Nem kapnak lakást, erdőbe menekülnek a fehérvári romák

Ötven családot akarnak kilakoltatni Székesfehérváron. Azt mondják, azért kell menniük az önkormányzati bérlakásukból, mert elveszik a helyet mások elől. A bérlők még áprilisban kaptak egy levelet, hogy augusztus végéig ki kell költözniük, többen azonban arra panaszkodnak, hogy hiába próbáltak albérletbe menni, a roma származásuk miatt elutasították őket.

Kevesebb mint egy hónapja maradt a nyolctagú Vidics családnak, azután menniük kell az otthonukból. Pedig már 24 éve élnek az 55 négyzetméteres önkormányzati bérlakásukban, tartozásuk soha nem volt, mindig időben fizetnek. A családanya azt mondja: nem tudja, hol fognak lakni szeptembertől. Próbálnak lakást bérelni, de folyamatosan visszautasítják őket.

„Tönkrement az idegzetünk. A kisgyerekek is érzik, tudják, mert feszültek vagyunk. Amíg nyugodt életünk volt, tényleg, kispolgári életet éltünk, most aztán katasztrofális lett az életünk, egyszerűen nem tudom, nem tudom”
- mondta Vidics Zoltánné az ATV Híradójának.

Sokan az erdőbe menekülnek

Székesfehérvár központjától nem messze, közvetlenül egy lakótelep mellett van az az erdő, ahol több kilakoltatott székesfehérvári is menedéket talált. Fasor köz 6. - ez a tábla jelzi, hol élnek azok az emberek, akiknek már nincs fedél a fejük fölött. A kunyhókat kutya őrzi, egy dróton ruhák száradnak. Az itt lakók mindent megtesznek, hogy emberhez méltó körülményeket teremtsenek az erdő közepén.

Lakatos Dezsőné és férje egy hónapja élnek itt. Annyira eladósodtak, hogy nem maradhattak az önkormányzati bérlakásukban. A nő most innen jár dolgozni. Egy áruházban takarít 8 órában. A pár három gyereke két éve került nevelőszülőkhöz. A nő azt mondja, bár a fiúknak jó helye van, férjével mindent megtesznek, hogy egyszer majd visszakapják őket.


„Azt szokták kérdezni, amikor már mennek el, hogy anyu, mikor lesz kész a lakásunk, mikor mehetünk haza? És, ugye, én annyit tudok mondani, hogy még nincs kész a lakás, mást nem tudtam nekik mondani”
- mesélte az elkeseredett asszony.

50 család

Ötven családra vár kilakoltatás a következő hónapokban Székesfehérváron. Egy önkéntesekből álló csoport dolgozik azon, hogy ne kerüljenek utcára, de nincs könnyű dolguk. „Több családnál történt az, hogy próbáltunk albérletet keresni számukra, ahol esetleg tudnák a lakhatásukat fenntartani, de mikor megtudták, hogy roma nemzetiségről van szó, nem adták ki a lakásaikat” - nyilatkozta Majláth Tünde önkéntes.

Az ATV kereste a székesfehérvári önkormányzatot, de nem akartak megszólalni. Kérdéseikre azt válaszolták, hogy részrehajlás nélkül, egyformán kezelik a lakhatási ügyeket, a városban nincs sem pozitív, sem negatív megkülönböztetés.

atv

http://www.atv.hu/belfold/20160806-...elhagynia-otthonat-augusztus-vegeig/hirkereso

romak1.jpg
 
Ezt magyarazni hogy sok a segely ezt nem hiszem hogy komolyan gondolnatok.

Nehéz elmagyarázni de a fent említett segélyeken kívül ezt a tömeget ráadásul valakinek cipelni kell a hátán, ők nem járulnak hozzá a közös költségekhez, tehát valakinek fizetni kell az orvosi ellátásukat, a gyerekeik iskoláztatását ...és tisztázzuk nem egy-két kormány hibája, évszázadok óta élnek mellettünk, de semmi változás.
Ráadásul megint Magyarország van refrektorfényben, de lenne egy kérdésem...Olaszországban, Bulgáriában, Franciaországban, Romániában szeretik a romákat? Ha nem, vajon miért nem?
Miért vannak ilyen újsághírek ez picit régi, de a helyzet változatlan:
"Franciaországban elkezdődött a romák kitoloncolása. Az első, munkavállalási engedély nélkül francia cigánytáborokban lakó roma családok csütörtökön érkeztek vissza Romániába. A cigánytáborok felszámolását Nicolas Sarkozy francia elnök határozta el, mondván, azok a bűnözés melegágyai."
 
Segély fejenként(!) a felnőtteknek + családi pótlék 3-4-5- stb. gyerek után,jövedelempótló támogatás,emelt csal.pótlék a diszlexiás/diszgráfiás/ SNI stb. gyerek után,ingyen tankönyv minden gyerek számára (ez egyébként helyes),ingyen étkezés minden gyerek számára a suliban(ezt is helyeslem),tűzifa az önk.-tól, lakhatási segély, és több,alkalmankénti segély is.Egy átlagos roma család eszerint kb. havi 100-120 ezret simán megkap az államtól,ilyen-olyan jogcimen.(A szülési segélyt és hasonlókat még bele se vettem...)Ez még rendben is lenne (bár nekünk ennek a töredéke sem jár!),ha a gyerekekre költenék legalább.A többségük viszont nem arra költi,amire kapná tőlünk,adózóktól. Elverik,elisszák,elgépezik,elcigizik. És ami a legarcátlanabb,hogy ezért mégcsak nem is hálásak a közösségnek!!! Melitta,a példák egyáltalán nem kitaláltak.Ide kell jönni,köztük kell élni 2-3 hónapot,lehetőleg egy utcában velük.Ki kell venni egy kiadó lakást/házat azokon a városrészeken,járatni kell a gyerekeket a főként romák által látogatott iskolákba. Meg kell kérdezni a magyar rendőröket,a szociális munkásokat : majd ők mesélnek egyet' s mást.

En ketszer alltam sorba mikor humanumot osztogattak.
2-3-4-5- gyerekes csaladhoz meg ez a penz is keves ha akar alberlet akar lakbert es hozza farulekos koltsegeket vizet villanyt futest stb szamolod sehogy nem jon ki a busas jolet. egy nagy csalad elelmezese is igen komoly koltsegbe kerul.

Hogy letezik ,hogy azok a romak akik itt tudtak maradni a gyerekeik 1 ev alatt felzarkoznak olyan nyelven amit elotte soha nem ismertek?Legyen az akar francia akar angol.
Mi jo van abba ha allandoan a lehuzas a visszafejlodesrol irunk es nem utmutatast hogyan is kene csinalni?mert errol szo sincs.
Tik akik sikeres emberek vagytok otthon miert nem rukkoltok elo otletekkel hogy kene megcsinalni hogy fel tudjanak zarkozni.
A legegyszerubb leirni oket alkalmatlannak belyegezni ,hogy keptelenek mindenre amit azert tudtok hogy nem igaz, mert nagyon sok romanak sikerult kitorni es boldogulni igaz otthon kevesebbnek mint kulhonba.
 
Szándékosan nem akarod megérteni, hogy mit írnak?
Te lehiszed hogy a segely ami 30ezer Forint korul van abbol lehet cigizni pialni es meg jatekgepezni es meg enni is, meg lakni valahol.
erre nem tudok mit mondani .............tik irjatok le ezt nem en talaltam ki.
mert szerintem ehen lehet halni enyi penzbol nem luxus dolgokat elvezeti cikkekben duskalni.
Te egy honapban mennyi rezsi koltseget fizetsz ki?lakas viz villany kaja kozlekedes ?
 
Ne haragudj Melitta,de az egyenleted hiányos.
Ugyanis a gyermekek után járó számos jogcimen kapott pénzek nincsenek beszámitva.S ez akár havonta 150-200 ezer forintot is eléri,lévén szinte mindegyik nagycsaládos környezetben él.Sajnos igaz egyes politikai erők által emlegett "megélhetési gyerekszülés".S ez a pénz ritka esetben forditodik teljesen a gyermekekre.(Az értelmesebbje nem vállal 1-2 gyereknél többet, nade ők vannak kissebbségben)
A cigaretta pedig akár 500 ft-ért is kapható.De manapság már töltik a cigarettát, mert az még olcsobb.Nemritkán a gyermekek (hadd szokja felnőttkorára).
Közüzemi számlát se fizet mindegyik-esetleg kártyás óra meg viz van bevezetve,de pl. már a kábeltévét is nem egy esetben lopják (hiszen a sorozatokat meg a "nézését meg a járását" nótákat nézni kell,ez jár nekik).
Én pontosan tudom mikor van segély ill. családi osztás mert akkor az utjájukban bömböl a zene, éjfélig hallatszik a dalolásnak nem nevezhető orditozás, s másnap az utcákon széttört üvegek és eldobált sörözdobozok hevernek szép számmal.
Sajnos ez a magyar valóság.


"Összegyűjtöttük, milyen típusú támogatásokat kaphat a magyarországi cigányság különböző jogcímeken, s listát készítettünk, milyen pozitív diszkriminációs törekvések vannak az állami intézmények részéről a cigányság felemelése céljából. (Természetesen ezekből a támogatásokból nem csak cigány családok részesülnek. Viszont az tény, hogy a hátrányos helyzetre, mélyszegénységre hivatkozva a cigányság túlnyomó többsége jogosult állami támogatásra.) Szociális támogatások: - Ápolási díj - Iskolai ingyenes étkeztetés - Lakásfenntartási támogatás - Albérleti hozzájárulás - Rendszeres szociális segély - Időskorúak járadéka - Adósságkezelési szolgáltatás - Átmeneti segély - Temetési segély - Köztemetés - Közgyógyellátás - Rokkantsági járadék - Átmeneti járadék - Rendszeres szociális járadék - Anyasági támogatás - Gyermekgondozási segély - Gyermekgondozási díj - Családi pótlék - Magasabb összegű családi pótlék - Gyermeknevelési támogatás - Fogyatékossági támogatás - Rendszeres gyermekvédelmi támogatás - Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás - Gyermektartásdíj megelőlegezése - Otthonteremtési támogatás - Szociális kölcsön - Szociálpolitikai támogatás
Oktatási támogatások: Magánszemélyek: - MACIKA cigány származású tanulók számára ösztöndíj általános iskolásoknak - MACIKA cigány származású tanulók számára ösztöndíj középiskolásoknak - MACIKA cigány származású tanulók számára ösztöndíj felsőoktatásban - SZMI: emelt szintű érettségire felkészülés támogatása roma fiataloknak - Költségtérítéses képzésben tanuló roma fiatalok támogatása OKM - Költségtérítéses képzésben tanuló roma fiatalok támogatása esti, levelező OKM - Rovarsita Ösztöndíj - MNB: roma ösztöndíj gazdasági középiskolában, főiskolán tanulók részére - GKM: roma ösztöndíj felsőoktatásban tanuló roma fiataloknak gazdasági, pénzügyi szakon - ösztöndíj szociális, pedagógus szakon roma fiataloknak - ROMA ACCESS program: Közép Európai Szabadegyetem roma fiataloknak - Karaván Művészeti Alapítvány: tandíjmentes színészképző roma fiataloknak - Ingyenes tankönyv - Beiskolázási támogatás Iskolák veszik fel: - Kisebbségi normatíva - Sajátos nevelésű tanulók utáni összeg - Integrációs normatíva - Kompetencia alapú oktatás - Tanoda programok - Óvodáztatási támogatás
Egyéb: - Hazai roma mikro vállalkozások támogatása GKM - Nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek éves költségvetési támogatás - SZMM integrációs támogatás (magánszemélyeket érintő lakhatási krízishelyzet) - Európai Néppárt gyakornoki ösztöndíja roma fiataloknak ( 1000 euró) - EU forrásokkal a romák integrációjáért, projektfejlesztés - Kisebbségi díj - Cigány telepek felszámolása - Cigány telepek felszámolása, SZMM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázat roma fiataloknak tűzoltónak - Megyei Rendőrkapitányság rendőri tanulmányokra romáknak - Rendészeti, katonai tábor roma fiataloknak - Rendészeti szakiskolába felvétel roma fiataloknak - Fővárosi gyakornoki program 35 fő érettségizett, diplomás roma fiatalnak forrás: www.romaweb.hu, www.romnet.hu, www.oco.hu, www.romapage.hu, www.pafi.hu, www.nfu.hu, www.okm.gov.hu, www.szmm.gov.hu, www.eper.hu, www.c-press.hu, www.romaversitas.hu, www.macika.hu, www.mnekk.hu, www.szmi.gov.hu "
 
Vannak még egyéb ügyes módszerek is a pénzszerzésre:

""Adott egy pár. Egyik sem dolgozik, segélyből élnek. Az asszony 5 év alatt szül 5 gyereket, akiket megélhetési problémákra hivatkozva állami gondozásba adnak. A hatóság kimegy, nyomor, kosz, szegénység - elveszik tőlük a gyerekeket. Pár hónappal ezután, jelentkezik a hatóságnál a keresztapa, testvér vagy rokon (hiszen mindenki rokon), hogy szivesen nevelné tovább a "szerencsétlen" sorsú család gyerekeit. A hatóság örömmel megszabadul az állami gondozásban lévő gyerekektől és örül, ha valaki gondozásba veszi őket. Sőt fizet is a gondozóknak. Fizetést. Erre megy ki a játék. Az örökbefogadó szülő kiveszi a gyerekeket. A gyerekeket nem hivatalosan visszaviszik az eredeti családhoz, hiszen rokonok, miért ne lehetnének ott. És ott tovább élnek, mintha mi sem történt volna. A nevelőszülőknek gyermekenként nettó 80.000 Ft-ot fizet ki az állam. Van olyan család, ahol öt ilyen gyereket nevelnek. Az nettó 400.000 Ft plusz a családi pótlék meg a segély. A pénzen szépen megosztozik a "család" és mindenki jól megél és röhög a markában."

Mindez nem fikció, mert a saját környezetemben is tudok hasonló családról.
 
En ketszer alltam sorba mikor humanumot osztogattak.
2-3-4-5- gyerekes csaladhoz meg ez a penz is keves ha akar alberlet akar lakbert es hozza farulekos koltsegeket vizet villanyt futest stb szamolod sehogy nem jon ki a busas jolet. egy nagy csalad elelmezese is igen komoly koltsegbe kerul..
Melitta, éltél itthon Magyarországon romák mellett?
Valóban kevés az a pénz, ha rendesen akarod felnevelni azokat gyerekeket...

Hogy letezik ,hogy azok a romak akik itt tudtak maradni a gyerekeik 1 ev alatt felzarkoznak olyan nyelven amit elotte soha nem ismertek?Legyen az akar francia akar angol..

Nem vitatom, hogy akadnak ilyenek. Hányat ismersz? Hányan mentek ki? Hányan jöttek vissza?

Mi jo van abba ha allandoan a lehuzas a visszafejlodesrol irunk es nem utmutatast hogyan is kene csinalni?mert errol szo sincs.
Tik akik sikeres emberek vagytok otthon miert nem rukkoltok elo otletekkel hogy kene megcsinalni hogy fel tudjanak zarkozni.
A legegyszerubb leirni oket alkalmatlannak belyegezni ,hogy keptelenek mindenre amit azert tudtok hogy nem igaz, mert nagyon sok romanak sikerult kitorni es boldogulni igaz otthon kevesebbnek mint kulhonba.
Mit értesz boldogulás alatt? Talán azt, hogy kanadában jobban meg lehet élni a támogatásokból? (Legalábbis egy darabig, mivel a menekült-eljárás hosszadalmas. Ha a végén nem kapja meg, akkor legfeljebb visszajön, ahogy volt is erre számos példa.)
http://www.atv.hu/belfold/20120311_magyar_romak_kanadaban_jo_uzlet_van_aki_tobbszor_is_kimenekult

http://www.torontosun.com/2012/09/05/durham-cops-bust-roma-crime-ring

Száz évek teltek el, és minden népnek beletörött a bicskája a romák integrálásába, nem csak a magyarnak. Hogy lehet ez?
Fentebb beidéztem, milyen sokféle módon támogatják a felzárkóztatásukat. Pl. az oktatásban. De a gyerekeket nem küldik iskolába - ezért is szankcionálják most már akár a családi pótlék megvonásával is az iskolakerülést -, vagy tizenévesen férjhez mennek a roma lányok és nem tanulnak tovább. Tisztelet a kivételnek. Ahol laktam korábban, közvetlen szomszédságunkban laktak, és tanítási időben a legtöbb gyerek az utcán lébecolt. A 3 éves kortól kötelező óvoda sem véletlen...

Hogy lehet az, hogy a cigányokat nem lehet alkalmatlannak bélyegezni, de az indiánokat igen?
 
Utoljára módosítva:
Melitta, amikor te kezded sorolni, mire nem futja a 28 ezer forintból, akkor a tényleges megélhetés költségeivel kezded. A valóság ezzel szemben az, hogy a tényleges megélhetésre a luxus cikkek után kerül sor, ha marad egyáltalán. És a 28 ezer az nem 28 ezer, mint Graver fent összeszedte, hogy milyen címeken lehet még pénzhez jutni, hanem alkalmasint sokkal több.
Lehet irigy és rosszindulatú vénasszonynak tekinteni, de ezek a segélyek úgy úsznak el, mint a tengerbe öntött víz. Ők nem lesznek gazdagabbak, mi viszont szegényedünk.

Kanadában miért illeszkednek?
Kanadában sem mindenki illeszkedik, bizonyság a sok hazapaterolt roma. Bizonyság, hogy Miskolcon külön akciót tartott a nagykövetetek, mert sokallotta az üldözöttek számát. Bizonyság, hogy Bécsben figyelik (figyelték) a repülőgépbe beszálló emberek megjelenését, és volt rá példa, hogy cigány kinézetűeket nem engedtek felszállni. Bizonyság a Kanadában lebuktatott csicskázó cigány család, akik kegyetlenebbül bántak a saját fajtájukkal, mint mi valaha.
És ne feledjük, az, hogy valaki nekiindul Kanadának, mert jobban szeretne élni, már maga egy szűrő. Aki nekiindul szeretne valamit és tesz is azért, hogy ne máról holnapra éljen a mocsokban. :) Ezúttal is a java kerül hozzátok. És tény, hogy ha valaki illeszkedne, Kanadában könnyebben megteheti, mit Magyarországon.

Vannak itt is, akik illeszkednek. Nagyon nehéz nekik, minden rokonszenvem és együttérzésem az illeszkedőké, mert a lump bűnözők miatt sokkal többet kell teljesíteniük, mint a nem cigány származásúaknak. Mégis azt kell mondanom, hogy sokkal többen vannak, akiknek eszébe nem jut illeszkedni, sőt magára a gondolatra nevetőgörcsöt kapnak. Miért is illeszkedne, ha az a nehezebbik út?! Miért ösztönözné tanulásra a gyerekét, ha a tanulás eredménye, hogy dolgoznia kell, ha kedve van hozzá, ha nem?
 
Utoljára módosítva:
Mi jo van abba ha allandoan a lehuzas a visszafejlodesrol irunk es nem utmutatast hogyan is kene csinalni?mert errol szo sincs.
Tik akik sikeres emberek vagytok otthon miert nem rukkoltok elo otletekkel hogy kene megcsinalni hogy fel tudjanak zarkozni.
Dehogynem! Az egyetlen út, ami előre vezet, az a munka, és az oktatás!
Az a gyerek, amelyik azt látja minden reggel otthon, hogy apa-anya is felkel, és megy dolgozni, az már természetesnek veszi, hogy neki meg iskolába kell járni! És ha már ott van egész nap, akkor már ragad is rá valami, esetleg középiskolát is tud végezni, szakmát szerezni, amivel elindulhat felfelé a létrán. Az ő gyerekei már nem egy szemétdombon fognak felnőni!
De sajnos az a gyerek, aki reggelente arra ébred, hogy neki fel kell kelni és óvodába, iskolába menni, míg apa-anya otthon pihenget egész nap, addig nem várható változás. Az ilyen gyerek az első adandó alkalommal kimarad az iskolából, és teszi a "dolgát", mármint azt a semmittevést, amit a szüleitől látott-tanult.
 
Dehogynem! Az egyetlen út, ami előre vezet, az a munka, és az oktatás!
Az a gyerek, amelyik azt látja minden reggel otthon, hogy apa-anya is felkel, és megy dolgozni, az már természetesnek veszi, hogy neki meg iskolába kell járni! És ha már ott van egész nap, akkor már ragad is rá valami, esetleg középiskolát is tud végezni, szakmát szerezni, amivel elindulhat felfelé a létrán. Az ő gyerekei már nem egy szemétdombon fognak felnőni!
De sajnos az a gyerek, aki reggelente arra ébred, hogy neki fel kell kelni és óvodába, iskolába menni, míg apa-anya otthon pihenget egész nap, addig nem várható változás. Az ilyen gyerek az első adandó alkalommal kimarad az iskolából, és teszi a "dolgát", mármint azt a semmittevést, amit a szüleitől látott-tanult.

Sajnos sok szülőnek sem érdeke iskolába küldeni a gyereket, jobb hasznát veszik másképp. Legalábbis a mi környékünkön a gyerekeket küldték bemászni kerítéseken, stb., mert ők nem büntethetőek.
Vagy kisgyerekes anyuka mesélte a szomszédságból, hogy a babakocsit tolva ment a boltba, és körbevették kamasz gyerekek, pénzt követelve. Mindent odaadott, ami nála volt, úgy megijedt. Még ha feljelentést is tenne, kiskorúak.
 
IGAZ! Csak itt többen azt reklamálják, hogy a 28 ezer segélyből először megveszik a cigarettát, ezresért egy dobozzal, meg a piát (bocs, de gőzöm nincs, mibe kerül), a csokoládét, meg a kaulát, ha a magyar gyerek kap, kapjon a purdé is! A maradék pár ezer forinttal meg nem érdemes cicózni, vesz két kiló farhátat, paprikát paradicsomot, főz egy jó lecsót, oszt kész a segély. Holnapután meg ha elfogyott, elmegy Mari néni kertjébe megélhetésibűnözni, mert kevés a segély.
Mit kell azon beosztani?
A fontosság isorrenddel van a baj. Lehet itt osztani szorozni, ugyan abban a városban, ahol a "tűzoltós hazugság" is történt, a segélyeket már nem viszi ki a póstás, így segíly osztás napján a posta környéke tele van a "jogosultakkal". Aztán kijönnek a póstáról, és taxi-ba ülnek. Olyan szinten megy ez, hogy a taxisok a posta mellé tetették át a taxiállomást. Azt kellene megtanitani velük, hogy a pénzt hogyan osszák be. mert úgy tünik, hogy most az van, hogy ha van pénz, akkor van, ha nincs akkor nincs, de nem nagyon gondolnak a holnapra.
 
Az európai érték, hogy a tetves gyereket nem lehet hazaküldeni az iskolából, hanem a mi gyerekeink fejéből kell irtani a tetveket. Mert a hazaküldés, vagy neadjisten külön osztály az "megkülönböztetés".
A tanerő meg amúgyis fél a "családtól".
Sajnos, valóban nem lehet sem hazaküldeni a tetves gyerekeket a közösségből, sem erőszakkal megszabadítani az élősködőktől. Sem a védőnő, sem az óvónő nem végezhet tetűirtást, csak javaslatot tehet rá. :(
Az egyetlen dolog, amit megtehetsz, a megelőzés.
Már 15 évvel ezelőtt is kaphatók voltak olyan tetűirtó samponok, amik a következő hajmosásig védelmet nyújtottak az élősködők ellen. Az egyetlen hátránya, hogy valóban csak a következő hajmosásig tart a hatása, így egy átlagos hónapban is minimum 6-8 samponnal kell számolni, és pár ezer forint darabja. Tudom, nem kevés, már akkor sem volt az, amikor a lányom volt óvodás, de ez az egyetlen módja, hogy ne tudja hazavinni és tovább terjeszteni a fertőzést.
 
Sajnos, valóban nem lehet sem hazaküldeni a tetves gyerekeket a közösségből, sem erőszakkal megszabadítani az élősködőktől. Sem a védőnő, sem az óvónő nem végezhet tetűirtást, csak javaslatot tehet rá. :(
Az egyetlen dolog, amit megtehetsz, a megelőzés.
Már 15 évvel ezelőtt is kaphatók voltak olyan tetűirtó samponok, amik a következő hajmosásig védelmet nyújtottak az élősködők ellen. Az egyetlen hátránya, hogy valóban csak a következő hajmosásig tart a hatása, így egy átlagos hónapban is minimum 6-8 samponnal kell számolni, és pár ezer forint darabja. Tudom, nem kevés, már akkor sem volt az, amikor a lányom volt óvodás, de ez az egyetlen módja, hogy ne tudja hazavinni és tovább terjeszteni a fertőzést.
Háromgyerekes családban vajh hogy tudnak megelőzni? Marad a sűrűfésű minden este és a gyerekek élénk tiltakozása.
 
Sajnos sok szülőnek sem érdeke iskolába küldeni a gyereket, jobb hasznát veszik másképp.
Baranyában viszont látok előrelépést, vagy legalábbis szándékot rá az utóbbi években. Amióta nem automatikusan jár a családi pótlék a gyermekek után, hanem iskoláztatási támogatásként működik, azóta jobban odafigyelnek arra az érintett családok, hogy a gyerek ne lógjon többet az iskolából a megengedettnél, mert akkor elesnek ettől a pénztől. Lehet, hogy sokan kifogásolják, de amíg valaki jobb ötlettel nem tud előállni, hogy hogyan lehet ezeket a gyerekeket egyéb módon rászoktatni az iskolába járásra, addig ezt kell tenni!
 
A fontosság isorrenddel van a baj. Lehet itt osztani szorozni, ugyan abban a városban, ahol a "tűzoltós hazugság" is történt, a segélyeket már nem viszi ki a póstás, így segíly osztás napján a posta környéke tele van a "jogosultakkal". Aztán kijönnek a póstáról, és taxi-ba ülnek. Olyan szinten megy ez, hogy a taxisok a posta mellé tetették át a taxiállomást. Azt kellene megtanitani velük, hogy a pénzt hogyan osszák be. mert úgy tünik, hogy most az van, hogy ha van pénz, akkor van, ha nincs akkor nincs, de nem nagyon gondolnak a holnapra.

Sajnos nem csak azt tudják, mikor jön a saját segélyük, de a másét is...
Rokonom rokkant, és gyakran nem ér haza a postáról a nyugdíjával, mert szabályszerűen elveszik tőle... Nem mer semmit tenni ellene. Mostanság a helyi családsegítőbe érkezik a pénze, hogy valami neki is maradjon, nem is meri egyszerre felvenni.
 
Baranyában viszont látok előrelépést, vagy legalábbis szándékot rá az utóbbi években. Amióta nem automatikusan jár a családi pótlék a gyermekek után, hanem iskoláztatási támogatásként működik, azóta jobban odafigyelnek arra az érintett családok, hogy a gyerek ne lógjon többet az iskolából a megengedettnél, mert akkor elesnek ettől a pénztől. Lehet, hogy sokan kifogásolják, de amíg valaki jobb ötlettel nem tud előállni, hogy hogyan lehet ezeket a gyerekeket egyéb módon rászoktatni az iskolába járásra, addig ezt kell tenni!

az lehet, hogy most járnak suliba , meg oviba , csak evvel a problémát rányomták a normális lakosságra. Most az ovi nálunk nem áll már lassan másból, mint jön a védőnő , tetvet nézni, készség fejlesztés egyéb nulla , azt gyakoroljuk, hogy nem hugyozunk a sarokba ,homokozóba, kezet kell mosni, fogat hogy mosunk.. stb... csupa olyan primitív dologgal vannak el foglalva most az oviba a gyerekeink amiket már rég vittek otthonról, csak hát ugye kell a felzárkóztatás. Az egésznek akkor látnám értelmét ha működne és lenne szegregáció mert most láthatóan és érezhetően sérülnek a tanuláshoz való jogok azoknál a gyerekeknél ahol már rég haladni kéne tovább. Arról már nem is beszélek, hogy az ovi udvara egy túlélőtábor. Most egy egységet húznak a cigány gyerekeken , a többi meg bukik közbe négyet .
 
az lehet, hogy most járnak suliba , meg oviba , csak evvel a problémát rányomták a normális lakosságra. Most az ovi nálunk nem áll már lassan másból, mint jön a védőnő , tetvet nézni, készség fejlesztés egyéb nulla , azt gyakoroljuk, hogy nem hugyozunk a sarokba ,homokozóba, kezet kell mosni, fogat hogy mosunk.. stb... csupa olyan primitív dologgal vannak el foglalva most az oviba a gyerekeink amiket már rég vittek otthonról, csak hát ugye kell a felzárkóztatás. Az egésznek akkor látnám értelmét ha működne és lenne szegregáció mert most láthatóan és érezhetően sérülnek a tanuláshoz való jogok azoknál a gyerekeknél ahol már rég haladni kéne tovább. Arról már nem is beszélek, hogy az ovi udvara egy túlélőtábor. Most egy egységet húznak a cigány gyerekeken , a többi meg bukik közbe négyet .

Na, ekkor kezdődik meg a szegregáció, ha van választási lehetőség és persze erről sem a cigányság tehet, ha elviszi az ember másik oviba a gyerekét, oda, ahol nincs, vagy kevesebb a tetves gyerek.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,147
Üzenet
4,806,331
Tagok
615,938
Legújabb tagunk
RainMachinesyc
Oldal tetejére