Első magyarként elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 8.

Melitta - 2019 Január 8, 17:50
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A magyarok közül elsőként elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor. Az extrémsportoló a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot, olvasható az expedíció Facebook-oldalán. Rakonczay Gábor volt az, aki a világon először kenuval kelt át az Atlanti-óceánon.

  A szabályok értelmében aki először jár az Antarktiszon, annak csapatban kell teljesítenie a távot, így Rakonczay Gábor is negyedmagával vitte végig az expedíciót, ám a legtöbbet ő haladt az élen, és neki kellett húznia a legnehezebb (94 kilós) szánt.

  [​IMG]
  2018. november 22-én készült kép Rakonczay Gáborról, aki 2019. január 7-én első magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva elérte a Déli-sarkot. Az extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot egy 94 kilós szánt húzva maga után.
  Fotó: Camera Kft
  Fizikailag próbára tette az a 200 kilométeres szakasz, amelyen mély hóban meneteltek, a táv végén pedig folyamatos jeges szembeszéllel megküzdve teljesítette célját.

  Mentálisan a sokszor végtelennek tűnő menetelést kellett megszokni. Az agy képtelen felfogni a menetelés tényleges időtartamát, ebben az ingerszegény környezetben az ember lépésről lépésre küzdi előre magát. "Csak megy előre, és nem foglalkozik azzal, meddig tart még, hogy milyen hosszú ez az egész, hogy mennyi is az a 950 kilométer, amennyit végül ténylegesen megtettünk a síléceinken, a szánjainkat húzva."

  Eleinte mínusz 12 Celsius-fok körüli volt a hőmérséklet az Antarktiszon, ám ahogy közeledtek a sarkponthoz, már szinte mindig mínusz 20 Celsius-fok alatt volt a hőmérséklet, néha elérte a mínusz 30-at is.

  Az út során testsúlya 10 százalékát elégette, az arcán pedig fagyási sérüléseket szenvedett. Az expedíció Facebook-oldalán erről azt írja: a fagyási sérülése úgy néz ki, mintha egy forró vasalóval képen vágták volna. "A fagyási sérülés látványos, de nem vészes. (...) A fagyásnak egyébként különböző fokozatai vannak, az én arcomon csak a külső bőrréteg fagyott el, ami rendbe fog jönni.”

  INDEX
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 8.

  1. Beka Holt
   Beka Holt
   Gratulálok!
   Ernoe kedveli ezt.
  2. aniko45
   aniko45
   Gratulálok,minden elismerésem !!!!!:)
   Ernoe kedveli ezt.
  3. csigafi
   csigafi
   Nem nagy kaland. Nincs mihez gratulálni. megfelelő szponzori háttérrel sokan megcsinálnák.
   Na de mi értelme volt ennek az egésznek? Ha csapatban indult miért nem a csapat szerepel a cikkben mit kell itt valakit egyénileg sztárolni amikor egy csapat érdeme a dolog. Az hogy valaki kiválik a csapatból és előre tőr az nem csapatjátékos. Na erről ennyit.
  4. Beka Holt
   Beka Holt
   Ez érdekes hozzáállás. Talmácsit bezzeg sztárolta mindenki, pedig ő aztán ékes bizonyítéka volt annak mi is az a csapatszellem!
   aniko45 kedveli ezt.
  5. gumelig
   gumelig
   Sosem tudtam mit kezdeni ezekkel a bizonygatókkal. Nem fedeznek fel semmit, nem versenyeztek, még csak nem is az elsők azon a vidékeken.
   Kezük lábuk lefagy, vagy ott patkolnak el, és szeméttelepet csináltak a Himalájábol. Csodáljam őket?
   Ne velem akarják az egójukat polírozni. :D
  6. *Ferika*
   *Ferika*
   SOHA!! -- a fagyas minden evben visszajon (keserves tapasztalat)
   Ernoe, tornando, udvarfy és 1 másik tag kedveli ezt.
  7. *Ferika*
   *Ferika*
   :cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool::cool:
   csak mert a rendszer egyet enged
  8. csigafi
   csigafi
   Én értelek de nem ismerem én ezeket. Fogalmam sincs ki az a Talmácsi. Ezt a Rakonczay-t sem ismerem csak hallottam a nevét a rádióban oszt ennyi. Hidd el sokunk képes lenne erre megfelelő szponzorálás mellet. Na de mi az értelme? Még ha lenne valami értelme de semmi. Annyi hogy egy ember újra meg újra eljutott oda és kész. na és akkor mi van ? Van már modern technikai a közlekedésre nem kell ez a hülyeség. Komolyan semmi értelme ezeknek a megmozdulásoknak önsztároláson kívül. valaki kitalál egy baromságot hogy ő végig megy a déli sarkon és kész. Hát menjen akkor ha erre vágyik de ne csináltasson magából emiatt valami hőst. Haverom is végig ment a A Szent Jakab-úton ( El Caminó) 2x és és akkor mi van nem verte nagy dobra. A volt főnököm is ő sem csinált belőle hírverést. Szóval most komolyan akkor mi van ebben olyan nagy hírverés hogy valaki megint elérte a déli sarkot. :). Lehet az ésszel is elérni. Minek kínoznám magam szándékosan ha nem muszáj embertelenségekkel. Ez esztelenség és kész ennyi. Nincs ebben semmi szenzáció.
   tipasa és setni kedveli ezt.
  9. Beka Holt
   Beka Holt
   Hogy mi értelme van?
   Kérlek szépen, nekem arról fogalmam sincs! Én amilyen önző dög vagyok, biztos nem indulnék el egy ilyen túrára.
   Az El Camino más, régen legalábbis nem divatból mentek végig az útvonalon az emberek, ma meg sokan csak azért járják végig - már ha végig járják, - mert láttam én olyanokat akik autóval mentek egyik helyről a másikra. Itthon meg világgá kürtölték, hogy milyen fárasztó volt. Én is elindultam cirka 35-40 évvel ezelőtt, pár kilométer után kiugrott a térdem, szalagszakadás miatt villámgyorsan meg is műtöttek, számomra ennyi volt a zarándok út.
   De, a Himalája megmászása és egyéb őrület miért jó egyes embereknek, azt nem tudom.
   setni és csigafi kedveli ezt.
  10. vasoxid
   vasoxid
   Ady Endre: A Tűz csiholója.

   Csak akkor születtek nagy dolgok,
   Ha bátrak voltak, akik mertek
   S ha százszor tudtak bátrak lenni,
   Százszor bátrak és viharvertek.
   aniko45 és Beka Holt kedveli ezt.
  11. *Ferika*
   *Ferika*
   ott volt az az Erőss Zsolt, az onzosegevel sirba vitt egy fiatal lelket is
   itt meg itthagyott jopar arva kolkot
  12. csigafi
   csigafi

   Na látod lehet ez sem úgy történt mint ahogy a cikkben le van írva :)
   Én sokat bicajozok a térdemben érezni is télen ennek eredményét. Na de ez van. Ismerek olyanokat akik 2 km után úgy dontőttek soha tőbbé nem ülnek bicajra mert hogy az milyen fárasztó és baromság. Hát erre én sem tudok mit mondani. Már alig várom hogy elolvadjon a hó ne kelljen vonatozgatnom mert nekem meg az kényelmetlen kimenni a vonathozz nap mint nap. Mert mire kisétálok az állomásra annyi idő allat kb bicoval eljutok a célomig nem kell fagyoskodni mig jőn a vonat és társai. Megyek én hóban is csak hát most hogy nem lett eltakairva a hó egyenlőre nem megoldható mert nem látni mi van a hó alatt. Itt sajnos főld út van még amit nem szokás letakarítania helyi illetékeseknek és csak le van járva és fagyva. Na de nem panaszkodok én lehetne rosszab is.
   Beka Holt kedveli ezt.
  13. Beka Holt
   Beka Holt
   Őket nagyon sajnálom, hogy ilyen korán eltávoztak.
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  14. *Ferika*
   *Ferika*
   az erosst nem ! csak a fiatal fiut akit ez az onzo pocs magavalrantott a sirba
  15. vasoxid
   vasoxid
   Igen, de rá nem a halála miatt hanem az életműve miatt kell emlékeznünk. Számtalan mászói eredményét itt nagyon nehéz lenne felsorolni csak a legek: 10 darab nyolcezernél magasabb csúcs megmászása, és abból kettőt már műlábbal. Főleg ez a két utóbbi mert fogyatékkal élő emberként is ez nem semmi.
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  16. vasoxid
   vasoxid
   Felnőtt emberek voltak jól tudták, mire vállalkoznak. A fiú önként visszafordult érte nem volt kötelező parancs. Sportemberhez méltó tett.
  17. gumelig
   gumelig
   Ez a vers, számomra a múlt idők bátrait (felfedezőit)
   dicsőíti.
   Nem a Facebookos és Instagramos Hi-Tech vagánykodókat.
   Ernoe kedveli ezt.
  18. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Erőss Zsolt, az önzőségével sírba vitt egy fiatal lelket is. S, akkor az itt hagyott félárva gyerekekről nem is írtam...
   gumelig és *Ferika* kedveli ezt.
  19. Éva Kismadar
   Éva Kismadar
   ♥ Gratulálok !! köszönöm a feltett cikket :) !
   Beka Holt kedveli ezt.

Megosztás