Hírek Rogán bizalmasának fiai épp most szereztek egy gyanúsan hizlalt, 1,5 milliárd forintos céget

Egy, a letelepedési biznisz nyertesei közé tartozó kínai férfi vezette offshore cég beletett 1,6 milliárd forintot egy magyar zrt-be, aztán lelépett. A zrt előbb egy svájci cég tulajdonába került, ám idén év eleje óta a Rogán Antalhoz közel álló Kertész családhoz köthető vagyonkezelő a tulajdonosa.

Év eleje óta a Dignitas Vagyonkezelő Alapítvány a Green Wealth Zrt. tulajdonosa – derül ki a cégbírósági bejegyzésből. A Dignitas Vagyonkezelő öt képviselője közül kettő Kertész Balázs fia, Vince és Kristóf. Nem mellesleg Kristóf 2023 közepe óta a Green Wealth vezérigazgatója. Kertész Balázs Rogán Antal kabinetminiszter bizalmasa: még a Fidelitasból ismerik egymást, szoros kapcsolatuk később a Belvárosban is folytatódott, ahol Rogán polgármester, Kertész képviselő, majd a kerületi vagyonkezelő vezetője lett – az utóbbi az önkormányzat körüli gyanús ingatlan- és egyéb pénzügyek miatt vált érdekessé.
A cég vagyona 1,6 milliárd forint – legalábbis ennyi volt 2022 végén, 2023-as beszámolója még nem nyilvános, illetve azt sem tudni, hogy a tulajdonosváltás érintette-e a cég eszközállományát. Az előző tulaj egy svájci cég, a Green Protagonist AG.

Az 1,6 milliárdos vagyon 2019 óta van a cégben, és meglehetősen különös körülmények közt került oda.
A vállalatba – amelynek ekkor, legalábbis papíron még nem volt köze a Kertész családhoz – minimális, egyetlen darab „B” részvény erejéig beszállt a Brit Virgin-szigeteki Delight Capital Global Holdings Limited.
Ez tett bele a Green Wealthbe (akkor még East-West Wealthnek hívták) 4 millió 794 ezer eurót.
A Delight Capital Global Holdings képviselője bizonyos Lian Wang. A kínai férfi kiváltságos szerephez jutott a magyar államtól, ugyanis az általa vezetett – pályázat nélkül kiválasztott – Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) kapott kizárólagosságot arra, hogy a letelepedési kötvényeket árulja Kínában, ami óriási hasznot hajtott a privilegizált vállalat számára.

A politikai szinten Rogán Antal által vitt letelepedésikötvény-program a 2010-es évek első felében futott, Magyarország állampapírvásárlásért cserébe kínált letelepedési engedélyeket unión kívüli harmadik országok polgárainak – kiválasztott közvetítőkön keresztül. Azóta kiderült, hogy a program a magyar államnak rendkívül rossz üzlet volt, cserébe a közvetítők – köztük Rogán érdekköréhez köthető szereplők – nagyon jól jártak.
Vagyis egy, a Rogán-féle letelepedési bizniszen sokat nyerő kínai férfi vezette offshore cég tett bele mintegy 1,6 milliárd forintot a Green Wealthbe (akkor még East-West Wealth), majd megvált minimális részesedésétől is, ám a jelek szerint a pénzt otthagyta. A Green Wealth előbb egy svájci vállalat tulajdonába került – ekkor lett a vezetője Kertész Kristóf, majd 2024 elején a cég tulajdonosa a Kertész családhoz köthető vagyonkezelő alapítvány lett.

A Lian Wang képviselte offshore cég egyébként nemcsak a Green Wealthbe tett be tetemes summát, hanem egy Green Choice nevű zrt-be is
(akkor még K&V Green Flowersnek hívták): ebbe 4 millió eurót. Majd ebből is távozott – írja a 24.hu. A Green Choice vezérigazgatója 2023 tavasza óta Kertész Vince, tulajdonosa pedig 2023 közepe óta a svájci Green Protagonist. A különbség a Green Wealthez képest, hogy a Green Choice nem került a Kertész-féle Dignitas Vagyonkezelő tulajdonába idén év elején.

Kovács Gábor

1707829965724.jpeg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Kostenszky Valéria wrote on Olaszné Kovács Andrea's profile.
Helló! (Gábor vagyok.)
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,177
Üzenet
4,812,932
Tagok
616,385
Legújabb tagunk
dvg
Oldal tetejére