Törvénybe foglalható a pálinka jó íze?

Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Előfordulhat-e, hogy egy párlat ugyan mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok?

A Laboratorium.hu összeállítását szemléztük. Vajon milyen összefüggésben van a pálinka – érzékszervi úton megállapítható – minősége azokkal a követelményekkel, amelyeket a hatályos jogszabályok előírnak? Nagygyörgy László, a többek között pálinkavizsgálatokkal is foglalkozó független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa járt utána a kérdésnek.

IMG_0262-600-pálinka-saját.jpg

A pálinka jó íze védelmet érdemel, és van is rá megoldás, hogy kiszűrjék a rossz tételeket – fotónkon egy pálinkafőző torony – kép: Adam’s Photovision
Ezt írja elő a pálinkatörvény

A pálinka minőségéről két fontos jogszabály rendelkezik. Az egyik az Európai Parlament és a Tanács 110/2008-as, szeszes italokról szóló EK-rendelete, a másik a Pálinkatörvénynek is nevezett 2008. évi LXXIII. törvény.

A 110/2008-as EK rendeletben a szeszes italok között a gyümölcspárlatokra előírt vonatkozó feltételek a következők:
  • az alkoholtartalom legyen 37,5 százalék és 86 százalék (V/V) között
  • az illóanyag-tartalom legalább 200 g/hl abszolút alkoholra vonatkoztatott értéket érjen el
  • a metanoltartalom 1000 g/hl, amely egyes magasabb pektintartalmú gyümölcsök esetében 1200, illetve 1350 g/hl- abszolút alkoholra vonatkoztatott értéknél ne legyen magasabb
  • a csonthéjas gyümölcsből készült párlat esetén a hidrogén-cianid-tartalom 7 g/hl abszolút alkoholra vonatkoztatott értéket ne haladja meg.
A hazai szabályozás, a Pálinkatörvény többek között azt is meghatározza, hogy mennyi ideig kell hordóban vagy a gyümölcságyon tartani a pálinkát ahhoz, hogy azt érlelt vagy ágyas pálinkának tekinthessük.
Ám ezekhez a követelményekhez nem lehet laboratóriumi méréseket kapcsolni – mondta Nagygyörgy László. Egyedül az érlelt pálinkákra vonatkozóan létezik olyan előírás, amelyet konkrétan mérni is lehet. Ez a maximális szárazanyag-tartalomra vonatkozik, amit a jogszabály 4 g/l értékben határoz meg. A valóság viszont az, hogy még a fent felsorolt mérhető paraméterek teljesülése esetén is lehet egy pálinka nagyon rossz ízű.

Egyáltalán szabályozható-e jogszabályokkal a pálinka jó íze?
A szakember szerint talán igen: elő lehetne írni az elválasztási hibákkal összefüggő etilacetát-koncentráció maximális értékét, például az országos pálinkaversenyeken az érzékszervi bírálók által előpárlatosnak minősített pálinkák ismert etilacetát-koncentrációja alapján. Ez nagyjából 900-1000 mg/l környékén várható.

Miért lehet mégis rossz íze egy pálinkának, ha megfelel a követelményeknek?
  • Az előírt alkoholtartalom betartása nincs összefüggésben a minőséggel. Ugyanis éppen azok a további komponensek határozhatják meg a pálinka érzékszervi tulajdonságait, amelyek az alkohol mellett a párlatba kerülnek.
  • Az illóanyag-tartalomra vonatkozó követelmény a hamisítások kiszűrését segíti, mivel a gyümölcsből, erjedéssel készült italokban, az erjedési alkoholok (pl. 1-propanol, amil-alkohol, izo-amil-alkohol) koncentrációja miatt, minden esetben magasabb az illóanyag tartalom, mint a mezőgazdasági eredetű alkoholok felhasználásával „pancsolt” termékekben, amelyekben az illóanyag-tartalom 200 g/hl abszolút alkoholra vonatkoztatott értéknél jellemzően alacsonyabb.
Ennek a követelménynek a betartására minden gyümölcspárlat alkalmas
Azonban előfordul, hogy a hibás, pl. erősen előpárlatos pálinkákban olyan magas az illó komponensek közé tartozó etil-acetát koncentrációja, hogy a pálinka ettől teljesen élvezhetetlen lesz. Mindezt annak ellenére, hogy megfelel a jogszabályi követelményeknek, hiszen a jogszabály felső korlátot nem ír elő az illó-komponensek koncentrációjára.

A metanoltartalom változása érzékszervileg nem ismerhető fel, ezért nincs hatással a pálinka minőségére
A pálinka magas hidrogén-cianid-tartalma a csonthéjas gyümölcsből készült párlatok esetében eredményezhet érzékszervi problémát. Ám az ilyenkor érezhető, keserű mandulára emlékeztető illathoz és ízhez a fogyasztóknak nagyon szubjektív viszonya van. Egyesek kedvelik, sőt elvárják, mások pedig hibásnak tekintik az ilyen pálinkát. A magkarakternek is nevezett speciális jegyek nem csak a hidrogén-cianid jelenlétére utalhatnak. Teljesen hasonló karakterű lesz ugyanis a pálinka a benzaldehidtől is, amely származhat egy tökéletesen magozott gyümölcs húsából is. A jelenléte pedig nem csak a magbélből származó amigdalin átalakulásával függ össze, mint ahogy ez a hidrogén-cianid esetében is fennáll. A leírtakból következik, hogy a maximálisan megengedett 7 g/hl abszolút alkoholra vonatkoztatott hidrogén-cianid-tartalom – amely valójában egy egészségügyi határérték – alatt és felett is lehet egy fogyasztó számára túl intenzív, vagy akár az elvárttól elmaradó a magkarakter. Tehát nincs egyértelmű összefüggés a jogszabályban előírt határérték és a pálinka érzékszervi minősítési eredménye között.

Fejlődik a pálinkás társadalom ízérzéke
·A Pálinkatörvényben szereplő, érlelt pálinkáknál előírt szárazanyag-tartalomra vonatkozó legfeljebb 4 g/l határérték alatt és felett is lehet egy érlelt pálinka a fogyasztó megítélése alapján élvezhető, vagy túlzottan érlelt is. Összefoglalva tehát megállapítható, hogy a durván előpárlatos, utópárlatos, hibásan erjesztett cefréből származó pálinka szinte biztosan megfelel a jogszabályi követelményeknek, mert ezek a követelmények jellemzően a hamisítás felismeréséhez, vagy egyéb egészségügyi határértékekhez kapcsolódnak – írják.

A hazai pálinkakultúra az elmúlt években rengeteget fejlődött – mondta Nagygyörgy László, hozzátéve azt, hogy a fent említett hibák manapság már ritkán fordulnak elő az olyan gyártók és forgalmazók termékeinél, akik évek óta kitűnő minőségű és remek érzékszervi hatással bíró pálinkákat bocsátanak a piacra.

Ingyenesen elérhető az idei Pálinkakiválóságok Könyve, csak kérni kell
A Nemzeti Pálinkakiválóság Program küldetése, hogy megismertesse a minőségi magyar pálinkákat a belföldi és külföldi közönséggel egyaránt. Magyarország imázsépítéséhez és a mértékletes fogyasztás ösztönzéséhez a Pálinkakiválóságok Könyve is hozzájárul – mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az idei kiadvány bemutatóján, Budapesten.
 
Összefoglalva tehát megállapítható, hogy a durván előpárlatos, utópárlatos, hibásan erjesztett cefréből származó pálinka szinte biztosan megfelel a jogszabályi követelményeknek, mert ezek a követelmények jellemzően a hamisítás felismeréséhez, vagy egyéb egészségügyi határértékekhez kapcsolódnak – írják.
Vagyis lehet hogy rossz illetve vacak pálinkát iszol de az akkor is pálinka....nesze semmi fogd meg jól.
 
A hazai pálinkakultúra az elmúlt években rengeteget fejlődött – mondta Nagygyörgy László, hozzátéve azt, hogy a fent említett hibák manapság már ritkán fordulnak elő az olyan gyártók és forgalmazók termékeinél, akik évek óta kitűnő minőségű és remek érzékszervi hatással bíró pálinkákat bocsátanak a piacra.
Bárcsak ne fejlődött volna annyit mert a beígért a 2010 ben be nagy-hírvert szabadságharc 2014 től adómentesség miatt már 2-3 szorosa lett a pálinka ára és nem jobb mint 15 éve de drágább
És nem az EU emelte meg hanem Orbán. Mert pálinka szabadságharcot tán megnyertük vagy ki tudja
45 % alkoholtartalom fölött literenként 900 forint az adó.
A rettenetes árú különlegességeket pedig úgy sem tudom megvenni
Nézzük az árat 1500 Ft volt literje most adómentesség helyett 4500Ft minimum
Ezek e kiskereskedelmi eladási árak.
 
Utoljára módosítva:
Nézzük az árat 1500 Ft volt literje most adómentesség helyett 4500Ft minimum
Ezek e kiskereskedelmi eladási árak.

A kiskereskedelmi áraknál úgy kezdődik a történet, hogy az EU által meghatározott 1000 EUR/hektoliter(tiszta szeszre vetítve) adómérték alá nem mehetünk, ez most konkrétan nálunk 1070 EUR/hektoliter. Ráadásul az idei árképzésnél még ~330 HUF/EUR-ral árazódtak a termékek, tehát 50%-os végterméknél ez önmagában 1650 Ft/liter. Mivel az EU folyamatos pofoz minket a pálinka miatt, ezért év elejétől a NETA is kiterjed rá, konkrétan 50%-nál ez még 1100 Ft.
Mivel az ÁFA szokásos módon a végén jön rá, ezért kiszámolható, hogy 3500 Ft-nál még csak az üres üvegnél tartunk, tehát egy 4500 Ft/literes pálinkából 1000 Ft a pálinka, és azon elvileg még ott kellene lenni a kiskereskedelmi árrésnek. Persze lehet trükközni a sávokkal, mert 45% alatt jelentősen olcsóbb a NETA és az 1070 EUR/hekto is máshogy esik, ráadásul ugyanannyi párlatból jóval több bolti pálinka lesz. Csak az meg a minőség rovására megy.

Egyébként ez a hivatalos változat, "adómentesen" főzött pálinkához most is hozzá lehet jutni jóval olcsóbban, hiszen se jövedéki, se NETA, se ÁFA.
 
Anyai nagyapám anno' nemcsak futurás (gabona kereskedő), de később saját ital bolttal, vegyes bolttal, sőt vendéglővel rendelkezett. A pályinkát, mert így hívta, saját részre bizonyos mennyiséget kizárólag ő főzött. Mindig figyelt arra, hogy hibátlan gyümölcsből és kimagozott szilvából, barackból. Az ő "pályinkájában" soha nem került bele rothadt gyümölcs. Van, igen vannak olyanok, akik ezekre az alapvető dolgokra nem figyelnek, olyan is a pálinkájuk. Amit pedig a boltjában, italkimérésében vendégeinek adott, azt mindig biztos, tiszta és megbízható helyről vásárolta. Többször csinált "berepülő" repülést, hogyan készítik ott a pálinkát, ahonnan ő beszerezte. Persze, a sajátját őrizte, volt neki olyan palackja is, amely 20 éves is volt. Mégis tiszta, átlátszó. Őrizte, mert óvatosan kínálta. Nagyapám szerint a kóser pálinkánál nincs jobb, nincs tisztább. Az amit még szívesen vásárolt.
Tény, hogy mostanában én is ismerek olyan családot, akik a bepenészedett mandarint is felhasználják, a meglottyadt gyümölcsöt, mondván, jó lesz pálinkának. Hát nem, a "pályinkát" tisztelni kell, mint ahogyan a bort is, mind elkészítése, mind fogyasztása alkalmából.
 
A vilag egyik legismertebb parlata a wiskey vagy whisky (ir skot amerikai maskeppen van irva, de igyan az az ital)
Mind az egyesult kiralysagban, mind az egyesult allamokban torveny irja elo a minoseget, mennyi malata lehet min, esetleg hogyan keverheto mas fozdek parlataival mennyi az alkoholtartalma stb....
Valoszinu nagyban ennek koszonheto az, hogy rendkivul egyenletes a minoseg.
Az usaban volt ido, amikor majdnem llazadast okozott, amikor a Jack Daniels szesztertalmat a ceg 2 szazalekkal csokkentette

Szoval nagyon nem mindegy hogyan keszul
 
A kiskereskedelmi áraknál úgy kezdődik a történet, hogy az EU által meghatározott 1000 EUR/hektoliter(tiszta szeszre vetítve) adómérték alá nem mehetünk, ez most konkrétan nálunk 1070 EUR/hektoliter. Ráadásul az idei árképzésnél még ~330 HUF/EUR-ral árazódtak a termékek, tehát 50%-os végterméknél ez önmagában 1650 Ft/liter. Mivel az EU folyamatos pofoz minket a pálinka miatt, ezért év elejétől a NETA is kiterjed rá, konkrétan 50%-nál ez még 1100 Ft.
Mivel az ÁFA szokásos módon a végén jön rá, ezért kiszámolható, hogy 3500 Ft-nál még csak az üres üvegnél tartunk, tehát egy 4500 Ft/literes pálinkából 1000 Ft a pálinka, és azon elvileg még ott kellene lenni a kiskereskedelmi árrésnek
Becsaptalak szándékomtól függetlenül kiskereskedelmi árat írtam 1500Ft ról felment 4500Ft-ra
Holott kézen közt vett pálinkáról van szó amin elvileg nincs kiskereskedelmi árrés se befizetett Áfa a kereskedelmi tevékenysége után
Nem tudom miért számoltad végig az egészet?
De akkor most számold újra és még mindég 1000 Ft a pálinka?
Gondolom a főzető önköltségét számoltad
És ha ez igaz akkor mi a fenétől lett 4500 Ft
Nem csináld mondom hogy 4500 Ft
De akkor most számold újra és még mindég 1000 Ft a pálinka?
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Most regisztráltam az oldalra. Segítenétek hogy tudok könyveket letölteni?
goyo wrote on zolipost's profile.
Szia, fura helyre irtál :)

A Cool Edit Pro 7 éves progi. Az utódja az Adobe Audition.

Adobe Audition letöltés

Cool Edit Pro letöltés
Sziasztok! Cool edit pro 2.1 zeneszerkesztő program kellene. Ki tud ebben segíteni? Köszönöm előre is: zoli
Szia! Keresem a következő társasjáték képeit. Headu: egyszer volt, hol nem volt, történetmesélős társasjáték. köszönöm
Szép napot! :)
Keresem Balázs Judit: Mindenki egyformán különböző című könyvét pdf.-ben. Hálásan köszönöm, ha valaki feltölti.

Statisztikák

Témák
36,406
Üzenet
4,389,880
Tagok
590,335
Legújabb tagunk
Csannadretta
Oldal tetejére