”Kínozták? Persze!” – Képzelje bele magát a menekültek lelkivilágába!

Van, aki sohasem heveri ki azt a traumát, hogy el kellett hagynia otthonát, szétszakadt a családja, megölték a szeretteit. Menekülés közben a túlélésre törekvés egészséges magatartás – mondja Hárdi Lilla pszichiáter, a menekültek pszichoterápiáját végző Cordelia Alapítvány orvos igazgatója.

Milyen lelkiállapotban érkeznek Magyarországra a menekültek?

Miután a menekültek elsődleges traumája a gyökérvesztés, így szinte minden menekült traumatizált. Az egy másik kérdés, hogy a menekültek közül hány embernek lesznek poszttraumás tünetei. Ez népcsoportonként változik. Van, ahol szinte mindenkire jellemző, más esetben a harmaduk vagy annál is kevesebb érintett. Vannak olyan kultúrák, ahol a férfiak életéhez szinte hozzátartozik a bántalmazás. Például mikor az iraki menekültektől régebben megkérdeztük, voltak-e börtönben, vagy kínozták-e őket, azt mondták, „ó, hát persze, hiszen ezen szinte minden iraki férfi átesik”. Közülük alig volt valakinek emiatt poszttraumás stressz szindrómája. Az afgánoknál több generáció traumatizált.

A szír menekültekre mi a jellemző?

Az egy különleges betegcsoport, sokan rettentő bizalmatlanok. Ez érthető is, hiszen Szíriában nem lehetett tudni, ki van mellettük, és ki besúgó. Sokan nagyon súlyos disszociatív állapotban, szétesett személyiséggel érkeznek. Korábban csak fiatal férfiak jöttek, most már családok is. Nagyon szomorú szétszakadt családokat látni, azt, hogy csak pár gyerek tudott jönni, a többit otthon kellett hagyni, mert csak ennyire volt pénz, és ők sírnak, vágyakoznak otthon maradt családjuk után. Nagyon súlyos krízisállapotokat is látunk néha. Súlyos állapotot idézhet elő, hogy egy út közben elvesztett hozzátartozót nem lehet rendesen eltemetni, nem lehet elgyászolni, vagy az a bizonytalanság, hogy aki eltűnt, vajon előkerül-e még. De beszélhetünk az út közbeni megalázásokról is, vagy arról, hogy vannak, akik jómódból jöttek el, mindenük odaveszett, szociális űrben és anyagi vákuumban vannak. Vajon mikor tudják újra felépíteni az életüket? Ezek mind traumatikus ujjlenyomatokat hagynak, amelyeket aztán valamikor – segítséggel vagy anélkül – fel kell dolgozni. Ezek súlyos gátjai az életnek.


Az út közben történő megaláztatásokkal kapcsolatban mondta egy szír fiú, hogy a nőket rendszeresen megerőszakolják.

A mi betegeink is elmondják, hogy sok esetben előfordul ez is. Akik eljutnak ide, valahogy túlélik. Azokról nem tudunk semmit, akik nem élik túl. Mert nem csak szexuális erőszakról van szó, a bántalmazások is nagyon kegyetlenek.

A hazájukban milyen bántalmazást szenvednek el a menekültek? Van olyan típus, amely sokakkal fordul elő?

Ha sokakkal fordul elő ugyanaz, az mindig gyanús.

Mert akkor kitalált történet?

Igen, olyan is van, de nem a kitalált történet a jellemző. Akik politikailag nehéz helyzetből jöttek – háborúból, vagy olyan országból, ahol pártok harcolnak – és börtönben ültek, azok a legváltozatosabb fizikai és pszichikai kínzáson estek át: verték, levágták a végtagjait, leforrázták, megégették, vagy folyamatos lármában tartották, esetleg egy izolációs magánzárkába zárták hónapokig. Abba is bele lehet őrülni. Sokuknál nagyon súlyos poszttraumás stressz szindrómát tapasztalunk. Ennek a tünetei az alvászavartól a rémálmokon át egy egészen furcsa lelkiállapotig terjednek, amikor nem lehet tudni, hogy az ember most épp „itt van”, vagy a múltban jár. Sokan depressziósak lesznek, és beletörődnek a helyzetükbe, más agresszív magatartással próbál minél előbb célba érni, és biztonságban tudni magát és a családját. Az olyanfajta egészséges alkalmazkodást, amellyel mi a mindennapi kihívásokhoz próbálunk alkalmazkodni, nagyon kevés esetben lehet látni. Náluk vészreakciók jönnek furcsa, szokatlan, nehezen elviselhető magatartással.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-006-res-jpg.exact729x486.jpg




A gyerekek ki tudják heverni a traumát?

Elméletileg igen, de hogy erre pontos választ lehessen adni, évekig kellene követni az életüket. Ez most lehetetlen, hiszen a menekültek szinte átfolynak az országon. A többiek is csak pár hónapig maradnak, aztán mennek tovább oda, ahol több esélyük van a családot egyesíteni. Volt, akinél elindítottunk egy hosszabb kezelést, de a harmadik ülés után már nem találtuk. De van olyan is, aki évekig visszajár.

Sokan osztanak meg a Facebookon olyan menekültellenes képeket, amelyeken az látszik, hogy szemetet hagynak maguk után, a buszt használják WC-nek. Milyen magatartás várható el attól, aki – adott esetben – több hónapja úton van, és nem tudja, mi van otthon?

Az egészséges magatartás ilyenkor a túlélésre törekvés. Egy másfajta lelkiállapot, mikor foggal-körömmel harcolnom kell a túlélésért, hogy tovább menjek, vagy meg tudjak tapadni valahol. Egy hosszú és gyötrelmes út után nem beszélhetünk egészséges lelkiállapotról. Egy hosszú túra után mi is rettenetesen fáradtak vagyunk. Ezek az emberek ráadásul a fáradtság mellett rengeteg traumát, veszteséget is hordoznak, minimum rettegés és félelem van bennük. Nehéz ilyen esetben azt mondani, hogy mi az egészséges magatartás, mert az az alkalmazkodás lenne. De mihez alkalmazkodjanak? A kapkodáshoz, a fejetlenséghez vagy ahhoz, hogy tiltott területen vannak? Ahhoz nehéz alkalmazkodni.

Évente 800-1000 beteget kezelnek. Hány százalékukat kínozták?

Nagyjából harmadukat.

Ki van közvetlen életveszélyben?

Nem így tenném fel a kérdést. Háborús övezetben ugyanis szinte mindenki életveszélyben van, ki jobban, ki kevésbé. Akinek szerencséje van, megmenekül. Az égi hatalmakon múlik sok esetben, hogy ki éli túl. A kiszámíthatatlanság jelenti a közvetlen veszélyt.

A kormány azt mondja, akik Magyarországra jönnek, már nincsenek életveszélyben – azaz nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók. Meddig indokolt menekülni?

Ha így nézzük, akkor nincs közvetlen életveszélyben az, aki a háborús ország határát átlépi. De amíg nincs biztos talaj a lába alatt, ahol új egzisztenciát teremthet, addig nincs nyugalomban. Bár nem gondolom, hogy a török határon lévő menekülttábor olyan biztonságos lenne, kétségtelenül oda nem terjed át a közvetlen életveszély. De nem lehet azt mondani, hogy ha kilépett a háború sújtotta országból, már boldoguljon, ahogy tud. Az elesett, segítséget igénylő embereknek méltó emberi körülményeket kellene kínálni, és segíteni őket abban, hogy méltósággal tudják tovább folytatni, amit emberi és értékes életnek nevezünk.

Ott, ahol ők szeretnék, vagy ebben lehet határt húzni?

Ebben vitatkoznék, mert ugye lehet, hogy én az Antarktiszon szeretnék élni, de nincsenek rá eszközeim. Ez vita tárgyát képezi, pszichiáterként nem foglalnék benne állást.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-003-res-jpg.exact729x485.jpg




Tavaly azt mondta, nagyon nehéz menekültnek lenni Közép-Európában.

Most még nehezebb lett, hiszen a befogadó országok attitűdje régiónként más és más. Nem könnyű a menekülteket „üdvözlő” országoknak sem, hiszen egy ekkora embertömegnek borzasztó nehéz a megélhetését megoldani.

A menekültek Németországba, Svédországba vágynak. Ha elérték a vágyott országot, mennyi idő alatt lehet megnyugodni? Lehet, hogy csalódottak lesznek, mert nem az van, mint amit elképzeltek.

A megnyugvás attól függ, hogy egy csonka család érkezik-e meg, vagy az előreküldött férfi, fiúgyerek. A kezdeti eufória után ott vannak a kihívások, hogy miképp hozhatom ide a családomat, hogyan tarthatom el itt, hogyan találok munkát – a nyelvi nehézségek miatt is. Felnőttként nyelvet tanulni nem könnyű, pláne, ha az ember olyan traumacsomagot is hordoz magával, amely memóriazavarokat, felfogásbeli zavarokat okozhat. Lehet például egy férfinak olyan – lelki vagy fizikai – sérülése, amely miatt nem tud dolgozni, ilyenkor a nő veszi át a szerepét. Alapvető egzisztenciális kérdések merülnek fel, sok esetben a férfiszerep meg is kérdőjeleződik. Sokan ezzel segítséggel megbirkóznak, segítség nélkül viszont talán soha. A gyerekeknek egyszerűbb, ők könnyen alkalmazkodnak. A trauma rombol. Az, hogy egy beteg ember mennyi idő alatt építi fel a jelenét és jövőjét, mennyi idő alatt illeszkedik be, nagyon különböző. Van, aki segítség nélkül is talpra áll, vagy meg is erősödik, más soha nem heveri ki a traumát. Kihívás úgy integrálódni egy vadidegen társadalomba, hogy közben megtartsák a gyökereiket.

Plusz úgy integrálódni, hogy mindig ugrásra készen lenni, hogy ha béke lesz, az ember hazamegy – sokaktól ezt lehet hallani.

Ez egy óriási reménység, adja isten, hogy így legyen. A szírek, irakiak, iráni keresztények gazdag, nagy múltú és kultúrájú országból jöttek. Ha a helyzet rendeződne, és visszatérhetnének hazájukba, azt hiszem, az lenne számukra a paradicsom, nem pedig az, amit itt szeretnének megtalálni.

Különböző elemzésekben lehetett olvasni, hogy néhányan azok közül, akik csalódnak, nem tudnak beilleszkedni, fogékonnyá válhatnak a terrorszervezetek és szélsőséges eszmék iránt. Ezt mennyire tartja reális veszélynek?

Nem gondolom, hogy ez így lenne, de ezt nem lehet előre megjósolni. Esély mindig mindenre van, pláne ilyen szélsőséges helyzetekben.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-002-res-jpg.exact729x485.jpg




A magyar társadalomból ellentétes reakciókat váltott ki a menekültkrízis. Van, aki azt mondja, ha az ő gyereke veszélyben lenne, azonnal pakolna és menne, más viszont nem tud beleilleszkedni ebbe a helyzetbe. Miért lehet ekkora távolságtartás?

Van ebben egyfajta „eltolom magamtól a problémát” szemlélet, mondván, hogy „ez az ő baja, velem ilyen soha nem fordulhat elő”. A legegyszerűbb tagadni a történelmi tényeket is, elfordítani a fejünket, és csak a jelenlegi helyzetet nézni. Az empatikus attitűd segítő magatartást is eredményezhet, amit nem biztos, hogy mindenki jó szemmel néz. Harmadrészt előkerül az is, hogy „nekünk is kevés van, azt nem osztjuk meg másokkal”. Ez furcsa hozzáállás, a magyarokra régen nem ez volt jellemző. Most zártabb, elutasítóbb, félősebb időket élünk. Jobban féltjük, amink van, nehogy elrabolják, elvigyék magukkal. Ezek indokolatlan félelmek, akkor sem vinnék magukkal nagyobb eséllyel, ha nem félnénk. Attól senki sem lett kevesebb, hogy adott. Attól lettek sokan kevesebbek, hogy nem akartak adni. Döbbenetes és felemelő volt, hogy mennyien segítettek, ugyanúgy döbbenetes volt a társadalom másik részének a távolságtartása. Bár az nem volt váratlan, hiszen sok helyen tapasztaljuk, hogy aki nem olyan, mint mi, az menjen el, nincs helye közöttünk.

Mennyien maradtak a menekülttáborokban azután, hogy lényegében akadálytalanul át lehet menni Ausztriába?

Nem sokan maradtak a befogadóállomásokon. Aki el akart menni, elment, mások is tervezik. Azért vannak, akik a maradást választják és jövőt terveznek. Főleg ők vesznek igénybe szakmai segítséget.

Aki valamilyen státuszt kapott Magyarországon, hogyan él? Tudnak róluk valamit?

Van, aki nagyon jól integrálódott, megtanult magyarul, magyar gyerekei vannak. A pár hónapos korban érkezett csecsemők magyar gyerekként, színes kulturális és történelmi háttérrel rendelkező emberként nőnek fel. Vannak erre is példák, nyilván nem túl sok. Az élet mindenkinek nehéz.

A röszkei határátkelőnél történtekről mi a véleménye?

Én nem voltam ott Röszkén, a híradásokból láttam, mi történt. Döbbenetes volt, hogy Magyarországnak ez a megoldási útja. Szívszorító, hogy a különböző emberek milyen nagyon eltérő módon tudnak reagálni arra, hogy „emberek be akarnak jönni az országomba”. Ez olyan dilemmákat is felvet, hogy igen ám, de mennyien akarnak bejönni?... Milyen zűrzavar és fejetlenség lesz?... Mindenki úgy védekezik, ahogy tud, és úgy segít, ahogy tud.

És a menekültek szemszögéből?

Megértem az indulatot, ha azzal az illúzióval jönnek, hogy Európa befogad, erre ott van a nagy fal, és Európa nem fogad be. Engem arra neveltek, hogy aki segítséget kér, annak lehetőség szerint segítsünk.

Számtól függetlenül?

Ezt nem tudom megmondani. Mindig ez a nagy kérdőjel, hogy mi van, ha annyian jönnek, hogy nem lehet őket ellátni? Erre egy külön stratégiát kellene kidolgozni.

A keresztény vallás és az európai kultúra féltése mennyire megalapozott?

Merthogy ellopnák?

Vannak olyan félelmek, hogy túluralnák.

Nem láttam még kultúralopó menekültet, nem hallottam még olyat, hogy a könyvtárból kilopták volna az értékes könyveket, hogy megtanulják és legyőzzék a mi kultúránkat. Ők más szemszögből tudnak a kultúránkhoz közelíteni és azt gazdagítani.

Vs
roszke.jpg
 
Kedves graver
-
Nagyon örülök, hogy szobahoztad a problematikát mert a többség csak itél anélkül, hogy megprobálná magát beleképzelni a menekültek helyzetébe.
-
Egy normál személyszállito-vagonban 90-100 üllöhely van, az állohelyekkel megnö a szállito kapacitás 40-60%-kal, tehát 130-150 ember utazhat. A Mo.-rol jött vonatokban ennél több ember volt bezsufolva, az Osztrákok kénytelenek voltak a vonatot leállitani. Eltudom képzelni menyire zsufoltak voltak a nem nemzetközi járatok.
-
A vonatok ugy vannak méretezve, hogy rendszeresen megállnak, az utasok nagy része kicserélödik, a mellékhelységek ennek megfelelöen vannak méretezve, inkább szükséghelyek mind toilette. (A menekülteket szállito vonatok ajtaja törvényellenesen levolt zárva, se bentröl se kivülröl nem lehetett kinyitni az ajtokat)
-
Ez teljesen alkalmatlan emberek szállitására akiknek nincs más lehetöségük a szükségleteik elvégzésére. Nem kell sok ész ahoz, hogy belássuk a mellékhelységek rövid idön belül tullesznek terhelve, a hygenia követelményei szenvednek alatta. En sokat utaztam gyerekkoromban a Bicskei vonalon, hát nem emlékszem, hogy valaha is lett volna WC-papir a kocsiba, a viz nem volt ihato, a "plumsklot" nem lehet használni ha a vonat áll...
-
Budapest - München ut a szokásos 6-7 ora helyett legutobb menekültekkel több mind 20 orát vett igénybe, Bicskén napokig állt a vonat, Debrecenböl békeidöben nem egyszer 6-7 orát voltam uton...
-
Ha ehez hozzátesszük, hogy nöknek és gyerekeknek sokkal komplikáltabb problémái vannak, mind a zötyögö vonat üllökéjének a lehugyozása akkor nem csoda, hogy rövid idön belül problémák lépnek fel.
-
En ugy látom, hogy a vasutat üzemeltetö MAV-nak reagálnia kelett volna a helyzetre és a "hamutartok" helyett szeméttárolokat, zsákokat kelett volna rendelkezésre állitani és rendszeresen cserélni.
-
Ezek az emberek honapok ota uton vannak, a földön aludtak, esetleg csonakon keltek át a tengeren... nem ettek már régota rendes ételt csak amit zacskoba odadobtak eléjük... nem csoda, hogy többször üritenek.
-
Talán enyi elég a gondolkodás beinditásához. Németországbol direkt elindult egy tucat ember végigjárni ezeknek a menekülteknek a kálváriáját (gondolom mind keresztény kulturában nevelkedettek tudjátok mit értünk kálvária alatt) csak azért, hogy megtudják érteni a menekülteket, áttudják érezni amin átmennek.
-
Engem mind magyar-születésüt különösen bánt amit olvasok, a megfigyelök nagyon megalázonak találják ahogy a magyar rendörök terelik a menekülteket, akiket még az állam sem tekint embernek, csak "invázornak, betolakodonak". Ilyenkor bizonyos képek jutnak az eszembe de ezek az ország feldolgozatlan multjával kapcsolatosak.

Neked a valóságról fogalmad sincs!!! Először is a vonaton van WC, amit tudnak menet közben használni! Nem telik meg mert ürül a vágányok közé! Nem csak oda végezték a dolgukat, hanem a kocsi belsejébe sőt az ülésekre is! A kocsik nem voltak lezárva, menet közben nem nyílnak az ajtók biztonsági okokból!!! Ezért háborogtak, sőt ütöttek meg egy rendőrt aki vissza akarta őket szállítani a kocsiba induláskor! Bicskén azért állt a vonat, mert a menekültek nem voltak hajlandóak lemenni a sínekről! Voltak szemeteszsákok a vonaton, de nem használták azokat! Kaptak ásványvizet és élelmet , babavizet és bébiételt is! A regisztrációs pontokon főztek is nekik! Mint ahogy írtam már-ha elkerülte volna a figyelmed-, hogy Ausztriából visszajöttek a határon, mert itt jobb volt az étel! Igaz én csak a saját tapasztalataimat tudom leírni, ami a szemedben nem ér annyit mint az újságokban megjelent cikkek!
 
Az elso Orban kormany idejen tizezres letszamu menekult erkezett Canadaba, ezert vezettek be ujbol a vizumot, amit hosszu evekig tartottak. Miko itt jart Orban megkerdeztek tole milyen demokracia van Mo-on ha tizezrevel kernek menekutl kerelmet a magyarok, azt valaszolta ,o nem tud semmirol nala nem hianyzik senki , sot megcafolta az itteni bizonyitekokat.
a Masodik es harmadik kormanyzasa idejen is elindult egy menekult aradat Mo-rol jo par ezren kaptak meg a menekutl statuszt a tobbit elutasitottak es ekkor tortent a Canada Immigration Mo-on fizetett hirdetesekbe tajekoztatta az indulni szandekozokat.

Mindenenrol be is szamoltunkitt a hirekbe, es meg csak nem is a magyar mediabol hanem a canadaibol.
Az utobbi 1-2 evben is tobb mint 200 magyar kapta meg a menekultstatuszt Canadaba.

Ne allitsal olyant amit nem tudsz es nem igaz.
Hiaba huzod ala es vastagitod ki , kiabalasnak tuno mindenaron gyozkodni akaro velemenyed koszono viszonyban nincs a valosaggal.

Na de Melitta, mi is ezt szeretnénk! Nálatok 10000-es létszámnál bevezettek vízumkényszert, hol van már ez a mi menekült létszámunkhoz képest? Úgy tudom a romák kértek menedékjogot:
http://www.origo.hu/nagyvilag/20120...mak-elott-atalakul-a-kanadai-menekultugy.html
Úgy látom a hirdetés is stimmel! Akkor nem sok különbség van!
 
Na de Melitta, mi is ezt szeretnénk! Nálatok 10000-es létszámnál bevezettek vízumkényszert, hol van már ez a mi menekült létszámunkhoz képest? Úgy tudom a romák kértek menedékjogot:
http://www.origo.hu/nagyvilag/20120...mak-elott-atalakul-a-kanadai-menekultugy.html
Úgy látom a hirdetés is stimmel! Akkor nem sok különbség van!

A a háború és terror elől menekülők ellen vízumkényszer elég furán hangzik, szerencsés esetben jó ha az életüket magukkal tudják hozni.
 
Mit szamit neki , visa miert nincs,koveti a gyulolkodok taborat.Az is lenyegtelen a kovetsegek mar regen elhuztak a bombazasok elott, nem hogy egesznapos nyitvatartassal varja a visumot keroket.

A canadai befogadasrol aki ennyire el van szallva es csak az otthoni mediakbol tajekozodik es szent irasnak veszi az mindig is szemellenzovel fogja latni a vilagot.
Canada aki elfogad menekultnek az vedelmet ad ,es nem fogja kiszolgaltatni sem a menekult gyololkodoknek sem sem celtablajava tenni.

A kameruni menekult ........itt nem biztos, hogy megkapna a menkult statuszt, mert o is a banahejon csuszott el, ha jo a forditas, mikor azt mondja ,hogy haza fog menni latogatni a csaladjat testvereit.
Aki menekult es uldozik es veszelyben az elete ,az nem megy oda vissza onkent dalolva ahol ilyen dolgok varnak ra. Amenyiben buntetlenul vissza tud meni , akkor nem igaz az hogy uldozik elete veszelyben van.
Ertelmes ficko ,de ugy gondolom a video alapan inkabb migrans , mint menekult.

A magyaroknal ,a romaknal is volt ilyen gond, mikor megkaptak azaz elfogadtak oket meg a tinta se szaradt meg a birosagi papiron, maris haza mentek, honvagy, rokon latogatas stb.
Hivatkozott is a bevandorlasi miniszter ,hogy meg olyan is sok volt aki a targylast se varta meg ugy ment haza, es jott vissza a targyalasra, ha visszajott egyaltalan.

ditke7 Mo nem kuzd a menkult emberekkel mert nem tizezer szamba akarnak Mo-on maradni a menekulok. Az elso nagy hullamnal meg regisztraltak oket, es lathattuk ,milyen rossz szervezes volt pl a Keletibe,a masodik nagyeresztestnel ,ma csupan egyik hatartol a masikig viszik oket vonaton regisztracio nelkul.
 
Szervusz Melitta ,
most nehogy azt mond , hogy az Magyarország hibája , hogy nem akarnak a menekültek nálunk maradni !! Hány menekült is marad Bulgáriában , Görögországban vagy mondjuk Észtországban ??? Azzal miért nincsen problémád ?? Hiszen oda is járnának gondolom menekültek , vagy tényleg itt csak Magyarországot lehet fikázni .
 
Szervusz Melitta ,
most nehogy azt mond , hogy az Magyarország hibája , hogy nem akarnak a menekültek nálunk maradni !! Hány menekült is marad Bulgáriában , Görögországban vagy mondjuk Észtországban ??? Azzal miért nincsen problémád ?? Hiszen oda is járnának gondolom menekültek , vagy tényleg itt csak Magyarországot lehet fikázni .
Szövegnem értésről van szó nálad vagy félremagyarázásról
Ezt írta Magyarországról:
Melitta said:
Mo nem kuzd a menkult emberekkel mert nem tizezer szamba akarnak Mo-on maradni a menekulok. Az elso nagy hullamnal meg regisztraltak oket, es lathattuk ,milyen rossz szervezes volt pl a Keletibe,a masodik nagyeresztestnel ,ma csupan egyik hatartol a masikig viszik oket vonaton regisztracio nelkul.
Ez egy egyszerű tényösszefoglaló.
A rossz szervezés is igaz a keletinél
Nem küzd mert nem akarnak itt maradni.
Az volna feladat ha a végleges elhelyezést kéne megoldani
A második"nagy-eresztés" pedig csak szállítási feladat volt
Ne olvass belőle ki olyat ami nincsen benne
 
Last edited:
A a háború és terror elől menekülők ellen vízumkényszer elég furán hangzik, szerencsés esetben jó ha az életüket magukkal tudják hozni.


Kevered a dolgokat. Arról volt szó, hogy Kanada se fogad be mindenkit, aki menekültnek mondja magát, a romák beáramlása miatt vezette be anno a vízumkényszert (amit később feloldott, de minő furcsaság, megint gondjuk támadt a romákkal). Amúgy a romák is üldöztetésre hivatkoztak.
http://www.huffingtonpost.ca/stephanie-j-silverman/roma-refugees-canada-immigration_b_2346160.html

Mellesleg a csehországból menedéket kérő romákat se látták szívesen: http://zpravy.aktualne.cz/canada-calls-on-czech-govt-to-stop-roma-refugees/r~i:article:634843/

Mi nem vízumkényszert szeretnénk, csak megállítani az ellenőrizetlen áradatot, és ugyanolyan jogot arra, hogy megválaszthassuk, kiket tekintünk valódi menekültnek, és fogadunk be.
 
Ahoz hogy valogassatok a menekultek kozott kell egy eus megegyezes, a lagerekbe a kvotakba es minden egyebbel ami a menekultekkel kapcsolatos.
Kormanyunk es vezetoje ezt nem akarja es innentol kar mast kritizalni , hogy oldja meg, mert titeket nem erint.
Jelenleg a fuvarozas utaztatasa egyik hatarvegbol a masikba ez amit bevallatatok.

Nem tudom hanyszor irjam meg ,hogy vilagos legyen a romakkal kapcsolatba az volt a baj, hogy tobben nem tudtak megvedeni a menekult statusz kerelmuket, es Canada nem talalta megalapozottnak.
Sem az etnikum , sem a szegenyseg, nem jatszott a dontesbe szerepet.

Potosan a felreertesek elkerulese vegett , lettek a hirdeto oszlopok kiteve a canadai bevandorlasi felvilagositas, es ugy nez ki dolgozott es nem millardokba kerult mint a kerites .

Ez az ut copyzhato , mindenhol lehet hirdetni , hogy milyen pl ......ezekel a feltetlekkel nem fogadnak be Mo-on. Vagy ....ilyen feltetelek kellenek hogy befogadast nyerjel.
A tajekoztatas az informacio mindennel tobebt er.
 
Szervusz Melitta ,
most nehogy azt mond , hogy az Magyarország hibája , hogy nem akarnak a menekültek nálunk maradni !! Hány menekült is marad Bulgáriában , Görögországban vagy mondjuk Észtországban ??? Azzal miért nincsen problémád ?? Hiszen oda is járnának gondolom menekültek , vagy tényleg itt csak Magyarországot lehet fikázni .

Senki nem fikaza MO-t. A tenyek az tenyek. Az elofaba belekotnel es egy mondatod azonnal ki is forditod a szadize szerint.
Senki nem azt mondta MO hibaja, hogy nem akarnak maradni a menekultek.Miert is maradnanak mikor szazezrevel mennek el a magyarok is. Talan a kozmunkat irigyelnek meg? biztos nem mert meg a plakatok is irtak, ne vedd el a magyarok munkajat.
Nekem egy menekulttel sincs probemam, hogy tud. Mikor a humanumot osztottak es az egyutt erzest en ketszer alltam sorba, es nagyon sajnalom azokat az embereket akik bombazasok miatt foldonfutok lettek. Nem beszelve egy eleten at nem lehet kiheverni a sokkot ami ilyen helyzetben az embereket gyerekeket eri, ha egyaltalan tul elik.
Meg ma is rendszeresen talalnak II.vh-us bombakat bele gondolni se lehet hogy pl Sziriaba mi lehet hany fel nem robbant bomba fog meg okozni maradando serulest az ott lakoknak.
Aki haborus heyzetu emberrel nem szolidalis nem egyutterzo annak hianyzik a lelkivilaga.
 
Szervusz Melitta ,
nemgondolod , hogy inkább arra kéne törekedni mindenfelé hogy ne szóljon be egy állam sem a másik dolgába ? Hogy ne eröszakoljuk már mindenegyikre a mi ugynevezett demokrácijánkat ? Közbe porigbombázva otthagyjuk az azidöig jól müködö országokat terorristák kényének kedvére kiszolgálva ??? Hogy ne eröszakoljuk meg zsaroljuk ki a gyengébb országokat csak azért mert nekünk az ásvány kincsük kell illetve a halászatijogok esetleg a szántóföldjük ??Mi csak dumálunk itt Europában , már mint a politikai elitünk , hazudik hogy majd az ég szakad rájuk és most derült ki , hogy a sok megigért segély csak szóban történt évek óta . Alig adott pénz az Europai unió a menekültek megsegitésére , akkor miröl is beszélünk ??Mi találunk hazug okokat háboruk kirobbantására , mert érdekeink igy kivánják , na nem az enyém és Tiéd sem hanem a különbözö érdekcsoportok szerte a világon kezdve a Kianaiaktól az Oroszokon , Ukránokon meg a hön szeretett Amerikán át mind kinek elég pénze van .
Amugy nem hiszem hogy Kanadában találnak II. világháborús bombákat , itt Europában nagyobb rá az esély mint gyerekek szedtünk elegett a Budai-hegyekbe és vittük le a rendörségre sporttáskában ,ma meg kitör a frász ha rágondolok .
 
nemgondolod , hogy inkább arra kéne törekedni mindenfelé hogy ne szóljon be egy állam sem a másik dolgába ? Hogy ne eröszakoljuk már mindenegyikre a mi ugynevezett demokrácijánkat ?
Az USA megerőszakol országokat, írod kágyula
Most éppen egyetértek az USA egyik mai cselekedetével
Pedig éppen megerőszakolási előkészületeket tesz (talán)
Nigerben ahol a másik gócfészke kezdhetne kialakulni az iszlám államfélének
Van ott egy Boko Haram nevezetű iszlamista terrorszervezet, aki kapcsolatokat ápol Az ISIS-el
Most éppen a kormány nehézségein segítve 300 felderítő katonát küldd a térségbe
Igen ez lehet jó és rossz is
Jó, mert megakadályozhatja a fennálló "demokratikus"kormány elbukását, az ismételt iszlám állam kialakulását
Az ott lévő keresztények üldözését.
Jó, mert messze van az orosz közvetlen érdekektől
Jó, mert Líbiában is gyenge központi hatalom van és átterjedhet idáig a lehetséges iszlám állam kiterjedése
Ez egy előrelátó lépés típus.
Jó mert az Afrikából irányuló migrációt megfékezheti.
"rossz" mert amerikai érdekterület lehet, az önálló kormány helyett.
Ez a jövőben várható új feszültség forrása lehet.
De mindenképpen az Észak Afrikai iszlámizáció gátja lehet.

Minden jó és rossz kezdetű mondatom Európai és önző szemlélettel íródott
Minden viszonylagos.
A pillanatnyilag jó.
Rosszra fordulhat ha az USA a rend megszilárdítása közben nem veszi figyelembe a helyi-lakosság érdekeit.
A korrupció növekedésekor,a szegény és gazdag réteg közötti szakadék elmélyülésekor
Nem jó lesz a jövőben.
Ha az olajkincs rosszul lesz felhasználva.
Ha nem helyi összlakossági érdekeket fog szolgálni
 
Last edited:
Nem tudom hanyszor irjam meg ,hogy vilagos legyen a romakkal kapcsolatba az volt a baj, hogy tobben nem tudtak megvedeni a menekult statusz kerelmuket, es Canada nem talalta megalapozottnak.
Igen, aztán Kanada egyszerűbbnek találta bevezetni a vízumkényszert. Később meg már a repterekről visszafordították - érdekes mód csak a roma kinézetű - utasokat.
Nem bántom én Kanadát emiatt, jogában áll megválogatni, kit enged be . Csak onnan ne papoljanak nekünk, hogyan fogadjunk papírokkal nem rendelkező, magukat azonosítani nem akaró, minden törvényt és szabályt áthágó embertömeget.
 
Természetesen az mind jó eröszak amit az USA csinál , hiszen Ö csak a demokráciját épit Vietnámon át Chiléig, keresztül Libián , Irak és hány más mind demokratikus országig kifolyolag . A legdemokratikusabb pediglen ezzek közül Szaud-Arábia , hiszen Németországtól elkezdve mind szállit neki fegyvereket hogy terjessze a demokráciját a környezö országokban és támogassa azt . Lásd Jemen , az ISIS pénzelése meg az Al-nusra fegyverrel való ellétása hogy az Al-Quaidát elne feletsük mely ugyszintén tölük való .
A Boko Haram , hogy bene rossáljak , nem a Francia uránbányák zökkenömentes termelését biztositják ?? Hiszen azért nem is bombázták a Franciák öket amikor lehetöség volt rá . Nézzetek már elfogultság és rózsaszin szemüveg nélkül a tányérotokon túlra . Gondoljátok , ha gazdaságilag tönkre teszünk országokat az sokáig jólfog müködni ??Egyes országokaban már ivóvizet sen tudnak a lakosok maguknak a kutakból huzzni mert a Nestlé tette mindenhol rá a kezét ! A kis falusi kutak kiszáradtak mert millió számra rabolják el a multik a megélhetésüket . Gondoljátok valaki ottfog még maradni és nem probál meg Europába jönni ? Ha Libia megfékezné a "menekülöket" azt hogyan tenné ? Hiszen Gaddafit karóba huzzaták nem ?? Miröl álmodoztok ? Mi innét Brüsszelböl évente ca. 500 millió € fizzetünk neki hogy ne engedje át az afrikai menekülteket , abban a reményben élt hogy az majd megvédi életét !! A balga !
Aztán én nem azt irtam , hoga az USA megeröszakol országokat , olvass értelmesen !! Vagy már lemész Te is trollba ?? Elég a nevem azt már köpsz ?? Ámbár mondhatjuk igan , lásd Chilét az Allende ellenes CIA puccsot , vagy a Romániai vagy Lengyelországbeli kinzó kamrákat melyeket fenttartottak pont ugy mint Jordániában meg Sziriában is vagy ez sem igaz ??
 
Last edited:
Senki nem fikaza MO-t.
Hány hozzászólást hozzak innen, vagy a másik topikból?
Senki nem azt mondta MO hibaja, hogy nem akarnak maradni a menekultek.Miert is maradnanak mikor szazezrevel mennek el a magyarok is. Talan a kozmunkat irigyelnek meg? biztos nem mert meg a plakatok is irtak, ne vedd el a magyarok munkajat.

Dehogynem. Volt már aki mondta, nem is egyszer.
Megvannak a magunk problémái, igen, épp azért nincs szükség rá, hogy újabbakat vegyünk a nyakunkba. Ettől függetlenül Magyarország biztonságos ország, ahogy a szomszéd államok is, melyeken a migránsok keresztül jöttek. Ha mégis tovább akarnak menni, akkor gazdasági bevándorlók.

Nekem egy menekulttel sincs probemam, hogy tud. Mikor a humanumot osztottak es az egyutt erzest en ketszer alltam sorba, es nagyon sajnalom azokat az embereket akik bombazasok miatt foldonfutok lettek. Nem beszelve egy eleten at nem lehet kiheverni a sokkot ami ilyen helyzetben az embereket gyerekeket eri, ha egyaltalan tul elik.
Meg ma is rendszeresen talalnak II.vh-us bombakat bele gondolni se lehet hogy pl Sziriaba mi lehet hany fel nem robbant bomba fog meg okozni maradando serulest az ott lakoknak.
Lehet, hogy a kétszer sorban állás helyett egy másik sorba is be kellett volna állni... egyszer.
A bombázások miatt földönfutókat én is sajnálom, mindenki sajnálja. De csak azokat. Ne mondd, hogy mind azok, mert már bebizonyosodott, hogy ez nem igaz.
Aki haborus heyzetu emberrel nem szolidalis nem egyutterzo annak hianyzik a lelkivilaga.

Velük szolidárisak vagyunk. Lásd fentebb.
 
Olvastam en is ,hogy megoldast akarnak a Boko Haram ellen.
Amerikai segitseg alltalaban az ellenzek sot a kormanyparti vezetok keresere tortenik.
Az mar mas kerdes ,hogy ezek az orszagokban , percenkent cserelik a hovatartozasukat az emberek. Egy katona viselt ember majdnem biztos,hogy volt kormanyzati katona ellenallo es sok esetben atallt az isis vagy a talib vagy mas szervezetekbe, talan a penz a motivacio is kozrejatszik, de lehet eleg a meggyozodes is.
Az olaj egyre kevesbe fog olyan nagy szerepet jatszani mint ez idaig, hisz egyfolytaban zuhaz az ar,es majd minden gazdasagi szakerto ugy iteli meg ,hogy meg ennel is jobban fog az ar lemenni a jovoben.
Amerikat a vilag vegerol nem hiszem hogy erdekelne az olaj , hanem inkabb az hogy az arabol mit vesznek milyen atom fele fegyvereket, ami veszelyezteti a vilag bekesebb felet.
 
Természetesen az mind jó eröszak amit az USA csinál , hiszen Ö csak a demokráciját épit Vietnámon át Chiléig, keresztül Libián , Irak és hány más mind demokratikus országig kifolyolag . A legdemokratikusabb pediglen ezzek közül Szaud-Arábia , hiszen Németországtól elkezdve mind szállit neki fegyvereket hogy terjessze a demokráciját a környezö országokban és támogassa azt . Lásd Jemen , az ISIS pénzelése meg az Al-nusra fegyverrel való ellétása hogy az Al-Quaidát elne feletsük mely ugyszintén tölük való .
A Boko Haram , hogy bene rossáljak , nem a Francia uránbányák zökkenömentes termelését biztositják ?? Hiszen azért nem is bombázták a Franciák öket amikor lehetöség volt rá . Nézzetek már elfogultság és rózsaszin szemüveg nélkül a tányérotokon túlra . Gondoljátok , ha gazdaságilag tönkre teszünk országokat az sokáig jólfog müködni ??Egyes országokaban már ivóvizet sen tudnak a lakosok maguknak a kutakból huzzni mert a Nestlé tette mindenhol rá a kezét ! A kis falusi kutak kiszáradtak mert millió számra rabolják el a multik a megélhetésüket . Gondoljátok valaki ottfog még maradni és nem probál meg Europába jönni ? Ha Libia megfékezné a "menekülöket" azt hogyan tenné ? Hiszen Gaddafit karóba huzzaták nem ?? Miröl álmodoztok ? Mi innét Brüsszelböl évente ca. 500 millió € fizzetünk neki hogy ne engedje át az afrikai menekülteket , abban a reményben élt hogy az majd megvédi életét !! A balga !
Aztán én nem azt irtam , hoga az USA megeröszakol országokat , olvass értelmesen !! Vagy már lemész Te is trollba ?? Elég a nevem azt már köpsz ?? Ámbár mondhatjuk igan , lásd Chilét az Allende ellenes CIA puccsot , vagy a Romániai vagy Lengyelországbeli kinzó kamrákat melyeket fenttartottak pont ugy mint Jordániában meg Sziriában is vagy ez sem igaz ??
Te ne nézd már annyira elfogultan
Felesleges a troll szóval minősítened aki leírja ellened véleményét
Amit itt ebben írsz általános igazságok.És főleg a negatív USA cselekedeteit sorolja fel.
Most a Boko Haramban nem látod meg a veszélyt, lesöpörni igyekszel
A szemellenzős USA ellenességed olyan nagy mértékű hogy már fáj
Én sem vagyok USA politika párti.Több rosszat tett mint jót
Az önző rövidtávú érdekei miatt, ebben nagyon egyetértünk
A Nigériában készülő dolgoknak is lehetnek, később olyan kialakulása, ami ismét bizonyítani fogja: Nem törődik a helyi lakossággal
De várj még nem arról van szó. Vannak pillanatnyi Európai érdekeink is a migráció
Hogy a nagyhatalmak ismét kis országok megint gazdasági gyarmatosítását hozzák létre
Ez nagyon lehetséges.
De vagy orosz vagy amerikai vagy kínai érdekterületek dominálnak a világban ezt tudomásul kell venned
Mindezt már megváltoztatni nem lehet
A kérdés az:
A mellett hogy külföldi érdekek is bent vannak egy országban.
Még lehet gazdasági és szociális felemelkedés
A nép meg nagy ívben letojja a politikái meg minden vallási ideológiát.Ha nem nyomorban él
Ott van táptalaja az iszlámnak és a szintén elnyomó kereszténységnek ahol szegényen él a nép
ideológiákkal nem foglalkozik az aki jobban él mint az előtt
Ez a polgár biztonságának alapja.
Aztán akinek hitre van szüksége az válasszon szabadon hitet
Hogy nem pont az USA-ra mondtad, a megerőszakolást hanem általánosan
De a szövegkörnyezet rá mutat:
Hogy ne eröszakoljuk meg zsaroljuk ki a gyengébb országokat csak azért mert nekünk az ásvány kincsük kell illetve a halászatijogok esetleg a szántóföldjük ??
Melitta ne bagatellizáld: "Az olaj nem érdekli Amerikát"
Még jó pár száz évig meghajtója marad a gazdaságnak.
Az egy elvi csúsztatás érdekli,hogy mit vesznek az árából
Ez szokott az ürügy lenni hogy atom meg egyéb világbiztonság
Ami nem túlzottan igazolódott be
Már azt se lehet megakadályozni hogy mások is atomhatalmak legyenek
Hiú elgondolás
Mert ugye addig volt jó amíg csak az USA-nak volt
 
Last edited:
Szervusz Tornando ,
figyelj én látom a veszélyt a Boko Haramnál csak sok Nyugati politikus nem látja azt rendesen ! Mint irtam is lásd Franciaországot , hiszen a Boko Haram biztositja nekik az afrikai uránbányák terelésének és szállitásának biztonságát . Aztán amig mi itt Europában meg máshol igy viselkedünk , arogánsan , kizsákmányolo módra csak a saját gazdasági érdekeinket nézzük addig mindig is lesznek ugynevezett "kis királyok" akik jó pénzért mindenre képesek . Emlékezzél csak vissza Idi Amminra vagy a többiekre , aki meg egy kicsit a saját népe javát akarta azt mind eltettük lábalol lásd Lumumba . Amugy meg igen is muszály elfogultan nézni , mert ez nem mehet igy tovább ! Az egész közel-kelet lassan lánban áll ! Az afrikai országok tönkre téve a sok háború miatt amelyen természetesen mi is szépen nyerünk a fegyver szállitásokkal , pénzeljük tudatosan a korrupt államföket, hivatalnokokat . Amugy meg nem azért irtam a trollt , hanem neforgassd ki szavaimat azért ! Mert nem azt irtam , hogy Amerika megeröszakol , hanem hogy mi eröszakolunk más országokra a demokráciját ! itt nem Amerikárol volt csak szó hanem mindröl , az oroszokról pont ugy mint a belgákról ! Akik gazdasági érdekektöl hajtva a "demokrácia" szinében fegyveres felkeléseket szittanak a világ küllönbözö országaiban !
 
Szervusz Melitta ,
nemgondolod , hogy inkább arra kéne törekedni mindenfelé hogy ne szóljon be egy állam sem a másik dolgába ? Hogy ne eröszakoljuk már mindenegyikre a mi ugynevezett demokrácijánkat ? Közbe porigbombázva otthagyjuk az azidöig jól müködö országokat terorristák kényének kedvére kiszolgálva ??? Hogy ne eröszakoljuk meg zsaroljuk ki a gyengébb országokat csak azért mert nekünk az ásvány kincsük kell illetve a halászatijogok esetleg a szántóföldjük ??Mi csak dumálunk itt Europában , már mint a politikai elitünk , hazudik hogy majd az ég szakad rájuk és most derült ki , hogy a sok megigért segély csak szóban történt évek óta . Alig adott pénz az Europai unió a menekültek megsegitésére , akkor miröl is beszélünk ??Mi találunk hazug okokat háboruk kirobbantására , mert érdekeink igy kivánják , na nem az enyém és Tiéd sem hanem a különbözö érdekcsoportok szerte a világon kezdve a Kianaiaktól az Oroszokon , Ukránokon meg a hön szeretett Amerikán át mind kinek elég pénze van .
Amugy nem hiszem hogy Kanadában találnak II. világháborús bombákat , itt Europában nagyobb rá az esély mint gyerekek szedtünk elegett a Budai-hegyekbe és vittük le a rendörségre sporttáskában ,ma meg kitör a frász ha rágondolok .

Kedves Gyula!

Ne haragudj, de eléggé csapongó a hozzászólásod: nem tudom kihámozni belőle, hogy most Mo-ról vagy az EU-ról beszélsz.Bár az is lehet, hogy csak én vagyok ilyen érthetetlen:confused:

Írod: "inkább arra kéne törekedni mindenfelé hogy ne szóljon be egy állam sem a másik dolgába" Sajnálom, de amikor az emberek az Eu csatlakozás mellett döntöttek, bizony azt is eldöntötték, hogy a KÖZÖS törvényeket is elfogadják és betartják. Az Eu pont erről szól: egy közös, uniós államformáról.

"ne eröszakoljuk már mindenegyikre a mi ugynevezett demokrácijánkat " Sajnálom, de a mi kis Vikink pontosan ezt teszi.

"Alig adott pénz az Europai unió a menekültek megsegitésére , akkor miröl is beszélünk" Ez így nem igaz. A "magyar kassza" totál üres. Elment a sok stadionra és a "különbejáratú játékokra". Hogy csak egy tételt említsek: Szerinted miből lehetett finanszírozni kb. 30.000 rendőr túlóráját - ugyanis a jelenlegi helyzet kezelése nem napi 8 órát vesz igénybe. És a katonákét? Nem millióról beszélek, hanem milliárdokról. És ez csak egy tétel, mint mondtam.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Latest posts

Latest profile posts

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Forum statistics

Threads
38,164
Messages
4,810,117
Members
616,197
Latest member
bunora21
Top