RMDSZ-es felajánlkozás Orbannak

Együttműködési megállapodási tervezetet adott át Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Ludovic Orbannak, a kormányalakítással megbízott Nemzeti Liberális Párt elnökének.


A miniszterelnök-jelölt második alkalommal egyeztetett az RMDSZ küldöttségével arról, hogy a magyar szövetség milyen feltételek mellett támogatná kormányának beiktatását a parlamentben.

Kelemen Hunor a találkozó után elmondta: az RMDSZ akkor tudja támogatni az új kormányt, ha az vállalja, hogy december 15-ig a parlament elé terjeszti a 2020-as költségvetést, nem hoz sürgősségi kormányrendelettel és felelősségvállalással törvényeket, nem módosítja 2020 végéig a választási törvényt, és érvényt szerez a kisebbségi jogokra vonatkozó törvényeknek és nemzetközi szerződéseknek.


Kelemen Hunor szerint a parlament nem fogja elfogadni a - kisebb román pártok által követelt - visszatérést az RMDSZ által ellenzett kétfordulós polgármester-választáshoz. A magyar szövetségnek azonban fontos, hogy a kormány se avatkozzon be a választójogba, mert becslése szerint mintegy 20 százalékkal csökkenne a magyar polgármesterek száma, ha egy második fordulóban a román pártok ismét összefoghatnának az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

A PNL-vel kötendő írásos megállapodásba az RMDSZ azt is bevenné, hogy az új kormány újraindítsa a kommunizmus idején államosított ingatlanok visszaszolgáltatásának folyamatát, az oktatásra fordítsa a jövő évi költségvetés hat százalékát, és kérvényezze kétmilliárd eurónyi európai támogatás átcsoportosítását a nagy-infrastruktúra programból a regionális operatív programhoz.

A megállapodásban az RMDSZ vállalná, hogy megszavazza a kormány beiktatását és parlamenti támogatást nyújtana számára a parlamenti választásokig hátralévő mintegy egyéves időszakban az előzetesen egyeztetett törvénytervezetek elfogadtatásához.

Ludovic Orbannak mindazon pártok - köztük az RMDSZ - támogatására szüksége van kormánya beiktatásához, amelyekkel összefogva megbuktatták Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök kormányát. A miniszterelnök-jelöltnek péntekig kell kormánya névsora és programja számára bizalmat kérnie a parlamenttől. A törvényhozás várhatóan csak november első napjaiban szavaz az új kabinet beiktatásáról.

upload_2019-10-23_2-45-16.jpeg


MTI
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Beka Holt wrote on zsebipicur23's profile.
Ne kérj olyan könyvet aminek a magyar nyelvű kiadásától még nem telt el 6 hónap!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,141
Üzenet
4,804,944
Tagok
615,863
Legújabb tagunk
Batteriestaz
Oldal tetejére