Gyermekeutanázia?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Február 20.

Melitta - 2014 Február 20, 14:39
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Vasárnap kora délutánig több mint 97 ezren írták alá az interneten azt petíciót, amely arra kéri a belga uralkodót: ne írja alá azt a törvényt, amely a világon elsőként alsó korhatár nélkül mindenki - akár gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, elviselhetetlen fájdalmaktól szenvedő kisgyermekek számára is - elérhetővé teszi az aktív eutanáziát.

  A jogszabályt a belga szövetségi parlament alsóháza csütörtökön, a szenátus még tavaly decemberben fogadta el. A király jóváhagyását követően pár héten belül érvénybe is léphet.

  A petíció szerzője Gudrun Kugler osztrák teológus és jogász, aki azzal érvel, hogy az új szabályozás nem csak Belgiumra lehet hatással, hanem hosszabb távon Európára is, precedenst teremthet. Ahogy Kugler fogalmaz, Belgium egyelőre egyedi, új törvénye azt az üzenetet hordozhatja más országok számára, hogy ilyen törvény elfogadása megengedhető.

  "Európa aggódó polgáraiként, azért írunk Önnek, hogy arra kérjük, ne írja alá ezt a törvényt. Kérjük, ne mondjon igent a világ legrémisztőbb eutanáziatörvényére" - áll a petícióban, amelyet bárki aláírhat az interneten. A petíciót Surján László, az Európai Parlament magyar, kereszténydemokrata alelnöke is megosztotta a Twitteren.

  A belga alkotmány az uralkodó jogköreit meglehetősen szűkre szabja, a törvényalkotás folyamatában az írja: "a király a törvényeket szentesíti és kihirdeti", a magyar államfőtől eltérően sem alkotmányos, sem politikai vétóval nem élhet, a belga alaptörvény a törvények szignálását illetően mérlegelési jogkörrel nem ruházza fel a királyt.

  A csütörtökön elfogadott jogszabály korhatár helyett a józan ítélőképességet szabja az aktív eutanázia egyik feltételéül, amely azt is magába foglalja, hogy a gyermeknek tisztában kell lennie azzal, képesnek kell lennie felfogni, hogy a halálból nincs visszaút, az megfordíthatatlan. Ennek megállapítását a gyermeket kezelő orvosokra és egy független pszichiáterre vagy pszichológusra bízza az új belga szabályozás. Emellett mindkét szülő beleegyezése is elengedhetetlen. A belga sajtó a törvény előkészítése idején arról számolt be, hogy végstádiumban lévő, gyógyíthatatlan, szenvedő gyerekeket gondozó szakorvosok azt tapasztalták, hogy a halálos betegséggel küzdő kiskorúak rendkívüli érettségről tesznek tanúbizonyosságot döntéseik meghozatalakor.

  Ha az új szabályozás életbe lép, már nemcsak felnőttek, hanem elviselhetetlen fájdalmaktól gyötört, gyógyíthatatlanul beteg gyermekek is dönthetnek majd úgy Belgiumban, hogy szabad akaratukból az élet helyett a halált választják. A felmérések szerint a belgák elsöprő többsége támogatja, hogy gyerekek is kérhessék az aktív eutanáziát. Ez utóbbi jelenleg a világon csak Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban engedélyezett.

  gyerekbeteg.jpg
  Ma.hu
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Február 20.

  1. jenny1
  2. rumfic
   rumfic
   Bocsánat a válasz második része lemaradt:
   1. Orvos vagyok, része vagyok a folyamatnak, vérzett már el a kezem között (hál istennek nem gyermek) tiszta tudattal beteg, nap, mint nap látom a fájdalmat. Soha nem segítettem halálba beteg! De meg tudom érteni az "emberhez méltó halál" igényét.
   2. Egy gyógyíthatatlan beteg, szenvedő gyermek jobban megérti a halált, mint hiszed, mert Ő valóban átéli amiről mi itt csak beszélünk
   3. Szervkereskedelem???????? Ugye ezt nem gondolod komolyan...
   cdurmol kedveli ezt.
  3. rumfic
   rumfic
   Polz Alaine évekig dolgozott, élt ezekkel a gyerekkel. Ő nem az eutanáziáról, hanem a haldoklásról a gyászról írt.
   Én nem hiszem, hogy az ilyen szülő vállon veregeti, vagy szembe ...magát, hanem gyászolni fog, ami szintén nem "egyszerű".
   Milyen felelősség alól bújik ki az a szülő aki megrövidíti nem az életét hanem a szenvedését a gyermekének???
   cdurmol és jenny1 kedveli ezt.
  4. jenny1
   jenny1
   A gyerekek csodás lények! Az első pillanatól kezdve ,ahogy levegőt vesznek , meg van az akaratuk,személyiségük!A környezet a család , a külső ingerek ,( öröm,bánat ,fájdalom) szerint fejlődnek ! Valaki lassan , valaki gyorsabban és vannak olyanok akik még gyorsabban !Sajnos!!!!!

   Sajnálattal közlőm azokkal akik nem tudnák h vannak olyan gyerekek akinek nagyon korán fel kell / kellet nőni
   cdurmol kedveli ezt.
  5. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Tudom milyen az amikor elvérzik a beteg,többször tapasztaltam munkám során vagy a tumoros gyerekek akik szinte hetek alatt haltak meg.
   Benne lenni,átélni a valóságot az a gyerek nem pedig a szülő aki a döntést hozza.
   Nem tudom elképzelni,hogy nincs lelkiismeret furdalása az ilyen szülőnek,egy gyerek életéről van szó ,nem egy elhasználódott ruhadarabról amit el lehet dobni mert már nem kell.Többször hallottam,hogy ..bárcsak meghalnék,hogy ne kelljen ezt a fájdalmat átélni...és mikor haldoklott akkor élni akart.Bocsánat,hogy egy érzelgős, most már többszörös nagymama vagyok.
   Kicsi Fecske és cdurmol kedveli ezt.
  6. rumfic
   rumfic
   Igen, lehet lelkiismeretfurdalása, érezheti magát bűnösnek, de ugyanezt érezheti ha nézi a csillapíthatatlan szenvedését és a KÉRÉSE ellenére nem segít, akár ugy, hogy hagyja meghalni.
   Mint már írtam itt nem hirtelen döntésről, hanem egy sok szereplős, sok lépcsős folyamatról van szó, amit szigorúan szabályoznak. Az a szülő aki a szenvedő gyermekét engedi dönteni, nem "elhasználódott ruhadarabnak " tartja, nem eldobja. Számtalanszor látom, hogy a beteg helyett a hozzá tartozó dönt műtétről, kezelésről. Mert NEKI úgy jobb, "adjuk meg az esélyt", miközben a következményeket nem ő fogja viselni. Miért nézzük a beteg felnöttet "gyereknek" aki helyett döntenünk kell?
   Sajnos sok orvos is úgy gondolja csak az ő véleménye számít. Ha van egy szigoruan szabályzott környezet, ez kivédhető.
   Igen a haldokló élni akar, ÉLNI és nem SZENVEDNI. Ez a törvény egy lehetőség, amivel élhet valaki, de az utolsó pillanatig vissza is vonhatja!
   cdurmol és Poem of Everyone's Soul kedveli ezt.
  7. almamag78
   almamag78
   Én jónak tartom ezt a kezdeményezést!

   Azért gondoljunk bele, hogy a gyerek beleegyezése MELLETT még hány embernek kell rábólintania? 2 szülő, + orvos, + pszichológus! Ez alapból 4 ember!

   Nézzük meg ezt a négy embert közelebbről: ebből kapásból 2 eü alkalmazott, aki az élet megmentésére esküdött fel, és tisztában van az adott kezelési lehetőséggel és hogy mi az amit meg lehet próbálni és ezek mellett feladatuk a fájdalom, szenvedés csökkentése is. Ez mellett van még két szülő! Melyik szülő az aki alapból meg akarná gyilkolni a gyerekét? A sajátját? Szerintetek egy szülő nem tesz meg minden tőlük telhetőt, ha beteg a gyerekük és látják őt szenvedni?

   Nem tudom, ki hogy van vele, de már keltem fel úgy hajnalban, hogy iszonyat fájt a fejem, se fájdalomcsillapító nem használt, se catafalm... semmi. Maga a létezés is fájdalmas volt, még megmoccani sem tudtam! 4 órán keresztül ültem egyhelyben és vártam hogy elmúljon. A 3. óra után már azt kívántam, hogy bárcsak lenne egy pisztolyom... Múltkor valamit bekajáltam, ami elég rendesen megcsavarta a beleimet, a földre roskadtam és ütöttem a padlót ököllel annyira fájt! Szerencse hogy egyedül voltam, mert tuti hülyének néztek volna, ha ezt a váci utcán csinálom... Még megszólalni sem tudtam. Hál istennek mind a kettő elmúlt, fogalmam sincs hogy mi lehetett ez, de az biztos, hogy ha tovább tart akkor nem szerettem volna így élni...

   És arról azért ne feledkezzünk meg, hogy a morfiumhoz is hozzá lehet szokni, és ha jól tudom, akkor van egy maximalizált határ: annál többet nem kaphat... ha ahhoz hozzászokik, na akkor jönnek a problémák.

   Ma Magyarországon passzív eutanáziaára van csak lehetőség. Had ne ecseteljem mit jelent, csak annyit mondanék, hogy gondoljon mindenki az élete legnagyobb fájására (fejfájás, szülés, alhasi görcs, epegörcs, vesekő) szorozza be százzal, gondoljon arra, hogy már egy éve szenved a fájdalomtól, majd gondoljon egy orvosra, aki éppen megveregeti a vállát, vagy megsimogatja és azt mondja, hogy:
   (1) ez nem fájhat ennyire
   (2) ez természetes
   (3) majd elmúlik ....stb.
   Zoli_USA és miért is? kedveli ezt.
  8. varadik
   varadik
   Az eutanáziával kapcsolatban azt gondolom,hogy ha nem is a gyermek,de a szülő dönthessen.. :( Bár kétség kívűl nagyon nehéz döntés ez ,de talán a szülőnek van jogosultsága ehez...Azt gondolom,hogy pl -ul egy kisgyermek nem biztos,hogy tud dönteni az ilyenfajta kérdésekben..és ezt a terhet talán nem is lehet rá tenni a gyermekre.
  9. platz
   platz
   -Az ember nem lehet Isten: az ember nem kapott szabad kezet ahhoz, hogy dönthessen egy másik ember sorsa felett. S nem is írhatja felül a teremtő döntését.
   -Nem tudhatja az ember mit szólnak odaát ehhez az Angyalok, különösen mert a gyerekek maguk is angyalok.
   -Történtek már szinte hihetetlen gyógyulások, és ezért bármikor megtörténhetnek. Ezen okból is nekem életem hosszában tartó lelkiismeret furdalásom volna, ha a gyerekem felett élet-halál kérdésében kellett volna döntést hoznom az ő élete ellen. Meggyőződésem, hogy a gyermekét és a párját, család melegét szerető ember ilyen döntésig nem juthat el. Én az aktív eutanázia kérdésében az emberi szuverén döntési szabadság törvényes lehetőségét nem tartom helyesnek.
   Az ilyen törvény adta lehetőséggel soha nem élnék, elutasítom.
   cdurmol és vandorcsillag kedveli ezt.
  10. rumfic
   rumfic
   -Az ember valóban nem isten és valóban nem dönthet MÁS élete felett.
   - És mit szólnak az Angyalok a gyerekek szenvedéséhez? Nem kellene legalább őket megkímélni a fájdalomtól?
   - hihetetlen gyógyulás ismersz ilyet vagy csak olvastál róla? Végstádiumú, csontsovány, csillapíthatatlan fájdalommal élő beteg hirtelen meggyógyult? Amikor a Celladam nagy "divat" volt, hivatkoztak egy tüdő daganatos betegre akinek eltünt a tüdődaganata, "csak" belehalt az áttétekbe! Szerinted ez gyógyulás?
   - sosem élnél a törvényadta jogoddal, igazad van ne élj!, de van lehetőséged nem élni vele, miért ne lehetne valakinek joga az ellenkezőjére?
   A kulcsszó a lehetőség: néhány éve láttam egy filmet egysúlyos gerincsérültről, aki saját erejéből nem tudott öngyilkos lenni. A rögeszméjévé vált és addig "zaklatta" egy barátját amig az beépített egy szerkezetet amivel ő is öngyilkos lehetett volna, sosem élt vele, neki elég volt a tudat, hogy irányithatja a sorsát.
   Én most azt mondom, ha oda kerülök szeretnék emberhez méltóan, szenvedés nélkül meghalni. lehet, hogy akkor foggal körömmel ragaszkodnék az életemhez. Lehet, de legalább választhatnék...
  11. vandorcsillag
   vandorcsillag
   http://mentseletet.hu/eletmento-oleles-megdobbento-tortenet-egy-ikerparrol/
   Ez a csodálatos történet egy ikerpárról, Brielle és Kyrie Jacksonról szól. Brielle súlyos szívbántalommal jött a világra, az orvosok nem sok esélyét látták annak, hogy a pici életben maradjon. Eltelt néhány nap és a baba állapota még tovább romlott, a kislány közel állt a halálhoz. A csecsemős nővér, Gayle Kasparian engedélyt kért arra, hogy a kórházi rendelkezések ellenére közös inkubátorba helyezhesse a babákat, ahelyett, hogy külön-külön lennének.

   Nehéz döntés volt, de az orvos végül is hozzájárult, hogy egymás mellé fektessék az ikreket, éppen úgy, ahogyan az édesanyjuk méhében is voltak. Az egészséges baba valahogyan úgy nyújtogatta a karocskáit, hogy kicsi, beteg testvérkéje köré fonta. Hamarosan és minden látható ok nélkül, a kislány szívének állapota állandósult, majd gyógyulni kezdett. A baba vérnyomása és testhőmérséklete is normalizálódott.
   jackson_ikrek.jpg
  12. Poem of Everyone's Soul
   Poem of Everyone's Soul
   Agnosztikus vagyok, nem kenyerem hogy megítéljem létezik-e isten, azonban az biztos hogy szabad akarattal lettünk teremtve. A döntés joga mindenkinek a magáé. Más kérdés hogy van-e túlvilág és hogy milyen következményeket kell vállalnunk a döntéseinkért.
   Ez szép... csak az a baj hogy minden ilyen történetre jut egy milliárd halott akinek az életét nem mentette meg valamilyen csoda.
   cdurmol és Zoli_USA kedveli ezt.
  13. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Azon gondolkodom, hallottam-e valaha is a szülőt megkérdezni a kórházban fekvő gyerekét,mit szeretnél játszani,hogyan érzed magad a társaid között,akár az ovodában,akár az iskolában,amikor elmegyünk a nagyiékhoz és ott hagyunk,mit érzel?haragot,örömet?kell-e változtatni ?
   cdurmol és Kicsi Fecske kedveli ezt.
  14. rumfic
   rumfic
   Nagyon megható és számomra hihető történet, DE itt nem orvosok szerint menthetetlen, csillapithatatlanul szenvedő gyermekről van szó, hanem egy sajnos érettlen újszülöttről.
   Pozitiv hozzáállás nélkül nehebb gyógyulni. Ismerek (tem) olyan daganatos betegeket, akikévekkel élik túl az orvosok reményeit, de az ő esetükben szóba sem jön az eutanázia, mert hiányzik a végstadiun és a csillapíthatatlan szenvedés, mint feltétel. Élik a mindennapjaikat, dolgoznak, remélhetőleg még nagyon sokáig.
   cdurmol és Zoli_USA kedveli ezt.
  15. vandorcsillag
   vandorcsillag

   Tudom,tisztában vagyok vele,nem lehet mindenkit megmenteni,de az esélyt megérdemli mindenki.Azt tapasztalom/tam,hogy a többség erre az egy dologra hivatkozik...szabadakarat....de az élet ennél több.Ott ahol béke,harmonia van a családban a betegség nincs jelen.
   platz és Kicsi Fecske kedveli ezt.
  16. platz
   platz
   -A rákos betegségekre vonatkoztatva:valahol ott van, talán valahol ott a kezünk ügyében, valahol elérhető közelségben az a kapcsoló amit be kellene kapcsolni ahhoz, hogy ez a nagyon gyakran rettegettnek látott betegség nagyon sok esetben meggyógyíthatóvá legyen. Egyre több meggyógyult ember példája áll rendelkezésre már, hogy van valami a gyógyulás körülményeiben ami nem sugár, nem szérum, és nem kemo.
   Önmagában nem elég az orvostudomány által elért eredmények alkalmazása, ez bizonyos s már tudott.
   Talán egyik nap megjelenik egy "ember", egy új "Paracelsus, vagy Michelangelo", aki megmondja majd az emberiségnek, hogyan működik az a globális kapcsoló.
   Több kisebb szimbolikus értelembe vett kapcsolót már ismernek, aminek a működtetése nem könnyű, különösen a beteg környezetének segítsége nélkül.
   A tömeges gyógyászat körülményei és a lehetőségei pont ott hiányosak, ahol éppen az ismerethiányt szükséges lenne pótolni.
   -Olvasgattam vándorcsillag megállapításait, messze menőleg egyetértek a gondolataival.
   (A csodálatos csecsemőgyógyulás egy lehetséges módja az, hogy az egészséges ikerpár bizonyos "élet" energiáját felhasználhatta a beteg szervezet a saját gyógyulása érdekében. Természetesen véleményem mindössze saját feltételezésem).
   -Kedves Poem of Everyone's Soul.
   A szabad akarat az igaz, de vélem, hogy a Földi életünkben Istenben. Valami itt a szabad döntésekben, e körül megbicsaklott a teremtő által eltervezett világi létben, amely sokszor hibás döntéseket inspirál, beleértve természetesen engem is. Nem a túlvilági hanem az e világi léttel van inkább az én bajom.
   -Kedves rumfic. Ezzel a témával kapcsolatosan fontos kérdéseket feszeget. Sajnos át kellett élnem egy újszülött gyermekemmel kapcsolatban mint szülőnek ezeket az érzéseket és történéseket.
   Sok hasznos tapasztalathoz juttatott el. A fájdalom a megtapasztalás a legjobb tanító.
   Ha őszintén kérni tud valaki -én akkor égbekiáltó fájdalommal végső kapaszkodóként fordultam az ég felé- a bizonyosság erejével hiszem és tudom, hogy odaátról "segítettek".
   Későbbi vándorcsillaghoz írt válaszával lényegében én egyetértek.
   cdurmol kedveli ezt.
  17. Gabriella-N-Sóti
   Gabriella-N-Sóti
   Támogatom a törvényjavaslat jogerőre emelkedését. MINDEN embernek joga van a "kínmentes" halálhoz.
   rumfic kedveli ezt.
  18. Kicsi Fecske
   Kicsi Fecske
   Kedves Vándorcsillag!
   Elolvastam a hozzászólásaidat, és teljes mértékben egyetértek veled. Az első unokám koraszülöttként jött a világra. Nagyon valószínű, azért, mert az apjának nem kellett, ott is hagyta őket, ellopta az általunk támogatott házuk árát, amit ő adott el, és azóta sem adta ki a részét sem a lányomnak, és a lányának sem, sőt a gyerektratást sem fizeti. A lányom második férjétől van két kisgyerek. Mekkora különbség, mivel a másik két gyereket mindkét szülő várta, mindkét szülő akarta. Mindhárom gyerek okos, ügyes, nagyon mozgékony, de az első szemében látni azt a szomorúságot, nagyon rossz. A másik két gyerek pedig nyugodt, boldog. Általában azt szokták mondani, hogy ha a gyerek beteg, akkor az anyával van gond, de ahogy tapasztalom, hogy akkor is lehet probléma a gyerekkel, az apa is okozhatja.
   Ha a gyerek eutanáziát elfogadnák, ki mentené meg a koraszülött gyerekeket?
   A szülőnek, nagyszülőnek akkor lesz nyugodt a lelkiismerete a gyermek halála után, ha mindent, de igazán mindent megtett azért, hogy megmentse az életét. Én tapasztaltom szerint ugyan ez a helyzet a felnőttekkel kapcsolatban is. Ha eljött az idő el kell tudni engedni, de ez nem azt jelenti, hogy meg kell ölni. Halála után kell tudni elengedni azt, akinek meghalt a teste.
   Még csak annyit, hogy az én családomban is többször előfordult rákos betegség, és ebből következett halál is. Ismertem egy nőt, akinek minden fia rákosan halt meg, csak a lányai maradtak életben.
   Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
   Sok szeretettel Erzsi.
   platz, cdurmol és vandorcsillag kedveli ezt.
  19. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Kedves Erzsike!
   Elszomorít,hogy ennyi ember hivatkozik a "méltóságteljes" halálra,nem az életre.Amikor a sors mint esély választás elé állítja őket ,akkor is egy tollvonással elintézik,támogatják a "kegyes" halált?Amikor a saját gyereke a tét,nyugodtan ,hátradőlve aláírja a papírt,hogy "mehet",mossák kezeiket mint az ujkori Pilátus?!Mindenki annak nevezi ezt a fajta halálnemet aminek akarja,joga van hozzá.
   Nekem meghalt az egyetlen lányom,tudom milyen az elveszíteni a gyereket.
   Szinte csak a betegségekről lehet nap mint nap hallani,miért nem az egészségről beszélnek,hogy hogyan lehet kivédeni,milyen gyógynövények vannak,vagy milyen új lehetőségek az orvosi gyógyításban,vagy együtt dolgozni a természetgyógyásszal,a csontkováccsal,masszőrrel?
   http://www.borsonline.hu/20080823_koponyamanipulacio_a_csodalatos_gyogyulas_kulcsa
   További szép napot mindenkinek.
   platz, cdurmol és Kicsi Fecske kedveli ezt.
  20. Kicsi Fecske
   Kicsi Fecske
   Kedves Vándorcsillag!
   Az én családomban mindkét nagyanyámnak, anyámnak halt meg egy-egy fia. Szó sem volt eutanáziáról, mégis halálukig nagyon nyomta a szívüket, lelküket ez a fájdalmas tény. De ha azt vesszük alapul, hogy több életet élünk, és nem mindegy hogy miként halunk meg, akit úgynevezett könyörületes halállal öltek meg, ők vajon a következő életükben bízni fognak-e a szüleikben, és az orvosokban? Nem hiszem. Nekem két gyerekem ment el 3 hónap alatt, mégis úgy éltem meg, mintha már megszületett gyerekem halt volna meg. Borzasztó volt. A már 3 éves első lányomat állandóan nézegettem, mintha ő lett volna az újszülött. Nem tudják, hogy miben akarnak dönteni. Olyanban, ami nem az ő fenség területük. Nem játszhatja senki sem az Istent. Én megéltem azt is, hogy a haramdik unokám könyörgött, hogy megszülethessen, mivel a lányom a kétszeri császáros szülés után, no meg az első szeretni nem tudó férje után nem merte sokáig a harmadik gyereket vállalni. Én bátorítottam a lányom, és végül is teljesítette a második férje kérését, megszületett a legkisebb unokám. Olyan boldog baba! Ilyen is van.
   Én sem gyerekeknek, sem a felnőtteknek az eutanáziájába nem egyezek bele. Az más kérés, hogy gépekre kötött idős embert tartani Isten elleni vétek. Gépek nélkül, fájdalom csillapítóval csökkentett fájdalommal, természetes halállal haljonak meg az emberek. Apám pl. nem volt hajlandó befeküdni a kórházba, mikor érezte a halálát. Azt mondta, hogy legyen meg az Isten akarat, ha mennie kell, akkor megy. Otthon halt meg a húgoméknál, orvosi felügyelet mellett.
   Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
   Sok szeretettel Erzsi.
   platz, cdurmol és vandorcsillag kedveli ezt.

Megosztás