Most bárki vezényelheti a Fesztiválzenekart egy Beethoven-tétel erejéig

A Budapesti Fesztiválzenekar és a MüPa karmesterpályázatot hirdet amatőröknek. A négy győztes jelentkező februárban a MüPával közös szervezésű Beethoven-maraton zárókoncertjén vezényelheti Beethoven VII. szimfóniájának egy-egy tételét a Fesztiválzenekar élén. Seres Gerda kérdezte Dubóczky Gergely karmestert, a zsűri elnökét.

Hatalmas lehetőség, kaland, játék - így jellemezte az "amatőr karmesterversenyt" az InfoRádióban Dubóczky Gergely karmester, a zsűri elnöke; most bárki kipróbálhatja magát, hogy milyen zenekart vezényelni.

"Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar karmestere nagyon jól megfogalmazta ezt:

nagyon sok emberben motoszkál egy titkos vágy, hogy életében egyszer vezényelhessen egy zenekart.
A vágyakozók között vannak zenerajongók, a közönség tagjai, zenekarban játszó muzsikusok is. Ezeknek a vágyaknak egyszer meg kell valósulni, és még

az sem lehetetlen, hogy felbukkan egy új Toscanini"
- árulta el, milyen szellemiség van a kezdeményezés mögött, kíváncsian várja ő maga is, hogy mi sül ki a MüPa és a Fesztiválzenekar közös kezdeményezéséből.

A karmesterpályázatra bárki jelentkezhet, aki betöltötte 18. életévét, de nem rendelkezik karmesteri, karvezetői és/vagy fúvóskarnagyi végzettséggel, és nem vesz részt szakirányú képzésben. És hogy kell-e azért bármilyen ismeret vagy jártasság a jelentkezéshez?

"Nyilván ha valaki el akarja vezényelni Beethoven VII. szimfoniáját, valamilyen módon kötődik a zenéhez. Valóban, muzsikusok is jelentkezhetnek, az a kitétel, hogy karmester ne legyen valaki"
- mondta.

A verseny során az objektív kritériumok mellett természetesen lesznek szubjektív elemek: "a kotta adott, a remekműveket korábbi zsenik megírták, viszont az, hogy valaki hogy hozza elő a zenét a partitúrából, milyen a kisugárzása, hogy hogyan tud egy zenekarnyi embert rábírni a közös zenélésre, a zene pillanatban való együtt létrehozására, az az igazi varázslat, és szerintem ez az, ami a közönségben is leginkább ámulatot kelt".

Dubóczky Gergely maga is, a közönség soraiban ülve is azt csodálja a leginkább, amikor egy-egy hatalmas példakép csodát teremt a pillanatban.

A verseny során négy karmestert választanak ki, mivel a szimfónia négy tételes.

"A vége ennek a pályázatnak, illetve ennek a kalandnak az, hogy a négy kiválasztott karmester a MüPa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében a Beethoven-maratonon elvezényli a VII. szimfónia egy-egy tételét."
A pályázatot a Fesztiválzenekar karmestere, Fischer Iván felügyeli, a zsűri tagjai Cser Ádám karmester, Dubóczky Gergely (zsűrielnök) karmester és Vass András karmester.

A kiválasztott karmesterek felkészülését segíteni is fogják az előadásig.

A zárókoncertre 2020. február 2-án kerül sor várhatóan telt ház, azaz 1400 ember előtt. Jelentkezni 2019. szeptember 30-ig lehet ITT.

MTI

1568470738-kaOr0K3p6_md.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,144
Üzenet
4,805,805
Tagok
615,906
Legújabb tagunk
Ikkaerika
Oldal tetejére