Jelenléti iv

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Christa12

Állandó Tag
Állandó Tag
Milyen a jó tanító?

tapasztalt (Ő már legalább egyszer felment arra a hegyre, ahová a tanítvány is szeretne feljutni)
2. empatikus (A jó tanító nem a hegycsúcsról szól le a hegy lábánál álló tanítványnak, hogy „Hé öcskös, gyere ide, ahol én vagyok!”, hanem leballag a tanítvány mellé. De nem előtte járja végig a hegyet újra, mert akkor a tanítvány kénytelen lenne a tanító útját bejárni, nem is mellette, mert akkor kvázi egyenrangú partnerként menetelnének és nem tudna neki segíteni, hanem mögötte, mert így a tanítvány a maga útját járhatja, de ha megcsúszik, ott a tanító, hogy elkapja...)
3. együttérző (Miután már párszor megmászta a hegyet, pontosan tudja, milyen érzés, amikor felsérti a tüske a tanítvány talpát, esett már gödörbe, sőt a csalán is csípte már meg...)

Ezt a 3 dolgot az a bölcsesség foglalja keretbe, ami a tapasztalataiból származik.


Milyen a jó tanítvány?

1. kíváncsi (Van benne egy eredendő megismerési vágy, egy belső motiváció a fejlődésre, ergo rohadtul fel akar jutni arra a fránya hegyre.)
2. bátor (Nem riad vissza attól, hogy milyen magas a hegy és nem fél a saját útján megmászni azt.)
3. kitartó (Nem fordul vissza az első csaláncsípésnél.)

Ezt a 3 dolgot a bizalom tartja össze; bízik saját magában, a tanítóban.

Ezt az egész rendszert a szeretet foglalja egységbe, a tanító és a tanítvány szereti az utat, a célt és egymást.

Amikor a tanító lemegy a hegyről a tanítványhoz, egy új tapasztaláson megy keresztül a hegy újból megmászása által, s mikor a tanítvány végre felér a hegyre, lemegy egy újabb tanítványért, akiből egy új tanító válik, mikor felér és ez így megy tovább a végtelenségig, míg mindenki meg nem mássza azt a jó magas hegyet.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére