Hírek Kanadába menekítették az egyik magyar kormánykritikus portált, miután hackertámadás miatt napokra elérhetetlenné vált

A múlt héten több napra elérhetetlenné vált az Ellenszél mellett még két további, erősen ellenzéki hírportál is. Az Ellenszél szerint a szerverüket működtető szolgáltatójuk nem úgy viszonyult a problémához, ahogy az elvárható lett volna: nem voltak hajlandók az oldalt visszakapcsolni, ezért végül Kanadába kellett menekíteni a lapot.

Április 11-én, múlt héten kedden az esti órákban váratlanul elérhetetlenné vált az Ellenszel.hu és az Ellenlabas.hu is, és a szerkesztőség sem tudta elérni a saját oldalát – számol be róla cikkében és videójában maga a lapok szerkesztésért felelős személy, Jabronka Richárd.


Rajtuk kívül még két politikai tartalmú portál, a Balramagyar és a Hírhugó is leállt. Utóbbi kettőt nem Jabronkáék szerkesztik, de Jabronka szavai szerint ugyanannál a szolgáltatónál volt a szerverszolgáltatásuk.

Kezdetben az Ellenszél szolgáltatója nem is válaszolt a megkeresésre: hiába írtak nekik, semmilyen visszajelzést nem kaptak. Másnap reggel 8 óra tájékán felhívták őket, ott egy kezelő azt állította, hogy az internet-szolgáltató miatt van a hiba, ami pár óra múlva helyre fog jönni.

Másoknál is gond volt​

Egyébként mint azt vasárnap a Media1 megírta, a 444-nek is hasonló gondokkal, túlterheléses támadással kellett szembenéznie, és úgy tudjuk, más, kormánytól független lapnak, így a HVG-nek is voltak hasonló nehézségei az elmúlt napokban: sokan panaszkodtak arra, hogy nem nyílt meg az oldal, és az isitdownright.com szerint legutóbb 17 órája leállt ez utóbbi oldal is.

Az Ellenszél szolgáltatója furcsán viszonyult a kérdéshez​


Miután továbbra sem működött az Ellenszél, újabb leveleket küldtek, mindhiába. Később a szolgáltató saját weboldala elérhetővé vált, az Ellenszél és a többi politikai oldal azonban továbbra sem.

Ezt követően végre kaptak hivatalos választ a szolgáltatójuk képviselőjétől, miszerint nem is kapcsolják vissza a szervert, ugyanis óriási túlterheléses támadás érte őket. A szolgáltató azt kérte, költözzenek el máshova.

„Leforrázva álltunk az eset előtt, fogalmunk nem volt, hogy mi történik, és miért kellene nekünk elköltöznünk az ő hibájuk miatt”
– írja a szerkesztő.

Egy Ellenszél-olvasó negatív értékelésére azt reagálta a tárhelyszolgáltató, hogy ők megkérdezték, mennyibe kerülne egy ilyen támadás elleni védelem, és az nekik túl drága, ezért kérték, hogy inkább költözzenek el, mert veszélyeztetik mások weboldalait is. Másoknak azt írták, hogy az internet-szolgáltatóval volt probléma.

„…ekkor tudatosult bennünk a felismerés, hogy Magyarországon nem vagyunk biztonságban az újságunkkal, a kormánynak nem tetsző véleményünkkel. Bármikor kitehetik a szűrünket, ha megfizetik őket, rájuk szólnak vagy ha éppen túlterheléses támadást indítanak. Éppen ezért az Ellenszél kanadai szerverre költözött. Távol Magyarországtól, és azoktól, akiknek elemi érdekük eltaposni minket. Alig maradt néhány csatorna a hiteles tájékoztatásra, nem mi leszünk az utolsók, akik lekapcsolják a villanyt. Mi a fényt és a világosságot akarjuk elhozni a közéletbe”
– számolt be döntésükről Jabronka Richárd, aki azt is elmondta, hogy a szolgáltatót perelni fogják.

Gulyás Balázs

1681925941143.png
 
Ok is ezen a szerveren voltak. Nagyon szomoru hogy emberek ilyen hacker dolgokkal fogalkoznak, informaciokat tonkreteve, ill. uzletek cegek sokasagat.

Mi celja is van egy szervert uzemeltetonek hogy ugyfelei elmenjenek masik orszagba vagy kontinensre? Raadasul orok aron adjak a helyt, es meg a bovitesre is a berlot akarjak levagni.

Haszon nincs benne de birosagi ugy konyen lehet, es akkor ismet mi ertelme is van?
 
Ok is ezen a szerveren voltak. Nagyon szomoru hogy emberek ilyen hacker dolgokkal fogalkoznak, informaciokat tonkreteve, ill. uzletek cegek sokasagat.

Mi celja is van egy szervert uzemeltetonek hogy ugyfelei elmenjenek masik orszagba vagy kontinensre? Raadasul orok aron adjak a helyt, es meg a bovitesre is a berlot akarjak levagni.

Haszon nincs benne de birosagi ugy konyen lehet, es akkor ismet mi ertelme is van?
Csak nem megint a politika ...
 
Vagy csak marketingfogás. A mai világban sajnos ez is elképzelhető. Mint 1 vagy 2 éve letiltottak egy híresebb streemer csapatot, aztán a feliratkozószámánál többször látogatottabb híroldalak lehozták a hírt, majd fel is oldották a tiltást. Pár 10 000 új feliratkozóval jöttek ki a dologból.
 
Mi celja is van egy szervert uzemeltetonek hogy ugyfelei elmenjenek masik orszagba vagy kontinensre?

A szerver üzemeletetőjének nem érdeke, hogy bárki elmenjen. De érdeke a biztonságos üzemeltetés. Ha egy szerveren támadható egy oldal, azon emelt jogú hozzáférést szerzek, akkor van esélye, hogy azon keresztül más tárhelyekre is bejutok ugyanazon szerveren belül. Avagy éppen egy szerveren több olyan oldal is üzemel, amit támadnak, az a többire is hatással van. Simán lebéníthatja a szervert pár oldalon való elárasztásos támadás. Persze a normálisan konfigurált szerverek hamar letiltják a sz@rul védett oldalak elleni támaskor az oldalt...
Nagyon sok lelkes kisebb oldal használ elavult technikákat, amik komoly kockázati rést mutatnak. A szerverpark üzemeltetője a szerver üzemeltetéséért felel, a tárhely bérlője pedig az oldalának a biztonságáért. Ha nem biztosítja a bérlő a biztonságot, akkor hamar lapátra kerülhet.
Alapvetően nem egy nagy dolog a szolgáltatóváltás, ha nem lenne a dolognak politikai felhangja, senki nem is tudna róla, hogy másik szerverre ment át.

A probléma az, hogy egy oldal keményebb védelme nem az a szint, amit sokan gondolnak. A haveri rendszergazda, vagy az "ismerős ért hozzá" szintű dolgok itt nem játszanak, ehhez nem párszáz dolláros havidíjas "karbantartó" "üzemeltető" kell. Főleg, ha alapból vélhető, hogy lesznek olyanok, akik kitolásból, viccből, megtehetem, megteszem okból bepróbálkoznak....

Ez technikai indíttatásból készült pár sor, a dolog politikai, erkölcsi, reklám dimenzióját nem igazán taglalnám.
 
Az ellenszel.hu-t neztem meg kicsit jobban.
Egy elterjedt CMS rendszerrel készult oldal.
A WordPress nagyon konnyen támadhato(sajna!)

A serverpark uzemeltetoje valoszinu orult, hogy az oldal elkoltozott a serverukrol, a viszonylag magas látogatottság mellett nagy volt a biztonsagi kockazat.
Ha ezek valoban felkapott oldalak, akkor a lapot nem informatikus nélkul kellene uzemeltetni.

Igaza van Melittanak abban, hogy pofatlansag ddos tamadassal - vagy barmivel - probalkozni ilyenek ellen, de a mai vilagban nagyon benne van a pakliban :(
A baj az, hogy manapsag mar hackerek sem kellenek egy ilyen támadáshoz . Pár unatkozo hulyegyerek gond nelkul meg tudja csinalni :( A net tele van kartekony programokkal, amivel kulonosebb számitogepes tudas nelkul is sok bajt lehet csinalni. Ha kicsit felkészultebbek, akkor a darknetrol meg ártalmasabb dolgok szedhetok le.
 
Beelőztél :)

WP nagyon jó a hobby lapokhoz, de ha komolyabb kell, akkor nem feltétlen ez a jó választás.
Jo valasztas az, de felkészult ember kell hozza, mert maga az alaprendszer is, és a hasznalhato temak is tele vannak biztonsagi resekkel.

De az az igazsag, hogy elarasztasos tamadas ellen nincs oldal ami vedve van!
Zombigepek hasznalataval ugy lehet kiutni meg a legvédettebb oldalakat is, hogy nincs védekezés! :(
 
Csak rovioden, hogy mirol is beszektunk:
A CMS (Content Management System), vagy magyarul tartalomkezelo rendszer.
A fejlesztoi megirtak egy rendszermagot ami felel a rendszer alapfunkcioiert, aztan szamtalan kinezetet, funkciot lehet ráhuzni hasznalatba vételkor.
Ma már sok ilyen van! A Yoomla, a Drupal, vagy a WordPress a legelterjedtebbek.
Hozzaertok szerint ma a webes honlapoknak mar kozel a fele WordPressben(WP) van megirva.
Egyzseru a kezelésu7k, minimalis szamitogepes tudassal is latvanyos, nagyon hasznalhato oldalakat lehet vele késziteni.

A hasznalata ingyenes. A hozza valo kulso képek, a megjelenés szinten lehet ingyenes, de ezeknek van fizetos valtozata is. Deee még ezek is szinte ingyen vannak! EGy konnyen hasznalhato latvanyos áttekintheto tema is 50-100 dollarert elérheto.

De az alaprendszer, a free temakkal teljesen ingyenes.
Ehhez mar csak par dolgot kell megfizetni, és egy mukodo, latvanyos, hasznalhato honlapő dobhato ossze szinte orak alatt!
A tarhely berletek már 10.000 ft korul elérhetoek az elso evre, de még a kovetkezokben is negszerezheto a hosszabbitas 20-25 ezer forinttert.
Emellé egy Domain 1500-3000 ft egy évre.
SSL tanusitvany 1500 ft korul van.
Tehat max 20.000 forintbol egy evre teljes mukodo latvanyos honlap keszitheto(a WP az idok folyaman a webes megjelenitesre lett kihegyezve)

Ha valaki egy kis ceget akar reklamozni, egy viszonylag elfogadhato webaruhazat uzemeltetni, nagyon kis osszegbol meg tudja uszni!

Ugyan akkor - mivel a WP és a hozza keszult temak nyilt forrskoduak - a csibeszek szamara lehetove teszik a biztonsagi resek megtalalasat :(

Szoval jo dolog, de ha valaki egy komoly politikai toltetu honlapt szeretne uzemeltetni, lépjen ezen tul, és szanjon ra kis penzt!
Egy olyan oldal mint az ellenszel, nem engedheti meg maganak, hogy 10-20 ft legyen a rászánt osszeg!
200-300 E ft (ez a webes gyakorlatban meg nem nagy osszeg) felhasznalasaval, profik készitenek egyedi rendszert, aminek a feltorese sokkkal sokkal bonyoluzltabb(de teny, hogy egy ddos tamadas ellen ez sem véd, ahhoz a serverpark uzemeltetoje kell hogy védelmet nyujtson)
 
Csak rovioden, hogy mirol is beszektunk:
A CMS (Content Management System), vagy magyarul tartalomkezelo rendszer.
A fejlesztoi megirtak egy rendszermagot ami felel a rendszer alapfunkcioiert, aztan szamtalan kinezetet, funkciot lehet ráhuzni hasznalatba vételkor.
Ma már sok ilyen van! A Yoomla, a Drupal, vagy a WordPress a legelterjedtebbek.
Hozzaertok szerint ma a webes honlapoknak mar kozel a fele WordPressben(WP) van megirva.
Egyzseru a kezelésu7k, minimalis szamitogepes tudassal is latvanyos, nagyon hasznalhato oldalakat lehet vele késziteni.

A hasznalata ingyenes. A hozza valo kulso képek, a megjelenés szinten lehet ingyenes, de ezeknek van fizetos valtozata is. Deee még ezek is szinte ingyen vannak! EGy konnyen hasznalhato latvanyos áttekintheto tema is 50-100 dollarert elérheto.

De az alaprendszer, a free temakkal teljesen ingyenes.
Ehhez mar csak par dolgot kell megfizetni, és egy mukodo, latvanyos, hasznalhato honlapő dobhato ossze szinte orak alatt!
A tarhely berletek már 10.000 ft korul elérhetoek az elso evre, de még a kovetkezokben is negszerezheto a hosszabbitas 20-25 ezer forinttert.
Emellé egy Domain 1500-3000 ft egy évre.
SSL tanusitvany 1500 ft korul van.
Tehat max 20.000 forintbol egy evre teljes mukodo latvanyos honlap keszitheto(a WP az idok folyaman a webes megjelenitesre lett kihegyezve)

Ha valaki egy kis ceget akar reklamozni, egy viszonylag elfogadhato webaruhazat uzemeltetni, nagyon kis osszegbol meg tudja uszni!

Ugyan akkor - mivel a WP és a hozza keszult temak nyilt forrskoduak - a csibeszek szamara lehetove teszik a biztonsagi resek megtalalasat :(

Szoval jo dolog, de ha valaki egy komoly politikai toltetu honlapt szeretne uzemeltetni, lépjen ezen tul, és szanjon ra kis penzt!
Egy olyan oldal mint az ellenszel, nem engedheti meg maganak, hogy 10-20 ft legyen a rászánt osszeg!
200-300 E ft (ez a webes gyakorlatban meg nem nagy osszeg) felhasznalasaval, profik készitenek egyedi rendszert, aminek a feltorese sokkkal sokkal bonyoluzltabb(de teny, hogy egy ddos tamadas ellen ez sem véd, ahhoz a serverpark uzemeltetoje kell hogy védelmet nyujtson)
Amit ebből megértettem hogy ha egy vállalkozás komolyan akarja hogy vegyék akkor arra áldoznia kell.
Egyzseru a kezelésu7k, minimalis szamitogepes tudassal is latvanyos, nagyon hasznalhato oldalakat lehet vele késziteni.
Hogy mi a minimális tudás az eléggé szubjektív.
 
Amit ebből megértettem hogy ha egy vállalkozás komolyan akarja hogy vegyék akkor arra áldoznia kell.

Hogy mi a minimális tudás az eléggé szubjektív.
Egy cms rendszer hasznalata nagyon egyszeru!
A létrehozasa kicsit bonyolultabb, de ahhoz sem kell szamitogepes gurunak lenni!

A vallakozasok ha jelen akarnak lenni a koztudatban, arra meg tényleg áldozni kell!
Egy jol megirt, hasznalhato honlap sok szazalekkal meg tudja novelni az árbevételt. Képes megismertetni az emberekkel egy addig teljesen nevtelen kis céget is.
Ha valaki ezt fillerekbol akarja megoldani, az vagy hozzanemértés, vagy pitianerség.

Befektetés nélkul nincs vallalkozas!
Ha anelkul akrsz penzt keresni, az vagy nem fog menni, vagy szerlhamossag amit csinalsz :)

Csak egy egyszeru pelda: ha egy magat komolynak hazudo vallalkozas gmail-os emailcimet hasznal, az mar eleve gyanus :) Egy honlap melle eleg komoly email tarterulet jár, legalabb arra leghyen mar kepes az illeto, hogy loétrehozzon egy [email protected] szeru emailcimet!
 
"Hogy mi a minimális tudás az eléggé szubjektív."

Nulla tudással, ha fenn van a WP már és van kedved lehet saját oldalad.
A wp ad ingyenes lehetőséget is egy honlap üzemeltetésére, ahol ki is próbálhatod a rendszert. Így egy normális környezetben, amit a wordpress.com biztosít a hobby lapokat megcsinálhatod.
Nem bonyolultabb, mint egy szövegszerkesztő :)

Ha pedig egy szolgáltatóhoz akarsz menni, és megkéred a tárhelyszolgáltatót, nagyon jó eséllyel telepíti neked a WP-t, ingyen. Így ott sem kell nagyobb tudás.
Ráadásul rengeteg jó leírás van, amivel már nem lesz gond a fejlesztés.

Ez nyilván a hobby lapokra igaz, aki vállalkozó, vagy éppen újságot üzemeltet, nála már a szakember, jó szakember elvárt, vagy nagyon pofára esik!
 
Egy cms rendszer hasznalata nagyon egyszeru!
A létrehozasa kicsit bonyolultabb, de ahhoz sem kell szamitogepes gurunak lenni!

A vallakozasok ha jelen akarnak lenni a koztudatban, arra meg tényleg áldozni kell!
Egy jol megirt, hasznalhato honlap sok szazalekkal meg tudja novelni az árbevételt. Képes megismertetni az emberekkel egy addig teljesen nevtelen kis céget is.
Ha valaki ezt fillerekbol akarja megoldani, az vagy hozzanemértés, vagy pitianerség.

Befektetés nélkul nincs vallalkozas!
Ha anelkul akrsz penzt keresni, az vagy nem fog menni, vagy szerlhamossag amit csinalsz :)

Csak egy egyszeru pelda: ha egy magat komolynak hazudo vallalkozas gmail-os emailcimet hasznal, az mar eleve gyanus :) Egy honlap melle eleg komoly email tarterulet jár, legalabb arra leghyen mar kepes az illeto, hogy loétrehozzon egy [email protected] szeru emailcimet!
Eddig a citrommail volt a gyanús....most hogy az fizetőssé vált....
 
Eddig a citrommail volt a gyanús....most hogy az fizetőssé vált....
A citromail eleg biztonsagos levelezo szerver, de itt masrol is szo van.

Egy az emailcimben szereplo domainbol képzett cimnek marketingérteke is van :)
Meg ha csak eghy kis vallalkozasocskat uzemeltet is valaki, akkor is sokkal komolyabbnak tunik egy olyan cim :)

A gazdasag pedig nagyon preferalja a komolysagot, a megbizhatosagot, meg akkor is ha sokszor az csak látszolagos :)
 
"Hogy mi a minimális tudás az eléggé szubjektív."

Nulla tudással, ha fenn van a WP már és van kedved lehet saját oldalad.
A wp ad ingyenes lehetőséget is egy honlap üzemeltetésére, ahol ki is próbálhatod a rendszert. Így egy normális környezetben, amit a wordpress.com biztosít a hobby lapokat megcsinálhatod.
Nem bonyolultabb, mint egy szövegszerkesztő :)

Ha pedig egy szolgáltatóhoz akarsz menni, és megkéred a tárhelyszolgáltatót, nagyon jó eséllyel telepíti neked a WP-t, ingyen. Így ott sem kell nagyobb tudás.
Ráadásul rengeteg jó leírás van, amivel már nem lesz gond a fejlesztés.

Ez nyilván a hobby lapokra igaz, aki vállalkozó, vagy éppen újságot üzemeltet, nála már a szakember, jó szakember elvárt, vagy nagyon pofára esik!
Sok oldalam van jelen olyan serveren, ahol eleve WP-re optimalizaltak, és elotelepitettek a rendszert.
A vallalkozoim általaban csak a temakta djak, amit szeretnenek ha szerepelnenek a honlapon, és ritka, hogy valaki maga akarja uzemeltetni.
De az is teny, hogy nekem is csak kiegeszito ez a tema.
Ahhoz, hogy egy nagyíbiztonsagu lap mukodhessen keves az, hogy ha adnak egy uj dolgot, akkor azt felpakolom, aztan annyi.
A hozzaertes, az uj dolgok ismerete teljes munkaidot kivanna:)
JAtszani egy teljesen amatornek jo a wp, de professzionalis cellal csak olyan hasznalja, akinek van penze arra, hogy jó szakembert meg tudjon fizetni!!!!!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

ani515 wrote on Éleskés's profile.
Szép napot kívánok!
Szerettem volna megnézni ezt
és ez történt:
Hoppá! Bizonyos problémákba ütköztünk.
A művelet végrehajtásához nem rendelkezel megfelelő jogosultsággal.
Ha ki lehet ezeket a "problémákat" javítani, akkor kérem szépen.
Biróné Cs. Katalin wrote on ladysla's profile.
Kedves Ladysla, kérlek segíts!
Évek óta nem voltam a fórumon. Hogyan lépek be az e-bookok lapjaira? Hová írom be a 20 mondatot? Érvényes még ez a követelmény? Válaszodat előre is köszönöm.
Biróné Cs. Katalin (Biseka)
pomagrade wrote on Kincsesbolygó's profile.
Szia! Sajnos nem sikerült még megtalálnom a Viszkok Fruzsi könyvet... Ha szembejön, felteszem majd :)
Hello everyone!!! The Rnata Nativity Bundle pattern is now available!!! Anyone here who already has it and wants to share it?
Erinna Lee has just released a new book: Enchanted Woodland Amigurumi... I hope someone will post it on the forum soon!

Statisztikák

Témák
37,871
Üzenet
4,732,196
Tagok
610,917
Legújabb tagunk
tpeterne
Oldal tetejére