Szalmaházakba költöztetné és földjein dolgoztatná a szegényeket az egyház


Beer Miklós váci püspök a Magyar Nemzetnek mondta el, hogy a bérbe kapott állami földeken termelne a megye legszegényebbjeinek a bevonásával.


A váci egyházmegye olyan kultúrnövényeket termelne a bérbe kapott állami földeken, amelyek emberi kézimunkát is igényelnek, így paradicsomot, paprikát, hüvelyeseket, dinnyét, gyógy- és fűszernövényeket ültetnének.

“Sok embernek tudnánk munkát biztosítani, s az egyházban még bíznak az emberek.”

A püspök másik ötlete, hogy a szegényeknek szalmaházakat biztosítanának. A szalmaházak szalmabálákból készült, kívül-belül agyagvakolattal burkolt épületek, amelynek mechanikai stabilitását favázszerkezet biztosítja. A püspök a tervekről egyeztetett Lázár Jánossal és Semjén Zsolttal is, akik “tárgyalási alapnak tekintették az ötletet”.

Nem mertünk elég merészen álmodni, amikor arról írtunk, hogy a kormány már a középkort restaurálja.

Aratas.jpeg
 
Bocsi, nem akartam leszólni ezt a kezdeményezést, csak a szalmaházakról írtam le a gondolatomat. Már csak azért is, mert már építkeztem (sajnos).
Nem azt mondtam, hogy olcsóbb a Phorotherm, azt mondtam, hogy a házépítésnél az összes tételt tekintve a fal anyaga legolcsóbb (még a drága Ytong tégla esetén is).
Mivel a fal néhány tízezres nagyságrendű dolog, ellenben az alap, a gépészet, a tetőzet milliós tételek, és ezek ugyanannyik, akármiből is van a ház fala. Szintúgy ugyanannyi a tervezés, az engedélyek, a közművek, a munkadíj, stb.
Tehát a falon max néhány tízezret spórol valaki, miközben kiad mondjuk 20-40 millát a házért, ami ennyi pénzért pár tízezer megtakarítás fejében szalmából van neki, és nem téglából. Ezért nem fog szalmából építkezni senki.

Elárulom, hogy a készháznak (amerikai típusú) ugyanezen oknál fogva nem olcsóbb a négyzetméterára (körüljártuk annak idején). Ugyanúgy kb 1-1,5 milla az alap, ugyanolyan drágák a közművek, stb. Ráadásul később nem lehet hozzáépíteni, és nem lehet fokozatosan építeni sem (pl. a téglaháznál ha a tulajnak csak a ház egy részére elég a pénze, a többi részt félkészen hagyhatja, és később is befejezheti). A készház azonban kompletten kész van, viszont egyben is kell kifizetni (legfeljebb három részletben, mert előleg, stb.).

A készháznak egy előnye van, általában készen van arra az időre, amire a cég vállalja, azaz kb. három hónap alatt, és fix az ár, azaz biztosan nem növekedik az építkezés közben. De a négyzetméter ára semmivel sem olcsóbb, mint a téglaházé. Sokszor még drágább is.
Ráadásul olyan az érzetem benne, mintha sátorban lennék.
Amúgy a gerendaház a legdrágább. Majdhogynem dupla négyzetméterárú, mint a felső kettő. Nem is nagyon látni egyet se.
A készháznak valóban van előnye-a vállalkozónak.A megrendelő nem látja mit spóroltak ki belőle :(
 
Hát ezek a házak nálunk nem fognak elterjedni. Ahogy az amerikai (vagy könnyűszerkezetes) típusút sem építi senki.
Aki építkezik, az hamar kiszaszerolja, hogy egy háznál a fal anyaga a legolcsóbb tényező. A legdrágább dolgok pedig, a burkolás, víz, gáz, villany, gépészet, tetőszerkezet, ugyanannyiba kerül, akármiből van a fal. Így aztán mindenki inkább a masszív, megbízható Phorotherm téglát választja, amiből egy 38-asnak a hőszigetelése semmivel sem rosszabb a szalmaházénál. Itt még rá is szoktak pakolni 10 centi dryvitot, sztem tök feleslegesen.
Ennyi erővel téglaházat is építhetne a püspök a napszámosoknak.
Azért válasszák a 38-ast mert az ma a legolcsobb-ennyi.Én már csak tudom-elég háznál jártam már a megyében.
 
Azért válasszák a 38-ast mert az ma a legolcsobb-ennyi.Én már csak tudom-elég háznál jártam már a megyében.

A 38-as Phorotherm teljesen jó. Mi anno 30-asból építettünk, és ennek is nagyon jó a hőszigetelése. Egy 60-as vályogfal hőszigetelésének felel meg. Gondolom, a 38-as még jobb. De a legtöbb helyen még a dryvitot is rányomják. Annál már semmilyen szalmabála nem lehet melegebb.
 
Amúgy vidéken meg pláne nem éri meg a készház, mert ott régen is kalákában megcsinálták a házat a haverok meg a család segítségével. Gondolom most is így van.
De sok ismerősöm van, aki a legtöbb fázist maga csinálta meg a házán. Nem csak sokat spórolt ezzel, de tutira meg is volt csinálva rendesen. Készházzal ilyet nem lehet.
Amúgy mi is arra jöttünk rá, hogy az van tutira megcsinálva a házon, amit mi csinálunk meg rajta :)
 
A fal pedig nem szellőzik,jön a penész,a gyerekeknek pedig aszma :(

Igen, ezért is mondtam, hogy tök felesleges 38-as Phorotherm falat dryvitolni.
A dryvitot sztem öreg, rossz szigetelésű házak falának utólagos hőszigetelésére találták ki, "mentsük ami menthető alapon". Nem új építésű házakra. Arra felesleges pénzkidobás, nem lesz nagyobb a hőszigetelése egy 38-as falnak tőle.
 
Szervusz Jaszladány ,
röviden mielött még kikapnék . Az elöregyártott házakat is megkaphatod a legkülönbözöbb kiszerelésben , csomagban . Természetesen van külcsra készén minden sikkimikkivel ellátva , meg megkapod a kivánt "tartóvázas" szerkezetett is . Mármint itt Németországban , zsbednek , tudásodnak megfelelöen . Otthonról valamikor igy ca. 40 ezer DM-ért vásáróltuk a Magyar gyártótól . Az fémszerkezetes készház Amerikákából Hamburgig leszállitva akkoriban 25ezer $-volt . Csak ugye az összes hozzátartózó engedélyezést nekünk kellett volna elintézni házaként . Magam ammodó vagyok várjuk ki a végét , tudod a vak ember is azt mondta ; majd meglátjuk ;)
 
El tudom kepzelni, ennek a termelésének a hatékonyságát. Gondolom az egyház nem adna traktort a szegények kezébe, hogy azzal végezze el a munkát. Tehát nem lenne túl nagy profit ha kézzel aratnának, mert ami megtermett el is menne ezeknek az embereknek az etetésére. Így az államnak nem túl sok haszna lenne abból, ha ezek a földek ilyen felhasználás alá kerülnének. Amennyiben igen, adna traktort és munkagépeket, akkor meg kevés emberre van szükség. Szóval semmi értelme a munkát adunk a szegényeknek mondatnak.
 
Vannak neten jó szalmaházak
Beer Miklós váci püspök előbb építsen annak aki jelentkezik
Utána saját maga dolgozzon.
Mindenki jól jár futja az egyház vagyonából.
13781883_1455186531164704_5830969347929830945_n.jpg
 
-
Nem a vályogházakkal van probléma.
Jotékonysági városokat ismerünk tudjuk milyen hátrányai vannak.
Vegyük csak a Chillei istenállam "Colonia Dignidad" települést
aminek súlyos pszichológiai és emberjogi következményei lettek.
Az egyház nyugodtan adhat pénzt a szegényeknek, van nekik dögivel.
-
A püspök Béer-röl jut eszembe, hogy Orbán korábban nem hallgatott rá. Mit is mondott 2017-ben?
-
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,143
Üzenet
4,805,769
Tagok
615,905
Legújabb tagunk
mezeizsu
Oldal tetejére