illetve Te magad is tiltakoztál ellene?
Csak megjegyzem, hogy az első komolyabb reaktorbalaset Kanadában történt, 1952-ben egy laboratóriumban.
 
Akkor sem a népszavazási kérdések témakőre, az atomom erőmű gazdaságossága.
Ezt szakembereknek kell eldönteni.Na persze nem a kormányon lévőkre gondoltam. Mert ott nincs közülük egy se aki tisztán megéri vagy nem éri meg alapon gondolkodna.
Épp ez a baj velük. Politizáltság más érdekkörök alapján döntenek.Amíg ott vannak és az a nép el nem zavarja őket.
Csak az a megoldás, nem egy butuska népszavazás.
Ezt bármilyen "új" garnitúráról el lehetne mondani...
Az ellenzék sem szakmai alapon tiltakozik BÁRMI ellen, hanem abból kiindulva, hogy ha ártanak az éppen regnáló kormánynak az jó nekik, legyen bármi a következménye.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Keresem az új Mercedes Ron- A mi hibánk könyvet magyarul.Meglenne valakinek e-könyvben esetleg?
Köszi előre is
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,137
Üzenet
4,803,746
Tagok
615,810
Legújabb tagunk
Doctormathe
Oldal tetejére