”Kínozták? Persze!” – Képzelje bele magát a menekültek lelkivilágába!

Van, aki sohasem heveri ki azt a traumát, hogy el kellett hagynia otthonát, szétszakadt a családja, megölték a szeretteit. Menekülés közben a túlélésre törekvés egészséges magatartás – mondja Hárdi Lilla pszichiáter, a menekültek pszichoterápiáját végző Cordelia Alapítvány orvos igazgatója.

Milyen lelkiállapotban érkeznek Magyarországra a menekültek?

Miután a menekültek elsődleges traumája a gyökérvesztés, így szinte minden menekült traumatizált. Az egy másik kérdés, hogy a menekültek közül hány embernek lesznek poszttraumás tünetei. Ez népcsoportonként változik. Van, ahol szinte mindenkire jellemző, más esetben a harmaduk vagy annál is kevesebb érintett. Vannak olyan kultúrák, ahol a férfiak életéhez szinte hozzátartozik a bántalmazás. Például mikor az iraki menekültektől régebben megkérdeztük, voltak-e börtönben, vagy kínozták-e őket, azt mondták, „ó, hát persze, hiszen ezen szinte minden iraki férfi átesik”. Közülük alig volt valakinek emiatt poszttraumás stressz szindrómája. Az afgánoknál több generáció traumatizált.

A szír menekültekre mi a jellemző?

Az egy különleges betegcsoport, sokan rettentő bizalmatlanok. Ez érthető is, hiszen Szíriában nem lehetett tudni, ki van mellettük, és ki besúgó. Sokan nagyon súlyos disszociatív állapotban, szétesett személyiséggel érkeznek. Korábban csak fiatal férfiak jöttek, most már családok is. Nagyon szomorú szétszakadt családokat látni, azt, hogy csak pár gyerek tudott jönni, a többit otthon kellett hagyni, mert csak ennyire volt pénz, és ők sírnak, vágyakoznak otthon maradt családjuk után. Nagyon súlyos krízisállapotokat is látunk néha. Súlyos állapotot idézhet elő, hogy egy út közben elvesztett hozzátartozót nem lehet rendesen eltemetni, nem lehet elgyászolni, vagy az a bizonytalanság, hogy aki eltűnt, vajon előkerül-e még. De beszélhetünk az út közbeni megalázásokról is, vagy arról, hogy vannak, akik jómódból jöttek el, mindenük odaveszett, szociális űrben és anyagi vákuumban vannak. Vajon mikor tudják újra felépíteni az életüket? Ezek mind traumatikus ujjlenyomatokat hagynak, amelyeket aztán valamikor – segítséggel vagy anélkül – fel kell dolgozni. Ezek súlyos gátjai az életnek.


Az út közben történő megaláztatásokkal kapcsolatban mondta egy szír fiú, hogy a nőket rendszeresen megerőszakolják.

A mi betegeink is elmondják, hogy sok esetben előfordul ez is. Akik eljutnak ide, valahogy túlélik. Azokról nem tudunk semmit, akik nem élik túl. Mert nem csak szexuális erőszakról van szó, a bántalmazások is nagyon kegyetlenek.

A hazájukban milyen bántalmazást szenvednek el a menekültek? Van olyan típus, amely sokakkal fordul elő?

Ha sokakkal fordul elő ugyanaz, az mindig gyanús.

Mert akkor kitalált történet?

Igen, olyan is van, de nem a kitalált történet a jellemző. Akik politikailag nehéz helyzetből jöttek – háborúból, vagy olyan országból, ahol pártok harcolnak – és börtönben ültek, azok a legváltozatosabb fizikai és pszichikai kínzáson estek át: verték, levágták a végtagjait, leforrázták, megégették, vagy folyamatos lármában tartották, esetleg egy izolációs magánzárkába zárták hónapokig. Abba is bele lehet őrülni. Sokuknál nagyon súlyos poszttraumás stressz szindrómát tapasztalunk. Ennek a tünetei az alvászavartól a rémálmokon át egy egészen furcsa lelkiállapotig terjednek, amikor nem lehet tudni, hogy az ember most épp „itt van”, vagy a múltban jár. Sokan depressziósak lesznek, és beletörődnek a helyzetükbe, más agresszív magatartással próbál minél előbb célba érni, és biztonságban tudni magát és a családját. Az olyanfajta egészséges alkalmazkodást, amellyel mi a mindennapi kihívásokhoz próbálunk alkalmazkodni, nagyon kevés esetben lehet látni. Náluk vészreakciók jönnek furcsa, szokatlan, nehezen elviselhető magatartással.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-006-res-jpg.exact729x486.jpg




A gyerekek ki tudják heverni a traumát?

Elméletileg igen, de hogy erre pontos választ lehessen adni, évekig kellene követni az életüket. Ez most lehetetlen, hiszen a menekültek szinte átfolynak az országon. A többiek is csak pár hónapig maradnak, aztán mennek tovább oda, ahol több esélyük van a családot egyesíteni. Volt, akinél elindítottunk egy hosszabb kezelést, de a harmadik ülés után már nem találtuk. De van olyan is, aki évekig visszajár.

Sokan osztanak meg a Facebookon olyan menekültellenes képeket, amelyeken az látszik, hogy szemetet hagynak maguk után, a buszt használják WC-nek. Milyen magatartás várható el attól, aki – adott esetben – több hónapja úton van, és nem tudja, mi van otthon?

Az egészséges magatartás ilyenkor a túlélésre törekvés. Egy másfajta lelkiállapot, mikor foggal-körömmel harcolnom kell a túlélésért, hogy tovább menjek, vagy meg tudjak tapadni valahol. Egy hosszú és gyötrelmes út után nem beszélhetünk egészséges lelkiállapotról. Egy hosszú túra után mi is rettenetesen fáradtak vagyunk. Ezek az emberek ráadásul a fáradtság mellett rengeteg traumát, veszteséget is hordoznak, minimum rettegés és félelem van bennük. Nehéz ilyen esetben azt mondani, hogy mi az egészséges magatartás, mert az az alkalmazkodás lenne. De mihez alkalmazkodjanak? A kapkodáshoz, a fejetlenséghez vagy ahhoz, hogy tiltott területen vannak? Ahhoz nehéz alkalmazkodni.

Évente 800-1000 beteget kezelnek. Hány százalékukat kínozták?

Nagyjából harmadukat.

Ki van közvetlen életveszélyben?

Nem így tenném fel a kérdést. Háborús övezetben ugyanis szinte mindenki életveszélyben van, ki jobban, ki kevésbé. Akinek szerencséje van, megmenekül. Az égi hatalmakon múlik sok esetben, hogy ki éli túl. A kiszámíthatatlanság jelenti a közvetlen veszélyt.

A kormány azt mondja, akik Magyarországra jönnek, már nincsenek életveszélyben – azaz nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók. Meddig indokolt menekülni?

Ha így nézzük, akkor nincs közvetlen életveszélyben az, aki a háborús ország határát átlépi. De amíg nincs biztos talaj a lába alatt, ahol új egzisztenciát teremthet, addig nincs nyugalomban. Bár nem gondolom, hogy a török határon lévő menekülttábor olyan biztonságos lenne, kétségtelenül oda nem terjed át a közvetlen életveszély. De nem lehet azt mondani, hogy ha kilépett a háború sújtotta országból, már boldoguljon, ahogy tud. Az elesett, segítséget igénylő embereknek méltó emberi körülményeket kellene kínálni, és segíteni őket abban, hogy méltósággal tudják tovább folytatni, amit emberi és értékes életnek nevezünk.

Ott, ahol ők szeretnék, vagy ebben lehet határt húzni?

Ebben vitatkoznék, mert ugye lehet, hogy én az Antarktiszon szeretnék élni, de nincsenek rá eszközeim. Ez vita tárgyát képezi, pszichiáterként nem foglalnék benne állást.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-003-res-jpg.exact729x485.jpg




Tavaly azt mondta, nagyon nehéz menekültnek lenni Közép-Európában.

Most még nehezebb lett, hiszen a befogadó országok attitűdje régiónként más és más. Nem könnyű a menekülteket „üdvözlő” országoknak sem, hiszen egy ekkora embertömegnek borzasztó nehéz a megélhetését megoldani.

A menekültek Németországba, Svédországba vágynak. Ha elérték a vágyott országot, mennyi idő alatt lehet megnyugodni? Lehet, hogy csalódottak lesznek, mert nem az van, mint amit elképzeltek.

A megnyugvás attól függ, hogy egy csonka család érkezik-e meg, vagy az előreküldött férfi, fiúgyerek. A kezdeti eufória után ott vannak a kihívások, hogy miképp hozhatom ide a családomat, hogyan tarthatom el itt, hogyan találok munkát – a nyelvi nehézségek miatt is. Felnőttként nyelvet tanulni nem könnyű, pláne, ha az ember olyan traumacsomagot is hordoz magával, amely memóriazavarokat, felfogásbeli zavarokat okozhat. Lehet például egy férfinak olyan – lelki vagy fizikai – sérülése, amely miatt nem tud dolgozni, ilyenkor a nő veszi át a szerepét. Alapvető egzisztenciális kérdések merülnek fel, sok esetben a férfiszerep meg is kérdőjeleződik. Sokan ezzel segítséggel megbirkóznak, segítség nélkül viszont talán soha. A gyerekeknek egyszerűbb, ők könnyen alkalmazkodnak. A trauma rombol. Az, hogy egy beteg ember mennyi idő alatt építi fel a jelenét és jövőjét, mennyi idő alatt illeszkedik be, nagyon különböző. Van, aki segítség nélkül is talpra áll, vagy meg is erősödik, más soha nem heveri ki a traumát. Kihívás úgy integrálódni egy vadidegen társadalomba, hogy közben megtartsák a gyökereiket.

Plusz úgy integrálódni, hogy mindig ugrásra készen lenni, hogy ha béke lesz, az ember hazamegy – sokaktól ezt lehet hallani.

Ez egy óriási reménység, adja isten, hogy így legyen. A szírek, irakiak, iráni keresztények gazdag, nagy múltú és kultúrájú országból jöttek. Ha a helyzet rendeződne, és visszatérhetnének hazájukba, azt hiszem, az lenne számukra a paradicsom, nem pedig az, amit itt szeretnének megtalálni.

Különböző elemzésekben lehetett olvasni, hogy néhányan azok közül, akik csalódnak, nem tudnak beilleszkedni, fogékonnyá válhatnak a terrorszervezetek és szélsőséges eszmék iránt. Ezt mennyire tartja reális veszélynek?

Nem gondolom, hogy ez így lenne, de ezt nem lehet előre megjósolni. Esély mindig mindenre van, pláne ilyen szélsőséges helyzetekben.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-002-res-jpg.exact729x485.jpg




A magyar társadalomból ellentétes reakciókat váltott ki a menekültkrízis. Van, aki azt mondja, ha az ő gyereke veszélyben lenne, azonnal pakolna és menne, más viszont nem tud beleilleszkedni ebbe a helyzetbe. Miért lehet ekkora távolságtartás?

Van ebben egyfajta „eltolom magamtól a problémát” szemlélet, mondván, hogy „ez az ő baja, velem ilyen soha nem fordulhat elő”. A legegyszerűbb tagadni a történelmi tényeket is, elfordítani a fejünket, és csak a jelenlegi helyzetet nézni. Az empatikus attitűd segítő magatartást is eredményezhet, amit nem biztos, hogy mindenki jó szemmel néz. Harmadrészt előkerül az is, hogy „nekünk is kevés van, azt nem osztjuk meg másokkal”. Ez furcsa hozzáállás, a magyarokra régen nem ez volt jellemző. Most zártabb, elutasítóbb, félősebb időket élünk. Jobban féltjük, amink van, nehogy elrabolják, elvigyék magukkal. Ezek indokolatlan félelmek, akkor sem vinnék magukkal nagyobb eséllyel, ha nem félnénk. Attól senki sem lett kevesebb, hogy adott. Attól lettek sokan kevesebbek, hogy nem akartak adni. Döbbenetes és felemelő volt, hogy mennyien segítettek, ugyanúgy döbbenetes volt a társadalom másik részének a távolságtartása. Bár az nem volt váratlan, hiszen sok helyen tapasztaljuk, hogy aki nem olyan, mint mi, az menjen el, nincs helye közöttünk.

Mennyien maradtak a menekülttáborokban azután, hogy lényegében akadálytalanul át lehet menni Ausztriába?

Nem sokan maradtak a befogadóállomásokon. Aki el akart menni, elment, mások is tervezik. Azért vannak, akik a maradást választják és jövőt terveznek. Főleg ők vesznek igénybe szakmai segítséget.

Aki valamilyen státuszt kapott Magyarországon, hogyan él? Tudnak róluk valamit?

Van, aki nagyon jól integrálódott, megtanult magyarul, magyar gyerekei vannak. A pár hónapos korban érkezett csecsemők magyar gyerekként, színes kulturális és történelmi háttérrel rendelkező emberként nőnek fel. Vannak erre is példák, nyilván nem túl sok. Az élet mindenkinek nehéz.

A röszkei határátkelőnél történtekről mi a véleménye?

Én nem voltam ott Röszkén, a híradásokból láttam, mi történt. Döbbenetes volt, hogy Magyarországnak ez a megoldási útja. Szívszorító, hogy a különböző emberek milyen nagyon eltérő módon tudnak reagálni arra, hogy „emberek be akarnak jönni az országomba”. Ez olyan dilemmákat is felvet, hogy igen ám, de mennyien akarnak bejönni?... Milyen zűrzavar és fejetlenség lesz?... Mindenki úgy védekezik, ahogy tud, és úgy segít, ahogy tud.

És a menekültek szemszögéből?

Megértem az indulatot, ha azzal az illúzióval jönnek, hogy Európa befogad, erre ott van a nagy fal, és Európa nem fogad be. Engem arra neveltek, hogy aki segítséget kér, annak lehetőség szerint segítsünk.

Számtól függetlenül?

Ezt nem tudom megmondani. Mindig ez a nagy kérdőjel, hogy mi van, ha annyian jönnek, hogy nem lehet őket ellátni? Erre egy külön stratégiát kellene kidolgozni.

A keresztény vallás és az európai kultúra féltése mennyire megalapozott?

Merthogy ellopnák?

Vannak olyan félelmek, hogy túluralnák.

Nem láttam még kultúralopó menekültet, nem hallottam még olyat, hogy a könyvtárból kilopták volna az értékes könyveket, hogy megtanulják és legyőzzék a mi kultúránkat. Ők más szemszögből tudnak a kultúránkhoz közelíteni és azt gazdagítani.

Vs
roszke.jpg
 
Ugy látszik a gáncsot vetö nö csak egy lépcsöfok volt az idegengyülölet létráján, mamár ovodásokat visznek a határra és Rákosi stilusban, a "munkásörnek egy a fegyvere" dallammra indoktrinálják a gyerekeket.
-

-
A "csendör-rablo" játékot a "határör-menekült" játék váltotta le, a "fiuk játszák a határört, a lányok a menekülteket akiket terelgetnek" Megvan az egész ország örülve?
-
Teljesebb lett volna a kép ha a menekülteket is bemutatják a gyerekeknek, ha megismerik az ovodások az emberáradat valos okát, ha személyes kapcsolatba kerülnek velük nemcsak a drotkeritésen keresztül néznek kétségbeesett, kinemaludt, fáradt emberekre.
-
Hová sülyedtünk...?


Nos, ez megint olyan dolog, amibe bárki azt lát be, amit akar. Ha akar, idegengyűlöletre nevelést.
Ezek a gyerekek zákányi óvodások, akik ha akarják, ha nem, naponta látják a határőröket, a migránsokat, főleg, hogy az ovi a migránsok által birtokba vett sportpálya mellett van. Nyilván foglalkoztatják őket a közvetlen közelükben zajló események. Ez a kiruccanás a megnyugtatásukat szolgálhatja, és egyben gesztus a katonák felé, akik valóban értük is dolgoznak. A dalválasztás lehet, hogy nem szerencsés, maguknak a gyerekeknek nyilván fogalmuk sincs, hogy honnan származik. Az óvónők meg valószínűleg bele sem gondoltak, hogy ezt majd megint fel lehet használni.
Valóban, szervezhettek volna migránslátogató kiruccanást is, de talán nem tartották elég biztonságos dolognak. Aki támogatná ezt, tegye a szívére a kezét: a saját óvodáskorú gyerekét odavinné?
 
Nos, ez megint olyan dolog, amibe bárki azt lát be, amit akar. Ha akar, idegengyűlöletre nevelést.
Ezek a gyerekek zákányi óvodások, akik ha akarják, ha nem, naponta látják a határőröket, a migránsokat, főleg, hogy az ovi a migránsok által birtokba vett sportpálya mellett van. Nyilván foglalkoztatják őket a közvetlen közelükben zajló események. Ez a kiruccanás a megnyugtatásukat szolgálhatja, és egyben gesztus a katonák felé, akik valóban értük is dolgoznak. A dalválasztás lehet, hogy nem szerencsés, maguknak a gyerekeknek nyilván fogalmuk sincs, hogy honnan származik. Az óvónők meg valószínűleg bele sem gondoltak, hogy ezt majd megint fel lehet használni.
Valóban, szervezhettek volna migránslátogató kiruccanást is, de talán nem tartották elég biztonságos dolognak. Aki támogatná ezt, tegye a szívére a kezét: a saját óvodáskorú gyerekét odavinné?
Nem vinném az ovist a migránsok közé. Nem hiszem, hogy bántanák őket, inkább az egészségügyi kockázattól tartanék. Egyrészt a gyerekeknek ismeretlen baktérium- és vírusflórára gondolok, másrészt arra a fertőzésveszélyre, amit a migránsok által a helyszínen hagyott khm... khm... anyagok jelentenek.
Nem vinném az ovisokat a migránsok közé, mert nehéz lenne elmagyarázni nekik, hogy a világ másik sarkában egész más viselkedési normák léteznek, ott pl. lábbal taposnak az élelmiszereken.

Egyébként nem értem a felhördülést, feljelentgetést az óvónők ellen. A helyzetet nem ők hozták létre, ők magyarázzák azt, amit a gyerek nap mint nap lát az óvoda kerítésén keresztül. Próbálnak megnyugtató perspektívát adni a gyerekeknek. Nem hiszem, hogy ezzel ártanak.
Az egyik facebookos komment:
"A buzifelvonulást megnézheti a gyerek, de a katonákat nem ??"
 
Utoljára módosítva:
M
Kedves graver
-
Nállunk 10 évig nyomozott a rendörség az egymásután lelövöldözött külföldi állampolgárok ügyében, letartoztatták az összes szokásos gyanusitottat, aztán kiderült, hogy egy neonaci csoport követte el.
-
Azon buktak le, hogy nem birták magukbatartani a "büszkeséget" és egy Youtube videoban kikotyogták a tetüket.
-
Ha jol emlékszem 30 éve történt Oktoberfest-i merényletröl is lassan kiderül, hogy nem egy fiucska volt mögötte, hanem ugyancsak egy nationalista csoport.
-
En kivánom, hogy ne legyen a 71 halott esete mögött több mind egy "üzemi baleset" menekültcsempészetnél de nehéz elképzelnem, hogy önkéntesen menjen be anyi ember egy ilyen pici autoba, hogy a vezetö ne állt volna meg a dörömbölés hallatán. De nem akarok spekulálni mert a hátam borzong ha nagypofáju magyarkodokat hallok, a kormánynak vigyázni kéne, a heccelés veszélyes.
-
Az itt felgyujtott menekültotthonok tetesei nem ritkán tisztamellényü polgárok akik "csak végrehajtják azt amit a többi kimond csak nem mer".

Tudom Ernő, hogy te csak írni szeretsz, olvasni nem, pedig rád férne egy kis tájékozódás egy olyan embertől, aki egészen biztos ismeri ezt a népséget, amelyikkel az európai civilizációt le akarják váltani a Nobel-békedíjjal megfenyegetett brüsszeli politikusaink.

Érdemes elolvasni mit ír Avigdor Lieberman izraeli politikus, aki volt már külügyminiszter is, Európa menekültválságáról.

images


„Száz évvel ezelőtt Oswald Spengler a Nyugat alkonyáról beszélt. Most valósággá válik a jóslata. A Nyugat technológiailag, gazdaságilag és katonailag fölényben lehet az iszlám világgal szemben. De nem sikerül neki megértenie a Közel-Kelet mentalitását és kultúráját. A Nyugat alkalmatlansága és a harcképtelensége miatt új világrendet alakíthat ki a fundamentalista iszlám.
ga1.gif


Irán, az al-Kaida és az Iszlám Állam ezt a fanatikus világlátást képviselik. A modern civilizáció értékeit a radikális iszlámmal akarják felcserélni. Nem partnerséget akarnak, hanem abszolút uralmat. Ez többek között egy félresikerült európai stratégia eredménye. Mint amilyen például Nicolas Sarkozy francia elnök líbiai taktikája volt. Izraeli külügyminiszterként francia diplomatákat kérdezgettem: »Ki jön majd Kadhafi helyett, ha eltávolítjátok őt?«
ga2.gif

Irakra és Szaddam Husszeinre gondoltam. Nyers volt a válasz: »A múltban élsz. Új és sokat ígérő jövőt teremtünk Líbiának. Haladást és demokráciát ajándékozunk az egész régiónak.« Ma már nyilvánvalóak a rettenetes következmények. Sarkozy felelős ezért. Európa menekültválsága is a tudatlanság, a populizmus, a kényelmetlen igazsággal való szembenézés fel nem vállalásának a következménye. (…)
Európa vezetőinek be kell látnia, hogy az általunk ismert Közel-Keletnek vége van. A régió határait újra kell rajzolni, hogy homogén népességgel rendelkező államok jöjjenek létre, azonos vallással, etnikummal és kultúrával. Szíriában és Irakban egy-egy szunnita és síita állam megteremtése lehetne a megfelelő kezdet.

Az EU ehelyett migránskvótákat akar meghatározni ez hiba. A menekültek százezreinek integrálási szándékára csak további milliók fognak érkezni, ami veszélyezteti az EU fennmaradását. (…)
Úgy érzem magamat, mintha Stefan Zweig mesterművében, a Csillagórákban lennék, annak is a Bizánc elfoglalásáról szóló fejezetben. Az 1927-es szavak mintha Európa 2015-ös vezetőit figyelmeztetnék.
Egy nappal azután, hogy az oszmánok szultánja belépett a Hagia Sophia katedrálisba, a munkások megkapták a feladatot, hogy a korábbi vallás minden jelét eltávolítsák. A Hagia Sophia magasra emelt keresztje, amely ezer évre nyújtja ki karjait, zörögve hull a földre. Ettől a ledöntéstől megremeg az egész Nyugat. Remegve ismeri fel Európa, hogy a szorongó közönyössége miatt sorsszerűen pusztító erőszak tört be, ami évszázadokra le fogja kötni erejét, bénultságot okozva. De a történelemben, ahogy az emberi életben is, a sajnálkozás nem tart tovább egy elveszett szempillantásnál, és ezer évig nem lehet visszacsinálni azt, amit egyetlen óra alatt elmulasztunk.”
 
Nos, ez megint olyan dolog, amibe bárki azt lát be, amit akar. Ha akar, idegengyűlöletre nevelést.
Ezek a gyerekek zákányi óvodások, akik ha akarják, ha nem, naponta látják a határőröket, a migránsokat, főleg, hogy az ovi a migránsok által birtokba vett sportpálya mellett van. Nyilván foglalkoztatják őket a közvetlen közelükben zajló események. Ez a kiruccanás a megnyugtatásukat szolgálhatja, és egyben gesztus a katonák felé, akik valóban értük is dolgoznak. A dalválasztás lehet, hogy nem szerencsés, maguknak a gyerekeknek nyilván fogalmuk sincs, hogy honnan származik. Az óvónők meg valószínűleg bele sem gondoltak, hogy ezt majd megint fel lehet használni.
Valóban, szervezhettek volna migránslátogató kiruccanást is, de talán nem tartották elég biztonságos dolognak. Aki támogatná ezt, tegye a szívére a kezét: a saját óvodáskorú gyerekét odavinné?
Kedves Graver
-
Az ovonö gyülöletre neveli a gyerekeket és ez semmivel sem kevésbé elitélendö mind a gáncsot vetö kamerahölgy.
-
Ne beszélj nekem marhaságot, a menekültek között rengeteg gyerek van, ezek sokkal közelebb lenének természetileg a magyar ovodásokhoz. Hallgassad meg mit énekeltek. Fergyvert és eröszakot éltetnek. Undorito. A leg aggasztobb, hogy felsem fogod, hogy rossz oldalon állsz.
-

-


-
 
Nem vinném az ovist a migránsok közé. Nem hiszem, hogy bántanák őket, inkább az egészségügyi kockázattól tartanék. Egyrészt a gyerekeknek ismeretlen baktérium- és vírusflórára gondolok, másrészt arra a fertőzésveszélyre, amit a migránsok által a helyszínen hagyott khm... khm... anyagok jelentenek.
Nem vinném az ovisokat a migránsok közé, mert nehéz lenne elmagyarázni nekik, hogy a világ másik sarkában egész más viselkedési normák léteznek, ott pl. lábbal taposnak az élelmiszereken.

Egyébként nem értem a felhördülést, feljelentgetést az óvónők ellen. A helyzetet nem ők hozták létre, ők magyarázzák azt, amit a gyerek nap mint nap lát az óvoda kerítésén keresztül. Próbálnak megnyugtató perspektívát adni a gyerekeknek. Nem hiszem, hogy ezzel ártanak.
Az egyik facebookos komment:
"A buzifelvonulást megnézheti a gyerek, de a katonákat nem ??"
Kedves cdurmol
-
Mindig sikerül egy lapáttal rátenned az emberteleségre, itt irod:

Nem vinném az ovisokat a migránsok közé, mert nehéz lenne elmagyarázni nekik, hogy a világ másik sarkában egész más viselkedési normák léteznek, ott pl. lábbal taposnak az élelmiszereken.
-
Ne becsüld alá a gyerekeket, öket inkább az zavarná, hogy milyen szar-kormány áll az országuk élén aki menekültek, rászorulok, gyerekek ellen heccel. Mit magyarázott meg az ovonö? Semmit.
-
 
Tudom Ernő, hogy te csak írni szeretsz, olvasni nem, pedig rád férne egy kis tájékozódás egy olyan embertől, aki egészen biztos ismeri ezt a népséget, amelyikkel az európai civilizációt le akarják váltani a Nobel-békedíjjal megfenyegetett brüsszeli politikusaink.

Érdemes elolvasni mit ír Avigdor Lieberman izraeli politikus, aki volt már külügyminiszter is, Európa menekültválságáról.

images


„Száz évvel ezelőtt Oswald Spengler a Nyugat alkonyáról beszélt. Most valósággá válik a jóslata. A Nyugat technológiailag, gazdaságilag és katonailag fölényben lehet az iszlám világgal szemben. De nem sikerül neki megértenie a Közel-Kelet mentalitását és kultúráját. A Nyugat alkalmatlansága és a harcképtelensége miatt új világrendet alakíthat ki a fundamentalista iszlám.
ga1.gif


Irán, az al-Kaida és az Iszlám Állam ezt a fanatikus világlátást képviselik. A modern civilizáció értékeit a radikális iszlámmal akarják felcserélni. Nem partnerséget akarnak, hanem abszolút uralmat. Ez többek között egy félresikerült európai stratégia eredménye. Mint amilyen például Nicolas Sarkozy francia elnök líbiai taktikája volt. Izraeli külügyminiszterként francia diplomatákat kérdezgettem: »Ki jön majd Kadhafi helyett, ha eltávolítjátok őt?«
ga2.gif

Irakra és Szaddam Husszeinre gondoltam. Nyers volt a válasz: »A múltban élsz. Új és sokat ígérő jövőt teremtünk Líbiának. Haladást és demokráciát ajándékozunk az egész régiónak.« Ma már nyilvánvalóak a rettenetes következmények. Sarkozy felelős ezért. Európa menekültválsága is a tudatlanság, a populizmus, a kényelmetlen igazsággal való szembenézés fel nem vállalásának a következménye. (…)
Európa vezetőinek be kell látnia, hogy az általunk ismert Közel-Keletnek vége van. A régió határait újra kell rajzolni, hogy homogén népességgel rendelkező államok jöjjenek létre, azonos vallással, etnikummal és kultúrával. Szíriában és Irakban egy-egy szunnita és síita állam megteremtése lehetne a megfelelő kezdet.

Az EU ehelyett migránskvótákat akar meghatározni ez hiba. A menekültek százezreinek integrálási szándékára csak további milliók fognak érkezni, ami veszélyezteti az EU fennmaradását. (…)
Úgy érzem magamat, mintha Stefan Zweig mesterművében, a Csillagórákban lennék, annak is a Bizánc elfoglalásáról szóló fejezetben. Az 1927-es szavak mintha Európa 2015-ös vezetőit figyelmeztetnék.
Egy nappal azután, hogy az oszmánok szultánja belépett a Hagia Sophia katedrálisba, a munkások megkapták a feladatot, hogy a korábbi vallás minden jelét eltávolítsák. A Hagia Sophia magasra emelt keresztje, amely ezer évre nyújtja ki karjait, zörögve hull a földre. Ettől a ledöntéstől megremeg az egész Nyugat. Remegve ismeri fel Európa, hogy a szorongó közönyössége miatt sorsszerűen pusztító erőszak tört be, ami évszázadokra le fogja kötni erejét, bénultságot okozva. De a történelemben, ahogy az emberi életben is, a sajnálkozás nem tart tovább egy elveszett szempillantásnál, és ezer évig nem lehet visszacsinálni azt, amit egyetlen óra alatt elmulasztunk.”
Kedves Anna
-
Kitudnád hámozni a lényeget a hozzáirásodbol mert engem nem tudsz felvillanyozni. :(
-
A Hagia-Sophia már régota nem keresztény templom ez nem egyedüli eset. Spanyolország televan templomokkal amik korábban mecsetek voltak, a reformatus templomokbol is hiányzik a sok diszités, a reformatio idelyén leverték a falrol, a torony tetején kereszt helyett egy háziállat, egy kakas van.... mit akarsz mondani? :)
-
Az összes közelkeleti állam mesterségesen lett létrehozva néhány tucat angol katonatiszt álltal, alig 100 esztendeje. Ezt nem tudtad?
-
A világtörténelmet vizsgálva én egyáltalán nem találok visszaesést kivéve a magyar politika az amelyik vissza felé megy. Egyre jobban közelitenek az állami szimbolumuk, a jobbágyság jelvényének az ideologiájához.
-
Közel és középkeleten változásokra van szükség ezt tudja mindenki, az ottélö embereknek pedig Europábol és a világ többi országábol jövö segitségre van szükségük. Magyarország épp most tagadja meg ezt. Ilyen értelemben az aggodalom jogos.
-
Ellentmondasz magadnak, Izraelt akarod befeketiteni mert figyelmeztet valamire, ugyanakkor osztod a Orbánkormány véleményét "A menekültek nem a mi problémánk hanem a Németeké" :(
 
M
Ernő! Kijöhetnél már az óvodából, bár tudom, hogy jól érzed ott magad. :)

Game Over Europe – a ‘Colour Revolution’ is Coming First appeared


http://journal-neo.org/2015/10/07/game-over-europe-a-colour-revolution-is-coming/
Kedves Anna
-
Kitudnád hámozni a lényeget a hozzáirásodbol mert engem nem tudsz felvillanyozni. :(
-
A Hagia-Sophia már régota nem keresztény templom ez nem egyedüli eset. Spanyolország televan templomokkal amik korábban mecsetek voltak, a reformatus templomokbol is hiányzik a sok diszités, a reformatio idelyén leverték a falrol, a torony tetején kereszt helyett egy háziállat, egy kakas van.... mit akarsz mondani? :)
-
Az összes közelkeleti állam mesterségesen lett létrehozva néhány tucat angol katonatiszt álltal, alig 100 esztendeje. Ezt nem tudtad?
-
A világtörténelmet vizsgálva én egyáltalán nem találok visszaesést kivéve a magyar politika az amelyik vissza felé megy. Egyre jobban közelitenek az állami szimbolumuk, a jobbágyság jelvényének az ideologiájához.
-
Közel és középkeleten változásokra van szükség ezt tudja mindenki, az ottélö embereknek pedig Europábol és a világ többi országábol jövö segitségre van szükségük. Magyarország épp most tagadja meg ezt. Ilyen értelemben az aggodalom jogos.
-
Ellentmondasz magadnak, Izraelt akarod befeketiteni mert figyelmeztet valamire, ugyanakkor osztod a Orbánkormány véleményét "A menekültek nem a mi problémánk hanem a Németeké" :(

Jól van Ernő, tudom én, hogy a logika nem az erősséged. Akkor maradjunk az ovisoknál és a képi világban, mivel úgy vettem észre, hogy vizuális típus vagy.

size0-army.mil-43327-2009-07-01-150732.jpg


Kids-and-soldiers-at-MIFF.jpg
141125-F-IV217-734.JPG
size0.jpg
images
kids-birthday-party-05.jpg
images
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
M Anna3 mért minősítgetsz ? győzni akarsz vagy beszélgetni?
dönts már el


kis adalék
törökorszában van a legközelebb kórház a kurdok és a szírek egyaránt ingyenes ellátás során, fel vannak készülve érzelmi ellátásra ... az az ártó orvosokra
 
Utoljára módosítva:
M
M Anna3 mért minősítgetsz ? győzni akarsz vagy beszélgetni?
dönts már el


kis adalék
törökorszában van a legközelebb kórház a kurdok és a szírek egyaránt ingyenes ellátás során, fel vannak készülve érzelmi ellátásra ... az az ártó orvosokra

Ernő mondott nekem már sokkal "ilyenebbet" is pár éves ismeretségünk alatt, ezért írtam, amit írtam.
 
Ernő! Kijöhetnél már az óvodából, bár tudom, hogy jól érzed ott magad. :)

Game Over Europe – a ‘Colour Revolution’ is Coming First appeared


http://journal-neo.org/2015/10/07/game-over-europe-a-colour-revolution-is-coming/


Jól van Ernő, tudom én, hogy a logika nem az erősséged. Akkor maradjunk az ovisoknál és a képi világban, mivel úgy vettem észre, hogy vizuális típus vagy.

size0-army.mil-43327-2009-07-01-150732.jpg


Kids-and-soldiers-at-MIFF.jpg
141125-F-IV217-734.JPG
size0.jpg
images
kids-birthday-party-05.jpg
images
Kedves M.Anna3
-
Nállad a differentiált gondolkodással van baj. Amerikában évente egyszer elviszik a szülök a gyerekeiket a munkahelyükre, ha a papa katona akkor hát a kaszárnyába. A frontra nem vinnék öket.
-
A gyerekek fegyverbevetésröl énekelnek, nállunk a határoknál nem ellenség áll a katonákkal szemben hanem menekültek, nök és gyerekek. Az ovonönek erröl kelett volna tájékoztatnia a gyerekeket.
-
1101543_1_popup_BfZbBpuIEAA1kAw.jpg

-
Schwédországban, Norvegiában, Hollandiában és Németországban ezek a nök a honvédelmi miniszterek, Magyarországon nincs egyetlen egy nö miniszter. A nöi egyenjoguság sem tartozik a kormányotok erényei közé.
-
Honnan veszed, hogy vége Europának? Ha nem regisztráltad volna Europa csak most indult be a kelet-nyugati blokkok feloszlásával, néhány évtizeddel ezelött már Györnél levették a vonatrol azt akinek nem volt "határsávi igazolványa", ma természetes, hogy ha kedved van beüllsz egy autoba, vagy repülöre és Párizsba, vagy Londonba vacsorázol. Mégcsak utlevél sem kell hozzá.
-
Néhány évtizeddel ezelött nem voltunk képesek egy japánt, egy koreaitol, vagy vietnamitol megkülönböztetni, ma tegezö viszonyba vagyunk velük, a szomszédunk a munkatársunk.
-
Mi ebben ami a számodra nyomaszto?
 
M
Kedves M.Anna3
-
Nállad a differentiált gondolkodással van baj. Amerikában évente egyszer elviszik a szülök a gyerekeiket a munkahelyükre, ha a papa katona akkor hát a kaszárnyába. A frontra nem vinnék öket.
-
A gyerekek fegyverbevetésröl énekelnek, nállunk a határoknál nem ellenség áll a katonákkal szemben hanem menekültek, nök és gyerekek. Az ovonönek erröl kelett volna tájékoztatnia a gyerekeket.
-
1101543_1_popup_BfZbBpuIEAA1kAw.jpg

-
Schwédországban, Norvegiában, Hollandiában és Németországban ezek a nök a honvédelmi miniszterek, Magyarországon nincs egyetlen egy nö miniszter. A nöi egyenjoguság sem tartozik a kormányotok erényei közé.
-
Honnan veszed, hogy vége Europának? Ha nem regisztráltad volna Europa csak most indult be a kelet-nyugati blokkok feloszlásával, néhány évtizeddel ezelött már Györnél levették a vonatrol azt akinek nem volt "határsávi igazolványa", ma természetes, hogy ha kedved van beüllsz egy autoba, vagy repülöre és Párizsba, vagy Londonba vacsorázol. Mégcsak utlevél sem kell hozzá.
-
Néhány évtizeddel ezelött nem voltunk képesek egy japánt, egy koreaitol, vagy vietnamitol megkülönböztetni, ma tegezö viszonyba vagyunk velük, a szomszédunk a munkatársunk.
-
Mi ebben ami a számodra nyomaszto?

Aranyosak, nem mondom, de kiváncsi leszek ki lesz a védelmi miniszter, amikor ezek az országok valóban bajban lesznek. Ugyanis el fog jönni az a nap, előbb, mint szeretnénk. Arra nem is gondoltál, hogy vajon miért kellett, hogy ilyen nagyon csinos és nagyon kedves nők legyenek a "védelmi" miniszterek? Arra sem gondoltál még, hogy miért nem kerülhetett be az EU alkotmánytervezetébe a hivatkozás a zsidó-keresztény kultúrára, ami az európai népek gyökere? Arra sem gondoltál miért kellett az ateizmust ilyen erőszakosan terjeszteni? Arra sem gondoltál, hogy miért kellett mindent elkövetni a családok szétverésére? Miért kellett olyan eszement kultúrát a többségre ráerőszakolni, mint a homoszexualitás, a gender-ideológia, (sőt újabban már a pedofilia is megbocsátható, mert "szegények" nem tehetnek róla)? Miért kellett a férkiakat ilyen abnormálissá tenni?
schwezoffdavid01.jpg

Aztán most, hogy mindez megtörtént, ilyen táblácskákkal várják az igazi férfiakat. :D

136955_willkommenskultur.jpg
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
M.Anna3 Ugyan ki vedene meg a magyarokat a NATO nelkul? talan az oroszok, kar volt akkor elszakadni toluk, vagy olyan rozsaszinu alomba gondolkodsz ,hogy egymaga meg tudna vedeni a hatarokat azzal a keves katonaval es felszereltseggel amivel rendelkezik?
Az ateizmust az oroszok terjesztettek a szoc idoben vegig igen eroteljesen.Ezek szerint visszasirod Kadar apatokat.
Ki verte szet a csaladokat? mert a vilag fejlodott es ez a bajod? Mindenki maga donti el hogy kivan elni hazassagba vagy elettartasi kapcsolatban. Miert is baj ha az emberek szabadon donthetnek? Mert nem udvozulnek , na es akkor mi van? ha akik igy dontenek nem kivannak udvozulni a tulvilagon....
Miért kellett olyan eszement kultúrát a többségre ráerőszakolni, mint a homoszexualitás,
Annyi hulyeseget irsz le hogy ....hol kotelezo a homoszexualitas?Hol eroszakoljak az emberekre ? Miert ne legyen joga elni akar haszassagban is egy meleg parnak?-mert te ezt allitod, vagy szerinted akar kinyirni is lehetne oket mint csinaltak a nacik? Akkor lenne rend a feljedbe?
A pedofelia bucselekmeny , es borton jar erte , kiveve a papokat akiket az egyhaz megvedi es millio egy ugyet eltusolt.
Maria orszaga ugyis mar Mo. Nem sok pluszt tudsz sot semmit mondani az EU rol, ami bizony nem valik dicsosegedre.
Van egy nagyon jo mondas ,ott ahol eszunk, oda nem csinalunk.
Mindezt az Eu nyakaba varni es ezert utalni......a penz az azert jol jon ....mert mast ugy se akartok tole csak levenni amit lehet es utana tavozni.
 
....hol kotelezo a homoszexualitas?Hol eroszakoljak az emberekre ? Miert ne legyen joga elni akar haszassagban is egy meleg parnak?-

Azzal a gusztustalan lobbival van baj, ami mindenhonnan folyik ezzel kapcsolatban, és amivel annak rendje és módja szerint el is érik majd az ellenkező hatást: azok is ellenezni fogják, akik eddig közömbösek voltak.

Élhetnek, de nem magyarhonban. Vannak EU-s országok, ahol bizonyára szívesen fogadják őket (is). Akár hozzátok is mehetnek, vagy az alattatok lévőbe. Hely akad bőven.
Amelyik párt nálunk ezzel kampányol, az soha nem fog itt választást nyerni.
 
Utoljára módosítva:
Ezzel mit akarsz mondani? remelem nem azt hogy egy tarsadalomba nincs helye a masoknak?

Szerinted mit? Nálunk a többségi társadalom (szerintem) ezt nem támogatná. Én sem. Lehetne róla népszavaztatni, akkor kiderülne. A négy fal között azt csinál mindenki, amit akar. Ha azonban házasodni óhajt, akkor azt csak máshol tudja megtenni. Amíg jobboldali kormány van Mo-n, addig ez így is marad (remélem).
 
A vilagon egyre tobb orszag nem kivanja az allampolgarait kirekeszteni a tarsadalombol ,mert meleg vagy leszbi vagy transvesztita.
Gondolod a jobb oldali emberek kozott nincs ilyen? A fesztival pont azert van hogy felhivja a figyelmet arra hogy egyenlo jogaik legyenek a hetero tarsadalomba.

Lehet menni a vilag ellen de/ jobboldali kormanyok is tamogatjak mas orszagokba/nem erdemes szellel szembe menni mert ez az ut visszavezet lassan a multszazadba. Ugy gondolod ez jo akkor tevedesbe vagy. A vilag elore halad es nem hatra fele.
A nem szo mindenre csak is visszafejlodest eredmenyez, es szepen lassan de bizotsan kirekesztodik a halado tarsadalmak kozul. Ugy a menekultekre ugy a melegekre most mar csak egy ket nepcsoport kell es a rasszista jelzot soha nem lehet levetkozni.

Tudod miert nincs erre a dumara mentseg, mert a haboru az haboru volt de ugylatszik nem tanultatok belole, millio szamba oltek meg a masokat a nepcsoportokat a politikai ellenfeleket, a szoc. a masik nagy diktatorikus forma volt sok sok aldozattal.
MIndket haboruba jobboldali kormanyok vezettek bele az orszagot. Az eredmeny siralmas az aldozatkon kivul teruletileg is vesztettek.
Akkor most te josz a joboldali kormannyal,akibe bizol kello rasszimussal bir hogy bezarja az orszagot es csak aki jo talpnyalo az maradjon. Van egy rossz hirem ilyen sok kivandorlo meg soha nem volt , es ez akkor jusson eszedbe mikor majd nyugdijba kell menned, mert nem lesz aki kitermeli.

de
ma demokraciaba akartok diktorikus szisztemat onkent bevezetni es ez viszont megmagyarazhatatlan. Ennek belathatatan lesz a kovetkezmenye az orszagra nezve.

Jo ha tudod, ez nem part aggitacios propaganda weboldala. Itt nincs semmi keresnivaloja a rasszizmusnak. egyenlo ember a meleg es roma a zsido a tot a svab veled es velem is stb.
 
Kedves qmpp
Napszavaztatni a vasarnapi nyitva tartast kellett volna engedni , a jogot es a torvenyeket nema nep donti el hanem az alkotmanybirosag, mindenesetre szakemebrek .
A szoc.-ba se a nep dontott csak ezt allitottak, mar aki bevette ezt a maszlagot.
 
Szervusz Melitta ,
a pedofiliát a Politika is eltussolja lásd Cohn-Benditett vagy az Angol képviselök dolgait !! Tehát nem csak a keresztény egyházban vannak szemetek !! Ugye ök is a törvény felett állnak nem ?
Amugy meg hol is van Népszavazás ? Gondolod az olyant mint Irországban volt ahol addig lett választva amig a népnel tele lett a harmadik után a cipöje és jóformán elsem ment szavazni ?? Vagy ahol megvan tiltva mint Németországban ?? Aztán milyen "demokrácia" az amelynél semmit sem közölnek jóformán a lakosággal , lásd TTIP meg CETA ?! Mert titkos ?! Öket nem érinti vagy mi a szössz ?
 
Utoljára módosítva:
Gondolod a jobb oldali emberek kozott nincs ilyen? A fesztival pont azert van hogy felhivja a figyelmet arra hogy egyenlo jogaik legyenek a hetero tarsadalomba.

Fogalmam sincs mennyi van. Te tudod? A fesztivál szintén ellenkező hatást vált ki. Normális ember a közelébe nem megy egy ilyennek, hanem undorral tekint rá.

Lehet menni a vilag ellen de/ jobboldali kormanyok is tamogatjak mas orszagokba/nem erdemes szellel szembe menni mert ez az ut visszavezet lassan a multszazadba. Ugy gondolod ez jo akkor tevedesbe vagy. A vilag elore halad es nem hatra fele.

Más országokban azt csinálnak, amit akarnak, engem az nem érdekel. Legfeljebb arra jó, hogy tudom, hova nem kell betenni a lábam soha. Nekem semmi bajom sincs a múlt századdal, sokkal szívesebben élnék 30 évvel ezelőtt, mint most.
Időben biztos előre halad a világ, szinte minden másban vissza.

A nem szo mindenre csak is visszafejlodest eredmenyez, es szepen lassan de bizotsan kirekesztodik a halado tarsadalmak kozul. Ugy a menekultekre ugy a melegekre most mar csak egy ket nepcsoport kell es a rasszista jelzot soha nem lehet levetkozni.

Ezekbe az ún. haladó társadalmakba én nem szeretnék tartozni. Én rasszista vagyok. Ráadásul nem abban az értelemben, ahogy azt manapság mindenkire rásütik.

Tudod miert nincs erre a dumara mentseg (...)

Ki akar mentséget? A véleményemet írom. Engem nem érdekel, ki ért egyet vele.

Akkor most te josz a joboldali kormannyal,akibe bizol kello rasszimussal bir hogy bezarja az orszagot es csak aki jo talpnyalo az maradjon. Van egy rossz hirem ilyen sok kivandorlo meg soha nem volt , es ez akkor jusson eszedbe mikor majd nyugdijba kell menned, mert nem lesz aki kitermeli.

Tévedsz, nem bízom bennük. Sőt, kifejezetten gyűlölöm őket. Egy senkiházi bandának tartom az egész bagázst.
A nyugdíjra majd visszatérhetünk 30-35 év múlva, ha még létezni fog itt bármi is.

Jo ha tudod, ez nem part aggitacios propaganda weboldala. (...)

Ismerem ezt az unalmas szöveget, igen. Néhány ebook miatt kénytelen voltam regisztrálni, ha már idedobott a kereső. Nem jókedvemből tettem.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,803,221
Tagok
615,787
Legújabb tagunk
Sightegw
Oldal tetejére