Befőzés, tartósítás

Katalin/Anyoka témája a 'Eszem-íszom' fórumban , 2010 Június 12.

 1. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  tehát tegnap készen lettem ugy 8 beföttes üvegnyi Bodzavirág geleevel és most fejeztem be a Hársvirágból készitett üvegbe töltését is . Na ez sem lett több , de elajándékozni untig elég . Szedtem mindjárt kissé több Hársvirágot amelyet száritani tettem teának . Na ez is egy jó kis idötöltés .
   
  Kiss Zsoltné Kata kedveli ezt.
 2. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  gondoltam megosztom veletek e különleges savanyúságreceptet . Igaz magam még nem készitettem el már kifutottam az idöböl de majd megprobálom . Sajnos kisebb üvegekbe nehéz leszmajd belerakni . Tehát a recept , Paprikával töltött alma :
  ca. 5 kg alma kisebb méretü hozzá ugyanannyi piros füszerpaprika na nem kilóban hanem darabszámra /kinek mi hogyan izlik /
  2 50 gr só ,
  100 gr cukor ,
  0,6 l borecet
  1 kávéskanálnyi bors, 2-3 boroka és szegfüszeg üvegenként ,
  2,5 l viz
  Az almát meghámozzuk és magházát eltávolitsuk és helyére nem erös piros füszerpaprikát teszünk , majd citromsavas vizben /1 l - 3gr citromsav/ ugy jó félóráig áztassuk . Közben a vizet a fentemlitetett tartozékokkal felfözzük , az almákat a már elökészitett üvegekbe helyzzük és a felforrázott majd lehütött ecetes vizet reá öntjük . Az üvegeket lezárjuk és majd dunsztba helyezük ugy jó negyed órára , de lehet 15 percre is .
  Jó szórakozást kivánok .
   
  hangay13 kedveli ezt.
 3. rencsi007

  rencsi007 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Én rumos meggyet készítettem egyelőre csak 3 üveggel.Kíváncsi vagyok,hogy mire haza megyek milyen lesz?!
   
  Kiss Zsoltné Kata kedveli ezt.
 4. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  tegnap kaptam olcson a Netto-ban Sárgabarackot igaz csak ez három kilónyi , de ugye ha mint Nagyanyám készitette akkor lessz az többis . Biztosan ismeritek ezt a módszert , puccolás után becukrozzuk és 24 órát állni hagyjuk a gyümölcsöt , megprobálom Öszibarackal is , talán sikerül :(
   
  Kiss Zsoltné Kata kedveli ezt.
 5. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  Ez számomra meglepő recept. Ilyet eddig még elképzelni sem igen tudtam volna.
  Mennyi ideig tart elkészíteni?
  Mekkora paprikákat használsz, kimagozod, mennyire lóghat ki az almából?
  Milyen ételhez ajánlod?
  Nyári almából is jó?
   
  Utoljára módosítva: 2014 Július 13
 6. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Hangay ,
  pont azért is irtam , mert valami mássabb mint a többi , hasonlóan ritka manapság mint a dinnyehéjja zukrozva , vagy a zöd dió befött , ammivel nálunk a spájz tele volt minden évben . Ha jól emlékszem mert régen nemcsináltam már /idö és itt paprika hiány / sült húsokhoz való mint a sárgabarack és a szilva is . Általában Jonathanhoz hasonló állományú és izü almából készitettük olyan 5-6 cm átmérölyü volt és , ha Éesanyám nem hámozta meg akkor ugy egy jó 20-30`et fözte az almát elöre . A paprika az olyan kisebb féle már nekérdezd a nevét volt piros de nem csipös , na ezért nem is csinálom itt mert paprikából nem vagyunk nagyon ellátva és inkább manapság ezzek a csicsás Spanyol izetlen akármiket árulják paprikának álcázva . Még lecsónak sem jó . Probáld meg hogy minnél kissebb legyen hiszen különben nem mutattos , eltörik az üvegben ha kiáll a papirka az almából , probálj meg olyan "csünnyedt"-et venni a kofáktól biztosan kapsz Otthon elöbb .
  Megjártam a Mahoniámmal , szerettem volna csinálni lekvárt , de hiába na nem sikerült . Elcsesztem vele egy csomó idöt , de még nincsen megérve ! Igy olyan savanyú hogy még a körmöket is hátra hajlitotta a gyerekek lábaújain . Tehát UFO lett belölle , nem kell csodálkozni ha repülö csésze aljat láttok ez tölem való . :mad2:
   
  hangay13 és Kiss Zsoltné Kata kedveli ezt.
 7. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  Köszönöm a válaszod!
  Sajnos én sem próbálom ki az idén, azt hiszem.
  A paprika nem sikerült, és az alma sem lett az igazi.
  Remélem jövőre kipróbálhatom. Nagyon felkeltette az érdeklődésemet.
   
 8. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  nem tudom de elkéne már kezdeni az öszi befözéseket , magam arra gondoltam , hogy mivel az idén nagyon sok a gyümölcs igy talán megprobálok Szilvalekvárt késziteni . Tudjátok olyan Szabolcsit . Na nem egészen ugy hanem a sütöben , talán a "fönököm" nem fog balhézni velem megint . Tudjátok kilessz a szilva magozva és majd szépen a sütöben lesüttve sürüre . Valamikor még a "Cocializmusban" csináltunk ilyent . De holvan már a tavalyi hó ? / nem is volt/ Az almákat meg megszáritani , na nem ugy mint otthon a Gombával melyett cérnára füzzve a szobában a mennyezettre akasztottunk . :D /öszintén szólva csodás "Fönököm" van , hogy miden lököttséget elvisel tölem /. De tényleg az idén is nagyon sok Gomba van ám ! Talán megint szedek és száritok .
   
  hangay13 és vandorcsillag kedveli ezt.
 9. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok , ma neki álltam a szomszédasszonyomtol kapott almát elrakni . Na engem meg a barátja rakott el , de tiszteségesen :D:D , hiába mondtam , hogy csak almát kaptam . Szóval megmostam és csumáját kivágván a héjja leszedéséhez lusta voltam hiszen volt vagy 30 kg az tutti . Igy a szeleteket a süttö lapokra helyezvén betettem a Kombi sütönkbe . Jó sok lett mert mind a 10 lap tele lett most vele , de még mindig van a spájzban egy nagy táskányi ebböl a fránya gyümölcsböl . Valószinüleg kerülö utakon fogok járni mert az idén nagyon sok gyümölcs van és a szomszédok mind reám akarja tukmálni termésüket . Különben nem is rossz mert ök meg a boltban veszik meg azt amit nekem oda adnak .
   
  vandorcsillag kedveli ezt.
 10. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  tele a hócipöm a szomszédokkal !:rohog: most kapom orba-szájba a sok almát . Körte nincs sajnos , a szilváról mégnem késtem le , de ha azt is csinálnám most azt hiszem a "fönököm " kirakná nemcsak a szürömet száradni , hanem az összes cuccomat velem együtt . Igy egy jó csomó Böralmát amit nálunk itt Boskoopnak hivnak , egy Holland kertész fedezte fel valahol egy hasonló nevü falu környékén . Jó elállos téli fajta . Felvittem a vendégházba mert ott most van hely a polcokon ;). Aztán csináltam valami 3 kg-nyi Almasajtott , hasonló s birshez csak ez almából van . Meg ugyszintén hasonló mennyiségü Chutney szerüséget . De még mindig van egy csomó . Talán megprobálom azt a bolond paprikás akármit elkésziteni , ha kapok még olyan nagy beföttes üveget . De akkor sem lehet ezt a sok drága gyümölcsött ott hagyni a vesztére . Pedig még hecsedlit is kéne szednem és a fám is tele van még zöld fügével , sajnos alig érett be egy pár darab .
   
 11. ronix7-7

  ronix7-7 Állandó Tag

  Kedves Fórumtársak!
  Ma 6,5 óra alatt felszedtem a rengeteg levél alól 29 kg szelídgesztenyét az 1 nagy és egy kicsi fánk alól az Öreghegyi telkünkön. Sokat nekem kellett kibontani kézzel és gereblyével ütve. Tehát megszenvedtem jól.
  Eladni sajnálom. Mit kezdhetnék vele? Hogyan lehetne tartósítani otthon (megsütve vagy megfőzve és megpucolva, majd be a fagyasztóba? Kinek lenne más ötlete? Vagy osztogassam el barátainknak, ismerőseimnek?
   
 12. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Ronix7,

  nyugodtan hagyhattad volna a héjjába is és felkupacolhattad volna . De ha kedvedvan akkor szépen megputcolod és lefagyasztod , vagy megszáritod mint a gombát és majd fogyesztás elött beáztatod . De a megszáritott Gesztenyéböl lisztett is készithetsz , nagyon jó lisztpotló !
   
  ronix7-7 kedveli ezt.
 13. ronix7-7

  ronix7-7 Állandó Tag

  Kedves Gyula!
  Köszönöm az ötleteket. Tavaly sok ránk száradt, pedig sokat elosztogattam akkor is. Mos kedden szedtem, de szerda reggel kicsit lustálkodtam(izomláz, derékfájás a szedés miatt), és lőn csoda! - mire kikászálódtam az ágyból, a férjem 8 órakor útnak eredt és a 3/4 részét eladta. Azt mondta, hogy itt a pénz, ez a te zsebpénzed lehet! Köszi a tippeket, a többivel az általad leírtak alapján fogok eljárni. Liszttel talán jövőre fogok megbirkózni.
  Köszönettel: Ani
   
 14. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Ronix,
  jutt eszembe , /néha van ám az is/ Hogy csinálhatnál belölle lekvárt . Majd megnézzem a receptjét , külföldi utjaim során találkoztam már vele és nagyon finom , majd hasonló az ize mint a mi gesztenyepürénknek .
   
  ronix7-7 kedveli ezt.
 15. ronix7-7

  ronix7-7 Állandó Tag

  Huuuú! - azt a receptet is nagyon megköszönném. Majd figyelem ezt a fórumot rendszeresen.
  Előre is köszönöm a jövőbeni fáradozásodat! Repdesni fogok, ha meg lesz a lekvár recept, és azt el is juttatod nekem.
  Üdv.: Ani
   
 16. cdurmol

  cdurmol Állandó Tag

 17. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Ronix,
  látod van más Kedves társunk is ki megkeresi Neked . Cdurmol Téged meg lelöllek !! Elösször fordul elö életemben , hogy valaki repdes , oszt elcseszed a poénomat :rohog::rohog::rohog::rohog::rolleyes2:
   
  ronix7-7 és cdurmol kedveli ezt.
 18. cdurmol

  cdurmol Állandó Tag

  Sajnáljam? :dr_4: Éreztem, hogy valami nem egyenes, de mondok megmutatom, hogy gugli a barátunk. ;) A repdesésre meg nem figyeltem fel.
  Ronix, Drága, a repdesést légyszíves kágyulának címezni!
   
  ronix7-7 kedveli ezt.
 19. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Cdurmol ,
  esö után köpönyeg , kiestél a kosárbol mára . Kaparhatsz majd jó sokáig :oops: magam meg megyek inkább Kuglizni oszt nem fözzök csak magamnak .:hurra::hurra:
   
  ronix7-7 és cdurmol kedveli ezt.
 20. ronix7-7

  ronix7-7 Állandó Tag

  Kedves kágyula és Cdurmol!
  Köszönöm a gyors segítséget, Cdurmolnak pedig külön köszönet jár a feltett oldalakért, amiket helyettem kikeresett a google-n! - egy-egy katt és előjön.
  Repkedtem ugyan, de nem szálltam el, mint láthatjátok. Igazán aranyosak vagytok!
  Azért kértem itt gyors segítséget, mert a rengeteg gesztenye mellett még több almánk is termett, így kb. 12 kg lett a levétől kinyomkodott almám /fagyasztóba és üvegbe rakva(3,5 l lét nyertem tisztán). Nos ezt reszelni, nem semmi. Van egy olyan mindentudó robotgépem, mely szinte mindent csinál, de nem szeretem, sokat kell szerelgetni, meg az elmosogatása is macerás.(így maradt a jó kézi reszelés).
  Eközben segítek egy kis ismerősnek pszichológia tárgyból, s ezért ahhoz a könyveim mellett a guglit hívtam segítségül, abban a témában nyitogattam meg sok-sok oldalt. Sietek ezzel a segítséggel, mert novembertől több mint 1 hónapra eltűnök az országból, és addig a napi feladataim mellett ezzel és sok mással végeznem kell. Be kell fejeznem addig a lányunokám kötött sáljával, melyet ő rendelt meg, mellékelve a sál képét. Tehát van miért kapkodni, és a nap nekem is csak 24 órából áll.
  Szeretettel üdvözöllek benneteket: Ani
   
  cdurmol kedveli ezt.

Megosztás