”Kínozták? Persze!” – Képzelje bele magát a menekültek lelkivilágába!

Van, aki sohasem heveri ki azt a traumát, hogy el kellett hagynia otthonát, szétszakadt a családja, megölték a szeretteit. Menekülés közben a túlélésre törekvés egészséges magatartás – mondja Hárdi Lilla pszichiáter, a menekültek pszichoterápiáját végző Cordelia Alapítvány orvos igazgatója.

Milyen lelkiállapotban érkeznek Magyarországra a menekültek?

Miután a menekültek elsődleges traumája a gyökérvesztés, így szinte minden menekült traumatizált. Az egy másik kérdés, hogy a menekültek közül hány embernek lesznek poszttraumás tünetei. Ez népcsoportonként változik. Van, ahol szinte mindenkire jellemző, más esetben a harmaduk vagy annál is kevesebb érintett. Vannak olyan kultúrák, ahol a férfiak életéhez szinte hozzátartozik a bántalmazás. Például mikor az iraki menekültektől régebben megkérdeztük, voltak-e börtönben, vagy kínozták-e őket, azt mondták, „ó, hát persze, hiszen ezen szinte minden iraki férfi átesik”. Közülük alig volt valakinek emiatt poszttraumás stressz szindrómája. Az afgánoknál több generáció traumatizált.

A szír menekültekre mi a jellemző?

Az egy különleges betegcsoport, sokan rettentő bizalmatlanok. Ez érthető is, hiszen Szíriában nem lehetett tudni, ki van mellettük, és ki besúgó. Sokan nagyon súlyos disszociatív állapotban, szétesett személyiséggel érkeznek. Korábban csak fiatal férfiak jöttek, most már családok is. Nagyon szomorú szétszakadt családokat látni, azt, hogy csak pár gyerek tudott jönni, a többit otthon kellett hagyni, mert csak ennyire volt pénz, és ők sírnak, vágyakoznak otthon maradt családjuk után. Nagyon súlyos krízisállapotokat is látunk néha. Súlyos állapotot idézhet elő, hogy egy út közben elvesztett hozzátartozót nem lehet rendesen eltemetni, nem lehet elgyászolni, vagy az a bizonytalanság, hogy aki eltűnt, vajon előkerül-e még. De beszélhetünk az út közbeni megalázásokról is, vagy arról, hogy vannak, akik jómódból jöttek el, mindenük odaveszett, szociális űrben és anyagi vákuumban vannak. Vajon mikor tudják újra felépíteni az életüket? Ezek mind traumatikus ujjlenyomatokat hagynak, amelyeket aztán valamikor – segítséggel vagy anélkül – fel kell dolgozni. Ezek súlyos gátjai az életnek.


Az út közben történő megaláztatásokkal kapcsolatban mondta egy szír fiú, hogy a nőket rendszeresen megerőszakolják.

A mi betegeink is elmondják, hogy sok esetben előfordul ez is. Akik eljutnak ide, valahogy túlélik. Azokról nem tudunk semmit, akik nem élik túl. Mert nem csak szexuális erőszakról van szó, a bántalmazások is nagyon kegyetlenek.

A hazájukban milyen bántalmazást szenvednek el a menekültek? Van olyan típus, amely sokakkal fordul elő?

Ha sokakkal fordul elő ugyanaz, az mindig gyanús.

Mert akkor kitalált történet?

Igen, olyan is van, de nem a kitalált történet a jellemző. Akik politikailag nehéz helyzetből jöttek – háborúból, vagy olyan országból, ahol pártok harcolnak – és börtönben ültek, azok a legváltozatosabb fizikai és pszichikai kínzáson estek át: verték, levágták a végtagjait, leforrázták, megégették, vagy folyamatos lármában tartották, esetleg egy izolációs magánzárkába zárták hónapokig. Abba is bele lehet őrülni. Sokuknál nagyon súlyos poszttraumás stressz szindrómát tapasztalunk. Ennek a tünetei az alvászavartól a rémálmokon át egy egészen furcsa lelkiállapotig terjednek, amikor nem lehet tudni, hogy az ember most épp „itt van”, vagy a múltban jár. Sokan depressziósak lesznek, és beletörődnek a helyzetükbe, más agresszív magatartással próbál minél előbb célba érni, és biztonságban tudni magát és a családját. Az olyanfajta egészséges alkalmazkodást, amellyel mi a mindennapi kihívásokhoz próbálunk alkalmazkodni, nagyon kevés esetben lehet látni. Náluk vészreakciók jönnek furcsa, szokatlan, nehezen elviselhető magatartással.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-006-res-jpg.exact729x486.jpg




A gyerekek ki tudják heverni a traumát?

Elméletileg igen, de hogy erre pontos választ lehessen adni, évekig kellene követni az életüket. Ez most lehetetlen, hiszen a menekültek szinte átfolynak az országon. A többiek is csak pár hónapig maradnak, aztán mennek tovább oda, ahol több esélyük van a családot egyesíteni. Volt, akinél elindítottunk egy hosszabb kezelést, de a harmadik ülés után már nem találtuk. De van olyan is, aki évekig visszajár.

Sokan osztanak meg a Facebookon olyan menekültellenes képeket, amelyeken az látszik, hogy szemetet hagynak maguk után, a buszt használják WC-nek. Milyen magatartás várható el attól, aki – adott esetben – több hónapja úton van, és nem tudja, mi van otthon?

Az egészséges magatartás ilyenkor a túlélésre törekvés. Egy másfajta lelkiállapot, mikor foggal-körömmel harcolnom kell a túlélésért, hogy tovább menjek, vagy meg tudjak tapadni valahol. Egy hosszú és gyötrelmes út után nem beszélhetünk egészséges lelkiállapotról. Egy hosszú túra után mi is rettenetesen fáradtak vagyunk. Ezek az emberek ráadásul a fáradtság mellett rengeteg traumát, veszteséget is hordoznak, minimum rettegés és félelem van bennük. Nehéz ilyen esetben azt mondani, hogy mi az egészséges magatartás, mert az az alkalmazkodás lenne. De mihez alkalmazkodjanak? A kapkodáshoz, a fejetlenséghez vagy ahhoz, hogy tiltott területen vannak? Ahhoz nehéz alkalmazkodni.

Évente 800-1000 beteget kezelnek. Hány százalékukat kínozták?

Nagyjából harmadukat.

Ki van közvetlen életveszélyben?

Nem így tenném fel a kérdést. Háborús övezetben ugyanis szinte mindenki életveszélyben van, ki jobban, ki kevésbé. Akinek szerencséje van, megmenekül. Az égi hatalmakon múlik sok esetben, hogy ki éli túl. A kiszámíthatatlanság jelenti a közvetlen veszélyt.

A kormány azt mondja, akik Magyarországra jönnek, már nincsenek életveszélyben – azaz nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók. Meddig indokolt menekülni?

Ha így nézzük, akkor nincs közvetlen életveszélyben az, aki a háborús ország határát átlépi. De amíg nincs biztos talaj a lába alatt, ahol új egzisztenciát teremthet, addig nincs nyugalomban. Bár nem gondolom, hogy a török határon lévő menekülttábor olyan biztonságos lenne, kétségtelenül oda nem terjed át a közvetlen életveszély. De nem lehet azt mondani, hogy ha kilépett a háború sújtotta országból, már boldoguljon, ahogy tud. Az elesett, segítséget igénylő embereknek méltó emberi körülményeket kellene kínálni, és segíteni őket abban, hogy méltósággal tudják tovább folytatni, amit emberi és értékes életnek nevezünk.

Ott, ahol ők szeretnék, vagy ebben lehet határt húzni?

Ebben vitatkoznék, mert ugye lehet, hogy én az Antarktiszon szeretnék élni, de nincsenek rá eszközeim. Ez vita tárgyát képezi, pszichiáterként nem foglalnék benne állást.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-003-res-jpg.exact729x485.jpg




Tavaly azt mondta, nagyon nehéz menekültnek lenni Közép-Európában.

Most még nehezebb lett, hiszen a befogadó országok attitűdje régiónként más és más. Nem könnyű a menekülteket „üdvözlő” országoknak sem, hiszen egy ekkora embertömegnek borzasztó nehéz a megélhetését megoldani.

A menekültek Németországba, Svédországba vágynak. Ha elérték a vágyott országot, mennyi idő alatt lehet megnyugodni? Lehet, hogy csalódottak lesznek, mert nem az van, mint amit elképzeltek.

A megnyugvás attól függ, hogy egy csonka család érkezik-e meg, vagy az előreküldött férfi, fiúgyerek. A kezdeti eufória után ott vannak a kihívások, hogy miképp hozhatom ide a családomat, hogyan tarthatom el itt, hogyan találok munkát – a nyelvi nehézségek miatt is. Felnőttként nyelvet tanulni nem könnyű, pláne, ha az ember olyan traumacsomagot is hordoz magával, amely memóriazavarokat, felfogásbeli zavarokat okozhat. Lehet például egy férfinak olyan – lelki vagy fizikai – sérülése, amely miatt nem tud dolgozni, ilyenkor a nő veszi át a szerepét. Alapvető egzisztenciális kérdések merülnek fel, sok esetben a férfiszerep meg is kérdőjeleződik. Sokan ezzel segítséggel megbirkóznak, segítség nélkül viszont talán soha. A gyerekeknek egyszerűbb, ők könnyen alkalmazkodnak. A trauma rombol. Az, hogy egy beteg ember mennyi idő alatt építi fel a jelenét és jövőjét, mennyi idő alatt illeszkedik be, nagyon különböző. Van, aki segítség nélkül is talpra áll, vagy meg is erősödik, más soha nem heveri ki a traumát. Kihívás úgy integrálódni egy vadidegen társadalomba, hogy közben megtartsák a gyökereiket.

Plusz úgy integrálódni, hogy mindig ugrásra készen lenni, hogy ha béke lesz, az ember hazamegy – sokaktól ezt lehet hallani.

Ez egy óriási reménység, adja isten, hogy így legyen. A szírek, irakiak, iráni keresztények gazdag, nagy múltú és kultúrájú országból jöttek. Ha a helyzet rendeződne, és visszatérhetnének hazájukba, azt hiszem, az lenne számukra a paradicsom, nem pedig az, amit itt szeretnének megtalálni.

Különböző elemzésekben lehetett olvasni, hogy néhányan azok közül, akik csalódnak, nem tudnak beilleszkedni, fogékonnyá válhatnak a terrorszervezetek és szélsőséges eszmék iránt. Ezt mennyire tartja reális veszélynek?

Nem gondolom, hogy ez így lenne, de ezt nem lehet előre megjósolni. Esély mindig mindenre van, pláne ilyen szélsőséges helyzetekben.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-002-res-jpg.exact729x485.jpg




A magyar társadalomból ellentétes reakciókat váltott ki a menekültkrízis. Van, aki azt mondja, ha az ő gyereke veszélyben lenne, azonnal pakolna és menne, más viszont nem tud beleilleszkedni ebbe a helyzetbe. Miért lehet ekkora távolságtartás?

Van ebben egyfajta „eltolom magamtól a problémát” szemlélet, mondván, hogy „ez az ő baja, velem ilyen soha nem fordulhat elő”. A legegyszerűbb tagadni a történelmi tényeket is, elfordítani a fejünket, és csak a jelenlegi helyzetet nézni. Az empatikus attitűd segítő magatartást is eredményezhet, amit nem biztos, hogy mindenki jó szemmel néz. Harmadrészt előkerül az is, hogy „nekünk is kevés van, azt nem osztjuk meg másokkal”. Ez furcsa hozzáállás, a magyarokra régen nem ez volt jellemző. Most zártabb, elutasítóbb, félősebb időket élünk. Jobban féltjük, amink van, nehogy elrabolják, elvigyék magukkal. Ezek indokolatlan félelmek, akkor sem vinnék magukkal nagyobb eséllyel, ha nem félnénk. Attól senki sem lett kevesebb, hogy adott. Attól lettek sokan kevesebbek, hogy nem akartak adni. Döbbenetes és felemelő volt, hogy mennyien segítettek, ugyanúgy döbbenetes volt a társadalom másik részének a távolságtartása. Bár az nem volt váratlan, hiszen sok helyen tapasztaljuk, hogy aki nem olyan, mint mi, az menjen el, nincs helye közöttünk.

Mennyien maradtak a menekülttáborokban azután, hogy lényegében akadálytalanul át lehet menni Ausztriába?

Nem sokan maradtak a befogadóállomásokon. Aki el akart menni, elment, mások is tervezik. Azért vannak, akik a maradást választják és jövőt terveznek. Főleg ők vesznek igénybe szakmai segítséget.

Aki valamilyen státuszt kapott Magyarországon, hogyan él? Tudnak róluk valamit?

Van, aki nagyon jól integrálódott, megtanult magyarul, magyar gyerekei vannak. A pár hónapos korban érkezett csecsemők magyar gyerekként, színes kulturális és történelmi háttérrel rendelkező emberként nőnek fel. Vannak erre is példák, nyilván nem túl sok. Az élet mindenkinek nehéz.

A röszkei határátkelőnél történtekről mi a véleménye?

Én nem voltam ott Röszkén, a híradásokból láttam, mi történt. Döbbenetes volt, hogy Magyarországnak ez a megoldási útja. Szívszorító, hogy a különböző emberek milyen nagyon eltérő módon tudnak reagálni arra, hogy „emberek be akarnak jönni az országomba”. Ez olyan dilemmákat is felvet, hogy igen ám, de mennyien akarnak bejönni?... Milyen zűrzavar és fejetlenség lesz?... Mindenki úgy védekezik, ahogy tud, és úgy segít, ahogy tud.

És a menekültek szemszögéből?

Megértem az indulatot, ha azzal az illúzióval jönnek, hogy Európa befogad, erre ott van a nagy fal, és Európa nem fogad be. Engem arra neveltek, hogy aki segítséget kér, annak lehetőség szerint segítsünk.

Számtól függetlenül?

Ezt nem tudom megmondani. Mindig ez a nagy kérdőjel, hogy mi van, ha annyian jönnek, hogy nem lehet őket ellátni? Erre egy külön stratégiát kellene kidolgozni.

A keresztény vallás és az európai kultúra féltése mennyire megalapozott?

Merthogy ellopnák?

Vannak olyan félelmek, hogy túluralnák.

Nem láttam még kultúralopó menekültet, nem hallottam még olyat, hogy a könyvtárból kilopták volna az értékes könyveket, hogy megtanulják és legyőzzék a mi kultúránkat. Ők más szemszögből tudnak a kultúránkhoz közelíteni és azt gazdagítani.

Vs
roszke.jpg
 
Aranyosak, nem mondom, de kiváncsi leszek ki lesz a védelmi miniszter, amikor ezek az országok valóban bajban lesznek. Ugyanis el fog jönni az a nap, előbb, mint szeretnénk. Arra nem is gondoltál, hogy vajon miért kellett, hogy ilyen nagyon csinos és nagyon kedves nők legyenek a "védelmi" miniszterek? Arra sem gondoltál még, hogy miért nem kerülhetett be az EU alkotmánytervezetébe a hivatkozás a zsidó-keresztény kultúrára, ami az európai népek gyökere? Arra sem gondoltál miért kellett az ateizmust ilyen erőszakosan terjeszteni? Arra sem gondoltál, hogy miért kellett mindent elkövetni a családok szétverésére? Miért kellett olyan eszement kultúrát a többségre ráerőszakolni, mint a homoszexualitás, a gender-ideológia, (sőt újabban már a pedofilia is megbocsátható, mert "szegények" nem tehetnek róla)? Miért kellett a férkiakat ilyen abnormálissá tenni?
Csatolás megtekintése 1391460

Aztán most, hogy mindez megtörtént, ilyen táblácskákkal várják az igazi férfiakat. :D

Csatolás megtekintése 1391459
Kedves M.Anna3
-
A nationalizmus egy történelemnélküli ideologia. Ahol létrejön ott vér folyik. Ha nem lennénk a NATO-ba akkor a szélsöjobboldal már rég háboruba keverte volna az országot, emlékezzünk arra az idöre amikor a jobbik párt feje a szomszédos országokbol kivolt tiltva, a volt határok visszaszerzése érdekében "gárdák" alapultak, ma ugyanezek keritést épitenek, a Trianont ugy látszik csak megérdemeltük. :)
-
Arra nem is gondoltál, hogy vajon miért kellett, hogy ilyen nagyon csinos és nagyon kedves nők legyenek a "védelmi" miniszterek?
-
Ha jol értelek háborut csak férfi hadügyminiszterek tudnak vezetni, akkor azt ajánlom szerezzünk be sürgösen mi is egy csinos honvédelmi miniszter hölgyet aki megvéd bennünket a háboruzástol. :)
-
Aki kiakarja élni a szado-mazo igényeit az menjen egy megfelelö SM-szalonba, háborura semmi szükség. :)
-
Arra sem gondoltál még, hogy miért nem kerülhetett be az EU alkotmánytervezetébe a hivatkozás a zsidó-keresztény kultúrára, ami az európai népek gyökere?
-
A vallás az privát dolog és nem az emberi együttélés alapja. Különösen monotheista vallásokbol nem lehet a demokratiát, a vallás és gondolatszabadságot levezetni, onnan a megkövezés, a nemek közötti különbbség, joindulatunak tartott diktátor és homophobia.... származik.
-
Europa érdeme, hogy az elmult 2000 éves vallási háboruknak véget vetettünk. Akinek a mult nem mond semmit az tekintsen a jelenbe, a menekültek egy istenállam miatt kénytelenek a hazájukat elhagyni.
-
A magyar alkotmány elöszava egy vicc, egy totalis félreértése annak amit az alatta levö papirnak szolgálni kéne. Az elöszoban egy képzeletbeli tulvilági lényre hivatkoztok ez nem lehet a reális élet alapja. Magatokat Törökveröknek adjátok ki, mindha megidéztétek volna a határunknál lejátszodo jeleneteket, a kamerahögybe "magyar reflexek" ébredtek fel. ;)
-
A hölgy állitolagos bocsánatkérését az alkotmány elöszavába kéne betenni, akkor lenne csak hatásos. ;)
-
Arra sem gondoltál miért kellett az ateizmust ilyen erőszakosan terjeszteni?
-
Gondolom a természettudományokra utalsz. Nos a természettudományok valos dolgokkal foglalkoznak ott pedig még nem bukkantak fel tulvilági lények. Nemlétezö lényeket nem lehet tagadni, ezért az atheizmus szonak semmi jelentösége sincs. Husvéti-nyul-tagadással sem foglalkozunk.
-
Ezzel ellentétben uton utfélen "theologiai" fakultásokba botlik az ember, nincs megtiltva a vallásos mythoszok tanitása. A vallásos folklor államilag van dotálva, sok országban adot szed az állam az államban... a vallás azonban nem az emberi együttélés alapja, anyi féle egymást leküzdeni akaro vallás létezik. Ahgy te az izlamot szeretnéd a világbol eltüntetni vannak olyanok akik a kereszténységet látják feleslegesnek.
-
Ezért kell egy semleges állam ami biztositja, hogy a vallásos ideologiák képviselöi nem verik be egymás fejét.
-
jesus_als_maskottchen.jpg

-
Legutolso látogatásomkor több személyautot láttam Budapesten aminek a szélvédöjén 3-4 hatalmas Christoferus plaketta volt ragasztva. Elöször azt hittem kipuffogo-gáz-vizsgálat pecsétje.
-
Az állam feladata, hogy a polgárai a Szent Kristof melett másnál is biztositsák a jármüveiket, ez szerintem jogos. Nem gondolod?
-
Arra sem gondoltál, hogy miért kellett mindent elkövetni a családok szétverésére?
-
Öszintén mondom nem tudom miröl beszélsz, én már régen nem élek magyarországon. :(
-
Nyugaton a családok támogatása az állam legfontosabb feladatai közé tartozik (itt nemcsak arra gondolok, hogy a menekültek ezen az alapon a családjukat is magukután tudják fogni hozni) A házasságkötéstöl kezdve a gyerekszülésen át a felnevelésig mindent támogat az állam. Söt arra is vigyáz, hogy a felbomlott házasságok sem vezessenek tragédiához, a nyugdijakat megosszák...
-
En nem látok családellenes tevékenységet, de mondom a mostani Mo.-ot nem ismerem, de ne aggodj, semmi akadálya nincs egy uj kormány választásának. :)
-
Miért kellett olyan eszement kultúrát a többségre ráerőszakolni, mint a homoszexualitás, a gender-ideológia, (sőt újabban már a pedofilia is megbocsátható, mert "szegények" nem tehetnek róla)? Miért kellett a férkiakat ilyen abnormálissá tenni?
-
Elöszoris a homoszexualitás a nöket is érint, ez nemcsak ferfi domain. Ugy látom nem vagy tisztába mi a különbbség homoszexualitás, pädophilia és transvestitek között.
-
Ismétlem, nincs tudomásom rolla, hogy Mo.-on valakire rákényszeritenék a "homoszexualis" viselkedést. Ha tévednék lebbez fel az EU-ba ök majd megvédenek.
-
Sokkal inkább látom, hogy manapság nem a szülök mondják meg a bizonytalan-nemiséggel világrajött gyerekük láttán, hogy mi legyen az emberkéböl, hatalmazhatják fel az orvosokat, hogy furjanak, vagy inkább egy nudlit formáljanak a hiányos nemiszervböl.
-

Németországban az elmult ösztöl kezdve (a világ számos részéhez hasonloan) nincsenek az interszexualisok hivatalosan diszkriminálva, a személyi igazolványokban a "neme:" mellé nem muszály valamit irni.
-
Nem gyözöm hangsulyozni, akár milyen idegenül is hangzik, hogy az emberek nönek és férfinek születnek azt a Bibliábol tudjuk, ez pedig nem egy természettudományos mü.
-
Nem akarom ezt a témát ujra felgöngyölni csupán megjegyzem, hogy Mo.-on a Syriai menekültek száma talán 0,01%, mig a homoszexszualitás állampolgáraink elérik a 10%-ot, és ez nem nationalista érdem, ez az arány érvényes az egész világra.
-
A képen láthato nöimitátor nyilvánvaloan egy varieté, nem pedig utcán készült hétköznap. Egy ilyen látványtol nem lesz senki homoszexuális, még az is meglehet, hogy a jelenet egy homophob körben lett forgatva, a homoszexuálisak deformálása érdekében. A homophob nazi egyesületek férfi-társaságok egy különösen substil férfi-férfi viszonnyal.
-
136955_willkommenskultur-jpg.1391459

-
Végre egy jelenet amire büszke lehetek a szülöhazámra. A lányokat egészen biztos nem(csak) a nemi ösztönök hajtják de még ez sem lenne elitélendö dolog. Téged ugy kényszeritettek a férjed alá? Nem hiszem.
-
A nökben sokkal több empathia van menekültek, nök, gyerekek, rászorulok iránt. A legtöbb önkéntes segitö fiatal vagy idös nö, nagymama. (Ezért is volt anyira visszataszito a kamerahölgy viselkedése. Szokatlan látvány)
-
"Ovodások müsora" a német televizioban, hogyan segithetünk menekülteknek. (Mindenesetre nem ugy, hogy kivisszük öket a határba és éltetjük a fegyverhasználatot.)
-
 
Azzal a gusztustalan lobbival van baj, ami mindenhonnan folyik ezzel kapcsolatban, és amivel annak rendje és módja szerint el is érik majd az ellenkező hatást: azok is ellenezni fogják, akik eddig közömbösek voltak.

Élhetnek, de nem magyarhonban. Vannak EU-s országok, ahol bizonyára szívesen fogadják őket (is). Akár hozzátok is mehetnek, vagy az alattatok lévőbe. Hely akad bőven.
Amelyik párt nálunk ezzel kampányol, az soha nem fog itt választást nyerni.
Kedves gmpp
-
A szexualitás privát dolog, az emberek addig jelentkeznek dögivel mig a legmakacsabb mind te is befogja ismerni, hogy a homoszexualitás az veleszületett, az élethez tartozik és nem azonos bünözéssel, a homoszexuálisok ugyan ugy mind a másik nemet favorizálok lehetnek tiszteséges emberek. A szexualitás csak egy tüneménye az embernek, sok más melett.
-
Nem tünt fel neked, hogy nincs a világon sehol politikai párt amelyik csak nökböl, csak férfiakbol áll? Nem gondolkodtál el rajta miért? :(
-
Söt olyan párt sincs amiben csak fiatalok vagy nyugdijasok, vagy keresztények vagy csak hitetlenek vannak. Vajon miért?
-
Megsugom miért. Mert lehegy, hogy te határozott nemmel jöttél a világra de a gyereked, vagy az unokád, vagy a kollegád, vagy a szomszédod, a focicsapadod kapitánya akit anyira kedvelsz vagy tudom is én ki az eltérhet a fejedben levö klischee-töl és akkor egy konfliktusba kerülsz.
-
Dughatod a fejed a homokba a homoszexualitás, az interszexualitás egy realitás. A homophobia mögött gyakran bizonytalanság huzodik meg.
 
M
Kedves M.Anna3
-
A nationalizmus egy történelemnélküli ideologia. Ahol létrejön ott vér folyik. Ha nem lennénk a NATO-ba akkor a szélsöjobboldal már rég háboruba keverte volna az országot, emlékezzünk arra az idöre amikor a jobbik párt feje a szomszédos országokbol kivolt tiltva, a volt határok visszaszerzése érdekében "gárdák" alapultak, ma ugyanezek keritést épitenek, a Trianont ugy látszik csak megérdemeltük. :)
-

-
Ha jol értelek háborut csak férfi hadügyminiszterek tudnak vezetni, akkor azt ajánlom szerezzünk be sürgösen mi is egy csinos honvédelmi miniszter hölgyet aki megvéd bennünket a háboruzástol. :)
-
Aki kiakarja élni a szado-mazo igényeit az menjen egy megfelelö SM-szalonba, háborura semmi szükség. :)
-

-
A vallás az privát dolog és nem az emberi együttélés alapja. Különösen monotheista vallásokbol nem lehet a demokratiát, a vallás és gondolatszabadságot levezetni, onnan a megkövezés, a nemek közötti különbbség, joindulatunak tartott diktátor és homophobia.... származik.
-
Europa érdeme, hogy az elmult 2000 éves vallási háboruknak véget vetettünk. Akinek a mult nem mond semmit az tekintsen a jelenbe, a menekültek egy istenállam miatt kénytelenek a hazájukat elhagyni.
-
A magyar alkotmány elöszava egy vicc, egy totalis félreértése annak amit az alatta levö papirnak szolgálni kéne. Az elöszoban egy képzeletbeli tulvilági lényre hivatkoztok ez nem lehet a reális élet alapja. Magatokat Törökveröknek adjátok ki, mindha megidéztétek volna a határunknál lejátszodo jeleneteket, a kamerahögybe "magyar reflexek" ébredtek fel. ;)
-
A hölgy állitolagos bocsánatkérését az alkotmány elöszavába kéne betenni, akkor lenne csak hatásos. ;)
-

-
Gondolom a természettudományokra utalsz. Nos a természettudományok valos dolgokkal foglalkoznak ott pedig még nem bukkantak fel tulvilági lények. Nemlétezö lényeket nem lehet tagadni, ezért az atheizmus szonak semmi jelentösége sincs. Husvéti-nyul-tagadással sem foglalkozunk.
-
Ezzel ellentétben uton utfélen "theologiai" fakultásokba botlik az ember, nincs megtiltva a vallásos mythoszok tanitása. A vallásos folklor államilag van dotálva, sok országban adot szed az állam az államban... a vallás azonban nem az emberi együttélés alapja, anyi féle egymást leküzdeni akaro vallás létezik. Ahgy te az izlamot szeretnéd a világbol eltüntetni vannak olyanok akik a kereszténységet látják feleslegesnek.
-
Ezért kell egy semleges állam ami biztositja, hogy a vallásos ideologiák képviselöi nem verik be egymás fejét.
-
jesus_als_maskottchen.jpg

-
Legutolso látogatásomkor több személyautot láttam Budapesten aminek a szélvédöjén 3-4 hatalmas Christoferus plaketta volt ragasztva. Elöször azt hittem kipuffogo-gáz-vizsgálat pecsétje.
-
Az állam feladata, hogy a polgárai a Szent Kristof melett másnál is biztositsák a jármüveiket, ez szerintem jogos. Nem gondolod?
-

-
Öszintén mondom nem tudom miröl beszélsz, én már régen nem élek magyarországon. :(
-
Nyugaton a családok támogatása az állam legfontosabb feladatai közé tartozik (itt nemcsak arra gondolok, hogy a menekültek ezen az alapon a családjukat is magukután tudják fogni hozni) A házasságkötéstöl kezdve a gyerekszülésen át a felnevelésig mindent támogat az állam. Söt arra is vigyáz, hogy a felbomlott házasságok sem vezessenek tragédiához, a nyugdijakat megosszák...
-
En nem látok családellenes tevékenységet, de mondom a mostani Mo.-ot nem ismerem, de ne aggodj, semmi akadálya nincs egy uj kormány választásának. :)
-

-
Elöszoris a homoszexualitás a nöket is érint, ez nemcsak ferfi domain. Ugy látom nem vagy tisztába mi a különbbség homoszexualitás, pädophilia és transvestitek között.
-
Ismétlem, nincs tudomásom rolla, hogy Mo.-on valakire rákényszeritenék a "homoszexualis" viselkedést. Ha tévednék lebbez fel az EU-ba ök majd megvédenek.
-
Sokkal inkább látom, hogy manapság nem a szülök mondják meg a bizonytalan-nemiséggel világrajött gyerekük láttán, hogy mi legyen az emberkéböl, hatalmazhatják fel az orvosokat, hogy furjanak, vagy inkább egy nudlit formáljanak a hiányos nemiszervböl.
-

Németországban az elmult ösztöl kezdve (a világ számos részéhez hasonloan) nincsenek az interszexualisok hivatalosan diszkriminálva, a személyi igazolványokban a "neme:" mellé nem muszály valamit irni.
-
Nem gyözöm hangsulyozni, akár milyen idegenül is hangzik, hogy az emberek nönek és férfinek születnek azt a Bibliábol tudjuk, ez pedig nem egy természettudományos mü.
-
Nem akarom ezt a témát ujra felgöngyölni csupán megjegyzem, hogy Mo.-on a Syriai menekültek száma talán 0,01%, mig a homoszexszualitás állampolgáraink elérik a 10%-ot, és ez nem nationalista érdem, ez az arány érvényes az egész világra.
-
A képen láthato nöimitátor nyilvánvaloan egy varieté, nem pedig utcán készült hétköznap. Egy ilyen látványtol nem lesz senki homoszexuális, még az is meglehet, hogy a jelenet egy homophob körben lett forgatva, a homoszexuálisak deformálása érdekében. A homophob nazi egyesületek férfi-társaságok egy különösen substil férfi-férfi viszonnyal.
-
136955_willkommenskultur-jpg.1391459

-
Végre egy jelenet amire büszke lehetek a szülöhazámra. A lányokat egészen biztos nem(csak) a nemi ösztönök hajtják de még ez sem lenne elitélendö dolog. Téged ugy kényszeritettek a férjed alá? Nem hiszem.
-
A nökben sokkal több empathia van menekültek, nök, gyerekek, rászorulok iránt. A legtöbb önkéntes segitö fiatal vagy idös nö, nagymama. (Ezért is volt anyira visszataszito a kamerahölgy viselkedése. Szokatlan látvány)
-
"Ovodások müsora" a német televizioban, hogyan segithetünk menekülteknek. (Mindenesetre nem ugy, hogy kivisszük öket a határba és éltetjük a fegyverhasználatot.)
-



Ne komolytalankodj, kedves Ernő. "A nationalizmus egy történelemnélküli ideologia. Ahol létrejön ott vér folyik." A te tudásod a történelemről egy nagy nulla, ezért én veled ilyen vitába nem keveredem, de ha már ennyire nem vagy tisztában egészen egyszerű fogalmakkal sem, akkor legalább a Wikipédiát megnézhetnéd, mielőtt nevetségessé tennéd magad.

A nacionalizmus a nemzetek kialakulásának, a nemzetté válás folyamatának ideológiája.
Legfontosabb jellemvonása a nemzet fogalmának előtérbe helyezése, az a nézet, hogy a nemzeti azonosság (nemzeti identitás) az emberi élet alapvető értéke, amely szélsőséges esetekben megelőz minden más szűkebb és tágabb csoporthoz (például társadalmi osztály, párt, vallás) való tartozást, kötődést. A nemzetet a területi egység, a közös nyelv, kultúra, értékrend és szokások, a közös mítoszok és történelem, valamint mindezek tudata jellemzi.

Nem tudom hogy jön ide a NATO. Melitta is és te is emlegeted, holott én egyetlen szót sem szóltam róla. Gondolom valamelyik képen lehetett NATO-katona azok közt, amit a te óvodás-fóbiád miatt másoltam be, hogy lásd, nem magyar sajátosság a katonák és a kisgyerekek találkozása.
 
Ne komolytalankodj, kedves Ernő. "A nationalizmus egy történelemnélküli ideologia. Ahol létrejön ott vér folyik." A te tudásod a történelemről egy nagy nulla, ezért én veled ilyen vitába nem keveredem, de ha már ennyire nem vagy tisztában egészen egyszerű fogalmakkal sem, akkor legalább a Wikipédiát megnézhetnéd, mielőtt nevetségessé tennéd magad.

A nacionalizmus a nemzetek kialakulásának, a nemzetté válás folyamatának ideológiája.
Legfontosabb jellemvonása a nemzet fogalmának előtérbe helyezése, az a nézet, hogy a nemzeti azonosság (nemzeti identitás) az emberi élet alapvető értéke, amely szélsőséges esetekben megelőz minden más szűkebb és tágabb csoporthoz (például társadalmi osztály, párt, vallás) való tartozást, kötődést. A nemzetet a területi egység, a közös nyelv, kultúra, értékrend és szokások, a közös mítoszok és történelem, valamint mindezek tudata jellemzi.

Nem tudom hogy jön ide a NATO. Melitta is és te is emlegeted, holott én egyetlen szót sem szóltam róla. Gondolom valamelyik képen lehetett NATO-katona azok közt, amit a te óvodás-fóbiád miatt másoltam be, hogy lásd, nem magyar sajátosság a katonák és a kisgyerekek találkozása.
Kedves M.Anna3
-
A NATO ugy került a beszédbe, hogy te megjövendölted, hogy nemsokára itt a háboru és akkor a nöi hagyügyminiszterrel nem fog sokra menni a világ.
-
A nationalizmusrol. Szerinted mi a "nemzetté válás folyamata" ha nem a "nemzés" amit a férfiak a nemi-szervükkel hajtanak végre? Mo.-on mindenki Arpád fia akar lenni, a "magyar vért" nem szimbolumként emlegetik a nationalisták.
-
Továbbá nem látom hol mondanál nekem ellent, te is a nyelvre, a kulturára az egymással megosztott értékekre utalsz. Namármost miért ne léteznének emberek akik mindezt megtudják velünk osztani anélkül, hogy talpig kokárdába kéne bujniuk, hogy egy telivér magyar hozta volna öket a világra?
-
 
M
Kedves M.Anna3
-
A NATO ugy került a beszédbe, hogy te megjövendölted, hogy nemsokára itt a háboru és akkor a nöi hagyügyminiszterrel nem fog sokra menni a világ.
-
A nationalizmusrol. Szerinted mi a "nemzetté válás folyamata" ha nem a "nemzés" amit a férfiak a nemi-szervükkel hajtanak végre? Mo.-on mindenki Arpád fia akar lenni, a "magyar vért" nem szimbolumként emlegetik a nationalisták.
-
Továbbá nem látom hol mondanál nekem ellent, te is a nyelvre, a kulturára az egymással megosztott értékekre utalsz. Namármost miért ne léteznének emberek akik mindezt megtudják velünk osztani anélkül, hogy talpig kokárdába kéne bujniuk, hogy egy telivér magyar hozta volna öket a világra?
-

Mi lenne a"nemzetté válás folyamata" ha nem a "nemzés" :rohog::hurra: Jól van, na, Ernő. :) Igazad van. A nemzés az egy fontos dolog. Bárcsak te nemzenél, vagy a hozzád hasonlók sok-sok kis németet, vagy magyar/németet. De hát nem így lesz. Ők nemzzenek...:confused: Lehet, hogy rasszista vagyok, de vállalom és egyáltalán nem örülök annak, hogy a gyerekeimnek köztük kell élni.
original (2).jpg
 
M
Kedves M.Anna3
-
A NATO ugy került a beszédbe, hogy te megjövendölted, hogy nemsokára itt a háboru és akkor a nöi hagyügyminiszterrel nem fog sokra menni a világ.
-
A nationalizmusrol. Szerinted mi a "nemzetté válás folyamata" ha nem a "nemzés" amit a férfiak a nemi-szervükkel hajtanak végre? Mo.-on mindenki Arpád fia akar lenni, a "magyar vért" nem szimbolumként emlegetik a nationalisták.
-
Továbbá nem látom hol mondanál nekem ellent, te is a nyelvre, a kulturára az egymással megosztott értékekre utalsz. Namármost miért ne léteznének emberek akik mindezt megtudják velünk osztani anélkül, hogy talpig kokárdába kéne bujniuk, hogy egy telivér magyar hozta volna öket a világra?
-

A háborút ugyan nem én jövendöltem, hanem olyanok, akik ezt sokkal jobban tudják, például Hans-Georg Maassen a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat első embere. „Felbomlott a világrend, veszélyeztetve vagyunk az Iszlám Állam oldalán harcoló, döntően muzulmán származású német állampolgároktól, akik közül eddig már több mint száz meghalt, mintegy 240 visszatért. A visszatértek fele, 120 fő részt vett Szíriában és Irakban a gyilkosságokban. Tőlük merényletek várhatók."

És itt még egy szót sem szólt arról a 4000 terroristáról, aki az I.Á. szerint a menekültek első hullámával tódult be.

 
Kedves gmpp
-
A szexualitás privát dolog, az emberek addig jelentkeznek dögivel mig a legmakacsabb mind te is befogja ismerni, hogy a homoszexualitás az veleszületett, az élethez tartozik és nem azonos bünözéssel, a homoszexuálisok ugyan ugy mind a másik nemet favorizálok lehetnek tiszteséges emberek. A szexualitás csak egy tüneménye az embernek, sok más melett.
-
Nem tünt fel neked, hogy nincs a világon sehol politikai párt amelyik csak nökböl, csak férfiakbol áll? Nem gondolkodtál el rajta miért? :(
-
Söt olyan párt sincs amiben csak fiatalok vagy nyugdijasok, vagy keresztények vagy csak hitetlenek vannak. Vajon miért?
-
Megsugom miért. Mert lehegy, hogy te határozott nemmel jöttél a világra de a gyereked, vagy az unokád, vagy a kollegád, vagy a szomszédod, a focicsapadod kapitánya akit anyira kedvelsz vagy tudom is én ki az eltérhet a fejedben levö klischee-töl és akkor egy konfliktusba kerülsz.
-
Dughatod a fejed a homokba a homoszexualitás, az interszexualitás egy realitás. A homophobia mögött gyakran bizonytalanság huzodik meg.
tovább megyek...sztem korábbi abozús van az estetek 90% mögötte
 
Mi lenne a"nemzetté válás folyamata" ha nem a "nemzés" :rohog::hurra: Jól van, na, Ernő. :) Igazad van. A nemzés az egy fontos dolog. Bárcsak te nemzenél, vagy a hozzád hasonlók sok-sok kis németet, vagy magyar/németet. De hát nem így lesz. Ők nemzzenek...:confused: Lehet, hogy rasszista vagyok, de vállalom és egyáltalán nem örülök annak, hogy a gyerekeimnek köztük kell élni.
Csatolás megtekintése 1391674
-
Kedves Anna, kár, hogy nem merészkedsz ki az Orbán-propagandátol hangos lakásodbol és mégy ki az életbe.
-
Szélsöséges embereket amilyeneket te ide beteszel csak nagy erömegfeszités utján fogsz nállunk találni, kevesebbet mind foci-huligánt.
-
Sokszor igazad van amikor a fundamentalista moszlemokat kritizálod de elfelejted, hogy te ugyanazokkal az érvekkel jösz csak keresztény meglátásbol. Te a mohamedán vallásban hivöket vádolod meg összeesküvéselmélettel ök meg a keresztényeekröl mondják ugyanazt.
-
Ideje lenne ennek az örültségnek véget vetni, az istenekröl szolo legendákat oda tenni ahova valok, Andersen és a Grimm Testvérek könyvei mellé.
-
 
M
Sokszor igazad van amikor a fundamentalista moszlemokat kritizálod de elfelejted, hogy te ugyanazokkal az érvekkel jösz csak keresztény meglátásbol. Te a mohamedán vallásban hivöket vádolod meg összeesküvéselmélettel ök meg a keresztényeekröl mondják ugyanazt.

-

Hány muszlim fejét vágták le a keresztények?



Hány muszlim iskolást lőtt agyon a keresztény, miután arra a kérdésre, hogy iszlám hívő vagy-e "igen"-nel válaszolt?

images


Melyik az az egydüli vallás, aminek nem jár védelem a brüsszeli idióták szerint? Ó, csak nem a keresztény vallás? Még ilyent!

Miről beszélsz te, kedves barátom? Azt hiszem, hogy az agymosás ellen neked kellene védekezned, én majd gondoskodom arról, hogy az orbáni retorika ne hasson rám. Ne izgulj, nem kell megerőltetnem hozzá magamat. :D
 
Hány muszlim fejét vágták le a keresztények?



Hány muszlim iskolást lőtt agyon a keresztény, miután arra a kérdésre, hogy iszlám hívő vagy-e "igen"-nel válaszolt?

images


Melyik az az egydüli vallás, aminek nem jár védelem a brüsszeli idióták szerint? Ó, csak nem a keresztény vallás? Még ilyent!

Miről beszélsz te, kedves barátom? Azt hiszem, hogy az agymosás ellen neked kellene védekezned, én majd gondoskodom arról, hogy az orbáni retorika ne hasson rám. Ne izgulj, nem kell megerőltetnem hozzá magamat. :D

Kedves M.Anna3
-
Ne ragadtassad el magadat, nincs keresztény vagy moszlem ember a gyerekek megkérdezés nélkül lesznek vizzel leöntve, lesz egy darab a fütyijükböl levágva.
-
Gondolod a terroristák megkegyelmeztek volna az álldozataiknak ha áttértek volna az Allah imádására? Nem hiszem.
-
Nem kezdek el veled halottakat számolgatni mert nem akarok olajat önteni a tüzre. Bizony sok gyilkosságot és merényletet követtek el itt nállunk magukat keresztény kulturához sorolo neonacik: Sollingen, Hoyerswerda, Hünxe, Rostock, Quedlinburg, Cottbus és Mölm idöközben az eröszakos embergyülölö rasszizmus szinbolumai lettek.
-
Csak az idén több mind 400 merényletett követtek el németországban menekültek és ezek lakoházai ellen, hogy csak a keményebbeket emlitsem.
-
A jogállamnak minden polgárára szükség volt, hogy ellenhangot adjon a PEGIDA nevü gyülekezeteknek, hogy megakadályozza a sulyosabb kihágásokat.
-
Magyarország már a menekültsereg elött megirta az alkotmányát benne büszkélkedve keresztény szellemiségére, a törökverésre. Orbán ota ünnepli az ország Nándorfehérvárat egy majd 500 évvel ezelötti eseményt. :)
-
En azt ajánlom nektek vegyétek ki az isteneiteket az egymás elleni heccelésböl, szerintem nem mohamedánok és keresztények gyilkolnak, hanem emberek akik amugy is gyilkolnának csakhát ha "felsöbb parancsra" teszik akkor könyebb a lelkiismerettel.
-
Ne feledjük, hogy a merényletek, gyilkosságok nem a keresztény egyházi tanok ellen irányulnak (azért Roma lenne felelös) hanem politikai jellegüek.
-
A vallás az csak egy felület ahol az emberek könyen megsérthetik egymást. Az agy eröszakkal reagál ha a valoság nem felel meg az elképzeléseinek.
 
M
Kedves M.Anna3
-
Ne ragadtassad el magadat, nincs keresztény vagy moszlem ember a gyerekek megkérdezés nélkül lesznek vizzel leöntve, lesz egy darab a fütyijükböl levágva.
-
Gondolod a terroristák megkegyelmeztek volna az álldozataiknak ha áttértek volna az Allah imádására? Nem hiszem.
-
Nem kezdek el veled halottakat számolgatni mert nem akarok olajat önteni a tüzre. Bizony sok gyilkosságot és merényletet követtek el itt nállunk magukat keresztény kulturához sorolo neonacik: Sollingen, Hoyerswerda, Hünxe, Rostock, Quedlinburg, Cottbus és Mölm idöközben az eröszakos embergyülölö rasszizmus szinbolumai lettek.
-
Csak az idén több mind 400 merényletett követtek el németországban menekültek és ezek lakoházai ellen, hogy csak a keményebbeket emlitsem.
-
A jogállamnak minden polgárára szükség volt, hogy ellenhangot adjon a PEGIDA nevü gyülekezeteknek, hogy megakadályozza a sulyosabb kihágásokat.
-
Magyarország már a menekültsereg elött megirta az alkotmányát benne büszkélkedve keresztény szellemiségére, a törökverésre. Orbán ota ünnepli az ország Nándorfehérvárat egy majd 500 évvel ezelötti eseményt. :)
-
En azt ajánlom nektek vegyétek ki az isteneiteket az egymás elleni heccelésböl, szerintem nem mohamedánok és keresztények gyilkolnak, hanem emberek akik amugy is gyilkolnának csakhát ha "felsöbb parancsra" teszik akkor könyebb a lelkiismerettel.
-
Ne feledjük, hogy a merényletek, gyilkosságok nem a keresztény egyházi tanok ellen irányulnak (azért Roma lenne felelös) hanem politikai jellegüek.
-
A vallás az csak egy felület ahol az emberek könyen megsérthetik egymást. Az agy eröszakkal reagál ha a valoság nem felel meg az elképzeléseinek.

Milyen szép is lenne, ha lehetne veled valamiféle párbeszédet folytatni. :confused: Tudod az olyan, hogy arra reagálsz, amit írok és nem kezdesz össze-vissza csapongani valamiről, amiről szó sem volt.

Mivel te ezt az egymás mellett való elbeszélést nagy rutinnal gyakorlod, akkor már hadd kérdezzelek meg, mit szólsz ahhoz a tüntetéshez Szászországban a migráns válsággal kapcsolatban, ahol a tüntetők a szólás és véleményszabadságot követelték és azt, hogy ne irányítsa a hatalom a médiát ilyen erőszakosan, mert ezzel megsérti az állampolgárai információhoz jutás szabadságát! Nálatok nincs olyan, hogy média-felügyelet? Tudod nálunk, Orbán-diktátor államában van és az arra való, hogy figyelmeztet és büntet, ha a sajtó megsérti a törvényt az egyoldalú, hazug tájékoztatással. A felszólalók azt is mondták, hogy úgy érzik magukat, mintha az NDK-ban lennének 1990 előtt.

Ezt mondták a németek Németországban! :eek: Ez az, amit te jogállamnak nevezel? Hát gratulálok, hogy 2015-ben idáig jutottatok.

És a migránsok is tüntettek Németországban. Ők azért, mert nem akartak bemenni egy fűtött tornacsarnokba, mert ők ugyan nem fognak katonai priccseken aludni! Követelték, hogy hozzanak buszokat és vigyék őket vissza Ausztriába! :D
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
M
Most jut eszembe még egy jó hír! Tegnap megkezdődött a vágyott kvóta végrehajtása - ünnepélyes keretek közt! A 120 ezer migránsból 19 darab eritreait sikerült elszállítani Svédországba. Igaz, hogy eközben jött még 350 ezer, de sebaj! Ezzel a sebességgel 2110-re már sikerül is őket elosztani.

Kicsit nehezen megy a dolog, mert Litvánia is elfogadta a kvótát, de hiába ajánlgatják a "menekülteknek" oda senki sem szeretne elmenekülni!
wilting.gif
 
Kedves Melitta! Magyarországon a homoszexuálisok nincsenek kirekesztve! Senkit nem érdekel, hogy ki kivel és mit csinál az ágyban! De a többség az utcákon erre nem kíváncsi! Egyébként nekem az furcsa, hogy kívánatos lenne, hogy ezt az óvódások lássák, de az országhatárt védő katonák megrontják a lelküket!
 
Most jut eszembe még egy jó hír! Tegnap megkezdődött a vágyott kvóta végrehajtása - ünnepélyes keretek közt! A 120 ezer migránsból 19 darab eritreait sikerült elszállítani Svédországba. Igaz, hogy eközben jött még 350 ezer, de sebaj! Ezzel a sebességgel 2110-re már sikerül is őket elosztani.

Kicsit nehezen megy a dolog, mert Litvánia is elfogadta a kvótát, de hiába ajánlgatják a "menekülteknek" oda senki sem szeretne elmenekülni!
wilting.gif
Magadra hagylak, elvezd csak tovabb a kinlodast amivel a menekülteknek es az öket tamogatoknak meg kell küzdeniük.

Mit kezdjek egy natioval amelyiknek olyan tagjai vannak mind te es a demokratikusan valasztott kormanya. Elfelejteni. ;)

Sachsenban ugy latszik meg a regi szelek fujnak. A volt NDK területet az elmult 25 evben majd 4 millió ember hagyta el. Ez magaert beszel.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,147
Üzenet
4,806,292
Tagok
615,936
Legújabb tagunk
Rogerkar
Oldal tetejére