Megtudtuk, mennyi lenne a nyugdíjasokra is kivetett egészségügyi alapdíj

Egy szerdai konferencián hangzott el, hogy mindenkinek fizetnie kellene az egészségügyi ellátásért. Az időseknek is.

A Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója, Lantos Gabriella érdekes megoldást ismertetett a hazai egészségügy égető kérdéseiről tartott konferencián kedden. Eléggé felborzolta a kedélyeket többek között azzal, hogy egészségügyi alapdíj bevezetését javasolta, amit még a nyugdíjasoknak is kellene fizetniük. A részletekről azonban, például hogy milyen gyakran, és mennyit kellene fizetni, nem sokat tudtunk meg a konferencián. Ezért kértünk telefonos interjút Lantos Gabriellától.

egeszsegugyi-konferencia-5-masolat-660x440-1-660x440.jpg

Lantos Gabriella
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás
Hogyan képzeljük el az egészségügyi alapdíjat? Úgy, mint a vizitdíjat? Úgy, mint a járulékot?

Nem úgy kell elképzelni, mint az anno rövid időt megélt vizitdíjat (alkalmanként kellett 300 forintot fizetni az orvosnál). Az alapdíj egy havonta fizetendő összeget jelentene.

Konkrétan a jelenlegi bérminimumból (161 ezer forint) levont 7 százalékos egészségbiztosítási járulék összegével, havi 11 270 forinttal egyezne meg.


Összehasonlításul: az egészségügyi szolgáltatási járulék összege jelenleg havi 7110 forint – ezt azoknak kell fizetniük, akiknek egyébként más módon nincs egészségbiztosításuk. Egészségügyi szolgáltatási járulékot a nyugdíjasoknak pl. nem kell fizetniük.
És tényleg mindenkinek meg kellene fizetnie?

Igen, ez a havi 11 270 forint egy olyan összeg, amit egészségügyi alapdíjként minden felnőtt magyar állampolgárnak be kellene fizetnie. Legalább 6 milliónak. Cserébe pedig egy alapcsomag-szolgáltatásban részesülnének. Amihez pontosan meg kellene határozni minden betegségre, hogy mi tartozik bele az alapszolgáltatásba, pl. a járó-, és fekvőbeteg ellátásba, diagnosztikába, rehabilitációba. Viszont azok, akik nagyon alacsony jövedelemből élnek, és vagyontalanok éves mentességet kapnának a társadalmi szolidaritás jegyében.

Miért van szükség az alapdíjra?

Ma a nagyon alacsony jövedelmű közmunkások és minimálbéresek fizetéséből is levonják a 7 százalékos járulékot. És vannak olyan jobb anyagi körülmények között élők, például az őstermelők, nyugdíjasok vagy ismeretlen eredetű jövedelmet élvezők, akik egyáltalán nem fizetnek. Úgy gondolom, hogy ez nem igazságos. Az az igazságos, ha az igazán szegény emberek nem fizetnek. Akik pedig a létminimum felett élnek, mindnyájan fizessenek, egyforma összeget.

Fekete, szürke foglalkoztatás, kreatív adóelkerülés mellett hogyan állapítja meg, hogy kik élnek a létminimum alatt?


Aki minimálbérre van bejelentve, az még a létminimum alatt van, ő nem fog fizetni. A hatóság azonban látni fogja, ha a minimálbérre bejelentett ember meglehetősen jól él – neki nem kell megadni a mentességet. Ezért mondtam, hogy jövedelmi és vagyoni helyzet alapján dőlne el, ki fizet, ki nem. Én is ismerek jó pár embert, aki minimálbérre van bejelentve, és egyébként jól menő vállalkozást visz. Nem gondolom, hogy rájuk ki kellene terjeszteni a mentességet.

Az adóhatóságnak most sincs arra kapacitása, hogy kiszűrjön minden adóelkerülőt.

Ezért gondoltam, hogy alacsony szinten, a létminimumnál kellene meghúzni a határt. Vagyis mindenki fizessen, aki a minimálbérnél magasabbra van bejelentve. Ez nem jelent többletterhet a dolgozóknak.

A 11 270 forintos egészségügyi alapdíj a 7 százalékos egészségbiztosítási járulék felett lenne, vagy helyette?

Helyette lenne. Vagyis a 7 százalékos járulékot nem szedném be, mert nem igazságos, és nem méltányos. Például azért sem, mert Magyarországon a jövedelmek egy részét nem legálisan fizetik ki, vagyis nem fizetnek rá járulékot. Ma csak azok fizetik a 7 százalékos egészségbiztosítási járulékot, akik állami alkalmazottak, vagy nagyvállalatoknál dolgoznak, és emiatt nem tudják kikerülni a járulékfizetést. Ezért igazságtalan szerintem a járulék beszedése.

korhaz_3-660x440.jpg

Fotó: Kummer János
És mi lenne az eltörölt járulékkal?


Annyival nőne a nettó bér, amennyi járulékot most levonnak a fizetésből. Sőt, a nettó fizetéshez hozzáadnám még a szociális hozzájárulási adó egészségügyi kasszába szánt részét is. A 2017-es költségvetés a szocho 20,5 százalékát szánta az egészségügyi alapba – ez nettóban további 7 százalékos bérnövekedést jelentene. Ilyen úton jelentősen, érdemi módon megnövelném az alkalmazásban állók nettó bérét. És azt mondanám, hogy mindenki fizesse be (aki létminimum felett él) az egészségügyi alapdíjat. Aki pedig megteheti, rendeljen kiegészítő egészségügyi csomagot.

Ön szerint elfogadtatható, hogy akik a bérminimumnál (jóval) többet keresnek, azok se fizessenek 11 270 forintnál több alapdíjat havonta?

Akik többet keresnek, nyilván fognak kiegészítő biztosítási csomagot vásárolni. A fiatalok valószínűleg kevésbé, ők lehet, hogy inkább a lakásszerzésre koncentrálnak, De a középkorúak, idősebbek, akiknek jobban szükségük lehet rá, ők biztosan nagyobb összegű kiegészítő csomagot vesznek majd.

Azt mondja, mindenki fizetné. Vagyis nem vonnák le a bérből?

Nem, nem vonnák le a bérből, hanem mindenkinek magának kellene befizetnie az alapdíjat. Ez fontos. Határozottan úgy gondolom, hogy csak akkor tudatosul az emberekben, hogy az ő pénzükről van szó, amiért meghatározott szolgáltatást várhatnak el, ha nekik saját maguknak kell fizetniük.

Akár egy jómódú nyugdíjasról van szó, akár egy közepes keresetű alkalmazottról, akár egy nagyon jómódú vállalkozóról. Ugyanúgy, ahogy a telefonja díját, vagy a villanyszámláját is mindenki a jövedelméből fizeti, és tisztában van vele, hogy milyen szolgáltatást várhat el cserébe. Ma kb. 4,5 millió ember fizet – ehelyett körülbelül 6 millió felnőttnek kellene fizetnie. És akkor az alapdíjkasszában nagyjából ugyanannyi lenne, mint most az egészségügyi kasszában.


Vagyis még csak nem is lenne belőle több pénz?

Azt gondolom, hogy az egészségügyi alapdíjból nem folyna be több pénz, mint amennyi most jut az egészségügyi kasszának. De a kiegészítő biztosításokból igen. Ezt pedig arra lehetne fordítani, hogy az állami ellátásban jelentősen megemeljék az orvosok és a szakdolgozók bérét. Mindaddig fogyni fog a személyzet, amíg a jelenlegi két-háromszorosára nem emelik a béreket. Ez tehát kulcskérdés. Már nem kell ahhoz Stockholmig vagy Londonig menniük az orvosoknak vagy nővéreknek, hogy jól keressenek. Mert már Csehországban is megkaphatnak kétszer, háromszor annyit, mint nálunk.

Miért tartja potyautasnak a nyugdíjasokat, a kismamákat, és a vállalkozókat?

Az igazi potyautas az, aki nem fizet semmit: a gyesen lévők, az őstermelők, a nyugdíjasok, és így tovább.

A nyugdíjasok aktív korukban fizették a járulékokat. Úgy gondolja, hogy ezzel nem váltották meg idős korukra az egészségügyi ellátásukat?

Miért váltották volna meg? Hiszen a nyugdíj és az egészségügyi járulék felhasználása teljesen más. Nyugdíjra 40 évig fizet az ember, és csak utána kap szolgáltatást. Egészségügyre is 40 évig fizet, de a szolgáltatást ez alatt a 40 év alatt is igénybe veszi (veheti) a kezdetektől fogva. Ez pedig óriási különbség. Vagyis nem képződik egészségügyi tartalék, amiből ki lehetne fizetni a nyugdíjasok ellátását. Ezt ma a dolgozók állják, azok, akik járulékot fizetnek. (Tudjuk, ez a nyugdíjnál is így van, de akkor is érthető a különbség.) Egy elöregedő társadalomban a jelenlegi rend biztosan fenntarthatatlan. És mivel az alkalmazottak kénytelenek állni a költségeket, alacsony a nettó fizetésük, ergó elmennek külföldre. A nyugdíjasoknak ma nem a között kell választaniuk, hogy fizetni akarnak az egészségügyért, vagy nem. Abba kell belegondolniuk, hogy ha nem fizetnek, akkor elveszítik az unokáikat meg az orvosaikat is.


Az alapcsomag hogyan viszonyulna a ma kapott szolgáltatásokhoz?

Nyilván kevesebb lenne, de nem lényegesen. Jól meghatározott lenne, mi tartozik bele, és hogy például hányszor lehet orvoshoz menni. Ma az OECD országok közül Magyarországon a legmagasabb a kórházban eltöltött napok száma és az orvos-beteg találkozások száma is. Nálunk átlagban minden magyar évi 12 alkalommal találkozik orvossal, miközben Németországban, ahol 5-8 évvel magasabb az átlagéletkor, mindössze 5 orvos-beteg találkozás van.

Magyarországon nagyon sokan járnak feleslegesen orvoshoz, és ezért az igazán beteg emberek nem jutnak be. Ez nem is véletlen, hiszen ami ingyen van, annak nincs értéke. Azt gondolom, hogy az alapcsomagban a nem életet veszélyeztető kisebb szolgáltatások igénybevételét nagyon erősen korlátozni kellene, hogy az életet veszélyeztető esetekre legyen kellő kapacitás. Valahogy úgy kellene rögzíteni az alapcsomag tartalmát, mint a magán-egészségügyi szolgáltatási csomagoknál. Vagy ahhoz hasonlóan, mint ahogy a telefon- és internetszolgáltatásnál is adott, hogy X díjért mi jár.

Igen, de ha valaki túllépi mondjuk a havi internetkeretét, akkor csak lassítják az adatforgalmát. Mi lesz azzal, akinek nem elég az egészségügyi alapcsomag? Meghalhat, ha nincs külön kiegészítő egészségbiztosítása?

Nem. Pont azt mondtam, hogy a kicsi, életet nem veszélyeztető betegségekkel kapcsolatos orvos-beteg találkozások számát kell limitálni. Más országokban ilyen esetekben nem is mennek orvoshoz.

Arra gondol, hogy például Angliában nem kell orvosi igazolás, ha valaki náthás?

Így van. Nem kell egy kis náthával vagy hasmenéssel orvoshoz rohangászni. Ha az emberek megtanulják, hogy az orvosnak is ára van, akkor egy idő után természetessé válik, hogy csak akkor veszik igénybe a szolgáltatást, ha már saját maguk nem boldogulnak. A pénz valószínűleg mindig kevés lesz az egészségügyben. Arra van szükség, hogy abból a kevésből maradjon annyi, amiből a szívbetegeket, rákosokat, vesebetegeket stb. meg lehessen gyógyítani. Ehhez az kell, hogy ne legyenek feleslegesen többedszer elvégzett vérvételek, laborvizsgálatok, ultrahangok.

Tehát az alapdíj nem növelné a bevételeket, hanem igazságosabbá tenné a befizetéseket és tudatosabbá az egészségügyi szolgáltatások felhasználását.

Így van.

Az alapdíj bevezetésén kívül min változtatna?

Ma Magyarországon túl sok helyen folyik rossz minőségű egészségügyi ellátás. A nagyon széttagolt, sok kicsi, és rossz minőségű ellátóhelyből (kórházból) álló hálózatot koncentrálni kellene. A kisebb, gyenge minőségű egységeket kórházként be kellene zárni, és ha arra alkalmasak, szakrendelőként, ápolási otthonként vagy egynapos centrumként továbbüzemeltetni. Ezzel jelentős forrásokat lehetne megtakarítani. A szociális jellegű ellátásokat pedig (pl. krónikus belosztály) ki kell venni az egészségügy alól és áttenni a szociális ellátásba. És bűncselekménnyé kell nyilvánítani a hálapénzezést.

Van olyan vélemény, hogy összeomlana a rendszer, ha betiltanák a hálapénzt. Ön szerint fenyeget ilyen veszély?

Egyáltalán nem. Teljesen szét kellene választani az állami rendszerben dolgozó orvosokat és a vállalkozó orvosokat. Vagyis aki marad állami alkalmazott, az nem vállalkozhat. Viszont ahogy mondtam, az állami orvosok bérét két-háromszorosára kellene emelni. Ennyiért már maradnának, akkor is, ha nem fogadhatnának el hálapénzt.

Egy Indexen megjelent cikkében azt írta, a hálapénzből 10-100 millió forint jöhet össze évente. Ehhez képest havi nettó 1-2 millió forintos bért adna az orvosoknak. Aki eddig százmilliót tett zsebre, hogyan elégedne meg 20 millióval?

Egészséges kompromisszum. 100 milliót talán 500, 20 milliót másik 1500 orvos keres. A többségnek közel sem jut ennyi. Ha a szakorvosok képzettségüktől, szakmai tapasztalatuktól és a pályán eltöltött idejüktől függően sávosan havi nettó 1-2 millió forint között keresnének, akkor ezzel a legtöbbjük elégedett lenne, és nem gondolnák azt, hogy hálapénzre van szükségük. Az 5-6 ezer orvosbárót pedig, akiknek irgalmatlanul magas a jövedelmük, úgysem lehet rávenni, hogy beálljanak a sorba. Ők maradjanak csak vállalkozók, éljenek meg a piacon.

Azt mondta, az egészségügy ismert problémáit egy év alatt megoldhatná a kormány. Hogyan, milyen lépésekben?

Meg lehetne hirdetni az alapcsomagot, meghatározni az alapdíjat, a kiegészítő csomagokat, azok díjait, kriminalizálni lehetne a hálapénzt. És el lehetne kezdeni az ellátórendszer átalakítását. Utóbbit nem lehetne egy év alatt befejezni, de sürgősen neki kellene fogni.

Eljuttatták az illetékesekhez a koncepciót?

Nincs többesszám. Ez az én magántervem. És nem juttattam el sehova.

Akik most nyugdíjasok, abban a tudatban éltek, dolgoztak, hogy idős korukban sem kell majd fizetni nekik azért, hogy az orvos ellássa őket. Nem lenne kevésbé ellenszenves a terve, ha csak fokozatos lenne a bevezetés? Ha csak a jövő nyugdíjasainak kellene fizetniük?

Persze, politikailag mindet fel lehet puhítani. A krízis azonban ma van. És most kell megoldani a problémákat. Ha nem változtatunk, magától nem fog felszámolódni a krízis.

Az egészségügy viszont szépen össze fog omlani. Magától.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) felmérése szerint negyedannyi orvos dolgozik ma a sürgősségi ellátásban, mint amennyire szükség lenne. Lehet, hogy ódzkodnak a reformtól az emberek. És ahhoz mit szólnak, ha nincs orvos? Nem az a kérdés, hogy hozzá kell-e nyúlni a rendszerhez, hanem az, hogy hogyan nyúljunk hozzá, hogy sokkal jobb legyen.

Mit szólnak hozzá, amikor előadja az ötletét?

A fiatalok, illetve azok, akiknek még nem sok tapasztalatuk van az egészségügyről, de az is rossz, mind azt mondják, hogy jó, és bátor gondolat. A nyugdíjasok számára pedig én vagyok az Antikrisztus.


Tamásné Szabó Zsuzsanna

korhaz1.jpg
 
komolyan nekem akarod Kanadából elmagyarázni, hogy mi van itt , úgy , hogy a nejem még ráadásul az egészségügyben dolgozik ? A szülés meg messze nem magánklinika 120k forintér, ha neked jó hogy bedobnak 4-6 ágyas szobába pár hátrányos helyzetű szülő nő közé a kis család pedig ott csinálja a dajdant melletted , a gyereket pedig egy pont ráérő és arra járó orvos rántja majd ki belőled na arra elég volt a 300 ft.
Nálunk azért szűnt meg a szülészet a kórházba mert egyre több lett a hátrányos helyzetű a kórházba , elkoptak a szimpla szülőnők akiket lehetett fejni aztán a kórház nem kapott szülészorvost.

elhiszem hogy a 300 forint plusz pénzhez juttatta a kórházakat mert ott ugye ez napidíj volt egy 60 ágyas osztály csinált 540.000 ft bevételt pluszba havonta . Mondjuk ebből talán futja az osztály kifestésre, apró megjegezés , hogy ezt se kellet mindenkinek fizetni , rászorulók helyett az önkormányzatok fizették. a kórházban a kórházi napidíj havi összege max 6000 ft lehetett ami 20 napnak felelt meg. Hatezer forint 10 évvel ezelőtt , és úgy hogy mellette minden járulékot fizetni kellet volna, de biztos ez lett volna az a járulék aminek a mértéke nem változott volna soha. A 11.000 forintér keresztre akarjátok feszíteni a nőt , úgy hogy ugye ő mellette megszüntetné a dolgozó által fizetett 7%-ot illetve a munkáltató által fizetett 7%-ot amit beleolvasztottak a munkáltató által fizetett 20.5% -os szociális hozzájárulásba.

De végül is a lényeg az egészben a járulékfizetés kiterjesztése lenne , mert most kevesen fizetnek sokat , és bizony azok viszik a hátukon a rendszert.

Az egész rendszer jelen pillanatban azt segíti elő, hogy az ember próbálja megúszni a járulék fizetést , mivel a több pénzéért pontosan semmivel nem kap többet , mint aki egyáltalán nem vagy csak épp rak a rendszerbe. Akkor már avval is jobban jár , ha eltitkolja a jövedelmét aztán az így "megspórolt" pénzel direktbe kenegeti a rendszer kerekeit...

nem azt mondom , hogy szociális alapon ne segítsünk senki, de nem azért dolgozik az ember szombat-vasárnap, is , átlagosan 10-12 órát ,fizeti a járulékot, hogy utána az az ellátás legyen mint aki csak szolpálya a kanás bort ez a fő tevékenysége
 
Azert azt nem mondhatod hogy kepbe vagy, mert a korhazi ellatasert 600Ft fizettek. POntosan tudom mert en fizettem ki a 300Ft -kat es a 600Ft-kat mert otthon voltam mint mar irtam.
Ciganyozni akarsz lehet masik oldalra menni.Regen rossz ha az egeszsegugy vagy egy szuleszet nem a babaval es anyjaval foglalkozik hanem a latogatokkal vagy a te ohajaidat teljesiti.
120 ezer forint borra valo ma sem keves penz. hogy ezert ilyen vaacak korulmenyek kozott lattak el nejedet hat en egy budos vasat se adtam volna hanem masik korhazba mentem volna.
A mai rendszer nagyon rossz es egyre rosszabb lesz , mert azert aki ma nyugdij korul van az bizony egy eleten at fizetett Tb levontak es nem lehetet kibujni alola. Most hogy lehet szuksege lenne az egeszsegugyre akkor viritson meg tizen egynehany ezret, mert te fidesznyik csajnak a dumajat megeszed.
NA es akkor mi van mi velunk akik fizettek 20 evig Tb speci nem keveset mert en maszek voltam es 40ezer Ft allapitottak meg. Isten neveben otthagytam anelkul hogy egy kalmopirint kiirtak volna , vagy lattam volna magayr orvost vagy novert.
MI van azokkal akik kozelmultba mentek ki az a 600 ezer magyar akik Angliaba nemetbe jar orovoshoz, de meg otthon volt fizette a TB? Talan vissza akarnad utalni a penzt?
Roszz elgondolasuk van mert ez szazezres nagysagrendbe erinti az embereket es nem mindenki milliardos vagy gazszerelo. A csajszi csak a szocso , aki ilyent bevallal lehet akar millioert is az batran valaszolgathat a felmerult kerdesekre mert ez is benne kell legyen a fizetesebe.
 
Utoljára módosítva:
Már elnézést kérek amiért belekotyogok még mielött hajba kaptok , de azért érdeklödnék már egy kicsit , hogy a fenébe nemlehetne az orvosoknak , növéreknek tiszteséges fizetést adni és akkor nem kellene senkinek sem fizetni "boravalot"nekik . Talán a világon sehol sincsen egy más ország ahol a Tb mellet még külön "paraszolvenciát" követelnek !
 
Meg annyit hozzateve, hogy mindez adozas nelkul, mikor sittre vagnak ha elkapnak egy kupac faval a hatan cipelo szegeny embert.
Azert nem fog egyik kormanynak sem sikerulni megreformalni az egeszsegugyet.
NAlunk sincs semmifele penz adas, se orvosnak se novernek.
 
Már elnézést kérek amiért belekotyogok még mielött hajba kaptok , de azért érdeklödnék már egy kicsit , hogy a fenébe nemlehetne az orvosoknak , növéreknek tiszteséges fizetést adni és akkor nem kellene senkinek sem fizetni "boravalot"nekik . Talán a világon sehol sincsen egy más ország ahol a Tb mellet még külön "paraszolvenciát" követelnek !
Nem tudsz akkora fizetést adni, amekkora a jövedelme, ráadásul adózatlan jövedelme a paraszolvenciából. És ez a rákfenéje a dolognak. Ráadásul az orvostársadalom is ketté szakadt, hiszen a diagnosztikát végző orvosok, akik nem érintkeznek a betegekkel, csak a fizetésüket kapják. A paraszolvencia csak néhány orvosi szakra jellemző.
 
Cdurmol , igen a harácsolás , kapzsisság az a lényeg . Remélem visszik majd magukkal mind a koporsolyukba is , biztosan belefér . Magam még emlékszem azzon idökre amikor a kisbiró vitte a lovaskocsival a beteghez :), na ja az már nem is igaz .
 
Azert azt nem mondhatod hogy kepbe vagy, mert a korhazi ellatasert 600Ft fizettek. POntosan tudom mert en fizettem ki a 300Ft -kat es a 600Ft-kat mert otthon voltam mint mar irtam.
Ciganyozni akarsz lehet masik oldalra menni

a kórházi napidíj az 300 forint volt , mit ahogy a vizit díj is , de nem minden esetben ! nem tudom és nem is érdekel , hogy miért fizettél 600 ft-ket , de az legáltalánosabb az volt, hogy nem a körzetileg illetékes kórházban történt az ellátás ilyen esetben a napidíj már 600 ft.. stb tehát már kapásból nem 300-a 300.

A cigányozásról pedig csak annyit, hogy hátrányos helyzetüket írtam , és nem halmozottan hátrányos helyzetűeket , a hátrányos helyzetű csoportba nem csak cigány közösség egyes tagjai tartoznak, hanem mindenki akinek a szociális beilleszkedésével gond van , elég általánosító kappásból rájuk gondolni, ha valahol szociális devianciáról van szó.

az, hogy mi lesz az általad valaha magyar országon befizetett egészségbiztosítással , hát pontosan az, mit avval amit én fizettem az elmúlt 26 évben, hát elnyelte a szociális rendszer , de ennyivel lehet támogatni a rászorulókat, de most már lassan gondolnék magamra , hogy én se leszek fiatalabb talán már egyszer az orvosi ellátást is igénybe kell vennem , és akkor azért nem bánnék valami normális ellátást, és nem a nagy közös mindenikek ez jár [email protected]
 
Nem tudsz akkora fizetést adni, amekkora a jövedelme, ráadásul adózatlan jövedelme a paraszolvenciából. És ez a rákfenéje a dolognak. Ráadásul az orvostársadalom is ketté szakadt, hiszen a diagnosztikát végző orvosok, akik nem érintkeznek a betegekkel, csak a fizetésüket kapják. A paraszolvencia csak néhány orvosi szakra jellemző.
Ehhez nem nagyon van mit hozzátenni.Persze már volt szó tvben is erről
Olyan mintha,nem vennék tudomásul a jelenség megmásíthatatlanságát
Legalábbis a sima fizetésemelés nem teszi meg.

A 300 forintos vizitdíj csak a háziorvosi körben volt rész segítség.
Talán még az ambuláns ellátásnál(?), Gondolom plusz adminisztrációt is okozott.
A kórházi 300 napidíj pedig abba a kórházba ment ahol az ellátást kaptad max 6000Ft,csak egyszer kellett fizetni.
És körzeten belől is kaptál kórházat.Semmi értelme körzeten kívülivel példálózni.
Persze, lehet valami ritka kivétel!
A súlyponti kórházak jól voltak meghatározva.
@B.Péter megfeledkezett arról: Nem ez volt a kórházak egyedüli bevétele.Épp úgy megkapták a TB-től a költségvetésből (és többet mint ma). Az a pluszbevétel volt. 20 naponta.
A max 6000 Ft egy évben.Ez nem volt kibírhatatlan.Mégis a fizetek öntudat csökkenti a hálapénzt adási kényszert.
Én csak előnyét tapasztaltam mint betegellátást igénybe vevő.
 
Utoljára módosítva:
Nem tudom! Nem végeztem olyan hejj de nagyon fontos munkát, de vannak akik igen! Ők többet érdemelnek a létminimumnál!
Már biztos nem fogok élni, amikor tisztességes becsületes emberek fogják ezt az országot vezetni, olyanok akiknek elég a fizetésük, nem tömik a zsebüket a végtelenségig, és hagyják élni azokat akiknek a pozíciójukat köszönhetik!
Voltak már ilyenek mint írod, de őket elzavarták, olyanok amilyenek most vannak...
 
Mi az hogy korzeten kivul? az en Anyukam mikor korhazba kerult nem tudott volna menni a keruletbe mert ott nem volt korhaz, olyan amire neki szuksege volt. Nem beszelve arrol egy infaktusnal nem a beteg valogatott hova akar menni hanem a mento vitte a legkozelebbi korhazba .

Nincs turelmem es idom allandoan utana keresni es bizonyitgatni csupan azert mert nem elek otthon, hogy kepbe vagyok es amit magam ateltem azt nem tudja itt senki megcafolni.

https://retsag.net/inf/lap210.htm#1
amugy is over az egesz mert mar 10 eve hogy leszavaztatok a vizitdijat.
 
Mi az hogy korzeten kivul? az en Anyukam mikor korhazba kerult nem tudott volna menni a keruletbe mert ott nem volt korhaz, olyan amire neki szuksege volt. Nem beszelve arrol egy infaktusnal nem a beteg valogatott hova akar menni hanem a mento vitte a legkozelebbi korhazba .
Körzetekre volt osztva a kórházi elsőrendű jogosultság.
Ezek beosztása nem feltétlenül egyezett meg a megyehatárral.
Nem is úgy volt felosztva súlyponti kórházi ellátás volt a neve. Talán 50 percen belüli elérhetőség?
És ez lényegesen átnyúlhatott a megyén is.
Én éppen 2 megyéből is választhattam.
Ezekre érvényes volt a 6000 Ft maximális, évi egy alkalommal fizetendő napidíj 20 napra.
Azt is egyben a végén kell fizetni.
Ki vitatta hogy 600 forint volt neked a napidíj?
Én nem.
A vizit és kórházi díj jól volt kitalálva.
És ne akadj fel, egy sürgősségi ellátással azt nem tudom.Teljesen más elbírálás gondolom.
Hogy te miért pont 600 forintot fizettél ez már tényleg mindegy.
 
Utoljára módosítva:
Mi az hogy korzeten kivul?
amugy is over az egesz mert mar 10 eve hogy leszavaztatok a vizitdijat.
Kb. annyit jelent, hogy Te pl. Boldogasszonyfán laksz, ami Baranya megye északi részén található, körzetileg Pécshez tartozol, oda kell beutaznod több óra alatt és kb. 3-szori átszállással (busszal és vonattal).
Hiába van a kaposvári kórház egy ugrásnyira, és naponta több közvetlen buszjárat van a faludból, neked az egész napod elmegy az utazással, mert Kaposvár már egy másik megye, másik körzet oda nem mehetsz.
 
Kb. annyit jelent, hogy Te pl. Boldogasszonyfán laksz, ami Baranya megye északi részén található, körzetileg Pécshez tartozol, oda kell beutaznod több óra alatt és kb. 3-szori átszállással (busszal és vonattal).
Hiába van a kaposvári kórház egy ugrásnyira, és naponta több közvetlen buszjárat van a faludból, neked az egész napod elmegy az utazással, mert Kaposvár már egy másik megye, másik körzet oda nem mehetsz.
Ez igaz mára, de nem súlyponti kórház időre.
Mivel a körzet szót mellékesen használtam.És akkor a körzet másképp volt felosztva.A fent vázolt eseted azért nem igaz a súlyponti kórházakra (az is körzet egy módon). Nem megyehatárra korlátozódott!!
Ma lehetnek olyan anomáliák amit írsz.
Példa van több: halottam Szentes estéről Csongrád(36 perc), de Szegedhez tartozik(1-2 óra). Mint megy székhely.
Súlypontinál mehetett
Csongrádra.Most Szegedre viszik.
Elérési idővel volt felosztva 50-70 perc és ez pont átnyúlhatott a megyehatáron is.
Az általad vázolt példa talán pont a súlyponti kórházak felosztásnak kedvezett??
Talán pont Kaposvár is könnyű elérhetőség volt,Boldogasszonyfáról.
Ki tudja már, hisz nincsenek meg az akkori beosztásról a táblázat.
Körzet az ennyire fontos.
Ma másképp vannak a körzetek, ma megyére van kijelölve.
Egyébként ma is mehet más megyébe, ha ott van egy speciális szak. Akár 150 km re is.
De mehet közelebbre is.Szak-specialitástól függ.
Mindez nem a sürgősségi infarktus estekre vonatkozik.
Az sürgősségit ,gondolom a legközelebbi fogadni képesbe viszik.
 
Utoljára módosítva:
Túl sokat járunk orvoshoz a németekhez képest, még jó, sokkal jobb életszínvonalon élnek mint mi, nem tűnt fel hogy mennyi pénzből él egy átlag magyar nyugdíjas és egy átlag német? Kíváncsi vagyok milyen más lehetősége van az anyagin túl egy német nyugdíjasnak ,ha nem orvoshoz akar szaladgálni, biztos több mint egy magyarnak....egyáltalán milyen más egészségügyi szolgáltatást tud igénybe venni ami nem orvos.....erről egy kumma szó nem esett...hát persze.
Hogy jut eszébe összehasonlítani a kettőt?
Potyautas a nyugdíjas? Egy cseppet sem, szerintem az a potyautas aki a jelenlegi helyzetet kihasználva privát kórházat üzemeltet.

Igen, errol van szo, plusz szempontokat adtal meg hozza, bizony igy van.
Az itteni nyugdijasok blogot irnak, jogazni jarnak, epp a napokban segitettem egy kisgyerekes baratnomnek lakast nezni, mikozben a picire ugyeltem, es o targyalt, lehallgattam, hogy a 70 eves fittiasszonysag a 90 even feluli szuleinek a harmadik lakasat adja ki a baratnomnek, mondvan, segit nekik, mert ok messze laknak, nincs kedvuk bejonni a varosba.
Egyebkent a nemet nyugdijasok sem ulnek kevesebbet az orvosnal, ha betegek, de tenyleg nincs annyi baj, mint otthon.
Ezert hiszi az a ribbbanntz, hogy a nemetek nem jarnak annyit orvoshoz. Nem nyomoritjak itt az embert, ez a helyzet, es minden egyeb, amit irtal, is teljesen logikus. Ha olvasnaa, persze az nem olvas ilyeneket, bankszamlan tul nem sok mindent olvas.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

joesea wrote on kevidiak's profile.
Helló!
Butcher - Fehér éjjel (Dresden akták 09) nincs meg véletlenül ebookban?
Köszönöm!
Joe
berczineani wrote on Ajuda67's profile.
Kedves Ajuda! Köszönet minden fordításodért. Csodálatos. Nemrégiben felfedeztem egy oldalt ahol is sok sok könyv magtalálható ( angolul). Christine Feehan több sorozata is. Szerintem sokakat érdekelhet. A Kárpátok vámpírjai 35 rész is fent van. címe Sötét tarot. Sandu és Adalasia története.
Kiss Tibor Miklós wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta! Érdeklődöm, miért nem reagál senki , ha kérek kottát a "kotta, akkord ,dalszövegek oldalon. Korábban flottul" működött. Lehet , hogy köze van ,ahhoz hogy megváltoztattam az E-mail címem. Nem az van amivel ide regisztráltam: Kérlek segíts, mert a zenei előmenetelem az oldal nélkül visszafejlődik/szaxofon/ Előre is köszönettel Kiss Tibor /bocs a nyafogásért
Sziasztok!Nincsen meg valakinek véletlenül Dianne Duvall Halhatatlan őrzők sorozata?
aszinész wrote on Melitta's profile.
Szia. Melitta, Kérhetnélek, hogy a lenti link témáról is feltennél egy cikket.

Statisztikák

Témák
37,169
Üzenet
4,557,047
Tagok
600,353
Legújabb tagunk
Bferry
Oldal tetejére