Elmúlt, az „elmúlt nyolc év” Bűnlajtsroma..... (1.)

Közel sem szerepel minden, ami az elmúlt nyolc év bűneinek lajstroma. Ez csak egy mazsolázás a Népszava írásaiból. Az anyag nagy mennyisége miatt, több részletben közöljük.
Elmúlt, az „elmúlt nyolc év”.

Bűnlajtrom

Próbáltuk röviden összefoglalni az Orbán-kabint alatt kipattant, s elhalt botrányokat, de alig sikerült, annyi van. tisztázatlan ügyek, amelyekről csak a zsugorodó ellenzéki média számolt be. Félő, ha marad a kormány nem sokat tudunk meg a kormányfőig érő Elios-ügyről, Matolcsy György 400 milliós „albérletéről” vagy Kósa Lajos 1300 milliárdjáról.

Stadionépítés

A közismerten futballmániás miniszterelnök szerint régi adósságát törleszti az ország a 2010 óta főképpen közpénzekből felpörgetett stadion építési és felújítási programokkal. A valóságban a stadionok építése sehol sem szakmai alapon dőlt el, hanem a fideszes erősorrend határozta meg, hogy éppen hová húzzanak fel új arénát. A legjobb példa erre az Orbán Viktor felcsúti háza mellé 3,5 milliárdból felhúzott „Pancho Aréna”, 2010 óta ország-szerte több, mint két tucat stadiont húztak fel, illetve újítottak fel. Közülük a legnagyobb tétel az immáron duplájába, 190 milliárdba kerülő Puskás-stadion lesz. Ennek ellenére a magyar foci siralmas, a stadionok konganak az ürességtől, a fenntartásuk pedig évtizedekre megterheli, az önkormányzatok költségvetését.

Földmutyi

A Fidesz 2010-es ígéretei között szerepelt a vidéki kisgazdaságok újjáélesztése, gazdák földhöz juttatása. Kormányra kerülve ennek a tökéletes ellentétét hajtották végre. A posztjáról tiltakozásképpen lemondott Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár szerint megyéről-megyére ugyanaz játszódott le: a teljesen átláthatatlan földpályázatok során helyi gazdák helyett a földek nagy részét strómanok, illetve rajtuk keresztül a Fidesszel jóban lévő kevesek szerezték meg.

Sajtószabadság

Bár a Fidesz kétharmados győzelmét az előző éra korrupciós botrányait feltáró sajtónak köszönhette, ennek ellenére (vagy éppen ezért) hatalomra kerülve pillanatok alatt neki állt ellehetetleníteni a független sajtó munkáját. A párt 2010-től törvények sorával terjesztette ki az adminisztratív befolyását a médiavilágra, a közmédiát megszállta, majd a Simicska Lajossal történt szakítás után felgyorsult az a folyamat, hogy a közmegrendelésekkel támogatott fideszes oligarchák viszonzásul médiát vásároltak a pártnak és kritikátlan kormányszócsövévé tették azt. Mára az országos média 60 százalékát a kormány ellenőrzi, vidéken szinte kizárólag Fidesz-médiumok érhetőek el. A Fidesz médiaháborújának legfontosabb és egyben szimbolikus lépése volt 2016 októberében az ország legnagyobb, kritikus politikai napilapjának, a Népszabadságnak a bezárása. Bár az osztrák tulajdonos üzleti okokra hivatkozott, később kiderült, hogy valójában Orbán Viktor oligarchája, Mészáros Lőrinc előtt egyengette az utat, aki a Népszabadság elpusztítása után megmaradt kiadóvállalatból megszervezte a Fidesz-média egyik főhadiszállását, a Mediworksöt.

Magánnyugdíj államosítása

A kormány névleg a „nyugdíjak megvédése” ürügyén kényszerítette vissza 2012-ben a magánnyugdíj-pénztári tagokat a közös, állami nyugdíjrendszerbe. Később kiderült, hogy valójában a gazdasági összeomlást akarta elkerülni a kabinet a 3.000 milliárdos nyugdíj vagyonból, illetve az államadóságot csökkenteni. A pénz az állam kezében pillanatok alatt elpárolgott, ám az államadósság azóta sem csökkent, ellenkezőleg. Akik hittek a kormány fenyegetőzéseinek és visszaléptek az állami nyugdíjba alig 70 ezer forintot kaptak meg nyugdíjpénztári megtakarításaiból. Azon kevesek, akik viszont nem hittek a kormánynak és maradtak a manyup-rendszerben, 2012 óta milliós megtakarítást halmozhattak fel, aminek egy jó részét bármikor zsebre vághatják reálhozamként.

Gyűlöletkampány

A Fidesz bő egy évtizede mindenkor gondosan ügyel arra, hogy a híveinek mindig legyen valamilyen ellenségképe. 2014 után azonban Magyarországon a Rákosi-éra óta nem látott méretű gyűlöletkampányba fogott a kormánypárt. Előbb Brüsszelnek üzengettek, majd a Fidesz 2015 körüli megingását a mindennél szélsőségesebb, háborús menekültek elleni uszítással próbálták ellensúlyozni. Idővel a „migránsok” elleni gyűlöletkampányhoz megtalálták a tökéletes célszemélyt, a magyar származású, amerikai pénzember Soros Györgyben. Bár az EU-migráns-Soros gyűlöletkampányokra tizmilliárdokat égetett el a kabinet, lényegében csak a meglévő Fidesz-tábort tudták vele egyben tartani. Legújabban az ENSZ elleni uszítással próbálkozik a kormány-párt, egyelőre érsékelt sikerrel.

MNB BOTRÁNYOK

Minden fideszes onnan építi ki a birodalmát, ahová a sors, illetve Orbán kegye juttatja. Így volt ez a Magyar Nemzeti Bank élére röptetett Matolcsy Györggyel, aki hamar bebizonyította, hogy egy jegybank feladata nemcsak az árfolyam-stabilitás megőrzése, ám lehet egy profitábilis vállalkozás is. A jegybank ennek szellemében alapítványok sorát hozta létre, amelyeket ingatlanoznak, műkincseznek és mellesleg a fideszes holdudvar kifizetőhelyévé lettek. Bár az MNB-alapítványokba pumpált milliárdok elvileg közpénzek voltak, azonban a Fidesz egészen arcátlan törvénye értelmében kivonták volna ezt a közigazgatási törvény hatálya alól, azaz titokba lehetett volna tartani, mire herdálják el. Azonban hiába volt Kósa Lajos legendás magyarázkodása a közpénz és az alapítványi pénz viszonyáról, ez még a fideszesített Alkotmánybíróságnak is sok volt és megsemmisítették a jogszabályt.

Jegybanki afférok

A Matolcsy-vezette jegybank tankönyvi példája lesz a fideszes nepotizmus intézményesülésének. Matolcsy előbb szeretőjének, későbbi második feleségének, Vajda Zitának állást biztosított a jegybankban, majd a hölgy egy időre az egyik MNB-alapítvány élére került, és hogy kerek legyen a történet, nagy összegű kedvezményes munkáltatói összegű kedvezményes munkáltatói hitelből is részesült, amiből viszont futotta egy nagy értékű budai ingatlanra. De a jegybank az állam másik pillére, Polt Péter főügyész családjának is a kifizetőhelye. Polt felesége havi 5 millióért személyzeti igazgató, de állítása szerint nem ő, hanem személyesen Matolcsy vette fel Polt lányát havi fél millióért a jegybankhoz. Az ügylet különös szépségét az adja, hogy közben Poltnak elvileg nyomoznia kellett volna a jegybanki alapítványok körül közbeszerzés nélkül osztogatott pénzek kapcsán. Nem is tette.

Mészáros Lőrinc

Akár Orbán Viktor strómanja, akár nem, tény, hogy a gázszerelőből lett üzletember a Fidesz hatalomra kerülése után, írta be a nevét az egyetemes gazdaságtörténetbe a párját ritkító ütemű gazdagodásával. Mészáros vagyona csak tavalyelőtt 100 milliárddal nőtt, azaz Mészáros naponta 273 millió forintot, óránként – álmában is – 11 milliót keres, ami még a kokainbáró Pablo Escobarnak sem mindig jött össze. Mészáros (Orbán?) birodalma lassan a gazdaság minden megkaparintható zugába beeszi magát, nemrég tőzsdére is léptek a Mészáros-cégek, a jelek szerint egy méretes tőzsdei lufit fújva fel. A birodalom szépséghibája ugyanis, hogy jórészt uniós források és állami megrendelések tartják el, illetve az állam óvja meg a nem kívánt versenytől, ami nem túl biztató a jövőre nézve.


Felcsúti kisvasút

Ha létezik az uniós fejlesztési források értelmetlen elherdálásának szimbóluma, akkor az jó eséllyel a 600 millió forintnyi brüsszeli pénz elégetésével épült felcsúti kisvasút lesz. A semmiből pontosabban a vasúti csatlakozással nem rendelkező Alcsútdobozról induló vasút a felcsúti Pancho Arénába visz, pontosabban csak a közelébe, mivel az állomástól még 1,5 kilométert kutyagolhat a stadionig (illetve Orbán házáig) a felcsúti focirajongó. Orbán viszont a kisvasutat kritizálókat azzal forrázta le, hogy juszt is megépítteti a kisvasutat Bicskéig vagy Lovasberényig, igaz ez már magyar adófizetői pénzből lesz, mivel Brüsszel jó eséllyel nem finanszírozza azt.

KLIK

Erősen kérdéses, hogy Klebersberg Kuno mit szólna ahhoz, hogy a Fidesz éppen róla nevezte el a magyar közoktatás rendszerét uraló, az iskolákra egyen tantervet, egyen tankönyveket ráerőltető és mára a magyar oktatási rendszer régi problémáit mondhatni konzerváló mamutszervezetet. Az agyoncentralizált szervezet működése akadozik, állandó anyagi problémákkal küzd, az államnak kellett milliárdos adófizetői pénzek belepumpálásával életben tartani a Kliket. Még ha lenne is szándék a túlzott központosítás visszabontására, azokon a gyerekeken az már biztosan nem segít, akik kénytelenek voltak a Fidesz-érában iskolába járni. Az évente ismétlődő PISA-felmérések a magyar gyerekek készségeinek a gyors romlását mutatják ki.

Trafikmutyi

A második világháború utáni kommunista államosítások óta elkövetett legnagyobb méretű, magánemberekkel szemben elkövetett állami vagyon elkobzása történt a 2013-as trafikcsalás során. Ekkor a kormánypárt bábáskodásával egy primitív, bohózatnak beillő pályázat során átjátszották a dohánykereskedelem jogát az addigi kiskereskedőktől, trafikosoktól a fideszes elithez. A csaknem 5600 trafikoncesszió zömét bizonyíthatóan a párt holdudvara kapta, ahogyan az is, hogy a pályázat lebonyolítása nyilvánvaló képtelenségek és csalás közepette történt. Azonban hiába készült még hangfelvétel is a híveik között trafikot osztogató fideszesekről Szekszárdon, a Polt Péter vezette ügyészséget ez sem hozta zavarba és közölték, hogy nem történt bűncselekmény az ügyben.

Elvándorlás

Hosszú távra megpecsételte az ország sorsát, hogy néhány év alatt a fiatalabb, munkaképes generációs jelentős része, mintegy 600 ezer ember hagyta el az országot és ment az orbáni propaganda által hanyatlónak lefestett Nyugatra. A fiatalok távozásával egyre nagyobb a munkaerőhiány, közelebb került egy majdani nyugdíjválság esélye. Politikailag pedig jelentősen csökkent a progresszív pártok támogatói köre, illetve az idősebbek arányának a növekedése egyben konzerválja a rájuk irányuló populista demagógiára építő Fidesz domináns helyzetét. A folyamat vége még nem látható, jelenleg is minden harmadik fiatal elhagyná az országot.

Kvótanépszavazás

A Fidesz legpimaszabb és egyben saját híveit mélységesen lenéző akciója volt, hogy miközben 2016 őszén 17 milliárd adóforintot tapsolt el a végül érvénytelen kvótanépszavazásra, azaz miközben minden csatornán az ellen kampányolt, hogy uniós döntés alapján az ország ne fogadjon be 1296 menekültet, addig más jogcímen, szép csöndben tavaly ugyanennyi menekültet fogadott be Magyarországra. Ugyanez a kettősség jellemző a Fidesz fő kampányfogásnak tekinthető „migránskérdésre”, miközben kormánypárt minden csatornán a „migránsok” ellen hergeli a híveit és párhuzamos társadalmak kiépülését, a kereszténység hanyatlását vizionálja, addig 20 ezer vastag pénztárcájú, harmadik világból érkező letelepedési kötvényes kapott bebocsáttatást az országba és az EU területére.

ELIOS-Tiborcz-botrány

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálataiból immáron tudható, hogy gyakorlatilag a teljes Fidesz alá tartozó magyar államapparátus, fideszes önkormányzatok, illetve cégek tucatjai összejátszottak azért, hogy Orbán Viktor minden lében kanál veje, szállíthasson túlárazott és meglehetősen gyenge fényű lámpákat a fideszes településeknek, ahol időközben több – köztük halálos – baleset is történt már a félhomályos kivilágítás miatt. És hogy a történet kerek legyen: az adófizetők duplán fizetnek a Tiborcz-lámpákért, mivel Magyarországnak jó eséllyel vissza kell majd fizetnie az Uniótól kicsalt 13 milliárdnyi támogatást. Az OLAF-jelentés állami, szervezett bűnözés gyanújáról ír, a Fidesz válasza: az uniós hivatal beavatkozik a választásokba.

Pénztárgép-mizéria

Hogy egy alapvetően jó célból is tud nagy pénzt szakítani a fideszes holdudvar, arra kiváló példa a hazai kiskereskedelem online-pénztár gépesítése. A kiskereskedelemben elharapózott adócsalás letörésére találta ki a nemzetgazdasági tárca, hogy a hazai kiskereskedelmi kasszákat az adóhatóság szerveire kössék. Igen ám, de az online adatkapcsolatot biztosító mobilszolgáltató és a kassza közé beékelődött egy sajátos cég, a Mobil Adat Kft, náluk landol a mobil adathasználat díjának egy része. Talán nem is meglepő, hogy a biztos és évente kétmilliárdos bevételt kasszírozó cég tulajdonosa mára Garancsi István, Orbán egyik oligarchája. A cég helyzetbe hozásának jellemző, hogy amikor a kasszapiac egyik nagyja, az Alt Cash Kft. nem velük szerződött, akkor az adóhatóság a bűnüldöző szervek egyszerre estek neki a cégnek, és lényegében az útszélre lökték. Végül miután a cég beadta a derekát és megkötötte a szerződést a Garancsi-céggel nagy hirtelen elsimult a vihar, és megszűntek a nyomozások az Alt Cash-sel szemben.

Közmunkarendszer

Évente mintegy 200 ezer ember kényszerült közmunkát vállalni azt követően, hogy a kormány szinte teljesen lenullázta a szociális támogatások rendszerét. A hivatalos tervek szerint így vezették volna vissza az embereket a munkaerő piacra, ám ez csak kevés esetben sikerült. Sok helyen a polgármesterek saját céljaikra használták a kiszolgáltatott embereket, néhol pedig „kiszervezték” az önkormányzat által foglalkoztatottakat, így ugyanis a minimálbérnél is kevesebbet, csak mintegy 50 ezer forintot kellett fizetni nekik.

Önkormányzatiság leépítése

Az elmúlt nyolc évben jelentősen csökkent a mintegy 3200 hazai önkormányzat jogköre, a kormány ugyanis – más funkciók mellett – államosította a városok és a települések által működtetett kórházakat, iskolákat. Ezzel párhuzamosan drasztikusan csökkent a településeknek járó támogatások összege is. A közszolgáltatások színvonalán – például hulladékszállítás – a mai napig érezni a centralizáció hatásait.

Letelepedési kötvény-biznisz

A Rogán Antal által megálmodott, tavaly márciusban zárult rendszer koncepciója az volt, hogy korlátlan ideig tartó letelepedési jogot adnak Unión kívüli embereknek, illetve családjuknak, akik ezért cserébe 300 ezer euróért ötéves futamidejű államkötvényeket vásárolnak. Az ötlet eredménye az lett, hogy mintegy 20 ezer – elsősorban kínai, néhány esetben bűnözői múlttal rendelkező – ember „belépőt” vásárolt magának az Európai Unióba, a több mint 100 milliárd forintos haszon pedig átláthatatlan offshore-hátterű cégeknél landolt.

Paks2

Orbán Viktor 2014-ben előzetes bejelentés nélkül Moszkvába utazott, ahol megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a paksi bővítéséről. A mintegy 3600 milliárd forintba kerülő beruházásra Magyarország 3000 milliárd forintos hitelt vesz fel az oroszoktól. Ezt várhatóan hosszú évtizedekig fizeti majd az ország, ráadásul a megállapodás előnytelen is, mivel a jelenlegi piaci kamatokhoz képest majdnem dupla akkora kamattal számol a hitel megállapodás.

Menekültek

Több tízmilliárd forintot költött a kormány Soros-, illetve menekültellenes kampányra, idén januárban azonban – Altusz Kristóf, a külügyminisztérium helyettes államtitkárának elszólásából – kiderült, Magyarország már befogadott 1300 menekültet.

Egyenlőtlen szavazati jog

A Fidesz-KDNP által elfogadott választási törvény alapján szavazati jogot kaptak a határon túli magyarok is. Akiknek nincs magyarországi lakcímük, levélben is szavazhatnak (ők 97 százalékban a Fideszre voksoltak), viszont a kivándorlók (akik többnyire elégedetlenség miatt mentek külföldre, de itthon van az állandó lakcímük), csak a lakhelyüktől akár több száz kilométerre lévő – külképviseleteken adhatják le a voksukat.

Rogán helikopter

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője helikopterrel ment egy nyíregyházi esküvőre. A politikus a hírt kezdetben letagadta és perrel fenyegetőzött, de végül elismerte tettét és bocsánatot is kért érte. Állítása szerint a felesége barterezte a helikoptert, az útbecslések szerint 1,8 millióba került.

CEU

A felsőoktatási törvény tavalyi módosítását követően csak akkor működhet Magyarországon egy külföldi egyetem, ha az itteni működésük elvi támogatásáról az adott állam és a magyar állam között nemzetközi megállapodás jön létre, valamint ha a székhelyen is folytatnak felsőoktatási képzést. A kormány ezzel hivatalosan a „kamudiplomát” adó egyetemek ellen lépett volna fel, de valójában megpróbálta ellehetetleníteni a Soros György milliárdos vállalkozó által támogatott Central European University (CEU) működését. A legjobbra értékelt hazai, ám Egyesült Államokbeli székhelyű egyetem sorsa még nem dőlt el véglegesen: ugyan New York állam már aláírta volna a működéséhez szükséges szerződést, de a magyar államnak váratlanul ráérőssé vált az ügy, és későbbre halasztották a tárgyalások folytatását.

NETADÓ

Az elmúlt nyolc év egyik legnagyobb tömegtüntetését idézte elő, amikor Varga Mihály bejelentette, 2015-től minden megkezdett gigabájt után 150 forintnyi adót kell fizetni. A demonstrációk hatására a kormány visszavonta a kezdeményezést.

Visszamenőleges és egyénre szabott törvényalkotás

A 2010-es kormányváltást követően az Orbán-kabinet számos alkalommal – így például az előző kormányok idején fizetett végkielégítések esetében is – visszamenőleges hatállyal állapított meg kötelezettségeket. A Fidesz-kormányra azonban gyakran jellemző volt a joghoz való különös viszonyulás, több esetben olyan szabályokat fogadtak el, amelyek csak egy – kormány közeli – embernek kedveztek vagy éppen az ellenfeleknek ártottak.

A „lew Heinekennel” például a vörös csillagos logóval rendelkező sörgyárnak üzentek hadat, míg a „lex Vajnával” lehetővé tették, hogy csak Andy Vajna és Szima Gábor cégei tudjanak online kártyatermet és kaszinót indítani.

Egy párti alaptörvény

Hat évvel ezelőtt, 2012-ben lépett életbe a kizárólag Fidesz-KDNP által alkotott alaptörvény, amely – más kifogásolható pontok mellett – jelentősen csökkentette az Alkotmánybíróság hatáskörét. Orbán Viktor kormányfő „gránit szilárdságúnak” jellemezte az Alaptörvényt, ám azóta hatszor módosították azt.

Egyháztörvény

A Fidesz-KDNP kétharmados többségét felhasználva 2011-ben új egyháztörvényt is elfogadott, ebben diszkriminatív módon létrehozták a jelentős előnyökkel járó elismert egyházak kategóriáját. Ebbe körbe az Országgyűlés döntése alapján lehetett bekerülni. Később az Alkotmánybíróság is alkotmány-ellenesnek minősítette az új szabályozást és többször is módosítani kellett a törvényt. A bevett egyházak kategóriája megszűnt, a kifizetett támogatások feltételei viszont mai napig szubjektívek maradtak.

NAV-botrány – kiutasítás

Az Egyesült Államok 2014-ben megtagadta a korrupciós érintettségre hivatkozva a beutazás lehetőségét hat meg nem nevezett magyar köztisztviselőtől. Utólag kiderült, az egyik érintett Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal akkori elnöke volt. Az Egyesült Államok nagykövetsége átadta a magyar félnek az összegyűjtött papírokat, ám ezekben bizonyítékokat, ezért büntetőjogi következménye sem lett az ügynek.

Schmitt Pál botránya

A HVG 2012-ben számolt be arról, hogy Schmitt Pál akkori köztársasági elnök másolta 1992-es doktori disszertációjának nagy részét. Az ügyben egyetemi vizsgálóbizottságot állítottak fel, amely azt állapította meg, hogy a disszertáció „nagy terjedelmű szöveg azonos fordításon alapul”. Később az elnököt megfosztották doktori címétől is, ekkor Schmitt Pál azt ígérte, újra megszerzi majd a fokozatot. Végül a botrány lemondott elnöki posztjáról, doktori címet – a publikus adatok szerint – azóta nem szerzett.

Rezsiharc és a valóság

A kormány a külföldi cégek elleni harc jegyében, a „luxusprofit ellen” fellépve 2013-2014-ben összesen 25 százalékkal csökkentette a rezsi árát. A lépés nagyban hozzájárult a 2014-es választási győzelemhez is, ám idén februárban – a Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető által kiperelt iratokból kiderült, - hogy átverés volt az egész. A számok azt mutatják, hogy Orbán-kabinet nem hogy csak lekövette a piaci változásokat, de még nyerészkedett is a rezsiharcon. A politikus számításai szerint csak 2016-ban 50 milliárd forint luxusprofit halmozódott fel az állami gáznagykereskedőnél.

Szemétbotrány

A 2016 áprilisában létrehozott Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt (NHKV) elvette a díjbeszedés jog a szolgáltatóktól. A rendszer megbukott, számos helyen csak jelentős késésekkel viszik el a szemetet, ráadásul a kuka tulajdonosok szemétszállítási csekkeket sem kapják meg időben. Ennek ellenére gyakran emiatt panaszkodtak a lakók, hogy már a végrehajtókat is rájuk küldték, pedig egyáltalán nem kaptak csekket.

Kishantos

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. egy német-magyar kormányközi program eredményeként jött létre. Az általuk kezelt 450 hektáros földterületen több mint egy évtizede biogazdálkodást folytattak, így egy nagyon értékes mintagazdaságot működtettek. Az új földtörvény elfogadása után viszont a 2013-ban lejáró fölbérleti szerződést nem hosszabbították meg, a kiírt pályázaton pedig más bérlő nyert. A kishantosiak perre mentek, de a bíróság szerint a földalapkezelőnek joga volt másnak kiadni a földet és mindössze 20 millió forint, az utolsó vetés ára járt vissza.

MOL-INA botrány

A MOL 2003-tól kezdődően több év alatt összesen 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a horvát állami olajtársaságban az INA-ban. A horvát kormány – másik tulajdonosként – viszont vitatta a Mol kontrolljogát, később pedig a magyar vállalat vezetőjét, Hernádi Zsoltot korrupcióval vádolták meg, sőt még nemzetközi körözést is kiadtak ellene. A vádak szerint Hernádi ötmillió eurónyi kenőpénzt juttatott az akkori horvát miniszterelnöknek, Ivo Sanadernek, hogy a Mol megszerezhesse a horvát állami olajipari cég, az INA feletti kontrollt 2009-ben.A bíróság azt állapította meg, hogy nem történt törvénysértés.

111.jpg


Folytatas...
 
Elmúlt, az „elmúlt nyolc év” Bűnlajstroma..... (2)

Adóügyek


Magyarországon 2010 után az adórendszer nagyszabású reformját hajtották végre, a személyi jövedelemadó egykulcsos, 16 majd 15 százalékos lett. A költségvetés bevételei évente mintegy 400 milliárd forinttal csökkentek. Az adócsökkentés háromnegyede a legmagasabb jövedelmű gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmének kedvezett, korábban ők fizették be az adóbevételek 61 százalékát, ez 41 százalékra mérséklődött.

A több gyermeket nevelők számára az adóreform összesen 67 milliárd forint adócsökkentést biztosított, az összeg 92 százaléka a legfelső két jövedelmi tized nettó keresetét növelte. Pénzügyi vállalkozások különadója, tranzakciós illeték, távközlési adó, közművezetékek adója, energia-szolgáltatók adója, biztosítási adók baleseti adó, népegészségügyi termékadó, reklámadó – néhány az elmúlt években bevezetett különadók közül. Az összesített súlyuk aligha meghatározható. Egy-egy iparág jövedelmezőségét továbbra is torzítja, ez is hozzájárul Magyarország versenyképességi hátrányának növekedéséhez.

Keleti és déli nyitás

Az összevont külgazdasági és külügyi tárca működésének legszerencsétlenebb ötlete a keleti, majd a déli nyitás ötlete volt. A külkereskedelemben érdekelt cégek fő célpiaca továbbra is az Európai Unió maradt.

Kínával a forgalmunk részaránya hol stagnált, hol csökkent.

A déli nyitás „eredménye” az lett, hogy négy afrikai és öt dél-amerikai kereskedőházat bezártak. Az ezzel a területtel foglalkozó helyettes államtitkár lemondott.

Brókerbotrány

2015 tavaszán egymást követően három brókercég omlott össze: a Buda-Cash, a Quaestor és a Hungária, az általuk okozott ügyfélkár 100 milliárd, ezt jócskán meghaladó és 100 millió forintosak voltak. Bár többszöri törvénymódosítással az ügyfelek ez részének kára megtérült, ám maradtak még mindig kielégítetlen igények. Egyértelmű, hogy a pénzügyi felügyelet ellenőrzési tevékenysége csődöt mondott.

Ugyancsak felelősség terheli a kormányzati szerveket, amelyek a Quaestornál tartották értékpapírban az átmenetileg szabad pénzeszközeiket, majd a csőd bekövetkeztének éjszakáján a kereskedőházak milliárdjait hiánytalanul kimentették, míg a többi ügyfelet a zárolás miatt már nem szolgálták ki.

Egyes kormány közeli önkormányzatok azonban buktak, de a konszolidációjuk során orvosolták ezt a gondjukat. A tulajdonos-vezérigazgató Tarsoly Csaba és bűntársai elleni büntetőper csak lassan csordogál.

Bérszakadék

Az ország egyes régiói közötti bérkülönbségek nem csökkentek. A havi átlagos budapesti és a szabocsi bruttó bér között 134 ezer forint a különbség. A statisztikák szerint Magyarországon 2017 novemberében a btto átlagkereset 323.000 forint (1038 euro) volt, azaz nettó 214.800 forint (690 euro). Szlovákiában az átlag nominálbér 2017 harmadik negyedévében elérte a btto 935 eurós szintet (nettó 717 euro), vagyis, 5,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Csehországban az elmúlt év harmadik negyedévében az átlagkereset évközi szinte 6,8 százalékkal btto 29.050 koronára (1145 euro), azaz nettó 22.073 koronára (870 euro) emelkedett. Lengyelországban a tavalyi év azonos időszakában btto 4255 zloty (1023 euro) vagyis nettó 3031 zloty (729 euro) volt az átlagkereset. Vagyis a bérszakadék folyamatosan növekszik.

Az unios pénzek

A beruházások alakulásában az unios pénzek áramlásának kulcs-szerepe van. A tavalyi év egészében 16,7 százalékos bővülést mértek, ami kiemelkedő, ugyanakkor nem meglepő, mert 2016-ban nagyot estek a beruházások. A hektikusságra példa, hogy tavaly olyan jelentős mértékben növekedtek a magánberuházások, amelyekre a 2000-es években nem volt még példa. Korábban 2013-2015-ben élénkülés, majd ezután erőteljes zuhanás következett be. A hosszú távú növekedés szempontjából fontosabb a vállalati és (lakossági) fejlesztések intenzitása, mint a kétes hatékonyságú unios támogatások felhasználásának hullámzása. Ezért a jövő korántsem bíztató.

Takarékszövetkezetek

Ez év elejére befejeződött a korábbi takarékszövetkezeti szektor teljes szétverése. 12 olyan regionális szövetkezeti hitelintézet jött létre az országban, amelyek lényegében állami irányítás alatt működnek. A korábbi szövetkezeti tagságnak csak formális jogosultsága maradt. A kormányzati akaratot képviselő Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete ugyan arra hivatkozott, hogy a fúziókra alapvetően azért volt szükség, hogy a takarékok versenyképesebbé váljanak, egységes, korszerű, az adott régió bármely fiókjában igénybe vehető szolgáltatásokat tudjanak nyújtani ügyfeleik részére, valójában a tulajdonosi akaratot Orbán Viktor legszűkebb körének tagjai képviselik.

Nyugdíjrendszer

A Fidesz-kormány 2012-től durván megváltoztatta a nyugdíjszabályokat, s ezzel létrehozta Európa legigazságtalanabb nyugdíjrendszerét. A nyugdíjba vonulás korábbi rugalmasságát biztosító lehetőségeket kivétel nélkül eltörölte, a társadalmi lázadásnak a munkában töltött idő mellett a gyermekek számát is figyelembe vevő Nők 40 bevezetésével vette elejét. A korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségével sem a férfiak, sem azok a nők nem tudnak élni, akik egyetemet végeztek és/vagy hosszabb ideig nem tudtak dolgozni. 2015-től felszámolták a veszélyes munkahelyeken dolgozók korkedvezményes lehetőségét is, sőt, nem fogadták el azokat a töredék éveket sem, amit korábban ilyen munkakörben szerzett valaki, ha nem volt meg a tízéves minimum határideje.

A kizárólag az infláció várható mértékének megfelelő éves nyugdíjemeléssel a kormány járt jól, elég csak a tavalyi 10 százalék fölötti átlagos béremelkedésre gondolni, aminek következtében gyorsul a nyugdíjak leszakadása. 2008-ban a nyugdíj még a nettő átlagkeresetek 69,1 százalékának felelt meg, ám ez az arány 2016-ban már csak 63,7 százalék volt. A járulékplafon eltörlésével együtt megszüntetett nyugdíjplafon miatt néhányan már egymilliót is meghaladó időskori ellátást kapnak havonta, miközben a nyugdíjminimum tízedik éve változatlanul 28.500 forint, az átlagnyugdíj pedig tavaly 123.727 forint volt. A nyugdíjak alsó és felső tizede között már tizennyolcszoros a különbség.

Szociális ellátások

A Fidesz-kormány teljesen átalakította a szociális ellátások rendszerét, amivel épp a leginkább segítségre szorulók jártak a legrosszabbul. A „munka alapú társadalom” meghirdetésével együtt Európa legszigorúbb munkanélküli ellátórendszerét sikerült létrehozniuk, hiszen az állás nélkül maradtak segélyre való jogosultságának korábbi 9 hónapos időtartamát 3 hónapra korlátozták, miközben minden statisztika szerint az átlagos álláskeresés ideje másfél év. A megromlott egészségi állapotuk miatt dolgozni már képtelen emberek a korkedvezményes és a rokkantsági nyugdíj megszűntetése miatt már csak a rokkantsági és rehabilitációs ellátásra számíthatnak. A szigorított felülvizsgálatok tízezreket hoztak megalázó helyzetbe, legalább 30 ezer embertől elvonták a rokkant nyugdíjat. A megváltozott munkaképességűek mostani ellátásai ráadásul a 2012-es minimálbér btto 93 ezer forintos összegéhez vannak kötve.

A rendszeres szociális segélyezést kivették az önkormányzatok kezéből és gyakorlatilag megszűntették. Helyette foglalkozást helyettesítő támogatás címén 22.800 forintra csökkentették az ellátás alapösszegét és a juttatást számtalan feltételhez kötik. A településektől elvonták a lakhatási támogatás és az adósságrendezési támogatás oda ítélésének lehetőségét, 2015 óta csak települési támogatás címén adhatnak kisebb összegeket a helyben lakóknak. Sehol nincs pontos adat, de biztos, hogy több százezren maradtak bármiféle ellátás nélkül, hosszabb vagy rövidebb ideig a Fidesz-kormány szociálpolitikája következtében. A regisztrált munkanélküliekről tudjuk, hogy 48 százalékuk nem kap egyetlen fillért sem. A tíz éve változatlan nyugdíjminimumhoz kötött szociális és családtámogatások értéke fokozatosan csökken. Ennek és a fogyatkozó gyermeklétszámnak az együttes hatására a minden gyermekes családhoz egyformán eljutó családi pótlékra egyre kevesebbet költ az állam. A Fidesz-kormány családtámogatási rendszerének vezérága a családi adókedvezmény igénybe vétele, amivel 1 millió család tud élni, miközben Magyarországon a legutóbbi népszámlálás adatai szerint majdnem 1 millió 800 ezer családban nevelnek egy vagy több gyereket. Van tehát 800 ezer olyan család, ahol nincs bevétel, vagy olyan alacsony a szülők jövedelme, hogy nem tudnak élni a kedvezménnyel. Amikor pedig mindezek hatására még a betervezett szociális támogatási összeget sem osztják szét a rászorulók között, akkor a maradványt egész másra fordítják. Tavaly év végén például 90 milliót csoportosítottak át ilyen formában a taopénzekből amúgy is rengeteg bevételhez jutó sportok további támogatására.

.------------------------------------------------

A Fidesz bő egy évtizede mindenkor gondosan ügyel arra, hogy a híveinek mindig legyen valamilyen ellenségképe.

Schmitt Pál Köztársasági elnökként megbukott, mert plágium botrányba keveredett: másolta 1992-es doktori disszertációjának nagy részét. Megfosztották doktori címétől is, de Schmitt azt ígérte újra megszerzi majd a fokozatot. A publikus adatok szerint azóta, az eltelt közel hat év alatt ez nem történt meg.

ELIOS: az OLAF jelentés állami, szervezett bűnözés gyanújáról ír, 13 milliárd a tét.

Andy Vajna, a médiaguru: film, televízió, sajtó, mindenhol érdekelt, amellett, hogy a kaszinó bizniszben is jócskán fut vele a szekér, hiszen szinte monopóliuma van a magyarországi piacon.

Trafik mutyi. A nyolc év egyik legaljasabb intézkedése a trafikok államosítása és szétosztása volt a haveri körnek.

A pénzügyi machinátor. Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke legújabban a fia cégétől bérel egy 400 milliós villát albérletnek.

Nincs pontos adat, de biztos, hogy több százezren maradtak bármiféle ellátás nélkül Fidesz szociálpolitikája következtében.

111.jpg
 
Utoljára módosítva:
de, az ellenzék betelepíti a migránsokat.....
Egyszerűen nem értitek hogy ha politika akkor magyarországon MOST minden a migránsok körül forog!!!
Ha elvennék az ingatlanodat azzal az ürüggyel hogy kell a lakhely a határt védőknek akkor az emberek tapsolnának!!!
Ez van.
 
de, az ellenzék betelepíti a migránsokat.....
Egyszerűen nem értitek hogy ha politika akkor magyarországon MOST minden a migránsok körül forog!!!
Ha elvennék az ingatlanodat azzal az ürüggyel hogy kell a lakhely a határt védőknek akkor az emberek tapsolnának!!!
Ez van.
*
Hidd el, kedves Setni, hogy ez hazugság. A DK-sok megígérték, hogy a kerítés MARAD. Ezen túl kormányváltás esetén, az ellenzék nemzetközi ügyészségnek a segítségét kérik, Brüsszeltől. A fenti bűnlajstromot elolvasva, van mit kérdezniök az ügyészeknek, sőt a bíráknak, az EU-nak.
:dr_4:Nem behívná a DK az EU-t, hogy megváltoztassák (rossz értelemben) a mi életünket, :dr_4:NEM.
Behívná az EU-t:cool:, hogy legyen rend, egy nemzetközi ügyészség/bíróságnak ITT VAN a HELYE.
Olvasd el a Bűnlajstromot, égnek áll a hajunk:o, mert ezek tényszerű beírások, ezek megtörténtek és velünk, itt és most Magyarországon. Ezt tették velünk a választott vezetőink, akikben bíztunk.
Tovább nem folytatom, gondold tovább, még mit írtam volna... No azt. Pontosan.
 
*
Hidd el, kedves Setni, hogy ez hazugság. A DK-sok megígérték, hogy a kerítés MARAD. Ezen túl kormányváltás esetén, az ellenzék nemzetközi ügyészségnek a segítségét kérik, Brüsszeltől. A fenti bűnlajstromot elolvasva, van mit kérdezniök az ügyészeknek, sőt a bíráknak, az EU-nak.
:dr_4:Nem behívná a DK az EU-t, hogy megváltoztassák (rossz értelemben) a mi életünket, :dr_4:NEM.
Behívná az EU-t:cool:, hogy legyen rend, egy nemzetközi ügyészség/bíróságnak ITT VAN a HELYE.
Olvasd el a Bűnlajstromot, égnek áll a hajunk:o, mert ezek tényszerű beírások, ezek megtörténtek és velünk, itt és most Magyarországon. Ezt tették velünk a választott vezetőink, akikben bíztunk.
Tovább nem folytatom, gondold tovább, még mit írtam volna... No azt. Pontosan.
Így van ahogy írod.
De az emberek félnek.
Nem kell a színes tv jó a fekete-fehér.
 
de, az ellenzék betelepíti a migránsokat.....
Egyszerűen nem értitek hogy ha politika akkor magyarországon MOST minden a migránsok körül forog!!!
Ha elvennék az ingatlanodat azzal az ürüggyel hogy kell a lakhely a határt védőknek akkor az emberek tapsolnának!!!
Ez van.

Migránstermés az elmult honapban, egy fö!
-
upload_2018-4-6_13-53-57.png


Fogadok a kerités nélküli idöben sokkal több Szerb vagy Román jött át a határon illegálisan az EU területére. :rohog:
-
Magyarország nem Amerika, egyáltalán nem áll az "állmok világánanak" a listáján.
-
2015-ben is az volt a "vád", hogy "nem akarnak itt maradni, a Merkelhez igyekeznek" :rohog:
-
Legalább egy tucat emberrel találkoztam amelyik a Kádárkorszakban Jugoszlávián keresztül menyekült nyugatra. Ha Orbán kivezeti Magyarországot az EU-bol akkor egy ilyen országelhagyásra nem lesz többet mod.
-
Az Orbán kormány alatt semmi esélyük nem lesz ha a kormányzo szorosabbra huzza a hurkot.
-
dt.common.streams.StreamServer.cls
 
Utoljára módosítva:
Az Eut nem kell behivni mert mi magunk tagok vagyunk. Belepni kell Eu ugyeszsegebe az orszagnak, ami az Eus penzek elszamoltatasat tudja kovetni ellenorizni es szancionalni.
Ami jo hogy az egesz ellenzek ezzel egyetert.
 
Így van ahogy írod.
De az emberek félnek.
Nem kell a színes tv jó a fekete-fehér.
*
Ha a jelenlegi narancsosok bármi okból maradnának, irgalmatlan kemény világ lenne. Lenne is mitől rettegni. Március 15-én be lett ígérve, "cárevicska" által, saját fenséges szájából eresztette el az üzit, hogy nem felejtik el a retorziót. Jó, jó, nem pontosan ezekkel a szavakkal, de aki tud magyarul, az megértette.
 
Az Eut nem kell behivni mert mi magunk tagok vagyunk. Belepni kell Eu ugyeszsegebe az orszagnak, ami az Eus penzek elszamoltatasat tudja kovetni ellenorizni es szancionalni.
Ami jo hogy az egesz ellenzek ezzel egyetert.
*
MÉG EU-sok vagyunk, remélem azok is maradunk. Nagyon boldoggá tenne az IGAZI elszámoltatás, a "deresre húzás". Cárevicskának és "udvarának" ez már nagyon kijárna. A Bűnlajstromot elolvasva az agyam is elzsibbadt. Egyet viszont el kell ismerni, hogy igaz, hogy milliárdokért, de dolgoztak a fiúk, keményen... Igaz, hogy a maguk gazdagodására. Mi a nép sehol nem voltunk. Egyet remélek, bejön a régi igazság, miszerint minél magasabbra kapaszkodik bárki is, annál mélyebbre eshet, no meg nagyobbat. Úgy legyen.
 
Így van ahogy írod.
De az emberek félnek.
Nem kell a színes tv jó a fekete-fehér.
Igaz, az emberek félnek és bizonyos rétegek tájékozatlanok, Magyarországon ez a kormánykézben levő média műve. Többek pedig érzik, hogy csalódtak, de nem mernek szembe nézni a tényekkel, nem akarják megélni a csalódást, ezért inkább nem tájékozódnak.
 
Igaz, az emberek félnek és bizonyos rétegek tájékozatlanok, Magyarországon ez a kormánykézben levő média műve. Többek pedig érzik, hogy csalódtak, de nem mernek szembe nézni a tényekkel, nem akarják megélni a csalódást, ezért inkább nem tájékozódnak.
*
Tipikusan strucc politika. Ha bele is dugnám a fejem a homokba, nem látom, mi történik körülöttem. Sajnos többen ezt művelik, teljesen agymosottak.
 
*
Nagyon sok minden kimaradt, amiről még nem is tudunk.
Gond csak az, hogy mindegyik csalásról, lopásról valamilyen módon volt tudomásunk, amikor kiderült. Ezeken felül egészen biztosan + több száz bűnük is van, úgy, hogy helye van ITT a listán kívül.
Jó, ha minél többen tudunk róla, vagy felfrissíti az emlékezetünket, hogy még ez is, meg az is dőlt/dől. Köszönet minden újabb kiegészítésért.:dr_24:
 
pár dolog ami még ide illik:


*
Köszönöm, hogy behoztad azokat a csalásokat, hazugságokat, amelyek kimaradtak. Képtelenség ennyit észbe is tartani. Ezért jól jön a segítség, örülök annak, ha minél többet felfedtek. Itt és másutt is, van helye minden bűnnek, ami a listából kimaradt.
 
szomorú hogy amíg tisztelni szeretném magyarország első emberét, adig ő és bűnöző bandája tesz róla hogy megvetéssel gondoljak rájuk.

mert amíg Széchenyiék a saját vagyonukat áldozták az ország jobbá tételéhez, addig ez a bűnszervezet a mi pénzünket a saját vagyonának gyarapítására fordítja. remélem ez a diktatúra és annak kiagyalói mielőbb eltűnik magyarországról.
 

A lista nem teljes lehet potolni ami kimaradt, es meg van boven ami nem szerepel.
Tenyszeru felsorolas, mentes az elfogultsagtol es az eros kritikatol ami azert igencsak csigaverre utal.
Ténynyszerű felsorolás az lenne ha a pozitívum is fel lenne sorolva, ami dupla ilyen hosszú. Csak gondolom kényelmesebb kanadábol ocsárolni az óhazát. Onnan könnyebb, kényelmes fotelból.
 
Ténynyszerű felsorolás az lenne ha a pozitívum is fel lenne sorolva, ami dupla ilyen hosszú. Csak gondolom kényelmesebb kanadábol ocsárolni az óhazát. Onnan könnyebb, kényelmes fotelból.

Teljesen igazad van. Fel lehetne sorolni pozitívumokat is a FIDESZ (és a kamupárt KDNP) kormány mellett. És igen, valóban ez lenne a "tisztességes". De az, hogy valakik felsorolja ezeket az ügyeket, az nem azt jelenti, hogy az óhazát ócsárolja. Nem a hazával van a gond, hanem a kormányával, és ez került "ócsárlásra".

Egyébként pedig... nekem csak 3 dologgal van problémám:
1) A FIDESZ kezében van az ÁSZ, az ügyészség, az Alkotmánybíróság, a bíróság egy része, minden fontosabb poszton FIDESZES pártkatona ül. (Ez nem emlékeztet valakit a '89-ig fennálló egypártrendszerre?)
2) A FIDESZ rátelepedett a közmédiára, a kereskedelmi médiák egy jelentős részére, a sajtó nagy része szintén az ő kezükben van. (Ez nem emlékeztet valakit a '89-ig fennálló egypártrendszerre?)
3) A FIDESZ politikájával egyet nem értőket üldözik, a munkájukat igyekeznek ellehetetleníteni. (Ez nem emlékeztet valakit a '89-ig fennálló egypártrendszerre?)

És a bónusz: a FIDESZ ez ellen harcolt, és most sikeresen felépíti.
Látod, nekem személy szerint ezért van elegem belőlük. Tőlem maradhatnának kormányon örökkön örökké is, ha nem lenne ez a fenti 3 pont. De van.
(És csak halkan jegyzem meg, ha ezek nem így lennének, akkor a posztindító felsorolás sem lenne, hiszen nem mernék/tudnák azokat megtenni.)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Fruzsina 23 wrote on bsilvi's profile.
Ha valakinek meg van magyarul a vampirok amerikaban 2. 3. Része nem tudná el küldeni erre az email címre: [email protected]
Előre is köszönöm
Csilinkóné Lulács Éva wrote on bsilvi's profile.
Szia! Olvastam a vérfarkasok világa 1-4,5 köteteit. Nagyon tetszett. Szenzációs a fordítás. Köszi. Mikorra várható a többi? Éva
Itt lehet a 20 üzenetet leadni?
hola! Alguien tiene el nuevo patrón de RNata?
imi70 wrote on erikfrenszi's profile.
Bocs Úton.

Statisztikák

Témák
37,959
Üzenet
4,757,121
Tagok
612,911
Legújabb tagunk
Sengacska
Oldal tetejére