”Kínozták? Persze!” – Képzelje bele magát a menekültek lelkivilágába!

Van, aki sohasem heveri ki azt a traumát, hogy el kellett hagynia otthonát, szétszakadt a családja, megölték a szeretteit. Menekülés közben a túlélésre törekvés egészséges magatartás – mondja Hárdi Lilla pszichiáter, a menekültek pszichoterápiáját végző Cordelia Alapítvány orvos igazgatója.

Milyen lelkiállapotban érkeznek Magyarországra a menekültek?

Miután a menekültek elsődleges traumája a gyökérvesztés, így szinte minden menekült traumatizált. Az egy másik kérdés, hogy a menekültek közül hány embernek lesznek poszttraumás tünetei. Ez népcsoportonként változik. Van, ahol szinte mindenkire jellemző, más esetben a harmaduk vagy annál is kevesebb érintett. Vannak olyan kultúrák, ahol a férfiak életéhez szinte hozzátartozik a bántalmazás. Például mikor az iraki menekültektől régebben megkérdeztük, voltak-e börtönben, vagy kínozták-e őket, azt mondták, „ó, hát persze, hiszen ezen szinte minden iraki férfi átesik”. Közülük alig volt valakinek emiatt poszttraumás stressz szindrómája. Az afgánoknál több generáció traumatizált.

A szír menekültekre mi a jellemző?

Az egy különleges betegcsoport, sokan rettentő bizalmatlanok. Ez érthető is, hiszen Szíriában nem lehetett tudni, ki van mellettük, és ki besúgó. Sokan nagyon súlyos disszociatív állapotban, szétesett személyiséggel érkeznek. Korábban csak fiatal férfiak jöttek, most már családok is. Nagyon szomorú szétszakadt családokat látni, azt, hogy csak pár gyerek tudott jönni, a többit otthon kellett hagyni, mert csak ennyire volt pénz, és ők sírnak, vágyakoznak otthon maradt családjuk után. Nagyon súlyos krízisállapotokat is látunk néha. Súlyos állapotot idézhet elő, hogy egy út közben elvesztett hozzátartozót nem lehet rendesen eltemetni, nem lehet elgyászolni, vagy az a bizonytalanság, hogy aki eltűnt, vajon előkerül-e még. De beszélhetünk az út közbeni megalázásokról is, vagy arról, hogy vannak, akik jómódból jöttek el, mindenük odaveszett, szociális űrben és anyagi vákuumban vannak. Vajon mikor tudják újra felépíteni az életüket? Ezek mind traumatikus ujjlenyomatokat hagynak, amelyeket aztán valamikor – segítséggel vagy anélkül – fel kell dolgozni. Ezek súlyos gátjai az életnek.


Az út közben történő megaláztatásokkal kapcsolatban mondta egy szír fiú, hogy a nőket rendszeresen megerőszakolják.

A mi betegeink is elmondják, hogy sok esetben előfordul ez is. Akik eljutnak ide, valahogy túlélik. Azokról nem tudunk semmit, akik nem élik túl. Mert nem csak szexuális erőszakról van szó, a bántalmazások is nagyon kegyetlenek.

A hazájukban milyen bántalmazást szenvednek el a menekültek? Van olyan típus, amely sokakkal fordul elő?

Ha sokakkal fordul elő ugyanaz, az mindig gyanús.

Mert akkor kitalált történet?

Igen, olyan is van, de nem a kitalált történet a jellemző. Akik politikailag nehéz helyzetből jöttek – háborúból, vagy olyan országból, ahol pártok harcolnak – és börtönben ültek, azok a legváltozatosabb fizikai és pszichikai kínzáson estek át: verték, levágták a végtagjait, leforrázták, megégették, vagy folyamatos lármában tartották, esetleg egy izolációs magánzárkába zárták hónapokig. Abba is bele lehet őrülni. Sokuknál nagyon súlyos poszttraumás stressz szindrómát tapasztalunk. Ennek a tünetei az alvászavartól a rémálmokon át egy egészen furcsa lelkiállapotig terjednek, amikor nem lehet tudni, hogy az ember most épp „itt van”, vagy a múltban jár. Sokan depressziósak lesznek, és beletörődnek a helyzetükbe, más agresszív magatartással próbál minél előbb célba érni, és biztonságban tudni magát és a családját. Az olyanfajta egészséges alkalmazkodást, amellyel mi a mindennapi kihívásokhoz próbálunk alkalmazkodni, nagyon kevés esetben lehet látni. Náluk vészreakciók jönnek furcsa, szokatlan, nehezen elviselhető magatartással.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-006-res-jpg.exact729x486.jpg




A gyerekek ki tudják heverni a traumát?

Elméletileg igen, de hogy erre pontos választ lehessen adni, évekig kellene követni az életüket. Ez most lehetetlen, hiszen a menekültek szinte átfolynak az országon. A többiek is csak pár hónapig maradnak, aztán mennek tovább oda, ahol több esélyük van a családot egyesíteni. Volt, akinél elindítottunk egy hosszabb kezelést, de a harmadik ülés után már nem találtuk. De van olyan is, aki évekig visszajár.

Sokan osztanak meg a Facebookon olyan menekültellenes képeket, amelyeken az látszik, hogy szemetet hagynak maguk után, a buszt használják WC-nek. Milyen magatartás várható el attól, aki – adott esetben – több hónapja úton van, és nem tudja, mi van otthon?

Az egészséges magatartás ilyenkor a túlélésre törekvés. Egy másfajta lelkiállapot, mikor foggal-körömmel harcolnom kell a túlélésért, hogy tovább menjek, vagy meg tudjak tapadni valahol. Egy hosszú és gyötrelmes út után nem beszélhetünk egészséges lelkiállapotról. Egy hosszú túra után mi is rettenetesen fáradtak vagyunk. Ezek az emberek ráadásul a fáradtság mellett rengeteg traumát, veszteséget is hordoznak, minimum rettegés és félelem van bennük. Nehéz ilyen esetben azt mondani, hogy mi az egészséges magatartás, mert az az alkalmazkodás lenne. De mihez alkalmazkodjanak? A kapkodáshoz, a fejetlenséghez vagy ahhoz, hogy tiltott területen vannak? Ahhoz nehéz alkalmazkodni.

Évente 800-1000 beteget kezelnek. Hány százalékukat kínozták?

Nagyjából harmadukat.

Ki van közvetlen életveszélyben?

Nem így tenném fel a kérdést. Háborús övezetben ugyanis szinte mindenki életveszélyben van, ki jobban, ki kevésbé. Akinek szerencséje van, megmenekül. Az égi hatalmakon múlik sok esetben, hogy ki éli túl. A kiszámíthatatlanság jelenti a közvetlen veszélyt.

A kormány azt mondja, akik Magyarországra jönnek, már nincsenek életveszélyben – azaz nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók. Meddig indokolt menekülni?

Ha így nézzük, akkor nincs közvetlen életveszélyben az, aki a háborús ország határát átlépi. De amíg nincs biztos talaj a lába alatt, ahol új egzisztenciát teremthet, addig nincs nyugalomban. Bár nem gondolom, hogy a török határon lévő menekülttábor olyan biztonságos lenne, kétségtelenül oda nem terjed át a közvetlen életveszély. De nem lehet azt mondani, hogy ha kilépett a háború sújtotta országból, már boldoguljon, ahogy tud. Az elesett, segítséget igénylő embereknek méltó emberi körülményeket kellene kínálni, és segíteni őket abban, hogy méltósággal tudják tovább folytatni, amit emberi és értékes életnek nevezünk.

Ott, ahol ők szeretnék, vagy ebben lehet határt húzni?

Ebben vitatkoznék, mert ugye lehet, hogy én az Antarktiszon szeretnék élni, de nincsenek rá eszközeim. Ez vita tárgyát képezi, pszichiáterként nem foglalnék benne állást.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-003-res-jpg.exact729x485.jpg




Tavaly azt mondta, nagyon nehéz menekültnek lenni Közép-Európában.

Most még nehezebb lett, hiszen a befogadó országok attitűdje régiónként más és más. Nem könnyű a menekülteket „üdvözlő” országoknak sem, hiszen egy ekkora embertömegnek borzasztó nehéz a megélhetését megoldani.

A menekültek Németországba, Svédországba vágynak. Ha elérték a vágyott országot, mennyi idő alatt lehet megnyugodni? Lehet, hogy csalódottak lesznek, mert nem az van, mint amit elképzeltek.

A megnyugvás attól függ, hogy egy csonka család érkezik-e meg, vagy az előreküldött férfi, fiúgyerek. A kezdeti eufória után ott vannak a kihívások, hogy miképp hozhatom ide a családomat, hogyan tarthatom el itt, hogyan találok munkát – a nyelvi nehézségek miatt is. Felnőttként nyelvet tanulni nem könnyű, pláne, ha az ember olyan traumacsomagot is hordoz magával, amely memóriazavarokat, felfogásbeli zavarokat okozhat. Lehet például egy férfinak olyan – lelki vagy fizikai – sérülése, amely miatt nem tud dolgozni, ilyenkor a nő veszi át a szerepét. Alapvető egzisztenciális kérdések merülnek fel, sok esetben a férfiszerep meg is kérdőjeleződik. Sokan ezzel segítséggel megbirkóznak, segítség nélkül viszont talán soha. A gyerekeknek egyszerűbb, ők könnyen alkalmazkodnak. A trauma rombol. Az, hogy egy beteg ember mennyi idő alatt építi fel a jelenét és jövőjét, mennyi idő alatt illeszkedik be, nagyon különböző. Van, aki segítség nélkül is talpra áll, vagy meg is erősödik, más soha nem heveri ki a traumát. Kihívás úgy integrálódni egy vadidegen társadalomba, hogy közben megtartsák a gyökereiket.

Plusz úgy integrálódni, hogy mindig ugrásra készen lenni, hogy ha béke lesz, az ember hazamegy – sokaktól ezt lehet hallani.

Ez egy óriási reménység, adja isten, hogy így legyen. A szírek, irakiak, iráni keresztények gazdag, nagy múltú és kultúrájú országból jöttek. Ha a helyzet rendeződne, és visszatérhetnének hazájukba, azt hiszem, az lenne számukra a paradicsom, nem pedig az, amit itt szeretnének megtalálni.

Különböző elemzésekben lehetett olvasni, hogy néhányan azok közül, akik csalódnak, nem tudnak beilleszkedni, fogékonnyá válhatnak a terrorszervezetek és szélsőséges eszmék iránt. Ezt mennyire tartja reális veszélynek?

Nem gondolom, hogy ez így lenne, de ezt nem lehet előre megjósolni. Esély mindig mindenre van, pláne ilyen szélsőséges helyzetekben.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-002-res-jpg.exact729x485.jpg




A magyar társadalomból ellentétes reakciókat váltott ki a menekültkrízis. Van, aki azt mondja, ha az ő gyereke veszélyben lenne, azonnal pakolna és menne, más viszont nem tud beleilleszkedni ebbe a helyzetbe. Miért lehet ekkora távolságtartás?

Van ebben egyfajta „eltolom magamtól a problémát” szemlélet, mondván, hogy „ez az ő baja, velem ilyen soha nem fordulhat elő”. A legegyszerűbb tagadni a történelmi tényeket is, elfordítani a fejünket, és csak a jelenlegi helyzetet nézni. Az empatikus attitűd segítő magatartást is eredményezhet, amit nem biztos, hogy mindenki jó szemmel néz. Harmadrészt előkerül az is, hogy „nekünk is kevés van, azt nem osztjuk meg másokkal”. Ez furcsa hozzáállás, a magyarokra régen nem ez volt jellemző. Most zártabb, elutasítóbb, félősebb időket élünk. Jobban féltjük, amink van, nehogy elrabolják, elvigyék magukkal. Ezek indokolatlan félelmek, akkor sem vinnék magukkal nagyobb eséllyel, ha nem félnénk. Attól senki sem lett kevesebb, hogy adott. Attól lettek sokan kevesebbek, hogy nem akartak adni. Döbbenetes és felemelő volt, hogy mennyien segítettek, ugyanúgy döbbenetes volt a társadalom másik részének a távolságtartása. Bár az nem volt váratlan, hiszen sok helyen tapasztaljuk, hogy aki nem olyan, mint mi, az menjen el, nincs helye közöttünk.

Mennyien maradtak a menekülttáborokban azután, hogy lényegében akadálytalanul át lehet menni Ausztriába?

Nem sokan maradtak a befogadóállomásokon. Aki el akart menni, elment, mások is tervezik. Azért vannak, akik a maradást választják és jövőt terveznek. Főleg ők vesznek igénybe szakmai segítséget.

Aki valamilyen státuszt kapott Magyarországon, hogyan él? Tudnak róluk valamit?

Van, aki nagyon jól integrálódott, megtanult magyarul, magyar gyerekei vannak. A pár hónapos korban érkezett csecsemők magyar gyerekként, színes kulturális és történelmi háttérrel rendelkező emberként nőnek fel. Vannak erre is példák, nyilván nem túl sok. Az élet mindenkinek nehéz.

A röszkei határátkelőnél történtekről mi a véleménye?

Én nem voltam ott Röszkén, a híradásokból láttam, mi történt. Döbbenetes volt, hogy Magyarországnak ez a megoldási útja. Szívszorító, hogy a különböző emberek milyen nagyon eltérő módon tudnak reagálni arra, hogy „emberek be akarnak jönni az országomba”. Ez olyan dilemmákat is felvet, hogy igen ám, de mennyien akarnak bejönni?... Milyen zűrzavar és fejetlenség lesz?... Mindenki úgy védekezik, ahogy tud, és úgy segít, ahogy tud.

És a menekültek szemszögéből?

Megértem az indulatot, ha azzal az illúzióval jönnek, hogy Európa befogad, erre ott van a nagy fal, és Európa nem fogad be. Engem arra neveltek, hogy aki segítséget kér, annak lehetőség szerint segítsünk.

Számtól függetlenül?

Ezt nem tudom megmondani. Mindig ez a nagy kérdőjel, hogy mi van, ha annyian jönnek, hogy nem lehet őket ellátni? Erre egy külön stratégiát kellene kidolgozni.

A keresztény vallás és az európai kultúra féltése mennyire megalapozott?

Merthogy ellopnák?

Vannak olyan félelmek, hogy túluralnák.

Nem láttam még kultúralopó menekültet, nem hallottam még olyat, hogy a könyvtárból kilopták volna az értékes könyveket, hogy megtanulják és legyőzzék a mi kultúránkat. Ők más szemszögből tudnak a kultúránkhoz közelíteni és azt gazdagítani.

Vs
roszke.jpg
 
https://www.youtube.com/watch?t=1&v=dqXmpPMSDmU
Egy kis adalék a révbe ért menekültek környezetéről Augsburgban!
Edesapam ezt màr megbeszèltük. A hazban Balkanrol jött keresztenyek laknak akik valoszinü haza fognak menni.
Miert nem teszed be a Sachsenben randalirozo szelsöjobboldaliakat, a 400 felgyujtott hazat? Azok a barataid ügye?

Az Augsburgi video mar több mind egy eve fenvan az interneten, semmi köze a mostani esemenyekhez. Szegyeld magad, embergyülölö raszista.
 
Utoljára módosítva:
M
Nem ez volt a mondandóm lényege, de ahhoz egy tanyán kellene tartani, hogy ne szembesüljünk vele!

Egyedüli céljuk a provokáció, mert a kutya nem törődne velük, ha a szexet otthon gyakorolnák. Egy heteroszexuális pár sem az utcán gyakorolja ezt a foglalatosságot és nem tesz a fejére rózsaszín hajkoronát nyílvános helyen.

Azt azért megnézném, hogy mi lenne, ha találkozna egy ilyen csapattal:

upload_2015-10-11_22-3-51.jpeg
 
M
Edesapam ezt màr megbeszèltük. A hazban Balkanrol jött keresztenyek laknak akik valoszinü haza fognak menni.
Miert nem teszed be a Sachsenben randalirozo szelsöjobboldaliakat, a 400 felgyujtott hazat? Azok a barataid ügye?

400 felgyújtott ház? Hol történt ez?
 
Egyedüli céljuk a provokáció, mert a kutya nem törődne velük, ha a szexet otthon gyakorolnák. Egy heteroszexuális pár sem az utcán gyakorolja ezt a foglalatosságot és nem tesz a fejére rózsaszín hajkoronát nyílvános helyen.

Azt azért megnézném, hogy mi lenne, ha találkozna egy ilyen csapattal:

Csatolás megtekintése 1391773
Lassan eleg Anna, mit beszelsz itt marhasagokat. Hol latsz te homoszexualisokat az utcan közösülni? Egy furcsa helyen lakhatsz.
-


Sajnos nemcsak izlam allamban nincsenek biztonsagban a homoszexualisok hanem Lengyelorszagban, Putyin orszagaban se Magyarországon.
-

A Budapesti love paradet nem gyözi a rendörseg huliganoktol megvédeni az ilyen barbárok látvanya ami elöl vedeni kell a gyerekeket.
-
Egy heteroszexuális pár sem az utcán gyakorolja ezt a foglalatosságot és nem tesz a fejére rózsaszín hajkoronát nyílvános helyen.
-
Furcsán felöltözött férfiakat akiknek megvan tiltva a szex, látnak a gyerekek a templomban eléget Söt a ministránsfiukra is lány-szoknyát hordanak, az is mulatságos. :)
 
Utoljára módosítva:
400 felgyújtott ház? Hol történt ez?
Norddeutsche Rundfunk: "Die jetzt von de Maizière genannte Zahl von 490 Straftaten, die sich gegen bewohnte oder unbewohnte Asylunterkünfte gerichtet haben, ist dramatisch höher als die für das vergangene Jahr.
-
Lassan ugy néz ki, hogy Kutuzow modszerekkel dolgoznak a német jobboldaliak, felakarják égetni az egész országot ugy mind a Napoleon ellen taktikázo orosz general ezt tette.
 
Szervusz Ernö ,
akkor szerited még a múlt század elején meg majd minden szülö pedofil volt mert szoknyát hordtak a kisfiúk is . :D
Barátom arrol van szo, hogy az M.Anna3 félti a gyerekeket attol a látványtol, hogy egy homoszexuális férfi koszorut tesz a fejére. Az ilyen Annák még nem voltak Kölni karneválon. En egyszer egy idös hölgyet láttam aki egy igazi fejes-salátát kötött a fejére.
-
A randalirozo jobboldaliak látványa az korhatár nélül van. "Az apu is megveri mindig az anyut. Csak azonosnemüek ne csokolgassák egymást mert az undorito." :)
-
Egyébként ki beszél itt pädophilröl. Nem kell mindig a papok hallatán arra gondolnod. :)
 
https://www.youtube.com/watch?t=1&v=dqXmpPMSDmU
Egy kis adalék a révbe ért menekültek környezetéről Augsburgban!
Jol van atkozzatok el, de en egy csaladot (noket es gyerekeket) sem lattam ezen a videon, csak hoborgo, kovetelodzo jo kotesu ferfiakat.
En azt mondom, ha nem lottok kozejuk (nevelo celzattal) akkor vegetek van es azutan kovetkezunk mi es nekunk is vegunk lesz.
Nem tudom, hogy ti mit lattok, de en egy ujkori honfoglalast latok...
 
https://www.youtube.com/watch?t=1&v=dqXmpPMSDmU
Szemet telep a hazkorul, en osszeszedetnem veluk, nevelo celzattal osszeszednem a szemetet es minden lakot kizavarnek ,hogy lassa hogy kell tisztan tartani a haz korul aki megszegi az mehet satorba lakni.A kovetkezo video meg szinte oszinte sajnalatot valt ki belolem kez nelkul a masik kez is serulve dolgozik javitja a kilukadt motorgumit.
Eleg szerencsetlen szegeny hogy mind ket keze oda szinte, miert is kene leloni?
 
Jol van atkozzatok el, de en egy csaladot (noket es gyerekeket) sem lattam ezen a videon, csak hoborgo, kovetelodzo jo kotesu ferfiakat.
En azt mondom, ha nem lottok kozejuk (nevelo celzattal) akkor vegetek van es azutan kovetkezunk mi es nekunk is vegunk lesz.
Nem tudom, hogy ti mit lattok, de en egy ujkori honfoglalast latok...
Draga Pitti
-
Ez a video már több mind egy éve fennt van az interneten, a világ összes nyelvén. Ezeknek semmi köze a Mo.-on áthaladt emberekhez. Ilyen képet minden féle bevándorlo nélkül forgatok neked akárhol.
-
En emlékszem idökre magyarországon amikor vizeletben álltak az emberek a WC-n és mégis elkért érte 100 forintot az ajtonállo.
-
Neked odaát Kanadában fogalmad sincs a menekültekröl. Néha a segiteni kivánok csinálják a szemetet mert joundulatulag minden (szart amit otthon nem tudnak használni) elvisznek ilyen menedékházba és ottmarad, mert a menekülteket egy-két hét után hirtelen elviszik máshova, még arra sincs idelyük, hogy összecsomagoljanak.
-
Vagy vegyük a többezer kilométert gyalogolt családokat, az élet az anyagcsere, természetes, hogy hagynak valamit maguk után de gondolj bele, hogy néz ki minden tömbbház körül ha karácsonykor, ujév, vagy más többnapos ünnep után nem jön a szemetes? Szemét mindenüt összegyülik ha nem viszik el.
-
Nem igaz, hogy a menekültek "messik" lennének, ez üble propaganda. Nem látod, hogy iparkodnak itt az idegengyülölök, hogy megnyugtassák a lelkiismeretüket amiért nem segitettek a rászoruloknak Magyarországon.
-
En voltam Mo.-on katona, a sorkatonák féltek egyedül bemenni a mosogatoba, a konyhába mert a patkányok rohangáltak. A fal fém lemezekkel volt "vizhatlanná" téve, amögött menekültek a patkányok. Ellehet képzelni azt a zajt . A patkányok a kancsoba aludtak amiböl a teát kaptuk.
-
Egyszer jött egy "vizit" valami magasrangu tiszt, mondom egy altisztnek, hogy épp most bujt el egy patkány a lába alá. Megfordult és egy begyakorolt rugással fejberugta a patkányt, a bakancsával begyömöszölte a rács alá, mert a "vendég" megérkezett. Ezt kelett volna az ovodásoknak megnézni.
-

-
Ez itt nem szemét hanem "ajándék" a menekülteknek amit hátrahagynak mert nincs hova tegyék, talán szükségük sincs rá. Ilyen az élet.
-
Makkaber de voltak akik napolaj melett még vibratort (dildot) és intim-alsonemüt is tettek a szeretetcsomagba.
 
Szervusz Ernö ,
na most voltál e katona vagy nem ?? Mert eddig azt mesélted , hogy az elöll léptél le otthonról mivel Te nem akartál , szavaiddal élve Potenciális gyilkos lenni ! Nagyon furcsa alakulat lehetett a Tieték mert én igaz letöltve a két évet és voltam eleget konyha szolgálaton de kérlek se patkányt se pediglen bádogfalboritassal nem találkoztam még a mósógatóban sem . Nem akarom kétségbe vonni , de azért ott legalább is Zalaegerszegen nem voltunk annyira "koszosak". Nem tudom nálunk általában csak örmester meg fötörzs volt olyan mint altiszt ez csak gyüjtöfogalomként létezett nálunk , pont ugy mint tiszt is . Aztán gondolom azért volt ennyire rendetlen a konyhátok , mert a hadtáp fönököt elkergették a halála akármilyére is .
 
Kedves Graver
-
Az ovonö gyülöletre neveli a gyerekeket és ez semmivel sem kevésbé elitélendö mind a gáncsot vetö kamerahölgy.
-
Ne beszélj nekem marhaságot, a menekültek között rengeteg gyerek van, ezek sokkal közelebb lenének természetileg a magyar ovodásokhoz. Hallgassad meg mit énekeltek. Fergyvert és eröszakot éltetnek. Undorito. A leg aggasztobb, hogy felsem fogod, hogy rossz oldalon állsz.
-

-


-


Ernoe, rengeteg gyűlölet van benned, ezért látod bele mindenbe azt. A legaggasztóbb, hogy ezt fel sem fogod.
 
M.Anna3 Ugyan ki vedene meg a magyarokat a NATO nelkul? talan az oroszok, kar volt akkor elszakadni toluk, vagy olyan rozsaszinu alomba gondolkodsz ,hogy egymaga meg tudna vedeni a hatarokat azzal a keves katonaval es felszereltseggel amivel rendelkezik?
Az ateizmust az oroszok terjesztettek a szoc idoben vegig igen eroteljesen.Ezek szerint visszasirod Kadar apatokat.
Ki verte szet a csaladokat? mert a vilag fejlodott es ez a bajod? Mindenki maga donti el hogy kivan elni hazassagba vagy elettartasi kapcsolatban. Miert is baj ha az emberek szabadon donthetnek? Mert nem udvozulnek , na es akkor mi van? ha akik igy dontenek nem kivannak udvozulni a tulvilagon....

Annyi hulyeseget irsz le hogy ....hol kotelezo a homoszexualitas?Hol eroszakoljak az emberekre ? Miert ne legyen joga elni akar haszassagban is egy meleg parnak?-mert te ezt allitod, vagy szerinted akar kinyirni is lehetne oket mint csinaltak a nacik? Akkor lenne rend a feljedbe?
A pedofelia bucselekmeny , es borton jar erte , kiveve a papokat akiket az egyhaz megvedi es millio egy ugyet eltusolt.
Maria orszaga ugyis mar Mo. Nem sok pluszt tudsz sot semmit mondani az EU rol, ami bizony nem valik dicsosegedre.
Van egy nagyon jo mondas ,ott ahol eszunk, oda nem csinalunk.
Mindezt az Eu nyakaba varni es ezert utalni......a penz az azert jol jon ....mert mast ugy se akartok tole csak levenni amit lehet es utana tavozni.

Várjuk ki, mennyire véd meg a NATO, ha arra kerül a sor - ne kerüljön...
A melegekről csak annyit, nincs baj velük, éljenek, ahogy akarnak. A többség el is fogadja őket, azonban ma már mintha átestünk volna a ló túloldalára. Lassan már annak kell szégyellni magát, aki hetero. Holott ez mindenkinek a magánügye kéne hogy legyen. A heterók se mennek felvonulni, nem verik a mellüket a médiában, így felhívva magukra a figyelmet. Ezekkel van bajuk az embereknek, nem az irányultsággal.
Az elvakult iszlamistáknak magyarázd meg majd légy szíves, hogy mennyire szép és jó a másság...
Hogy mi mit akarunk az EU-tól, azt úgy tűnik, nagyon jól tudod. De vajon mit akar, akart tőlünk az EU? Mert ne legyünk azért naívak, hogy tiszta szívjóságból, emberbaráti szeretetből fogadtak. A világot az érdek mozgatja.
 
-

Szélsöséges embereket amilyeneket te ide beteszel csak nagy erömegfeszités utján fogsz nállunk találni, kevesebbet mind foci-huligánt.

Ernoe írta:
-
Bizony sok gyilkosságot és merényletet követtek el itt nállunk magukat keresztény kulturához sorolo neonacik: Sollingen, Hoyerswerda, Hünxe, Rostock, Quedlinburg, Cottbus és Mölm idöközben az eröszakos embergyülölö rasszizmus szinbolumai lettek.
-
Csak az idén több mind 400 merényletett követtek el németországban menekültek és ezek lakoházai ellen, hogy csak a keményebbeket emlitsem.


Na, most vagy a focihuligánok vannak sokan, vagy... ;)
 
https://www.youtube.com/watch?t=1&v=dqXmpPMSDmU
Szemet telep a hazkorul, en osszeszedetnem veluk, nevelo celzattal osszeszednem a szemetet es minden lakot kizavarnek ,hogy lassa hogy kell tisztan tartani a haz korul aki megszegi az mehet satorba lakni...

Én szerintem nem lehet "megnevelni" őket, hiszen ilyen környezetben nőttek fel otthon, nekik ez a természetes. Amikor odaadod nekik a szemetes zacskót, csak lesnek, mint a lukinyúl, hogy az meg mi.

A NatGeo-n láttam egy kis részletet abból a dokumentumfilmből, amit a Bin Laden elleni hajtóvadászatról készítettek. A katonák azt nyilatkozták, hogy úgy tudták megállapítani, hogy milyen helyen vannak, hogy a szemetet vették szemügyre, ami mindenhol jelen van az országban. Ha a szeméthalom eltért az "átlagostól", abból tudtak következtetni, hogy azon a helyen vannak-e terroristák, vagy nincsenek.
Azért ez érdekes.
 
Edesapam ezt màr megbeszèltük. A hazban Balkanrol jött keresztenyek laknak akik valoszinü haza fognak menni.
Miert nem teszed be a Sachsenben randalirozo szelsöjobboldaliakat, a 400 felgyujtott hazat? Azok a barataid ügye?

Az Augsburgi video mar több mind egy eve fenvan az interneten, semmi köze a mostani esemenyekhez. Szegyeld magad, embergyülölö raszista.
Te egy ostoba ember vagy aki a mások véleményét nem tudja elfogadni! Ez a te problémád!!! Soha nem voltam rasszista ma sem vagyok! Ezt a legkönnyebb ráfogni a más véleményen lévőkre! Az elégedetlenséget lehet egy ideig titkolni, de sajnos ilyen eredményre vezet! Lesz még rosszabb is attól tartok! Én lennék a legboldogabb, ha nem nekem lenne igazam és ezeket az embereket be lehetne integrálni a társadalomba!
 
M
Lassan eleg Anna, mit beszelsz itt marhasagokat. Hol latsz te homoszexualisokat az utcan közösülni? Egy furcsa helyen lakhatsz.
-


Sajnos nemcsak izlam allamban nincsenek biztonsagban a homoszexualisok hanem Lengyelorszagban, Putyin orszagaban se Magyarországon.
-

A Budapesti love paradet nem gyözi a rendörseg huliganoktol megvédeni az ilyen barbárok látvanya ami elöl vedeni kell a gyerekeket.
-

-
Furcsán felöltözött férfiakat akiknek megvan tiltva a szex, látnak a gyerekek a templomban eléget Söt a ministránsfiukra is lány-szoknyát hordanak, az is mulatságos. :)


Izraelben is meghupálták őket, sőt le is szúrtak egy nőnek látszó egyedet, de az oroszok nem is engedélyezik a Pride-ot. Majd nézd meg a német kalifátust, hogy hányan vonulgathatnak az utcákon. De ezt ma is kipróbálhatnák a több száz No-Go zóna egyikén. :D
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen ! The Osmonds-Down by the lazy river-mp3
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
Horváth Csilla Judit wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta!
Szeretnék hozzáférést a Legális E-bookok fórumhoz!
Előre is köszönöm: Judit
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!

Statisztikák

Témák
38,148
Üzenet
4,807,113
Tagok
615,995
Legújabb tagunk
WayneFuh
Oldal tetejére