Minősítésre és pedagógiai-szakmai ellenőrzésre készülők tudásmegosztása

kros témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 Március 1.

 1. manypenny

  manypenny Állandó Tag

  Én csak azt szeretném megkérdezni az ideiglenes ped.2 és kevesebb mint 23 év szakmai gyakorlattal rendelkezők nézőpontjából : hogy amikor tavaly megírtuk a fóliát áprilisig ,nem az a feltétel volt-e szabva,hogy 2018-ig valamikor jelentkeznünk kell és nem az,hogy az OH, miniszter vagy bárki fogja kijelölni,hogy melyik évben kell minősülnünk?
  Ez csak engem zavar ?
   
  Szamóca88, emoke43 és Krémusz kedveli ezt.
 2. sziszi5

  sziszi5 Állandó Tag

  Én is pontosan emlékszem erre a dologra. Ha nem jelentkezem most április végéig akkor mi fog történni? Akkor is kijelölhetnek? Milyen alapon? Én majd csak 2018- ban szeretnék....
  Miért döntenek helyettem? Miért nem tartják magukat az eredeti kiiráshoz?
   
  Gudisz és manypenny kedveli ezt.
 3. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Így fogalmazott a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet:
  36. §
  (3) A pedagógus-szakvizsgával és tizennégy év szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógus 2014. április 30-áig kérelmezheti a Pedagógus II. fokozatba 2015. január 1-jével történő besorolását. A kérelem alapján a besorolás további feltétele, hogy a pedagógus 2014. április 30-áig feltöltse portfólióját a miniszter által kijelölt, az OH által kialakított és üzemeltetett informatikai támogató rendszerbe. A Pedagógus II. fokozatba be kell sorolni azt, akinek a portfóliója tartalmazza a 8. §-ban foglaltakat. Az eljárást az OH szervezi.
  (4) A 2015. január 1-jén ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógus legkésőbb 2018. december 31-éig a 3. § szerinti minősítési eljárásban köteles részt venni. Ha erre a megjelölt időpontig nem kerül sor, a Pedagógus II. fokozatba való ideiglenes besorolását elveszti, és 2019. január 1-jétől újra Pedagógus I. fokozatba kell besorolni.
   
  kros és nyár9 kedveli ezt.
 4. kros

  kros Állandó Tag

  Na, én is félreérthetően fogalmaztam. Ugyanis éppen a tudós Petróczi kollégára gondoltam... (szóval ő sem tévedhetetlen...) Ez nem az első eset, amikor itt más vélemény alakul ki, és eddig az ilyen esetekben e fórumnak volt jobb az értelmezése.
   
  erakucko, ladysla, iluli és 1 másik tag kedveli ezt.
 5. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Nincs tapasztalatom, de talán tudok segíteni. Szaktanácsadó vagyok. Kimásoltam neked a visszatérő látogatásról való tudnivalókat a dokumentumokkal együtt. Mivel úgy emeltem át egyik dokumentumból másikba, nem mindenhol tökéletes (az egyik táblázatnál nem engedte összehúzni, amit "szétdobott"), de azért talán használható. Egyébként elvileg mindent megkapsz időben a hozzád menő szaktanácsadótól, ne aggódj. :)
   

  Csatolt fájlok:

 6. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Mi többen vagyunk.
  Ellenben Petróczi nélkül nagyon ügyetlen lettem volna portfólióíráskor.
   
 7. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  https://www.oktatas.hu/

  Jelszóval belépés látogatóként - Saját oldal

  Pedagógus

  A pedagógus felhasználók ebben a menüpontban tájékozódhatnak a tanfelügyeleti ellenőrzés, minősítési látogatás időpontjáról, adatairól. Jelenleg a 2015. évi eljárás tavaszi látogatási időpontjai érhetők el. A látogatások részleteit a Látogatási beosztások megtekintése linken érheti el.

  Ha a látogatás időpontja Önnek nem megfelelő, azt az intézményvezető vagy az ügyintéző jelezheti a Hivatal felé az intézményi felületen keresztül. Tájékoztatjuk, hogy amennyiben a visszamondás Önnek fel nem róható okból történik, akkor a látogatást egy későbbi időpontra újraszervezzük.

  Kérjük, hogy amennyiben a látogatásnál jelölt adataiban változás következik be, az adatok KIR-ben történő módosítását kezdeményezze intézményvezetőjénél. (A 326/2013. (VIII.30.) Korm. rendelet 11.§ (5) bekezdése alapján az érintett pedagógus, a szakértő, valamint a pedagógust, a szakértőt foglalkoztató intézmény vezetője a körülmény felmerülésétől vagy annak tudomására jutásától számított öt munkanapon belül köteles értesíteni a Hivatalt minden olyan körülményről, amely a minősítő vizsga, minősítési eljárás lebonyolítását akadályozza vagy veszélyezteti.)

  Kérjük, hogy az oldalt naponta figyelje, mert a látogatások időpontjában a napi frissítés során változás történhet!

  A látogatással kapcsolatos szakmai kérdéseit a minosites[kukac]oh.gov.hu címre küldje!

  Látogatási beosztások megtekintése

  A 2015. évi eljáráshoz feltöltött aktuális portfólióját a Portfólió megtekintése linken találja.

  Portfólió megtekintése

  *****

  Tájékoztató

  Amennyiben a www.oktatas.hu oldalon regisztrált látogatók köznevelési intézmények alkalmazottai, pedagógusok vagy szakértők, a főoldalon elhelyezett tartalmak mellett egyéb alkalmazásokat, információkat érhetnek el. Ezen információk abban az esetben jelennek meg a felületen, amennyiben a látogató felhasználó a pedagógus, intézményi alkalmazott szerepét az Alapadatok menüpontban elhelyezett validációs funkciókkal megerősíti.

  Az oldal tartalmának eléréséhez, a validációhoz, valamint a szervező alkalmazás használatához készült felhasználói segédletet az alábbi linkre kattintva érhető el:

  Pedagógus menüpont

  A Pedagógus menüpontban a minősítéssel és a portfólióval kapcsolatos tájékoztatást
  talál a minősítésben részt vevő felhasználó. Kérjük, a tájékoztató szöveget nagyon pontosan olvassa el, mert ez tartalmazza a Látogatási beosztások megtekintése oldalon található információk leírását, magyarázatát. A Látogatási beosztások megtekintése linkre kattintva külön lapon láthatók a látogatás adatai. A külön megnyíló oldalról bármikor lehetőség van visszatérni a Saját oldal fenti képen is látható
  Pedagógus menüpontjában leírt tájékoztatóra.

  A Pedagógus menüpontban elhelyeztünk a 2015-ös eljárásban feltöltött portfólióra
  mutató linket is, erre kattintva új lapon nyílik meg a portfólió olvasási nézetben.

  Aki nem a 2015-ös minősítési eljárásban töltött fel portfóliót, (pl. 2014-ben), az a portfólióját a korábban megszokott módon, az oktatási azonosítós felhasználójával pedagógusként belépve érheti el.

  Látogatási beosztás (pedagógus):

  Az oldalon jelenleg csak a tavaszi minősítési időpontok érhetők el. A lenti üzenet jelenik meg az alábbi felhasználóknak: azon pedagógusok, akiknek ősszel kerül sor a minősítésére, vagy nem vesznek részt a 2015-ös minősítési eljárásban, és azok a szakértők, akik pedagógusként nem kerülnek minősítésre.


  A látogatott pedagógusra vonatkozó általános adatok
  Az Ön tanfelügyeleti ellenőrzésének és/vagy minősítési látogatásának időpontjáról a későbbiekben adunk tájékoztatást. A látogatás időpontjáról e-mailben is értesítjük.


  Amennyiben a tavaszi időszakban sor kerül a pedagógus minősítésére, úgy a látogatás adatairól tájékozódhat az oldalon.

  Amennyiben az oldalon látott adatok megfelelőek, úgy a pedagógusnak nincs teendője. Amennyiben az oldalon található személyes vagy munkakör adatok nem megfelelőek, vagy a látogatás valamilyen akadályba ütközik, azt az intézményvezetőnek kell jelezni. A látogatás elutasítása csak igazoltan lehetséges. Az elutasítást az intézményvezető tudja megtenni és az igazolást is az intézményvezetőnek kell beküldenie az intézményi felületen megadottak szerint. A látogatási adatok pontosítása az intézményvezető / intézményi ügyintéző visszajelzése alapján jelenik majd meg a felületen. A látogatások állapota az intézményi, szakértői visszajelzések alapján változik, így kérjük, hogy minden nap lépjen be az oldalra, és ellenőrizze az ott található információkat!

  Amennyiben a látogatási beosztások megtekintése linkre kattintva az alábbi oldalt látja, kérjük, hogy néhány perc múlva, kilépés és új bejelentkezés után próbálja újra elérni az oldalt. Amennyiben az továbbra sem elérhető, kérjük, hogy a hibát az [email protected] email címen jelezze.
   
  Utoljára módosítva: 2015 Március 15
  erakucko és kros kedveli ezt.
 8. Moni24

  Moni24 Állandó Tag

  Köszi. Engem pénteken minősítenek, de mégis azt látom, a látogatási beosztásnál mint amit azokhoz írtál akik nem minősülnek. :( A portfóliómat legalább már látom. :)
   
  BAJ kedveli ezt.
 9. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Honnan értesültél a dátumodról?
  Sok sikert! Ne izgulj, csak a gyerekekre figyelj!
  Ha túl vagy rajta, örülnék, ha megosztanád a tapasztalataidat!
   
 10. Moni24

  Moni24 Állandó Tag

  Múlt szerdán fél4 után hívtak telefonon. Akkor mondták meg, de mivel aznap nincsenek óráim, így mondtam, hogy nem jó. Ekkor arra kértek, hogy óracserével oldjam meg. Másnap reggel SOS-ben elintéztem az óracserét. Azóta semmi nem történt. Pontosabban ma kaptam egy tájékoztató levelet a minősítésről, de új információ nem volt benne.

  Köszi. Próbálok nem izgulni. :)

  Persze mindenképpen leírom mi hogyan volt!
   
  Iriszek, erakucko és Verőce kedveli ezt.
 11. jutkabe

  jutkabe Állandó Tag

  Még mindig azon aggódok, hogy a portfóliómat (amiben nem felismerhetően szerepelnek gyerekek - hátulról, kitakart arccal-) vajon elfogadják-e. Az akkori útmutató alapján ez így nem volt tilos, de most mindenfélét olvasgatok. Van valakinek valami ötlete? (Novemberi feltöltő vagyok.)
   
 12. kros

  kros Állandó Tag

  Teljesen igazad van. Föntebb hasonlókat írtam magam is.
   
  emoke43, inoli, verocska60 és 1 másik tag kedveli ezt.
 13. barbi0503

  barbi0503 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Sokan kerestétek a teljes közleményt a 2016-os különös feltételekről, ezért küldöm. Amúgy a kormany.hu oldalon találtam meg, jól elrejtve.
  Üdv: Barbi
   

  Csatolt fájlok:

  Rubina kedveli ezt.
 14. manypenny

  manypenny Állandó Tag

  Én áprilisi feltöltő vagyok. tele van fényképpel a fóliám.
  És ha most egy foglalkozásomról töltenék fel videót,20 perceset,ott hogy oldjam meg,hogy ne lehessen felismerni őket? vagy ez most nem ellentmondásos?
   
  Szamóca88, erakucko és ati654 kedveli ezt.
 15. fofo74

  fofo74 Állandó Tag

  Kedves szakértők!

  Kérlek segítsetek! Én óvónő vagyok, áprilisban lesz a minősítésem. Az egyik kolléganőnk szerint, aki szintén szakértő / bár nincs ennyire képben, mint ti/ 2 foglalkozást fognak nézni. Én úgy értelmeztem, hogy 2 órát látogatnak, azaz 2 óra hosszát lesznek a csoportban. Szerintem egy nap 2 foglalkozást nem is lehetne tartani. Kérlek segítsetek tisztán látni, mert ez a része elég zavaros. Válaszotokat előre is köszönöm
   
 16. Gudisz

  Gudisz Állandó Tag

  szia! Bár én még nem tudom mikor minősülök, de számomra sem tiszta ez sem. Amit majd a szakértőd kérni fog, azt kell tenned. Én felvenném vele a kapcsolatot és megkérdezném tőle. Kolléganőimhez 1 órára jönnek be a csoportba.... ezt én keveslem, de azt kell tennünk, amit ők kérnek.
   
 17. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  De ellentmondásos, mert közben változtak az előírások is. Már nem lehet feltölteni semmilyen fotót a gyerekekről, videót sem. Viszont a portfólióvédéskor megmutathatod., már amennyi belefér időben a 15 perces prezentációba.

  Erről a témáról írt ma Petróczi Gábor:
  Kötelező minősítés 2018-ig
  "A köznevelési törvény átmeneti rendelkezései között szerepel, hogy 2018. június 30-ig minden pedagógusnak át kell esnie a minősítési eljáráson, gyakornokok esetében pedig a minősítő vizsgán. Eddig kicsit belefeledkeztünk abba, hogy a Pedagógus I. fokozatban eltöltött 6-9 év után kerül majd sorra a kötelező minősítés, de az átmeneti időszakban ez bizony nem így van!"
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2015 Március 18
 18. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Kedves Fofo! Lehet, hogy a kolléganőd többet tud a minősítésről, mint amit feltételezel...
  Nem ismerem az óvodára jellemző speciális előírásokat, de az Útmutató (amit javaslok tanulmányozni) ezt írja: (Ped I. > Ped. II.)

  Helyszíni tevékenységek:

  A helyszínen vizsgálandó dokumentumok áttekintése, értékelése.

  Ha a munkakör részét képezi a pedagógus két órájának/foglalkozásának látogatása,
  megbeszélése, majd ezek alapján a kompetenciák értékelése, ide nem értve az
  óvodapszichológus, iskolapszichológus közvetlen pszichológiai foglalkozását.

  A pedagóguskompetenciák értékelése az e-portfólió védése alapján.

  Összegző értékelés, dokumentáció.


  A 2015. évi minősítővizsgára, illetve minősítési eljárásra készülő pedagógusok munkáját segítő Útmutató (pdf)

  A 2015. évi minősítővizsgára, illetve minősítési eljárásra készülő pedagógusok munkáját segítő Útmutató kivonata (pdf)


  KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ
  az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez
  felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

  Óvodai nevelés
  Harmadik, javított kiadás
  https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/pem/ovoda_harmadik.pdf
   
  Szamóca88 és vaczila kedveli ezt.
 19. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  A szakértőknek egy gondosan leszabályozott és nyilvános eljárásrendet kell követniük.
  Ezeket a fórum elején megtaláljátok. (Útmutató, jogszabályok)
   
  Gudisz kedveli ezt.
 20. jutkabe

  jutkabe Állandó Tag

  A gyerekek arca nem látszik. Az augusztusi módosított útmutató így engedélyezi.(vagy legalábbis nem tiltja.) A 71.o.-on pl. a megvalósulás dokumentumai között a képet, videót felsorolja. Már a feltöltéskor bizonytalan voltam, ezért az OH-tól megkérdeztem. Ezt válaszolták:
  "Tisztelt Kolléga!
  Az OHP_10450 számú fénykép tárgyú megkeresésére az alábbi választ adjuk.
  Csak abban az esetben töltse fel ezeket a képeket, amennyiben biztosítani tudja, hogy a képeken szereplő személyek ne legyenek felismerhetőek."
  Erre is vonatkozik tiltás már? Mikori módosítás? Segítség!!!! Fulladok!! Vagy ilyesmi....
   

Megosztás