Milyen külföldön a háziorvos ellátás

macikaa témája a 'Egészségünkre!' fórumban , 2017 Július 18.

 1. macikaa

  macikaa Új tag

  Sziasztok!
  Azt szeretném megkérdezni elsősorban külföldön élőktől-pl német,osztrák földön -
  milyen az ottani ellátás?
  tényleg jobb vagy rosszabb a magyarhoz képest?
  mit csinál konkrétan egy háziorvos?
  kimegy házhoz?
  hogyan látja el a betegeket?
  milyen a hozzáállása?
  hálapénz?
  nagyon kiváncsi vagyok a válaszokra!
   
 2. udvarfy

  udvarfy Állandó Tag

  Macikaa,
  mondjuk az otthonihoz már nemtudok hozzá szólni , de Németországban az ugynevezett Hála pénz ismeretlen dolog ! Ök fizetést kapnak és nem is keveset , ez igy volt még a múltban is amikor 2 részre volt osztva és ma is igy müködik . Amugy gondolom a "Házi orvos" vállogatja , mert manapság nagyon ritkán juttnak "házi" látogatásra mivel vidéken sokhelyen még a 70-80 évesek is dolgoznak a praxisukban mert nincsen utánpotlás ! Amugy az ellátással nemlehet panaszkodni , legfeljebb ha szakorvosi rendelésröl van szó , akkor néha sokáig kell várakozni . Ajánlatos , ha a házi orvos szerez egy szakorvosi terminust akkor gyorsabban sorra kerülsz illetve beutalóval töle is . Na meg ha "privát" páciens vagy .
   
 3. macikaa

  macikaa Új tag

  Köszönöm a választ!
  Mi a helyzet a várólistákkal pl.ultrahang stb?
  mi számít műhibának?
  mit értesz privát alatt? olyan,mint nálunk, ha elmész egy magánrendelőbe?
   
 4. udvarfy

  udvarfy Állandó Tag

  Macikaa ,
  nemtudom most mit értesz a "várólistákkon" , az ultrahangot ha arra szükségem volt azt a háziorvosom készitette el . De ha esetleg "komolyabb ultrahangos vagy szerinte CT, MRT , Röntgen vizsgálatra van szükség akkor Ö maga vagy én az általa kiállitott átutalóval megyek a szakorvosi rendelésre és igy rövidebb idöalatt kerül rám a sor . Mert ha átutaló nélkül jellentkezem mint "normáló" akkor sokszor hónapokig kell várakoznom amig eljutok a szakorvoshoz .
  privát alatt értem a magánbiztositot illetve az állami hivatalnokok biztositását , Ök külön kasztba tartoznak ! Nemtudom otthon milyen a magán rendelö , de a mühibákról sem tudok neked segiteni , mivel nemvagyok e téren járatos értve szakember .
  Privát biztositást kell minden olyan személynek köttnie akik , ha nemtévedek többet keresnek mint havi 7 ezer€ illetve az állami hivatalnokok öket mi adófizetök fizetjük ! Amig az illetö személy fiatal addig érdemes a privátbiztositás használni , de idöskorra nagyon felmegy a tarifa és több tizezer személy emiatt biztositás nélkül van !! Az állami hivatalnok visszakapja a biztositól a kifizetett költségeket , a maszek az nem :)
   
  CasaLoma kedveli ezt.
 5. macikaa

  macikaa Új tag

  köszi a választ,ez nagyon érdekes!
  nálunk a várólista az,hogy a háziorvos elküld különböző vizsgálatokra és arra időpontot kell kérni.ez régen,kb2 évvel ezelőtt még pár nap,hét volt most 3-4 hónap.
  az állam a fizetésekből levonja a biztosítást,mégis ingyenes eü.ről beszélnek,pedig sose volt az! mindig kellett fizetni,csak most még plusz pénzt kell fizetni a vizsgálatokért.ez a szemétség! 2x kell fizetni.
  mióta élsz kint? szoktál hazajárni?
   

Megosztás