Kanada is kitiltja a Boeing 737-es gépeket a légteréből

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Március 14.

Melitta - 2019 Március 14, 21:50
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kanada is kitiltotta légteréből szerdán a Boeing 737 MAX 8 és MAX 9 típusú utasszállító repülőgépeket, így mostantól az Air Canada és a Westjet légitársaság sem használhatja ezt a típust.

  Kanada az Egyesült Államokkal együtt sokáig biztonságosnak tartotta a típus üzemeltetését, mivel az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hatósága (FAA) az Európában elrendelt légtérzár ellenére is fenntartotta a Boeing 737 MAX-ek típusengedélyét. Marc Garneau kanadai közlekedési miniszter szerdán azt mondta,

  új információk jutottak el hozzájuk a típus üzemeltetésével kapcsolatban,

  ezek alapján döntöttek arról, hogy korlátozzák a típus használatát. Ennek értelmében sem induló, sem érkező, sem Kanada felett átrepülő járatot nem lehet a Boeing 737 MAX-ekkel teljesíteni. Hozzátette: a birtokukban lévő műholdas adatok hasonlóságot mutatnak az Ethiopian Airlines vasárnap lezuhant 302-es járatát teljesítő, illetve a tavaly októberben lezuhant 610-es Lion Air 610-es járatát teljesítő Boeing 737 MAX repülési adatai között.

  [​IMG]
  Az Air Canada Boeing 737 MAX 8-asa landol LondonbanFotó: Nicolas Economou/NurPhoto
  Az országban két légitársaság, az Air Canada és a diszkont Westjet üzemelteti a típust, 24, illetve 13 géppel a kanadai lajstromszámmal szereplő flottájukban. A döntés azonban érinti azon amerikai légitársaságokat is, amelyek eddig MAX-ekkel teljesítettek járatokat Kanadába.

  Szerdán Kanadán kívül többek közt Ukrajna, Irak, Brunei, Szerbia, Üzbegisztán és Grúzia is kitiltotta a típust az ország légteréből.

  Kedden több európai ország után elővigyázatosságra hivatkozva az unió repülési szerve, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) is kitiltotta az unió teljes területéről a Boeing 737 MAX-eket. Az amerikai FAA azonban még kedd éjjel kiadott közleményében is biztonságosnak ítélte meg a típust, ezért egyelőre nem rendelte el a földre parancsolását.

  Az Ethiopian Airlines Addisz Abeba-Nairobi járatát teljesítő Boeing 737-ese vasárnap zuhant le, 6 perccel a felszállás után. A tragédiát senki nem élte túl, 157-en vesztették életüket. A hatóságok már megtalálták a gép feketedobozait, ezeket Európába szállítják, hogy elemezzék az általuk rögzített adatokat. Tavaly októberben az indonéz Lion Air ugyanilyen típusú gépe szintén pár perccel a felszállás után csapódott a tengerbe, a szerencsétlenségben 189-en haltak meg - írja az MTI.

  Arról is írtunk, hogy pilóták már hónapok óta panaszkodnak erre a típusra, és hogy a 2001-es terrortámadás óta nem zuhant ekkorát a Boeing árfolyama.
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Március 14.

  1. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Ebben az a legszomorúbb, hogy - bár a pilóták már többször jelezték, hogy gond van - két gépnek is le kellett esnie és emberek haltak meg, mire léptek valamit.
   A szóbeszéd szerint egyfajta szoftverhiba jelentkezhet a gépen amit a FAA negligált (feltehetően lobbihatásra).
   Nem véletlen, hogy az etióp hatóságok a fekete dobozt nem az USA-ba, hanem Európába küldték vizsgálatra.
   sidavoq, CasaLoma, analema és 1 másik tag kedveli ezt.
  2. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Volt régebben egy tv sorozat a légikatasztrófákról....tanulságos volt (e tekintetben is).
   CasaLoma és analema kedveli ezt.
  3. analema
   analema
   A mostani hiba alapvető oka, hogy már túl lett tolva az automatizálása repülőgépek esetében is. Ez egyrészt jó dolog, mert pl. a leszállássegítő rendszerek lehetővé teszik, hogy akár nulla látótávolsággal biztonságosan rakjon la a pilóta a gépet, ami régebben elképzelhetetlen volt. De ennél a hibánál akár egy sok ezer órát repült pilóta műveleteit is felülbírálja a rendszer, aminek ezekben a speciális esetekben pont az átesés lesz a vége.
   Amerikai pilóták is többször jelezték már, hogy gond van az átesésgátló rendszerrel, de mindenki csendben lapított. Ha az Airbus lett volna a ludas rögtön lépnek. A Boeing persze tagad, de érdekes módon az előző és a mostani katasztrófánál is előkerült egy újabb szoftverfrissítés.
   sidavoq, FLAMINGO, setni és 1 másik tag kedveli ezt.
  4. CasaLoma
   CasaLoma
   Youtube-on megtalálható az egész sorozat, tényleg nagyon tanulságos.
   Minden egyes tragėdia, az oda vezető okok feltárása és a hibák kijavítása hozzájárul a repülés biztonságosabbá tételéhez.
   setni és analema kedveli ezt.
  5. ladybug7spots
   ladybug7spots
   ...és betekintést ad a gyártók és a légitársaságok szakmai etikát és erkölcsi felelősséget felülíró profitéhségébe.
   CasaLoma és setni kedveli ezt.
  6. ladybug7spots
   ladybug7spots
   A kulcsmondat az, hogy a rendszer felülbírálja az emberi döntést...elgondolkodtató.
   Amíg egy otthoni számítógépnél, egy telefonnál ez csak bosszantó, ezen a területen úgy tűnik elérkeztek a kritikus ponthoz.
   Nézetem szerint egy ember döntését (legyen az jó, vagy rossz), soha nem szabad felülírnia egy nyavalyás softwarenek...az emberi döntésekben olyan szempontok is érvényesülnek, amik egy gépnek "eszébe" sem jut(hat)nak.
   sidavoq, CasaLoma és analema kedveli ezt.
  7. analema
   analema
   A céges autóm egy VW konszern modell. Van benne egy rendszer, ami arra hivatott, hogy ha túl gyorsan közeledek valakihez vagy valamihez, akkor felülbírál és nyom egy satuféket helyettem. Ez az elmélet papíron és a tesztlaborban biztosan nagyon jól működik és azt is elismerem, hogy lehetnek esetek, amikor tényleg megment egy ráfutásos balesettől.
   Viszont nekem még csak balesetveszélyes helyzeteket idézett elő. Ugyanis elég kellemetlen, amikor pl. párhuzamos közlekedésben kanyarodik két sáv, a belső balra fordul és a lámpa miatt megáll én meg a külsőben haladok, mert ott zöld a lámpa, de mivel a kanyar miatt belelát a másik sávba és azt hiszi nekik fogok menni, akkor nyom egy durva fékezést.(Ami miatt én majdnem beléjük csúszok a nedves úton a mögöttem jövő meg csak néz, hogy minek fékez ez az idióta) Ugyanezt eljátssza akkor is, ha előttem lekanyarodik egy autó és a rendszer úgy ítéli meg, hogy utol fogom érni, holott én látom, hogy rég le fog kanyarodni, mire odaérek. Sebaj, befékez. Nem minden esetben történik ez, de ahhoz elég sűrű, hogy elgondolkozzak vajon mikor fog nekem olyan szituban bedobni egy véletlenszerű fékezést, amikor én annak következményeit már nem tudom korrigálni. Kikapcsolni nem lehet a rendszert, csak átmenetileg, ugyanis minden egyes motorindításkor visszakapcsolja magát.
   ladybug7spots és CasaLoma kedveli ezt.
  8. setni
   setni
   Ajjaj...:(
  9. victorvacendak
   victorvacendak
   Az autók aktív biztonsági rendszerei borzasztóan gyerekcipőben járnak (nem egy autóban van olyan sávtartó automatika, ami, mikor egy kerékpárost akarsz kikerülni félrerántva a kormányt, erősen ellenkormányoz, és kvázi ráhúzza a biciklisre, mert, hogy a vonalakon belül maradni az kurva fontos...), és sokan mégis autamotizált közlekedést vízionálnak pár éven belül, ami nonszensz.Még a level 2 cuccok is totál megbízhatatlanok, nemhogy level 4 vagy 5 (utóbbi lenne a bárhol, hiba nélküli vezetés). És a repülésben kicsit nagyobb téttel már évtizedek óta fejlesztik ezeket a cuccokat, de még mindig nem váltható ki az ember (a hibáival együtt) teljesen.
   tornando, CasaLoma és analema kedveli ezt.

Megosztás